فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 88، مهر و آبان 1389)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 88، مهر و آبان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعید اصلان آبادی، داود بادبرین، مسعود جمشیدی، باب الله قاسمی، سینا زرین تن صفحه 7
    زمینه و اهداف
    بیماری هیرشپرونگ یکی از بیماری های نسبتا شایع کودکان بوده و در تشخیص افتراقی بسیاری از بیماری های دیگر و حتی حالت های فیزیولوژیک و اختلالات عملکردی قرار می گیرد؛ بنابراین تشخیص صحیح آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. از سوی دیگر، تعیین صحیح سطح بدون عقده عصبی در کولون حیاتی است؛ چراکه تخمین نادرست منجر به رزکسیون ناکافی یا بیش از حد خواهد گردید. تعیین سطح آگانگلیوز در بیماری هیرشپرونگ از طریق بررسی حین عمل با فروزن سکشن صورت می گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان مطابقت تشخیصی بیماری هیرشپرونگ به روش فروزن سکشن با نمونه های دایمی حین عمل جراحی تک مرحله ای آن و جایگزینی کامل آن بجای جراحی های چند مرحله ای هیرشپرونگ می باشد.
    مواد و روش ها
    40 بیمار به روش ترمیم تک مرحله ای عمل شدند. بیوپسی های حین عمل جراحی از انتهایی ترین نقطه مشکوک به نداشتن گانگلیون شروع و تا منطقه ترانزیشنال ادامه یافت. نمونه های دائمی هر بیمار بررسی گردید و با نمونه های فروزن مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان مطابقت نتایج ارزیابی فروزن سکشن و نمونه دائمی بطور متوسط60/1±17/98 درصد بود: 100% در 36 مورد، 3/83% در 2 مورد و 80% در 2 مورد. میزان مطابقت در اولین و آخرین نمونه ها 100% بود. اختلاف گزارش شده بدین ترتیب بود: در نمونه 5 از 6 نمونه که در بررسی فروزن سکشن «کم» و در بررسی نمونه دایم «مقداری» گزارش شده بود؛ و در نمونه 4 از 5 که در بررسی فروزن سکشن «معدود» و در بررسی نمونه دایم «مقداری» گزارش شده بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تطابق بالایی بین نتایج بررسی نمونه های فروزن و دایم در بیماران مبتلا به بیماری هیرشپرونگ وجود دارد و می توان با اطمینان کامل آنرا جایگزین بیوپسی های دایمی کرد.
    کلیدواژگان: بیماری هیرشپرونگ، فروزن سکشن، جراحی تک مرحله ای، پول ترو
  • ژینوس بیات ماکو، احسان بینش، آلکا حسنی، بهروز نقیلی، لیلا علیپور صفحه 11
    زمینه و اهداف
    بتالاکتام ها بیشترین آنتی بیوتیک های مصرفی در درمان عفونت های باکتریایی می باشند. تولید بتالاکتامازها در میان باکتری های گرم منفی، یکی از علل مهم مقاومت به این آنتی بیوتیک ها در سرتاسر دنیا است. مواجهه مداوم گونه های باکتریایی به انواع بتالاکتام ها منجر به تولید و جهش دینامیک و مداوم بتالاکتامازها در این باکتری ها و افزایش طیف فعالیت آنها در برابر آنتی بیوتیک های جدید شده است. باکتری های تولید کننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف (Extended spectrum β-lactamase) از مهمترین مشکلات پیش روی گروه های مطالعاتی مقاومت باکتریایی فعلی می باشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع باسیلهای گرم منفی تولید کننده Extended spectrum β-lactamase جدا شده از بیماران بستری است.
    مواد و روش ها
    در یک بررسی توصیفی – تحلیلی، 191 ارگانیسم گرم منفی جدا شده از بیماران بستری در بخشهای مختلف بیمارستان سینا در مدت 15 ماه ارزیابی شدند. ترقیق آبگوشت، سینرژی دیسک دوگانه و E-test جهت تایید حضور ارگانیسم های تولید کننده Extended spectrum β-lactamase بکار رفتند. عوامل خطر احتمالی جهت حضور باسیلهای گرم منفی تولید کننده Extended spectrum β-lactamase نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    93 (49%) نمونه باکتری تولید کننده Extended spectrum β-lactamase شامل کلبسیلا پنومونیه (9/62%)، اشریشیا (2/49%)، انتروباکتر (2/19%)، سیتروباکتر (100%) و سراشیا (50%) بودند. طول مدت بستری، بستری بخش مراقبت ویژه، سابقه مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک، عفونت با کلبسیلا پنومونیه، سابقه استفاده از کاتتر و سابقه بستری قبلی بیمارستانی طی 3 ماه اخیر در نمونه های حاوی باسیلهای تولید کننده Extended spectrum β-lactamase به طور معنی داری بیشتر بود (05/0 P<). میزان مرگ و میر در گروه بیماران آلوده با باکتری های تولید کننده Extended spectrum β-lactamase بیشتر بود (041/0=P).
    نتیجه گیری
    مطالعه فعلی بیانگر میزان قابل توجه عفونت با باسیلهای گرم منفی مولد Extended spectrum β-lactamase بوده که اهیمت کنترل عوامل مستعد کننده بویژه لزوم دقت در تجویز منطقی آنتی بیوتیک را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف، عفونت بیمارستانی، باسیل گرم منفی
  • مرتضی جبارپور بنیادی، معصومه ابهری، امید عمرانی، بابک امامعلیزاده صفحه 16
    زمینه و هدف
    کروموزوم ایگرگ نقش تعیین جنسیت در انسان را بعهده دارد. ریزماهواره هایی که بر روی این کروموزوم قرار گرفته اند در تعیین ابویت، هویت، امور جنائی و پزشکی قانونی و تعیین جنسیت جنین مورد استفاده قرار می گیرند. این کاربرد ریزماهواره های کروموزوم ایگرگ در اکثریت موارد بستگی به درصد چندشکلی آنها در جمعیت انسانی دارد. هدف این مطالعه، انتخاب و بررسی درصد چندشکلی تعدادی از ریزماهواره های کروموزوم ایگرگ در جمعیت استان آذربایجان شرقی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 50 فرد مذکر غیرخویشاوند از منطقه آذربایجانشرقی بصورت تصادفی انتخاب و DNA آنها استخراج گردید. تک تک این افراد مذکر به همراه تعدادی افراد مونث بعنوان کنترل منفی با استفاده از سه عدد ریزماهواره (DYS438، DYS390، DYS385) انتخاب شده از کروموزوم ایگرگ مورد بررسی قرار گرفتند. محصولات PCR بدست آمده از این مارکرها بر روی ژل پلی آکریل آمید رنگ آمیزی شده و باندهای بدست آمده مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مارکرهای بررسی شده در هیچکدام از افراد مونث قابل تکثیر نبود و این امر نشان می دهد که جایگاه این مارکرها تنها بر روی کروموزوم ایگرگ هستند و توالی مشابهی بر روی کروموزومهای دیگر وجود ندارد. مارکر DYS385 که یک مارکر چندآللی است، بیشترین حالت چندشکلی (در حدود 95%) را در جمعیت مورد مطالعه نشان داد. مارکرهای DYS438 و DYS390 بعد از مارکر فوق به ترتیب بیشترین حالت چندشکلی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در جمعیت آذربایجان شرقی، مارکر DYS385 بهترین مارکر جهت تعیین هویت و ابویت و کاربرد در امور پزشکی قانونی دارد. در صورت استفاده ترکیبی از این مارکر بهمراه دو مارکر دیگر امکان کاربرد آن در امور ذکر شده به مراتب افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: ریزماهواره، جمعیت، کروموزوم ایگرگ
  • محمدحسین حسینیان ذکریا، محمود ریسمانچی صادقی، نسرین شاهدی فر، جعفر شهام فر صفحه 21
    زمینه و اهداف
    تقریبا 9 درصد از تمام زایمانها به مراقبت خاص یا شدید نوزادی نیاز دارند. برای بررسی سیستمیک فوری نوزاد تازه متولد نمره آپگار روشی عملی و مناسب بوده است و برای پیش بینی میزان بقا در دوره نوزادی کمک کننده است. با توجه به شیوع بالای نوزادان پرخطر، مطالعه حاضر به بررسی علل بروز آپگار پایین در نوزادان تازه متولد شده پرداخته است.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه تحلیلی بصورت تصادفی بر روی 150 نوزاد با نمره آپگار پایین (نوزادان متولد با نمره آپگار کمتر از 7) و 150 نوزاد با نمره آپگار بالا انجام شد. در مطالعه حاضر، نمونه مورد بررسی بصورت تصادفی از بخش نوزادان بیمارستان الزهراء تبریز انتخاب شد که بزرگترین بیمارستان زنان و زایمان و مرکز ارجاع سطح سوم شمالغرب کشور می باشد.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان داد که از جمله مهمترین عوامل موثر در بروز آپگار پایین در نوزادان گروه آپگار پایین در مقایسه با گروه آپگار بالا به ترتیب شامل زایمان پره ترم (6/48% در مقایسه با3/11%P<0/001، )، وجود آنومالی های مادرزادی (66/2%در مقایسه با26%P<0/001، )، انجام بیهوشی عمومی در زایمان سزارین (4/10% در مقایسه با 8/32%P=0/006، )، زایمان با واکیوم (7/0% در مقایسه با 8%P=0/002، )، قرار گرفتن غیرطبیعی جنین (7/4% در مقایسه با 3/17%P<0/001، )، زایمان طول کشیده (3/3% در مقایسه با 7/16%P<0/001، )، دکولمان جفت (صفر درصد در مقایسه با 4/15%P<0/001، )، پارگی زودرس پرده های جنینی (3/3% در مقایسه با 3/19%، P<0/001) می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر بروز نمره آپگار دقیقه اول پایین نوزادی با عوامل خطر مهم جنینی-نوزادی، مادری دارای ارتباط قوی می باشد. اصلی ترین و شایعترین عوامل مرتبط با نمره آپگار پایین زایمان پره ترم و انجام بیهوشی عمومی در زایمان سزارین می باشد. دستاوردهای بررسی حاضر حاکی از آن است که پیشگیری از زایمان های پره ترم و ترویج زایمان واژینال و استفاده از بی حسی نخاعی به جای بیهوشی عمومی در سزارین ها تا حد زیادی از تولد نوزادان با نمره آپگار پایین حلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: درجه بندی آپگار، عوامل جنینی، عوامل مادری، نوزاد
  • محمد حیدرزاده، افشین فیاضی، صدیقه عبدالهی فر، زهره قشلاق سفلایی، رضا شبانلویی، فضل الله احمدی، حسین فیض الله زاده صفحه 27
    زمینه
    علیرغم پیشرفت های حاصل شده در ارزیابی سلامت جنین، هنوز هم مقادیر تجزیه گاز های خونی بند ناف جهت ارزیابی کیفیت خدمات پریناتال مورد استفاده قرار می گیرد. هدف ما در این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی آنالیز خون شریانی بند ناف و ارتباط آن با مرگ و میر دوره نوزادی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 268 مورد نوزاد زنده متولد شده بدون آنومالی مادرزادی بزرگ بستری در بخش نوزادان مرکز آموزشی - درمانی الزهرا تبریز که در حین احیاء، حداقل نیاز به تهویه با بگ و ماسک داشته، دچار آغشتگی به مکونیوم شده یا آپگار دقیقه 5 کمتر از 7 و یا زایمان غیر طبیعی داشته اند، شرکت کردند. نمونه گیری از خون شریانی نافی بلافاصله بعد از تولد انجام گرفت و تجزیه گازهای خونی انجام شد.
    نتایج
    ارتباط معنی داری بین PH خون بند ناف و وزن تولد، سن حاملگی، نمره آپگار دقیقه اول و پنجم، نیاز به احیاء پیشرفته، بروز آسفکسی، عوارض عصبی وجود داشت (P<0/05). بین PaCO2 خون بند ناف و وزن تولد، سن حاملگی، نمره آپگار دقیقه اول و پنجم، بروز آسفکسی و میزان فوت نوزادان ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0/05). بین HCO3 خون بند ناف و وزن تولد، نمره آپگار دقیقه اول، و بروز آسفکسی ارتباط معنی دار بود (P<0/05). بین میزان BE و سن حاملگی، نمره آپگار دقیقه اول و پنجم و بروز آسفکسی رابطه معنی دار بود (P<0/05).
    نتیجه گیری
    تجزیه گاز های خونی شریان بند ناف ارزش قابل توجهی برای عینی کردن وضعیت اسید و باز و ارزیابی اکسیژن رسانی به جنین و تشخیص آسفکسی داشته ولی قادر به پیشگویی سرانجام مدت بستری نوزاد نیست.
    کلیدواژگان: آنالیز خون شریانی بندناف، احیاء پیشرفته نوزاد، سرانجام نوزاد، آسفکسی
  • محمدحسین دقیقی، رضا جواد رشید، احد صالحی، صمد غفاری، مسعود پور عیسی، محمدحسین عبد کریمی صفحه 33
    زمینه و اهداف
    معرفی سی تی اسکن 64 اسلایس سبب پیشرفت چشمگیری در تصویر برداری غیرتهاجمی از شرائین کرونری شده است. هدف از این مطالعه مقایسه آنژیوگرافی تهاجمی شرایین کرونری و سی تی اسکن 64 اسلایس در تشخیص تنگی قابل توجه شرائین کوروناری می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی گذشته نگر، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی MDCT، در تشخیص تنگی های قابل توجه شرائین کرونری (کاهش قطر بیشتر یا مساوی 50 درصد که شامل موارد انسداد کامل هم می شود) با استفاده از یافته های CT آنژیوگرافی و آنژیوگرافی تهاجمی برای هر سگمان شرایین کرونری تعیین شدند.
    یافته ها
    125 بیمار با هر دو روش تشخیصی ارزیابی شدند در بررسی براساس مورد بیمار((perpatient حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی برای MDCT به ترتیب 6/97%، 2/85%، 2/95% و 92% تعیین گردید. این میزان ها در ارزیابی براساس رگ به ترتیب 3/86%، 2/92%، 8/86%، 2/92% و در ارزیابی براساس سگمان به ترتیب 8/69%، 8/94%، 69% و 95% تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد که سی تی اسکن 64 اسلایس برای ارزیابی بیماری قابل توجه عروق کرونری در بیمارانی با احتمال بیماری شرایین کرونری به عنوان روش تشخیصی High Diagnostic عمل می کند اما در حال حاضر نمی تواند جایگزین آنژیوگرافی کرونری تهاجمی متداول شود.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونری، آنژیوگرافی تهاجمی عروق کرونری، سی تی اسکن 64 اسلایس
  • ماندانا رضایی، علی اشرف جمشیدی، اسماعیل ابراهیمی، ناصر حوایی صفحه 38
    زمینه و اهداف
    آسیب دیدگی رباط متقاطع قدامی مفصل زانو در افراد ورزشکار مشکل شایعی است. اغلب برقراری ثبات مکانیکی از طریق جراحی، توصیه می شود ولی این روش، برای بدست آوردن عملکرد طبیعی زانو کافی نمی باشد. از این رو، استفاده از تمرینات تعادلی به عنوان روشی برای آموزش عملکرد عصبی- عضلانی، توصیه می شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر برنامه تعدیل شده این تمرینات بر عملکرد اندام تحتانی در این بیماران می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 10 مرد دچار ضایعه رباط متقاطع قدامی در محدوده سنی 45-18سال، ده جلسه تحت برنامه درمانی تمرینات تعادلی تعدیل شده قرارگرفتند. تاثیر تمرینات بر عملکرد اندام تحتانی از طریق پرسشنامه IKDC، آزمون عملکردی کراس هاپ، اندازه گیری گشتاورهای ایزوکینتیک اکستانسوری و فلکسوری مفصل زانو و نسبت آن ها در دو سرعت ثابت 60 و 180 درجه در ثانیه، ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش معنادار نمرات پرسشنامه IKDC، آزمون کراس هاپ و میزان گشتاور اکستانسوری کانسنتریک در سرعت 60 درجه در ثانیه در پای مبتلا پس از تمرینات است (05/0>P) (میانگین نمره آزمون کراس هاپ قبل و بعد از درمان به ترتیب90/410 و 33/534 سانتی متر، میانگین نمره پرسشنامهIKDC قبل و بعد از درمان به ترتیب 59/64 و 43/79 درصد، میانگین مقادیر گشتاور اکستانسوری کانسنتریک در سرعت 60 درجه در ثانیه قبل و بعد از درمان در پای مبتلا به ترتیب 81/108 و92/136 نیوتن متر بود). سایر مقادیر گشتاور اکستانسوری و نیز گشتاور فلکسوری تفاوت معناداری نداشت. نسبت گشتاورها، قبل از درمان در پای مبتلا به صورت معناداری بیشتر از پای غیرمبتلا بود ولی بعد از درمان تفاوت بین دو پا از بین رفت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برنامه تعدیل شده تمرینات تعادلی می تواند از طریق افزایش هماهنگی عصبی –عضلانی در بهبود عملکرد اندام تحتانی ورزشکاران و بازگشت سریع تر آن ها به فعالیت های ورزشی، موثر باشد.
    کلیدواژگان: پارگی رباط متقاطع قدامی، آزمون عملکردی اندام تحتانی، تمرینات تعادلی
  • رعناسرخابی، رخشنده علیپناهی، امیر افتخاری میلانی، لیلا قوجازاده صفحه 46
    زمینه واهداف
    با توجه به مصرف گسترده ی لاتانوپروست در درمان گلوکوم و با توجه به افزایش روزافزون استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی درچشم پزشکی این سوال مهم پیش می آید که تاثیر این داروها بر اثرات کاهنده ی فشار داخل چشمی لاتانوپروست چیست؟ هدف ما بررسی تاثیر دیکلوفناک سدیم موضعی برروی فشار داخل چشمی درصورت مصرف همزمان با لاتانوپروست و نیز درصورت استفاده بدون همراهی با لاتانوپروست در افراد فاقد گلوکوم می باشد.
    روش بررسی
    42 چشم از21 فردفاقد گلوکوم وارد مطالعه شدند. ابتدا به مدت 4 هفته برای یک چشم افراد وارد شده به مطالعه قطره ی چشمی لاتانوپروست 005/0 درصد وبرای چشم دیگر قطره ی چشمی اشک مصنوعی تجویز شد. سپس به مدت دو هفته برای هر دو چشم قطره چشمی دیکلوفناک سدیم1/ درصد تجویز شده میزان تغییرات متوسط فشار داخل چشمی در هر گروه مورد بررسی قرارگرفت. سپس استفاده از دیکلوفناک سدیم برای دو هفته قطع شده، میزان تغییرات متوسط فشار داخل چشمی در هر گروه مجددا مورد مقایسه قرارگرفت.
    یافته ها
    در مصرف همزمان لاتانوپروست با دیکلوفناک سدیم متوسط فشار داخل چشمی از 71/1 ± 38/14 میلیمترجیوه قبل از تجویز دیکلوفناک سدیم به17/2±52/15 میلیمترجیوه بعد از تجویز دیکلوفناک سدیم به صورت معنی داری افزایش یافت. (03/0= P) درچشم دیگر افراد متوسط فشار داخل چشمی بعد از مصرف دیکلوفناک از 98/1±33/15 میلیمتر جیوه به 94/1±81/14میلیمتر جیوه کاهش یافت که این مقدار از نظر آماری معنی دار نبود (20/0= P).
    نتیجه گیری
    مصرف همزمان دیکلوفناک سدیم1/ درصد ولاتانوپروست موجب کاهش اثرات کاهنده فشار داخل چشمی اعمال شده توسط لاتانوپروست می شود درحالی که مصرف دیکلوفناک سدیم بدون همراهی با لاتانوپروست تاثیرچندانی بر فشار داخل چشمی ندارد.
    کلیدواژگان: دیکلوفناک سدیم، لاتانوپروست، فشار داخل چشمی
  • فرهاد صالح زاده، سحر ابوالفتحی، حسین علیمحمدی، مهرداد میرزارحیمی، سپیده جهانگیری، طاهره حاجی زاده، افشان شرقی صفحه 51
    زمینه و هدف
    یکی از بیماری هایی که در نوزادان در اولین روزهای بعد از تولد عارض می شود زردی است که به علت تجمع بیلی روبین می باشد. (Alpha – Fetoprotein) AFP پروتئینی است که در دوران جنینی از کیسه زرده و کبد ترشح شده و نقشهای فیزیولوژیک زیادی دارد و مقدار آن در دوران بارداری افزایش و بعد از تولد مقدار آن به سرعت کاهش می یابد. در این مطالعه ارتباط بین مقدار AFP و هایپربیلی روبینمی در 100 نوزاد طبیعی مبتلا به زردی بررسی شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 100 نوزاد ترم سالم با علائم زردی پاتولوژیک به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند همگی کمتر از 28 روز سن داشتند. کلیه نوزادان زردی فیزیولوژیک تشدید شده داشته و جهت فتوتراپی بستری شده بودند و در صورت داشتن علائم دیگر مثل سپسیس از مطالعه حذف شدند. بعد از تکمیل کردن چک لیست مقادیر بیلی روبین و AFP همزمان اندازه گیری شد و نتایج بوسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    66 پسر و 34 نوزاد دختر وارد مطالعه شدند. در این مطالعه ارتباط معنی داری بینAFP و متغیر های سن، جنس، گروه های خونی و وزن زمان تولد نوزادان یافت نشد. همچنین با استفاده از آزمون همبستگی پیر سون هیچ ارتباط خطی معنی داری بین مقادیر AFP و بیلی روبین توتال در نوزادان به دست نیامد. (016/0 = r).
    نتیجه گیری
    هیچ ارتباط معنی داری بین مقادیر سرمی AFP و بیلی روبین، سن، جنس، وزن زمان تولد، گروه خونی نوزاد وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آلفا فتوپروتئین، ایکتر نوزادی، بیلی روبین، هایپر بیلی روبینمی
  • محمدحسین صومی، ناصر علیزاده، سارا فرهنگ، سید کاظم میری نژاد، امیتیس جزایری، مرضیه صادقی صفحه 57
    زمینه و اهداف
    هرچند میزان بروز سرطان معده طی دهه های اخیر در ممالک غربی بطور چشمگیری کاهش یافته است، این بیماری هنوز یکی از علل اصلی مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه می باشد. در کشور ما سرطان معده جزو شایع ترین بدخیمی ها بوده و میزان بروز آن بویژه در منطقه شمالغرب کشور بالاست. هدف از این مطالعه بررسی روش های تشخیصی و درمانی بکارگرفته شده در بیماران مراجعه کننده به مراکز پزشکی تبریز با تشخیص سرطان معده می باشد.
    روش بررسی
    پرونده های 150 بیمار مبتلا به سرطان معده (تائید شده توسط نمونه پاتولوژی) در یک مطالعه مقطعی آینده نگر بدون مداخله در طی مدت 18 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های دموگرافیک (سن، جنس)، علایم و نشانه های اولیه، فاکتورهای مستعدکننده احتمالی و روش های تشخیصی بکار گرفته شده (سریوگرافی دستگاه گوارش فوقانی، آندوسکوپی، سی تی اسکن، سونوگرافی) و نوع درمان انتخابی (جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی) در بیماران استخراج شدند. طی مدت پیگیری، میانه بقا و نیز عوارض احتمالی ارزیابی گردید.
    یافته ها
    114 مذکر و 36 مونث با سن متوسط 36/11±41/62 سال وارد مطالعه شدند. دیسفاژی (30%)، کاهش اشتها (28%) و دردهای مداوم شکمی (7/26%) شایعترین علایم بودند که بطور متوسط 14/3 ماه قبل از مراجعه وجود داشته اند. استعمال سیگار (42%)، علایم و نشانه های گوارشی فوقانی قبلی (34%) شایعترین عوامل خطرشناخته شده بودند. آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی در تمام بیماران انجام شده بود و سپس سی تی اسکن و سونوگرافی بترتیب در 1/87% و 3/37% برای مرحله بندی مورد استفاده قرار گرفته بودند. جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی بترتیب در 46%، 3/53% و 7/36% بیماران بکار رفته بود. کاشکسی (72%) شایع ترین عارضه در پیگیری بود. میانه مدت بقا این بیماران 66/6 ماه بود که در بیماران با stage IV و نوع منتشر آدنوکارسینوم بطور معنی داری کمتر بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی و نسبت استفاده از روش های تشخیصی و درمانی در بیماران مراجعه کننده به مرکز ما مطابق با روش های توصیه شده در منابع است. با توجه به ماهیت بیماری که تاخیر در مراجعه و تحمیل بار جدی بر فرد و جامعه را در پی دارد، انجام مطالعات بیشتری جهت تشخیص زودهنگام توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، روند تشخیص، درمان، مدت بقاء
  • محمدرضا علیپور، مریم آذرفرین، لطفعلی معصومی، خلیل انصارین، فرهاد قدیری صوفی، لادن جلالی صفحه 64
    زمینه و اهداف
    تحقیقات بسیاری راجع به تبدیل عادتی تنفس بینی به دهانی بینی در شرایط ورزش صورت گرفته ولی تاکنون مقایسه کمی بین زمان تبدیل عادتی و اجباری تنفس بینی به دهانی بینی در شرایط ورزش بعمل نیامده است. تحقیق حاضر به منظور تعیین زمان تبدیل عادتی و اجباری تنفس بینی به دهانی بینی در شرایط ورزش انجام گرفت.
    روش بررسی
    ده نفر داوطلب مذکر و ده نفر داوطلب مؤنث در فاصله سنی 2 ±20 سال بطور تصادفی ساده انتخاب گردیدند. آزمایش در دو پروتکل ورزشی با بار کاری افزایش یابنده روی ارگومتر به اجرا درآمد. در پروتکل اول آزمایش تا زمان آغاز تنفس دهانی بصورت عادتی و در پروتکل دوم آزمایش با دهان بسته تا زمان آغاز تنفس دهانی بصورت اجباری انجام شد و زمان تبدیل تنفس بینی به دهانی بینی و میزان تهویه در هر دو پروتکل تعیین گردیدند.
    یافته ها
    زمان عادتی و اجباری آغاز تنفس دهانی بترتیب برابر 85/11 ± 68/152 و 88/12 ± 7/464 ثانیه در جنس مذکر و 64/19 ± 75/157 و12 ± 43/271 ثانیه در جنس مؤنث بود. در پروتکل عادتی بین زمان تبدیل و میزان بار کاری و در پروتکل اجباری بین زمان تبدیل با افزایش تهویه و همچنین میزان بار کاری همبستگی معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاضر حاکی از طولانیتر بودن زمان شروع تنفس بینی دهانی در وضعیت اجباری در مقایسه با وضعیت عادتی در افراد مذکر بوده و زمان شروع عادتی در هر دو جنس کوتاهتر از زمان اجباری آن می باشد. همچنین افراد مونث از شیب تهویه ای بالاتری در زمان تبدیل برخوردارند.
    کلیدواژگان: تنفس بینی، تنفس دهانی بینی، ورزش، تهویه
  • علیرضا فرنام، سمیه آقازاده کهنه شهری، روح الله فدایی فولادی صفحه 70
    زمینه و اهداف
    مطالعات بین وجود خصومت و برخی بیماری های عمده رابطه نشان داده اند. با این وجود، باور بر این است که پرسشنامه های معمول قادر به ارزیابی خصومت خالص نمی باشند. پرسشنامه نگرش خصمانه ابزار جدیدی است که ادعا می شود مناسب ارزیابی خصومت خالص می باشد. هدف از این مطالعه بررسی پرسشنامه نگرش خصمانه در یک نمونه از جامعه ایرانی می باشد.
    روش بررسی
    150 دانشجوی پزشکی مذکر دانشکده پزشکی تبریز با استفاده از پرسشنامه نگرش خصمانه و بخش خصومت پرسشنامه چند وجهی شخصیت مینه سوتا –2 مورد سوال قرار گرفتند. ثبات داخلی پرسشنامه نگرش خصمانه (آلفای کرونباخ) و اعتبار ملاکی آن در مقایسه با پرسشنامه دوم و نیز همبستگی بین دو پرسشنامه تعیین شد.
    یافته ها
    متوسط سنی افراد بررسی شده 25/1±29/23 (26-21) سال بود. ثبات داخلی پرسشنامه نگرش خصمانه در حد قابل قبولی نبود (586/0=آلفای کرونباخ). سوال 14 یک عامل مداخله گر ضعیف در ثبات داخلی پرسشنامه شناخته شد و حذف گردید. این پرسشنامه نگرش خصمانه تغییریافته با بخش خصومت پرسشنامه چند وجهی شخصیت مینه سوتا –2 همبستگی نداشت (054/0-=آلفای کرونباخ، 514/0=P). بر اساس پرسشنامه تغییریافته، 3/15% دانشجویان خصومت ورز شناخته شدند (امتیاز پرسشنامه نگرش خصمانه تغییر یافته بیشتر یا مساوی 05/87).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که پرسشنامه نگرش خصمانه در دانشجویان مذکر جامعه ایرانی به میزان کافی معتبر نمی باشد؛ ولی نسخه تغییر یافته آن را می توان با اطمینان جهت تعیین افراد خصومت ورز بکار گرفت.
    کلیدواژگان: پرسشنامه چندوجهی شخصیت مینه سوتا، خصومت، اعتبار
  • احمد کوشا، مصطفی فرحبخش، سویل حکیمی، لیلا عبداللهی، مهراد گلزاری، مهران سیف فرشد صفحه 74
    زمینه و هدف
    از دیدگاه زیست شناختی مولکولی و سلولی، سرطان به تعداد قلیلی از بیماری ها اطلاق می گردد که به علت عیوب مشابه مولکولی در فعالیت سلولی ایجاد می شود. در ایران بیماری سرطان بعد از بیماری قلبی عروقی و حوادث، سومین علت مرگ و میر محسوب می شود. هدف از این مطالعه شناخت خصوصیات اپیدمیولوژیک و پراکندگی جغرافیایی انواع سرطانها در استان آذربایجان شرقی می باشد.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی، اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات اختصاصی شامل محل نمونه برداری و نوع تومور از پرونده های موجود در 29 مرکز پاتولوژی در شهرستان تبریز استخراج و همراه با یافته های پاتولوژی ثبت شده و در گروه های سنی و نیز در مردان و زنان به تفکیک مقایسه گردید.
    یافته ها
    در بررسی انجام شده تعداد کل نمونه 4945 نفر و نسبت مرد به زن در این مطالعه 38/1 به 1 بود. نتایج این تحقیق مشخص کرد که سرطان معده از لحاظ شیوع رتبه اول را احراز کرده است. رتبه دوم مربوط به سرطانهای پوست بوده و سرطان مثانه از لحاظ فراوانی رتبه سوم را در استان کسب کرده است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که الگوی سرطانهای شایع در ایران با الگوی جهانی متفاوت است توجه به عوامل خطر اختصاصی هر سرطان مهم بوده و پیشنهاد می گردد پژوهش دیگری با توجه به شیوع ریسک فاکتورهای اختصاصی 3 سرطان شایع در استان و تمرکز سبک زندگی، عادات غذایی و نیز تلاش برای یافتن عوامل خطر ناشناخته ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان، اپیدمیولوژی، ریسک فاکتور
  • مجید محمود علیلو، منصور بیرامی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه صفحه 80
    زمینه و اهداف
    یکی از موضوعاتی که امروزه ذهن محققان را در حیطه روانشناسی سلامت به خود مشغول کرده است رابطه بین عوامل روانشناختی و ابتلا به بیماری کرونری قلب است. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی رابطه سیستم های مغزی- رفتاری و ابعاد شخصیت با بیماری کرونری قلب می پردازد تا فهم ما را از مکانیزم های زیر بنایی نوروفیزیولوژیک این عوامل افزایش دهد.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع پس رویدادی است، 124 داوطلب شامل دو گروه بیمار(62n=) و غیر بیمار (62n=) در بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز با تکمیل پرسشنامه شخصیتی آیزنک و مقیاس سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری کارور و وایت در مطالعه شرکت کردند. فرضیه های پژوهش به کمک آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چندگانه (مانوا) تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین سیستم فعال ساز رفتاری و بعد شخصیتی برون گرایی، رابطه همبستگی مثبت معنی دار و بین این سیستم با بعد شخصیتی روان آزرده گرایی رابطه منفی معنی دار وجود داشت (01/0 P<). بین سیستم بازداری رفتاری و بعد شخصیتی برون گرایی، رابطه همبستگی منفی معنی دار و بین این سیستم با بعد شخصیتی روان آزرده گرایی رابطه مثبت معنی دار مشاهده شد (01/0 P<). همچنین یافته ها نشان داد که بیماران مبتلا به اختلال کرونری قلب در مقایسه با گروه غیر بیمار، از روان آزرده گرایی بیشتر و برون گرایی کمتر برخوردار بودند (01/0 P<). بین بیماران قلبی و افراد غیر بیمار در سیستم بازداری رفتاری نیز تفاوت معنی دار وجود داشت (01/0 P<) و این سیستم در افراد بیمار نسبت به افراد سالم فعال تر بود. در مطالعه حاضر نشان داده شد که جنسیت به تنهایی ارتباط معنی دار با هیچ یک از خرده مقیاس های سیستم های مغزی- رفتاری و ابعاد شخصیت ندارد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، یافته های پژوهش نشانگر اهمیت رابطه عوامل روانشناختی با بیماری کرونری قلب است.
    کلیدواژگان: بیماری کرونری قلب، سیستم های مغزی، رفتاری، عامل شخصیتی
  • گزارش مورد
  • حمیدرضا افتخاری، بهرام صمدی راد، جابر قره داغی، علیرضا نجفی، آرزو مهرآرا صفحه 86
    کشف علل مرگ های ناگهانی طبیعی یکی از مشکلات عمده فراروی پزشکان می باشد و بررسی دقیق علل نادر مرگ های طبیعی ضمن کاستن موارد اتوپسی سفید کمک شایانی در اجرای عدالت می نماید. منشاء گیری نابجای عروق کرونری یکی از این موارد نادر می باشد که در شیرخواران منجر به مرگ با علت ایسکمی و نارسایی قلبی دیده می شود و دقت در بررسی منشاء عروق کرونری در اتوپسی نوزادان و شیرخواران در تعیین علت مرگ در این سنین از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. نمونه ارسالی از سالن تشریح مرکز پزشکی قانونی تبریز مورد بررسی و ارزیابی ماکروسکوپیک و نیز میکروسکوپیک به روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین قرار گرفت. متوفی دختر شیرخوار سه ماهه ای بود که جهت تعیین علت فوت به اداره کل پزشکی قانونی استان آذربایجان شرقی معرفی شده بود درکالبدگشایی و در بررسی منشاء عروق کرونری مدخل شریان کرونری چپ در محل غیر طبیعی بود و از سینوس چپ شریان ریوی منشاء گرفته بود. بررسی های ماکروسکوپی و نیز میکروسکوپی پاتولوژی نیز موید این یافته ها و ایسکمی ناشی از آنومالی مذکور درعضله قلب بود. با توجه به اینکه منشاء نابجای عروق کرونری می تواند در دوران شیرخوارگی منجر به مرگ طبیعی شود. بررسی دقیق منشاء این عروق در شیرخواران و سایر اجساد جهت تعیین علت فوت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: عروق کرونری نابجا، مرگ شیرخوار، ایسکمی، نارسایی قلبی
|
  • Masood Jamshidi, Babalah Gasemi, Sina Zarintan Page 7
    Hirschsprung's disease (HD) is a relatively common problem among children and may be in differential diagnosis with many other diseases and even physiological conditions or functional abnormalities. Therefore, proper diagnosis is very important. On the other hand, determining the true agangliosis level is vital; because the wrong estimation would lead to inadequate or excessive resection. Determination of the level of agangliosis in HD is achieved by intraoperative examination of obtained frozen sections. This study aimed at comparing the frozen section and permanent section of HD in one staged surgery. Forty patients with definitely diagnosed HD were operated by Transanal one-stage endorectal pull-through (TOSEPT) approach. Intraoperative biopsies were performed from the most distal portion suspected to have no ganglions and extended toward the transitional zone and several frozen sections were evaluated pathologically. After operation was completed, the result of permanent sections in each patient was compared with those of frozen section study.
    Results
    The mean concordance rate of results in frozen section and permanent section studies was 98.17±1.60%; 100% in 36 cases, 83.3% in 2 cases, and 80% in 2 cases. The concordance rate was 100% in the first and the last samples. The reported discrepancies were as follows: in the 5th sample out of 6; “few" was reported in the frozen section but " some" was reported in permanent section. In the 4th sample out 5; "a few" and "some" was reported in frozen and permanent sections, respectively.
    Conclusion
    This study showed that there is a high concordance between the results of frozen section study and permanent section in patients with HD. Therefore, permanent section can be replaeed by the frozen section studies
  • Zhinous Bayat Makoo, Ehsan Binesh, Alka Hasani, Behroz Nagili, Lila Alipour Page 11
    β-lactam antimicrobials represent the most common agents used for treatment of bacterial infections. β-lactamase production among gram negative bacteria is one of the leading cause of antibiotic resistance worldwide. The persistent exposure of bacterial strains to a multitude of β-lactams has induced dynamic and continuous production and mutation of β-lactamases in these bacteria, expanding their activity even against the newly developed antibiotics. Extended-spectrum β-lactamase (ESBL) producing bacteria are main problems for the current antimicrobial resistance study groups. This study aimed at evaluating the frequency of ESBL producing gram negative bacilli isolated from hospitalized patients. In an analytic-descriptive setting, 191 Gram negative bacteria isolated from hospitalized patients admitted in different wards of Sina Hospital, Tabriz were evaluated during a 15-month period. Broth dilution, double disc synergy and E-test were employed for assessing the presence of ESBL-producing organisms. Acinetobacter and Pseudomanas species were excluded due to technical limitations for evaluating the presence of ESBL in these bacteria. The probable risk factors for the presence of ESBL-producing Gram negative bacilli were also evaluated. Ninety three (49%) isolates were found as the ESBL-producing bacteria. These included Klebsiella pneumoniae (62.9%), Escherichia coli (49.2%) and Enterobacter spp. (19.2%) isolates. Citrobacter spp and Serratia spp. isolates were also found as β-lactamase producing. The duration of stay, hospitalization in ICU, prolonged use of antibiotics, infection with Klebsiella species, catheter usage and previous hospitalization during the last 3 months were significantly related to the presence of ESBL-producing bacilli (P<0.05). The mortality rate was significantly higher in patients infected with ESBL-producing bacteria (11.8% vs. 2%; P=0.041). The current study showed that the rate of infection with ESBL-producing gram negative bacilli is notable; so preventive policy should be considered, particularly regarding the antibiotic prescriptions.
  • Mortaza Bonyadi, Masoumeh Abhari, Omid Omrani, Babak Emamalizadeh Page 16
    Chromosome Y is a sex-determinant chromosome in human. Microsatellites located on this chromosome are being applied for paternity test, sex determinations in neonates and DNA finger-printing. The application of these markers in most cases depends on the polymorphic situation of them. The aim of this study was to study some of Polymorphic these markers located on Y chromosome among male population from Eastern-Azerbaijan. Fifty unrelated males and several females as a negative control were randomly selected from the interested population. DNA from whole blood cells were extracted and all the individuals were studied by three pairs microsatellites (DYS438, DYS390, DYS385) selected from the chromosome Y. PCR products were electrophoresed on ploy-acrylamid gel (SSR-PCR technique) and bands were analyzed. None of the studied markers were amplified in female controls indicating that these markers are male specific and they do not have a copy on autosomal or X chromosomes. DYS385, a poly-allelic marker, showed the highest percentage of polymorphism (95%) in this population. Markers DYS435 and DYS390 showed relatively less polymorphism respectively. This result indicates that in the population of East Azerbaijan DYS385 is one of the best markers for paternity test and DNA finger printing. In case of combination use of this marker with other two markers, the efficiency of the result would be highly increased
  • Mohammad Hosein Hoseinian Zakarya, Mahmud Rismanchi Sadegi, Nasrin Shahedifar, Jafar Shahamfar Page 21
    Approximately 9% of newborns require some assistance to begin breathing at birth. Considering to prevalence of high risk neonates, the aim of this study is to determine causes of low apgar neonatal birth.
    Materials And Methods
    In this retrospective study, 150 neonates with apgar score less than 7 at 1st minute and 150 neonates with normal apgar were considered randomly from 2003/08/23 to 2004/08/22 in Alzahra hospital which is the main referral center of high risk pregnancy in the north west of Iran and also 20-25 childbirth take place every day. The most important cause of low apgar score in neonates Preterm labor (case 48/6%, control 11/3%, P<0/001); Congenital anomalies(case 26%, control 2/66%, P<0/001); use of general anesthesia in caesarean section (case 32/8%, control 10/4%, P= 0/006); Vaccum extraction(case 8%, control 0/7%, P<0/002); Breech presentation (case 17/3%, control 4/7%, P<0/001); Prolonged labor (case 16/7%, control 3/3%, P<0/001); Aloruptio Placenta(case 0%, control 15/4%, P<0/001); PROM (case 19/3%, control 3/3%, P<0/001). It was concluded that low apgar score is significantly associated with a number of fetus, maternal and delivery factors. Findings demonstrated that the main related factors to low apgar score are preterm labor, and utilization of general anesthesia in caesarean labor. The support of vaginal labor, local anesthesia instead of general anesthesia as well as prevention of preterm labor is the practical ways to prevent from low apgar score of newborn infants.
  • Mohammad Heidarzadeh, Afshin Fayyazi, Abdollahi-Fard, Sedigheh, Zohreh Gheshlag Soflaei, Reza Shabanloei, Fazlallah Ahmadi, Hossein Fayzollahzadeh Page 27
    Despite an improvement in fetal assessment, stationary umbilical cord acid-base reference values are used as measures of obstetric care quality. The aim of the present study was to evaluate the significance of umbilical artery blood gas analysis in relation to neonatal morbidity and mortality. In this cross sectional study 268 neonates with no major congenital anomaly but needed resuscitation at least with bag and mask had amniotic fluid mecuniome staining, non physiologic route of delivery or 5 minute Apgar score less than 7 were enrolled in this study. Umbilical artery blood sample obtained and analyzed for blood gas immediately after delivery in the tertiary obstetric hospital of Tabriz. There was a significant correlation between gestational age, birth weight, Apgar score (min 1 and 5), need for advanced stage of resuscitation, asphyxia and neurological complications with umbilical artery PH (P<0.05). There was significant correlation between umbilical artery PaCO2 and gestational age, birth weight, Apgar score (min 1), need for progressive resuscitation, asphyxia and neonatal mortality (P<0.05). There was a significant correlation between umbilical artery HCO3 and birth weight, Apgar score (min 1) and asphyxia (P<0.05).There was a significant correlation between gestational age, Apgar score (min 1 and5) and asphyxia and range of umbilical artery BE (P<0.05). Umbilical artery blood sample analysis gives an objective value for acid-base status, fetal oxygenation and diagnosis of asphyxia but can not predict duration of hospitalization of neonates.
  • Mohammad Hossein Daghighi, Reza Javad Rashid, Ahad Salehy, Samad Ghafari Page 33
    Introduction of 64-Slice Multidetector Computed Tomography (MDCT (has resulted in a great improvement in the non-invasive coronary artery imaging. In a retrospective cross sectional study we evaluated the diagnostic accuracy of 64-Slice MDCT versus invasive coronary angiography in patients with the suspected coronary artery disease who underwent both MDCT and invasive coronary angiography (ICA). Computed tomography angiography and invasive coronary angiography findings of each coronary segment were compared to determine the sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) of MDCT in the detection of significant lesions(≥50% diameter decrease stenosis or total occlusion with no luminal flow shown). a total of 125 patients were evaluated with both methods. In per patient assessment, the sensitivity, specificity, PPV and NPV of MDCT were 97.6%, 85.2%, 95.2% and 92% respectively. These values in per vessel evaluation were 86.3%, 92.2%, 86.8%, and 92.2%, and also corresponding values in per segment evaluation were 69.8%, 94.8%, 69%, and 95% respectively. We concluded that coronary angiography with 64-Slice MDCT has high diagnostic performance for evaluation of significant coronary artery disease (CAD) in patients with the suspected coronary artery disease but cannot replace conventional coronary angiography at present time.
  • Mandana Rezaei, Ali Ashraf Jamshidi, Esmael Ebrahimi, Naser Havaei Page 38
    Anterior cruciate ligament injuries are common in athletes. Although mechanical stability through surgery is often suggested, this procedure is not adequate for regaining normal knee function. Therefore, perturbation training as a part of neuromuscular training is recommended. The purpose of the present study was to investigate the effect of modified perturbation training protocol on lower extremity function in these patients. In this clinical trial study, 10 men with anterior cruciate ligament tear in the range of 18-45 years were treated with 10 sessions of modified perturbation training protocol. The effect of training on lower extremity function was evaluated through Subjective IKDC questionnaire, Cross Hop functional test and Isokinetic knee extensor and flexor peak torques and their ratio in 60 and 180 degree per second constant velocities. After training, Subjective IKDC, Cross Hop test and concentric extensor torque (in 60 degree per second velocity) scores were significantly increased in injured leg (P<0.05) (The mean scores of Cross Hop test before and after training were 410.90 and 534.33 cm respectively, the mean scores of IKDC questionnaire before and after training were 64.59% and 79.43% respectively and the mean of values of concentric extensor torque in 60 degree per second velocity in injured leg were 108.81 and 136.92 Newton/Meter respectively). There were no significant differences in other torque values. Before training, torque ratios were significantly higher in injured leg but after training, there were no significant differences in both legs. The modified perturbation training protocol may improve lower extremity function in athletes via increasing neuromuscular coordination and accelerate their returning to sport activities.
  • Rana Sorkhabi, Rakhshande Alipanahi, Leila Ghojazadeh, Amir Eftekhari Milani Page 46
    According to extensive use of latanoprost in treatment of glaucoma and increasing administration of Non Steroidal Anti Inflammatory Drug, (NSAIDs) in ophthalmology, this question comes important to answer that what is NSAIDs effects on Latanoprost intra ocular pressure (IOP) lowering properties. Our purposes are to evaluate the effect of Diclofenac Sodium0.1%on IOP reduction by latanoprost0.005% and to evaluate the effect of Diclofenac Sodium0.1% on IOP without co-administration of Latanoprost0.005%. 42 eyes of 21 patients were enrolled in this study. First for one eye of subjects Latanoprost0.005 eye solution and for other eye artificial tear administered for 4 weeks. Then Diclofenac Sodium0.1% eye solution was administered for 2 weeks for both eyes and then changes of mean IOP in each group were surveyed. Usage of Diclofenac Sodium0.1% eye solution is discontinued and 2 weeks later the changes of mean IOP in each group were surveyed again. In co-administration of Latanoprost and Diclofenac Sodium0.1%, mean IOP increased from 1 4.38 to 15.52 mmHg after administration of Diclofenac Sodium0.1 %. This change was significant (P=0.03).In the other eye mean IOP was decreased from 15.33 to 14.81 mmHg after Diclofenac Sodium0.1% administration. This change was not significant (P=0.205) Diclofenac Sodium0.1% decreases the IOP lowering effect of Latanoprost while Diclofenac Sodium0.1% doesn’t have significant influence on IOP alone. (without co-administration of Latanoprost).
  • Farhad Salehzadeh, Sahar Abolfathi, Hossein Alimohammadi, Mehrdad Mirzarahimi, Sepideh Jahangiri, Tahereh Hajizadeh, Afshan Sharghi Page 51
    Neonatal jaundice as a result of bilirubin accumulation is one of the diseases that affect infants during the first days of life. AFP (alphafeto protein) with many physiologic roles is made in liver and yolk sac of fetus; it increases during pregnancy and decreases rapidly after delivery. This study conducted about the serum bilirubin (Bi) and AFP correlation in patients with hyperbilirubinemia in neonatal period. One hundred normal and healthy neonates with icter and hyperbilirubinemia enrolled in this study, all were under 28 day's age, and had only exaggerated physiologic jaundice. Septicemia and any other pathologic conditions "except jaundice" were excluding criterias.For each cases questioner fulfilled, AFP and Bi measured at the same time. Data analyzed by SPSS-13. 66 cases were male and 34 were female, the mean amount of AFP and age of patients showed no meaningful relation between them (P=0.21).There was not meaningful relationship between AFP and sex (P=0.24).AFP and the onset time of icter (P=0.1) and serum bilirubin (P =0.87) did not show significant correlation. Weight of birth and blood groups ABO and Rh (P= 0.24, P=0.06, P= 0.526 respectively) had no meaningful relationship. There was not significant relationship between AFP and serum bilirubin, age, sex, weight, onset of icter and blood groups of patients.
  • Mohammad Hossein Somi, Naser Alizadeh, Seyed Kazem Mirinezhad, Emitis Jazayeri Page 57
    Regardless of the decrease in incidence of gastric cancer in Western countries during the past decade, it is one of the leading causes of death in developing countries. Gastric cancer is one of the most common malignancies in Iran and its incidence is particularly high in the northwest of the country. This study aimed to evaluate the diagnostic and therapeutic procedures of patients with gastric cancer admitted at Tabriz medical centers. One hundred and fifty documented patients with diagnosis of gastric caner) confirmed by pathologic study) were studied in a prospective analytic-descriptive study during an 18-month period with no interventions. Demographic data (age, sex), presenting signs and symptoms, possible predisposing factors and diagnostic procedures (upper GI series, endoscopy, CT scanning, sonography) and therapeutic modalities (operation, chemotherapy, and radiotherapy) were determined in these patients. During the follow-up period, median survival rate and the probable complications were assessed. One hundred and fifty patients, 114 males and 36 females with the mean age of 62.41±11.36 years were enrolled in the study. Dysphagia (30%), loss of appetite 28%) and continuous abdominal pain (26.7%) were the most common symptoms, lasted for a mean time of 3.14 months before definite diagnosis. Smoking (42%), previous upper gastrointestinal sign or symptoms (34%) were the most frequent well-known risk factors. Upper GI endoscopy was performed in all patients followed by CT scanning and sonographies were applied in 87.1% and 37.3% of the patients for staging. CT scan was avoided in many cases with reports of metastasis by sonography. Surgery, chemotherapy and radiotherapy were employed in 46%, 53.3% and 36.7% of the patients, respectively. 18 patients underwent a combination of them. Cachexia (72%) was the most frequent complication during the follow-up period. The median survival time was6.84 months which was significantly lower in patients in stage IV and patients with diffuse type adenocarcinoma. The diagnostic procedures and therapeutic modalities in patients admitted in our center due to GC are in conformity with the instructions in the literature. According to pattern of the disease which results in delayed refer and a serious cost on the community more studies on earlier diagnosis are recommended.
  • Mohammad Reza Alipour, Maryam Azarfarin, Lotfali Masoumi, Khalil Ansarin, Farhad Ghaderi Sofi, Ladan Jalali, Farzaneh Aslanpour Page 64
    Numerous studies have been performed on habitual nasal to oronasal breathing switching in exercise. However no investigation has reported quantative comparison between habitual and obligatory nasal to oronasal breathing time in exercise. Twenty healthy non-athlete non-smoker subjects (10 males and 10 females) age 20±2 years were randomly selected and then were exercised in two protocols. In first protocol, they were exercised on ergometer in incremental method of exercise (incrementally graded exercise) until opening of mouth (habitual OSP) occurred, and in second protocol, this incremental exercise on ergometer were done with closed mouth until involuntary opening of mouth occurred (obligatory OSP) and ventilation rate were simultaneously measured in two protocols. The habitual and obligatory OSP were 152.68 ± 11.85 and 464.7 ± 12.88 seconds in males and 157.75 ± 19.64 and 271.43 ± 12 seconds in females, respectively. A significant correlation was showed between habitual OSP and workload, and between obligatory OSP, workload and ventilation differences.: Our data showed that obligatory OSP was longer than habitual OSP in males and habitual OSP is shorter than obligatory OSP in two genders. Also increase of ventilation slope was faster in females than in males.
  • Alireza Farnam, Somayye Aghazadeh Kohneshahri, Rohollah Fadaei Fouladi Page 70
    Studies have linked the presence of hostility to some major diseases. However, it's believed that the conventional questionnaires are not capable of assessing the pure hostility. Hostile attitude scale (HAS) questionnaire is a newly developed means claimed to be appropriate in evaluation of pure hostility. This study aimed at evaluation of the HAS amongst a sample Iranian population. One hundred and fifty male students of Tabriz Medical Faculty were questioned by the HAS and the hostility section of the Minnesota Multiphasic Personality Inventory -2 (MMPI-2) questionnaires. The internal consistency of the HAS (Cronbach's alpha) and its criterion validity in comparison with the MMPI-2, as well as the correlation between the two scales was determined. The mean age of the recruited persons was 23.29±1.25 (21-26) years. The internal consistency of the original HAS was not acceptable (Cronbach's alpha=0.586). The question 14 turned to be a weak contributor to the scale's internal consistency and subsequently dropped from the scale. This revised HAS was not correlated with the MMPI-2 (Pearson's rho=-0.054, P=0.514). According to the revised scale, 15.3% of the students categorized as hostile (revised HAS score≥87.05). This study showed that the HAS is not validated enough in Iranian male student population; however a revised version would be reliably employed for determination of the hostile people.
  • Ahmad Koosha, Mostafa Farahbakhsh Sevil Hakimi, Leila Abdolahi, Mahrad Golzari, Mehran Seyf Farshad Page 74
    In molecular and cellular biology viewpoint, cancer is indicted to some of rare diseases with similar molecular defects in cell function. In Iran, cancer is third cause of death following cardiovascular disease and accidents. The aim of the present study was to identify epidemiological features and geographical distribution of different types of cancer in East Azerbaijan province. In a descriptive –analytic and cross sectional study, demographic and specific information including biopsy location and type of tumor was derived from medical documents of 29 pathology centers in Tabriz. These data were then compared among age groups and between men and women. Total number of 4945 patients was diagnosed with cancer. The proportion of male to female was 1.38 to 1. According to the result of this study, stomach cancer was the most prevalent cancer in East Azerbaijan. The second and third most prevalent cancers were skin cancers and bladder cancer, respectively. Since pattern of prevalent cancers is different in Iran, considering the particular risk factors of each cancer type is important. More studies are suggested to be carried out considering the specific risk factors of three most prevalent cancers in the province with focus on life style, dietary habits and effort to find unknown risk factors.
  • Majied Mahmood Aliloo, Mansoor Bayrami, Fatemeh Nemati Sogolitappeh Page 80
    The relationship between psychological factors and heart disease is one of the subjects that are being investigated in health psychology. In this regard the following research was designed to investigate the relationship among brain/ behavioral systems and personality dimensions with coronary heart disease. It may enhance our understanding of the neurophysiological mechanisms behind these factors. In this study, two groups of subjects (62 coronary heart disease patients and 62 healthy controls) were compared with one another based on their scores in Eysenck’s personality questionnaire and Corver and Whit’s BIS/BAS questionnaire. Data were analyzed using correlation coefficient and multivariate analysis of variance (MANOVA). There was a positive relation between BAS and extroversion and a negative relation between BAS and neuroticism (P<0/01). Also there was a positive significant relation between BIS and neuroticism and negative relation between that and extroversion. There was no significant relation between BIS/BAS and pesychoticism. Findings showed that the CHD patients differed from healthy controls in the level of neuroticism and extroversion (P<0/01). And there was significant relation between CHD patients and healthy controls in BIS/BAS systems (P<0/01). According to the results of the research, sexuality has not significant relation with BIS/BAS subscales and personality dimensions. The results showed that the psychological factors have a significant relation with CHD.
  • Hamid Reza Eftekhari, Bahram Samadi Rad, Jaber Gharedaghi, Ali Reza Najafi, Arezoo Mehrara Page 86
    Detection of causes of sudden natural death is a major problem of physicians and exact inspection of rare causes of sudden death reduces number of white autopsies; hence well performance of justice. Anomalous origin of coronary arteries is one of these rare cases mostly in infants leading to death due to ischemia and heart failure. Attention to anomalous coronary at autopsy is very important for diagnosis of the cause of death. The received specimen from autopsy room of Tabriz legal medicine center was evaluated macroscopically and microscopically by using Hematoxylin and Eosin (H&E) staining method. The deceased was 3- month- old female infant the referred to East Azarbyjan Legal medicine center to determining the cause of death. At autopsy examination of the coronary artery, orifice of the left coronary artery unusually originated from left sinus of pulmonary trunk. The macroscopic and microscopic examinations also confirmed these findings and Ischemia due to the indicated cardiac anomaly. As anomalous origin of the coronary arteries can lead to natural death in infancy, examination of orifices of these arteries is very important for detection of the cause of death in infants and other cases.