فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال چهل و پنجم شماره 6 (پیاپی 168، بهمن و اسفند 1402)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و پنجم شماره 6 (پیاپی 168، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی قائمی، لادن واقف، بهزاد شالچی * صفحات 485-494
    زمینه

    موفقیت فیلم های ترسناک، مورد توجه بودن جنایات خشن و شیوع خشونت در اخبار نشان می دهد که کنجکاوی بیمارگونه یک ویژگی روانی رایج است. با این حال، تحقیق در مورد کنجکاوی بیمارگونه تا حد زیادی در ادبیات پژوهشی روان شناختی وجود ندارد که یکی از دلایل آن عدم وجود مقیاس مناسب برای جامعه ایرانی بود. از این رو، هدف این پژوهش بررسی درستی آزمایی و قابلیت اعتماد نسخه فارسی مقیاس کنجکاوی بیمارگونه بود.

    روش کار

    طرح پژوهش توصیفی از نوع تحلیل عاملی بود و جامعه آماری پژوهش همه دانشجویان دانشگاه زنجان در سال تحصیلی 1400-1401 بود که از میان آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای با حجم نمونه 500 نفر انتخاب شدند. برای انجام پژوهش، از مقیاس کنجکاوی بیمارگونه اسکیونر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های ذهن افراد خطرناک 0/79، تجاوز به بدن0/81، خطر فراطبیعی 0/79، خشونت بین فردی 0/80 و کل مقیاس 0/85 می باشد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز رابطه معناداری بین متغیرهای آشکار و سازه های نهفته را تایید کرد و نشان داد که ساختار چهار عاملی مقیاس از برازش مطلوبی در نمونه های پژوهش برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مقیاس کنجکاوی بیمارگونه در بین دانشجویان از درستی آزمایی و قابلیت اعتماد مطلوبی برخوردار است و استفاده از این ابزار در تحقیقات آینده قابل اعتماد است.

    پیامدهای عملی

    از یافته های این پژوهش می توان در روان درمانی، پژوهش های روان شناختی و روان شناسی رسانه و روان شناسی تبلیغات استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کنجکاوی بیمارگونه، درستی آزمایی، قابلیت اعتماد، مقیاس
  • مهدی امیرنیا *، افسانه رادمهر، جواد شکری، آرزو جهانشاهی افشار صفحات 495-504
    زمینه

    زگیل یک بیماری پوستی شایع است که افراد تمام گروه های سنی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از مطالعه کنونی، مقایسه اثربخشی ژل موضعی فوروزماید 125/0درصد و ژل موضعی پتاسیم هیدروکسید10درصد در درمان بیماران مبتلا به زگیل بود.

    روش کار

    در کارآزمایی بالینی حاضر، تعداد40 بیمار (48 ضایعه) که بر اساس تشخیص متخصصین پوست دارای زگیل معمولی بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران به دو گروه 20 نفره تقسیم شدند، یک گروه از بیماران از بیماران با فوروزماید موضعی 0/125 درصد و تعدادی از بیماران با KOH 10درصد تحت درمان قرار گرفتند. مدت زمان درمان دو ماه بود و بیماران دارو را روزی یکبار مصرف کردند. در ابتدای مطالعه و در هفته های 4 و 8 دریافت درمان، بیماران از لحاظ تعداد، قطر، ارتفاع زگیل ها و بروز عوارض ناخواسته تحت معاینه و تصویربرداری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که در گروه KOH و فوروزماید میانگین قطر زگیل در ویزیت اول به ترتیب 3.89 ± 1.67 میلی متر و 4.25 ± 1.43 میلی متر و در ویزیت نهایی به ترتیب برابر 3.02 ± 1.49 میلی متر و 4.14 ± 1.47 میلی متر بود. در گروه فوروزماید عارضه ای مشاهده نشد و در مقابل در گروه KOH، 7 مورد عارضه که مربوط به قرمزی و سوزش بود، مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    فوروزماید 125/0 درصد در درمان زگیل های پوستی موثر و بی خطر است. اما نسبت به KOH در کاهش قطر و ارتفاع زگیل موثرتر است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که فوروزماید می تواند جایگزین امیدوارکننده ای برای KOH در درمان زگیل باشد، بویژه برای بیمارانی که پوست حساس دارند یا کسانی که عوارض درمان KOH را تجربه می کنند. تحقیقات بیشتری برای تعیین مدت زمان درمان و دوز بهینه فوروزماید در درمان زگیل مورد نیاز است.

    پیامدهای عملی: 

    با استفاده از روش درمانی فوروزماید می توان یک درمان جدید با عوارض کمتر جهت زگیل های مختلف بدست آورد.

    کلیدواژگان: زگیل، پتاسیم هیدروکسید، فوروزماید، کرایوتراپی، کارایی
  • شاهرخ امیری، معصومه احسنی، ایوب مالک، همایون صادقی، بازرگانی، امیرهوشنگ قریشی زاده، سلمان عبدی، حسین عزیزی * صفحات 505-515
    زمینه

    اختلال نقص توجه-بیش فعالی از شایع ترین تشخیص های روانپزشکی کودکان و نوجوانان است. شیوع این اختلال در کودکان قبل از سن ورود به مدرسه 1/9 تا 18/2 درصد تخمین زده شده است. مطالعه حاضر جهت ترجمه، اعتبار و روایی سنجی نسخه فارسی پرسش نامه کانرز اوایل کودکی - فرم والدین متناسب با کودکان جمعیت ایرانی انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه در سال 95 روی 1013 کودک زیر 6 سال شهر تبریز انجام شد. ابتدا پرسش نامه به روش باز ترجمه به فارسی برگردانده شد. روایی محتوای پرسش نامه از طریق 10 نفر از متخصصان با استفاده از شاخص توافق کاپای تعدیل شده، سنجیده شد. روایی صوری پرسش نامه نیز با پرسش نامه توانایی ها و مشکلات کودکان (SDQ) همزمان مقایسه شد. از منحنی راک برای تعیین بهترین نقطه برش و از حساسیت و ویژگی برای تعیین قدرت تشخیص پرسش نامه در مقایسه با مصاحبه بالینی استفاده شد. تکرارپذیری با آزمون باز-آزمون با استفاده از ضریب همبستگی درون خوشه ای و نیز ثبات درونی با شاخص آلفای کرونباخ ارزیابی شد.

    یافته ها

    از کل 1013 شرکت کننده، 569 نفر (56/2 %) دختر و 444 نفر (4/43 %) پسر بودند. شاخص توافق کلی کاپای تعدیل شده و روایی صوری به ترتیب 0/76 و 0/70 به دست آمد. حساسیت و ویژگی پرسش نامه به ترتیب 86/8 و 79/4 درصد در مقایسه با معیار استاندارد (مصاحبه روانپزشکی) حاصل شد. همچنین نسبت درست نمایی مثبت و منفی پرسش نامه به ترتیب 4/215 و 0/165 برآورد شد. ضریب همبستگی درون خوشه ای 0/09 و ثبات درونی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ کلی 0/88 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسش نامه غربالگری اختلال نقص توجه-بیش فعالی، فرم والدین اوایل کودکی (زیر 6 سال) روایی و پایایی مناسبی برای غربالگری در جمعیت ایرانی دارد.

    پیامدهای عملی

    ابزار معتبر شده از مطالعه حاضر می تواند در اولین سطح از سیستم سلامت در بخش های دولتی و خصوصی برای پزشکان و غیر پزشکان، به ویژه پزشکان خانواده در نظام مراقبت های بهداشتی اولیه استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه-بیش فعالی، پرسشنامه کانرز، اوایل کودکی، روان سنجی، روایی
  • علی نصر اصفهانی، کوثر پاشائی، نوشین نادری، پریا بهداروندیان، مرضیه تولائی *، مریم اربابیان، محمدحسین نصر اصفهانی صفحات 516-527
    زمینه

    تحرک اسپرم یکی از فاکتورهای اساسی برای نفوذ اسپرم به داخل تخمک و وقوع لقاح می باشد. آستنوزواسپرمی که به تحرک کمتر از 42 درصد اسپرم ها معروف است، یکی از شایع ترین علل ناباروری در مردان است. هدف از این مطالعه کوهورت گذشته نگر، بررسی آسیب DNA اسپرم با دو روش TUNEL و SCSA و ارتباط آن با پارامترهای اسپرمی، سن و شاخص توده بدنی (BMI) در افراد آستنوزواسپرمی شدید و نرموزواسپرمی می باشد.

    روش کار

    پارامترهای مطالعه بین 111 فرد مبتلا به آستنوزواسپرمی شدید و 113 فرد نرموزواسپرمی مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی پارامترهای اسپرمی از دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی 2010 و برای ارزیابی آسیب DNA اسپرم از روش های TUNEL و SCSA استفاده شد. آنالیز آماری با استفاده از آزمون t دو نمونه مستقل انجام و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط بین میزان آسیب DNA اسپرم با پارامترهای اسپرمی، سن و BMI افراد استفاده شد. تفاوت میانگین ها در سطح 0/05>P معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین حجم مایع منی، غلظت و تعداد کل اسپرم، درصد حرکت کلی و حرکت پیش رونده اسپرم به طور معنی داری در افراد آستنوزواسپرمی شدید در مقایسه با افراد نرموزواسپرمی کمتر بود (0/001>P)، علاوه بر این، میانگین درصد آسیب DNA اسپرم در افراد آستنوزواسپرمی شدید به طور معنی داری در مقایسه با افراد نرموزواسپرمی بیشتر بود (0/001>P). بین میزان آسیب DNA اسپرم و سن مردان آستنوزواسپرمیک شدید نیز یک رابطه مثبت و معنی دار بدست آمد.

    نتیجه گیری

    تحرک اسپرم، آسیب DNA اسپرم و سن پدر در لقاح موفق، تکوین و سلامت جنین نقش مهمی دارند. بنابراین، ارزیابی آسیب DNA اسپرم در بررسی باروری مردان و انتخاب رویکرد درمانی مناسب برای مردان مبتلا به آستنوزواسپرمی شدید توصیه می شود.

    پیامدهای عملی: 

    با توجه به اینکه ژنوم اسپرم 50 درصد ماده ژنتیکی نسل آینده را تشکیل می دهد، بنابراین ارزیابی سلامت DNA اسپرم جهت تشخیص رویکرد درمانی مناسب در مردان نابارور، می تواند در موفقیت تکنیک های کمک باروری و حفظ سلامت نسل آینده موثر باشد.

    کلیدواژگان: ناباروری مردان، آسیب DNA اسپرم، آستنوزواسپرمی، TUNEL، اسپرم
  • پریسا رستمی، لیلا سالک ابراهیمی *، اصغر محمدپور اصل، حمید الله وردی پور صفحات 528-538
    زمینه

    بیماری کرونا به عنوان یک همه گیری جهانی می تواند باعث اختلالات گسترده و جبران ناپذیر در حوزه سلامت فردی و اجتماعی شود و یکی از گروه های سنی که کمتر به آنها توجه می شود اما بیشتر در معرض خطرند، سالمندان هستند. این همه گیری، افراد سالمند را از جنبه های مختلف مانند ترس از ابتلا به ویروس و ترس از مرگ تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه احساس تنهایی، منبع کنترل و عدم تحمل ابهام با اضطراب مرگ سالمندان در دوران بیماری کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، 309 نفر از سالمندان شهرستان اسلام آباد غرب در سال 1401 بررسی شدند. آزمودنی ها به روش تصادفی خوشه ای انتخاب و اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ها شامل متغیرهای جمعیت شناختی، احساس تنهایی، منبع کنترل، عدم تحمل ابهام و اضطراب مرگ جمع آوری شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از رگرسیون لوجستیک تجزیه و تحلیل آماری شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از تحلیل ها، میانگین سنی شرکت کنندگان 28/6±69/70 سال بود. شیوع اضطراب مرگ 20/71 درصد بود. بین احساس تنهایی، عدم تحمل ابهام و جنسیت با اضطراب مرگ ارتباط آماری معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد احساس تنهایی، منبع کنترل بیرونی، عدم تحمل ابهام بالا و جنس به طور معنی داری اضطراب مرگ در سالمندان را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، بیش از نیمی از سالمندان اضطراب مرگ دارند. احساس تنهایی، منبع کنترل و عدم تحمل ابهام نقش مهمی در اضطراب مرگ سالمندان دارند. بنابراین، با طراحی مداخلات روان شناختی بر اساس احساس تنهایی، منبع کنترل از بیرونی به درونی، عدم تحمل ابهام از بالا به پایین، سلامت اضطراب مرگ را می توان بهبود بخشید.

    پیامدهای عملی: 

    به دلیل این که اضطراب مرگ سازه ای چند بعدی است و بر بسیاری از جنبه های زندگی سالمندان تاثیر گذاشته و از شایع ترین موضوعات سلامت روان سالمندان است بنابراین بررسی عوامل موثر بر ایجاد آن اهمیت دارد تا بتوان با شناخت عوامل و پیامدهای خطر آن گامی موثر جهت ارتقای سلامت روان سالمندان برداشت.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، منبع کنترل، عدم تحمل ابهام، اضطراب مرگ سالمندان
  • فاطمه غیبی، سویل حکیمی، نیلوفر ستارزاده جهدی * صفحات 539-551
    زمینه

    قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی به دنبال همه گیری کووید-19 (COVID-19) منجر به اضطراب، استرس و عصبانی شدن در افراد شده و بر سلامتی جسمی و روانی و کیفیت روابط زناشویی نیز تاثیر منفی گذاشت. با توجه به عدم انجام مطالعات کافی در این زمینه و همچنین مطالعه ایی که این رویکرد را به صورت تلفنی و حضوری مقایسه کرده باشد در مرور متون یافت نشد، بنابراین این مطالعه جهت مقایسه تاثیر مشاوره تلفنی و حضوری با رویکرد اکسپلیسیت بر تعامل زناشویی و کیفیت زندگی زنان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه شبه تجربی (مقاله اصیل) در سال 1400 در مجتمع های سلامت شهر تبریز روی زنان 18 تا 40 ساله با نمره عملکرد جنسی کم تر از 28 انجام شد. مشارکت کنندگان با استفاده از جدول اعداد تصادفی کامپیوتری با بلوک بندی چهار و شش تایی به دو گروه مشاوره حضوری و مشاوره تلفنی با نسبت 1:1 اختصاص داده شدند. مشاوره با رویکرد اکسپلیسیت در گروه مشاوره حضوری طی سه جلسه ملاقات 90-60 دقیقه و برای گروه مشاوره تلفنی سه نوبت مشاوره تلفنی انفرادی 90-60 دقیقه ای انجام شد. پرسش نامه های پیش آزمون شامل عملکرد جنسی، کیفیت زندگی جنسی و رضایت زناشویی قبل و هشت هفته بعد از اتمام مداخله تکمیل شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) نمره کیفیت زندگی جنسی بعد از مداخله، در هر دو گروه مشاوره حضوری و تلفنی نسبت به قبل از مداخله به طور معناداری افزایش یافته بود. همچنین میانگین (انحراف معیار) نمره کل عملکرد جنسی و رضایت زناشویی بعد از مداخله در گروه مشاوره حضوری به طور معناداری بیشتر از گروه مشاوره تلفنی بود.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از مشاوره با رویکرد اکسپلیسیت در هر دو روش حضوری و تلفنی موجب بهبود عملکرد جنسی، رضایت زناشویی و کیفیت زندگی جنسی می شود.

    پیامدهای عملی: 

    هر دو مدل مشاوره حضوری و تلفنی با رویکرد اکسپلیسیت در سلامت جنسی موثر است. بنابراین، در زمان بحران هایی مانند همه گیری و یا محدودیت های دیگر برای تشکیل جلسات مشاوره حضوری، از مشاوره های تلفنی می توان بهره برد.

    کلیدواژگان: همه گیری کووید-19، عملکرد جنسی، کیفیت زندگی جنسی، رضایت زناشویی
  • معصومه شجاع، نگار اسعد سجادی، سهند ریاضی اصفهانی، ژاله عبدی، الهام احمدنژاد *، اکبر فتوحی صفحات 552-562
    زمینه

    برنامه پزشک خانواده شهری در راستای بهبود دسترسی و بهره مندی از خدمات سلامت از حدود سال 1392 در استان های فارس و مازندران اجرا شده است. کودکان و نوجوانان از مهم ترین گروه های هدف برنامه هستند. در این مطالعه، بهره مندی از خدمات سلامت در کودکان مناطق تحت پوشش برنامه پزشک خانواده با سایر مناطق کشور مقایسه شده است.

    روش کار

    این مطالعه تحلیل ثانویه داده های پیمایش ملی بهره مندی از خدمات سلامت است که چهار سال بعد از اجرای برنامه پزشک خانواده انجام شده است. شاخص های بهره مندی از خدمات سلامت سرپایی و بستری در گروه سنی زیر 18 سال بر اساس سه الگوی ارایه خدمات سلامت شامل (1) شهرهای استان های فارس و مازندران (پزشک خانواده شهری)، (2) شهرهای سایر استان ها و (3) روستاها و شهرهای زیر بیست هزار نفر، مقایسه شدند.

    یافته ها

    در مجموع 20689 نمونه وارد مطالعه شدند. بار مراجعه سالانه سرپایی و بستری در کودکان شهرهای استان های فارس و مازندران بیشتر از شهرهای سایر استان ها و روستاها و شهرهای زیر بیست هزار نفر بود (به ترتیب 11/89 در مقابل 7/92 و 7/21 برای سرپایی و 4/74 در مقابل 3/51 و 4/27 برای بستری). اجرای برنامه پزشک خانواده، شانس دریافت خدمات سلامت به دنبال نیازهای سرپایی را افزایش داده است. (نسبت شانس = 1/50 (1/98 – 1/15)). هزینه پرداخت شده خدمات سلامت سرپایی و بستری در مناطق تحت پوشش برنامه پزشک خانواده، پایین تر از سایر مناطق بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، برنامه پزشک خانواده شهری در بهبود دسترسی به خدمات سلامت و همچنین کاهش هزینه های سلامت در کودکان موفق بوده است.

    پیامدهای عملی: 

    برنامه پزشک خانواده شهری در افزایش بهره مندی از خدمات سلامت و همچنین کاهش هزینه های سلامت در کودکان موفق بوده است.

    کلیدواژگان: بهره مندی از خدمات سلامت، پزشک خانواده شهری، کودکان و نوجوانان، پیمایش مبتنی بر خانوار، پوشش همگانی سلامت
  • رویا صالحی کهیش *، آرش القاسی، حمیده حبیبی فتح آبادی، یاسر طهماسبی بیرگانی، مرضیه عباسی نسب، عادله خزامی صفحات 563-569
    زمینه

    ویژگی های اقلیمی و ژیومورفولوژیکی یک منطقه از عوامل حیاتی در شیوع منطقه ای بیماری ها هستند. سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) ابزاری مفید برای مطالعه اپیدمیولوژی سرطان است. این مطالعه با هدف بررسی شیوع سرطان خون کودکان در خوزستان بر اساس داده های 10 ساله GIS دما، سرعت باد و میزان گرد و غبار، انجام شد.

    روش کار

    مشخصات پزشکی کلیه موارد سرطان خون کودکان بستری در بیمارستان بقایی 2 اهواز که برای اولین بار سرطان خون آنها تشخیص داده شد را جمع آوری کردیم.

    یافته ها

    پانصد و دوازده کودک مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) و 100 کودک مبتلا به لوسمی حاد میلوبلاستیک (AML) بودند. سال 1395 بیشترین و سال 1398 کمترین نرخ ALL را داشته است. اوج میزان AML در سال 1393 و کمترین آن در سال 1398 بود .

    نتیجه گیری

    شهرهای مرکزی بالاترین میانگین ذرات، دما، سرعت باد و بیشترین میزان سرطان خون را داشتند. نتایج نشان می دهد که گرد و غبار، دما و سرعت باد با شیوع لوسمی کودکان در خوزستان، ایران مرتبط است.

    پیامدهای عملی: 

    طیف وسیعی از عوامل محیطی و ژنتیکی می توانند در بروز سرطان نقش داشته باشند، لذا برای تایید تاثیر ذرات و عوامل محیطی نظیر دما و گردوغبار بر بروز سرطان، به مطالعات تکمیلی نیاز است.

    کلیدواژگان: سرطان خون، تحلیل و بررسی، همه گیر شناسی، آمار و داده های عددی
|
  • Ali Ghaemi, Ladan Vaghef, Behzad Shalchi* Pages 485-494
    Background

    The success of horror films, the attention to violent crimes and the prevalence of violence in the news show that morbid curiosity is a common psychological trait. However, research on morbid curiosity is largely absent in the psychological research literature. one of the reasons being the lack of a suitable Scale for Iranian society. Therefore, the purpose of this study was to investigate the reliability and validity of the Persian version of the Morbid Curiosity Scale.

    Methods

    The research design was descriptive factor analysis and the statistical population of the study was all students of Zanjan University in the academic year 1401-1400, from which 500 people were selected by cluster sampling. For the study, Morbid Curiosity Scale was used.

    Results

    The results showed that Cronbach's alpha for the subscales of the Minds of Dangerous People is 0.79, Body Violation is 0.81, Supernatural Danger is 0.79, and Interpersonal Violence is 0.80 and the total scale is 0.85. The results of Confirmatory Factor Analysis also confirmed the significant relationship between explicit variables and latent structures and showed that the four-factor structure has a good fit in the samples.

    Conclusion

    The morbid curiosity scale among students has good reliability and validity and the use of this scale in future research is reliable.

    Practical Implications

    The findings of this research can be used in psychotherapy, psychological research, media psychology, and advertising psychology.

    Keywords: Morbid curiosity, Validity, Reliability, Scale
  • Mehdi Amirnia *, Afsaneh Radmehr, Javad Shokri, Arezoo Jahanshahi Pages 495-504
    Background

    Warts are a common skin disease affecting individuals of all ages worldwide. This clinical trial aims to compare the effectiveness of furosemide 0.125 percent topical gel and KOH 10 percent topical gel in treating patients with warts.

    Methods

    Patients diagnosed with warts by dermatologists were included in the study and treated with either 0.125 percent furosemide or 10 percent KOH for two months. Patients were examined and imaged at the beginning of the study and in weeks 4 and 8 to assess the number, diameter, and height of warts and complications.

    Results

    The study included 40 patients (48 lesions) with common warts, with 20 patients in each intervention group. In the furosemide group, the average diameter of warts decreased from 4.25 ± 1.43 mm in the first visit to 4.14 ± 1.47 mm in the final visit. In contrast, the average diameter of warts in the KOH group decreased from 3.89 ± 1.67 mm to 3.02 ± 1.49 mm. No complications were reported in the furosemide group, whereas seven complications related to redness and burning were observed in the KOH group.

    Conclusion

    Furosemide 0.125 percent is effective and safe for treating skin warts. However, it is less effective than KOH in reducing the diameter and height of warts. This study's findings suggest that furosemide can be a promising alternative to KOH in treating warts, especially for patients with sensitive skin or those who experience complications with KOH treatment. Further research is needed to determine the optimal treatment duration and dosage of furosemide for treating warts.

    Practical Implications

    We can find new ways to reduce complications in treating warts.

    Keywords: Warts, Potassium hydroxide, Furosemide, Cryotherapy, Efficiency
  • Shahrokh Amiri, Masoumeh Ahsani, Ayyoub Malek, Homayoun Sadeghi-Bazargani, Amirhoushang Ghorashizadeh, Salman Abdi, Hosein Azizi * Pages 505-515
    Background

    Attention deficient-hyperactivity disorder (ADHD) is the most prevalent psychiatric diagnosis in preschool children. The present study aimed to translate and determine the validity and reliability of the Persian version of Conners Early Childhood Attention Deficit-Hyperactivity Disorder Questionnaire–Parents’ Form in Iranian children aged 3-6 years.

    Methods

    We included 1,013 pediatrics aged <6 years in 2017-18 in Tabriz, Iran. In the first step, the questionnaire was translated into Persian using the re-translation method. Then, the content validity of the questionnaire was evaluated by ten specialists. Finally, the concurrent validity of the questionnaire was simultaneously compared with the children’s Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). ROC curve was used to determine the best cut-off point, and sensitivity and specificity were measured to determine the questionnaire’s diagnostic value compared to the clinical psychiatric interview. The test-retest method was used to determine reproducibility using the intra-class correlation coefficient (ICC). The internal consistency was also evaluated with Cronbach’s alpha test.

    Results

    Of all the 1,013 participants, 569 (56.2%) were female. The overall modified kappa agreement and concurrent validity coefficients were 0.76 and 0.70, respectively. The sensitivity and specificity of the questionnaire was estimated 86.8% and 79.4%, respectively. The ICC was calculated at 0.90, and the questionnaire’s internal consistency was calculated at an overall Cronbach’s alpha coefficient of 0.88.

    Conclusion

    The Persian version of Conners Early Childhood Attention Deficit-Hyperactivity Disorder Questionnaire–Parents’ Form exhibited proper reliability and validity for screening the Iranian pediatric population.

    Practical Implications

    The emerged validated tool from the present study can be used in the first-line health system in the public and private sectors for physician and non-physician healthcare providers, especially family physicians in primary health care.

    Keywords: Attention deficit-hyperactivity disorder, Conners questionnaire, Early childhood, Psychometric, Validity
  • Ali Nasr-Esfahani, Kosar Pashaei, Nushin Naderi, Paria Behdarvandiyan, Marziyeh Tavalaee*, Maryam Arbabian, Mohammad Hossein Nasr-Esfahani Pages 516-527
    Background

    Sperm motility is a fundamental factor for sperm penetration into the oocyte and fertilization. According to the World Health Organization (WHO) 2021, less than 42 percent of motility is called asthenozoospermia, which is one of the most common causes of male infertility. This retrospective cohort study aims to investigate sperm DNA damage with TUNEL and SCSA methods and its relationship with sperm parameters, age, and body mass index (BMI) in severe asthenospermia (<2% sperm motility) and normozoospermia.

    Methods

    The study parameters between 111 subjects with severe asthenozoospermia and 113 subjects with normozoospermia were investigated. The 2010 World Health Organization guidelines were used to evaluate sperm parameters, and TUNEL and SCSA methods were used to assess sperm DNA damage. The statistical analysis was done using the t-test of two independent samples. Pearson's correlation coefficient was used to investigate the relationship between sperm DNA damage and sperm parameters, age, and BMI P<0.05 was considered significant.

    Results

    The mean seminal volume, sperm concentration and count, and the percentage of sperm total motility and progressive motility were significantly lower in severe asthenospermic subjects compared to normozoospermic subjects (P<0.001). In addition, the mean percentage of sperm DNA damage in severe asthenozoospermic individuals was significantly higher than in normozoospermic individuals (P<0.001). There was also a positive and significant relationship between sperm DNA damage and the age of severely asthenozoospermic men.

    Conclusion

    Sperm motility, sperm DNA damage, and the father's age are essential in the successful conception, development, and health of the embryo. Therefore, the evaluation of sperm DNA damage is recommended in examining male fertility and selecting the appropriate treatment approach for men with severe asthenozoospermia.

    Practical Implications:

    Considering that the sperm genome constitutes 50 percent of the genetic material of the next generation, evaluating sperm DNA health to determine the appropriate treatment approach in infertile men can be influential in the success of assisted reproductive techniques and in maintaining the next generation’s health.

    Keywords: Male Infertility, Sperm DNA Damage, Asthenozoospermia, TUNEL, Sperm
  • Parisa Rostami, Leila Salek Ebrahimi*, Asghar Mohammadpour Asl, Hamid Allahvardipour Pages 528-538
    Background

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19), as a global epidemic, can cause widespread and irreparable disorders in the personal and social health. Although elderly people are more at risk, they receive less attention in this regard. This epidemic can affect the elderly in different ways, including the fear of contracting the virus and fear of death. This study aimed to determine the relationship between loneliness, locus of control, and intolerance of ambiguity with death anxiety in the elderly during the COVID-19 era.

    Methods

    Using cluster random sampling, this cross-sectional and analytical study included 309 elderly people in Islamabad-e Gharb, Iran in 2022. Data was collected using questionnaires on demographic variables, loneliness, locus of control, intolerance of ambiguity, and death anxiety. The collected data were statistically analyzed using logistic regression.

    Results

    The mean age of participants was 70.69±6.28 years. The prevalence of death anxiety was 71.20% and it was statistically related to gender. The results of regression analysis showed that loneliness, external source of control, high uncertainty intolerance and gender could significantly predict death in the elderly.

    Conclusion

    According to our findings, more than half of the elderly experienced death anxiety. Loneliness, source of control, and intolerance of ambiguity play an important role in death anxiety of the elderly. Death anxiety among this population can be improved by designing psychological interventions based on the feeling of loneliness, source of control from external to internal, and intolerance of ambiguity from top to bottom.

    Practical Implications: 

    Since death anxiety is a multi-dimensional structure affecting many aspects of the elderly's life and it is one of the most common mental health issues of the elderly, it is essential to investigate the related factors. This can help to take effective steps and improve the mental health of the elderly.

    Keywords: Feeling Alone, Source of Control, Intolerance of Ambiguity, Elderly Death Anxiety
  • Fatemeh Gheibi, Sevil Hakimi, Niloufar Sattarzadeh Jahdi* Pages 539-551
    Background

    Quarantine and social distancing due to COVID 19 has led to anxiety, anger, stress, and anger in people and has had a negative impact on physical and mental health and the quality of marital relationships. Due to the lack of sufficient studies and also the fact that no study was found in the literature review that compared this approach over the phone and face-to-face, this study was conducted with the aim of comparing the effect of telephone and face-to-face counseling with the explicit approach on women's marital interactions.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 2022 in the health centers of Tabriz city on women aged 18 to 40 with a sexual performance score of less than 28. The participants were assigned to two groups of face-to-face counseling and telephone counseling with a ratio of 1:1 using a computerized random number table with blocks of four and six. Counseling based on explicit approach was done in the face-to-face counseling group during three meetings of 60-90 minutes, and for the telephone counseling group, there were three individual telephone counseling sessions of 60-90 minutes. Pre-test questionnaires including sexual performance, quality of sexual life and marital satisfaction were completed before and eight weeks after the end of the intervention.

    Results

    The mean (standard deviation) score of the quality of sexual life after the intervention was significantly increased in both face-to-face and telephone counseling groups compared to before the intervention. Also the mean (standard deviation) of the total score of sexual performance and marital satisfaction after the intervention in the face-to-face counseling group was significantly higher than that of the telephone counseling group.

    Conclusion

    Using counseling based on ex-PLISSIT approach in both face-to-face and telephone counseling groups, are effective in sexual health. Therefore, during crises such as a pandemic, or other restrictions to hold face-to-face counseling sessions, telephone consultations are useful.

    Practical Implications:

     Counseling based on ex-PLISSIT approach is effective for sexual health.

    Keywords: COVID-19 Pandemic, Sexual Function, Quality of Sexual Life, Marital Satisfaction
  • Masoumeh Shoja, Negar Asad Sajjadi, Sahand Riazi Isfahani, Zhaleh Abdi, Elham Ahmadnezhad*, Akbar Fotouhi Pages 552-562
    Background

    The Urban Family Physician Program (UFPP) has been implemented in Fars and Mazandaran provinces of Iran since 2013 with the aim of improving access and utilization of health services, with a particular focus on children and adolescents. In order to evaluate the effectiveness of the program in achieving this goal, this study aimed to compare the access and utilization of health services among children living in areas covered by the UFPP with those living in other regions of Iran.

    Methods

    A secondary analysis was performed using data from the 2015 National Health Utilization Survey. The data of people aged under 18 were extracted and indicators on the use of health services based on three main models of health service provisions were compared:(1) cities in Fars and Mazandaran provinces (UFPP implemented);(2) cities in other Iranian provinces (excluding Fars and Mazandaran); and (3) villages and cities with a population under 20,000.

    Results

    The study included 20,689 children. The outpatient and inpatient visits in children living in Fars and Mazandaran provinces were higher than in children from other provinces and smaller towns (11.89 vs. 7.92 and 7.21 for outpatient and 4.74 vs. 3.51 and 4.27 for inpatient, respectively). Furthermore, UFPP was found to be associated with a higher utilization of health services in children residing in cities (odds ratio=1.50 (1.98-1.15)). Additionally, the cost of outpatient and inpatient health services in areas where the UFPP was implemented was lower compared to other parts of the country.

    Conclusion

    The urban family physician program has been successful in increasing the access to health services and reducing health costs in children.

    Practical Implications: 

    The findings suggest that the urban family physician program can be an effective strategy for improving healthcare access and reducing costs, especially in areas with high population density. Policymakers and healthcare providers can use the results of this study to inform the development and implementation of similar programs in other countries, with the aim of improving healthcare access and reducing healthcare costs in children and adolescents.

    Keywords: Health service utilization, Family physician, Children, adolescents, Household-based survey, Universal health coverage
  • Roya Salehi kahyesh*, Arash Alghasi, Hamideh Habibi Fathabadi, Yaser Tahmasebi Birgani, Marzieh Abbasi nasab, Adeleh Khazami Pages 563-569
    Background

    Climatic and geomorphological characteristics of a region are vital factors in the regional spread of diseases. Geographic Information System (GIS) is a useful tool for studying cancer epidemiology. This study was conducted with the aim of investigating the prevalence of childhood leukemia in Khuzestan based on 10-year GIS data of temperature, wind speed and dust level.

    Methods

    The medical characteristics of all cases of leukemia in children admitted to Bagai 2 Ahvaz Hospital, which were diagnosed with leukemia for the first time. We collected what was diagnosed.

    Results

    Five hundred and twelve children had acute lymphoblastic leukemia (ALL) and 100 children had acute myeloblastic leukemia (AML). The year 2015 had the highest and the year 2018 the lowest ALL rate. The peak of AML was in 2013 and the lowest was in 2018. Central cities had the highest mean particulate matter, temperature, wind speed, and the highest rate of leukemia.

    Conclusion

    The results show that dust, temperature and wind speed are related to the prevalence of childhood leukemia in Khuzestan, Iran.

    Practical Implications:

     A wide range of environmental and genetic factors can play a role in the occurrence of cancer, so additional studies are needed to confirm the effect of particles and environmental factors such as temperature and dust on the occurrence of cancer.

    Keywords: Leukemia, analysis, epidemiology, statistics, numerical data