فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 9 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرین قلی پور، مهدی سبک رو، رضا استادی، سیدعلی رضا نقوی حسینی صفحات 5-20
    بازنشستگی پیشکسوتان مولد هر سازمان، هزینه بسیار سنگینی برای آن سازمان است زیرا که تجربیات سالیان دراز را با خود از سازمان می برند. یکی از سازمان هایی که تجربه نقش بسیار اساسی در موفقیت های آنها دارد، باشگاه های ورزشی است. در این مقاله تلاش می شود مکانیزمی برای جانشینی پیشکسوتان ارائه شود تا با رفتن آنها، باشگاه ها با بحران نیروی انسانی مواجه نشوند و جوانان بتوانند به صورت کارآمد، جانشین آنها شوند. بدین منظور 300 نفر از مدال آوران ورزشی شهر تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و داده های تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که هر چقدر مرشد کارکردهای مرشدیت را بهتر ایفا می کند، عملکرد ورزشکار بالاتر بوده و تعداد مدال های وی بیشتر می شود. از طرفی وقتی مرشد از جنس مخالف است عملکرد پائین بوده و بین رشته و مدرک تحصیلی با مرشدیت رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مرشدیت، مرشد(پیشکسوت)، مرید (شاگرد)
  • حبیب ابراهیم پور، حسن خلیلی، سجاد حبیبیان صفحات 21-38
    کارآفرینی سازمانی و مدیریت استراتژیک مفاهیمی هستند که از بعد نظری و عملی، در دنیای امروز، توجه محققان و مدیران زیادی را به خود جلب نموده اند. بسیاری از شرکتها با بکارگیری این دو مفهوم موفقیت های زیادی کسب نموده اند. از این رو مقاله حاضر به بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و پنج اقدام خاص مدیریت استراتژیک شامل میزان کاوش یا بررسی محیطی، انعطاف پذیری در برنامه ریزی، افق زمانی برنامه ریزی، مشارکت در برنامه ریزی و ویژگی های کنترل در شرکت زمزم می پردازد. تحقیق از نوع کاربردی بوده و به روش همبستگی انجام شده است. از پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. از آزمون های آماری درصد، فراوانی و ضرایب همبستگی برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است. نتایج بررسی نشان داد که بین مدیریت استراتژیک با مولفه های میزان کاوش محیطی، انعطاف پذیری در برنامه ریزی، افق زمانی برنامه ریزی، مشارکت در برنامه ریزی و کنترل های استراتژیک و کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادهایی برای جامعه آماری و مدیران شرکت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، استراتژی، کارآفرینی سازمانی، مدیریت استراتژیک
  • حسنعلی آقاجانی، محمد جواد زارع صفحات 39-55
    در عصر اقتصاد دانش محور امروز، دارایی های نامشهود شرکت ها و سرمایه فکری آنها، عاملی مهم در دستیابی به مزیت رقابتی پایدار تلقی می شوند. هدف تحقیق حاضر، تعیین اثرات سه متغیر تشکیل دهنده سرمایه فکری یعنی سرمایه انسانی، ارتباطی و ساختاری بر نسبت کیوتوبین(Q)شرکتهای داروسازی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به منظور سنجش سرمایه فکری از پرسشنامه ای با مولفه های استاندارد و ضریب پایایی96%، و جهت محاسبه نسبت کیوتوبین (Q) از صورتهای مالی شرکت ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که متغیرهای سرمایه انسانی و ارتباطی به ترتیب 496/0 و 423/0 بر نسبت کیوتوبین (Q) شرکتها اثرات مثبت داشته اند درحالیکه متغیر سرمایه ساختاری بر نسبت کیوتوبین (Q) شرکتها تاثیر معناداری نداشته است. در پایان نتیجه گیری شده است که مدیران و مسئولان به منظور بهبود عملکرد از طریق سرمایه فکری چگونه باید به این متغیرها توجه نمایند.
    کلیدواژگان: منطق فازی، سرمایه فکری، نسبت کیوتوبین، شرکتهای داروسازی
  • محمدرضا نیکبخت، محسن پیکانی صفحات 57-76
    آنچه که تامین کنندگان مالی را تشویق می کند تا منابع خود را در فعالیت مشخصی بکار گیرند عملکرد مطلوب آن فعالیت است که بدنبال آن ثروت سهامداران افزایش می یابد. همواره این پرسش بین سرمایه گذاران و مدیران شرکتها مطرح است که آیا می توان با تغییر ترکیب ساختار سرمایه، عملکرد شرکت را تغییر داد؟ در تحقیق حاضر نیز پیرو تحقیقات زایتون و تیان بر روی شرکتهای اردنی، به بررسی رابطه بین ساختار سرمایه و معیارهای بازار ارزیابی عملکرد (P/E و Qتوبین) شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار ایران طی سالهای 1386-1381 پرداخته شد. در این تحقیق با توجه به روش نمونه گیری کوکران و اعمال محدودیتها،57 شرکت بعنوان نمونه آماری انتخاب و سپس داده های مورد نیاز با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و نرم افزار ره آورد نوین گردآوری گردید.همچنین در این تحقیق چهار نسبت بعنوان متغیر مستقل برای ساختار سرمایه بکار گرفته شده و به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه و آماره F و t استفاده گردیده است که در نهایت مشخص گردید بین ساختار سرمایه و نسبت Q توبین همبستگی چندگانه 379/0 و بین ساختار سرمایه و نسبت P/E این همبستگی به اندازه 224/0 می باشد وهمچنین مشخص گردید بین ساختار سرمایه و معیارهای بازار ارزیابی عملکرد رابطه معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، نسبت Q توبین، نسبت P، E
  • پرویز حاجیانی، رضا جلالی، فرزانه خسروانی صفحات 77-88
    صنعت بیمه از جمله صنایعی است که در اقتصاد جدید و تجارت داخلی و خارجی اعتبار و اهمیت خاصی دارد. ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت های بیمه علاوه بر مشخص کردن جایگاه کلی بنگاه در صنعت و بازار و آگاهی دادن به ذینفعان، باعث افزایش رقابت و پویایی صنعت و توسعه جامعه می گردد. این تحقیق با استفاده از کارت ارزیابی متوازن و روش های تصمیم گیری چند معیاره، عملکرد شرکت های بیمه در کشور ایران را ارزیابی و رتبه بندی می نماید. در این تحقیق شرکت های بیمه دولتی، خصوصی و مناطق آزاد مورد بررسی قرار گرفت و از تکنیک های TOPSIS،VIKOR و ANP استفاده گردید. نتایج نشان داد که مهم ترین منظرهای کارت ارزیابی متوازن در رتبه بندی شرکت های بیمه، معیارهای منظر مالی و مشتریان است. همچنین نتایج مبین آن است که شرکت های بیمه دولتی عملکرد بهتری نسبت به سایرین داشته اند و در این میان شرکت بیمه ایران عملکرد بهتری نسبت به سایر شرکت ها داشته است.
    کلیدواژگان: شرکت های بیمه، رتبه بندی، کارت ارزیابی متوازن، روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • علی عطافر، ناصر خانی خوزانی، مژگان بهرامی سامانی صفحات 89-114
    هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر استراتژی های منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با استفاده از مدل امتیازات متوازن در اداره کل امور مالیاتی استان اصفهان بوده است. روش تحقیق توصیفی– پیمایشی از گروه میدانی و جامعه آماری تحقیق عبارت از مدیران، کارشناسان و کارکنان آن اداره کل به تعداد 1254 نفر بود که از آن میان 274 نفر با روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای 48 سوالی با ضریب پایائی92/0 بود که از طریق شاخص آلفای کرونباخ به دست آمد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق آزمونهای آماری t تک متغیره و تحلیل واریانس یکراهه در آمار استنباطی وهمچنین آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که استراتژی «جذب و استخدام» در هر چهار منظر مدل امتیازات متوازن در سطح متوسط بر عملکرد سازمانی موثر است. استراتژی «مدیریت عملکرد» کارکنان در منظر مشتری زیر متوسط و در سایر جنبه ها در سطح متوسط موثر بود. تاثیر استراتژی های «توسعه منابع انسانی»، «جبرا ن خدمات» و «روابط کارکنان» در هر چهار منظر بیشتر از متوسط ارزیابی شد. نتایج همچنین نشان داد بیشترین تاثیر در جنبه مالی گزارش شده بود و سایر جنبه ها تفاوت معنی داری را نشان ندادند. به طور کلی نتایج حاکی از آن بود که تاثیر استراتژی های منابع انسانی بر عملکرد سازمانی در همه جنبه های مدل امتیازات متوازن بیش از متوسط بوده است (p<0.01).
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک منابع انسانی، استراتژی های منابع انسانی، عملکرد سازمانی، مدل امتیازات متوازن، امتیازات متوازن منابع انسانی
  • حبیب الله سالارزهی، یاسر امیری صفحات 115-131
    یکی از معیارهای مهمی که از طریق آن می توان به قدرت یک فعالیت صنعتی برای دستیابی به مزیتهای نسبی در سطح داخلی و حتی در سطح خارجی پی برد، مقدار بهره وری عوامل تولید آن است. این پژوهش بر آن است تا با شناسایی مهم ترین شاخصهای تاثیرگذار بر توسعه یافتگی صنایع و تحلیل آن، راهنمایی را برای مسئولین امر فراهم آورد تا بدان وسیله سیاست گذاری دقیق تری برای صنایع کشور ارائه گردد. در این پژوهش داده های 5 شاخص داده، ستانده، ارزش افزوده، تعداد شاغلین و سرمایه گذاری بر حسب کدهای دورقمی ISIC از مرکز آمار ایران و برای سالهای برنامه سوم توسعه (83-1379) استخراج گردیده و سپس بر اساس شاخصهای مذکور و با استفاده از روش تاکسونومی عددی به تحلیل توسعه یافتگی بهره وری صنایع پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که در سالهای مورد مطالعه، صنعت صنایع تولید ذغال کک - پالایشگاه های نفت و... (کد 23) از بیشترین میزان توسعه یافتگی و صنعت دباغی و عمل آوردن چرم و ساخت کیف و چمدان و... (کد19) از کمترین میزان توسعه یافتگی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، بهره وری، صنایع تولیدی، تاکسونومی عددی طبقه بندی
|
  • A.Gholipoor, M.Sabokroo, R.Ostadi, S.A.Naghavi Hoseyni Pages 5-20
    Nowadays, one of the most important elements in organizations is the human capital and especially productive veterans. The experience and mastery, undoubted, have a vital role in sport organizations. In this article we are going to investigate the succession planning and mentoring functions in sport organizations. The sample includes 300 athletics who won the gold, silver and bronze medals in championships. We took advantages of factor analysis and correlation coefficient. The results exhibit that the mentoring has significant and positive effect on athletics performance and there is no correlation between mentoring and academic degree and disciplines.
    Keywords: Mentoring, Mentor, Protégé, protégée
  • H.Ebrahimpour, H.Khalili, S. Habibian Pages 21-38
    The concepts of Intrapreneurship and strategic management have important role in organizations achievement. Today, the managers and researchers emphasizes on these concepts both theoretical and practional dimentions. This article examines the relationship between Intrapreneurship and strategic management practices. The strategic management practices include: environmental scanning, planning flexibility, planning horizon, locus of planning, and strategic and financial control. The kind of research is applied and descriptive-survey in method. Our population comprised of 130 employees and managers who work in Zamzam Company. Data analysis was conducted by frequency distribution, percentage, Spearman correlation ‎test. According to ‎the research findings, there are signification relationship between Intrapreneurship ‎and strategic management practices and five practices of environmental scanning, planning flexibility, locus of planning, and strategic controls. Finally the article has presented ‎solutions to develop Intrapreneurship‎ and strategic management practices in Zamzam Company.
    Keywords: Entrepreneurship, Strategy, Intrapreneurship, Strategic Management
  • H. Aghajani, M.J. Zare Pages 39-55
    In today’s knowledge-based economy, intangible assets of companies and their intellectual capital are important factors in achieving sustainable competitive advantage. Present study is aimed to determine the effects of three variables of Intellectual Capital include Human, Communicative and Structural Capital on “Q Tobin” ratio (market value on book value of asset) of Pharmacy companies in Tehran Stock Exchange. In this research, Intellectual Capital was measured by a questionnaire including standard elements and reliability coefficient of %96. To calculate Q ratio, financial statements of companies were used.The results have shown that variables of Human and Communicative Capital have had 0.496 and 0.423 positive effects on Q, respectively; while variable of Structural Capital have not had any significant effect on Q. Finally, it is concluded that in order to improve the performance through intellectual capital, managers and responsibles should consider these variables.
    Keywords: Fuzzy Logic, Intellectual Capital, Q Tobin, Pharmaceutical Companies
  • M.R.Nikbakht, M.Peykani Pages 57-76
    That financiers encourages to use their resources in certain activities, it is optimum performance, the subsequent increases shareholders wealth.This study is to investigate the effect which capital structure has had oncorporate performance using a data sample representing 57 companies during 1381-1386.In this study using from Q and P/E sake two the Marketing performance measure, also using from ratios TD/TA, TD/TE, TD/TC and LTD/TA title independent variable. In study using from tests K-S, multiple R, t and Durbin Watson. The Results showed that a firm's capital structure hadn,t a significantly impact on the Q and P/E. We also found that the in multiple R, LTDTA has a significant negative effect on the Tobin,Q.
    Keywords: Capital Structure, Q, P, E
  • P.Hajiyani, R.Jalali, F.Khosravani Pages 77-88
    Insurance industry is among those industries which plays a significant role in modern economics and internal/external commerce. Performance evaluation and ranking of insurance companies identifies the overall position of the enterprise in the industry and market, enhances the information of stakeholders and also increases their competitiveness and dynamic status of industry and social development. This research paper seeks to evaluate and rank the performance of insurance companies in Iran using balanced score-card (BSC) and MADM. In this paper, we investigated state, private and also free trade area insurance companies using techniques like TOPSIS, VIKOR and ANP. The results demonstrate that the most important aspects of BSC in ranking of insurance companies are financial and customer. Also, we conclude that state insurance companies perform is better than other companies and Iran insurance company performed better than other companies.
    Keywords: Insurance Companies, Ranking, Balanced Score, card, MADM
  • A.Atafar, N.Khani Khozani, M.Bahrami Samani Pages 89-114
    The objective of this research was to study the effects of human resource strategies (staffing, employee performance management, HR development, compensation and employee relations) on the improvement of organizational performance on the basis of balanced scorecard model (learning and growth, internal processes, costumer, and financial perspectives) in Isfahan Province Internal Revenue. The methodology of research was of descriptive-surveying and the research was conducted in the field survey. The statistical population was of the managers, experts and workers who were 1254 persons and 274 persons were selected as sample by classified random. The data gathering tool was a questionnaire composed of 48 questions the reliability of which has been calculated by Cronbach’s Alpha index of 0.92. The information obtained has been analyzed with the statistical software of SPSS by using one-sample t-test and one-way ANOVA in inferential and descriptive statistics. The results showed that staffing strategy was effective in the medium level in all four BSC perspectives. Employee performance management strategy was effective blew medium in the costumer perspective and in the medium level in other perspectives. The effect of human resource development, compensation and employee relations strategies were over medium in all four perspectives. Results also showed that these effects were in the most on the improvement of the financial perspective and other perspectives didn’t show any differences. Totally it was found that the effects of the human resource strategies on the organizational performance was over medium in all four perspectives of BSC model (p<0.01).
    Keywords: Strategic human resource management (SHRM), Human resource strategies (HRS), Organizational performance, Balanced scorecard (BSC), HR scorecard, Isfahan Province Internal Revenue
  • H. Salarzehi, Y. Amiri Pages 115-131
    The productivity of production factors is an important criterion evaluating the influence of an industrial activity in view of achieving relative advantages at national and even international levels. This study seeks to identify the most significant influential elements affecting industrial development in the light of offering guidelines to relevant officials to adopt more accurate policies for the industrial sector. The data in this research consist of five elements, which is called ISIC-based input, output, value-added, employees and investment. The data has been provided by the National Statistics Center of Iran for the 2000-2005 periods – the third five-year recovery plan. The data are put to analysis through numerical taxonomy in order to measure the developability of industrial productivity. The results indicate that throughout this period, production of coke coal, oil refineries, … (Code 23) have been the most developable while tanning and leather industries and production of suitcases, briefcases, … (Code 19) have been the least developable.
    Keywords: Developability, Productivity, Manufacturing Industries, Numerical Taxonomy