فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 55 (زمستان 1396)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 55 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/13
  • تعداد عناوین: 25
|
  • آزاده حاجی زاده، رحیم سرور *، عبدالرضا فرجی راد صفحه 5
    مفهوم شهر همیار کودک براساس سیستمی است که در آن به حقوق کودکان توجه می شود و سیاست ها و قوانین و برنامه ها و بودجه را براساس نیازهای کودکان در شهرهای امروزی منعکس می کند. طرح مراکز همیار کودک توسط صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) و برنامه اسکان انسانی سازمان ملل متحد (هابیتت) در سال 1996 تاسیس شد. هدف این طرح، اجرای کنوانسیون حقوق کودک در سطحی بود که در آن بتوان بیشترین تاثیر را بر روی کودکان گذاشت. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف روند تحقق پذیری شهر همیار کودک در شهر شیراز انجام پذیرفته است.
    روش تحقیق این نوشتار، توصیفی تحلیلی به صورت موازی، گردآوری اطلاعات و داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته و جامعه آماری آن را دو گروه مدیران شهری، متخصصین و خبرگان شهری و والدین ساکن شهر شیرازتشکیل میدهند. با تکیه بر روش همبستگی پیرسون، شیراز در همه مولفه های تعریف شده نشان داد هیچ یک از گویه های مشارکت کودکان، چارچوب قانونی همیار کودک، استراتژی جامع حقوق کودکان در شهر، واحد حقوق کودکان یا مکانیسم های هماهنگ، ارزیابی و سنجش تاثیر قوانین بر کودکان، بودجه کودکان، گزارش از وضعیت کودکان شهری، شناخت حقوق کودکان و حمایت مستقل از کودکان دارای میانگین 3 و بالاتر نبوده و این امر نشان می دهد، به طورنسبی، شهر شیراز از لحاظ اصول شهر همیار کودک در وضعیت مطلوب قرار ندارد. همچنین تحلیل صورت گرفته براساس مدل رگرسیون چند متغیره، در شهر شیراز، شاخص شناخت حقوق کودکان
    به عنوان مهمترین و موثرترین متغیر پیش بینی کننده شهر همیار کودک با ضریب 0.426 در بالاترین رتبه قرار دارد.
    کلیدواژگان: کودک، شهر همیار کودک، کنوانسیون حقوق کودک، حقوق کودکان، شیراز
  • آزاده کاویانی، رحمت الله فرهودی، آزیتا رجبی صفحه 21
    فرایند شهرنشینی و رشد شهری در مناطق مختلف جهان نتیجه تعاملات درهم تنیده میان فاکتورها و عوامل گوناگون اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، تکنولوژیک، جغرافیایی و فرهنگی جهانی و محلی است. بر این اساس، شناسایی عوامل محرک و شکل دهنده رشد شهرها اهمیتی حیاتی برای برنامه ریزی شهری و توسعه پایدار به خصوص در کشورهای در حال توسعه دارد و به عنوان ابزاری برای پیش بینی روندهای آینده، کنترل و هدایت رشد شهر، سامان بخشیدن به توسعه آتی شهر و در نهایت، مدیریت کارآمد و هدفمند شهرها به کار می رود. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی عوامل محرک و شکل دهنده بیوفیزیکی و اجتماعی اقتصادی رشد کلانشهر تهران است. برای دستیابی به این هدف، پنج مرحله اصلی شامل: تولید نقشه های کاربری، پوشش اراضی برای بررسی تغییرات فضایی- زمانی؛ کاربری، پوشش اراضی در شهر تهران و نواحی پیرامون آن با استفاده از تصاویر ماهواره ای؛ شناسایی عوامل محرک رشد شهری با استفاده از رگرسیون لاجستیک؛ استفاده از رویکرد بوم شناسی عاملی برای بررسی عوامل انسانی موثر در سیمای شهر تهران؛ و محاسبه متریک های فضایی برای کمی سازی ساختار و ویژگی های الگوی سیمای سرزمین در کلانشهر تهران با استفاده از نرم افزار Fragstata و بررسی ارتباط میان الگوی رشد شهری و نواحی اجتماعی با استفاده از رگرسیون چند متغیره مورد توجه قرار گرفته است.
    نتایج حاصل نشان می دهد که فاصله از راه ها و مراکز تجاری شهر تهران در دوره زمانی 1379 تا 1393 مهم ترین عوامل بیوفیزیکی شکل دهنده الگوی رشد کلان شهر تهران بوده و در میان پنج مولفه اجتماعی- اقتصادی، مولفه تراکم جمعیت و اشتغال دارای بیشترین تاثیر بر الگوی رشد شهر کلانشهر تهران می باشد.
    کلیدواژگان: رشد شهری، سنجش از دور، رگرسیون لاجستیک، بوم شناسی عاملی، کلانشهر تهران
  • علی موحد *، سامان ولی نوری صفحه 37
    امروزه ضعف مطالعات فقرسنجی و رویکردهای فرد مبنا در بررسی فقر در شهرها تقریبا بر همگان آشکار شده است. می توان گفت شناخت و تحلیل واقع بینانه فقر در مناطق شهری نیازمند افزودن بعد مکانی و زمانی مسئله است. زمانی که صحبت از فقر به میان می آید، بعد فضایی یا مکانی آن باید درنظر گرفته شود.
    این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های بلوک آماری کلان شهر تهران در سه دوره سرشماری 1375-1385 و 1390 به بررسی تغییر و تحولات فقر و پویایی آن پرداخته تا بتواند الگوی فضایی تحرک فقر در این کلان شهر را ارائه نماید.
    نتایج تحقیق که با استفاده از آماره موران محلی و خودهمبستگی فضایی به دست آمده، نشان می دهد که فقر در کلان شهر تهران طی ادوار موردمطالعه به سمت خوشه ایشدن حرکت کرده و از حالت متفرق به وضعیت به هم پیوسته و خوشه ایتغییر شکل داده است که مقدار آماره موران 31/0 برای سال 1375، 41/0 برای سال 1385 و 78/0 برای سال1390 می باشد، نیز موید همین امر است.
    کلیدواژگان: فقر، فقر شهری، پویایی، کلان شهر تهران
  • حمیدرضا ناصری، سارا سعیدی *، کمال خدایی، یاسر نیک پیمان صفحه 51
    در گستره شهر صنعتی ری واقع در جنوب تهران، فعالیت های نفتی زمینه ساز آلودگی آبخوان شده است، به نحوی که ضخامت ترکیبات نفتی سبک (LNAPL) بر سطح آب زیرزمینی در برخی بخش ها به بیش از 20 متر می رسد. در این راستا، تعیین تغییرات مکانی ضخامت، چگالی و ویسکوزیته LNAPL برای شناخت لازم از کیفیت مواد نفتی موجود در آبخوان بسیار ضروری است.
    طبق نتایج اندازه گیری در 10 حلقه از چاه های گستره مورد مطالعه، مقدار ضخامت LNAPL در آبخوان مورد مطالعه بین 73/2 تا 305/14 متر، مقدار چگالی نسبی LNAPL بین 78/0 تا 83/0 و مقدار ویسکوزیته بین 60/0 تا 91/1 سانتی استوکس متغیر است. بیشترین مقدار ضخامت LNAPL در بخش شرقی و شمال شرقی گستره مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: ضثخامت ترکیبات نفتی سبک (LNAPL)، چگالی نسبی LNAPL، ویسکوزینه LNAPL، شهر صنعتی ری
  • زهره فنی *، جمیله توکلی نیا، حکمت امیری، مریم بیرانوندزاده صفحه 57
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی مولفه های اثرگذار برمیزان پایداری بافت ناکارآمد شهرخرم آباد در برابر مخاطرات طبیعی با روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر منابع اسنادی پیمایشی تدوین شده است. در این مقاله، ابتدا مخاطرات تهدیدکننده بافت ناکارآمد شهر خرم آباد معرفی شدند. در ادامه به تحلیل عوامل اثرگذار بر بازآفرینی بافت با استفاده از تکنیک دیماتل پرداخته شد. مهم ترین مخاطرات تهدیدکننده بافت سیل و زلزله می باشند.
    پنج عامل اصلی: اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، محیط زیستی و کالبدی به عنوان عوامل اثرگذار بر بازآفرینی مورد مطالعه قرار گرفتند. با توجه به نتایج این تحقیق، در مقوله بازآفرینی بافت ناکارآمد شهر خرم آباد، عواملی چون بهره گیری از مشارکت عمومی، توجه به نوع فعالیت اقتصادی ساکنین بافت، ویژگی کیفی ابنیه موجود در بافت، اثرگذاری عوامل غیررسمی مدیریتی بر بافت و
    ویژگی های محیطی می بایستی از عمده عوامل اثرگذار بر بازآفرینی پایدار بافت ناکارآمد شهر خرم آباد می باشند.
    کلیدواژگان: بازآفرینی پایدار، مخاطرات طبیعی، بافت ناکارآمد، شهر خرم آباد
  • احسان گلمهر، حسن حسینی امینی صفحه 71
    شهرها به عنوان یکی از مهمترین و متراکم ترین زیستگاه های انسانی اهمیت ویژه ای داشته و نیازمند ایمنی و حفاظت های فیزیکی از زیرساخت ها و نیز پایداری و مقاومت در مقابل بلایای طبیعی و انسانی می‏باشند. پدافند غیر‏عامل از جمله موضوعاتی است که در سال‏های اخیر مورد توجه برنامه ریزان و طراحان شهرهای ایران قرار گرفته است.
    شهرسازی دارای ابعاد مختلفی است که در صورت توجه به حفاظت و پایداری آن ها، در مواقع ضروری و بحرانی شاهد مزایای فراوانی خواهیم بود. این پژوهش سعی دارد که اصول پدافند غیرعامل را در برنامه ریزی شهری با تاکید بر کاربری های تاسیساتی و حیاتی در شهرهای کوچک مقیاس به عنوان کاربری های تهدیدپذیر به کار گیرد و فضاهای شهری را با ارائه نقش تدافعی به آنها ایمن نماید. همچنین، چگونگی حفاظت و دفاع از انسان ها و مکان های زندگی آنها را با اعمال ضوابط و ملاحظات پدافند غیرعامل در حال و آینده میسر سازد. به علاوه، بسترهایی را برای امنیت و پایداری هرچه بهتر شهر با کم ترین خسارات ممکن در زمان تهاجم خارجی و حتی عملیات تروریستی فراهم نماید.
    ایران با توجه به موقعیت ژئواستراتژیک، ژئوراهبردی و جغرافیای خود، یکی از کشورهای پرمخاطره است. در این پژوهش بررسی و تحلیل های لازم با استفاده از نرم افزار GIS در مورد چگونگی پراکنش و نحوه استقرارکاربری های استراتژیک در سطح شهر بوئین زهرا به عنوان یک شهر کوچک مقیاس در مجاورت پایتخت کشور انجام گرفته است و در نهایت، مناطق و محدوده های مرکزی شهر و حواشی جنوب غربی با توجه به تجمیع کاربری های خطرزا و تهدیدپذیر، نامناسب و بحرانی تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، پدافند غیرعامل، توسعه پایدار، شهرهای کوچک، بوئین زهرا
  • عزت الله قنواتی، سید رضاحسین زاده، امیر کرم، میترا فرخ زاد * صفحه 83
    پژوهش حاضر، به تاثیر و اهمیت شناخت ژئومورفولوژی شهری در ارتباط با وقوع مخاطره نشست زمین و ریزش دیواره های گودبرداری در سازه های عمرانی در کلانشهر مشهد می پردازد. داده ها شامل پارامترهای ژئوتکنیکی و سطح آب زیرزمینی و نقاط نشست و ریزش می باشد. ابزار مورد استفاده شامل نقشه های 1:25000 و 1:2000 شهری و توپوگرافی مشهد و نیز تصاویر ماهواره ای (MMS)و (TM) و (+ETM) مربوط به سال های 1353و 1359و1390 و عکس های هوایی سال 1342 است که با استفاده از نرم افزارهای GISو SPSSوExcel وmatlab مدل سازی های رگرسیون خطی چندمتغیره و شبکه عصبی مصنوعی انجام شد و نقشه پهنه بندی خطر نشست در پنج سطح استخراج گردید. نقشه ها نشان می دهد که بخش مرکزی شهر که از لحاظ ژئومورفولوژیکی منطبق بر دشت آبرفتی است و بخش جنوب غربی شهر که از لحاظ ژئومورفولوژیکی لندفرم های دشت سر و مخروطه افکنه و کوهستان و گسل به گونه ای بسیار پیچیده در کنار یکدیگر قرارگرفته اند، بالاترین احتمال وقوع خطر را دارند و بخش شمال غرب و غرب مناسب برای توسعه فیزیکی با احتمال خطر بسیار پایین است.
    کلیدواژگان: نشست، ساختمان، ژئوتکنیک، ژئومورفولوژی
  • حیدر لطفی، حمیدرضا شیبم صفحه 101
    رقابت ژئواکونومیک کشورهای ساحلی دریای خزر در مواردی مانند رژیم حقوقی این دریا، طرح های انتقال انرژی و نیز بهره برداری از منابع بستر دریا از جمله بحران های ژئوپلیتیکی تاثیرگذار بر امنیت ملی ایران در این منطقه به شمار می روند. هدف این مقاله تحلیل و بررسی بحران های ژئوپلیتیکی دریای خزر با تاکید بر رقابت ژئواکونومیک میان کشورهای ساحلی و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران است.
    سوال اصلی مقاله این است که بحران های ژئوپلیتیکی دریای خزر با محوریت رقابت ژئواکونومیک میان کشورهای ساحلی چه تاثیر بر امنیت ملی ایران خواهد داشت؟ یافته های این مقاله نشان می دهد که این رقابت های هم زمینه ساز ناامنی اقتصادی ایران در حوزه معادلات انرژی است و هم این که ایران را از بازارها و شرکای اقتصادی دائمی و پایدار منطقه محروم می کند و هم این که زمینه ساز ناامنی فرهنگی و قومی را در جغرافیای فرهنگی ایران فراهم می کند. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و نیز مقالات علمی و پژوهشی به تحلیل و تبیین بحران های ژئوپلیتیکی دریای خزر با تاکید بر رقابت ژئواکونومیک میان کشورهای ساحلی و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران پرداخته شود.
    کلیدواژگان: دریای خزر، بحران های ژئوپلیتیکی، رقابت ژئواکونومیک کشورهای ساحلی، امنیت ملی ایران
  • رضا سیر، محمدعلی احمدیان *، حمید جعفری، کتایون علیزاده صفحه 119
    امروزه با توجه به تغییر دیدگاه ها به مقوله گردشگری به خصوص گردشگری روستایی، توجه به ابعاد اقتصادی گردشگری بیش ازپیش افزایش پیدا کرده است. رشد خودجوش گردشگری در مناطق روستایی، طی سال های اخیر، تاثیرات زیادی بر اقتصاد جوامع روستایی داشته است. نوشتار حاضر، به دنبال بررسی نقش گردشگری در اشتغال روستاهای شهرستان فیروزکوه است.
    به منظور تدقیق مساله مورد پژوهش هشت روستا از روستاهای این شهرستان به صورت هدفمند انتخاب شده اند. به منظور گردآوری اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی استفاده شد و لذا، پس از تدوین چارچوب نظری پژوهش عملیات میدانی از طریق تکمیل پرسش نامه جامعه محلی و کارشناسان انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و انجام آزمون t، آزمون لونANOVA و والش به مقایسه متغیرهای پژوهش، در تمامی روستاهای مورد بررسی پرداخته شده است. محاسبه پایایی ابزار اندازه گیری از روش آلفای کرونباخ بوده و ضریب پایایی 0.9 به دست آمده است. روایی پرسشنامه ها نیز براساس مطالعات قبلی و نظر کارشناسان موردتایید است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد گردشگری در روستاهای جلیزجند، بادرود، خمده و مزداران می تواند بر افزایش اشتغال در روستا نقش موثری داشته باشد و در روستاهای هرانده، لزور، طارس و سیمیندشت گردشگری بر افزایش اشتغال نقش موثری نداشته است، همچنین بیشترین اشتغالزایی در روستای خمده و کمترین اشتغالزایی مربوط به روستای سیمیندشت می باشد، در روستای خمده که بیشترین اشتغالزایی را داشته است، اشتغالزایی در زمینه عرضه و فروش محصولات زراعی و باغی، اجاره منزل، ویلا و یا سوئیت، خدمات رسانی به گردشگران، عرضه و فروش محصولات دامی و در نهایت، فروش صنایع دستی بوده است. به علاوه بیش از 60 درصد از پاسخ دهندگان اظهار داشتند مشاغل ایجاد شده توسط اهالی بومی اداره می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، اشتغالزایی، توسعه روستایی، شهرستان فیروزکوه
  • سعدی محمدی *، فرزاد ویسی، هیمن هوشنگی صفحه 131
    زیست پذیرکردن نواحی روستایی، علاوه بر اینکه موجب ارتقای کیفیت سطح معیشت روستاییان می شود، بازتاب مثبت و مطلوبی در ارتباط با کشورهای همسایه خواهد داشت. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازارچه های مرزی بر وضعیت زیست پذیری فضای محیطی و کالبدی دهستان دزلی و دهستان خاومیرآباد در غرب استان کردستان انجام گرفته است. روش انجام تحقیق، توصیفی تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع اسنادی و میدانی مبتنی بر پرسشنامه و مصاحبه انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش 4032 خانوار را تشکیل می دهد که بر اساس فرمول تصحیح شده کوکران تعداد 260 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نمونه گیری هم به روش نمونه گیری طبقه ای انجام گرفته و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزارSPSS انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تاسیس بازارچه های مرزی بر روی ابعاد محیطی و کالبدی روستاهای مورد مطالعه نسبت به دوره قبل از تاسیس، تاثیر مثبت و معنی داری داشته است. همچنین، اثر بازارچه مرزی بر روی شاخص مساکن روستا و ارزش زمین های کشاورزی تاثیری بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: فضای زیست پذیری، بازارچه مرزی، ابعاد محیطی و کالبدی، دهستان های دزلی و خاوو میرآباد
  • شمیلا الله یاری اصلی ارده، مریم جعفری مهر آبادی *، اصغر شکرگزار صفحه 149
    سنجش کیفیت سکونتی به عنوان بخش مهمی از کیفیت زندگی، به مثابه ابزاری برای ارزیابی سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های شهری است تا زمینه ای برای اقدامات آینده فراهم آورد. بنابراین این پژوهش بر کیفیت محیط اجتماعی و فیزیکی محلات مسکونی شهر رشت متمرکز شده که با استفاده از رویکرد رضایتمندی سکونتی در قالب تکمیل پرسشنامه میدانی، به روش توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی انجام گرفته است.
    پایایی پرسشنامه توسط آلفای کرونباخ سنجیده شده و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری همچون تحلیل مسیر و آزمون T تک نمونه ای تحلیل شده اند. بر اساس نتایج حاصل، در محیط اجتماعی، شاخص های مسئولیت در قبال سرزندگی محله و اعتماد به کسبه در بهترین شرایط و شاخص های حقوق کودکان، حقوق حیوانات و تمایل به ماندن در محله در صورت کسب شرایط اقتصادی بهتر، در سطح نامطلوب قرار گرفته اند و در محیط فیزیکی، شاخص های نظافت معابر محله و نظافت مردم در محله در مطلوبترین وضعیت و شاخص های کیفیت مبلمان شهری در محله، وجود درختان و سایه آنها، ایمنی مربوط به تردد اتومبیل، آسفالت و سنگفرش معابر و زیبایی نمای ساختمان ها پایین تر از سطح متوسط کیفیت قرار گرفته اند. به طورکلی، ساکنین از محیط اجتماعی راضی اما از محیط فیزیکی ناراضی بوده اند. هم چنین در محیط اجتماعی، شاخص های حقوق کودکان در محله و برآوردن انتظارات توسط محله و در محیط فیزیکی، شاخص های نظافت مردم در محله و زیبایی نمای ساختمان ها بیشترین تاثیر را بر رضایت ساکنین دارند و به طورکلی از نظر ساکنین، اهمیت محیط اجتماعی و محیط فیزیکی تقریبا برابر است.
    کلیدواژگان: محیط سکونتی، رضایتمندی سکونتی، محیط اجتماعی، محیط فیزیکی، رشت
  • مهراب رجبی، حمیدرضا محمدی *، عزت الله عزتی صفحه 169
    البرز، نوپاترین و کوچکترین استان در میان استانهای سی و یک گانه ایران می باشد. ایران کوچک، قلب ایران، و جایگاه آموزش و پژوهش کشور، از جمله القابیست که به این استان داده شده است. چهارمین کلانشهر ایران که با توجه به روند لجام گسیخته مهاجرت در ایران و مهاجرپذیری در البرز پیش بینی می شود ظرف کمتر از پنج سال، با جمعیتی حدود هفت میلیونی، به دومین کلانشهر ایران بعد از تهران تبدیل شود، آمیختگی و پیوستگی شدید مادی و معنوی (جغرافیایی و انسانی اجتماعی) تهران و البرز، تامین کننده حدود 40 درصد آب شرب مصرفی پایتخت، از جمله ویژگی های ژئوپلتیکی استان البرز می باشد. از آنجا که توسعه استان البرز، تاثیری مستقیم و موثر بر “امنیت و توسعه” تهران و ایران دارد، در تحقیق حاضر، تلاش شده است ضمن معرفی بیشتر البرز و بیان جایگاه آن در کشور، نقش عوامل ژئوپلتیک در توسعه استان، مورد تحلیل قرار گیرد.
    ذکر این نکته نیز ضروری به نظر می رسد؛ از آنجا که شاید به دلیل جدیدالتاسیس بودن استان تاکنون تحقیق جامع و مستقلی در این خصوص صورت نگرفته (و در حقیقت مساله ای به این اهمیت نادیده انگاشته شده و یا به فراموشی سپرده شده بود) حقیر با مشورت با چند تن از اساتید و همچنین به توصیه تعدادی از صاحبنظران، اقدام به انجام پژوهش حاضر و انتشار این نوشته کردم.
    کلیدواژگان: استان البرز، عوامل ژئوپلتیکی، توسعه، مهاجرت
  • محمد ابراهیم عفیفی * صفحه 183
    امروزه به همراه پیشرفت های صورت گرفته در توسعه سنجنده های سنجش از دور، موجب توجه ویژه بسیاری از پژوهشگران علوم زمین به این فناوری شده است. از جمله ویژگی های داده های سنجش از دور می توان به مواردی از قبیل برداشت اطلاعات رادیومتریکی و هندسی، دوره زمانی کوتاه اخذ اطلاعات از منطقه موردنظر، تنوع در سنجنده ها به منظور دریافت اطلاعات متفاوت و غیره اشاره نمود. در میان کاربردهای گوناگون این داده ها، شناسایی و طبقه بندی طوفان های گرد و غبار در دو دهه اخیر، اهمیت قابل توجهی دارند.
    هدف این تحقیق پایش گرد و غبار در منطقه جنوب غربی ایران با استفاده از داده های ماهواره مادیس است. در این تحقیق از تصاویر مادیس سال های 2010-2015 استفاده شده است. باتوجه به مطالعات صورت گرفته مشاهده شده که در این زمینه مدل های مختلفی در تحقیقات پیشین ارائه گردیده است. در گام اول این تحقیق به ارزیابی عملکرد مدل های پایش ریزگردها در منطقه جنوب غربی ایران پرداخته شده است. سپس با بررسی های صورت گرفته، الگوریتم طبقه بندی درخت تصمیم گیری انطباقی ارائه شده است. انطباقی بودن در این الگوریتم به این معناست که در این روش پارامترها برای طبقه بندی هر تصویر با استفاده از ویژگی های همان تصویر تعیین شده است. پس از آن با استفاده از مدل HYSPLIT به پیش بینی خط سیر حرکت گرد و غبار پرداخته شده است. به منظور بررسی عملکرد روش های طبقه بندی کننده از 8 تصویر مادیس بین سال های 2010-2015 استفاده شده است. با بررسی نتایج طبقه بندی تصاویر مادیس با استفاده از داده آموزشی AOD مشاهده شده است که از بین روش های تحقیقات پیشین الگوریتم طبقه بندی کننده ماشین بردار پشتیبان در منطقه جنوب غربی ایران دارای دقت مناسب تری نسبت به سایر روش ها است. سپس با استفاده از مدل HYSPLIT خط سیر گرد و غبار منطقه جنوب غربی ایران نشان دهنده منشا خارجی به عنوان منشا اصلی این پدیده در ایران است.
    کلیدواژگان: ریزگردها، تصاویر مادیس، مدل HYSPLIT، سنجش از دور
  • نصرالله فلاح تبار * صفحه 195
    توسعه پایدار، مولفه های مختلف: اقتصادی، اجتماعی، توریستی، کالبدی و زیست محیطی را دربرمی گیرد. یکی از ارکان مهم در این رابطه، تغییر و تحولات کالبدی و کاربردی اراضی و ایجاد بسترهای حمل ونقل و تاثیر آن بر سکونتگاه های روستایی است. لذا، بسیاری از نقاط کشورمان به خاطر این گونه تغییرات، دچار تحولات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شده اند. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر ایجاد آزاد راه تهران - شمال بر توسعه روستاها و سکونتگاه های مسیر و تعیین و ارایه راهکارهای مناسب در
    زمینه های: زیست محیطی، جمعیتی، اکولوژی جانوری، ساختار اجتماعی، صنعتی، خدماتی، مراتع و جنگل ها، زمین شناسی، کشاورزی، اراضی، دامپروری، گردشگری، ساختار اقتصادی، ترافیکی و حمل ونقل و مدیریت، با بهره گیری از روشAHP می باشد. در فرضیه تحقیق مطرح می شود که آزادراه تاثیرات مثبتی را بر سکونتگاه های روستایی مسیر عبور می گذارد و نیز اثرات و تغییرات زیست محیطی را برای ناحیه تحت نفوذ ایجاد می کند. روش تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی و با هدف کاربردی است و از روش مطالعات میدانی در قالب مشاهده و... استفاده شده است.
    چنین نتیجه گیری می شود که بسیاری از روستاهای مسیر که در بن بست قرار داشتند و تنها از طریق راه های محلی به سایر روستاها، دهستان ها، بخش ها و شهرها منتهی می شدند، پس از احداث آزادراه و سیر تکاملی آن، به شریان اصلی وصل شده و این جریان ضمن این که خود تحولات چشمگیری را در نواحی تحت نفوذ به همراه دارد، کمترین آسیب زیست محیطی را نیز درپی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آزادراه تهران، شمال، توسعه، سکونتگاه هاي روستايي، محيط زيست، روش AHP
  • زهرا مهربخش، عیسی پور رمضان * صفحه 205
    اگر امروزه توسعه روستایی را راهبردی بدانیم که به منظور بهبود زندگی اقتصادی، اجتماعی، محیطی و... گروه خاصی از مردم به مرحله اجرا درآمده است؛ در این صورت رابطه معناداری میان شرح وظایف دهیاران و توسعه روستایی قابل مشاهده می باشد. این پژوهش بر آن هست تا اهدافی را که توسعه روستایی به دنبال آن است در عملکرد دهیاران زن مورد بررسی قرار دهد. در این راستا هدف پژوهش حاضر، ارزیابی و تحلیل عملکرد دهیاران زن در مقایسه با عملکرد دهیاران مرد می باشد که در ابعاد زیست محیطی، اقتصادی - اجتماعی و کالبدی در فرآیند توسعه روستاهای مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است.
    نوع تحقیق توصیفی تحلیلی و اطلاعات موردنیاز آن از دو روش اسنادی و پیمایشی به دست آمده است. جامعه آماری روستاهای بخش مرکزی شهرستان رشت است. برای بررسی عملکرد زنان 12 روستا دربخش مرکزی که دارای دهیار زن بوده اند و 12روستا که دارای دهیار مرد بوده اند، انتخاب شده و تعداد 370 پرسش نامه به روش نمونه گیری تصادفی در بین روستاییان توزیع شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که زنان در بخش های مختلف توسعه روستایی دارای عملکرد متفاوتی بوده و بیشترین عملکرد آنها براساس نظرسنجی و آزمون آماری جان فریدمن در عرصه کالبدی – فیزیکی روستا و در زمینه اقتصادی می باشد که در مجموع دهیاران زن در بسیاری موارد از مردان پیشی گرفته و میزان رضایت مردم از آنان زیاد است.
    کلیدواژگان: مدیریت روستا، دهیاران زن، توسعه روستایی، بخش مرکزی، شهرستان رشت
  • سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی * صفحه 219
    برای تحقق مدیریت شهری کارآمد باید دیدگاه و رویکرد سیستمی و کلی نگر به عوامل مدیریت شهری و برقراری ارتباط نظام یافته به عوامل توسعه شهری داشت که یکی از این عوامل خود مدیران سازمان های خدمات شهری هستند. توسعه حرفه ای مدیران، اقدامی است که عملکرد مدیریت را از طریق افزایش دانش یا مهارت های مدیر و با تغییر نگرش وی، بهبود می بخشد. در این راستا، پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی، به مطالعه عوامل موثر بر توسعه حرفه ای مدیران شهرداری تهران پرداخته است تا با توسعه مدیران شهری زمینه توسعه پایدار شهری نیز فراهم شود. به همین منظور با 23 نفر از مدیران عالی و ارشد شهرداری تهران، مصاحبه های عمیق به عمل آمد. برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها، از تحلیل تفسیری استفاده شد. روایی یافته های پژوهش از طریق بررسی توسط اعضا (مصاحبه شوندگان) تایید گردید و برای محاسبه قابلیت اطمینان یا سازگاری کدگذاری های انجام شده، از روش پایایی بازآزمون و روش پایایی توافق بین دو کدگذار (توافق درون موضوعی) استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه ها نشان داد که توسعه حرفه ای مدیران، شامل توسعه در دو بعد فردی و سازمانی می باشد. در بعد توسعه فردی، سه سطح توسعه ویژگی های روان شناختی، توسعه دانش تخصصی و مدیریتی و توسعه اخلاقی مطرح می شود. در بعد توسعه سازمانی، توسعه ویژگی های ساختاری و فرایندی سازمان باید صورت گیرد. در حوزه توسعه ویژگی های روان شناختی عواملی چون تفکر انتقادی، خلاقیت، هوش هیجانی، ریسک پذیری و خودتوسعه ای مدیران باید توسعه یابند. در حوزه دانش تخصصی و مدیریتی، نیازهای توسعه حرفه ای مدیران شهرداری، شامل توانایی های استفاده از تکنولوژی، تسلط بر اصول تصمیم گیری و حل مسئله، مدیریت استرس، توانایی تیم سازی، مدیریت تعارضات سازمانی، توانایی ارتباطات اثربخش و اصول و فنون مذاکره است. برای توسعه حرفه ای مدیران، توسعه ساختاری سازمانی اعم از توجه به مدیریت استعداد، حمایت سازمانی، مدیریت عملکرد، سازمان یادگیرنده، جو سازمانی، کارراهه شغلی و شبکه سازی و در حوزه توسعه فرایندهای آموزشی سازمان، عواملی چون مربیگری، یادگیری عملی، جانشین پروری و یادگیری سازمانی باید مدنظر قرار گیرند و توسعه یابند.
    کلیدواژگان: الگو، توسعه پایدار شهری، توسعه حرفه ای، مدیران، شهرداری تهران
  • محسن اسلامی، محمدحسین جمشیدی، محمد داوند صفحه 235
    تاریخ معاصر جهان اسلام با خشونت، بی ثباتی سیاسی، مداخله قدرت های بزرگ ، حضور نامشروع اسرائیل، سرکوب آزادیخواهی و استقلال طلبی مواجه بوده است (مسئله). گذشته از ریشه یابی این مهم در خارج از جهان اسلام، قدرت های منطقه ای از جمله عربستان سعودی نقش به سزایی در ایجاد و نگه داشت این وضعیت داشته اند که ضرورت بحث و استدلال برای اثبات آن را فراهم می سازد (ضرورت). یکی از مصداق های این مدعا که مقصود اصلی این پژوهش است؛ تلاش های آل سعود به منظور جلوگیری از پخش راهبردهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جهت بازسازی نظم موجود در ژئوکالچر جهان اسلام است (هدف). لذا، این سوال قابل طرح است که محدودیت های مزبور چیستند؟ و چرا پادشاهی سعودی مانع از پخش و سرایت راهبردهای فرهنگی ایران در ژئوکالچر دنیای اسلام می شود؟ (پرسش) گرچه بسیاری از تحلیلگران در پاسخ به این پرسش اختلاف شیعه و سنی را مطرح می نمایند (پیشینه)، نویسنده در پی اثبات این فرضیه است که راهبردهای فرهنگی ایران برخاسته از نقش ام القری بودن آن در ژئوکالچر جهان اسلام می باشد و بر این اساس، تغییر وضعیت موجود در صدر برنامه های آن قرار دارد (فرضیه). این مسئله فراتر از پشتبانی از شیعیان و غفلت از اهل تسنن است و مصداق سیاست وحدت جهان اسلام می باشد (نوآوری). بنابراین، عربستان سعودی با توسل به انواع سازوکارها از رواج وهابیت گرفته تا ایران هراسی و تفرقه بین شیعه و سنی، می کوشد مانع از وحدت جهان اسلام و تحقق ام القری بودن ایران شود (دستاورد). نوع تحقیق حاضر نظری- کاربردی و شیوه تحلیل اطلاعات، کتابخانه ای، اینترنتی و اسنادی است (روش).
    کلیدواژگان: جهان اسلام، ایران، عربستان، ژئوکالچر، ام القری، محافظه کاری، راهبردهای فرهنگی
  • محمد رحیمی *، سمیرا قیاسی، سهراب امیریان صفحه 253
    راهبرد رشد هوشمند از دیدگاه های اخیر برنامه ریزی شهری در راستای توسعه پایدارشهری است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار پرسشنامه بوده است که پایایی ابزار تحقیق برپایه ضریب آلفای کرونباخ 82/0 به دست آمده است. نمونه آماری 321 نفر از شهروندان منطقه یک شیراز بوده و داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور، تعیین وضعیت شاخص های رشد هوشمند در منطقه یک شیراز، از مدل تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج آزمون کرویت بارتلت نشان داد که بین معیارهای رشد هوشمند، در محدوده مورد مطالعه، با sig 000/0 رابطه معناداری وجود داشته، در واقع بین شاخصها همبستگی معنی دار وجود دارد. همچنین در معیار فشردگی چهار عامل «تراکم خالص مسکونی» با بار عاملی760/0، «نرخ دسترسی حمل ونقل عمومی یا پیاده به محل کار» با بار عاملی 820/0و «استفاده از حمل و نقل عمومی یا پیاده برای دسترسی به مرکز شهر» با بار عاملی 790/0 به عنوان مهمترین عامل ها شناسایی شدند. در معیار دسترسی عامل های «نرخ آپارتمان نشینی» با بار عاملی 821/0، «سهولت دسترسی به حمل و نقل عمومی» با بار عاملی 570/0، «نرخ استفاده از حمل و نقل عمومی یا پیاده برای دسترسی به مرکز شهر» با بار عاملی 539/0 به عنوان مهمترین عامل ها شناسایی و در نهایت در معیار اختلاط کاربری عامل های «درصد خانوار در واحد مسکونی»، «نرخ دسترسی پیاده یا عمومی به امکانات تفریحی» و «سهولت دسترسی به حمل و نقل عمومی» به ترتیب به عنوان مهمترین عامل ها شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: رشد هوشمند، توسعه پایدار، شهر فشرده، تحلیل عاملی، شهر شیراز
  • بابک محمدی آوندی، آزیتا رجبی، ناصر اقبالی صفحه 267
    سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین عوامل و بازوهای اجرایی در هر کشوری نقش به سزایی در توسعه پایدار هر منطقه ای دارد. بنابراین پرداختن به جنبه های مختلف سرمایه اجتماعی اهمیت زیادی در مطالعات توسعه شهری پیدا کرده است. سرمایه اجتماعی همان شیوه تعامل مردم با یکدیگر، نحوه و میزان مشارکت آنها در امور مدنی و باورها و ارزش های مشترک آنها می باشد که می تواند در کاهش زمان و هزینه های اقتصادی و اجتماعی تاثیر به سزایی داشته باشد؛ از این رو، مفهوم سرمایه اجتماعی (در کنار سرمایه طبیعی؛ اقتصادی و انسانی) مطرح شده که شامل نهادها، روابط؛ نگرش ها و ارزش هایی است که تعامل مردم را هدایت می کند. این تعاملات انسانی در مناطقی که اختلاف نژادی و عقیدتی وجود دارد با چالش هایی روبرو خواهد بود که شهر اهواز نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین، در این مطالعه به بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و توسعه پایدار دو محله کیانپارس و لشکرآباد پرداخته است. تحقیق حاضر یک مطالعه موردی و به روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی است و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که مقدار پیرسون در این رابطه 0.891 و جهت رابطه نیز مثبت است؛ همچنین میزان Sig رابطه 0.00 است که کوچک تر از 0.1 است؛ بنابراین رابطه این دو متغیر از نظر آماری با سطح اطمینان 99% معنادار است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار، کیانپارس، لشکرآباد، اهواز
  • مهدی امینی، یوسفعلی زیاری *، عبدالرضا فرجی راد صفحه 281
    حریم تهران عرصه استقرار حدود 23 شهر، 237 روستای دارای سکنه و صدها کانون فعالیتی می باشد که در مجموع حدود 2 میلیون نفر انسان را دربرمی گیرد که به موازات تبعیت از شرایط ملی، همچنان مسیر خود را در جذب مهاجران، رشد جمعیت و تداوم گسترش فضایی سکونت های رسمی و غیررسمی طی می نماید (اگر حریم مورد تعرض قرارگرفته در شمال تهران را نادیده بگیریم، پهنه جنوبی آن کانون زندگی فقرا و اقشاری است که به نظر می رسد سازوکار شهروندزدایی برنامه های توسعه شهری و منطقه ای، آنها را به پذیرش این تیپ از سکونت وادار کرده است).
    در این مقاله، با مراجعه به مطالعات انجام شده و داده های ثانویه گردآوری شده در حوزه مسائل اجتماعی و فرهنگی حریم کلانشهر تهران (به خصوص طرح ارزیابی تاثیر اجتماعی و فرهنگی طرح جامع حریم- معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران) و تحلیل SWOT از حدود 30 نفر از خبرگان این حوزه، ضمن جمع بندی چالش ها و مسائل اجتماعی و فرهنگی حریم کلانشهر تهران، راهبردهای حفظ و صیانت و توسعه پایدار بر مبنای ارزیابی تاثیر اجتماعی و فرهنگی حریم تهران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: حریم، راهبردهای توسعه پایدار، کلانشهر، تهران
  • امین مختاری، مریم ایلانلو * صفحه 297
    رشد شتابان شهرنشینی طی چند دهه اخیر، مشکلات فراوانی را برای شهر و شهروندان ایجاد نموده است که در پی آن سلامت شهرها را به خطر انداخته است. هدف این پژوهش، برنامه ریزی شهری جهت ایجاد شهر سالم در شهر بندر امام خمینی(ره) است.
    این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات به دو شیوه اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. برای شاخص سازی و انجام محاسبات از نرم افزار Excel وSPSS و برای ترسیم نقشه از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS استفاده شده است. در پایان با به کارگیری الگوی تحلیل SWOT برای منطقه موردمطالعه با بهره گیری از یافته های میدانی و نظر کارشناسان به ارائه راهبردهایی برای دستیابی به شهر سالم در این شهر پرداخته می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وضعیت موجود شاخص های پنج گانه سلامت (اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، بهداشتی و فرهنگی) شهر بندر امام خمینی(ره) با وضعیت مطلوب و استانداردهای شهر سالم فاصله دارد و از شرایط مطلوبی برخوردار نیست. نتایج مدل SWOT نشان داد که در وزن دهی نقاط، فرصت ها در برنامه ریزی شهر سالم در بندر امام خمینی (ره) بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داد و این بدین معناست که در محدوده موردمطالعه با این که استانداردهای شهر سالم با وضع موجود فاصله دارد، اما بندر امام خمینی (ره) با کمک راهبردهای برنامه ریزی شده قابلیت رسیدن به استانداردهای شهر سالم را دارد. در پایان راهبردها براساس ماتریس QSPM اولویت بندی و پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، شاخص های شهر سالم، sowt، qspm، بندر امام خمینی (ره)
  • ناهید نعمتی گوتنایی، رحیم سرور *، فریده اسدیان صفحه 321
    امروزه به دلیل افزایش حساسیت‏ها بر رفاه انسانی و محیطی، تحولات شهری به سمت تغییرات عمومی سوق پیدا کرده اند. رویکردهای زیادی برای تحول شهری تا به حال ظهور کرده‏اند که مهمترین آنها تجدید حیات شهری، توسعه مجدد و بازآفرینی بوده‏اند. رویکرد بازآفرینی دیدی جامع‏تر و یکپارچه‏تر به حل مشکلات شهری به خصوص زمین‏های متروکه صنعتی (Brownfield) دارد که این زمین‏ها فرصت های زیادی برای تحول شهری و بهبود کیفیت زندگی مردم به همراه دارند. اما بازآفرینی آنها با چالش هایی در پاکسازی و توسعه مجدد نیز روبروست که برای برون رفت از این چالش ها از استراتژی محرک توسعه شهری می‏توان مدد جست که ابزاری است در درون استراتژی های تحول شهری که از دل بافت بیرون آمده و به احیا همان بافت می‏پردازد.
    این تحقیق، مفاهیم و الزامات اساسی پروژه های محرک توسعه شهری و مولفه های برنامه ریزی (سیاسی، مدیریت و رهبری، قانونی، اقتصادی، اجتماعی و محیط‏زیستی)، طراحی (عوامل زمینه‏ای، حس مکان و هویت) و اجرای این پروژه ها (مدل 4ps یا مشارکت عمومی خصوصی مردم) در جهت تحریک توسعه در شهرها را بررسی می کند. در انتها، با علم به اینکه هر شهری دارای ویژگی های منحصر به فردی است و نمی‏توان دستورالعملی واحد برای تمامی شهرها اتخاذ نمود، با این حال با توجه به تجربیات جهانی، درخصوص فرایند بازآفرینی زمین‏های قهوه‏ای با کمک پروژه های محرک توسعه شهری اشتراکاتی وجود دارد که مدل پیشنهادی آن در این تحقیق ارائه می‏شود. اگر پروژه ها مطابق با آنچه که شهر نیازمند آن است، درک شوند و توسعه یابند می‏توانند عمیقا بر روی بازآفرینی فضاهای ناکارآمد شهری به خصوصی زمین های قهوه ای تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، زمین های متروکه صنعتی، محرک توسعه شهری، مشارکت عمومی، خصوصی، مردم با مدل APs
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، فرهاد عزیزپور، مریم شامانیان * صفحه 337
    نیل به تعادل و کاهش نابرابری در نظام سکونتگاه های روستایی کشور مستلزم بررسی و شناخت منابع و امکانات این سکونتگاه هاست. در واقع تحلیل فضایی توسعه، نابرابری و میزان محرومیت نواحی مختلف و اولویت اقدامات را برای ارتقای سطح زندگی مشخص می کند.
    پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. داده های موردنیاز با بهره گیری از 29 شاخص در ابعاد مختلف و به روش اسنادی به دست آمده است. محدوده مورد مطالعه شهرستان دامغان و جامعه آماری پژوهش روستاهای دارای سکنه شهرستان دامغان هستند. وزن دهی به شاخص های پژوهش با استفاده از مدل F’ANP و تحلیل داده ها با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره VIKOR انجام شد. برای طبقه بندی روستاهای مورد مطالعه از جنبه سطوح توسعه یافتگی و تحلیل نابرابری ها آن از روش تحلیل خوشه ایو برای تحلیل میزان اثرگذاری مولفه ها (مورد تاکید در مدل مفهومی) بر شاخص نهایی توسعه در سطح ناحیه مورد مطالعه از رگرسیون خطی استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد توسعه در نواحی روستایی مورد مطالعه به صورت یکپارچه، همگون و عادلانه اتفاق نیفتاده است. الگوی فضایی این وضعیت، به صورت الگویی نامتعادل عینیت یافته است. در این الگو، جمعیت و امکانات در چند روستا از تراکم بیش از حد و در دیگر روستاها از تراکم کم برخوردار است. این امر، سبب مهاجرفرستی به خصوص مهاجرت جوانان و در نتیجه به هم خوردن تعادل سنی و جنسی، تضعیف بنیان های اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری شده است. هم چنین، این نابرابری توسعه در ناحیه روستایی شهرستان دامغان، بیش از همه متاثر از دو عامل “دسترسی به خدمات رفاهی و سطح مشارکت اقتصادی” بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، تحلیل فضایی، مدل F'ANP، شهرستان دامغان
  • علی اصغر اسمعیل پور روشن * صفحه 353
    هدف این مقاله، بررسی ژئواستراتژی کردستان عراق و تحلیل استراتژی های ایالات متحده و ایران در این محیط است. فضاهای جغرافیایی مختلف جهان در ابعاد سه گانه داخلی، منطقه ای و جهانی برحسب موقعیت جغرافیایی، وضعیت ژئواکونومیکی و ژئوپلیتیکی و همچنین ویژگی های فرهنگی آن ها از جایگاه استراتژیکی متفاوتی برخوردارند و بر این اساس نقش متفاوتی در اعمال سیاست ها بازی می کنند.
    سوال اصلی مقاله این است که ژئواستراتژی کردستان عراق چه مختصاتی دارد و استراتژی های ایالات متحده و ایران در مواجهه با این محیط چگونه است؟ نتایج این مقاله نشان می دهد که محیط فضایی سیاسی عراق به نحوی است که در این سرزمین برخلاف شیعیان و سنی ها که از حمایت نسبی کشورهای منطقه برخوردارند، کردها فاقد حمایت منطقه ای قدرتمندی هستند. این مسئله کردها را به سوی همکاری استراتژیکی و کسب پشتیبانی فرامنطقه ای آمریکا، اسرائیل و برخی از کشورهای اروپایی سوق داده است. براین اساس، به تبع پیوستگی فضایی فرهنگی عراق با کشورهای پیرامونی، کردستان عراق به تقاطع و محل همپوشی تعلقات و علایق ژئوپلیتیکی کشورهای مجاور و بازیگران فرا منطقه ای تبدیل شده است.
    با توجه به این مقدمه، در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی و پژوهشی به تحلیل و تبیین ژئواستراتژی کردستان عراق و تحلیل استراتژی های ایالات متحده و ایران در این محیط پرداخته شود.
    کلیدواژگان: کردستان عراق، استراتژی، ژئواستراتژی، عراق، ایران، امریکا
  • فرزانه ساسانپور، افشار حاتمی، شایان بابایی صفحه 377
    امروزه رقابت پذیری به یکی از مفاهیم پرکاربرد در عرصه مباحث شهری و منطقه ای تبدیل شده است. علت توجه بیش از حد به این مفهوم تغییرات در اقتصاد جهانی، ساختار دموگرافیکی بیشتر ملت ها، ساختارهای اجتماعی و فعالیت ها بوده است.
    هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل وضعیت رقابت پذیری کلانشهر تهران در سطح جهانی در زمینه شاخص های کیفیت زندگی است. بدین منظور اطلاعات موردنیاز کیفیت زندگی از مرکز اطلاعات شهرهای جهان (NUMBEO) اخذ و تحلیل شد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که آنچه در بین کلانشهرهای مورد مطالعه بیشترین نابرابری را ایجاد کرده است، معیارهای نسبت درآمد به قیمت ملک، هزینه زندگی و قدرت خرید است. کیفیت زندگی، امنیت، آلودگی، اقلیم، بهداشت و مدت زمان حرکت به ترتیب از رتبه چهارم تا نهم قرار دارند. نتایج مدل الکتره برای سطح بندی رقابت پذیری کلانشهرها نیز نشان داد که لس آنجلس در بالاترین سطح از کیفیت زندگی قرار دارد. دهلی، مکزیکوسیتی، کلکته، کراچی، استانبول، نیویورک، سئول، بوینس آیرس در سطح دوم و توسعه یافته قرار دارند. توکیو، قاهره و مانیل در سطح سوم و درحال توسعه و داکا، مسکو و تهران در سطح چهارم و پایین از کیفیت زندگی قرار گرفتند. پایین ترین سطح کیفیت زندگی نیز مربوط به شهرهای مومبای، بانکوک، جاکارتا، شانگهای، پکن و سائوپائولو بود. همچنین کلانشهر تهران در رتبه 11 از 17 رتبه قرار دارد. به طورکلی نتایج حاکی از آن است که کلانشهر تهران به لحاظ کیفیت زندگی قدرت رقابت پذیری بسیار کمی دارد که نیازمند توجه جدی به معیارهای تاثیرگذار در کیفیت زندگی جهت رقابت پذیری در عرصه جهانی دارد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، کیفیت زندگی، الکتره 3، ضریب تغییرات، تهران
|
  • A. Hajizadeh, R. Sarvara., R. Faraji Rad Page 5
    The concept of Child Friendly city is based on a sysem in which attention is paid too children s rights and polices and laws, programs and budget based on the needs of children cities reflect.Child-friendly design centers by the (UNICEF) human settlements program(HABITAT)was founded in 1996.The purpose of this plan, the implementtition of the(CRC) at a level where we had the greatest impact on children. The purpose of this research is aimed at the realization of child-friendly cities in shiraz accepted,The methodology of this paper is descriptive in parallel,data collection haar data using a questionnaire and the population of both city managers,specialists and experts in urban and parents living in shiraz.Based on pearson correlation, shiraz all components of defined showed none of the items participation of children, the legal framework prtner of the child, comprehensive strategy rights of the child yamkanysm coordinated, systematic evaluation and assessment of the impact of legislation on children budgets,report on the status of children in urban, independent of the rights of children and protect children 3 and older not mean this show partially in shiraz in terms of the principles of friendly child was not favorable, analysis was performed based on multivariate regression model, in the city shiraz, the indicators rights of children as the most important and effective variables prediction kntdh friendly city children coefficient of the highest rsnk 0.426.
    Keywords: Child Friendly city, CRC, Child rights, Shiraz
  • A.Kawiani, R. Farhudi Page 21
    The urbanization process and urban growth in different parts of the world result from the interconnected interactions between factors and various socioeconomic, political, technological, geographical, cultural, global and local issues. Accordingly, identifying the driving and shaping factors of the growth of cities is vital for urban planning and sustainable development, especially in developing countries, which is used as a means of predicting future trends, controlling and guiding the growth of the city, organizing the future development of the city and eventually efficiently and purposefully managing the city. The main objective of this study is to identify the driving and shaping factors of the biophysical and socio-economic growth of Tehran metropolis. In order to achieve this goal, five main stages are taken into consideration, including the production of land use maps, land cover to study the land use spatial-temporal changes, land cover in Tehran and its surrounding areas using satellite images, identifying driving factors of urban growth using logistic regression, using a factor ecology approach to investigate the human factors effective on Tehran landscape, calculating spatial metrics for quantization of the structure and characteristics of the landscape pattern in Tehran metropolis using Fragstatas software and investigating the relationship between urban growth pattern and social areas using multivariate regression. The results indicate that the distance from the roads and the commercial center of Tehran in the period 2000 to 2014 is the most significant biophysical factor shaping the growth pattern of Tehran metropolis, and among the obtained five socioeconomic components, the population density and employment components have the most effect on urban growth pattern in Tehran metropolis.
    Keywords: Urban Growth, Remote Sensing, Logistic Regression, Factor Ecology, Tehran Metropolis
  • A.Movahed, S. Valinuri Page 37
    Today, the weakness of poverty Measuring and individual-based approaches to poverty survey in cities have been revealed to almost everyone. It can be said that the realization and analysis of poverty in urban areas requires adding spatial and temporal dimension of the problem When it comes to poverty, spatial or locational dimension should be considered. This paper It has been done with use of descriptive and analytical method and based on the statistical block data of Tehran metropolis in the three censuses of 1375-1385 and 1390 to Display the changes and evolution in poverty and its dynamics ,to present the spatial pattern of poverty mobility in this metropolis. The results of the study, which have been obtained using local moron statistics and spatial autocorrelation, show that poverty in Tehran metropolitan area has been moving towards clustering over the course of the study period and from a dispersed condition to a converging and clustered condition, That, the amount of Moran statistics is 0.31 for 1375, 0.41 for 1385 and 0.78 for 1390 It also confirms this matter.
    Keywords: Poverty, Urban Poverty, Dynamics, Tehran Metropolis
  • H.R. Nassery, Sara Saidi, K. Khodaei, Y. Nikpeyman Page 51
    In the study area, Shahr-e-Ray industrial zone, south of Tehran, petroleum activities have led to aquifer pollution, so that in some parts the thickness of a light non-aqueous phase liquid (LNAPL) on the surface of the groundwater reaches to more than 20 meters. In this regard, estimation of thickness, density and viscosity of LNAPL, is of great importance to understand the quality of petroleum products of aquifer. Regarding the results of measurement, the range of LNAPL thickness in the aquifer vary between 2.73 to 14.305 m and the range of relative density (LNAPL to water) vary 0.78 to 0.83 and the range of viscosity vary 0.60 to 1.91 cst. According to the result in 10 wells the highest thickness of LNAPL is in the eastern and northeastern regions of the study area.
    Keywords: Thickness of a light non-aqueous phase liquid (LNAPL)_Relative density (LNAPL to water)_Viscosity_Shahr-e-Ray industrial zone
  • Z. Fani, J. Tavakoliniya, H. Amiri, M. Beyranvandzadeh Page 57
    The process of urban development and the process of textual changes, especially in the historical and central regions of the cities, has undergone a variety of ideas in the last century, based on the conditions of place and time and developmental policies and with different ideas in the course of its changes, diversity And the multiplicity of worn-out tissues and various components that cause tissue inefficiency, On the one hand, and the potential of the tissue and how it is used, as well as the methods of decision making and intervention, in spite of having the goal of the single developmental development of the city .The present study was designed with the aim of investigating the factors affecting the ineffective texture stability in Khorramabad against natural hazards by descriptive-analytical method based on documentary-survey resources. In this paper, firstly, threatening hazards of inefficient tissue of Khorramabad city were introduced. Further, we analyzed the factors affecting tissue regeneration using the Daimalt technique. The most important threats to the tissue are flood and earthquake tissue. The five main social, economic, physical, environmental and physical factors were studied as factors influencing recreation, According to the results of this research in the field of inefficient tissue rehabilitation in Khorramabad city, factors such as using public participation, attention to the type of economic activity of tissue inhabitants, the qualitative quality of the building in the tissue, the effect of informal factors of management on the context and environmental characteristics should be Pay special attention.
    Keywords: Sustainable regeneration, natural hazards, inefficient tissue, Khorramabad
  • Ehsan Golmehr, H.H.Amini Page 71
    Cities are one of the most important and densely populated human habitats and require the physical safety and security of the infrastructure as well as sustainability and resistance in counter with natural disasters and enemies threats. Passive defense subject is one of the issues that has been considered by planners and Iranian cities planners in recent years. Urban planning has a variety of dimensions, which, considered with regard to their protection and sustainability therefore will be a great benefit in critical situations, The present research conducts to use the inactive principles of urban planning, with emphasis on residential and critical uses in small-scale cities and protecting urban spaces by providing them by defensive role also, how to protect and defend people and their places of life by enforcing the rules and considerations of passive defense in present and future. In addition, it provides grounds for the better security and stability of the city with the least possible damage during the time of the foreign invasion and even terrorist operations. In the present research, analysis have been done using GIS tools on distribution strategic locations of Buin Zahra city as a small town scale where is located in the vicinity of the Iran capital and as result and central areas of the city and Southwest margins were detected as unsafe and critical areas threats.
    Keywords: passive defense, sustainable development, small scale bio complexes
  • E. Ghanavati, R. Hosseinzadeh, A. Karam, M. Farokhzad Page 83
    The present research studies the impact and importance of recognizing urban geomorphology on the occurrence of settlement hazards and landslide of excavation walls in engineering structures in Mashhad metropolis. The data includes geotechnical parameters and groundwater level, and the points of settling and falling. The tools used include the urban maps of 1: 25,000 and 1: 2000 and topography of Mashhad and satellite imagery (MMS) and (TM) and (ETM) related to 1353, 1359 and 1390, and aerial photos of 1342 that using the GIS, SPSS, Excel and Matlab softwares were used for linear regression modeling and artificial neural network and the zoning hazard map was extracted at five levels. The maps show that the central part of the city, which is geomorphologically similar to the alluvial plain, and the southwest part of the city, that geomorphologically landforms of pediment and alluvial fan and mountain and fault are extremely complex in each other, have The highest probability of occurrence of the risk and the north west and west section is suitable for very low risk physical development.
    Introduction
    The risk of the settlement buildings caused by the ground settlement in the foundation of the building, as well as the loss of soil during excavation, is one of the important issues in urban studies as well as geotechnics. Every year, we see such incidents in urban reports, and as a result, human behavior is one of the most important causes of these incidents. Although human behavior is not affected by such events, the study of scientific causes to prevent reoccurrence of this risk is very important. The metropolis of Mashhad is also witnessing a number of hazards every year, such as the fall of the excavation walls or the settlement in the foundation of the building. According to the fire department, between 1390 and 1392, seven construction workers and drivers, and five others, two of whom were pilgrims of Mashhad, have been victimized (according to the description of the fire department of Mashhad Holy). The need to address this risk is important for both human and natural reasons: First, the role of the pilgrimage and medical and tourism polygon of Mashhad, and the second type of soil and geomorphologic status of the city. The purpose of this writing is to express the importance of geomorphologic studies in urban structures and to present the zoning of risk of collapse and falling within the scope of studies with statistical modeling. Model outcomes and studies show how morphology study can be important in reducing such hazards. The hypothesis of the research is that there is a significant relationship between geomorphologic studies and the reduction of the risk of collapse and settlement, and by identifying the places prone to this risk, this risk can be largely prevented.
    Study area: Considering the relevance of the risk of settlement and the collapse with building structures and the physical development of the city, the bounaries of the city's privacy were selected as a study area in 1391 in Mashhad to determine the zoning of danger of settlement and the fall in this area as a range of future development physical of the city. The area is 1080.6square kilometers and its environment is 11,501.9 km. It includes the Mashhad metropolis and part of the mountainous lands and the fans of the south and southwest of Mashhad. The studied area is geomorphologically composed of four units including mountain, plain, fans and alluvial plain. The Mashhad metropolis is located inside an alluvial basin, which covers the area from the west and southwest of the Binalud igneous massif and from the north and northeast of the Kope Dagh and hezar madjed highlands. Geomorphologic units of the study area include alluvial plain, southern and southwest fans and plains and mountains. The Kashfrood River extends along the western-eastern axis north of the study area. The Kashfrood fault along the Kashfrood River and the south fault of Mashhad along the northern slopes of Binalud has created the Morphotechnics hole in Mashhad, which Mashhad city has found in this unit of physical development.
    Materials And Methods
    In the study of geomorphology of this study, the urban maps of 1: 25000 and 1: 2000 and topography of Mashhad and satellite imagery (MMS) and (TM) and (ETM) related to 1353, 1359 and 1390 and aerial photos of 1342 were used. Geotechnical maps were extracted using speculation devise in 19 locations in Mashhad city. Other boreholes, which amount to almost 1500 specimens, are related to geotechnical reports of Jahd Azma Consulting Engineers. Underground water level data and psychological limit and soil dough index in ARC MAP environment were interpolated and classified using the IDW instruction. The settlement point layer first performed field identification and then was performed with a GPS device. Data were processed in Excel, SPSS, and Matlab softwares and in GIS softwares, multivariate linear regression modeling and artificial neural network were performed.
    Result and
    Discussion
    The study area in this study emphasizes the geomorphology of the area including landforms such as river-beds, and fans and alluvial plains and mountainous regions. The study of soil and behavior of soil-forming materials in relation to the variables affecting it in order to prevent the occurrence of hazardous sedimentation and disintegration seems to be necessary. Studies done in this study confirm that the soil and its behavior, due to the shape of a landform that is fan or mountain, is somewhat determinating the extent of the risk of settlement and falling. In the risk zoning, it is observed that alluvial plains are the most hazardous according to the soil, but areas with no specific geomorphological complications, such as the western and eastern parts of the city, are very low in hazard zoning. In the southwestern part of the study, where several geomorphologic features are located in the opposite direction and covered in different parts, the development of constructional structures has been encountered in 40 cases and has fallen to 32% of the sessions. These landforms and complications include the part where the fault crossed the ridge of the flying flank and is separated from the plain by a relatively high slope of the mountainous area.
    Conclusion
    Studies done in this study confirm that the soil and its behavior, due to the shape of a landform that is fan or mountain, is somewhat determinating the extent of the risk of settlement and falling. In the zoning of the Alluvial plain, the highest risk of occurrence is due to its soil, but areas without any special geomorphological complications, such as the western and eastern parts of the city, are very low in hazard zoning. In the southwestern part of the study, with number of geomorphologic complications, the development of constructional structures has been reduced to 40 cases, and 32% of the sessions have been allocated. In the meantime, the variables of groundwater level and surface water flows are factors that influence the behavior of soils, and the most conspicuous point is that the type of each landform is somewhat determinative for flow and water in the studied area. For example, mountainous landforms due to high altitudes have a high psychological limit and a high sulfur index, or alluvial plain is due to its very low posture and gradient, and sometimes the very slow movement of subsurface flows, which can determine the behavior of soils and then the occurrence of the settlement and the fall, will be very influential.
    Keywords: settlement, building, geotechnical, geomorphology
  • H. Lotfi, H.R. Shaybam Page 101
    Geo-economic competition of Caspian coastal states in some cases such as the legal regime of the sea, energy transfer plans and exploitation of sea bed resources are considered including the geopolitical crises affecting Iran's national security in this region. The purpose of this article is analysis of Caspian Sea Geopolitical Crises emphasizing the geo-economics competition between coastal countries and its impact on Iran's national security. The main question of the paper is that the geopolitical crises of the Caspian Sea Focused on geo-economics’ competition between coastal countries how will affect Iran's national security? The findings of this article show that these rivalries also trigger Iran's economic insecurity in the field of energy equations and also deprives Iran of the markets and the permanent and stable economic partners of the region it also provides for cultural and ethnic insecurity in the cultural geography of Iran. Given this introduction, this paper will attempt by using library resources as well as scientific and research articles to be paid analyzing and explaining the geopolitical crises of the Caspian Sea, with emphasis on geo-economic competition between coastal countries and its impact on Iran's national security.
    Keywords: Caspian Sea, geopolitical crises, geotechnical competition of coastal countries, national security of Iran
  • R.Seir, M.A.Ahmadian, H.Jafari, K. Alizadeh Page 119
    Nowadays, considering the changing views on tourism, especially rural tourism, the attention to economic dimensions of tourism has grown more than ever. Growth of tourism in rural areas has had a major impact on rural community’s economics in recent years. The researcher in this study is seeking to investigate the role of tourism on employment in the studied villages. In order to accurately describe the issue, 8 villages of Firoozkooh city were selected purposefully. In order to achieve the objectives of the research, documentary and field methods is used. Therefore, after designing the theoretical framework of the research for collecting data, field operations were completed by completing the local community and expert's questionnaires. For analyzing data using software SPSS and performing t-test, Levene's test, ANOVA and Walsh, we compared the research variables in all the studied villages. In calculating the reliability of the measurement instrument the Cronbach's alpha method has been used and the obtained coefficient of reliability is 0.9. Validity of the questionnaires is based on previous studies and expert's opinions. The results of research show that tourism in Jalizjand, Badrood, Khamdeh and Mozdaran villages can have an important role in increasing employment and in Harandeh, Lazor, Tares,and Simindasht villages, tourism has not had an effective role in increasing employment. Also, the highest rate of employment is in Khamdeh village and the lowest employment rate is in the village of Simindasht. In the Khamdeh village, which has the highest employment rates, the job creations were the field of supply and sale of crops and gardens, rental of houses, villas or suites, tourist’s services, livestock products supply and sale, and finally, the sale of handicrafts. In addition, according to more than 60% of the local community, jobs have been created in the areas mentioned for indigenous people.
    Keywords: rural tourism, job creation, rural development, Firoozkooh city
  • S. Mohammadi, F. Vaiai, H. Hoshangi Page 131
    Eliminating rural areas, in addition to improving the quality of livelihood of villagers, will have a positive and favorable reflection on neighboring countries. In this regard, the present study was conducted with the aim of investigating the status of habitat of Dazli rural district and Khavmirabad rural district in the west of Kurdistan province. The method of doing research is descriptive-analytic. Data gathering was done using documentary and field resources based on a questionnaire and interview. The statistical population of this research consists of 4032 households. According to the corrected formula of Cochran, 260 families were selected as sample size. Sampling was done by stratified sampling and data analysis was done using SPSS software. The findings of the research indicate that the establishment of the market on the environmental and physical dimensions of the studied villages has had a positive and significant impact on the previous period. Also, the impact of border markets on the rural housing index and the value of agricultural land had a greater effect.
    Keywords: Livability, Environmental, Physical Dimensions, Borderline Market, Dezli, Khavemyrabad Districts
  • Sh. Allahyari Asli Arde, M. Jafari Mehrabadi, A. Shokrgozar Page 149
    Measuring residential quality as an important part of quality of life is a tool for evaluating urban planning and policymaking to provide a platform for future actions. Therefore, this research focuses on the quality of social and physical environment of residential neighborhoods in Rasht city which has been done by descriptive-analytical method and using a residential satisfaction approach in the form of field survey completion. The reliability of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha and the data were analyzed using SPSS software and statistical methods such as path analysis and One-sample T-test. Given the results, in social environment, indicators of vitality of neighborhood and thrust to sellers are at a desirable level and indicators of right of children, right of animal and continue living with acquiring better economic conditions are undesirable and in physical environment, indicators of cleanliness of passages and cleanliness of residents in neighborhood are above the average level of quality and indicators of urban furniture quality, existence of trees alongside of streets, safety related to car travelling, pavements and asphalt of pathways and beauty of outside and appearance of the buildings in neighborhood are undesirable. In general, residents are satisfied with the social environment but are dissatisfied with the physical environment. In social environment, right of children and meets expectations by neighborhood and in physical environment, cleanliness of residents and outside beauty of the buildings in neighborhood were respectively important according to the residents. In general, in viewpoint of residents, the importance of the social environment and the physical environment to be approximately equal.
    Keywords: Residential Environment, Residential Satisfaction, Social Environment, Physical Environment, Rasht
  • M.Rajabi, M.R. Mohammadi, E.Ezati Page 169
    Alborz is the smallest province amongthe Iran thirthyone provinces. The heart of Iran and small Iran ane some of the names given to this province. The Fourth largest city in Iran, which is expected to be in less than five years, whith a population of about seven million to become the secendlargest city in Iran after Tehran. Strong geographic and social integration between Tehran and Alborz. Are such az the geopolitical features of Alborz province. Since the development of the province of Alborz, has a direct effective impact on the security and development of Tehrna and Iran. This research has tried to ntroduce the province of Alborz, also the role of geopoloticall factors in the development of Alborz province.
  • M.E. Afifi Page 183
    The purpose of this study is to monitor dust in the southwest of Iran using satellite data Is a lady In this research, we used the pictures of 2010-2015 years. According to the studies, it has been observed that various models have been presented in previous studies. Then, using the HYSPLIT model, the prediction of the trajectory of dust motion has been addressed. To evaluate the performance of classifying methods, eight material images have been used between 2010-2015. By studying the results of classification of the images of the material using AOD educational data, one of the methods used in previous research of the backup algorithm in the southwestern part of Iran is more suitable than the other method Is. Then, using the HYSPLIT model, the dust trail of the southwestern region of Iran represents the external origin as the main source of this phenomenon in Iran.
    Keywords: Thumbnails, Gold Pictures, HYSPLIT Model, Remote Sensing
  • N. Fallahtabar Page 195
    Research suggests that sustainable development covers different economic, social, tourist, physical and environmental components. One of the important elements in this relationship is physical changes and land use and creating transport and its impact on rural settlements. So many parts of our country because of these changes have economic, social and environmental developments. The aim of this study is to investigate the effect of creating freeway on the development of villages and path settlements and identifying and providing appropriate solutions in the following areas: Environmental, demographic, animal ecology, social structure, industry, service, meadows and forests, geology, agriculture, land, livestock, tourism, economic, traffic and transport structure and management by using AHP method. Research theory suggests that freeway has positive impact on passing rural settlements and creates environmental effects and changes to the area under the influence. The research method is descriptive - analytical and with functional goal and from field studies in the form of observation, interviews, questionnaires, providing photographs and videos have been used. It is concluded that there are many villages which were impasse in path, and were leading only through local way to other villages, districts, counties and cities, after construction of freeway and its evolution, they were connected to the main artery and moreover this flow has its remarkable developments in areas under the influence, it has least environmental damage.
    Keywords: freeway_Tehran – north freeway_development_rural settlements_the environment
  • Zahra Mehrbakhash, Eisa Pourramzan * Page 205
    If today we consider rural development as a strategy, which is implemented to improve the economic, social, environmental life and also the life of a particular group of people, then there is a significant relationship between the duties of Dehyars and rural development. This research tries to study the goals that rural development are looking them in female Dehyars’ performance. Therefore the purpose of present study is evaluating and analyzing the performance of female Dehyars in comparison with male ones, which has been assessed and evaluated in the environmental, socio-economic, and physical aspects of the rural development process. It is a descriptive-analytic study and its necessary data has been collected through both documentary and survey methods. The statistical universe is the villages in central part of Rasht. In order to evaluate the performance of women, 12 villages in the central part of the city which had a female Dehyar and 12 villages with male Dehyar were selected and 370 questionnaires were distributed by random sampling among villagers. The research findings indicate that women in different parts of rural development have different performance and their highest performance based on John Friedman's survey and statistical test is in the physical and economic fields of the village, which totally female Dehyars in many cases and issues are better than male Dehyars and also villagers’ satisfaction toward them is high.
    Keywords: Village Management, Female Dehyars, Rural Development, Central Part, Rasht
  • Seyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi * Page 219
    In order to realize efficient urban management, systemic and comprehensive approach should be applied to urban management and systematic communication to urban development factors. One of these factors is the managers of the municipal services themselves. Professional development of managers is an action that improves managerial performance by improving manager's knowledge or skills and changing his/her attitude. In this regard, the present study uses a qualitative research approach to study the factors affecting the professional development of Tehran municipality managers in order to provide sustainable urban development with the development of urban managers. For this purpose, deep interviews were conducted with 23 top officials and senior managers of Tehran municipality. Interpretative analysis was used to analyze data from interviews. The validity of the research findings was verified by the members (interviewees). To determine the reliability or compatibility of the coding, the retest reliability method and the agreement method between the two oders (intra-subject agreement) were used. The results of interviews showed that professional development of managers includes development in both individual and organizational dimensions. In the dimension of individual development, there are three levels of development of psychological characteristics, the development of specialized knowledge and management and moral development. In the area of organizational development, the development of structural and organizational features must take place. In the area of development of psychological characteristics, factors such as critical thinking, creativity, emotional intelligence, risk taking and self-development of managers must be developed. In the field of professional and managerial knowledge, the needs of professional development of municipal managers include the ability to use technology, mastery of decision making principles and problem solving, stress management, team building capabilities, management of organizational conflicts, the ability to communicate effectively, and the principles and techniques of negotiation. For professional development of managers, organizational structural development including attention to talent management, organizational support, performance management, learner organization, organizational climate, career path and networking and in the area of developing educational processes of the organization, such as coaching, practical learning, successor and organizational learning should be considered and developed.
    Keywords: model, urban sustainable development, managers, Tehran Municipality
  • Mohsen Eslami, Mohammad Hossain Jamshidi, Mohammad Davand Page 235
    In the Contemporary era, world of Islam is faced with violence, instability and suppression of freedom. Saudi Arabia plays a very important role in maintaining these conditions. Saudi prevents the spread of Iranian cultural strategies in the Muslim world. Therefore, the question arises why the Saudis are trying to prevent the spread of Iran cultural policies in geo-culture of the Islamic world? Many to answer the question highlight the differences between Shia and Sunni. But we will prove that Iran's cultural strategies arising from its role as Umm al-Qura and based on this role, Iran wants to change the status quo the Muslim world. So, one of the main duties of Iran is supporting of all the Muslims to create unity in geo-culture of the Islamic world. For this reason Saudi Arabia is trying to prevent the unity of the Islamic world through actions such as the spread of Wahhabism and Iran phobia.
    Keywords: World of Islam, Iran, Saudi Arabia, Geo-Culture, Umm Al- Qura, Cultural Strategy
  • M.Rahimi, S.Gheyasi, S.Amiriyan Page 253
    The Smart Growth Strategy is one of the new approaches to sustainable development. The present study is based on a descriptive-analytic method using a questionnaire, where the reliability of the research tool was obtained based on the Cronbach's alpha coefficient as 0.82. The statistical sample involved 321 citizens of District 1 of Shiraz. The data were analyzed using SPSS software. To achieve the research objective (determining the status of Smart growth indicators in District 1 of Shiraz), a factor analysis test was used. The results of Bartlett's test of sphericity showed that there was a significant relationship between the urban Smart growth indexes studied in the study (with 0.000Sig), in fact, there was a significant correlation between variables. in the Criterion of the four factors density, "net residential density" with the factor load of 0.760, "public transport access or walking to work" with factor load of 0.820 and " using public transportation or walking to access the CBD” with: 0.790 were identified as the most important factors. Moreover, in the factor accessibility criteria, "rate of apartment living" with the factor load of 0.821, "ease of access to public transportation" with factor load of 0.570 and "rate of using public transport or walking for access to CBD", 0.539 were identified as the most important factors. Finally, in the field of mixed land use, “percentage of households in residential units”, "walking or public transportation access rate to recreational facilities" and "ease of access to public transportation" were identified as the most important factors.
    Keywords: smart growth, sustainable development, compact city, factor analysis, Shiraz city
  • Babak Mohammadi Avandi, Azita Rajabi, Naser Eghbali Page 267
    Social Capital as one of the most prominent factors and executive agents of any country, plays a crucial part in a sustainable development of every region. Thus, addressing various aspects of social capital have proved significantly important in urban development studies. Social Capital is the way people interact with each other, their participation in civil affairs, their common beliefs and values which can decrease time, economic and social expenditures. Hense the concept of Social capital (with natural capital, economic capital and human capital) is presented which is composed of organizations, relationships, attitudes and values that leads to interaction of people. These human interactions encounter challenges in regions where there are racial and ideological differences and Ahwaz city is not an exception to this rule. This study is assessing the correlation between Social capital and sustainable development in two neighborhoods of Lashkar-abad and Kianpars. The current research is a case study which is conducted in the descriptive, analytical and correlational approach by using questionnaire. The results of this study show that the quantity of Pearson in this correlation in 0.891 and the direction of the correlation is positive, the amount of Sig in this correlation is 0.00 which is less than 0.1, so the statistical relationships of these two variables with the accuracy is meaningfully 99%.
    Keywords: social capital, sustainable development, Kianpars, Lashkarabad, Ahwaz
  • Mahdi Amini, Yousefali Ziari *, Abdoreza Faraji Page 281
    Tehran's territory is about 23 cities, 237 villages and hundreds of activities, covering a total of about 2 million people, which, along with nationa conditions, continues to attract immigrants, population growth and sustainability. Spread of official and informal settlements if we ignore the harassment of the northern part of Tehran, the southern zone is the focus of the poor and dense lives that seems to be the mechanism of civil disarmament of urban and regional development programs, Acceptance of this type of residence has made. In this article, referring to the studies and the secondary data collected in the field of social and cultural issues of the Tehran metropolitan area (especially the social and cultural impact assessment of the comprehensive plan of privacy) and SWOT analysis of about 30 experts in this area, summing up Challenges and socio-cultural issues of Tehran metropolitan area, the strategies of macroeconomic stability and sustainable development are based on the assessment of the socio-cultural impact of privacy in Tehran.
    Keywords: Frontage, Sustainable Development Strategies, Metropolis, Tehran
  • Amin Mokhtari, Maryam Ilanlou * Page 297
    The rapid growth of urbanization has caused many problems for citizens over the past few decades, which has endangered the health of cities. The purpose of a healthy city is a social and physical environment with facilities that make it possible to perform all life activities with ease and with optimal efficiency. The purpose of this research is urban planning to create a healthy city in Bandar Imam Khomeini. This research is descriptive-analytical and data collection has been done in two documentary and survey methods. Excel and SPSS software was used for indexing and computing, and GIS was used to map the map. In the end, using the SWOT analysis model for the study area, using field findings and expert's views, we will present strategies for achieving a healthy city in the city. in this research, the port city of Imam Khomeini is considered for five health indicators (social, economic, environmental, health and cultural). The results of this study indicate that the current status of five health indicators (social, economic, environmental, health and cultural) in Imam Khomeini port is in good condition and the standards of a healthy city are not well-suited. the results of the SWOT model showed that, in terms of weighting points, opportunities in planning the healthy city in Imam Khomeini port had the highest score, which means that in the study area, while the standards of a healthy city are far from the current status, but with the help of planned strategies, Bandar Imam Khomeini has the ability to meet the standards of a healthy city.
    Keywords: Urban planning, healthy city, SWOT, Imam Khomeini port city
  • N.N.Kotnaeei, R.Sarvar, F.Asadiyan Page 321
    Today, urban transformations have led to general changes due to increasing sensitivities to human and environmental well-being. So far, there have been many approaches to urban transformation that most notably of them include urban revitalization, urban redevelopment, and urban regeneration. Regeneration approach has a more comprehensive and integrated vision for solving urban problems, especially Brownfield which has many opportunities for urban transformation and improving people's quality of life. But its regeneration faces challenges in clean-up and redevelopment. To overcome these challenges, the strategy of urban catalyst can be applied due to being an instrument within the strategies of urban transformation that comes out of the texture and rehabilitates that. This research presents the concepts and basic requirements of urban catalyst projects and their planning (political, management and leadership, legal, economic, social and environmental), design (underlying factors, Sense of location and identity) and implementation (4Ps model or public-private-people partnership) components for the acceleration of urban development. At the end, with the knowledge that every city has unique characteristic and it is not possible to adopt a single instruction for all cities, however, regarding to the global experiences, a common Brownfield regeneration process with the help of urban catalyst projects is presented by a proposed model in this study. If projects are understood and developed in accordance with what the city needs, they can deeply affect on the inefficient urban areas regeneration especially Brownfield.
    Keywords: Urban Regeneration, Brownfield, Urban Catalyst Projects, 4Ps model or Public-Private-People Partnership
  • A.R.Fazli, F.Azizpour, M. Shamanian Page 337
    Achieving the balance and reducing the inequality in rural settlements requires studying and identifying the resources and facilities of these settlements. Indeed, spatial analysis of development identifies the inequality and deprivation of different areas and prioritizes actions to improve the quality of life. The present study is based on the purpose, applied and research method of descriptive-analytic. The required data are obtained using 29 indicators in various dimensions and by documentary method. The study area is Damghan and the statistical population of the study is all the inhabited villages of Damghan. The research indicators weighted using FANP model and data analyzed using VIKOR multivariable decision making method. Cluster analysis used in order to classify the studied villages, from the aspect of developmental levels and analysis of their inequalities, and linear regression used to analysis the effectiveness of the components (emphasized in the conceptual model) on the final index of development in the area of the study. The results of the study indicate that the development in rural areas of the study has not been uniformly and fairly. The spatial pattern of this situation has become unbalanced. In this pattern, population and facilities in some villages are overprovision and in the others are under provision. This has caused immigration, in particular among young people, and thereby eliminating the age and gender balance, undermining the economic foundations and raising unemployment rates. Also, this developmental inequality in the rural districts of Damghan city was most affected by two factors: "access to welfare services and the level of economic participation".
    Keywords: rural development, spatial analysis, FANP model, Damghan city
  • Ali Asghar Esmailpour Roshan * Page 353
    The purpose and investigating the geostrategic of Iraqi Kurdistan is of this article Different geographic spaces analysis of US and Iranian Strategies in this environment. Geotechnical and of the world in the three dimensions of internal, regional and global geopolitical status in terms of geographic location as well as their cultural theyre playing and on that basis have from a different strategic position characteristics Different role in policy implementation. The main question of the article is that what is the geostrategy of Iraqi Kurdistan? And what are the strategies of the United States and Iran in confronting this environment? The results of this article show that Iraqi political space environment is Somehow that Unlike Shiites and Sunnis in this land which they have from the relative support of the countries of the region, Kurds are Lacks strong regional support. This problem has driven Kurds to take strategic part and acquiring support from the United States, Israel, and some European countries. According to this, accordingly following the cultural spatial association of Iraq with the peripheral countries, Iraqi Kurdistan has become to the intersection of the country actors. Given this interconnected geopolitical affairs and interests and cross introduction in this article Will try by using Library resources and scientific and research articles to be paid to analyze and explain the geostrategy of Iraqi Kurdistan and analyzing the strategies of the United States and Iran in this environment.
    Keywords: Iraqi Kurdistan, Strategy, Geostrategy, Iraq, Iran, America
  • F.Sasanpour, A.Hatami, Sh.Babaei Page 377
    Tehran's territory is about 23 cities, 237 villages and hundreds of activities, covering a total of about 2 million people, which, along with nationa conditions, continues to attract immigrants, population growth and sustainability. Spread of official and informal settlements if we ignore the harassment of the northern part of Tehran, the southern zone is the focus of the poor and dense lives that seems to be the mechanism of civil disarmament of urban and regional development programs, Acceptance of this type of residence has made. In this article, referring to the studies and the secondary data collected in the field of social and cultural issues of the Tehran metropolitan area (especially the social and cultural impact assessment of the comprehensive plan of privacy) and SWOT analysis of about 30 experts in this area, summing up Challenges and socio-cultural issues of Tehran metropolitan area, the strategies of macroeconomic stability and sustainable development are based on the assessment of the socio-cultural impact of privacy in Tehran.
    Keywords: Frontage- Sustainable Development Strategies, Metropolis- Tehran