فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 42 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه محمداوغلی* صفحات 149-163
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی میزان و انواع خشونت اعمال شده علیه زنان در خانواده ها و تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر خشونت انجام یافته است. این پژوهش به روش پیمایش و با کمک پرسش نامه بر روی 384 نفر از زنان متاهل شهر اردبیل که حداقل یک سال از ازدواج آن ها می گذرد، انجام گرفته است. با توجه به ناهمگنی اقتصادی و اجتماعی شهر اردبیل، از شیوه چند مرحله ای برای نمونه گیری استفاده شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، متغیرهای تصور فرمانبردارانه زن از نقش خود در خانواده، تصور سلطه گرایانه مرد از نقش خود در خانواده و تفکیک نقش های جنسیتی زن و مرد، تاثیر مستقیم و معناداری بر خشونت علیه زنان دارند و سطح زندگی خانواده، مذهبی بودن زن و تحصیلات زن و مرد بر خشونت علیه زنان تاثیر معکوس و معنی داری داشته است.
    بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان، کل متغیرهای مستقل 6/45 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    جامعه پذیری نقش های جنسیتی (سه متغیر تصور فرمانبردارانه، تصور سلطه گرایانه و تفکیک نقش های جنسیتی) بیش ترین تاثیر را در خشونت علیه زنان در جامعه ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، جامعه پذیری، مذهبی بودن، مردسالاری
  • مجتبی حبیبی عسگرآباد، زهرا حاجی حیدری* صفحات 165-186
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی علل خیانت از دیدگاه زنان و مردان مراجعه کننده به دادگاه خانواده بود. بدین منظور در قالب یک طرح کیفی، 42 نفر از مراجعه کنندگان به دادگاه خانواده، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته، بررسی اسناد موجود و مصاحبه با قاضی مورد مطالعه قرار گرفتند و در نهایت، داده های حاصل از آن ها با استفاده از روش تحلیل محتوای عرفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که سه عامل مسائل بین فردی، روابط همسران و جامعه، اصلی ترین علل خیانت از دیدگاه زنان و مردان هستند، در حالی که هیچ یافته ای مبنی بر تصمیم به جدایی، به علت خیانت عاطفی صرف، مشاهده نشد. علاوه بر این، یافته ها نشان داد که راهبرد اصلی مردان در مقابل خیانت همسر، خشونت و تصمیم به جدایی است، در حالی که این راهبردها در مورد زنان طیف وسیع تری را در بر می گرفت و آن ها با تکرار خیانت جنسی همسر، بعد از گذشت حداقل شش ماه تصمیم به جدایی می گرفتند. نتایج این پژوهش، با بیان این که می توان با مشاوره پیش از ازدواج گامی در راستای کاهش خیانت برداشت، بر اهمیت جامعه در بروز این پدیده تاکید می کند. بنابراین، انجام اقداماتی از طرف مسئولین در جهت سلامت جامعه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خیانت، روابط فرا زناشویی، طلاق
  • سمیرا کرملو*، احمد برجعلی، یاسمن متقی پور، منصوره سادات صادقی صفحات 187-202
    اطلاعات کمی در مورد چگونگی بروز فرایند انگ زنی در فرهنگ های مختلف وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی مفهوم انگ زنی در فرهنگ ایرانی است. به این منظور با استفاده از روش کیفی تحلیل محتوا بر روی نمونه ای متشکل از 25 نفر از خانواده های بیماران مبتلا به اختلالات شدید روان پزشکی به ارزیابی این مفهوم پرداخته شد. تاثیر انگ توسط دو نفر متخصص سنجیده شد.
    با تحلیل محتوای اطلاعات حاصله چند طبقه، که نشانگر ادراک مراقبین از انگ بود، مشخص گردید.
    طبقات عمده، دربرگیرنده این مفاهیم بودند: پنهان کاری، نگرش های مبتنی بر انتقال ژنتیکی بیماری، عقاید سنتی در جامعه نسبت به بیماران روان پزشکی، عقاید مبتنی بر مشیت الهی و پذیرش، فشار و اهمیت تفاوت های جنسیتی در میزان انگ دریافتی. با توجه به نتایج، به نظر می رسد که بیماران با اختلالات روان پزشکی و خانواده های آن ها، از دامنه وسیعی از پیامدهای بیماری در قالب انگ رنج می برند. پنهان کاری و محدودیت به عنوان تجربه شایع در میان این خانواده ها گزارش شدند. افزایش اطلاعات عمومی افراد در رابطه با انگ بیماری، به تعدیل نگرش های انگ زنی و واکنش های منطبق تری از سوی بیماران و خانواده های آن ها منجر می گردد.
    کلیدواژگان: انگ، اختلالات شدید روان پزشکی، مطالعه کیفی
  • محمد زارعی توپخانه*، مسعود جان بزرگی، محمدرضا احمدی صفحات 203-218
    پژوهش حاضر، در صدد بررسی رابطه ساختار قدرت مرد مقتدر در خانواده با عملکرد خانواده است. نمونه پژوهش، شامل 170 نفر از معلمان مدارس شهرستان نورآباد لرستان بود، که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. در این پژوهش، از پرسش نامه 45 سوالی عملکرد خانواده (FAD-I) و پرسش نامه 36 سوالی ساختار قدرت در خانواده استفاده شد. پژوهش کمی از نوع هم بستگی بود. تحلیل داده ها، بر اساس ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره گام به گام صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها، نشان داد که بین مقیاس ساختار قدرت مرد مقتدر در خانواده و عملکرد خانواده (عملکرد کلی خانواده، عواطف و حل مسئله) رابطه مثبت معنادار وجود دارد. اما بین ساختار قدرت مرد مقتدر در خانواده و مولفه نقش، رابطه معنادار به دست نیامد. هم چنین، ساختار قدرت (شیوه اعمال قدرت) در خانواده با اقتدار مرد، حدود 10% از واریانس عملکرد خانواده را تبیین کرد. بنابراین، اقتدار بیش تر مرد در خانواده، عملکرد خانواده را تقویت می نماید.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، عملکرد خانواده
  • خدیجه جعفرنژاد*، محمدرضا اسدی یونسی، میترا راستگومقدم صفحات 219-235
    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان پیش بینی مولفه های تعارض، شامل «شدت» و «فراوانی» تعارض توسط ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده، شامل «جهت گیری گفت و شنود» و «جهت گیری هم نوایی» است. مشارکت کنندگان در پژوهش، 189 دانش آموز (73 دختر و 116 پسر) مقطع متوسطه شهر بیرجند بودند، که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش مولفه های تعارض، از پرسش نامه اندازه گیری تعارض والد نوجوان و برای سنجش ابعاد الگوی ارتباطی خانواده، از نسخه فرزندان، ابزار تجدید نظر شده الگوی ارتباطی خانواده (RFCP) استفاده شد. پایایی ابزار، به روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج، بیان گر پایایی مطلوب مقیاس ها بود، با استفاده از تحلیل رگرسیون به روش هم زمان، قدرت هر یک از ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده (جهت گیری گفت و شنود و جهت گیری هم نوایی) در پیش بینی فراوانی و شدت تعارض، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد، جهت گیری گفت و شنود، پیش بینی کننده منفی و معنادار شدت تعارض در هر دو گروه از دختران و پسران بود. جهت گیری هم نوایی، پیش بینی کننده مثبت و معنادار شدت تعارض در گروه پسران بود. بنابراین لزوم توجه و آموزش در زمینه نحوه رفتار و تعامل والدین با نوجوان و ارتقای کیفیت مهارت های ارتباطی در خانواده، می تواند عامل بازدارنده در کاهش تعارضات والدین و نوجوانان باشد.
    کلیدواژگان: تعارض والد، نوجوان، ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده، جهت گیری گفت وشنود، جهت گیری هم نوایی
  • محمود بهرامی، فریبا خوشبخت* صفحات 237-256
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ارتباط بین الگوهای ارتباطی خانواده (گفت وشنود و همنوایی) با خودپنداره (تحصیلی، اجتماعی، ورزشی و ارزشی) انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، شامل 192 دانش آموز مقطع راهنمایی شهر شیراز (95 دختر و 97 پسر) بود، که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از پرسش نامه تجدید نظرشده الگوهای ارتباطی خانواده کوئرنر و فیتزپاتریک و مقیاس خود پنداره منداگلیو و پی ریت استفاده شد.
    نتایج نشان داد ارتباط خانوادگی از نوع گفت وشنود، به صورت مثبت و معناداری، به پیش بینی همه ابعاد خودپنداره می پردازد؛ در حالی که قدرت پیش بینی ارتباط خانوادگی از نوع همنوایی معنادار نبود. هم چنین، بیش ترین همبستگی بین متغیرهای ارتباط خانوادگی و خودپنداره، در گروه دخترها، متعلق به رابطه بین خودپنداره ارزشی و ارتباط گفت وشنود بوده و در گروه پسرها مربوط به رابطه بین خودپنداره ورزشی و ارتباط گفت وشنود است. بنابراین می توان گفت، خانواده های با جهت گیری گفت وشنود، باعث افزایش سازگاری و خودپنداره در فرزندان می شوند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، خودپنداره، گفت وشنود، همنوایی
  • مرضیه بهزادی*، علی زاده محمدی، محمدعلی مظاهری، محمود حیدری، رقیه نوری پور لیاولی صفحات 257-270
    خانواده، نظام ارتباطی پیچیده و درهم تنیده ای است که تعاملات متقابل اعضاء با یک دیگر، روابط را شکل می دهد. ارتباطات سالم، برای پرورش یک خانواده بسیار حیاتی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نقش میانجی مثلث سازی در رابطه بین خصومت آشکار والدین و مشکلات رفتاری نوجوانان می باشد.
    بدین منظور، 900 نفر (450 دختر و 450 مادر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. پرسش نامه های مثلث سازی از نظر نوجوانان، مثلث سازی از نظر والدین و پرسش نامه های خصومت آشکار اولری پورتر و فرم خودگزارشی جوانان (YRS) برگرفته از نظام سنجش مبتنی بر تجربه آشنباخ، توسط شرکت کنندگان تکمیل شدند.
    داده ها، به روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد. اثر واسطه ای مثلث سازی (از نظر نوجوان و از نظر والدین) در رابطه خصومت آشکار والدین و مشکلات درونی سازی به طور کامل دیده نشد؛ هرچند مثلث سازی، اثر واسطه ای جزئی خود را در رابطه نشان داد. نیاز است که هنگام بروز مشکلات زناشویی، نوجوانان خود را از اختلافات آن ها دور نگه داشته و بتوانند احساسات و هیجانات خود را به شکل مناسبی مدیریت کنند، تا کم تر درگیر تنش های والدین شان شوند.
    کلیدواژگان: رابطه احساس خصومت والدین با مشکلات درونی دانش آموزان با نقش میانجی مثلث سازی
|
  • S. Mohamadoghli* Pages 149-163
    This study has been conducted to investigate the prevalence and types of violence against women in the family and social factors affecting domestic violence. The study has been conducted with survey on 384 married women in Ardabil who have been in marital bond for at least one year. Given the social and economic heterogeneity of Ardabil city, a multistage sampling technique was used. It was revealed that obedience of wife about her role in the family, assumed male dominant role in the family and separation of male and female gender roles in the family have direct and significant impacts on violence and family living, religiosity of women and education of women and men have a significant impact on violence against women. Based on the results, the independent variables in the multiple regression explain %45/6 of the dependent variable. Socially accepted gender roles (considered obedient wife, assumed the role of male dominance and separation of gender roles) have the highest impact on violence against women in the society.
    Keywords: Violence Against Women, Socialization Methods, Religiosity, Patriarchal
  • M. Habibi Askarabad, Z. Hajiheydari* Pages 165-186
    We studied the reasons of couples’ sexual infidelity in family courts. As such, 42 participants were selected with a purposive sampling method and were interviewed through a semi-structured interview, juridical testimonies, and also interviewed by judges in charge for the case in order to find out why they had had extra marital sexual relationships. Finally, data were analyzed with conventional content analysis. Results illustrated that the three main factors of sexual infidelity were interpersonal, spousal, and social relationships. It was hard to infer that real sexual intimacy solely could explain application for divorce. In addition, findings indicated that men react to the sexual infidelity aggressively and sued for divorce but women had intertwined behaviors. Meanwhile, women apply for divorce after 6 months, providing evidencethat the sexual infidelity has repeated. This underlines the fact that providing marital consultation before marriage help couples in order to avoid marriage break up later. So, is seems necessary in legal proceedings to take steps to understand the phenomenon in a social context and provide better social health services.
    Keywords: Infidelity, Extra, Marital Relations, Divorce
  • S. Karamlou*, A. Borjali, Y. Mottaghipour, M. Sadeghi Pages 187-202
    Although the stigmatization of mental illness is a long-recognized issue, yet little is known about how the problem manifests differently across cultures. The aim of this study was to account for cultural differences in describing the experience of stigma in relatives of psychiatric patients at psychiatric ward. Qualitative data were obtained based on responses to 10 open-ended questions about stigma experience in 25 participants. The impact of stigma was rated by two encoders. The content analysis of data revealed few various categories describing caregivers’ perceptions of stigma. Main categories include: concealment, limitations, genetic attribution, and traditional beliefs in society about patient, godsend andacceptance, burden, importance of gender differences in stigma of illness. Patients with psychiatric disorders and their families suffer from stigma with an astoundingly broad range of negative attributes which may interfere with various aspects of their life. Concealment and limitations are common experience in families. Publicizingstigma experience could help modifying stigmatizing attitudes in society which may lead to healthier reactions from patients, and will enhance the course of illness.
    Keywords: Stigma, Severe Psychiatric Disorder, Qualitative Study
  • M. Zarei Toopkhaneh*, M. Janbozorgi, M. R. Ahmadi Pages 203-218
    This study seeks to examine the relationship between family power structure of man-powered and the fam -ily function. The sample consisted 170 teachers selected by cluster sampling method that is in Nurabad city, Lorestan. In this research, FAD 45- item questionnaire of family functioning and 36-item questionnaire of family power structure were used. This research represents a quantitative correlation. The Data were analyzed by Pearson correlation and stepwise multiple regression. The research findings showed a significant positive relationship between family power structure of man-powered and family function style (general function of family, emotions, problem solving), but the relationship between the power structure of man-powered and role was not significant. Furthermore, the power structure (How to apply power), as far as male authority in family is concerned, explained approximately %10 of the variance of family function. Accordingly, Male authority strengthened family function.
    Keywords: Power Structure, Family Function
  • Kh. Jafarnezhad*, M. R. Asadi Yonesi, M. Rastgoomoghadam Pages 219-235
    This study examined the role of family communication patterns (conversation and conformity orientation) to predict frequency and intensity of parent adolescent conflict. Participants included 189 students (37 girls and 116 boys) selected from Birjand high schools. The measures of study include Asadi Younsi Parent-Adolescent Conflict Questionnaire (2011) and Koerner and Fitzpatrick Revised Version of Family Communication Patterns Instrument (2002). Alpha Cronbach were calculated to examine reliability of the measures. Pearson’s correlation and regression analysis were performed for the data analysis. Results indicated: A) conversation orientation was a negativepredictor of intensity conflict in girls and boys; B) conformity orientation was significant and positive predictor of intensity conflict in boys. Thus the importance of education in the field of adolescent behavior and interac-tion with parents and families to im-prove the quality of communication skills can be a deterrent in reducing conflicts between parents and Adolescents.
    Keywords: Parent Adolescent Conflict, Family Communication Patterns, Conversation Orientation, Conformity Orientation
  • M. Bahrami, F. Khoshbakht* Pages 237-256
    The present research was performed to evaluate the relationship between family communication patterns (conversation and conformity) with the self -concept (academic, social, physical & valuable). The research sample included 192 secondary school students of Shiraz city (95 girls & 97 boys) who were selected with cluster random sampling method. The data collected by the revised questionnaire of family Communication Patterns (Koerner & Fitzpatrick) and self-concept scale (Mandaglio & Pyryt). The results showed that the family communication of the conversation pattern predicts a positive and meaningful concept for all aspects of self-concept pattern, whereas conformity pattern cannot predict self-concept pattern, significantly. Also, the highest correlation between variables of family and self-concept relationship, belongs to the relationship between valuable selfconcept and conversation in the girls group, and the relationship between physical self-concept and conversation in boys. So, it can be said that familyoriented conversation increases selfconcept and adjustment of children.
    Keywords: Family Communication Patterns, Self, Concept, Conversation, Conformity
  • M. Behzadi*, A. Zadeh Mohammadi, M. A. Mazaheri, M. Heidari, R. Nooripour Pages 257-270
    Family is complex and intertwined system that its relationships are shaped by member's interactions. Healthy communication is vital to raise a family. The aim of present research is to investigate the mediating effect of triangulation between parental overt hostility and behavioral problems in adolescents. 900 students (450 daughters and 450 mothers) were selected through acidental cluster sampling. They completed Triangulation-Adolescent and Parent-Questionnaires, OLeary-Porter Overt Hostility Scale and Youth Self Report (YSR) based on Achenbach System of Empirically Assessment. Path analysis was used for analyzing data. Mediating effect of triangulationbetween parental overt hostility and internalizing problems were not observed completely but partially. It is suggested that couples keep away their teens during marital problems and conflicts and manage to properly regulate emotions and stress parents are less involved.
    Keywords: Triangulation, Parental Overt hostility, Internalizing Problem