فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 6 (تابستان 1385)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 6 (تابستان 1385)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا احمدی، سیداحمد احمدی، مریم فاتحی صفحه 105
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر زوج درمانی ارتباط شیء کوتاه مدت بر الگوهای ارتباطی زوجین شهرستان خمینی شهر است. این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره و راهنمایی آموزش و پرورش شهرستان خمینی شهر می باشند. نمونه شامل 40 زن و شوهر است که از نمونه های در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. زوجین گروه آزمایش به مدت 6 جلسه تحت زوج درمانی ارتباط شیء کوتاه مدت قرار گرفتند و در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار این پژوهش شامل دو آزمون الگوهای ارتباطی کریستنسن سالاوی و محقق ساخته است و هر دو از روایی و پایایی خوبی برخوردارند. یافته های این تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که، تاثیر زوج درمانی ارتباط شیء کوتاه مدت بر الگوهای ارتباطی سازنده متقابل (018/0=p)، توقع/کناره گیری (002/0=p)، توقع مرد/کناره گیری زن (012/0=p)، توقع زن/کناره گیری مرد (004/0=p) از پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی معنادار و بر الگوی اجتنابی متقابل (21/0=p) معنادار نیست. به علاوه تاثیر شیوه درمان فوق بر الگوهای ارتباطی مطیع سلطه گر (024/0=p)، بی ارزش سازی همسر (001/0=p) و بالغ بالغ (05/0=p) از پرسشنامه الگوهای ارتباطی محقق ساخته معنادار و در بقیه الگوها والد کودک (14/0=p)، تعقیب گریز (07/0=p)، رومانتیک منطقی (39/0=p)، ایده آل سازی همسر (96/0=p) معنادار نبود. نتیجه گیری نهایی این است که شیوه فوق تاثیر به سزایی در بهبود الگوهای ارتباطی زوجین دارد و می توان از آن در موارد مشابه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی ارتباط شیء، الگوهای ارتباطی زوجین، زوج درمانی کوتاه مدت
  • نرگس اولیاء، مریم فاتحی زاده*، فاطمه بهرامی صفحه 119

    هدف این تحقیق تعیین اثربخشی آموزش غنی سازی زندگی زناشویی بر افزایش صمیمیت زوجین است. به این منظور از بین والدین دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر اصفهان 30 زوج انتخاب شده، به وسیله آزمون های صمیمت زناشویی محقق ساخته شامل 9 خرده مقیاس صمیمیت (عاطفی، عقلانی، روان شناختی، مذهبی، جنسی، ارتباطی، فیزیکی، اجتماعی تفریحی و کلی) مورد ارزیابی قرار گرفتند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. تعداد هفت جلسه دو ساعته آموزش غنی سازی زندگی زناشویی برای گروه آزمایش برگزار شد. بلافاصله پس از آموزش و دو ماه پس از آن، ارزیابی های مرحله دوم با استفاده از همان آزمون ها انجام گرفت. سرانجام با استفاده از تحلیل کوواریانس نتایج تحلیل شد. براساس فرضیه های تحقیق، آموزش غنی سازی زندگی زناشویی، صمیمیت زناشویی زوجین را در پس آزمون گروه آزمایش افزایش داد. نتایج نشان داد که تفاوت بین گروه های آزمایش و کنترل در صمیمیت کلی در سطح (01/0P<) معنادار و در سایر خرده مقیاس ها در سطح 05/0 معنادار بود.

    کلیدواژگان: آموزش غنی سازی زندگی زناشویی، صمیمیت زوجین
  • گیتی ازگلی، کتایون خوشابی، ناصر ولایی، ماهرخ دولتیان، مرضیه تارویرودی صفحه 137
    پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان آگاهی و نگرش نسبت به رابطه جنسی در دوران بارداری و عوامل مرتبط با آن بر روی زنان مراجعه کننده به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1383 انجام گرفت. این تحقیق به روش توصیفی بر روی 400 زن که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. متغیرهای مربوط به آگاهی نظیر وضعیت مناسب حین مقاربت در حاملگی و وضعیت آسیب رساندن به جنین و بارداری و نیز متغیرهای مربوط به نگرش نظیر رضایت روانی زن در نزدیکی، احتمال آسیب به جنین، احساس شرک در حضور جنین، احساس گناه، سهولت زایمان با نزدیکی، لذت بیشتر، میل کمتر، وضعیت ظاهری و متغیرهای آگاهی نظیر وضعیت مناسب حین مقاربت و تاثیر بر جنین با پرسش از زنان در پرسشنامه ثبت گردید. پرسشنامه به روش اعتبار محتوا و آزمون مجدد تعیین اعتبار و اعتماد شد، سپس میزان آگاهی و نگرش نسبت به رابطه جنسی دوران بارداری در نمونه ها و تعیین و میزان آن در جامعه برآورد گردید و نقش عوامل مرتبط در آن ها تعیین شد. نقش عوامل مرتبط با آگاهی نشان داد مواجهه با مشکل در حاملگی فعلی و منبع کسب اطلاعات با آگاهی ارتباط دارد (05/5P<).
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش بارداری، رابطه جنسی
  • احمدرضا نصراصفهانی، فاطمه بهجتی اردکانی، مریم فاتحی زاده، رحمت الله محمدی صفحه 149
    بعد از خانواده، مهم ترین سازمان موثر در تکوین شخصیت و رشد جنبه های مختلف انسان، مدرسه است. بنابراین، رشد مهارت ها و استعدادهای لازم برای زندگی افراد در جامعه باید یکی از اهداف اساسی مدرسه محسوب شود. با توجه به این که آموزش مسائل زندگی خانوادگی به دانش آموزان می تواند در استحکام خانواده و کاهش ناهنجاری هایی از قبیل طلاق نقش داشته باشد؛ این پژوهش درصدد بررسی این موضوع است که از دید دانش آموزان چهار عامل آموزشگاهی: مدیر، دبیر، مشاور، مر بی پرورشی و کتاب های درسی تا چه حد به مسائل زندگی خانوادگی در دبیرستان می پردازند. این تحقیق توصیفی تحلیلی است و جامعه آماری آن را دانش آموزان دختر سال سوم نظام متوسطه نظری در سه شهر یزد، اردکان و میبد تشکیل می دهند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای متناسب با حجم، 210 دانش آموز از جامعه انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته شامل 46 سوال به سبک لیکرت و پنج سوال باز پاسخ استفاده شد. داده های آن با نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های حاصل از پژوهش مشخص نمود که نقش عوامل آموزشگاهی در آموزش مسائل خانواده، از نظر دانش آموزان کمتر از سطح متوسط (3) می باشد. البته نقش این عوامل به نظر آن ها یکسان نبوده، بیشترین تاثیر مربوط به نقش مدیران و کمترین تاثیر مربوط به نقش دبیران بوده است. براساس این یافته ها نتیجه گیری می شود که عملکرد دبیرستان ها در آموزش مسائل زندگی خانوادگی از دید دانش آموزان کمتر از حد مورد انتظار آنان بوده، لازم است برنامه ها و کتاب های آموزشی ویژه ای برای آموزش مسائل زندگی خانوادگی برای دانش آموزان تدارک دیده شود.
    کلیدواژگان: مسائل زندگی خانوادگی، دبیرستان، مدیر، مشاور، مربی پرورشی، کتاب های درسی، یزد
  • فاطمه زرگر، حمید طاهر نشاط دوست صفحه 165
    هدف این تحقیق بررسی میزان کودک آزاری به تفکیک جنس، سن، نوع آزار جسمی، جنسی، روانی، اجتماعی و مسامحه و غفلت، هم چنین بررسی تاثیر عوامل اعتیاد والدین و میزان تحصیلات آنان بر پدیده کودک آزاری است. بدین منظور اطلاعات مذکور از کلیه گزارش های تلفنی که در سال 1384 در زمینه کودک آزاری با خط تلفن کودک سازمان بهزیستی استان اصفهان برقرار شده بود، استخراج گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که فراوانی کودک آزاری در دختران و پسران تفاوت معنا داری ندارد. فراوانی کودک آزاری روانی عاطفی نسبت به دیگر انواع آزار، به طور معناداری بیشتر است (05/0P<). گروه سنی 10- 5 سال از بیشترین فراوانی کودک آزاری برخوردار است (05/0P<). تحصیلات پایین والدین در بروز کودک آزاری موثر بوده، فراوانی کودک آزاری در والدین بیسواد وکم سواد به طور معنی داری بیش از والدین تحصیل کرده بود (05/0P<). نتایج پژوهش حاضر بر آموزش عمومی والدین، در سطح جامعه در زمینه حقوق کودکان، خصوصا در مورد نیازهای عاطفی آنها و توجه ویژه به کودکان سنین 10- 5 سال تاکید دارد.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، ویژگی های جمعیت شناختی و خانواده
  • منصوره سادات صادقی، محمدعلی مظاهری، محمود حیدری صفحه 177
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت تصور از خدا در میزان مذهبی بودن والدین و منابع متفاوت شناخت دینی طراحی و اجرا گردید. از میان دانشجویان چهار رشته دندان پزشکی، علوم انسانی، برق و کامپیوتر و معماری دانشگاه شهید بهشتی تعداد 374 نفر دانشجو (177 پسر و 197 دختر) به عنوان نمونه طبقه ای نسبتی در دسترس انتخاب شدند، پرسشنامه های تصور از خدا (مظاهری و همکاران، 1384؛ بازسازی مقیاس لارنس، 1997)، میزان مذهبی بودن والدین (گرنکویست، 1998) و پرسشنامه محقق ساخته (در خصوص منابع متفاوت شناخت دینی) تکمیل شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکراهه نشان داد که میانگین تمامی خرده مقیاس های تصور از خدا در مواردی که آزمودنی ها میزان مذهبی بودن هر دو والد خود را بالا ارزیابی کرده اند، بالاتر است. در پاسخ دهندگانی که میزان مذهبی بودن والدین خود را در سطح بالایی ارزیابی کرده اند، تفاوت زیرمقیاس های «تاثیرپذیری»، «مشیت الهی» و «حضور» آزمون تصور از خدا با آزمودنی هایی که میزان مذهبی بودن والدین شان در سطح پایین است، معنادار بود. بنابراین کیفیت تصور از خدا در افرادی که میزان مذهبی بودن والدین شان بالاتر است، مثبت تر می باشد. پژوهشگران میزان مذهبی بودن والدین را به عنوان جنبه ای از جامعه پذیری دینی برای فرزندان، و مهم ترین عامل پیش بینی کننده تصور فرد از خدا می دانند. هم چنین تجزیه و تحلیل دقیق تر داده ها نشان داد که در تصور از خدا به عنوان حامی، در دسترس، مراقب، راهنما و پاسخگو نیز بین دو گروه (سطح مذهبی هر دو والد بالا و سطح مذهبی هر دو والد پایین) تفاوت های معناداری وجود دارد، طوری که در گروهی که میزان مذهبی بودن هر دو والد بالاتر است تصور از خدا مثبت تر، و در گروهی که میزان مذهبی بودن هر دو والد پایین تر است تصور از خدا منفی تر است. داده ها هم چنین نشان داد تصور از خدا در منابع شناخت دینی مختلف، متفاوت است. تفاوت نمرات زیرمقیاس های «تاثیرپذیری»، «مشیت الهی»، «پذیرندگی» و «حضور» تصور از خدا در شرایطی که کسب اطلاعات از طریق خانواده باشد، به طور معناداری بالاتر از دیگر منابع اطلاعاتی بوده، مثبت ترین تصور از خدا در این گروه جای گرفته است.
    کلیدواژگان: تصور از خدا، شناخت دینی، میزان مذهبی بودن والدین
|
  • Z. Ahmadi S. A. Ahmadi , M. Fatehizadeh Page 105
    This study is aimed at investigating the effects of object-relation brief couple therapy on couple`s communication patterns in Khomeinishahr. This quasi-experimental research was based on pre-test, post-test control group. The statistical population consisted of all the couples referred to Khomeinishahr consultation and Guidance Center. Sample includes 40 couples who were randomly assigned in 2 groups of experimental and control. The couples in experimental group received a 6-session object-relation brief couple therapy and finally a post-test was administer to two groups. Two different tests, (i.e. christencen-Salavy Communication patters and a researcher-made questionnair) were used based on their reliabiliiy and validity. The results of this study, using co-variance analysis, showed that object-relation brief couple therapy on mutual construction patterns (p=0/018) demand-withdrawal pattern (p=0/002), husband's demand and wife's withdrawal (p=0/012), wife's demand and husband's withdrawal (p=0/004) were different from communication questionair while on mutual avoidance pattern (p=0/21) were not significant. Furthermore, the effect of above mentioned therapy on dominant-submissive pattern (p=0/024), the partner as a devaluated self-image (p=0/001) and mature-mature pattern (p=0/05 significant on the parent-child's (p=0/14), the detached-demanding (p=0/07), Romantic-rational (p=/039), the partner as ego ideal (p=0/96) patterns were rejected by the researcher-made questonnaire. In adition, the effect of above treatment approach on men and women had been the same. It is concluded that this method might be an efficient way to improve the partners communicattion patterns and it can be applied to in similar cases.
    Keywords: object, relation couple therapy, couple's communication patterns, brief couple therapy
  • N. Oulia M. Fatehizadeh, F. Bahrami Page 119

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of instructing marital enrichment and increasing of marital intimacy. This research is experimental with pretest and post test groups. A sample of 30 couples were randomly selected and assigned into control and experimental groups. The subjects in the experimental group participated in Marital Enrichment program (ME). Experimental group received a 7 sessions, treatment each 2 hours per week. Marital Intimacy Questionnaire (MIQ) (Bahrami Oulia, 2006). Consists of 8 subscales (emotional, intellectual, social recreational activities, psychological, religious, sexual, communicational, Physical and total score). was applied to collect, the data.Instructing marital enrichment program improved the level of marital intimacy in experimental group. The Results showed that differences between groups were significant in total scale of intimacy. (F =16.36, P< 0.01) and all of the subscales (P < 0.05).The results of this research indicate that marital enrichment program (ME) could increase total marital intimacy. could increase emotional, intellectual, psychological, communication and social-recreational activities in marital intimacy, how every could not increase sexual, religious and physical marital intimacy.These findings are consistent with Zimpher, (1988), Olson & Fowers (1989), Guerney & Maxson, (1998). Hence ME could increase marital intimacy and decrease conflict between couples.

    Keywords: Instructing marital euricliment program, couple intimacy
  • G. Ozgoli , K.Khooshabi , N. Valaie , M. Dolatiyan , M. Taryverdi Page 137
    Intimacy during pregnancy is no longer a taboo. To examine knowledge and attitude about sexuality during pregnancy, a descriptive study on 400 pregnant women selected randomly from affiliated hospitals to Shahid Beheshti University of medical sciences. Data were collected using a questionnaire including items on knowledge and attitude about sexual intimacy during pregnancy.Results show that the level of knowledge scores about sexuality during pregnancy was low and attitude were not positive, the association between knowledge scores and complication in pregnancy and source of knowledge was significantly different (p<0/05). The correlation between attitude scores and premature labor, gravidity occupation, age, education and source of knowledge was significant (p<0/05).The knowledge and attitude of participants were low. These results warrant the need for related education before reproductive age.
    Keywords: knowledge, attitude, KAP study, pregnancy sexual health
  • A. R. Nasr , F. Behjaty , M. Fatehizadeh R. Mohammadi Page 149
    School is the second most influential organization in the formation of humans personality and development. Therefore, development of skills and essential abilities for living in the society should be of the most important objectives of schools.Since teaching different aspects of family life can be influential in the firmness of families and the reduction of family problems such as divorce, this study is to examines to what extent school officials including principals, teachers, advisors, extra curricula teachers, and textbooks address family life matters in high schools.The applied research method is descriptive and its statistical population is the female students studying in the third year of high school in theoretical branches in 3 cities Yazd, Ardakan and Meibod.Using random sampling method, 210 students were selected. A researcher made questionnaire consisting of 49 liker type questions and five open answer questions was used. Data was analyzed using the SPSS software at two levels of descriptive and inferential statistics.Findings show that in the students’ view the school officials alienation to family matters is less than the moderate level. However, they suggested that different officials do have different shares. The most influence come from principals and the least from teachers. According to the findings, it is concluded that schools teach family life matters less than what is expected by students and it is necessary to provide special books and have special programs for teaching family life matters.
    Keywords: family life matters, high school, principal, advisor, extra curricula teacher, textbooks, Yazd
  • F. Zargar H. T., Neshat-Doost Page 165
    The purpose of this study was to investigate the prevalence of child abuse and the effects of related factors such as gender, age, type of abuse (physical, sexual, mental and neglection) parental addiction, and education. Data was collected through telephone reports received in Isfahan welfare lines on child abuse (March 2004 - march 2005). The results of chi-square showed no significant difference in prevalence of child abuse in males & females. It was also found that the frequency of mental-emotional child abuse in comparison with the other types of abuse was higher (P<0/05). In comparison with the other age groups, the 5-10 year old subjects had higher frates of child abuse (P<0/05). The incidence of child abuse was higher experienced in parent with lower education(P<0/05). The results of the present study emphesises on the general education about the children right specifically on their emotional needs and specific attention to children aged between 5 to 10.
    Keywords: demographic characteristics, family
  • M. Sadeghi M. A., Mazaheri , M. Heidary, M.A Page 177
    The goal of the present research is to investigate the relationship between parental religiousness and source of religious in sight and the image of God in university students. A sample of 374 students (177 male and 197 female) of Shahid Beheshti University and Shahid Beheshti University of Medical Sciences were chosen through an accessible proportional stratified sampling. All completed questionnaires measuring image of God. (Mazaheri et al, 1384; revised scale of Lawrence, 1997) and parental religiousness (Granqvist, 1998). ANOVA results revealed that respondents with high parental religiousness level, had a more positive image of God. It was also shown that high parental religiousness, reflected significantly higher scores than the group whose parental religiousness is low. Based on subsides of image of god (inherence, presence). Therefore respondents with high parental religiousness, showed a more positive image of God. The results could indicate thet parental religiousness as an aspect of religious socialization, and it is supposed that parents religiousness is an important factor in prediction of the childrenۥ s God image. Data also showed that in different sources of religious cognition there was a significant difference between subscales of God image (Influence, Providence, Acceptance and Presence). In case of source of religious insight, family had significantly higher mean on the scores of subscale of "Influence", "Providence", "Acceptance" and "Presence" than the other source of religious cognition and this group had more positive God image than the other group.
    Keywords: Image of God, parental religiousness, religious cognition