فهرست مطالب

سفینه - پیاپی 18 (بهار 1387)

نشریه سفینه
پیاپی 18 (بهار 1387)

  • ویژه کافی
  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/03/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 3
  • مقالات
  • محمد بیابانی اسکویی صفحه 7
    خلقت روح قبل از بدن، یا همراه با حدوث بدن، از مباحثی است که با توجه به روایات خلقت، مورد توجه دانشمندان شیعه قرار گرفته است. در این بخش از سلسله مقالات، آراء و نظرات اندیشمندان قرن 14 و 15 به ترتیب تاریخ، از سید اسماعیل طبرسی نوری تا محمد آصف محسنی با استناد به روایات خلقت، نقل و به اجمال، بررسی شده است. بر این اساس، گروهی به خلقت روح با حدوث بدن، معتقد بوده و روایات تقدم خلقت را تاویل و توجیه کرده اند و گروهی به ظواهر این احادیث استناد کرده، تقدم خلقت روح بر بدن را امری عقلی و نقلی برشمرده اند.
    کلیدواژگان: روح، خلقت روح، حدوث بدن، تقدم ذاتی روح، تقدم خلقت روح، خلقت روح با حدوث بدن
  • صفحه 25
    این مقاله شامل پرسشهایی است در زمینه های: 1. نقش حدیث در شناخت دین 2. جایگاه کتاب کافی در فرهنگ شیعی 3. اهداف شیخ کلینی از تنظیم و تدوین کتاب کافی 4. نیازسنجی ضرورت پرداختن به تحقیق و ترویج کتاب کافی و شیخ کلینی و 5. بایسته های پژوهشی مرتبط با کافی و کلینی که توسط اندیشمندان معاصر: آیت الله تسخیری، سیدمحمدباقر حجتی، استاد محمدرضا حکیمی و شیخ مرتضی فرجپور پاسخگویی شده است. بر اساس پاسخهای این اندیشمندان، 1. کتاب کافی خلاصه آثار ائمه معصومین: است. 2. احادیث صحیح که از معصوم7 صادر شده مفسر کلی قرآن کریم است. 3. کتاب کافی نخستین کتاب حدیثی است که شایسته عنوان «الجامع» است. عقل حجت باطنی خداوند است و از طریق عقل، به حجت ظاهری (وحی) می رسیم. 5. باید بررسی شود که عقل مصباح است یا مفتاح. 6. نیاز به حدیث در اسلام، یک ضرورت است.
    همه بزرگان و فقهای طراز اول شیعه بر عظمت و جایگاه ویژه کتاب کافی اعتراف و با نهایت تحلیل و تکریم، از مولف آن یاد کرده اند. پرداختن به کتاب کافی، یعنی احیای مکتب اسلام و قرار دادن اسلام ناب در اختیار جامعه بشری و خدمت سترگ به علم و فرهنگ و دین.
    کلیدواژگان: کلینی، پرسش و پاسخ، کافی، پرسش و پاسخ، عقل، کافی، اعتبار، حدیث، قرآن، اهل بیت (ع)، مفسر قرآن، تدوین حدیث
  • احمد بهشتی صفحه 43
    درباره اینکه اراده از صفات فعل یا صفات ذات خداست، میان دانشمندان اختلاف نظر وجود دارد. قول مشهور این است که اراده از صفات ذات است. کلینی، مفید، قاضی سعید، مجلسی و طباطبایی اراده را از صفات فعل خدا، شمرده اند. ضابطه کلینی درباره صفات فعل و ذات «اتصاف و عدم اتصاف به ضد وجودی» است. این ضابطه را قاضی سعید قمی مورد اشکال قرار داده است. حدوث و قدم نیز در ضابطه صفات ذات و فعل، مطرح شده است. نمونه صفاتی که در کتاب التوحید کافی به عنوان صفات فعل مطرح شده اند، عبارت اند از: مشیت، اراده، غضب، رضا و سخط که در این پژوهش، روایات مربوط به اراده و مشیت بررسی شده است. مشیت در معنای اراده یا نزدیک به آن تعبیر شده است. مشیت حادث است و نمیتواند از صفات ذات باشد. ضابطه کلینی در تشخیص صفات ذات و صفات فعل، بیان و جایگاه اراده از دیدگاه متکلمان و فلاسفه، با تاکید بر ضابطه کلینی و علا مه مجلسی در شرح کافی، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: صفات خدا، صفت ذات، صفت فعل، اراده، مشیت، ضد وجودی
  • منصور پهلوان صفحه 57
    یکی از موضوعات مهم علم کلام، بحث صفات خدا و تمایز صفات ذات از صفات فعل است. مرحوم کلینی در کتاب التوحید کافی، هفت حدیث در باب صفات خدا روایت کرده و به دلیل اهمیت موضوع، دانشمندان بزرگی چون ملا صالح مازندرانی، علا مه مجلسی، ملاصدرا و دیگران به شرح و تفسیر حدیثهای روایت شده و توضیح کلینی در ذیل احادیث، پرداخته اند. در این مقاله، پس از بیان کلام مرحوم کلینی، اقوال شارحان ذکر و مورد نقدو بررسی قرار گرفته و در پایان، نویسنده تفسیر خود را از کلام کلینی بیان کرده است. بر اساس این تفسیر، درستی و استحکام قاعده کلینی در تمایز صفات ذات از صفات فعل، به خوبی، مشخص شده است.
    کلیدواژگان: صفات ذات، صفات فعل، صفات خدا، توحید، صفات خداج حدیث، علم خدا، قدرت خدا
  • آیت الله سیدمحمدحسین طباطبایی بروجردی ترجمه: عبدالحسین طالعی صفحه 69
    با توجه به سلسله اسناد روایات، فهرست نسبتا مفصلی از مشایخ حدیث ثقه الاسلام کلینی در کتاب مشهور الکافی، به دست میآید که تعداد ایشان سی و هفت نفر شمرده شده است. در نوشته حاضر، به معرفی این مشایخ به ترتیب الفبای کنیه از ابنبابویه تا محمدبن یحیی عطار، ابوجعفر قمی، پرداخته شده است. در ذیل هر شخصیت، تعداد روایات، مشایخ، راویان و در برخی موارد، توضیحات مختصری ارائه شده است. راویان روایات به دو دسته راویان کم حدیث و راویان مکثر تقسیم شده است. بر اساس تعاریف ارائه شده، راویان کم حدیث راویانی اند که روایت شیخ کلینی از آنان اندک است؛ از جمله: ابنبابویه، ابوبکر حبال، علیبن موسی و حسن بن خفیف. راویان مکثر نیز شامل راویان و مشایخی اند که شیخ کلینی احادیث زیادی از آنان نقل کرده است. از جمله آنها میتوان به احمدبن ادریس، حمیدبن زیاد، محمدبن یحیی و علیبن محمد کلینی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: راویان کم حدیث، راویان مکثر، مشایخ روایت کلینی، راویان کافی، راویان حدیث
  • اصغر غلامی صفحه 111
    مرحوم کلینی علم الاهی امام معصوم7 را در کتاب الحجه، در ذیل 93 باب و 348 حدیث آورده است. این احادیث، مستقیم یا غیرمستقیم، به علم امام7، حجیت، عصمت و واجب الطاعه بودن امام7 اشاره دارند. حجیت امام7 در قول و فعل، رافع مشکلات و اختلافات است که همان نور علم است. توفیق و تسدید الاهی در عصمت، نقش خاصی دارد که از طریق افاضه علم است و عصمت بدون علم ممکن نیست و چون امام واجب الطاعه است، پس لازم است ریشه و اساس علم نزد او باشد.
    احادیثی که به نحوی، بر علم الاهی امام دلالت دارند، در قالب جدول، شامل 364 ردیف، محتوای حدیث، نحوه دلالت و نشانی حدیث (شماره باب، صفحه، شماره حدیث) ارائه شده است.
    دلالت حدیث بر علم امام7 با علائم اختصاری: الف: احادیث مستقیم، ب: اشاره به علم امام7 ج: احادیث غیرمستقیم، ج/:1 حجیت امام7، ج/:2 عصمت امام7، ج/:3 وجوب اطاعت امام 7ابواب 93 گانه در موضوع علم امام7 به ترتیب شماره باب، عنوان و تعداد احادیث مربوط، ارائه شده است. مدخلهای اصلی این نمایه عبارت اند از: ویژگی های امام7 به طور کلی، ویژگی های امام7 از دیدگاه علم، ویژگی های علم امام7 در پیوند با امامت او، ویژگی های علم امام7 به طور کلی، منابع علم امام7 و حیطه علم الاهی امام7.
    کلیدواژگان: علم امام (ع)، حجیت، وجوب اطاعت امام، امام (ع)، ویژگیها، امامت
  • آیت الله محمدعلی تسخیری صفحه 156
    نویسنده در این گفتار، مطالب مربوط به قرآن را بر اساس دو باب از کتاب اصول کافی، نوشته ثقه الاسلام کلینی، در سه محور بررسی میکند: اعتقادات و مفاهیم برگرفته از قرآن، پرورش احساسات در قرآن، الگوی رفتاری در قرآن. تاکید در بخش اول، بر توحید و نتایج آن در باب معرفت و درک درست است. در بخش دوم، پرورش احساسات انسانی در پرتو قرآن را میبینیم. و در بخش سوم، معیار برخوردهای انسانی بر اساس قرآن بحث میشود. پایانبخش مقاله، بررسی تهمت نسبت تحریف قرآن به نویسنده کتاب کافی است که نویسنده مقاله، نادرستی این نسبت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کافی، کلینی، محمدبین یعقوب، توحید، رفتار انسانی، تحریف قرآن
  • گزارش و معرفی
  • ایمان نوربخش صفحه 167
    کتاب «مکتب در فرآیند تکامل» بر مبنای دو هدف توسط دکتر حسین مدرسی طباطبایی تالیف شده است: 1. معرفی تاریخ مذهب تشیع به عنوان یک جریان عقیدتی در اسلام، به خوانندگان غربی و غیر مسلمان 2. شناخت فرآیند شکل گیری و تکامل مکتب تشیع در سه قرن نخست اسلامی. فصل اول کتاب با عنوان «حقوق و مسئولیتها» شامل مروری کوتاه بر تاریخ تشیع تا ابتدای دوران غیبت صغری است که در این نقد بخش اعظم آن مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. روایات استناد شده در کتاب مکتب در فرآیند تکامل، در موضوعهای امامت، غیبت امام مهدی7 و غیره از منابع حدیثی همچون المحاسن احمد بن محمد بن خالد برقی، الکافی شیخ کلینی، الغیبه محمد بن ابراهیم نعمانی، و اختیار معرفه الرجال شیخ طوسی استخراج شده که در این مقاله به بررسی آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کتاب، مکتب در فرآیند تکامل، نقد و بررسی، تشیخ، تشیع، تاریخ، امامت، خلافت، غیبت امام عصر (عج)
  • نکته پژوهشی
  • وحید بهبهانی ترجمه: دکتر محسن احتشامی نیا صفحه 176
  • بازتاب
  • تعریف: عبد علی البحرانی صفحه 189
  • حمید فرناق ترجمه: حمید فرناق صفحه 3
|
  • Muhammad Biabani Oskouei Page 7
    Creation of the souls of mankind before the creation of their bodies, or coincident. withe it, are from the issues that have attracted the attention of the Shia scholars, with regards to the Islamic traditions that have talked about the creation. In the light of the said traditions, in this part of the article, the thoughte and views of the scholars of last century, in a chronological manner, from Seyed Ismail Tabarsi to Muhammad Asef Mohseni, are provided and briefly reviewed.The study shows that some of them have accepted the theory of coincident creation of soul and body, and therefore, have interpreted the traditions indicating advance creation of souls. The others have accepted the literal meaning of the traditions, and acknowledged that advance creation of souls is a reasonable case.
  • Page 25
    This article is a collection of the answers of the well-Known writers and intellectuals (Ayatullah Taskhiri, Seyed Mohammad Baqer Hojatti, Mohammad Reza Hakimi, and Shaikh Morteza FarajPour) To the following Questions: 1. The role of the words and traditions of the religions infallible leaders in recognition and understanding Islam; 2. The value and position of the book "Kafi" in the Shia culture;3. The purposes of the late shikh Kolaini in compilation of Kafi';4. The necessity of introduction and propagation of Kolaini & Kafi;5. The fields and requirements of research in and about Kafi.According to the answers of the above scholars, the respected book of kafi is a concise collection of the words and traditions narrated from the holy Imams. The right and correct words and traditions quoted from the holy prophet and infallible Imams, are the main and general explanations about the Quran.Kafi is the first collection of the Islamic Shia traditions which can fairly referred to as "comprehensive". Necessify for traditions in Islam is a real and serious need. The man's mind and reason is the internal divine guide. Through the guidance of man's reason we evaluate and find the external divine guide(s). (The holy Prophets).The necessity to the traditions of the holy Prophet and the infallible Imams is essential for understanding Islam.All of the prominent Shia scholars have affirmed the greatnes and high status of the book Kafi, and have repeatedly respected its author. pay attention to Kafi means revival of the Islamic thoughts and teachings, and providing the pure Islam to the human communities, that is a great presentation to the science and culture.
  • Dr. Ahmad Beheshti Page 43
    There is a disagreement among the Muslim Philosophers inwhich wether "will" is an attribute of the "nature" or "acts" of the Almighty God. Mostly it is believed that it is one of the inherent attributes of God. But the well known Shia scholarsolaini, Mofid, Qazi saeid, Majlesi, and Tabatabai have considered "will" as an "act" of God. The criteria for such attributes have been "eternal existance" or "Creation". Some of the Divine attributes, that have been mentioned in "Kafi" as acts of God are Intention, will, wrath, satisfaction and anger. In this essay the traditions about the divine "intention" and "will" are studied and discussed. These two attributes are regarded as synonyms, or very similar. Divine's "Intention" ("will") occurs time to time; so it can not be an eternal and preexisting attribute of God. Again the criterion of Kolaini in recognition of the Divine preexisting attributes and acted attributes, and position. of "will" from the viewpoints of the Muslim philosophers and Theologists, according to the definitions and standards expressed by the scholars Kolaini and Allamah Majlesi, is explained.
  • Mansour Pahlawan Page 57
    One of the important issues in Theology is the category of the God's characteristics and adjectives, and the difference(s) between the eternal attributes, and the attributes related to God's acts.The late Kolaini has mentioned 7 traditions about the God's attributes in chapter Tawheed - oneness of God - of his book, Kafi. As a result of the importance of the contents of those traditions. the great next scholars such as Mulla Saleh Mazandarani, Allamah Majlesi, and Mulla Sadra have tried to explain the contents of the traditions and the comments of Kolaini thereunder.In this essay, after quotation of the statements of Kolaini, the explanations of the commentators are evaluated.At last, the writer has provided his findings from the words of Kolaini. By this, you understand the reason and correctnes. By this, you understand the reason and correctness of kolaini in differentiation the eternal and created (acted) attributes of the Almighty God.
  • Late Ayatullah S.M.H. Boroujerdi Page 69
    By considering the chains of narrators of the traditions provided in the well known book of "Osoul Al-Kafi", we observe a long list of the reputable traditionists, who are supposed to be more than 37 persons. In this article they are shortly introduced, in an alphabetical order, according to their nicknames from Ibne Babe wayh to yahya attar. under the name of every traditionist, the number of traditions he has related, his teachers and previous narrators and some other brief information are provided.The traditionists are classified into 2 groups: less active and more active groups.Less active group includes those whom shaikh kolaini has related few traditions. On the other hand, the members of active group are those, from whom shaikh kolaini has related frequent traditions.Ibne Ba bewagh, Abi Bakr Jabbal, Ali bin Mousa, and Hasan Bin khafif are from the first group and Ibne Idris, Hamid Bin ziyad, Mohammad Bin Yahya, and Ali Bin Mohammad al-kolaini are in the second group
  • Asghar Gholami Page 111
    The Late Kolaini has discussed the subject of "Divine knowledge of the Infallible holy Imams" in an extensive part of his valuable book, that include 93 chapters, containing 364 tradtions. Those traditions, directly or in directly, talk about the knowledge, authority, infallibility, and respectfulnes (being obeyed) of the holy Imams. The Practical and verbal authority of the Imams, which is resulted from the (Light of) knowledge, will settle the disputes. The Divine gifted confidence, that appears through the granted knowledge, has an important role in unerring and infallibility. It goes without saying that infallibility is not possible without the extensive and comprehensive Divine Knowledge. since it is compulsory on the believers to obey the holy Imams, so it is necessary for the Imams to be deposited with the knowledge.The divisions and classification of the 364 traditions are shown in a table. All the titles of the 93 chapters about the knowledge of the holy Imams are provided regularly. The main titles of the index are as below:1. General characteristics of an infallible Imam;2. The characteristics of an infallible Imam from a scientific view; 3. The characteristics of the Infallible Imam's Knowledge in relation to his Imammate (Divine Leadership);4. The sources of the knowledge of the Infallible Imam; 5. The domain of the Imam's Knowledge;
  • Ayatullah Mohammad Ali Taskhiri Page 156
    The approach of the author of this article was to study the related issues to Qurlan cited in two chapters of Usul Al-kafi written by shaikh Al-kolaini: Beliefs and concepts inferred from holy Quran, cherishing feelings in Quran, picturing a behavior-model by Quran. The emphasis in the first issue is on "The unity of God" and "the results of this belief true understanding". in the second issue, the human feelings in the light of Quran is pictured. The third issue specifies to introduce the criteria for human interactions on the basis of Quran. At the end, the doubt of distorting Quran by shaikh al-Sadoug is discussed and its falsness is clarified.