فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1386)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رحیم گل محمدی، مهدی زرگریان صفحه 7
    زمینه و هدف
    بررسی تغییرات ژنتیکی در سرطان ها از دید مولکولی جهت تشخیص، پیگیری و درمان، لازم و ضروری است. برای انجام کارهای مولکولی اولین قدم استخراج DNA است. به کارگیری روش های عملی آسان و ارزان که بتواند استخراج DNA را برای کارهای مولکولی آسان تر کند، مفید خواهد بود معمولا پس از جراحی، نمونه های سرطانی به طور روتین درفرمالین ثابت و در پارافین قالب گیری می شوند و استخراج DNA با کیفیت مناسب از چنین نمونه های مهم است. هدف ما در این پژوهش مقایسه استخراج DNA به دو روش Chelex و فنل کلروفرم از بلوک های پارافینی سرطان کولورکتال و تاثیر آن در PCR-SSCP می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که بر روی 60 نمونه سرطان کولورکتال انجام شد. 10 نمونه در ناحیه رکتوم و 50 نمونه در بخشهای مختلف روده بزرگ قرار داشتند. DNA نمونه ها به دو روش فنل کلروفرم و Chelex استخراج گردید. با اسپکتروفتومتری کمیت و کیفیت DNA اندازگیری شد. سپس با پرایمر های ویژه ژن P53 با PCR تکثیر گردید و متعاقب آن، الکتروفورز انجام شد. دو روش Chelex و فنل کلروفرم با ضریب توافق کاپا تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 60 نمونه مورد مطالعه، 15 نفر خانم و 45 نفر مرد بودند. سن بیماران در نمونه مورد مطالعه بین 44 تا 91 سال و میانگین سن آن ها 62 سال بود. در روش Chelexاز نمونه های فیکس شده در فرمالین، در 44 نمونه DNAبا کیفیت مناسب استخراج شد که PCR آن ها مثبت بود. در حالی که در روش فنل کلروفرم در همین نمونه ها در 32 نمونه DNA مناسب برای PCR مثبت وجود داشت. بین روش Chelex و فنل کلروفرم ارتباط معنی داری مشاهده شد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که استخراج DNA از بلوک های پارافینی با روش Chelexبهتر از فنل کلروفرم است.
    کلیدواژگان: DNA، PCR، Chelex
  • فتانه نظی، معصومه کردی، عطیه منصوری، حبیب الله اسماعیلی صفحه 15
    زمینه و هدف
    توجه به درد زایمان و تسکین آن از اجزاء مهم مراقبت از مادر طی زایمان است. به نظر می رسد تغییر وضعیت مادر بر شدت درد زایمان موثر باشد. وضعیت هایی که مادر جهت راحتی بیشتر انتخاب می کند، غالبا سبب بهبود نزول جنین در کانال زایمان می شوند. اغلب هنگامی که جنین به خوبی با لگن مادر تطابق دارد، مادر درد کمتری را ابراز می کند. لذا پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی تاثیر قرارگرفتن مادر در وضعیت های انتخابی خود بر شدت انواع دردهای مرحله اول زایمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 68 زن باردار که جنین تک قلو با عضو نمایش سر در سنین 38 تا 42 هفته و سیر طبیعی زایمان داشتند، در بیمارستان حضرت زینب (س) شهر مشهد در طی سال های 1383 و 1384 مورد بررسی قرار گرفتند. واحدهای پژوهش به طور تصادفی در گروه وضعیت های انتخابی و گروه وضعیت های متداول قرار گرفتند. طی بخش فعال مرحله اول زایمان، مادران در گروه وضعیت های انتخابی بسته به تمایل خودشان تغییر وضعیت می دادند، در حالی که مادران در گروه وضعیت های متداول، در بستر مراقبت می شدند. شدت انواع دردهای کمر و شکم هر یک ساعت به وسیله مقیاس تطابق دیداری ارزیابی می شد. جهت گردآوری داده ها از فرم های مصاحبه و مشاهده و مقیاس تطابق دیداری استفاده می شد. داده های حاصل با نرم افزار آماریSPSS و با استفاده از آزمون های تی دانشجویی، مجذور کای، من ویتنی و فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نمره درد کلی (میانگین نمره های کمردرد و درد شکم) و نمره کمردرد در گروه وضعیت های انتخابی نسبت به گروه وضعیت های متداول به طور معنی داری کمتر بود (به ترتیب 007/0P= و 001/0P<)، اما نمره درد شکم بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری نداشت. با در نظر گرفتن محل و زمان درد، تنها نمره کمردرد بین انقباضات بین دو گروه اختلاف آماری معنی دار داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در صورت قرارگرفتن مادر در وضعیت های انتخابی خود، شدت کمردرد بین انقباضات، طی بخش فعال مرحله اول زایمان کاهش پیدا می کند. بنابراین، می توان از وضعیت های قرارگیری مختلف طی زایمان که شیوه ای ساده و کم هزینه است، برای کاهش شدت درد زایمان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: وضعیت قرار گیری، مرحله اول زایمان، درد، سنجش درد، کمردرد، درد شکم، مقیاس تطابق دیداری
  • عظیم اکبرزاده، داریوش نوروزیان، محمدرضا مهرابی، علی فرهنگی، سید محمد اطبایی، داود زارع، کریم عمادزاده، هادی انصاری هادیپور، مریم مردانه صفحه 23
    زمینه و اهداف
    واکسن مورفین از سنتز مورفین - 6- سوکسینات و کونژوگه کردن آن با سرم آلبومین حاصل می شود. هر دوز واکسن مورفین حاوی 5/0 میلی گرم آلومینیم هیدراکسید، 8 میلی گرم سدیم کلراید، 12/1 میلی گرم دی سدیم هیدروژن فسفات، 1/1 میلی گرم سدیم دی هیدروژن فسفات یک آبه و 50 میکروگرم مورفین-6- سوکسینات- سرم آلبومین است. با تزریق 3 دوز از آن در فاصله زمانی 0-30-60- روز ایمنی هومورال در معتادان ایجاد می شود. مصونیت زایی آن سبب ترک اعتیاد بدون سندرم قطع در معتادان می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر واکسیسناسیون معتادان به مورفین با واکسن مورفین بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کار آزمایی بالینی است که مطابق پروتکل کمیته اخلاق انستیتو پاستور ایران بر روی 102 نفر معتاد داوطلب مرد با میانگین سنی 25 سال انجام شد. متغیر ها شامل دوز واکسن و غلظت آنتی بادی آنتی مورفین است. داوطلبان به سه گروه 30 نفره و 4 نفر پلاسبو تقسیم شدند. به گروه دارونما ادجوانت و به گروه های اول تا سوم، به ترتیب 5، 12، 100 و 600 میکروگرم واکسن به حجم یک میلی لیتر در زمان های صفر،30 و 60 روز در عضله دلتوئید تزریق شد. که همگی برای بررسی در روز 90 مراجعه کردند. از هر سه گروه در ماه های 5، 7، 9، 11 و 12 نیزخونگیری و ارزیابی آنتی بادی به عمل آمد.
    یافته ها
    مقدار آنتی بادی با دوز مصرفی واکسن و تعداد دفعات تزریق همبستگی مستقیم داشت. آنتی بادی آنتی مورفین با دوز g/ml 100 و g/ml 600 بعداز اولین تزریق ردیابی شدند و با دوز g/ml 5/12 بعد از دومین تزریق ردیابی شدند. تیتر آنتی بادی در مدت 3 ماه به بیشترین مقدار خود رسید و بعد از یک سال نیز به مقدار پایه خود نزول نکرد.
    نتیجه گیری
    در معتادان واکسن از تحمل خوبی برخوردار بود و اثرات معکوس و نامطلوب مربوط به واکسن ها و داروها را نیز نداشت. در روز 90، در همه افراد ایمنی هومورال ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: واکسن مورفین، ایمنی، مصونیت زایی
  • وحید حق پناه، پیمان شوشتری زاده، آناهیتا لشگری، رامین حشمت، باقر لاریجانی، سید محمد توانگر صفحه 32
    زمینه و هدف
    سوروایوین یکی از هشت عضو ممانعت کننده از مرگ سلولی است که در سلول های سرطانی بروز می یابد. در این مطالعه، ارزش بالینی رنگ آمیزی سوروایوین برای تفکیک آدنوم از کارسینوم فولیکولار تیرویید مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی – تحلیلی مقطعی انجام شد. جمعیت آماری نمونه بافت های بیماران جراحی شده به علت آدنوم و کارسینوم فولیکولار در بیمارستان شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که کلیه نمونه ها به روش رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی سوروایوین مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    بیان سوروایوین در بیماران با تشخیص کارسینوم فولیکولار در مقایسه با آدنوم فولیکولار بیشتر بود (005/0 P<). نسبت شانس در کارسینوم فولیکولر از نظر بیان سوروایوین، 375/21(177/139- 283/3: CI 95%) گزارش شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که سوروایوین می تواند در تفکیک آدنوم از کارسینوم فولیکولار، نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرطان تیروئید، نئوپلاسم فولیکولار، آپوپتوزیس، سوروایوین
  • ابراهیم شیرزاده، علی اکبر بلوریان صفحه 38
    زمینه و هدف
    کاتاراکت به کدورت های عدسی که باعث اختلال در عمل بینایی شود اطلاق می شود و عموما به یکی از چهار تیپ تقسیم می شود: مادرزادی، ناشی از تروما، ثانویه به یک بیماری و در نهایت نوع وابسته به سن. کاتاراکت عموما یک بیماری میان سالی و پیری است و عامل اصلی کم بینایی و نابینایی در کشورهای جهان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع کاتاراکت در جمعیت روستایی شهرستان سبزوار است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی اپیدمیولوژی و مقطعی است. نمونه گیری از نوع خوشه ایاست بوده که به طور تصادفی از چهل روستای سبزوار انتخاب شدند و جامعه آماری شامل کلیه کسانی بوده است که در روستاهای سبزوار اقامت داشتند. زمان مطالعه سال های 83-1381بوده است. 2805 نفر با فاصله سنی 11 روز تا 92 سال شرکت کننده یک معاینه غربال گری اولیه در خانه های بهداشت و یا مراکز بهداشتی درمانی روستایی را داشته اند که این معاینه شامل انجام تست قدرت بینایی، رفلکس قرمز، رتینوسکپی و معاینه سگمان قدامی با چراغ قوه قلمی و افتالموسکپ بوده است. افرادی که اختلال بینایی داشته و یا رفلکس قرمزشان مختل بود، برای معاینه کامل چشم پزشکی به متخصص چشم ارجاع می شدند.
    یافته ها
    میانگین سن مردان 507/22± 84/27 سال (فاصله سنی 11 روز تا 84 سال و میانه سن18 سال) و زنان 05/19±9/26سال (فاصله سنی 14 روز تا 92 سال و میانه سن 21 سال) بود. شیوع کلی کاتاراکت 6 درصد بود. شیوع کاتاراکت در مردان و زنان به ترتیب عبارت بود از 8/7 درصد و 8/4 درصد. کاتاراکت وابسته به سن از جمله افراد با سابقه جراحی کاتاراکت با 62/5 درصد شایع ترین نوع بود. همچنین شایع ترین نوع کاتاراکت در هر دو جنس بر اساس محل آن (بافت شناسی)، نوع میکسد در دو چشم بود و شامل 52 نفر (4/34 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اطلاعات به دست آمده مبنی بر محدود بودن وجود مطالعات اپیدمیولوژیک مشابه در ایران، انجام مطالعات مشابه بیشتر می تواند در تخمین بزرگی کاتاراکت و اختلال بینایی ناشی از آن در نواحی مختلف روستایی مفید باشد چون تخمین بزرگی این اختلال قابل درمان و کنترل آن می تواند دارای مزایای فردی، اجتماعی و اقتصادی زیادی باشد. (مجله دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزوار، دوره14/شماره 1 / صص43-38).
    کلیدواژگان: کاتاراکت، شیوع، جمعیت روستایی، سبزوار
  • مهدی جلالی، محمدرضا نیکروش صفحه 44
    زمینه و هدف
    در ساختار دیسک های بین مهره ای بالغ، حداقل دو جزء ساختمانی متفاوت قابل شناسایی است. بخش مرکزی آن نوکلئوس پولپوزوس نامیده می شود که سلول های اندک آن در ماده ای ژلاتینی شکل قرار دارند، در حالی که به بخش محیطی آن آنولوس فیبروزوس گفته می شود که از الیاف لیفی متراکمی ساخته شده است و حالتی حلقوی و در هم تنیده را از خود نشان می دهند. از سوی دیگر، اجزای ساختمانی دیسک بالغ تقریبا موضوعی شناخته شده است اما در خصوص تکامل و چگونگی شکل گیری این اجزاء از قبیل نوع سلول های مشارکت کننده، تغییرات سلولی و ماتریکس خارج سلولی آن هنوز اطلاعات کافی وجود ندارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه سعی گردید تا با استفاده از برش های سریال و رنگ آمیزی های معمولی (هماتوکسیلین- ائوزین، آبی تلوئیدین و رنگ آمیزی اختصاصی تری کروم) تغییرات سلولی و ظهور الیاف کلاژن در طول دوره تمایز، دیسک های بین مهره ای مورد ارزیابی قرار گیرد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که از حدود روز دوازدهم جنینی، نوتوکورد از صفحه کفی لوله عصبی در حال تکامل شروع به فاصله گرفتن می نماید و در روزهای بعد به تدریج با تراکم سلول های مزانشیمی مهاجر در اطراف آن، زمینه پیدایش تمایز دیسک های بین مهره ای فراهم می گردد و تا اواخر دوران جنینی به تکامل دیسک منجر می شود. در جریان این فرآیند در فواصل دیسک های بین مهره ای ساختار نوتوکوردی از دست رفته و سلول های پیش ساز جسم مهره ها در این قسمت ها به تدریج متراکم می شوند. این تغییرات به موازات تکامل دیسک های بین مهره ای از بخش میانی نوتوکورد آغاز می شود و در دو جهت سری و دمی شروع به پیشروی می نماید. سپس در بخش هایی از نوتوکورد که دچار تغییرات دژنراتیو شده است، جسم مهره ها پدیدار می گردد.
    نتیجه گیری
    در طی فرآیند تغییرات تکاملی، بقایای نوتوکورد نوکلئوی پولپوزوس را در دیسک های بین مهره ای تشکیل می دهد، در حالی که مزانشیم اطراف آن (آنولوس فیبروزوس آینده) ساختاری غیر مشابه دارد. در این حالت، بخش خارجی آن در مراحل نهایی تکامل دیسک دارای تراکمی از الیاف کلاژن است که در لایه های داخلی، آثاری از هر دو مورد بقایای غضروف شفاف جنینی و الیاف کلاژن قابل ردیابی است.
    کلیدواژگان: تکامل، دیسک بین مهره ای، نوتوکورد، موش
  • صدیقه بهروزی فر، شایسته زنوزی، محمدحسن نظافتی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 53
    زمینه و هدف
    خواب و استراحت نقش ترمیمی و حفاظتی داشته و در بازسازی قوای جسمی و عاطفی ما که دو بعد مهم کیفیت زندگی می باشد، سهیم است. در بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر، خواب آرام در حفظ عملکرد قلبی آن ها مهم می باشد. این بیماران 8 تا 12 هفته پس از جراحی، فعالیت های معمول زندگی خود را از سر می گیرند، درحالی که اختلالات خواب تا یک سال پس از جراحی ادامه دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوی خواب و کیفیت زندگی در بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی- همبستگی از نوع طولی است که بر روی 91 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد در سال 1384 انجام شد. واحدهای پژوهش در سه مرحله قبل از عمل، شش هفته و ده هفته پس از جراحی به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. اطلاعات توسط فرم های مصاحبه در سه مرحله جمع آوری گردید. الگوی خواب با استفاده از سه ابزار شامل شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ (Pittsburgh)، مقیاس خواب و مقیاس خواب آلودگی اپوورث (Epworth) و کیفیت زندگی بیماران با استفاده از ابزار فرم کوتاه 36 مورد سنجش قرار گرفت. مصاحبه مربوط به قبل از جراحی و شش هفته پس از آن در مراکز درمانی و ده هفته پس از جراحی از طریق تماس تلفنی صورت پذیرفت. داده های حاصل با نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های آماری تی استیودنت و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کیفیت و کفایت خواب شبانه بیماران در هر سه مرحله در سطح نامطلوب قرار داشت. به علاوه، در هر سه مرحله میانگین نمره خواب آلودگی روزانه در سطح طبیعی و میانگین نمره کیفیت زندگی در ثلث میانی صفر تا صد قرار داشت. همچنین دو گروه Off-pump و On-pump از نظر الگوی خواب و کیفیت زندگی اختلاف آماری معنی داری نداشتند. در هر سه مرحله کیفیت خواب با کیفیت زندگی رابطه آماری معنی دار و مستقیم داشت (004/0p=، 002/0p=، 001/0>p). به علاوه، بین کفایت خواب و کیفیت زندگی ارتباط آماری مستقیم و معنی دار وجود داشت (005/0p=، 002/0p=، 001/0>p). اما خواب آلودگی روزانه با کیفیت زندگی ارتباط آماری معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که بین الگوی خواب و کیفیت زندگی در بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر ارتباط آماری معنی دار و مستقیم وجود دارد. لذا ضروری است در بهبود و ارتقاء الگوی خواب این بیماران جهت بازگشت هر چه سریع تر سلامت جسمی و روانی آنان تلاش شود.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، کفایت خواب، خواب آلودگی روزانه، الگوی خواب، کیفیت زندگی، جراحی پیوند عروق کرونر
  • حسن انصاری، سیدحمیدرضا طباطبایی صفحه 62
    زمینه و هدف
    تالاسمی ماژور شایع ترین کم خونی ارثی در دنیا و ایران است که درمان آن به تزریق منظم خون نیاز دارد. تزریق مکرر خون به بیماران موجب افزایش آهن ورودی به بدن شده و در صورت عدم تزریق منظم دسفرال باعث عوارض متعددی در آن ها می گردد که شایع ترین آن ها عوارض قلبی، اختلالات غدد اندوکرین و عفونت هایی مثل ایدز و هپاتیت می باشد. هدف این مطالعه بررسی عوارض بیماری تالاسمی ماژور و عوامل موثر بر سن شروع عوارض می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، تعداد 806 بیمار تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بخش کولیز بیمارستان شهید دستغیب شیراز به روش سرشماری با استفاده از یک پرسشنامه ساختار یافته مورد بررسی قرار گرفتند. جامعه آماری شامل تمام بیماران تالاسمی ماژور شهرستان شیراز بود. علاوه بر تعیین زمان بروز عوارض، مشخصات دموگرافیک و زمان شروع و نوع خون دریافتی و زمان شروع و نحوه دریافت دسفرال نیز ثبت گردید. عوارض توسط پزشکان متخصص در مرکز تشخیص داده می شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (حدود اطمینان نسبت شانس، آزمون مجذور کای، تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دامنه سنی بیماران مورد مطالعه 1 تا 43 سال و میانگین سنی آن ها 82/6 34/15 سال بود. در این مطالعه، میزان شیوع طحال برداری 7/28 درصد با میانگین سن شروع 7/5 46/11 سال، عوارض قلبی 9/15 درصد با میانگین سن شروع 4/5 93/16 سال، هیپوگنادیسم 5/14 درصد با میانگین سن شروع 6/3 42/18 سال، هیپوتیروئیدیسم 4/2 درصد با میانگین سن شروع 5/3 83/15 سال، هیپو پاراتیروئیدیسم 9/6 درصد با میانگین سن شروع 5/4 98/16 سال و دیابت 5/7 درصد با میانگین سن شروع 8/4 19/17 سال به دست آمد. میزان شیوع هپاتیت C نیز 4/14 درصد به دست آمد. متغیرهای جنسیت، سطح تحصیلات مادر و سن شروع تزریق دسفرال با شیوع و سن شروع برخی از عوارض ارتباط معنی داری را نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    شروع زودرس تزریق خون در صورت شروع دیررس تزریق دسفرال باعث بالا رفتن احتمال ابتلاء به عوارض و شروع زودرس آن ها می شود. برای جلوگیری از عوارض توصیه می شود که شروع تزریق خون و دسفرال بموقع و متناسب با همدیگر باشند. نقش آموزش به والدین در این جا بسیار حائز اهمیت است. بررسی منظم و تشخیص بموقع عوارض از پیشرفت آن جلوگیری کرده و کارآیی بیمار را بالا می برد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، عوارض، تزریق خون، تزریق دسفرال
  • جواد گنجلو صفحه 73
    زمینه و هدف
    معکوس بودن اندام ها (Situs transversus or Situs inversus) وضعیت مادرزادی نادری است که موقعیت مکانی احشاء داخلی قفسه سینه و شکم نسبت به حالت طبیعی، معکوس و مشابه تصویر در برابر آینه است. شیوع آن کمتر از یک در ده هزار است. این مقاله، چنین موردی را در یک نوجوان 14 ساله گزارش می کند.
    معرفی بیمار: پسری 14 ساله با شکایت درد زیر ناف متمایل به چپ، تهوع و استفراغ مراجعه کرد. پس از معاینات بالینی و انجام آزمایشات و سونوگرافی، با تشخیص اولیه آپاندیسیت حاد بستری گردید. رادیوگرافی ها، شیفت قلب به سمت راست قفسه صدری و تشخیص قرار گرفتن قلب در سمت راست (Dextrocardia) را مطرح کرد. در سونوگرافی، موقعیت جسم معده و طحال، در سمت راست و کبد و کیسه صفرا در سمت چپ مشاهده شد. پانکراس نیز معکوس بود. بررسیLLQ نشان دهنده آپاندیسیت حاد در سمت چپ بود. یافته های بالینی و اقدامات پاراکلینیک تشخیص قطعی Situs inversus totalis را مطرح و در نهایت بیمار آپاندکتومی چپ (Left Appendectomy) شد.
    نتیجه گیری
    به طور معمول Situs inversus با Dextrocardia و جابجایی عروق بزرگ همراه است و پیش آگهی آن خوب است. بروز این وضعیت همراه با قرار گرفتن قلب در سمت چپ (Levocardia) نادرتر و حدود یک در 22000 می باشد که احتمال بروز بیماری های مادرزادی قلب را افزایش می دهد. در این بیمار بعد ازعمل، مشکل خاصی مشاهده نشد. وضعیت آناتومیک معکوس و تاریخچه غیرتیپیک در Situs Inversus، تشخیص و شناسایی به موقع این گروه از افراد را دچار مشکل می کند. شرح حال و معاینات بالینی دقیق، توجه بیشتر به تکنیک های تصویربرداری در تروماها، در مواجهه با این موارد نادر، خطاهای پزشکی را به حداقل خواهد رساند.
    کلیدواژگان: آناتومی، ناهنجاری، معکوس بودن اندام های داخلی بدن
|
  • Sm Zargarian, R. Golmohammadi Page 7
    Background and
    Purpose
    Assessment of genetic changes from a molecular viewpoint is essential for diagnosis, follow-up and treatment. For molecular procedures, DNA extraction is the first step. Therefore, applying economical and easy procedures will be helpful. Pathological specimens are normally fixed in formalin and paraffin after surgery and it is important to extract quality DNA from specimens. This study is intended to compare Chelex and Phenol / Chloroform methods of DNA extraction in Paraffin-embedded Colorectal Cancer specimens and their effect on PCR-SPSS. Methods and Materials: This descriptive-analytical study was conducted on 60 colorectal cancer specimens including 10 rectal and 50 various colon specimens. DNA extractions were done by Chelex and Phelex / Chloroform methods and their quality and quantity were measured by spectrophotometer. The P53 gene was amplified using specific primers in a PCR assay and, consequently, electrophoresis was done. The two methods were compared and analyzed by Kappa coefficient.
    Results
    Out of 60 subjects, 15 were female and 45 male. Their age ranged from 44 to 91 with the mean being 62 years. Quality DNA was extracted from 44 formalin-fixed specimens by Chelex method, and the PCR was positive. However, with the same sample, 32 specimens had suitable PCR assay by Phenol / Chloroform method. Therefore, a significant relationship was observed between the two methods (p....
    Keywords: Chelex, PCR, DNA
  • H. Esmaeili, M. Kordi, A. Mansouri, F. Nazari* Page 15
    Background and
    Purpose
    Attention to labor pain and its sedation are important parts of maternity care. Mother positioning seems to be effective in pain intensity and positions that women choose in order to become more comfortable are often those that tend to promote the baby's progress through the birth canal. Women often describe less pain when the fetus and pelvis are better aligned. This study investigated the effects of mother's selected positions on the intensity of several types of pain in the first stage of labor. Methods and Materials: This is a clinical trial on 68 pregnant women with singleton fetus in vertex presentation, 38-42 weeks gestational age and normal labor progress at Zeinab hospital in Mashad in 2004-5. They were randomly allocated to selective positions group and routine positions group. Mothers in selective positions group changed position as they wished while mothers in routine positions group were cared in bed. Pain intensity of low back and abdomen were measured hourly by visual analog scale. Data were gathered by using forms of interview and observation, and visual analog scale and analyzed in SPSS using Student ttest, Chi-square, Mann-whitney and Fisher's exact test.
    Results
    Scores of total pain (average of low back pain and abdominal pain) and low back pain were significantly lower for the selective positions group than those for the routine positions group (p=0.007 and p.....
    Keywords: POSTURE, LABOR STAGE, FIRST, Pain, PAIN MEASUREMENT, LOW BACK PAIN, ABDOMINAL PAIN, VISUAL ANALOG SCALE (VAS)
  • D. Zare, K. Emad Zadeh, H. Ansari Hadipour, M. Mardaneh, A. Farhangi, Sm Atyabi, D. Nourouzian, Mr Mehrabi, A. Akbarzadeh* Page 23
    Background and
    Purpose
    Morphine vaccine is a product of morphine-6- succinate synthesis and its conjugation with albumin serum. Each dose contains 0.5 mg Aluminum hydroxide, 8 mg sodium chloride, 1.12 mg di- sodium hydrogen phosphate, 1.1 mg sodium di- hydrogen phosphate and 50 mg morphine-6- succinate albumin serum. Humoral safety is achieved in morphine addicts following three successive doses within 0-30- 60-day intervals. Its immunogenicity brings about withdrawal without the risk of abstinence syndrome. This study was conducted to examine the effect morphine vaccine on morphine addicts. Methods and Materials: Based on the Ethics protocol of Pasteur Institute of Iran, this clinical trial was conducted on 102 male volunteer addicts (mean age 25 years). Variables included vaccine dosage and concentration on of antibodies. Volunteers were divided into groups of 30 (experimental) and 4 (placebo). Adjuant was injected to placebo group addicts; the three experimental groups were given 5, 12, 100 and 600 mg within 0- 30-60 days interval through injection to deltoid; all subjects referred for follow-up on the 90th day. Blood samples and antibody evaluation was obtained from all three groups in months 5, 7, 9, 11 and 12.
    Results
    A positive correlation was observed between antibody production and vaccine dosage as well as frequency of injection. Anti-morphine antibody was detected after the first injection of 100mg/ml, 600mg/ml and second injection of 12.5mg/ml doses. Antibody levels reached the peak by three months and did not decline to the baseline after one year
    Conclusion
    the vaccine was well tolerated and lacked the reverse and unfavorable effects, characteristic of vaccines and drugs. On day 90, humoral immunity was created in all patients.
    Keywords: MORPHINE VACCINE, IMMUNITY, IMMUNOGENECITY
  • Mb Ardeshir Larijani, H. Ramin, A. Lashkari, P. Shoushtarizadeh, V. Haghpanah, Sm Tavangar* Page 32
    Background and
    Purpose
    Surviving is one of the eight members of the human inhibitors of apoptosis (IAP), which appears to be differentially expressed in cancer cells. This study was conducted to evaluate the clinical usefulness of survivin immunostaining to distinguish between follicular adenoma and carcinoma of thyroid. Methods and Materials: This study was a cross-sectional descriptive-analytical research. The study population was tissue samples from surgery patients at Shariati Hospital in Tehran, Iran. All samples were studied through immunohistochemical staining for surviving.
    Results
    Surviving expression was significantly (p....
    Keywords: THYROID CANCER, FOLLICULAR NEOPLASM, APOPTOSIS, SURVIVIN
  • M. Jalali*, Mr Nikravesh Page 44
    Background and
    Purpose
    At least two different elements can be detected in the structure of mature intervertebral disc. The central portion contains nucleus pulpous. Its few cells being embedded in gel form material. The outer protein, however, is called annulus fibroses, composed of concentric layers of intertwined annulus bands. Although the major anatomical structures of intervertebral disc are well known, there are little information on the development of its components such as cell type and extracellul matrix. Therefore, this study was conducted to study the histological changes in the development of intervertebral disc in mouse. Methods and Materials: In this study, collagen fiber appearance and cellular differentiation were studied using serial section and histological staining methods in the course of intervertebral disc development in mouse embryo.
    Results
    The findings indicated that from the 12th day of gestation, the notochord starts getting separated from the floor plate of neural tube. Gradually on the next days, as mesenchyme cells get condensed around, patterns of intervertebral disc differentiation can be observed, leading to disc development toward the end of gestation. Throughout this process, the notochord degenerates. Theses changes start from the middle portion of notochord and proceeds towards head and tail. Then vertebral bodies are forward in portions with degenerated notochord changes.
    Conclusion
    During the development changes of intervertebral disc, remnants of notochord form nucleus pulpous in the intervertebral disc. However, the mesenchyme surrounding it (forthcoming annulus fibrosus) consist of structurally dissimilar regions. Under these circumstances, the outer portion is made up of highly-densed collagen material but in the inner portion, remnants of embryonic hyaline cartilage and collagen fibers can be detected.
    Keywords: DEVELOPMENT, INTERVERTEBRAL DISK, NOTOCHORD, MOUSE
  • Sh Zonouzi, S. Behrouzifar*, H. Esmaeili, Mh Nezafati Page 53
    Background and
    Purpose
    Rest and sleep have restorative protective roles In the restoration of our mental and physical Iran abilities which are two important dimensions in the quality of life. Non-rapid eye movement sleep is important in protecting the cardiac function in CABG patients, who return to normal life after 8-12 weeks while sleep disorders prevail for one year after surgery. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between sleep patterns and the quality of life in CABG patients. Methods and Materials: This longitudinal, descriptive and correlational study was conducted on 91 patients admitted to Imam Reza Hospital in Mashad, Iran in 2005 (1384). Subjects were selected in three phases: 24 hours before surgery, as well as 6 and 10 weeks after surgery. Interview checklists were used for data collection. Three scales were used to measure sleep patterns: Pittsburgh sleep quality index, Epworth sleepiness scale and sleep log. Quality of life was measured with 36 short forms. The first two interviews were done at the hospital clinic and the last via telephone. Relevant data were analyzed in SPSS using student Hest and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Mean score of nocturnal sleep quality and efficiency in all three stages were undesirable. Also, mean score of sleepiness in all three stages were normal and mean score of quality of life was in the mid one-third of 0-100 scale. No significant differences were found between on-pump and off pump groups in their sleep patterns and quality of life. In all three stages, sleep quality positively and significantly correlated with quality of life (p....
    Keywords: SLEEP QUALITY, SLEEP EFFICIENCY, SLEEPINESS, Quality of life, CORONARY ARTERY BY PASS GRAFT
  • H. Ansari*, Hr Tabatabaei Page 62
    Background and Propose: Thalassemia major is the most common hemolytic anemia, in Iran and the world over, which requires regular transfusion. Repeated transfusion leads to iron overload in the body and various complications if chelation therapy is absent or irregular; the most common complications include cardiac diseases, endocrine disorder and infections such as HIV and hepatitis. This study was conducted, therefore, to investigate the complications of Thalassemia major and factors affecting the onset of these complications. Methods and Materials: In this cross-sectional retrospectivestudy, 806 thalassemic patients, admitted to the Cooley's ward at Shahid Dastghaib Hospital in Shiraz, Iran, were studied using a structured questionnaire through enumeration method. The statistical population was all thalassemia major cases from Shiraz province. In addition to the age of occurrence, demographic information, age of onset and type of onset and type of transfusion as well as chelation therapy method were specifically recorded. The diagnosis was made by specialist medical doctors. Obtained data were analyzed through description and analytical statistics (or confidence interval chisquare test, independent t-test and pearson correlation coefficient).
    Results
    The subjects age ranged from 1 to 43 years and their mean age was 15.34±6.82. The prevalence of spleenectomy, cardiac diseases, hypogonadism, hypothyroidism, hypoparathyroidism, diabetes mellitus and HCV were 28.7% (onset age 11.46±5.7), 15.4% (onset age 16.43±5.4), 14.5% (onset age 18.42±3.6), 2.4% (onset age 15.83±3.5), 6.9% (onset age 16.98±4.5), 7.5% (onset age 17.19±4.8) and 14.4% respectively. There were significant relationships between prevalence and onset age of some complications and variables such as sex, mother's education and age of chelation therapy onset (p....
    Keywords: THALASSEMIA MAJOR, COMPLICATION, TRANSFUSION, CHELATION THERAPY
  • J. Ganj Page 73
    Background and
    Purpose
    Situs inversus or situs transversus is a rare congenital condition where abdominal organs are positioned in a transverse manner, as in front of a mirror. Its prevalence is less than one in 10/000. This paper is intended to report one such case. Patient's history: A fourteen-year-old boy referred to the clinic with complaints of leftward abdominal pain beneath the navel, nausea and vomiting. Early diagnosis of acute appendicitis was made after clinical examinations, laboratory tests and sonography. Radiography reports revealed the shift of heart to the right of chest, confirming the diagnosis of Dextrocardia. Gastric bubble and spleen were observed on the right and liver and cholecyst on the left with sonography. Pancreas was also positioned on the opposite side. LLQ results indicated acute appendicitis on the left. Clinical findings and paraclinic measures rendered the certain diagnosis of situs inversus totalis. The patient finally underwent left appendectomy.
    Conclusion
    Normally, situs inversus is accompanied with dextrocardia and major vessels dislocation and its prognosis is good. This condition with levocardia is less common and amounts to one in 22/000, with a likelihood of increasing congenital cardiac diseases. In the reported case, no particular problem came up after surgery. Inverted anatomical condition and the atypical history of situs inversus make the early diagnosis difficult in these patients. Accurate history and clinical examinations and reliance on imaging techniques in traumatic cases can reduce and minimize medical errors in treating such rare cases.
    Keywords: ANATOMY, ABNORMALITY, SITUS INVERSUS, SITUS TRANSVERSUS