فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 44 (زمستان 1392)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 44 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف زین العابدین، ابوطالب احمدی ارکمی، لاله نظری ولنی صفحه 7
    شیعیان خاورمیانه به دلیل پراکنش جغرافیایی و حضور در مناطقی با ارزش ژئواکونومی بالا، از موقعیت ژئوپلیتیک مناسبی در عرصه های سیاسی و اقتصادی منطقه و جهان برخوردارند. از سوی دیگر، بروز تحولاتی مانند پیروزی انقلاب اسلامی ایران، موفقیت های حزب الله در لبنان، ایفای نقش شیعیان در عراق پس از سقوط صدام، و گسترش موج بیداری اسلامی سبب شده است که ژئوپلیتیک تشیع در بطن تحولات منطقه خاورمیانه قرار بگیرد. در این راستا، درک جایگاه واقعی ژئوپلیتیک تشیع و شناسایی فرصت ها و چالش های پیش روی آن، امری مهم تلقی می گردد. مقاله حاضر با طرح این پرسش که «فرصت ها و تنگناهای ژئوپلیتیک تشیع در خاورمیانه کدام اند؟» سعی دارد ضمن تبیین جایگاه ژئوپلیتیک تشیع در تحولات سیاسی و امنیتی خاورمیانه، به شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی شیعیان بپردازد. بدین منظور، این مقاله با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و بهره گیری از مدل SWOT به ارائه استراتژی و راهبرد مناسب به منظور ارتقای جایگاه ژئوپلیتیک تشیع در منطقه خاورمیانه پرداخته است. تجزیه و تحلیل اطلاعات پیرامون شیعیان خاورمیانه نشان می دهد که پیروان این مذهب به دلیل برخورداری از مولفه های هویتی، پشتوانه فقهی پویا و حضور در مناطقی با ارزش ژئواکونومیک بالا، می توانند با ارائه راهبرد تهاجمی و به کارگیری سیاست های مناسب، در جهت بهبود جایگاه ژئوپلیتیک تشیع در منطقه گام بردارند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک تشیع، خاورمیانه، شیعه، مدل SWOT
  • مرتضی شیرودی صفحه 35
    این مقاله به تبیین متدولوژی بومی سازی و هویت بخشی به مفاهیم مدرن سیاسی در دستگاه معنایی آیت الله نایینی می پردازد. نایینی در چهارچوب شریعت و با ابزار اجتهاد، به ارائه تصویری از هماهنگی بین مفاهیم مدرن و سنتی با ارجحیت بخشی به سنت پرداخته و کوشیده است تا به مفاهیم مدرن سیاسی، هویتی ایرانی اسلامی ببخشد. مقاله پیش روی، روش بومی سازی یا هویت بخشی ایرانی اسلامی نایینی به مفاهیم مدرن سیاسی را توضیح می دهد و توانمندی و ناتوانی های آن را در این زمینه به تصویر می کشد. این اقدام نایینی، تلاش او را در اثبات عدم مغایرت مفاهیم مدرن سیاسی با اسلام، و همچنین، ضرورت ابداع یا الزام توجه به روشی جدید در بومی سازی یا هویت بخشی به مفاهیم مدرن سیاسی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، بومی سازی (هویت بخشی)، آیت الله نایینی، مفاهیم مدرن
  • اسحاق طاهری، احمد عزیز خانی صفحه 65
    «موعودگرایی» با ترسیم خطوط آینده مطلوب، پویش درونی وضعیت موجود را سامان می بخشد. رهاورد این فرایند برای جوامع، تسهیل روند اداره امور از طریق «امیدبخشی»، همچنین دستیابی به وضعیت مطلوب از رهگذر «تحرک پذیری» است. از این منظر، پویایی و نشاط جوامع به میزان پیشبرد «وضع موجود» بر مبنای «آینده مطلوب» بستگی دارد و موعودگرایی، چهارچوب مناسبی برای تبیین چنین روندی است. تحقیق پیش رو، ضمن واکاوی مفهوم موعودگرایی، به چگونگی پیوند آن با سیاست در کشورهای ایران و آمریکا پرداخته و در پایان، با توجه به تفاوت در مولفه های موعودگرایی شیعی و مسیحی، این پیوستگی را در این دو کشور بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: موعودگرایی، جامعه مهدوی، بنیادگرایی مسیحی، آینده پژوهی
  • امداد توران صفحه 99
    ساختار عقاید، و به تعبیر تقریبی اصول دین، عبارت است از چند عنوان کلی که به ترتیب خاصی چینش شده اند و برای اشاره به مجموع باورهای بنیادین اسلامی به کار می روند. متکلمان اسلامی، افزون بر محتوای عقیده، به ساختار عقاید اسلامی نیز توجه داشته اند. توجه ایشان به ساختار عقیده، به گونه های مختلف نمود یافته است؛ آنان گاه به ساختار خاصی تصریح کرده و حتی آن را توجیه نموده اند و گاه صرفا در مقام فصل بندی، کتب اعتقادی ساختاری را مبنا قرارداده اند. مقاله پیش روی، با نگاهی گونه شناسانه دیدگاه علمای امامیه را درباره ساختار عقاید به ترتیب تاریخی بررسی می کند و نشان می دهد که ایشان در طول دوران غیبت، عقاید اسلامی را در قالب پنج ساختار متفاوت عرضه داشته اند: ساختار دوگانه (توحید، عدل)؛ ساختار چهارگانه نوع اول (توحید، عدل نبوت، امامت)؛ ساختار چهارگانه نوع دوم (توحید، نبوت، امامت، معاد)؛ و ساختار پنج گانه (توحید، عدل، نبوت، امامت، معاد). در این مقاله، نقاط عطفی که در آنها ساختارهای متفاوت در حال رقابت با یکدیگر بوده اند یا از یک ساختار به ساختار دیگر عدول شده، مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کلام، امامیه، ساختار عقاید، اصول دین، اصول مذهب
  • عباس کشاورز شکری، زاهد غفاری، زهرا فهیمی صفحه 137
    پژوهش حاضر با هدف بررسی علل شیعه هراسی و راهکارهای مقابله با آن انجام گرفت. پرسش اصلی این پژوهش این بود که «علل گسترش شیعه هراسی چیست و برای مقابله با آن چه راهکارهایی وجود دارد»؟ برای پاسخ به این پرسش، پژوهش حاضر با روش توصیفی تبیینی انجام گرفت. بر اساس یافته های پژوهش، آغاز شیعه هراسی دشمنان اسلام، به زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران برمی گردد و علل هراس آنان از شیعیان، فرهنگ غنی و پویای شیعه، موقعیت ژئوپلیتیکی شیعه، مطرح نمودن اندیشه خدامحوری در برابر انسان محوری غرب، پیروزی ها و توانمندی های شیعیان در برخورد با دشمنان، امکان صدور انقلاب و بیداری مسلمانان، همچنین مطرح شدن جنگ تمدن ها و نگرانی غرب از پیروزی شیعیان در این جنگ هاست. برای مقابله با این پدیده روانی، باید دولت ها، رسانه ها و نخبگان جوامع شیعه، در جایگاه خود با اقدامات موثر، پیامدهای ناشی از این هجمه روانی را برطرف کنند.
    کلیدواژگان: شیعه هراسی، شیعه ستیزی، انقلاب اسلامی، ایدئولوژی، ژئوپلیتیک، صهیونیسم، سلفیت
  • سید مسعود شاهمرادی، محمدعلی چلونگر صفحه 175
    دولت عثمانی، که همواره مخالف ایجاد دولتی قوی در شرق قلمرو خود بود، با تاسیس دولت صفوی خود را از جنبه های گوناگون در خطر دید. عثمانیان که خود را نگهبانان اسلام سنی می انگاشتند، می دانستند که گرایش های مذهبی اتباع عثمانی در آناتولی، تشابهات بسیار نزدیکی با عقاید صفویان دارد. ازاین رو، با مشاهده اقبال فراوان قبایل ترکمن آناتولی به خاندان شیخ صفی، درصدد برآمدند با استفاده از حربه نزاع های مذهبی، زیان های ناشی از این اقبال را بگیرند. عثمانیان هنگامی این خطر را بیشتر احساس می کردند که خود با حمایت همان نوع از تصوفی که اساس قدرت صفویه بود، به قدرت رسیده بودند. بنابراین، عوامل موثر در نحوه برخورد دولت عثمانی با تاسیس دولت شیعه مذهب صفوی در ایران را می توان در دو زمینه کلی مذهبی و قبیله ای بررسی کرد. پژوهش پیش روی با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای، درصدد بررسی واکنش دولت عثمانی در قبال تاسیس دولت صفوی، و اقدامات بایزید دوم و سلیم در برخورد با این رویداد و انگیزه های آنان تا وقوع جنگ چالدران است.
    کلیدواژگان: دولت عثمانی، دولت صفوی، ایران، تشیع، تسنن، آناتولی
  • محمدرضا بارانی، امیرحسین عرفان صفحه 201
    سفرنامه، در حقیقت مجموعه ای مکتوب از مشاهدات و گزارش های یک مسافر است که مبتنی بر دیدگاه خاص و آرا و عقاید وی از پدیده های اجتماعی و اوضاع اقتصادی سیاسی یک جامعه می باشد؛ جامعه ای که او در مدت زمانی کوتاه شاید فقط به جزئیات آن پرداخته است؛ جزئیاتی که هرچند در نظر مورخان هم عصر سفرنامه نویس اهمیت چندانی ندارد، برای تاریخ نگاران نسل های بعدی، به دلیل بازسازی موقعیت ها و مواضع سیاسی، اقتصادی و به ویژه اجتماعی و فرهنگی گذشته، از جایگاهی برجسته برخوردار است. ازاین رو، می توان آن بخش از سفرنامه را که به مشاهدات مستقیم سفرنامه نویس مربوط است، سفری تاریخی به شمار آورد.
    جایگاه تشیع و شیعیان، هنوز در این سفرنامه ها به درستی کاویده نشده است؛ ازاین رو، با توجه به این نیاز و اهمیت اطلاعات این سفرنامه ها درباره شیعه، که می توان آنها را نخستین پایگاه شیعه شناسی غربیان دانست، در این مقاله به کاوش در یک سفرنامه با رویکرد شیعه شناختی پرداخته ایم. فرهنگ و هنر شیعی، اگرچه امری جدا از فرهنگ و هنر اسلامی نیست، در دوره های قدرت سیاسی و فرهنگی شیعیان در ایران، هویت و انگاره های معنوی ویژه ای داشته است. در این نوشتار، تلاش بر آن است که با تمرکز و تاملی فرصت شناختی بر ابعاد مختلف تشیع و شیعیان در سفرنامه بنجامین، صاحب نظران به تامل و ژرف نگری بیشتر در این عرصه فرا خوانده شوند.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، تشیع، سفرنامه، فرهنگ و هنر، بنجامین، غربیان
  • علی اکبر عباسی صفحه 233
    حضرت علی نوع خاصی از استدلال را در برخورد با مخالفان فکری، عقیدتی و سیاسی به کار می برد. استدلال های آن حضرت به سبکی بود که مخالفان توان پاسخ گویی به آن را نداشتند. آن حضرت بر اساس سخنان و اعتقادات مخالفان، علیه آنان استدلال می کرد. این شیوه استدلال امام، در برابر معاویه، ابوبکر و عمر، ابوموسی اشعری، قاعدین، طلحه و زبیر، و نیز در برخورد با کلیب جرمی و اشعث کندی دیده می شود. همچنین آن حضرت در رد استدلال های مهاجرین و انصاری که خلافت را حق خود دانسته و دراین باره با هم در سقیفه بحث کرده بودند، همین شیوه را به کار برد. اسلوب امام، روشی بود که مخالفان راهی برای رد و نقض آن نداشتند. امام هیچ گاه تنها با تکیه بر اعتقاد خود و بدون توجه به سخنان و عملکرد مخالفان، با آنان بحث و احتجاج نمی کرد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، مخالفان، احتجاج، استدلال
|
  • Yusef Zayn Al Abedin, Abu, Taleb Ahmady Arkami, Lale Nazari Walani Page 7
    The Shiites of the Middle East, due to their geographical dispersion and residence in regions with high geo-economic value, enjoy a proper geo-political situation in the political and economic realms in the region and the world. On the other hand, some evolutions such as the Islamic revolution of Iran, the success of Hezbullah in Lebanon, the Shiites’ role in Iraq after Saddam, and the diffusion of Islamic awakening, have all caused the Shiite geo-politic issues to shine at the heart of the evolutions in the Middle East region. Accordingly, understanding the real status of the Shiite’s geo-political position as well as identifying opportunities and challenges facing it is an important issue. The present article poses the following question: “what are the opportunities and dilemmas of the Shiite’s geo-politics in the Middle East?” In this way, the article attempts to explain the Shiite’s geo-politics in the political and security evolutions of the Middle East region to identify the strong and weak points as well as the opportunities and threats facing the Shiites. To do so, the article uses a descriptive-analytical method and the SWOT model to offer a proper strategy for promoting the Shiite’s geo-political status in the Middle East region. The Analysis of the information about the Middle East Shiites shows that – due to their identity elements, the dynamic religious laws, and their geo-politically high value residence – the Shiites are able to step towards invasive strategies and using proper policies to improve the Shiites’ geo-political status in the region.
    Keywords: Shiite's geo, politics, Middle East, Shiism, SWOT model
  • Murteza Shiroudi Page 35
    The present article explains the methodology of naturalization and granting identity to modern political concepts in Ayatollah Naeeni’s semantic system. In the framework of religious law using legal reasoning, he presents a picture of consonance between modern concepts and traditional ones, preferring tradition over modernity to grant an Iranian- Islamic identity to the modern political concepts. The present article explains Naeeni’s method for naturalization or granting Iranian-Islamic identity to modern political concepts to display the strengths and weaknesses therein. This shows his attempt to prove that there is no inconsistency between Islam and modern political concepts, as well as the necessity to innovate or consider a new method in naturalization or granting identity to modern political concepts.
    Keywords: methodology, naturalization, granting identity, Ayatollah Naeeni, modern concepts
  • Eshaq Taheri, Ahmad Aziz Khani Page 65
    By drawing the lines of the desirable future, Messianism organizes the internal dynamism of the existing situation. The result of this process for societies is facilitation of the affairs by granting hopes as well as accessing the desirable situation through excitability. In this view, dynamism and delight in societies depends on the level of furthering existing situation based on a desirable future; and messianism is a proper framework for explaining such a trend. The present study, in addition to exploring the concept of messianism, investigates its link with politics in Iran and America; and finally, in view of the differences between the elements of messianism in Christianity and Shiism, it reviews this link in the two countries.
    Keywords: messianism, Mahdawi society, Christian fundamentalism, studying the future
  • Emdad Turan Page 99
    The structure of doctrines, or religious dogmas, consists of some general notions set in a special way, used to refer to the body of Islamic fundamental beliefs. Muslim theologians have considered the structure of Islamic doctrines along with their content. This has been articulated in different ways. They have, sometimes, explicitly referred to a certain structure and even have justified it; and sometimes, they have merely used the books on structural doctrines for classifying their materials. The present article uses a typological perspective to investigate the views of Imamiya scholars on the structures of Islamic doctrines on a historical basis and show that those scholars, in the Occultation Period, have presented Islamic doctrines in five different structures as follows: (1) Dual structure (monotheism, justice); (2) Four-part structures type I (monotheism, justice, prophethood, imamate); (3) Four-part structures type II (monotheism, prophethood, imamate, resurrection); and (4) Five-part structure (monotheism, justice, prophethood, imamate, resurrection). In the present article, the turning points where various structures were rivaling one another, or turned into one another, are investigated.
    Keywords: theology, Imamiya, doctrinal structure, religious dogmas, communion dogmas
  • Dr. Abbas Keshawarz Shokri, Dr. Zahed Ghaffari, Zahra Fahimi Page 137
    The present study aims at investigating the reasons for Shiite-phobia and the ways to confront it. The main question of the study is as follows: “what is the reason for Shiite-phobia and what are the ways to confront it?” to answer the question, the present study was conducted in a descriptive explanatory way. Based on the findings, the enemy’s Shiite-phobia started with Islamic revolution of Iran; and the reasons are as follows: the Shiite’s rich and dynamic culture, the Shiite’s geo-politic situation, the Shiite’s God-centrism thought as opposed to the Western humanitarianism, the Shiites’ victories and strength in confronting enemies, the possibility to expand the Islamic revolution and to awaken the Muslims all over the world, as well as the idea of clash of civilizations and the Westerner’s concern about the Shiite’s victory in such a war. To confront this psychological phenomenon, the states, media and the elites of the Shiite societies must take effective measures to remove the consequences of this psychological invasion.
    Keywords: Shiite, phobia, Shiite, contention, Islamic revolution, ideology, geo, politics, Zionism, Salafism
  • Sayyid Masoud Shahmoradi, Dr. Muhammad Ali Chelongar Page 175
    The Ottoman Empire, who had always been opposing the establishment of a strong government in the east of its territory, felt a threat with the establishment of the Safawid state. The Ottomans, who regarded themselves as the guards of the Sunnite Islam, knew that the religious leanings of the Ottoman citizens in Anatolia are very close to Safawid’s beliefs. Observing the great leaning of the Turkmen tribes towards the Sheikh Safi’s clan, they attempted to use the religious conflicts to control this process. Ottomans, who had seized power through the support of the same tasawwuf on which the Safawid based their power, felt this threat more and more. Thus, we may classify the factors effective in Ottomans’ reaction to the establishment of Safawid Shiite state into two gwnwral factors: religious and tribal. The present study uses a descriptive-analytical method as well as library resources to investigate the Ottoman’s reaction to the establishment of Safawid state, the actions taken by Bayazid II and Sultan Salim in this regard, as well as their incentives up to Chaldoran Battle.
    Keywords: Ottoman government, Safawid government, Iran, Shiism, Sunnism, Anatolia
  • Dr. Muhammad Reza Barani, Amir Muhsen Erfan Page 201
    A travelogue is, indeed, a written collection of observations and reports of a traveller based on his own views and opinions on social phenomena as well as the economic and political conditions of a society, a society he may have had but a temporary short access to. The details not much important for one’s contemporary historians may be of great importance for later historians because of the role these details have in reconstructing the political, economic, social and cultural conditions of that era. Thus, the part of a travelogue dealing with the traveller’s direct observations may be considered as a historical travel.The status of the Shiism and the Shiites has not been properly investigated yet. Thus, in view of this need and the importance of the information in these travelogues about the Shiites, they may be regarded as the first base for the orientalists to study the Shiites. Here, we have explored and studied a travelogue with its approach to study of Shiism. Although Shiite culture and art are not apart from Islamic culture and art, they have had special spiritual identity and images in different eras of Shiites’ political and cultural power. In the present article, we seek to focus on various aspects of Shiism and Shiites in Benjamin’s travelogue to call the authorities in this realm to more scrutiny and reflection.
    Keywords: orientalism, Shiism, travelogue, culture, art, Benjamin, westerners
  • Dr. Ali Akbar Abbasi Page 233
    Imam Ali would use a special type of argument against his opponents in the spheres of intellectual, doctrinal and political issues. His arguments were in a way that no opponent would be able to respond. In other words, based on the speeches and beliefs of his opponents, he would argue against them. This method is seen in his arguments against Muawiya, Abu Bakr, Umar, Abu Musa Ash’ari, Qa’edin, Talha and Zubayr, as well as Kalib Jaramy and Ash’ath Kendi. Besides, he used the same method in rejecting the arguments of Muhajerin and Ansar who had gathered in Saqifa to seize the power of caliphate as their own right. Imam’s style was such that no one could reject. Never would Imam argue just based on his own beliefs without paying attention to his opponent’s speeches and beliefes.
    Keywords: Imam Ali, Nahj al Balagha, contention, argument