فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی - پیاپی 22 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 22 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 1
  • نعمت الله فاضلی صفحه 7
    این مقاله به معرفی اجمالی چشم انداز فرهنگی به آموزش اختصاص دارد. می توان آن را درآمدی بر موضوع مورد بررسی در نظر گرفت و نه بیشتر؛ زیرا هر یک از موضوعاتی که توضیح می دهیم نیازمند بحث های مستقل و گسترده می باشد. برای این منظور ابتدا اجمالا رویکردهای مختلف به آموزش شامل رویکرد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را توضیح می دهیم. سپس زمینه تاریخی و اجتماعی و معرفتی شکل دهنده چشم انداز فرهنگی به آموزش را بررسی می کنیم. آنگاه به بررسی ویژگی ها و چیستی این چشم انداز می پردازیم. در این بخش موضوعات و پرسش های اصلی در چشم انداز فرهنگی به آموزش را شرح می دهیم. سپس به معرفی چشم انداز در مطالعات آموزش در ایران می پردازیم. در این بررسی، ما به اقتضا بحث از روش «مرور منابع» و «تفسیر متون» استفاده کرده ایم. این مطالعه در نهایت «تحلیلی- توصیفی» است. اهمیت بحث حاضر در این است که تاکنون چشم انداز فرهنگی در زبان فارسی به صورت متنی مستقل ارائه نشده است، هر چند در این زمینه تحقیقات تجربی ارزشمندی وجود دارد.
    کلیدواژگان: چشم انداز فرهنگی، انسان شناسی، فرهنگ، مردم نگاری، آموزش
  • فرشته آل حسینی، محمود مهرمحمدی صفحه 29
    چکیده: برنامه درسی یک نهاد است و از قضا ممکن است به دلیل همین نهاد بودن و حاکمیت الگوهای رفتاری خاص و عادات تثبیت شده در آن، دچار عارضه ی فراموشی شویم. فهم نهادی از برنامه درسی به دلیل نهادی شدن برنامه درسی و عمل برنامه ریزی درسی خواه ناخواه با ماست؛ اما، لازم است فراموش نکنیم، همین فهم نهادی از برنامه-درسی، بر اساس جهت گیری ها و تاکیدهای ما دستخوش تغییر و تحول می گردد. عملیات گرایی در شکل لجام گسیخته ی خود، صرفا یک جلوه از رویارویی با نهادی چون برنامه-درسی و البته جلوه غالب آن است. ما به سامان و انگاره ای بدیل نیاز داریم، تا بتوانیم خود را از عوارض عملیات گرایی افراطی در مواجهه با نهاد برنامه درسی در همه سطوح و البته در سطح ملی رها سازیم. هدف مشخص ما در این مقاله، آگاهی یافتن از تحول فهم نهادی برنامه درسی از «عملیاتی» به «عملی» و اصلاح فهم خود با توجه به امکانات بی بدیل دیدگاه عملی است. باید تاکید کنیم، هر دو گرایش مورد مطالعه ی ما با اتخاذ رویکرد عملی به برنامه درسی شکل گرفته است. اما عملی بودن در یکی به «عملیات گرایی» و در دیگری به «عملی» انجامیده است. در واقع، مسئله ی اصلی تعیین ویژگی ها و آزمودن قابلیت های مغفول و نااندیشیده دیدگاه عملی شواب و رویکرد عملی به برنامه درسی است. به این منظور، نخست به نحوه شکل گیری دو رویکرد «عملیات گرایی» و «عملی» در مطالعات برنامه درسی می پردازیم، سپس امکان تحول فهم خود از برنامه درسی را بر اساس امکانات نظریه عملی، به ویژه «عمل تاملی» مورد آزمون قرار خواهیم داد.
    کلیدواژگان: فهم نهادی، عملیات گرایی، عملی، شواب، عمل تاملی
  • فاطمه سادات میرعارفین صفحه 59
    در راستای تغییر برنامه درسی تعلیم و تربیت دینی و تولید کتاب های دین و زندگی دوره متوسطه و پیش دانشگاهی، توجه به نیازهای جوانان و نوجوانان در این مرحله سنی، شکل دیگری به خود گرفت، چرا که تلفیق مفاهیم قرآنی و معارف اسلامی، شیوه تازه ای را در ارائه برنامه و محتوای کتاب های درسی مربوط، عرضه می کند که به یادگیری پایدارتر و موثرتر منجر می شوند و پاسخ گویی به شبهات و تامین نیازهای زندگی مخاطبان از بعد دینی، تسهیل می گردد. از آنجا که ورود اطلاعات و فن آوری های جدید به عرصه های زندگی، نیازها و فرهنگ های جدیدی را به دنبال می آورند؛ ضرورت دارد در برنامه های درسی، ضمن پاسداری از ارزش ها و باور های دینی اسلام؛ زمینه ها و فرصت هایی متناسب با تغییر و تحولات جهانی در این حوزه از دانش و معرفت بشری، فراهم کرد و از رهگذر آن، دانش آموزان را برای زندگی و برنامه ریزی صحیح در عصر جدید، آماده نمود. یکی از اهداف بسیار مهم و اساسی در راهنمای برنامه درسی تعلیم و تربیت دینی دوره متوسطه و پیش دانشگاهی، راه زندگی(اخلاق، اعمال و آداب) نام دارد که مولفه های آن در پژوهش انجام شده، از طریق پرسش نامه باز پاسخ و مصاحبه، مورد نقد و بررسی 31 نفر از دبیران مجرب و دانش آموزانشان، قرار گرفته و هدف آن، شناسایی آسیب های احتمالی ناشی از کاستی ها و ضعف های طراحی برنامه در این بخش به منظور بهبود و نیز شناسایی سایر نیازهای همین حوزه بوده است. لذا مبنای اصلی مطالعه حاضر و بحث در خصوص نیازهای دینی دانش آموزان به پشتوانه کتاب های درسی دین و زندگی، پاسخ گویی به سوال اساسی زیر بوده است: «آیا کتاب های درسی دین و زندگی دوره متوسطه و پیش دانشگاهی، نیازهای دانش آموزان را در خصوص برنامه زندگی، تامین می کنند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نیازهای زندگی دینی، تربیت دینی، برنامه زندگی
  • سید امیر رون صفحه 97
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رعایت معیارهای عام در انتخاب و سازماندهی محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی از سوی مولفان کتاب های درسی، از دید معلمان و افراد صاحب نظر و ارائه پیشنهادهایی در جهت کیفیت بخشی به محتوای کتاب های درسی این دوره انجام شد. در انجام این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بر پایه روش نظرخواهی(دلفی) بهره گرفته شده است. نتیجه این پژوهش نشان داد که از نظر معلمان مجرب بیشتر معیارهای 14 گانه در انتخاب محتوای کتاب های درسی در حد زیاد و بسیار زیاد(بالای 80 درصد) رعایت شده است، اما توجه به برخی از شاخص ها مانند تناسب محتوا با قدرت درک و فهم دانش آموزان به-ویژه در کتابهای علوم، ریاضی و دینی، کم توجهی به تربیت اجتماعی و اخلاقی، مهارت برخورد صحیح با مسایل اجتماعی، مهارت های تفکر، مهارت های یادگیری مادام العمر، نیازهای محلی و جهانی، محیط شناسی و دست ورزی در حد متوسط و یا ضعیف بوده است(در حد 60 درصد یا کمتر). از معیارهای نه گانه در سازماندهی محتوا، توجه به ارتباط عرضی مطالب، توالی منطقی مطالب، معرفی انواع مواد و رسانه ها، طراحی و صفحه آرایی مناسب، انتخاب تصویر، تناسب محتوا با زمان و یا توجه به شیوه ها و انواع آزمون ها در حد متوسط و یا کمتر از متوسط(پایین تر از 60 درصد) از سوی مولفان رعایت شده است. این مشکلات در پایه چهارم و پنجم چشم-گیرتر است.
    کلیدواژگان: کتاب درسی، راهنمای برنامه درسی دوره ابتدایی، معیارهای عام انتخاب و سازماندهی محتوای کتاب های درسی
  • پروین صمدی، سیده معصومه کاظمی بازاردهی صفحه 117
    هدف اصلی از این پژوهش تحلیل محتوای کتب درسی مقطع ابتدایی بر اساس الگوی صحیح مصرف غذایی است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوا در کتب فارسی «بخوانیم»، علوم تجربی و هدیه های آسمان مقطع ابتدایی استفاده شده است. همچنین چگونگی وضعیت اطلاع رسانی کتب مذکور از نظر معرفی و شناسایی نسبت به مواد مغذی، گروه های غذایی اصلی در هرم راهنمای غذایی و راهنمای تغذیه روزانه کودکان دبستانی به عنوان سوال مطرح شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که وضعیت اطلاع رسانی این کتب نسبت به مواد مغذی آب و کربوهیدرات ها، نسبت به دیگر مواد مغذی از فراوانی بالاتری برخوردار بوده و به مواد مغذی چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها و مواد معدنی توجه ناچیزی شده است. از تحلیل یافته های به دست آمده، چنین برمی آید که کمیت و کیفیت مناسب پیام ها، در کتاب علوم تجربی پایه سوم ابتدایی نسبت به بقیه ی کتاب های درسی در اولویت می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی غذایی، تغذیه صحیح، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • سیف الله فضل الهی، منصوره ملکی توانا صفحه 141
    هدف این مطالعه، ارزیابی و سنجش خوانایی کتاب علوم پایه سوم ابتدایی براساس پنج شاخص و دسترسی به میزان پایبندی محتوای آن به رعایت اصول برنامه ریزی در تنظیم ساختار، است. روش تحقیق تحلیل محتوا از روش های توصیفی و پنج شاخص ارزیابی سطح خوانایی فرای، گانینک، فلش، لافلین و کلوز بود. برای اجرای روش کلوز، یک نمونه تصادفی مرکب از 20 دانش آموز کلاس سوم ابتدایی منطقه 2 آموزش و پرورش قم انتخاب شد و برای جمع آوری اطلاعات از آزمون محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد: اولا اصل ساده به دشواری در تنظیم محتوای مطالب کتاب رعایت نشده است و از نظر کلمات مطالب از دشوار به ساده و تداوم آن از ساده به دشوار است. ثانیا قدرت خوانایی، سطح کلاسی و سطح سنی مطالب نسبت به کلاس سوم تناسب ندارد. ثالثا از لحاظ سبک، سطح مطالب معمولی، هجاها خیلی دشوار و تخمین آن برحسب درجه های آموزش رسمی درحد بسیار بالایی است. رابعا محتوای مطالب در حد فشار روانی واسترس زاست و توانایی آموزش مستقل را ندارد.
    کلیدواژگان: قدرت خوانایی، علوم پایه سوم ابتدایی، فرمول خوانایی فرای، گانینگ، فلش، لافلین، کلوز
  • محمد باقری، حمیدرضا عظمتی صفحه 163
    چکیده: هدف از نوشتار حاضر ارائه اصول و معیارهایی برای پرورش خلاقیت های محیطی کودکان به کمک طراحی معماری و منظر مدارس است. به این منظور روش تحقیق تحلیل محتوای متون در حوزه طراحی معماری و روانشناسی رشد و تحلیل معماری رایج در مدارس ابتدایی کشور مورد استفاده قرار گرفته است. یافته تحقیق با تاکید بر نگرش آموزش خلاق به عنوان یک هدف بنیادین، معیارهای 1) دسترس پذیری و نظم پذیری، 2) جذابیت و شگفت انگیزی 3) شایستگی و پاسخگویی، 4) آسایش و ایمنی، 5)طبیعت-گرایی و منظره پردازی 6)سادگی وخوانایی را برای طراحی مدارس و مناظر بیرونی آن مطرح می سازد. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که طرح محوطه سازی حیاط، معماری وجزئیات کف-ها، جداره ها و دیوارهای کلاس ها، راهرو ها، سالن ها، مبلمان داخلی و بهره گیری از عناصر کمک آموزشی به صورت متنوع، انعطاف-پذیر و نظارت پذیر می توانند جشنواره ای از کنجکاوی، تخیل، تجسم، بازی سازی و در نهایت بروز خلاقیت کودکان پدید آورند. همچنین مشارکت مستقیم کودکان در خلق و بهره برداری از یک فضای جمعی چند عملکردی و مجهز به فناوری های نوین دیجیتالی، علاوه بر بسترسازی حضور و تعامل فعال در محیط مدرسه، امکان رشد جسمی، ذهنی، اجتماعی و پرورش خلاقیت های محیطی آنان را تقویت می نماید.
    کلیدواژگان: خلاقیت، کودک، معماری و منظر، مدرسه، نظریه قابلیت، روانشناسی رشد
|
  • N.Fazel Page 7
    This article shortly introduces a cultural approach toward education. It should be considered just as an introduction to the subject discussed here not anymore because each of the issues discussed needs to be examine in detail and independently. To follow the article aim I have firstly differentiated and discussed political, economical, social and cultural approaches. Then I have explained the epistemological and social and historical contexts of the cultural approach of education. In the third section I have focused on all dimensions of cultural approach of education and tried to examine main questions on this issue. The final section of this article discusses the state of the cultural approach to education in Iranian education studies and discourses.
    Keywords: Cultural approach, anthropology, ethnography, culture, education
  • F. Alehosseini, M. Mehrmohammadi Page 29
    Curriculum is an institution and for that very reason is governed by rule-specific behavioral patterns and well-established routines in curriculum making. This could in turn lead to a sort of amnesia or a taken-for-granted state of affairs. We should not forget, however, that our institutional understanding through our emphases and orientations can become subject to revision and change. In other words, operationalism in its hard core manifestation is only one way of encountering with curriculum as an institution, and of course, the dominant one. We need an alternative view by which to refrain from side effects of extreme form of operationalism in all levels, especially at the national level of curriculum making. Our specific aim in writing this article is to discuss the transformation of the institutional understanding of curriculum from ‘operational’ to ‘the practical’, and make possible to improve our understanding by unique possibilities of “the practical” views. We should call to the attention of all readers that both the tendency to operational and the practical are considered practical approaches to curriculum. However, practicality is construed by the former as being ‘operational’ and by the latter as being ‘the practical’. Indeed, the main problem is to examine neglected and untapped qualities embraced by Schwab’s view, ‘the practical’, as well as the practical approach to curriculum. For this purpose, first we explore how ‘operational’ and ‘the practical’ approaches to curriculum evolved, and then, examine how one could develop his or her understanding of curriculum within the possibilities of the practical theory, particularly, ‘deliberation’.
    Keywords: institutional understanding, Operationalism, The Practical, Schwab, Deliberation
  • F. S. Mirarefin Page 59
    Changing in curriculum of religious and outhorship of “Religion and Life Textbooks” in highschool and pre-university paied attention to students’ needs in the other way, because integrated Qoran concepts and slamic culture presented new methods in the textbooks by which led to more affective learning. The components of the books answer students’ relious questions in their lives. Since new information and technologies bring new needs and cultures; curricula must provide upportunity to fit with universal changes in this field, meantime keeping of values and slamic belifes until students prepare for future. One of the important objectives of religious curriculum that is called “Life Path: moral, acts and rites”, it’s components in this study investigated from practiced teachers and their students by a qulitativ questionnair and interview in order to recognition of probable pathologies of “Religion and life Textbooks” and developing in this section that arising the plan weeknesses or defects. Thus main question was “Do the Religion and Life Textbooks Provide the Students’ Needs in Their Living Plan?”
    Keywords: Pathology, Religious life needs, Religious education, Plan of Life
  • S.A. Ravan Page 97
    Objective
    the present study is carried out with the objective of gaining knowledge on the observation of general criteria for selection and organization the content of textbooks at primary textbooks stage, by the writers of textbooks, from the view point of the specialists, analyzing the content of text books, and offering suggestions in order to promote quality content of textbook,s at this stage.The specific objectives of this research were: a(identifiying general criteria for selection and organization the content of primary textbooks stage,b) awaring from the scales of abserving these criteria by textbook writers.
    Methods
    general criteria are indices which all textbooks are obliged to observe them. For carrying out this research, researcher, at first benefited from the document study and then Delphy model and criterion judging methods.
    Result
    the result of this study showed that from the perspective of experiennced teachers, most of the 14 criteria for selection the content of the textbooks, were observed to a large extent, by textbook writers(above 80 percent), but attention to some indices such as sex differences, proportion between the volume of content and predicted time were average or weak(60% or less. These problems were more salient in the fifth Grade. Among the criteria for content organization, attention to horizontal connection of contents, logical sequence of content, different teaching methods and attention to different kinds of tests were average or lower than average. (60% or less) These criteria were observed to an average level at fifth Class. Suggestion: promotion the quality of the textbook,s content, and observing general indices requires more attention by textbookwriters.
    Keywords: textbook, curriculum, guideline, general criteria in selection, organization, the content of textbook
  • P. Samadi , S. M. Kazemi Page 117
    This thesis aims to study the content of the Junior High Schools textbooks in terms of the appropriate and healthy eating diet. The samples used in this study were school textbook "let's read", "empirical science", and "the heaven's gifts" which are taught at the Junior High Schools. These samples were analyzed using a content analysis procedure.The research question of the present thesis concerns the status of awareness-raising of these books in terms of their potential to raise awareness concerning introducing nutritional foods and the main nutritional groups based on the food pyramid and the daily eating guidelines at elementary schools. The results of the study show that the frequency of awareness-raising cases about the nutrients in water and carbohydrates is higher compared to other nutrients and that the nutrients in different types of fat, proteins, vitamins, and minerals have been neglected. The findings of the study indicate that the quality and quantity of information have been prioritized in empirical science book of Grade 3 compared to the textbooks.
    Keywords: Eating Habit, Healthy Diet, Elementary School, Content Analysis
  • S. Fazlollahi, M. Maleki Tavana Page 141
    The aim of this study is to evaluate the readability of the third grade science book in elementary school, according to 5 features, and the availability to its content, the planning principles observance in this structure, specially observing the simple to complex principle, determining class level, age level, complex or simple degree, and in depended education. The content analysis was applied in this study as a research method, by using of the descriptive methods and 5 evaluating readability features such as Fray, Gunning, Flesch, Laughlin& Close. for close method, a random sample of the 20 students of the elementary third grad, from region 2 of the ministry of education were selected. To collect information a researcher made test with so blanks was used. Analysis of information shows that the first, the simple to complex principle is not abide across the content and words arranged from complex to simple and continue from simple to complex. The second, readability, class level, and age level of content don’t fit with the third grade. The third, the style, and level of content are normal, syllables are very difficult and according to official education standards stand on a high level, the last, content is stressful and not capable of independent learning.
    Keywords: Readability, Elementary third grade science book, Readability formula Fry, Readability formula Gunning, Readability formula Flesch, Readability formulaLaughlin, Readability formula Close
  • M. Bagheri , H. R. Azemati Page 163
    The aim of this study is to identify the principles and criteria to improve children’s environmental creativity by school architecture and landscape design. With a creative eduction point of view, some of the design principles such as 1)accessibility, 2)interest, 3)environmental responsiveness, 4)comfort and safety, 5)biophilia and landscaping and 6)legibility can improve the environmental quality in school architecture. The affordances of floors, doors, furnicher and interior design and landscape of open spaces can increase the children’s participation and leads to smart public open spaces in the school environment to physical, mental and spiritual creativity.
    Keywords: Creativity, Children, Architecture, landscape, school, affordance theory, growth psychology