فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پیاپی 183، خرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا ابراهیمی، زهره نیکنامی، فهیمه نظری، مهستی قوامی عادل، امیر آتشی *، عبدالفتاح صراف نژاد صفحات 147-158
    اختلالات هموگلوبینی یکی از شایع ترین اختلالات ارثی در جهان هستند که حدود 7% از جمعیت دنیا و %5-6 از جمعیت ایران، حامل ژن های آن ها هستند. به صورت اتوزومال مغلوب به ارث می رسند و در مناطق مدیترانه ای و بخش بزرگی از آسیا و آفریقا بسیار شایع می باشند. به منظور کنترل اختلالات ارثی هموگلوبینی و پیشگیری از انتقال آن ها به فرزندان می توان از مشاوره ژنتیکی و غربالگری جمعیتی با روش های پیشرفته تر و دقیق تر استفاده نمود. هدف از این مطالعه بیان ویژگی های انواع اختلالات هموگلوبینی شایع در ایران، بیان روش های قابل دسترسی جهت غربالگری آن ها و معرفی بهتر روش کاپیلاری الکتروفورز به عنوان روشی سریع و دقیق، می باشد. اختلالات هموگلوبینی شامل دو گروه تالاسمی ها و واریانت های هموگلوبینی هستند که در اثر اختلال در تولید یا ساختار زنجیره های مختلف گلوبین ایجاد می شوند. هیچ یک از روش های آزمایشگاهی به تنهایی نمی تواند به عنوان یک روش قطعی جهت غربالگری معرفی شوند. برای شناسایی بهتر بایستی داده های کافی فراهم شده و از روش های مختلف مانند ژل الکتروفورز، کروماتوگرافی، ایزوالکتریک فوکوسینگ، کاپیلاری الکتروفورز، یا روش های مولکولی به صورت مکمل استفاده شود. روش کاپیلاری الکتروفورز یک روش دقیق و سریع برای غربالگری می باشد و از طرفی به دلیل عدم توانایی در تفکیک تمامی اختلالات هموگلوبینی، بایستی جهت تایید از روش های بیوشیمیایی، بیوفیزیکی یا مولکولی استفاده شود. بهره گرفتن از روش های غربالگری کاپیلاری الکتروفورز و کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا به عنوان دو روش مکمل، داشتن اطلاعات کافی از انواع اختلالات هموگلوبینی، شرح حال بیمار و شاخص های هماتولوژیکی در شناسایی و تشخیص اختلالات هموگلوبینی بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: هموگلوبینوپاتی ها، الکتروفورز کاپیلاری، تالاسمی، تغییرات ساختاری ژنومی، کروماتوگرافی، الکتروفورز، غربالگری
  • میترا غلامی، شهرام نظری*، مهدی فرزادکیا، غریب مجیدی، سودابه علیزاده متبوع صفحات 159-167
    زمینه و هدف
    نانو دندریمرها درشت مولکول های مصنوعی هستند که در شاخه پزشکی و بهداشت کاربرد فراوانی دارند. هدف از انجام این پژوهش، سنتز و بررسی کارایی دندریمر پلی آمیدوآمینG7- (PAMAM-G7) در حذف باکتری های اشریشیاکلی، کلبسیلا اوکسی توکا، سودوموناس آئروژینوزا، پروتئوس میرابیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس از محلول آبی بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت تجربی از مرداد تا آذر 1394 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردید. ابتدا از هر سویه باکتری رقت 103 واحد تشکیل دهنده کلونی بر میلی لیتر تهیه شد. سپس غلظت های مختلفی (025/0، 25/0، 5/2 و μg/ml 25) از دندریمر در دمای آزمایشگاه (°C 23-25) به نمونه آب اضافه شد. به منظور تعیین کارایی دندریمر در حذف باکتری ها، در زمان های مختلف (0، 10، 20، 30، 50 و 60 دقیقه) نمونه برداری انجام گردید و بر روی محیط نوترینت آگار کشت داده شد.
    یافته ها
    خاصیت ضد باکتریایی دندریمر در محیط آبی با افزایش غلظت دندریمر و زمان تماس، رابطه مستقیم دارد. در غلظت mg/l 25 و در زمان تماس 60 دقیقه تمامی باکتری ها به جز استافیلوکوکوس اورئوس و در زمان 30 دقیقه باکتری های اشریشیاکلی و کلبسیلا اوکسی توکا به صورت 100% حذف شدند. همچنین در غلظت mg/l 5/2 و در زمان 60 دقیقه باکتری های اشریشیاکلی، کلبسیلا اوکسی توکا و پروتئوس میرابیلیس به طور 100% حذف شدند.
    نتیجه گیری
    دندریمر PAMAM-G7 در حذف باکتری های گرم منفی و گرم مثبت موثر است. در این بین تاثیر آن در باکتری های گرم منفی بهتر از باکتری گرم مثبت بود.
    کلیدواژگان: باکتری های گرم منفی و گرم مثبت، عامل ضد باکتریایی، سنتز، دندریمر پلی آمیدوآمین
  • امیر میرزایی*، سید عطاالله سادات شاندیز، حسن نوربازرگان، الهه علی عسگری صفحات 168-176
    زمینه و هدف
    گیاه به لیمو (Aloysia citrodora) از نظر طب سنتی در ایران حایز اهمیت می باشد. هدف این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی، اثرات آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی، سمیت سلولی و آپوپتوزی عصاره گیاه به لیمو بر روی رده سلولی سرطان کولون می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از فروردین تا شهریور 1394 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق انجام گرفت. ترکیبات شیمیایی عصاره گیاه به لیمو با استفاده از روش Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) آنالیز شد. اثرات آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و سمیت سلولی عصاره به ترتیب از طریق روش DPPH، دیسک دیفیوژن و MTT تعیین شد. مولکول RNA استخراج شد و سپس cDNA ساخته شد. در نهایت، بیان ژن های آپوپتوزی Bax و Bcl2 با روش Real-Time PCR ارزیابی شد و القای آپوپتوز توسط روش فلوسایتومتری مشخص شد.
    یافته ها
    آنالیز فیتوشیمیایی عصاره، تعداد 37 ترکیب را نشان داد که بیشترین میزان مربوط به Spathulenol (57/%17) و Caryophyllene oxide (15/%15) بود. همچنین، عصاره مورد مطالعه دارای mg/ml 03/0±6/0 IC50= خاصیت آنتی اکسیدانی بود. این عصاره بیشترین اثر را بر روی باکتری گرم منفی و کمترین اثر را بر روی گرم مثبت داشت. افزایش بیان ژن Bax وکاهش بیان Bcl2 به ترتیب به میزان 72/0±47/3 (05/0P<) و 35/0±43/0 (05/0P<) نشان دادند. همچنین، نتایج فلوسایتومتری میزان آپوپتوز 66/38 درصدی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که عصاره گیاه به لیمو به عنوان گیاهان بومی کشورمان پتانسیل آنتی اکسیدانتی، ضد باکتریایی و ضد سرطانی بالایی دارد و پیشنهاد می شود که مطالعات بیشتر در مورد اهمیت دارویی این گیاه انجام شود.
    کلیدواژگان: گیاه به لیمو، اثرات آنتی اکسیدانی، سمیت سلولی، آپوپتوز، فلوسایتومتری
  • حمید کاظمیان، زهرا پاکباز، سید مصطفی حسینی، محمدرضا پورمند* صفحات 177-182
    زمینه و هدف
    ژنوم باکتری ها از نظر توالی بازهای نوکلئوتیدی از تنوع قابل توجهی برخوردار است. با پیشرفت علم بیوانفورماتیک امکان مقایسه ژنومی ارگانیسم های زنده افزایش یافته است. پژوهش کنونی با هدف مقایسه خصوصیات ژنومی با خصوصیت دیگر مانند نوع تحرک، نوع تنفس و زیستگاه باکتری در آرکئی باکترها و یوباکترها انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه داده های ژنومی 286 گونه آرکئی باکتر و 122 گونه یوباکتر از مرکز ملی داده های زیست فناوری جمع آوری شد. این تعداد شامل تمامی باکتری های ثبت شده در این سایت می باشد که از اردیبهشت تا تیر 1394 در تهران انجام گرفت. میانگین اندازه ژن، تعداد ژن، تعداد پروتئین و درصد C+G در دو گروه یوباکترها و آرکئی باکترها با یکدیگر مقایسه شدند. ارتباط خصوصیات ژنومی با چندین خصوصیت دیگر مانند نوع تحرک، نوع تنفس و زیستگاه باکتری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط اندازه ژن، تعداد ژن، تعداد پروتئین و درصد C+G با خصوصیاتی مانند تحرک، تنفس و زیستگاه باکتری مورد بررسی قرار گرفت. بین اختلاف میانگین ها در دو گروه ارتباط معناداری وجود داشت (001/0P=). اندازه ژنوم در یوباکترها و آرکئی باکترها ارتباط معناداری با خصوصیاتی مانند درصد C+G، تعداد پروتئین، تعداد ژن ها و زیستگاه باکتری داشت (001/0P=). بین اندازه ژنوم و متغیرهایی مانند تعداد سودوژن ها، تحرک و تنفس در یوباکترها ارتباط معنادار بود (001/0P=) اما در آرکئی باکترها این ارتباط معنادار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    ژنوم باکتری ها در طی تکامل دچار تغییرات شده که این امر می تواند به کوچک شدن ژنوم و یا کسب برخی از ژن ها منجر گردد. این فرایند می تواند به کاهش تعداد پروتئین، کاهش درصد C+G و محدود ماندن زیستگاه باکتری منجر گردد.
    کلیدواژگان: یوباکتر، آرکئی باکتر، ژنوم
  • منصوره قیومی، سهیلا امینی مقدم *، حسن صفری، احمدرضا محمودزاده صفحات 183-189
    زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم به دلیل دوره طولانی پیش از تهاجم، در دسترس بودن غربالگری مناسب، سرطان قابل پیشگیری شناخته شده است. پاپ اسمیر به عنوان یک روش انتخابی در این غربالگری می باشد. هدف از مطالعه بررسی سطح آگاهی وعملکرد زنان 65-20 سال در تهران نسبت به پاپ اسمیر بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از فروردین تا شهریور 1394 در تهران انجام گشت. جامعه پژوهشی زنان 65-20 سال متاهل، بیوه، مطلقه، از مراجعه کنندگان به کلینیک زنان بیمارستان فیروزگر به عنوان بیمار یا همراه، در منطقه مرکز تهران، به صورت تصادفی انتخاب شدند. توسط فرد مصاحبه گر، پرسش نامه در اختیارشان قرار گرفت. با توزیع پرسشنامه و بررسی پاسخ های ایشان، آنالیز آماری روی پاسخ، نتایج استخراج گردید.
    یافته ها
    افرادی که به طور کامل به پرسش نامه پاسخ دادند، 90 نفر بودند، 6/66% پاپ اسمیر را انجام داده بودند. 40% از افراد پاسخ دهنده 39-30 سال سن داشتند و فقط 3% تحصیلات ارشد به بالا داشتند. نزدیک به 80%، حداقل آشنایی با میزان سه از پنج را داشتند و افراد بین 39-30 سال، آگاهی نسبی بیشتری داشتند. بین متغیر آشنایی با پاپ اسمیر و تحصیلات (فرد و همسرش) ارتباط معناداری مشاهده شد (0001/0P<). تفاوت معناداری بین سطح آگاهی افراد خانه دار و شاغل مشاهده شد (05/0P<). بیشترین عامل عدم انجام پاپ اسمیر در افراد، خجالت بود. بیشترین عامل ترغیب کننده افراد به انجام تست، مربوط به اطلاعاتی بود که توسط پزشک به بیمار داده می شد.
    نتیجه گیری
    متغیر میزان آگاهی از پاپ اسمیر که بر اساس وزن دهی به پاسخ افراد، توسط افراد خبره انجام گردید، نشان داد که در سنین بالای 39 سال، میزان این آگاهی در سطح سه از پنج قرار دارد که رضایت بخش نیست.
    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، پاپ اسمیر، آگاهی، زنان
  • نسرین دودانگی، نسترن حبیبی* صفحات 190-198
    زمینه و هدف
    اختلال بیش فعالی کم توجهی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی دوران کودکی است. اتوموکستین و داروهای محرک خط اول درمان این اختلال می باشند. اما این داروها در 25% مبتلایان به دلیل عدم تاثیر و یا بروز عوارض جانبی قابل استفاده نمی باشند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه تاثیر متیل فنیدیت (دارویی از دسته محرک ها) و دولوکستین (داروی مهار کننده بازجذب نوراپی نفرین و سروتونین) در درمان کودکان دارای این اختلال بود.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی که از مهر 1391 تا تیر 1393 در مراکز درمانی اخوان و رفیده در تهران انجام شد، 24 کودک شش تا 11 ساله دارای تشخیص اختلال بیش فعالی کم توجهی به مدت شش هفته تحت درمان با متیل فنیدیت یا دولوکستین قرار گرفتند (13 نفر در گروه دولوکستین و 11 نفر در گروه متیل فنیدیت وارد شدند). تاثیر دارو بر درمان با استفاده از مقیاس کانرز والدین (Conners Parent Rating Scale، CPRS) و مقیاس سنجش علایم بیش فعالی مقایسه شد.
    یافته ها
    20 کودک (10 نفر در هر گروه) کارآزمایی را به پایان رسانیدند. در هر دو گروه نمرات مقیاس های شدت علایم بیش فعالی پس از شش هفته نسبت به نمرات پایه کاهش نشان داد. اما این کاهش در گروه متیل فنیدیت به طور معناداری بیشتر از گروه دولوکستین بود (001/0P<). شایع ترین عارضه در گروه دولوکستین مشکلات گوارشی (%40) و در گروه متیل فنیدیت بی اشتهایی (%70) بود.
    نتیجه گیری
    تاثیر داروی متیل فنیدیت در کاهش علایم اختلال بیش فعالی کم توجهی از داروی متیل فنیدیت بیشتر است. عوارض دارویی دولوکستین به نسبت قابل تحمل است.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، اختلال بیش فعالی کم توجهی، دولوکستین، متیل فنیدیت، مقیاس کانرز
  • حسین فخرزاده*، محمد جعفر محمودی، زهرا درودیان، فرشاد شریفی، یاسر تجلی زاده خوب، ندا مهرداد، فاطمه جعفرآقایی، زهره بادامچی زاده صفحات 199-207
    زمینه و هدف
    ارتباط هموسیستیین و بیماری های قلبی-عروقی از چندین سال پیش روشن شده است. در این مطالعه، ارتباط بین سطح سرمی هموسیستیین، اسید فولیک و ویتامین B12 با سرعت موج نبض و شاخص باکبرگ(Buckberg index) و نسبت زنده ماندن ساب آندوکاردی در افراد دیابتی و غیردیابتی بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 58 نفر مبتلا به دیابت نوع دو و 36 نفر غیردیابتی، در بیمارستان دکتر شریعتی دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. اندازه گیری های فشارخون و تن سنجی انجام شدند. قند خون، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و پایین (LDL)، تری گلیسرید، هموگلوبین A1C، ویتامین B12، اسید فولیک و هموسیستیین و پروتئین واکنشی C اندازه گیری شدند. سختی شریانی با محاسبه سرعت موج نبض و شاخص تشدید آئورتی با دستگاه اسفیگموکور بررسی شد. علاوه بر این، شاخص باکبرگ (نسبت زنده ماندن ساب آندوکاردی) با تقسیم اکسیژن عرضه شده به مقدار نیاز میوکارد به اکسیژن نشان داده شد. مدل های رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    افراد دیابتی و غیردیابتی از نظر سن، سابقه فشارخون، سطح سرمی هموسیستیین و سطح LDL تفاوت داشتند، (05/0Ps>). سرعت موج نبض در افراد دیابتی و غیردیابتی به ترتیب 91/60 و m/s 91/41 بود (01/0P=). پس از تعدیل برای عوامل مداخله گر در مدل رگرسیون چندمتغیره سرعت موج نبض با سن و هموسیستیین در غیردیابتی ها، (β به ترتیب برابر با 441/0 و 345/0) ارتباط داشت. سرعت موج نبض با سن، فشارخون دیاستولی و پروتئین واکنشی C مرتبط بود (β به ترتیب 417/0، 302/0 و 262/0).
    نتیجه گیری
    سطح هموسیستیین در افراد غیردیابتی با نشانگر آترواسکلروز پیش بالینی مرتبط بود، اما چنین ارتباطی در افراد دیابتی یافت نشد.
    کلیدواژگان: هوموسیستیین، آترواسکلروز، آنالیز موج نبض
  • فرین سلیمانی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، فاطمه نیری، حسین دلیلی، مامک شریعت* صفحات 208-212
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف تبیین نیازها و مهارت های لازم برای تربیت فوق تخصص طب نوزادان طراحی شد.
    روش بررسی
    این مطالعه با رویکرد کیفی، با تمرکز بر روش تحلیل محتوایی معمول و با اتکا به روش نمونه گیری هدفمند بر روی استادان، دستیاران سال دوم و دانش آموختگان رشته فوق تخصصی طب نوزادان در پنج سال گذشته، انجام شد. اشباع داده ها نیز به عنوان ملاک پایان مرحله جمع آوری داده ها قرار داده شد. روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند و بحث گروهی متمرکز بود.
    یافته ها
    پاسخ دهندگان نظر خود را در حیطه «کفایت فردی دانش آموخته»، «ضعف برنامه آموزشی دوره مربوطه»، «چالش های آموزشی»، «نیاز به بازنگری برنامه آموزشی دوره مربوطه»، «ضرورت اصلاح نظام آموزشی پزشکی کشور» و «راهبردهای موثر در آموزش مراقبت تکاملی مغزی-عصبی» ابراز کردند.
    نتیجه گیری
    تغییر و تکمیل برنامه آموزشی (کوریکولوم) دوره فوق تخصص نوزادان در مورد مراقبت های تکاملی مغزی-عصبی همراه با آموزش های منسجم مهارت های بالینی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، تکامل مغزی، عصبی نوزاد، کوریکولوم آموزشی
  • لیلا پورعلی، صدیقه آیتی*، عطیه وطنچی، پروانه لایق، نسرین پورمقدم صفحات 213-217
    زمینه و هدف
    سندرم ورنیکه کورساکوف مهم ترین عارضه کمبود شدید ویتامین B1 (تیامین) است. گیجی و اختلال تعادل در راه رفتن به ترتیب شایع ترین علایم هستند. عدم وجود علایم تریاد کلاسیک به طور همزمان بیشتر منجر به کمتر تشخیص داده شدن این عارضه می شود و می تواند منجر به مرگ و میر نیز بشود. هدف از این مطالعه گزارش یک مورد انسفالوپاتی ورنیکه به دنبال ویار شدید بارداری می باشد.
    معرفی بیمار: بیمار خانم 28 ساله، حاملگی سوم با سابقه یک بار زایمان طبیعی و یک بار سقط (G3L1ab1) با سن حاملگی 19 هفته با شکایت از تهوع و استفراغ شدید و ناتوانی در راه رفتن و صحبت کردن ارجاع شده بود. MRI مغزی انجام شد که ضایعاتی در نواحی اطراف تالاموس هر دو طرف به نفع انسفالوپاتی ورنیکه مشاهده شد. پس از تجویز دوز بالای تیامین و سایر درمان های نگهدارنده، علایم بیمار به سرعت بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    مدنظر داشتن تشخیص آنسفالوپاتی ورنیکه منجر به تشخیص زودرس و درمان صحیح این عارضه شده و می تواند منجر به بهبودی کامل بیمار و پیشگیری از عوارض شدید و مرگ ومیر مادری و جنینی شود.
    کلیدواژگان: انسفالوپاتی ورنیکه، ویار شدید بارداری، تیامین
  • زهره یوسفی، سیما کدخدایان، شهره سعید*، امیرحسین جعفریان، فاطمه میرزامرجانی صفحات 218-222
    زمینه
    سندرم سوییر (Swyer syndrome) فرمی از دیس ژنزی گنادی خالص است که درآن موتاسیون در کروموزوم Y منجر به ایجاد فنوتیپ زنانه در فردی با محتوی کروموزومی XY می شود. در این افراد گنادها به فرم رشته ای بوده و در معرض خطر ابتلا به تومورهای دسته ژرم سل تخمدان می باشند، بنابراین نیازمند گنادکتومی دوطرفه پروفیلاکتیک است.
    معرفی بیمار: دختر 18 ساله با آمنوره اولیه، فرمول کروموزومی XY عدم تکمیل علایم ثانویه جنسی به علت درد، توده لگنی و شکمی در سال 1394 در بخش ژنیکولوژی-انکولوژی بیمارستان قائم (عج) دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارجاع شده و تحت عمل جراحی قرار گرفت. توده های لگنی و لوله و تخمدان تومورال دو طرف برداشته شد و گزارش آسیب شناسی حاکی از ابتلا همزمان دیس ژرمینوم تخمدان چپ با متاستاز وسیع شکمی و گنادوبلاستومای تخمدان راست بود. در حال حاضر پس از شیمی درمانی چند دارویی تحت پیگیری است.
    نتیجه گیری
    لزوم بررسی به موقع آمنوره اولیه و انجام گنادکتومی پیشگیرانه در بیماران مبتلا به دیس ژنزی گنادی اولیه جهت جلوگیری از ایجاد تومورهای ژرم سل تاکید می شود.
    کلیدواژگان: دیس ژنزی گنادی، سندرم سوییر، گنادوبلاستوما، دیس ژرمینوم
|
  • Alireza Ebrahimi, Zohre Niknami, Fahime Nazari, Mahasti Ghavami Adel, Amir Atashi *, Abdolfattah Sarrafnejad Pages 147-158
    Hemoglobinopathies are most common inherited disorders in the world; approximately 7 percent of the worldwide population and 5-6 percent of population of Iran are carriers. The hemoglobin disorders inherit as autosomal recessive and are very common in the Mediterranean area and much of the Asia and Africa. The control of this inherited disorders need to genetic counseling and accurate screening by more advanced and more accurate methods. This study explains features of current Iran hemoglobin disorders, nominates the accessible methods for screening them and introduces the capillary zone electrophoresis as a rapid and more accurate method. The required data were extracted of various articles and then for good explanation, current Iran hemoglobinopathies properties were showed in the tables and electropherograms of important hemoglobin disorders in Iran population were provided for help to interpretation results of blood tests by capillary zone electrophoresis method. Hemoglobin disorders are including thalassemias and hemoglobin variants; Disruption in the production and malfunction of globin chains cause types of hemoglobin disorders. We cannot introduce one of clinical laboratory tests as critical and basic method for screening and distinguishing types of inherited hemoglobin disorders as alone. For distinguishing the types of them must be prepared enough information and data of the hemoglobin disorders and for more accurate analysis must be used simultaneously different methods as gel electrophoresis, high performance liquid chromatography, isoelectric focusing, capillary zone electrophoresis or molecular tests. The capillary electrophoresis is an accurate and rapid method for screening types of the hemoglobin disorders. Other side this method cannot analyze all of them, so must be used biochemical, biophysical and molecular methods for confirmation the results. This review showed we can use the capillary electrophoresis and HPLC as two complementary methods for hemoglobinopathies screening. We can analyze by the methods more hemoglobin disorders and decrease more laboratory errors. Moreover, we must have patient history, hematological indices, information and data of types of hemoglobinopathies. The patient history and complete blood count results as red blood cell count, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin and mean corpuscular hemoglobin concentration can be useful and helpful in screening the hemoglobin disorders and then distinguishing all of hemoglobin disorders.
    Keywords: capillary electrophoresis, chromatography, electrophoresis, genomic structural variation, hemoglobinopathies, screening, thalassemia
  • Mitra Gholami, Shahram Nazari *, Mahdi Farzadkia, Gharib Majidi, Soudabeh Alizadeh Matboo Pages 159-167
    Background
    Poly(amidoamine) (PAMAM) dendrimer derivatives have been investigated for their biological applications, especially for delivery of drugs, including antimicrobial drugs to eukaryotic cells, but their effects on bacterial cells are largely unexplored. Nanotechnology and its application is one of the rapidly developing sciences. As demand of fresh drinking water is increasing, nanotechnology can contribute noticeable development and improvement to water treatment process. This study was aimed to examine synthesis and the antibacterial effect of Nanopolyamidoamine-G7 (NPAMAM-G7) dendrimer on Escherichia Coli (E. Coli), Klebsiella Oxytoca (K. Oxytoca), Pseudomonas Aeruginosa (P. Aeruginosa), Proteus Mirabilis (P. Mirabilis) and Staphylococcus Aureus (S. Aureus) from aqueous solution.
    Methods
    In this experimental study that has been conducted in August to December 2015 in the laboratory of microbiology of Iran University of Medical Sciences, initially dilution of 103 CFU/ml were prepared from each strain of bacteria. Then different concentrations of dendrimer (0.025, 0.25, 2.5 and 25 µg/ml) in the laboratory temperature (23-25 °C) was added to water. In order to determine the efficiency of dendrimers in removal of bacteria, samples were taken at different times (0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 min) and were cultured on nutrient agar medium. Samples were incubated for 24 hours at 37 °C and then number of colonies were counted.
    Results
    Antibacterial properties of dendrimers in aqueous solution by increasing the dendrimer concentration and contact time is directly related. At a concentration of 25 μg/ml at 60 minutes all bacteria except S. Aureus, and at 30 minutes, E. Coli and K. Oxytoca bacteria for 100% excluded. The concentration of 2.5 μg/ml at 60 minutes of bacteria, E. Coli, K. Oxytoca and P. Mirabilis are 100% excluded. All concentrations of dendrimers at different times were reduced bacteria in the PAMAM- G7 dendrimer effect on gram-negative bacteria, gram-positive bacteria was better.
    Conclusion
    The NPAMAM-G7 dendrimer with end amine groups exhibited a positive impact on the removal of standard strains, gram-positive and gram-negative bacteria. Therefore, it is possible to use these nanodendrimers as antibacterial in the future.
    Keywords: anti, bacterial agents, gram, negative bacteria, gram, positive bacteria, PAMAM dendrimer
  • Amir Mirzaie *, Seyed Ataollah Sadat Shandiz, Hassan Noorbazargan, Elahe Ali Asgary Pages 168-176
    Background
    Aloysia citrodora belongs to the Verbenaceae family of plants, a well-known herbal medicine in Iran. The aim of the present study was to investigate the chemical composition, antioxidant, antibacterial, cytotoxic and apoptotic effect of A. citrodora extract against human colon cancer (HT29) cells by using real-time polymerase chain reaction and flow-cytometry methods.
    Methods
    This experimental study was carried out in Islamic Azad University, East Tehran Branch, from March to September of 2014. At first, the A. citrodora chemical constituents were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) technique. In addition, antioxidant assay, antibacterial and anti-cancer effect was performed using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), disk diffusion and 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) methods, respectively. The half maximal inhibitory concentration (IC50) value was calculated. We extracted total RNA molecules by using RNX solution, after which cDNA was synthesized. Finally, the pro-apoptotic (Bax) and anti-apoptotic (Bcl2) gene expression was performed by real-time polymerase chain reaction and apoptotic effects were analyzed using Flow-cytometry method.
    Results
    GC-MS analysis of Aloysia citrodora extract was shown 37 major components and the most frequent component was belonged to Spathulenol (17.57%) and Caryophyllene oxide (15.15%) The antioxidant activity of the extract was IC50= 0.6±0.03 mg/ml. The maximum and minimum antibacterial effects of extract were belonged to gram-negative and gram-positive bacteria, respectively. Cytotoxic results revealed that the A.citrodora extract have IC50= 20.1±0.78 mg/ml against colon cancer (HT29) cell line and real-time polymerase chain reaction results showed the expression level of Bax and Bcl2 was increased and decreased respectively in colon cancer cell line (3.470±0.72 (P
    Conclusion
    According to the results, it seems that A. citrodora extract has potential antioxidant, antibacterial and anticancer effects and it suggested that further studies were performed for A. citrodora pharmaceutical importance.
    Keywords: Aloysia citrodora, antioxidant activity, apoptosis, cytotoxicity, flow, cytometry
  • Hamid Kazemian, Zahra Pakbaz, Seyed Mostafa Hosseini, Mohammad Reza Pourmand* Pages 177-182
    Background
    The genome of the bacteria has considerable diversity in terms of sequence of nucleotide bases and change over the time. With the advancement of bioinformatics science possibility of the vast comparison to living organisms has risen. During the last two decades many information about genome sequencing of pathogenic and non-pathogenic bacteria have been published. Using this information and to find connections between them and many phenotypic characteristics and behavior of bacteria could be used in many studies. In this study we compared some of the genetic, phenotypic and behavioral properties of archaebacteria and eubacteria.
    Methods
    In this analytical study, genomic Information of 286 species of archaebacteria and 122 species of eubacteria were collected from the NCBI (National Center for Biotechnology Information) site which was conducted in April to June 2015. Mean of gene size, gene number, protein number and C content compared in the two groups of archaebacteria and eubacteria. Association of genomic characterization of bacteria with several other characteristics were analyzed using SPSS statistical software version 19 (Chicago, IL, USA). For this purpose, the Pearson correlation coefficient (Pearson), Student’s t-test and ANOVA test (One-way analysis of variance) was used. The P values less than 0.05 was considered as significant level.
    Results
    There was significant association between means discrepancy in two group (P= 0.01). The genome size of eubacteria and archaebacteria have significant association with some of the characteristics of bacteria, such as the C content, the number of proteins, genes and habitats of the bacteria (P= 0.01). As well as there was significant association between genome size and features such as number of pseudogene, mobility and type of breathing in eubacteria (P= 0.01) but not in archaebacterial (P˃ 0.05).
    Conclusion
    Many characteristics of eubacteria and archaebacteria are significantly associated with genomic properties. Comparison genomics of bacteria will help in identification of evolutionary origins as well as differences between different categories of bacterial.
    Keywords: archaea, bacteria, genome
  • Mansoureh Ghaoomi, Soheila Aminimoghaddam *, Hasan Safari, Ahmadreza Mahmoudzadeh Pages 183-189
    Background
    Cervical cancer is known to be preventable because of long period of pre-invasive stage, availability of screening tools, and effective treatments for early invasive cervical lesions. Screening is main measures to prevent the disease and Pap smear is a screening strategy for cervical cancer. Current paper aimed to evaluate levels of awareness and practice regarding Pap smear screening among women aged between 20 to 65 years in Tehran (Iran).
    Methods
    This was a descriptive-analytical study conducted in Tehran City of Iran in 2015 at Firoozgar Hospital. The research population included all married, widowed and divorced women aged 20-65 years. Data analysis was performed using the Pearson correlation and Student’s t-tests in SPSS, ver. 23 (Chicago, IL, USA).
    Results
    Among 90 individuals who have fill questionnaire completely, 66.6% subjects had Pap smear tests. 40% of the individuals aged between 30 to 39 and the education level is distributed equally between Intermediate, Diploma and graduate and only 3 percent of them, continue their education to higher level. There was a significant relationship between the awareness of Pap smear and educational level (of both wives and husbands). The people who have graduate degree, have the best awareness. Working women revealed higher level of awareness about Pap smear. Shame and fear of taking the cancer were the most common reasons which lead to avoidance in doing the test by the women, while the most encouraging factors for performing the test were the information mostly provided by physicians and after that, the information provided by friends.
    Conclusion
    The awareness of Pap smear test which was measured by weighting different questions in the questionnaire by experts, prove that the women aged above 39, have an average level of awareness of Pap smear test. Due to high prevalence of cervical cancer and prolonged pre invasive course, role of Pap smear for early diagnosis necessitate the use of proper and inexpensive instructional methods to increase awareness in women about cervical cancer and preventive strategies.
    Keywords: awareness, cervical cancer, Pap smear, woman
  • Nasrin Dodangi, Nastaran Habibi * Pages 190-198
    Background
    Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a common and mostly chronic mental health condition that affects children, adolescents, and adults. Stimulants and atomoxetine are first-line agents for the treatment of ADHD. Despite the impressive track record of stimulants in the treatment of ADHD, they fail in 25% of patients due to lack of efficacy or the emergence of unwanted side effects. Accordingly, this study carried out to compare efficacy and safety of duloxetine (a serotonin and norepinephrine reuptake inhibitor) and methylphenidate (a short acting stimulant) in the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder.
    Methods
    Twenty-four children diagnosed with ADHD participated in this 6 weeks open clinical trial. Patients were between 6 to 11 years old that had been referred to psychiatry clinic at Akhavan and Rofide Medical and Rehabilitation Center in Tehran from September 2012 to July 2014. Diagnosis was made by two child psychiatrist according to DSM-IV TR criteria. Thirteen patients received duloxetine and others received methylphenidate. Conner’ parent rating scale-revised-short form (CPRS-RS) and ADHD-rating scale (ADHD-RS) were used at the beginning and then each two weeks to assess efficacy of treatment. Routine laboratory tests and electrocardiogram (ECG) was carried out in the beginning and end of the trial.
    Results
    Twenty children with ADHD completed the study (Ten in methylphenidate and ten in duloxetine group). In both groups, scales of CPRS-RS and ADHD-RS were reduced from baseline to endpoint, but this reduction in methylphenidate group was significantly greater than duloxetine group (P= 0.000). The most common side effect was gastrointestinal problems in duloxetine group and anorexia in methylphenidate group. No serious side effects and no changes in laboratory and ECG indexes were seen in both groups.
    Conclusion
    Duloxetine is not efficacious as well as methylphenidate in treatment of children with ADHD. Although more research are needed to achieve more accurate results.
    Keywords: adverse effects, attention deficit disorder with hyperactivity, clinical trial, conner scale, duloxetine hydrochloride, methylphenidate
  • Hossein Fakhrzadeh *, Mohammad Jafar Mahmoudi, Zahra Droudian, Farshad Sharifi, Yaser Tajalizadeh Khoob, Neda Mehrdad, Fatemeh Jafaraghaei, Zohreh Badamchizadeh Pages 199-207
    Background
    The relationship between serum homocysteine levels and cardiovascular diseases has been elucidated since many years ago. In this study, the association between serum levels of homocysteine, folic acid, and vitamin B12 with the pulse wave velocity and Buckberg index or subendocardial viability ratio was assessed in individuals with diabetes and also non-diabetic subjects.
    Methods
    In this cross-sectional study, 58 individuals with type 2 diabetes and 36 non-diabetic people, from April to October 2013 were enrolled in Dr. Shariati Hospital affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Anthropometric and blood pressure measurements were performed with standard methods. Fasting serum glucose, total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol, high density lipoprotein cholesterol, Triglyceide, A1C, vitamin B12, folic acid and serum homocysteine levels as well as, highly sensitive complement-reactive protein (hs-CRP) were measured. Artherial stiffness was assessed by calculating pulse wave velocity and aortic agumentation index via Sphygmocor. In addition, Buckberg index (Subendocardial viability ratio) was assessed by dividing myocardial oxygen supply to dimand expressed as percent. The normality of distributions was evaluated by Kolmogorov-Smirnov test and linear regression models were utilized to detect associations.
    Results
    Diabetic and non-diabetic subjects differed in terms of age, history of hypertension, serum levels of homocysteine, and LDL-C (P
    Conclusion
    Homocysteine levels in non-diabetic individuals were associated to sub-clinical atherosclerosis markers but we could not find this association in diabetic participants.
    Keywords: atherosclerosis, homocysteine, pulse wave analysis
  • Farin Soleimani, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Fatemeh Nayeri, Hosein Dalili, Mamak Shariat* Pages 208-212
    Background
    In fact, there is no doubt that medical education should be to prepare students for those clinical problems that they may encounter in their future performance. But according to the findings of previous studies in this area, one of the important priority and basic needs in education is training health workers, including physicians.
    Methods
    In this qualitative study focuses on the content analysis of typical (conventional content analysis) was performed. The aim of this study was to determine the needs and skills required to train neonatal subspecialists in the ability to manage vulnerable neonates problems and their families specialized in the field of comprehensive health care have driven. Based on purposive sampling, the research participants, staff and alumni of the second year and above the five-year sub-specialty in neonatology, formed by the association of neonatal diseases were chosen. Saturation as a termination criterion was applied to the collected data. Method of data collection was semi-structured interviews and focus group discussions. Reliability means the adequacy and accuracy that was measured by four methodological criteria: credibility, confirmability, transferability and dependability. All phases of study were recorded elaborately and the researchers reported all findings in the same speech research participants.
    Results
    Respondents consider themselves some week points in neonatal medicine education; they expressed their opinions in three categories with four subcategories as follow: "competent person knowledgeable", "weakness of the curriculum", "educational challenges", "need to review the curriculum", "the need to reform medical education system in the country", and "effective strategies for teaching".
    Conclusion
    Editing curriculum to teach coherent and comprehensive clinical skills in one hand, social support and health care for vulnerable children and families in other hand will improve care for vulnerable neonates.
    Keywords: curriculum, educational needs, neonatal neurodevelopment
  • Leila Pourali, Sedighe Ayati *, Atieh Vatanchi, Parvaneh Layegh, Nasrin Pourmoghadam Pages 213-217
    Background
    ″Wernicke’s Korsakoff″ syndrome is the most important complication of severe thiamine deficiency. The term refers to two different syndromes, each representing a different stage of the disease. Wernicke’s encephalopathy (WE) is an acute syndrome requiring emergent treatment to prevent death and neurologic morbidity. Korsakoff syndrome (KS) refers to a chronic neurologic condition that usually occurs as a consequence of WE. It is a rare complication of hyperemesis gravidarum that confusion, ocular signs, and gait ataxia are the most prevalent symptoms, respectively. Typical brain lesions of wernicke’s encephalopathy (WE) are observed at autopsy in 0.4 to 2.8 percent of the general population in the western world and the majority of affected patients are alcoholic. The prevalence of wernicke’s encephalopathy lesions seen on autopsy was 12.5% of alcohol abusers in one report. Among those who with alcohol-related death, it has been reported to be even higher, 29 to 59%. The aim of this study was to report a case of wernicke’s encephalopathy following hyperemesis gravidarum.
    Case Presentation
    A 28-year-old-pregnant woman in 19th weeks of gestation referred to the hospital with hyperemesis, gait ataxia, and dysarthria before that she had hyperemesis gravidarum with weight loss and unresponsive to outpatient and inpatient medical therapy. MRI showed hyperdense lesion around thalamus which was characteristic of wernicke’s encephalopathy. Rapid improvement in patient’s condition occurred after high dose thiamine infusion.
    Conclusion
    In hyperemesis gravidarum, presence of either symptoms of ocular or mental disorder or ataxia must be considered to rule out and appropriate treatment of Wernicke’s syndrome which can cause maternal and fetal death.
    Keywords: hyperemesis gravidarum, thiamine, wernicke's encephalopathy
  • Zohreh Yousefi, Sima Kadkhodayan, Shohre Saeed *, Amirhossein Jafarian, Fatemeh Mirzamarjani Pages 218-222
    Background
    Swyer syndrome is a type of hypogonadism with 46,XY karyotype. This syndrome was named by Gerald Swyer, an endocrinologist. It leads to a female with normal internal genitalia (uterus, fallopian tubes, cervix, vagina), but instead of ovaries, they have non functional ovary (streak gonads). Also, they have absence of puberty because of gonadal digenesis. The current practice is to proceed gonadectomy once the diagnosis is made due to the fact that the risk of malignant transformation is high in dysgenetic gonad. In addition, hormonal replacement therapy after surgery is acceptable.
    Case Presentation
    We present a case of gonadoblastom in right ovary in a Swyer syndrome who referred to the department of Gynecology Oncology at Ghaem Hospital, Mashhad University, Iran in 2015 for evaluation of abdomino-pelvic distention. She was a 18-year-old female with 46, XY karyotype and poor secondary sexual character and normal external genitalia. She suffered of abdominal pain. In palpation of the abdomen, an irregular mobile mass was detected in left lower quadrant. The ultrasound revealed uterine size approximate dimensions 3×2 cm (infantile) and a 19 cm pelvic mass heterogeneous and multi-loculated in left side of the pelvic cavity with possible origin of the left ovary. In addition, in right pelvic fossa, a mass about 6 cm was detected. CT-Scan showed a pelvic mass with overall dimensions of 10 cm with vicinity to the left iliac vessels, modest amounts of ascities along with evidence of peritoneal dissemination (seeding). In laparotomy we observed massive ascities and a 20 cm solid mass in left ovary and a small mass in right ovary and involvement para aortic lymph node. Pathological report indicated as stage III of dysgerminoma in left ovary and gonadoblastom in right ovary.
    Conclusion
    This case is presented because it could have excellent prognosis if not missed opportunities of early recognizing and furthermore adequate treatment with gonadectomy.
    Keywords: dysgerminoma, gonadal dysgenesis, gonadoblastoma, swyer syndrome