فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتاد و یکم شماره 6 (پیاپی 269، شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صدف علی پور*، زهره دهقانی بیدگلی صفحات 412-424

    طیف سنجی رامان به عنوان یک ابزار ارزیابی مولکولی نوظهور و امیدوارکننده توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه زیست پزشکی، به ویژه در تشخیص بیماری در ارگان های انسانی همچون پستان را به خود جلب کرده است. اکثر مطالعات رامان بر روی پستان به ارزیابی برون تنی نمونه های بافتی برش خورده دست نخورده یا فرآوری شده پرداخته است، اگرچه برخی مطالعات درون تنی، عمدتا به صورت تهاجمی و به منظور ارزیابی حاشیه تومور در حین جراحی و تعداد کمی مطالعات غیرتهاجمی نیز وجود دارند. از آنجا که روش ارزیابی رامان غیرتهاجمی یا کم تهاجم یک نیاز اساسی جهت انتقال این روش به روش های بالینی است، در مقاله حاضر، جدیدترین و مرتبط ترین مطالعات در این راستا به منظور یافتن و معرفی مناسب ترین ویژگی های سیستم طیف سنجی رامان برای ارزیابی درون تنی بافت پستان مرور شده اند. از این رو اسناد پژوهشی شامل مقالات، کتاب ها و رساله های مرتبط با ارزیابی رامان بافت پستان یا ارزیابی رامان درون تنی سایر بافت ها جستجو شده و مرتبط ترین آنها به صورت جامع به منظور یافتن جزییات فنی سیستم های رامان بکار رفته مطالعه شدند. در نهایت مجموعه ای از مناسب ترین ویژگی های طیف سنجی رامان برای ارزیابی درون تنی پستان معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: بیماری های پستان، لیزر، فیبرهای نوری، طیف سنجی رامان
  • مهدی یدالله زاده*، نادر رضایی، محسن فرخ پور، مهدی عظیمی، مائده برهمن، محمد بهادرام، امیرحسین فروزان مهر، سید علی جواد موسوی صفحات 425-430
    زمینه و هدف

    برای تشخیص قطعی ضایعات قفسه سینه نیازمند نمونه برداری و بررسی بافت شناختی هستیم. باتوجه به اینکه تاکنون مطالعات بسیار محدودی برای مقایسه دو روش فوق برای ارزیابی ضایعات داخل قفسه سینه در ایران انجام شده است در این مطالعه سعی شده است تا این دو روش در این امر مقایسه شود. 

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی که از ابتدای فروردین 1399 تا انتهای اسفند 1399در کلینیک ریه بیمارستان فیروزگر تهران انجام شد، 30 بیمار با شکایت توده داخل قفسه سینه که نیازمند اخذ CT-Scan قفسه سینه بودند، همزمان تحت بررسی با MRI نیز قرار گرفتند. هیستوپاتولوژی به عنوان استاندارد طلایی تشخیصی در نظرگرفته شد. سپس نتایج تشخیصی مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل با استفاده از SPSS software, version 23 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) قرار گرفته است.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد 30 بیمار با میانگین سنی 83/44 سال (71=/12SD) و 60% مرد مورد مطالعه قرار گرفتند. براساس گزارش بافت شناختی موارد صحیح تشخیص داده شده در CT-Scan برابر 25 مورد (3/83%) و در MRI برابر 28 مورد (3/93%) بوده است. ضریب تطابق کاپا با CT scan برابر 783/0 و با MRI برابر 912/0 بود. در مورد دو روش CT scan و MRI نیز ضریب تطابق کاپا برابر 783/0 بود (001/0<P در هر سه مورد).  

    نتیجه گیری

    MRI نسبت به CT-Scan روش بهتری برای ارزیابی ضایعات داخل قفسه سینه است و شاید با ارزیابی این ضایعات با هر دو روش فوق دیگر نیازی به اخذ بیوپسی و بررسی هیستوپاتولوژی نباشد اما برای اثبات این موضوع نیاز به انجام مطالعه ای چند مرکزی و با حجم نمونه مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: توده داخل قفسه سینه، تصویربرداری با تشدید مغناطیسی، سی تی اسکن قفسه سینه، توده مدیاستن
  • شهناز برات*، گلدیس اولا، زینت السادات بوذری، آزیتا قنبرپور، هدی شیرافکن صفحات 431-436
    زمینه و هدف

    بی اختیاری استرسی ادرار به دلیل ضعف اسفنکتر مجرای ادرار و/یا ضعف عضلات کف لگن رخ می دهد. یکی از روش های درمانی این وضعیت، Trans-obturator tape (TOT) می باشد که عوارض بعد عمل کمتری نشان داده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوارض جراحی TOT در درمان زنان با بی اختیاری ادرار استرسی می باشد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه مقطعی می باشد که بر روی 59 خانم مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار که از فروردین 1390 تا انتهای اسفند 1399 در بیمارستان های روحانی و مهرگان بابل تحت جراحی TOT قرار گرفتند، صورت گرفت. جهت ثبت عوارض زودرس به پرونده پزشکی موجود در درمانگاه، مربوط به بررسی یک هفته و دو ماه پس از عمل بیماران مراجعه شد. عوارض دیررس عمل نیز در زمان ورود به مطالعه تحت بررسی قرار گرفت. در این مطالعه از SPSS software, version 60 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) استفاده شده است.

    یافته ها

    59 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین سنی شرکت کنندگان 40/9±92/54 سال می باشد. پس از عمل، شایعترین عارضه دیررس دیس پارونی (3/20%) و نادرترین عارضه  زودرس آسیب حین عمل به مجرای ادراری یا مثانه (7/1%) بوده است. در پاسخ به این سوال که آیا این جراحی را به دیگران که مشکل مشابه دارند توصیه می کنید، 53 نفر (83/89%) پاسخ مثبت دادند. میانگین میزان رضایت بیماران از عمل (در مقیاس صفر تا 100) 44/23±64/88 بود. براساس آزمون Student’s t-test میان بروز عارضه پس از عمل و میزان رضایت بیماران ارتباط آماری معناداری وجود دارد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    دیسپارونی شایعترین و عوارض حین جراحی مثل آسیب به مجرای ادراری نادرترین عوارض جراحی TOT هستند.

    کلیدواژگان: بی اختیاری استرسی ادرار، جراحی، نوار ترانس ابتراتور
  • سمانه اسلامی*، ایمان موسایی، معصومه اندیش، انسیه توانا، امین مرادی، علی تقی پور، احسان موسی فرخانی صفحات 437-440
    زمینه و هدف

    بیماری آلکاپتونوری از طریق فرآیندی به نام آکرونوز موجب اختلال در عملکرد اندام ها می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژیک مرگ ومیر بیماران مبتلا به آلکاپتونوری انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی داده های مربوط به متوفیان ثبت شده براساس سیستم کددهی بین المللی بیماری ها. (ICD-10) از سامانه ثبت و طبقه بندی علل مرگ ومیر ایران برای مرگ در اثر بیماری آلکاپتونوری بین اسفند 1392 تا دی سال 1401 استخراج گردید. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنسیت و وضعیت سکونت افراد بود.

    یافته ها

    میزان مرگ اختصاصی 31/0 به ازای هر یک میلیون نفر از جمعیت محاسبه گردید. در این مطالعه 90% موارد مرگ، در گروه سنی کمتر از پنج سال بوده است بین رخداد موارد مرگ در اثر آلکاپتونوری با متغیرهای مذکور تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های موجود در مطالعه حاضر، بیشترین موارد مرگ در گروه های سنی پایین رخ می دهد که به نظر می رسد بررسی های بیشتر برای شناخت ابعاد مختلف این بیماری مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: آلکاپتونوری، ایران، مرگ ومیر
  • محمدعلی قرائت*، یعقوب مهری الوار صفحات 441-449
    زمینه و هدف

    آنژیوژنز فرآیندی سودمند است که شبکه مویرگی را تقویت نموده و معمولا در پاسخ به تمرین بدنی آغاز می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات فاکتورهای فیزیولوژیکی دخیل در رگ زایی در پاسخ به تمرین های دایره ای یا مقاومتی سنتی انجام شد.

    روش بررسی

    36 دانشجوی مرد کم تحرک سالم در حال تحصیل در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران (سن: 3/2±1/22 سال، قد: cm 1/5±7/172) به طور داوطلبانه وارد مطالعه شده و از آبان لغایت بهمن 1401 در پژوهش شرکت کردند. داوطلبان به طور تصادفی در گروه تمرین های مقاومتی دایره ای (CRT) یا گروه تمرین قدرتی سنتی (RT) تقسیم شدند. گروه CRT به انجام تمرین چهار دور/ سه بار در هفته/ هشت هفته با شدت 55%-50 یک تکرار بیشینه (1RM) پرداخت (12n=). گروه RT نیز به انجام سه ست/ سه بار در هفته/ هشت هفته حرکات یکسان با شدت 75% 1RM و به دنبال آن دو دقیقه استراحت بین ست ها پرداخت (12=n). گروه کنترل نیز هیچ فعالیتی نداشت (12=n). میزان پاسخ فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF)، سطح پلاسمایی هورمون رشد (GH) و فاکتور رشد پایه فیبروبلاست (BFGF) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    هر دو پروتکل CRT و RT منجر به افزایش این فاکتورها در پس آزمون نسبت به پیش آزمون شدند. افزون براین، میزان VEGF و GH در پس آزمون به طور معناداری بیشتر از کنترل بود. نتایج نشانگر همبستگی قوی بین مقدار مطلق GH و VEGF به دنبال CRT و RT است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که CRT و RT ممکن است رگ زایی را از طریق افزایش VEGF، BFGF و GH افزایش دهند.

    کلیدواژگان: رگ زایی، فاکتور رشد پایه فیبروبلاست، تمرین دایره ای، تمرین مقاومتی، دانشجویان، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی
  • مژده بهادرزاده، احمد کچوئی، مصطفی واحدیان، الهه خان بابایی، پویا درخشان برجوئی* صفحات 450-456
    زمینه و هدف

    زخم های گوارشی به دلیل عدم تعادل بین مکانیسم های دفاعی مخاط معده و نیروهای آسیب زننده به ویژه اسید معده و پپسین اتفاق می افتند. 14%-2 زخم ها در نهایت سوراخ می شوند. از اتیولوژی های مهم در این رابطه می توان استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی، استروییدها، استعمال سیگار، هلیکوباکترپیلوری و رژیم غذایی پر نمک را نام برد.

    روش بررسی

    در این مطالعه با بررسی فاکتورها و عوامل مرتبط با پرفوراسیون، اطلاعات بیماران مبتلا به زخم پپتیک مراجعه کننده به بیمارستان بهشتی از اردیبهشت 1398 تا بهمن 1400 مورد بررسی قرار گرفتند و به دو گروه مبتلا به پرفوراسیون و بدون پرفوراسیون تقسیم شدند. سپس متغیرهای سن، جنس، سیگار، مصرف داروی ضدالتهاب غیراستروییدی (NSAID) و اوپیوم، عفونت هلیکوباکترپیلوری و مصرف PPI و سابقه پیشین پپتیک اولسر در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مصرف سیگار: در گروه بدون پرفوراسیون 6/29% سیگاری و در گروه پرفوره 4/50% سیگاری بودند. مصرف اوپیوم در افراد بدون پرفوراسیون حدود 6/15% و درگروه پرفوره حدود 3/33% بود. مصرف NSAID در گروه غیرپرفوره شیوع 6/35% و در گروه پرفوره شیوع 4/27% داشت. مصرف PPI در گروه بدون پرفوراسیون 7/46% و در گروه پرفوره 5/21% بود. شیوع عفونت H.pilory شیوع در گروه غیرپرفوره 2/45% و در گروه پرفوره 4/30% بود. سابقه پیشین PUD در گروه غیرپرفوره 3/56% و در گروه با پرفوراسیون 8/37% بود.

    نتیجه گیری

    بین مصرف سیگار و اوپیوم در گروه پرفوره و غیرپرفوره مصرف PPI در این دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت به طورکلی شیوع PUD در جنس مرد در هر دو نوع پرفوره و غیرپرفوره بالاتر بود.

    کلیدواژگان: منطق فازی، هلیکوباکترپیلوری، داروی ضدالتهاب غیراستروییدی، اولسر پپتیک
  • محمدعلی دامغانی، آیه شمس الدینی*، الهام عباس زاد صفحات 457-462
    زمینه و هدف

    اتالژی می تواند اولیه یا ارجاعی باشد. اتالژی اولیه اتیولوژی درد ساختمان گوش و در اتالژی ارجاعی درد علت مشخصی در گوش ندارد. باتوجه به اینکه اتالژی از شایعترین دلایل مراجعه بیماران به کلینیک است و تشخیص افتراقی وسیعی دارد، هدف بررسی علت درد گوش در بیماران ارجاعی است.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی روی بیماران مبتلا به اتالژی مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان شفا از فروردین تا شهریور 1401 انجام شد. نمونه ها توسط سرشماری جمع آوری و براساس لیست علل اتالژی بررسی شدند و با نرم افزار SPSS software, version 20 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    شایعترین دلایل اتالژی، اوتیت حاد 29%، اوتیت خارجی 17%، اوتیت مزمن مدیا 15% بود.

    نتیجه گیری

    شایعترین علل اتالژی به ترتیب اوتیت مدیای حاد، اوتیت اکسترن و اوتیت مدیای مزمن بود. رابطه معناداری بین اتالژی و جنسیت، بیماری زمینه ای، وضعیت اقتصادی، سیگار و تریاک مشاهده نشد. بین اتالژی و سن بیماران رابطه معناداری وجود داشت.

    کلیدواژگان: درد گوش، اوتیت، سرومن
  • منصوره برادران، محمد اشرف عظیمی، رسول نیکدل، سید حسن سید شریفی* صفحات 463-467
    زمینه و هدف

    آنوریسم شریان طحالی در کمتر از 1/0% افراد جامعه دیده می شود که در زنان باردار شایع تر است. از عوارض تهدیدکننده حیات آنوریسم شریان طحالی، پارگی خودبه خودی آنوریسم می باشد که موجب شوک هموراژیک می شود. در این مطالعه بیمار باردار با پارگی خودبخودی آنوریسم شریان طحالی گزارش می گردد.

    معرفی بیمار: 

    بیمار خانم 18 ساله، باردار 20 هفته می باشد که با درد منتشر شکم با شروع ناگهانی در شهریور 1402، به اورژانس بیمارستان بنت الهدی بجنورد مراجعه کرده است. در معاینه علایم حیاتی بیمار ناپایدار بود و معاینه شکم مطرح کننده پریتونیت بود. با توجه به سونوگرافی انجام شده و گزارش مایع آزاد فراوان و درناژ مایع خونی از شکم، بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفت. حین جراحی پارگی آنوریسم شریان طحالی مشهود بود که برای بیمار لیگاتور عروق طحالی و اسپلنکتومی انجام شد.

    نتیجه گیری

    یکی از بیماری های نادر، آنوریسم شریان طحالی می باشد که با توجه به بدون علامت بودن آن در صورت پارگی تشخیص آن دشوار بوده و درصد مرگ ومیر بالایی دارد.

    کلیدواژگان: آنوریسم، بارداری، شریان طحالی
  • صفحات 468-514

    رویداد "دانشجوی پژوهشگر" این رویداد با همکاری مرکز پژوهش های علمی دانشجویان دانشگاه و اداره پژوهش معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه برنامه ریزی و اجرا شد. در قالب این رویداد، دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی، پزشکی عمومی، دستیاری تخصصی و فوق تخصصی، به ارسال خلاصه ای از پژوهش انجام شده خود فراخوانده شدند و کلیه خلاصه مقالات ارسالی، در متمم مجله دانشکده پزشکی تحت چاپ قرار گرفت. برگزیدگان این رویداد مورد تقدیر قرار گرفتند و جوایز با عناوین زیر به برگزیدگان اهدا گردید:جایزه ویژه ترجمان دانش به آقای عرفان نقوی، جایزه ویژه پژوهش کم هزینه به خانم مایده احمدی، جایزه ویژه پژوهش مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی به خانم سایه جلالی، جایزه ویژه پژوهش با استفاده از امکانات موجود به خانم شیما خلیلی، جایزه ویژه پژوهش مبتنی بر نیاز بالینی به خانم گل آذین شاه بداغ و جایزه ویژه پژوهش مبتنی بر نگاه کلان به آقای علیرضا جعفری آزاد اهدا شد و نیز از آقای سید محمد اسحاق زاده برای انجام پژوهش مبتنی بر نیازهای فرهنگی تقدیر به عمل آمد.

  • علی اصغر خالقی* صفحات 515-516

    سردبیر محترم امروزه در تمام کشورهای جهان حفظ و ارتقای سلامت شهروندان را جزو وظایف بنیادی خود دانسته و برای دستیابی به آن از هیچ اقدامی فروگذار نکرده اند.1 اهمیت بهداشت به عنوان یک حق اساسی برای زندگی هر کس پوشیده نیست اما اقدامات لازم برای دستیابی به سلامت و بهداشت در هر کشوری نیازمند صرف هزینه هایی است که بعضا بزرگترین بخش از مخارج عمومی دولت ها را به خود اختصاص می دهند.1 رشد روزافزون هزینه های سلامت و بهداشت در تمام کشورهای دنیا یکی از دغدغه های اصلی مدیران و تصمیم گیران سلامت و همچنین سیاستگزاران این کشورها می باشد و بنابراین دستیابی به راهکارها و تعاملاتی که بتواند عملا دستیابی به هزینه ها را راحت تر و یا هزینه ها را کاهش دهد، از جمله مهمترین راهکارها در این زمینه هستند.1 در ایران همچون سایر نظام های سلامت، همواره افزایش شدید هزینه های سلامت یکی از چالش های ارایه خدمات به مردم بوده است.3-1 بنابر گزارشات انجام شده در سال 1381 در حدود 5% از تولید ناخالص داخلی ایران به بخش سلامت اختصاص داده شده است و این در حالی است که در سال 1393 این مقدار به حدود 5/7% رسیده و در این مدت سرانه هزینه های سلامت در ایران از 759 هزار ریال به 103 هزار ریال در سال 1393 رسیده است که رشد 14 برابری را نشان می دهد.3-1 این افزایش هزینه سلامت و همچنین محدود بودن منابع، این انگیزه را برای سیاستگذاران سلامت ایجاد می کند تا راهکارهای مناسبی را برای مدیریت بهتر این هزینه ها اتخاذ کنند و خیرین سلامت یکی از نقاط اتکا هستند، اما در این حال و هوا آیا به حجاج و نقش آنها فکر کرده ایم؟ حجاج عزیز پس از سال ها دعا و تقاضا از خداوند، فرصتی را برای حضور در مکه پیدا می کنند و این سفر مبتنی بر معنویات و خالص بودن عقیده به منظور انجام مناسک حج است. در چنین سفر کوتاهی نیاز به توجه و تمرکز بر اصل فلسفه حج و درک و معرفت در اجرای مناسک حج دارد، اما این مراسم خود شامل مراسمات بزرگتری در بازگشت از سفر می باشد که شاید بیشتر این مراسمات ریشه در آداب و رسوم و چشم و هم چشمی های بی مفهوم دارد و هزینه های بسیاری را بر حجاج تحمیل می کند. همانگونه که گفته شده، در کشور هزینه های بسیار برای ارایه اقدامات بهداشتی، سلامتی و درمانی مورد نیاز بوده و کمبودهای بسیار زیادی نیز مشاهده می گردد. از این رو باتوجه به اینکه حجاج برای یکی شدن با خدای خود، برای معرفت بالاتر و شناخت خود و خدای خود این سفر را تجربه می کنند، عملا صرف هزینه های بسیار زیادی که پس از سفر متحمل می شوند عملا عاقلانه به نظر نمی رسد و نیاز است این سفر را تکمیل کنند، تکمیل کردن سفر چگونه است؟ همانگونه که خود را پیش از سفر برای این مرسم بزرگ آماده می کنند و خود را خالص و پاک از همه مادیات می کنند و سپس از همه حلالیت می طلبند، به نظر می رسد برای پس از سفر نیز نیاز به تکمیل خالص شدن و یکی شدن با معبود است. در این زمینه انجام صدقات و کمک به نیازمندان و ارایه اقدامات خیرخواهانه بسیار قابل توجه است و اگر بتوان هزینه های بازگشت حجاج اعم از هزینه های پخت وپز و طبخ غذا برای مهمانان، هزینه های مربوط به سوغاتی و محصولات متبرک را در بخش سلامت و بهداشت هزینه کرد، آنگاه می توان تکمیل شده این فرایند را در ذهن متصور بود. گرچه راه برای خیرخواهی بسیار است، اما یکی از آنها مسیر خیرخواهی بهداشت و درمان کشور است و لذا لازم است سیاستگذاران سلامت این خیرین بالقوه را از طریق آگاهی رسانی بیشتر به خیرین بالفعل تبدیل کنند.

|
  • Sadaf Alipour*, Zohreh Dehghani-Bidgoli Pages 412-424

    Raman spectroscopy, as an emerging and promising molecular assessment tool, has attracted the attention of researchers, especially for disease diagnosis in human organs such as the breast. Although most of the Raman studies on the breast have dealt with ex-vivo examination of either intact or processed excised tissue specimens, there are some in-vivo studies, including intraoperative tumor margin assessment and a few non-invasive studies. Since the non-invasive or minimally invasive Raman assessment technique is an essential need for translation to clinical approaches, in the present article, the most recent and relevant studies in this regard have been reviewed to find and introduce the most proper Raman spectroscopy system’s specifications for in-vivo assessment of breast tissue. Scholarly documents, including articles, books, and dissertations related to Raman assessment of breast tissue or in-vivo Raman assessment of other human organs, were perused in search of the most relevant technical details of Raman systems employed so far. On the one hand, the present study has covered Raman instrumentation aspects of diverse types of Raman spectroscopy, different types of laser source and their specifications, optical elements used in the delivery and collection of light to and from the tissue such as lenses and fibers, detectors and even calibration settings. On the other hand, the main Raman features corresponding to different breast pathologies have been studied, speculating their variations in a non-invasive setting. Having studied all, we tried to find the best feasible configuration for a Raman system in terms of the ability to meet the needs of a non-invasive, in vivo clinical examination of the breast.  In terms of the Raman spectroscopy modality and laser source, SORS/TRS and 785nm laser diode, were selected for in vivo examination of the breast respectively. The pertinent parameters of the spectrograph, detector, and fiber optic probe were introduced as well. In the present study, detailed specifications of a non-invasive, in vivo Raman apparatus for examination of breast tissue have been studied and specified.

    Keywords: breast diseases, laser, optical fibers, Raman spectroscopy
  • Mahdi Yadollahzadeh*, Nader Rezaei, Mohsen Farrokhpour, Mehdi Azimi, Maedeh Barahman, Mohammad Bahadoram, Amirhossein Forouzanmehr, Seyed Ali Javad Mousavi Pages 425-430
    Background

    The realm of diagnosing intrathoracic lesions involves a spectrum of imaging methodologies, among which computed tomography (CT)-scan and magnetic resonance imaging (MRI) stand prominent. In the context of Iran, where there is no study comparing the efficacy of CT-scan and MRI for evaluating intrathoracic lesions, our study endeavors to bridge this gap. Mindful of the nuanced advantages and drawbacks inherent in each method, we aim to conduct a comprehensive comparative analysis of CT-scan and MRI in diagnosing intrathoracic lesions, focusing on patients seeking care at Firoozgar Hospital's pulmonary clinic.

    Methods

    Embarking on a cross-sectional exploration at Firoozgar Hospital Pulmonary Clinic in Tehran, Iran, our investigative journey unfolded between April 2020 and March 2021. Thirty patients, spanning ages 21 to 69, presenting with intra-thoracic lesions encompassing mediastinal and chest wall anomalies, underwent simultaneous CT scan and MRI examinations. In pursuit of diagnostic certainty, histopathology was ordained as the gold standard, and the ensuing results underwent meticulous scrutiny and analysis utilizing SPSS 23 statistical software.

    Results

    Our study cohort comprised 30 patients, averaging 44.83 years (SD=12.71), with males constituting 60% of the population. Delving into the histological reports, CT-scan and MRI accurately diagnosed 25 (83.3%) and 28 (93.3%) cases, respectively, in retrospective analysis. The Kappa matching coefficient for CT-scan stood at 0.783, while for MRI, it soared to 0.912. A notable revelation surfaced as the Kappa matching coefficient for both CT-scan and MRI maintained a robust 0.783 (P<0.001 in all three cases).

    Conclusion

    MRI might wield a superior diagnostic prowess compared to CT-scan in evaluating intrathoracic lesions. The robust Kappa matching coefficients endorse a substantial concordance between the two imaging modalities. The implications further beckon contemplation that, in select scenarios, the acquisition of biopsy and histopathology may prove redundant when scrutinizing intrathoracic lesions using the tandem approach of CT-scan and MRI. However, to etch these findings into the annals of medical certainty, a multicenter study endowed with a judicious sample size emerges as an imperative next step.

    Keywords: mediastinal mass, chest wall mass, magnetic resonance imaging, chest computed tomography scan
  • Shahnaz Barat*, Goldis Ola, Zinatossadat Bouzari, Azita Ghanbarpour, Hoda Shirafkan Pages 431-436
    Background

    Urinary stress incontinence occurs due to weakness of the urethral sphincter and/or weakness of the pelvic floor muscles. The purpose of this study is to investigate the complications of TOT surgery in the treatment of women with stress urinary February.

    Methods

    This is a cross-sectional study that was conducted on women suffering from stress urinary incontinence who underwent TOT surgery in Rohani and Mehregan Hospitals of Babol between March 2010 and February 2019. In order to record early complications, the medical records available in the clinic were referred to for the examination of patients one week and two months after the operation. The late complications of the operation were also investigated at the time of entering the study. Also, satisfaction with the procedure was scored using a visual scale (score 0 to 100). SPSS version 26 software was used in this study. Also, the significance level is less than 0.05.

    Results

    The study included 59 patients, the majority of whom were housewives (91.5%), had an education level below high school (74.6%), and were menopausal (71.2%). The average age of the participants is 54.92±9.40 years. The most common postoperative complications were Dyspareunia (20.3%), lower urinary symptoms (13.6%), and incontinency (10.2%). Also, the rarest complications were intraoperative injury to the urethra or bladder (1.7%), mild Vaginal erogenous (1.7%), pain at the operation site (3.4%), and need for adjuvant treatment (3.4%). In response to the question of whether you would recommend this surgery to others who have the same problem, 53 people (83.89%) responded positively. The average level of patients' satisfaction with the operation (on a scale of 0 to 100) was 88.64±23.44. According to the T-test, there is a statistically significant relationship between the incidence of postoperative complications and the level of patient satisfaction (P<0.001).

    Conclusion

    Dyspareunia is the most common and complications during surgery such as damage to the urethra are the rarest complications of TOT surgery.

    Keywords: stress urinary incontinence, surgery, trans-obturator tape
  • Samaneh Eslami*, Iman Mousaei, Masoumeh Andish, Ensieh Tavana, Amin Moradi, Ali Taghipour, Ehsan Mosa Farkhani Pages 437-440
    Background

    Alkaptonuria is a rare disorder that leads to excessive production and accumulation of homogentisic acid in body tissues, and this increase causes tissue degeneration and organ dysfunction through a process called achromasia. Due to very few studies in the field of this disease and access to epidemiological data for the first time in Iran, the present study was conducted with the aim of epidemiological investigation of the mortality rate of patients with alkaptonuria during the years 2013 to 2022 in Iran.

    Methods

    The design of the present study was cross-sectional (descriptive-analytical). The data related to the deceased registered according to the international coding system of diseases (ICD-10) were extracted from the system of registration and classification of the causes of death of Iran for death due to alkaptonuria disease. The variables investigated in this study included: age, gender and residence status of the deceased. Chi-square and Fisher's exact test were also used to analyze the data.

    Results

    The specific death rate was calculated as 0.31 per one million people of the population. In this study, 90% of the deaths occurred at the age of less than five years. The age variable included two groups of less than five years and more than five years, where 90% of deaths occurred at the age of less than five years. 60% of the deceased were men and 40% were women. Regarding the residence status variable, 82% of the cases were urban and the rest were rural. Finally, there was no significant difference between the incidence of death due to alkaptonuria disease and the investigated variables, which are age (P=0.291), gender (P=0.958) and residence status (P=0.273).

    Conclusion

    According to the findings in the present study, although no significant difference was observed between age and the number of cases of death due to alkaptonuria; But most cases of death have occurred in young age groups, which seems that more studies are needed to understand the different dimensions of this disease

    Keywords: alkaptonuria, iran, mortality
  • MohammadAli Gharaat*, Yaghoob Mehri Alvar Pages 441-449
    Background

    Angiogenesis is a physiological process leading to capillary density enhancement and better blood distribution in skeletal muscles, which triggers in response to physical training. The present study aimed to investigate the changes in physiological factors involved in angiogenesis in response to circuit or traditional resistance training.

    Methods

    Thirty-six healthy sedentary students who were studying at Shahid Rajaee Teacher Training University of Tehran (age: 22.1±2.3 years; height: 172.7±5.1 cm) volunteered to participate in the study (from October 2021 to February 2022). Following a pre-test to evaluate one repetition maximum (1RM) of selected movements (Leg Press, Leg Curl, Leg Extension, Bench Pull, Seated Row, Biceps Curl), subjects randomly divided into Circuit Resistance training (CRT) (training protocol included 4 circles/3 times a week/8 weeks circuit performance/50-55% 1 Repetition Maximum (1RM), n=12), Traditional resistance training (RT) (training protocol included 8 repetition/3 set/3 time per week/8 weeks of same movements with 75% 1RM followed by 2 minutes break to rest between the sets; n=12) and the control group without any regular training (n=12). We assessed the level of Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), plasma level of growth hormone (GH), and Basic Fibroblast Growth Factor (BFGF) to the mentioned training methods. Data were evaluated by utilizing SPSS version 14.

    Results

    Present findings showed that CRT and RT protocols resulted in significant increases in post-test compared to pre-test in VEGF (P=0.00), GH (P=0.04), and BFGF (P=0.00). In addition, the magnitude of changes in VEGF and GH were significantly greater than the magnitude of changes in control group in post-test (P=0.03, and 0.001, respectively). Furthermore, there was a strong correlation between absolute values of GH and VEGF (r=0.74 and r=0.71) following CRT (P=0.01) and RT (P=0.02).

    Conclusion

    This study demonstrated that CRT and RT might enhance angiogenesis through an increase in VEGF, bFGF and GH, leading to better blood distribution in muscles.

    Keywords: angiogenesis, basic fibroblast growth factor, circuit training, resistance training, student, vascular endothelial growth factor
  • Mojdeh Bahadorzadeh, Mostafa Vahedian, Elaheh Khan Babaei, Pouya Derakhshan-Barjoei* Pages 450-456
    Background

    Gastrointestinal ulcers occur due to an imbalance between the defense mechanisms of the gastric mucosa and damaging forces, especially gastric acid and pepsin. Overall, complications occur in 10%-20% of these patients, and 2%-14% of wounds eventually perforate. The use of non-steroidal anti-inflammatory drugs, steroids, smoking, Helicobacter pylori and high salt diet can be mentioned as important etiologies in this regard.

    Methods

    In this study, the information of patients with peptic ulcer who referred to Beheshti Hospital from 2019 to 2022 was analyzed. They were divided into two groups with perforation and without perforation. Then the variables of age, sex, smoking, NSAID and opium use, Helicobacter pylori infection and proton pump inhibitor use and previous history of peptic ulcer were investigated in two groups.

    Results

    The findings of the present study showed that the average age in the group with perforation was 48.7 and in the group without perforation was 42.04. In the non-perforated group, 58.5% of the patients were male, and in the group with perforation, 82.2% of the patients were male. In terms of smoking, 29.6% were smokers in the group without perforation and 50.4% were smokers in the group with perforation. Opium consumption was about 15.6% in people without perforation and about 33.3% in people with perforation. In terms of NSAID use, the prevalence was 35.6% in the group without perforation and 27.4% in the group with perforation. PPI consumption was 46.7% in the group without perforation and 21.5% in the group with perforation. In terms of the prevalence of H.pylori infection, the prevalence in the non-perforated group was 45.2% and in the perforated group it was 30.4%. The previous history of PUD was 56.3% in the non-perforated group and 37.8% in the group with perforation.

    Conclusion

    There was a significant difference between cigarette and opium consumption in the perforated and non-perforated groups, and PPI consumption in these two groups. In general, the prevalence of PUD was higher in males in both perforated and non-perforated types. Fuzzy results also confirmed the effect of risk factors concordance with perforation.

    Keywords: fuzzy logic, helicobacter pylori, non-steroidal anti-inflammatory drugs, peptic ulcer
  • MohamadAli Damghani, Ayeh Shamsadini*, Elham Abbaszade Pages 457-462
    Background

    Otalgia is defined as pain localizing in the ear that can be primary or referred. By careful history and physical examination, all causes in this extensive differential diagnosis can be excluded. Given that otalgia is one of the most common causes for patients to visit the clinic and has a wide variety of differential diagnosis, the purpose of this study is to investigate the frequency of different etiologies of ear pain in patients referred to referral clinic.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on patients presenting with otalgia. After entering the study, the patient underwent a thorough examination of the ear, nose, throat, head and neck, teeth and salivary glands by a resident under the supervision of a senior otologist, and based on the findings, relevant para clinical procedures such as x-ray, CT scan or stroboscopy were performed. Data collection was done based on a data log check list. Samples were collected during six months. SPSS software version 20 was used for analyses.

    Results

    The most common causes of otalgia were acute otitis media 29%, external otitis 17% and chronic otitis media 15%. Cerumen and referral ear pain were next in line (13.5%). There was significant relationship between otalgia with age groups (The age between 13 and 30 years were the most referred due to otalgia). There was no significant relationship between otalgia and gender, underlying disease, economic status, smoking and opium use.

    Conclusion

    Given that otalgia is a common complaint in patients referred to the clinic, knowing its causes and origin is useful in diagnosing, proper treating it and avoiding unnecessary para clinical procedures and empirical treatment. The most common causes of otalgia in this study were acute otitis media, otitis externa and chronic otitis media, respectively. Referral otalgia and cerumen impaction were the next causes. Among the age groups, the age between 13 and 30 years were the most referred due to otalgia, but there was no significant relationship with any of the variables of gender, economic status and smoking and opium use.

    Keywords: cerumen, otalgia, otitis
  • Mansoureh Baradaran, Mohammd Ashraf Azimi, Rasoul Nikdel, Seyed Hassan Seyed Sharifi* Pages 463-467
    Background

    Splenic artery aneurysm is seen in less than 0.1% of the population. Aneurysm of the splenic artery is more common in pregnant women. One of the life-threatening complications of splenic artery aneurysm is the spontaneous rupture of the aneurysm, which causes hemorrhagic shock. This complication is more common in pregnant women than other people in the society and has more mortality and morbidity. In this study, a pregnant patient with spontaneous rupture of splenic artery aneurysm is reported.

    Case Presentation

    The patient is an 18-year-old woman, 20 weeks pregnant, who came to the Emergency department of Bentolhoda Hospital in Bojnurd with diffuse  sudden onset of abdominal pain in the September of 2023. On examination, the patient's vital signs were unstable, which was due to the presence of hemorrhagic shock. In the examination of the patient's abdomen, or generalized tenderness and rebound tenderness? was evident, suggesting peritonitis. According to the ultrasound report, abundant free fluid and fluid containing blood was drained from the abdomen under ultrasound guidance. The patient underwent surgery with the diagnosis of hemorrhagic shock with a midline incision of the abdomen above and below the umbilicus. In the performed surgery, evidence of splenic artery aneurysm rupture was evident. For the patient, ligature and resection of splenic vessels (artery and vein) and splenectomy were performed. After surgery and stabilization of the patient's condition, fetal health ultrasound was performed, and the fetus had no heartbeat. Therefore, medical induction of abortion was performed, and after 48 hours, the fetus was completely expelled, and then mother was transferred to the ward. And four days after the surgery, she was discharged with general improvement. No remarkable adverse effects were observed after surgery.

    Conclusion

    One of the rare diseases is splenic artery aneurysm, which is difficult to diagnose due to its asymptomatic rupture and high mortality rate.

    Keywords: aneurysm, pregnancy, splenic artery
  • AliAsghar Khaleghi* Pages 515-516