فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال دهم شماره 4 (پیاپی 45، مهر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • محمد شاه ابویی، جابر یقینی، ابوالفضل اصلانی، آرمن الکساندریان صفحات 231-236
    مقدمه
    حس ناخوشایند درد باعث می شود بیمار از مراجعه به دندان پزشک خودداری نماید. این مساله در موقع جرم گیری دندان ها اتفاق می افتد و عواقب ناشی از عدم مراجعه باعث تشدید بیماری پریودنتال می گردد. هدف از این مطالعه مقایسه ایبوپروفن خوراکی و ژل لیدوکائین در کاهش درد در بیماران هنگام جرم گیری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی یکسو کور تعداد 80 بیمار به صورت تصادفی از بیماران بخش پریودنتولوژی دانشکده دندان پزشکی، با پریودنتیت خفیف تا متوسط که نیاز به جرم گیری داشتند انتخاب و به چهار گروه تقسیم شدند: در گروه اول قرص ایبوپروفن، در گروه دوم قرص دارونما، در گروه سوم ژل لیدوکائین و در گروه چهارم ژل دارونما در حین جرم گیری استفاده شد. بیماران پس از درمان میزان درد هنگام جرم گیری را بر روی شاخص VAS (Visual analog scale) علامت گذاری کردند. پس از آن داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 11/5 جمع آوری شد و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس و کولموگروف اسمیرنوف وتوکی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05 = α).
    یافته ها
    میانگین درد در گروهی که از ژل لیدوکائین استفاده شده بود (1/80) به طور معنی داری کم تر از بقیه گروه ها بود (0/230 = p value) و در گروهی که از ژل دارونما برای درمان استفاده شد بیش تر از بقیه بود (3/90) (0/230 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، استفاده از ژل لیدوکائین برای کاهش درد هنگام جرم گیری نسبت به تجویز سیستمیک قرص ایبوپروفن در کاهش درد موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: درد، پریودنتیت، جرم گیری
  • حمیدرضا افتخاریان، حمیدرضا عربیون، لادن اقبالی، لیلا حسینی نژاد صفحات 237-248
    مقدمه
    درد و تغییر در فشارخون از تبعات معمول جراحی دندان عقل نهفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثر پره گابالین خوراکی با دوز 75 میلی گرم، به صورت پیش دارو، روی تغییرات همودینامیک و کنترل درد پس از جراحی دندان های عقل نهفته انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، بر روی 210 بیمار دارای دندان عقل نهفته با تجویز 75 میلی گرم پره گابالین خوراکی یک ساعت قبل از جراحی در گروه آزمون (105نفر) و با دارونما در گروه کنترل (98 نفر) عمل جراحی انجام شد. تغییرات همودینامیک در چهار مرحله بررسی شد (مرحله1: یک ساعت قبل از عمل و پیش از تجویز قرص به بیمار، مرحله2: بلافاصله قبل از شروع عمل و بعد از تزریق بی حسی، مرحله3: بعد از اتمام جراحی، مرحله4: هنگام ترخیص بیمار). 6 ساعت بعد از عمل، شدت درد بیماران با روش مقیاس دیداری درد (Visual Analogue Scale) اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 15 جمع آوری و با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس وMann- whitney U بررسی شد (0/50 = α).
    یافته ها
    میانگین تغییرات ضربان قلب در طی مراحل 4 و 3 و2 با تعدیل برای سن افراد، تفاوت معنی دار نشان داد (0/001 > p value). میانگین تغییرات سیستول در مراحل 4 و 3 و 2 در گروه آزمون به طور معنی داری منفی تر از گروه کنترل بود (0/001 > p value). میانگین تغییرات دیاستول در مراحل 4 و 3 و 2 اختلاف معنی دار داشت (0/05 > p value)، میانگین دیاستول در گروه آزمون کاهش یافته ولی در گروه کنترل بدون تغییر بود. درد بعد از عمل در گروه کنترل به طور معنی دار بیش تر از گروه آزمون بود (0/001 > p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، پیش دارویی 75 میلی گرم پره گابالین خوراکی در جراحی دندان عقل نهفته اثر قابل توجهی در کاهش فشار سیستول و دیاستول دارد و در کاهش نمره درد پس از عمل موثر است..
    کلیدواژگان: پره گابالین، جراحی، درد دندان عقل
  • مرتضی بنکدارچیان، ایمان محمدی، مهدی رفیعی، کیانا صالح زاده اصفهانی صفحات 249-258
    مقدمه
    کارایی سیستم جونده با حداکثر نیروی ناشی از عمل عضلات بالا برنده فک بین دندان های بالا و پایین مرتبط است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میانگین حداکثر نیروی بایت در بیماران بی دندانی کامل و نیمه کامل دارای بی دندانی انتهای آزاد فک پایین با توجه به شکل صورت و ریج بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای- تحلیلی، تعداد 64 بیمار 40 تا 65 ساله که نیمی از آن ها بی دندانی کامل و نیمی دیگر نیمه بی دندان بودند به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. بیماران براساس شکل صورت به چهارگروه صورت های مربعی، مربعی- مثلثی، مثلثی و بیضی و بر اساس شکل ریج بی دندان به سه گروه ریج مربعی، مثلثی و بیضی تقسیم شدند. حداکثر نیروی بایت در ناحیه مولر اول در هر سمت به کمک دستگاه دیجیتال سه مرتبه اندازه گیری و میانگین این نیروها برای آنالیز آماری مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ANOVA، Spearman correlation و independent t tests و Chi square در سطح معنی داری 0/05 = α آنالیز شدند.
    یافته ها
    حداکثر نیروی بایت در بیماران نیمه بی دندان برحسب کیلوگرم 5/18 ± 18/4 (4/63 ± 20/7 در مردان و 4/7 ± 16در زنان) بود (0/001 > p value). هم چنین حداکثر نیروی بایت در بیماران بی دندانی کامل برحسب کیلوگرم 3/21 ± 8/5 (3/53 ± 9/9 در مردان و 2/17 ± 7/1 در زنان) بود (0/001 > p value). در بین شکل های مختلف صورت، صورت های مربعی میزان حداکثر نیروی بایت بیش تری نسبت به سایر گروه ها داشتند (0/001 > p value). هم چنین در بین شکل های مختلف ریج بی دندانی، ریج های مربعی میزان حداکثر نیروی بایت بیش تری نسبت به سایر گروه ها داشتند(0/001 > p value).
    نتیجه گیری
    حداکثر نیروی بایت در افراد نیمه بی دندان بیش از حداکثر نیروی بایت در افراد دارای بی دندانی کامل بود. هم چنین حداکثر نیروی بایت در صورت های مربعی، ریج های بی دندانی مربعی و مردان بیش از سایر گروه ها بود.
    کلید واژه ها: نیروی بایت، دنچر کامل، دنچر پارسیل
  • سید ابراهیم جباری فر، داود قاسمی، مهرداد برکتین، فرنوش علیزاده، ساناز طهمورث پور *، محمد دانش نژاد صفحات 259-265
    مقدمه

    یکی از راه های پیشگیری از پوسیدگی شیارهای دندان کاربرد شیارپوش هاست. جدیدترین شیارپوشی که تولید شده شیارپوش خود اچ کننده می باشد که نیازی به مرحله اچ و باند ندارد و کار با این ماده راحت و سریع است. هدف این تحقیق مقایسه ریز نشت سه ماده شیارپوش خود اچ کننده Prevent seal و شیارپوش متداول Clinpro و کامپوزیت قابل جریان Filtek-Flow بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به صورت مداخله ای تجربی از نوع آزمایشگاهی انجام شد. 45 دندان پرمولر فک بالا بدون پوسیدگی انتخاب و به سه گروه تقسیم شدند. دندان های گروه اول با شیارپوش خود اچ کننده Prevent seal، گروه دوم با شیارپوش متداول Clinpro و گروه سوم با کامپوزیت قابل جریان Filtek-Flow آماده شدند. بعد از عمل ترموسایکلینگ و استفاده از نفوذ رنگ با مغروق کردن در فوشین 0/5 درصد دندان ها برش داده شدند و ریزنشت توسط استریومیکروسکوپ بررسی شد و نتایج با آزمون آماری کروسکال والیس با سطح معنی داری 0/05 > p value مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    براساس نتایج بیش ترین میزان ریزنشت در گروه کامپوزیت قابل جریان Filtek-Flow و کم ترین میزان ریزنشت در گروه شیارپوش متداول Clinpro دیده شد، ولی بین میزان ریزنشت در گروه های مختلف اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (0/128 = p value).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، شیارپوش های خود اچ کننده و متداول و کامپوزیت قابل جریان از نظر میزان ریزنشت با یکدیگر تفاوتی ندارند.

    کلیدواژگان: شیارپوش، نشت دندانی، کامپوزیت رزین
  • حمید رضویان، رضا جاوری شهنی، سیدمحسن هاشمی نیا*، فریبا حیدری صفحات 266-274
    مقدمه

    از ویژگی های مهم سیلرها در درمان ریشه، فعالیت ضد قارچی آن ها می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه فعالیت ضد قارچی سیلرهای MTA Fillapex، tg-sealer،Multi-Cal، AH-Plus و Roeko Seal در برابر قارچ (CA) Candida Albicans به دو روش مستقیم و غیر مستقیم بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی از روش انتشار در محیط آگار (روش غیر مستقیم) برای مقایسه فعالیت ضد قارچی سیلرهای تازه تهیه شده، در برابر سوش استاندارد قارچ CA استفاده شد. هر یک از سیلرها در چاهک های ایجاد شده در وسط محیط کشت حاوی قارچ، قرار گرفتند. پس از انکوباسیون، قطر هاله های عدم رشد میکروبی به کمک کولیس اندازه گیری شد. در روش تماس مستقیم، جهت ارزیابی فعالیت ضد قارچی سیلرهای ست شده، سوسپانسیون های حاوی سیلر پودر شده و قارچ CAپس از گذشت زمان های 6، 15 و60 دقیقه کشت داده و انکوبه شدند. تعداد کلونی های تشکیل شده برحسب میلی لیتر، محاسبه گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 و با آنالیزهای آماری واریانس یک طرفه، واریانس برای داده های مکرر و تی - زوج بررسی شد (0/05 = α).

    یافته ها

    در روش انتشار آگار (روش غیر مستقیم) برای سیلرهای تازه تهیه شده خاصیت ضد قارچی سیلر Multi-Cal به طور معنی داری بیش تر از سایر سیلرها بود (0/05 >p value) ولی در روش تماس مستقیم برای سیلرهای ست شده، حداکثر فعالیت ضد قارچی را سیلر MTA Fillapexداشت (0/05 > p value). در هر دو روش سیلر سیلیکونی RoekoSeal حداقل فعالیت ضد قارچی را نشان داد (0/05 > p value).

    نتیجه گیری

    حداکثر فعالیت ضد قارچی با روش انتشار آگار (ADT) مربوط به سیلر Multi-Cal و حداکثر خاصیت ضد قارچی با روش تماس مستقیم (DCT) را سیلر MTA Fillapex نشان داد. در هر دو روش سیلر Roeko Seal حداقل فعالیت ضد قارچی را از خود نمایان ساخت.
    کلید واژه ها: درمان ریشه،کاندیدا آلبیکانس، سیلر

  • مهرنوش نکوراد، ناهید اسکندری، رضا باستان، نعیم الهایی، احمد حیدری صفحات 275-281
    مقدمه
    شوک آنافیلاکسی سیستمیک به عنوان یکی از اورژانسی ترین شرایط بالینی؛ البته با احتمال خیلی کم می تواند به دنبال تزریق داروهای بی حسی موضعی در بیماران تحت درمان های دندانپزشکی، اتفاق بیفتد. هدف از این تحقیق؛ بررسی میزان آگاهی دندان پزشکان در مورد شوک آنافیلاکسی و علایم بالینی ناشی از داروهای بی حسی موضعی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی 65 نفر از دندان پزشکان (سال های 1391 تا 1392) که در مطب های خصوصی و یا کلینیک های دندان پزشکی شهر اهواز شاغل بودند، مشارکت داده شدند. در این بررسی از دندان پزشکان خواسته شد تا به سوالات پرسشنامه در ارتباط با شوک آنافیلاکسی پاسخ دهند. اطلاعات به دست آمده با روش های آمار توصیفی، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 وآزمون آماری Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05 = α).
    یافته ها
    میانگین سنی دندان پزشکان مورد مطالعه 5±40 بود. بیش از نیمی (63/1 درصد) از دندان پزشکان اپی نفرین را به عنوان اولین داروی انتخابی برای درمان علایم شوک آنافیلاکسی انتخاب کرده بودند، حال آن که در بین جمعیت مورد مطالعه فقط 28 درصد در شیوه ی تزریق، مسیر عضلانی را انتخاب کردند. بین جنسیت (0/843 = p value)، سابقه کاری (0/955 = p value) و رتبه علمی دندان پزشکان و آگاهی آن ها در مورد علایم شوک آنافیلاکسی (0/895 = p value) ارتباط معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق دلالت بر این دارد که بیش تر دندان پزشکان از علایم بالینی و مهم تر از آن درمان شوک آنافیلاکسی و اقدامات ضروری و لازم مربوط به آن، در سال های اخیر اطلاعات کافی ندارند که خود بیان گر ضرورت داشتن نگاهی نو به این موضوع حیاتی است. منظور کردن برنامه های آموزشی علمی هدفمند در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنافیلاکسی، آگاهی، دندان پزشک، بی حسی موضعی
  • مژده مهدی زاده، زهرا تقوی، نسترن فرهادی صفحات 282-289
    مقدمه
    دندان پزشکان قبل از جراحی دندان عقل نهفته پایین به منظور جلوگیری ازآسیب به عصب دندانی- تحتانی از رادیوگرافی پانورامیک جهت ارزیابی ارتباط دندان عقل و کانال دندانی- تحتانی استفاده می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی موقعیت و شکل کانال دندانی- تحتانی در مجاورت دندان عقل نهفته پایین توسط رادیوگرافی پانورامیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تصاویر پانورامیک استاندارد شامل 384 دندان عقل نهفته پایین، انتخاب شدند. رابطه ی ریشه دندان با کانال مزبور توسط متخصصین با تجربه بررسی شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 11/5 جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی بررسی شد.
    یافته ها
    در بررسی کلیشه های پانورامیک، 85/4 درصد سوپرایمپوز کانال به روی ریشه های دندان، 28/4 درصد رادیولوسنسی پری آپیکال، 19/8 درصد کاهش دانسیته ریشه های دندان، 11/5 درصد انحراف کانال دندانی تحتانی، 3/4 درصد باریک شدن کانال دندانی تحتانی، 2/9 درصد قطع لبه رادیو اپک کانال و 2/1 درصد تحلیل خارجی را نشان داد. ریشه های دندان در مواردی نیز حضور چند مارکر در یک نمونه را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر سوپرایمپوز ریشه های دندان عقل بر روی دیواره فوقانی کانال به عنوان شایع ترین و تحلیل ریشه دندان عقل کم ترین مورد مشاهده شده بود. علاوه بر این در بررسی فراوانی انواع نهفتگی دندان عقل مندیبل، نهفتگی مزیالی، کلاس I و نوع B بیش ترین شیوع را داشتند.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی، مندیبل، دندان مولر سوم
  • فاطمه سادات سجادی، شهرام مشرفیان، ملوک ترابی، سعید حاج محمدی صفحات 290-298
    مقدمه
    پوسیدگی دندانی شایع ترین بیماری عفونی و قابل انتقال دندان ها است. شاخص SiC (Significant caries index) یکی از شاخص هایی است که توسط سازمان بهداشت جهانی با هدف تعیین افرادی که بالاترین مقادیر DMFT (Decay، Missing، Filling، Teeth) را دارند، معرفی شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان شاخص های SiC و DMFT در دانش آموزان پسر 12 ساله شهرستان سیرجان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی تعداد 700 دانش آموز شهرستان سیرجان که به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شدند، شرکت داشتند. جمع آوری داده ها توسط معاینه و پرسش نامه بود. معاینه دندان ها توسط سوند با نوک کند و آینه دندان پزشکی و با نور چراغ قوه انجام شد. پرسش نامه نیز حاوی سوالاتی در زمینه سطح تحصیلات والدین، تعداد فرزندان خانواده، رتبه ی تولد کودک، تعداد دفعات مسواک زدن، تعداد دفعات استفاده از دهان شویه فلوراید و تعداد دفعات مراجعه به دندان پزشک بود. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 شده و با کمک آزمون های آماری T-Test و One-way ANOVA آنالیز شدند (0/05 = α).
    یافته ها
    در این مطالعه در بین 700 دانش آموز میانگین شاخص DMFT 2/34 ± 3/56 بود. میانگین شاخص SiC بدست آمده نیز 1/32 ± 6/04 بود. میانگین شاخص DMFT با تعداد فرزندان خانواده (0/016 = p value)، رتبه ی تولد کودک (0/042 = p value)، دفعات مسواک زدن (0/000 = p value) و استفاده از دهان شویه فلوراید (0/042 = p value) رابطه ی معنی دار داشت. ولی این شاخص با سطح سواد والدین (0/47 = p value) و تعداد دفعات مراجعه به دندان پزشک (0/198 = p value) رابطه ی معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    میانگین شاخص های DMFT و SiC در دانش آموزان 12 ساله شهرستان سیرجان از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی بالاتر است. هم چنین تعداد فرزندان در خانواده، رتبه تولد کودک، تعداد دفعات مسواک زدن و استفاده از دهان شویه فلوراید به طور قابل توجهی در پوسیدگی دندانی دانش آموزان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، شاخص DMF، سازمان بهداشت جهانی
  • فائزه اسلامی پور، مسعود قاسمی صفحات 299-306
    مقدمه
    استفاده از رایانه و اینترنت به عنوان ابزاری ارزشمند در توسعه و بهبود ارایه خدمات پزشکی می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان دانش، نگرش و عملکرد دندان پزشکان شهر اصفهان در سال 1392 پیرامون کاربرد رایانه و اینترنت در حیطه شغلی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- توصیفی بر روی 294 نفر از دندان پزشکان شاغل شهر اصفهان انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود. پرسش نامه پس از تایید روایی و پایایی دارای 4 بخش شامل سوالات 1)دموگرافیک، 2) حیطه دانش، 3) حیطه نگرش و 4) حیطه عملکردی بود که به صورت خودایفا توسط دندان پزشکان تکمیل گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی پیرسون، T-test و chi- square تجزیه و تحلیل شد (0/05 = α).
    یافته ها
    63/3 درصد دندان پزشکان به رایانه در مطب و 61/6 درصد دندان پزشکان به اینترنت درمطب دسترسی داشتند. میانگین نمره دانش، نگرش و عملکرد به ترتیب 8/9 ± 23/4، 5/5 ± 40/1 و 2/6 ± 4/7 به دست آمد. ارتباط معنی داری بین نمره دانش، نگرش و عملکرد دندان پزشکان و جنس و سن وجود نداشت. (0/05 < p value) بین سابقه کاری با نگرش ارتباط ضعیف اما معنی داری وجود داشت (0/043 = p value و 0/012 - = r 80/4 درصد افراد علاقه مند به گذراندن دوره های آموزشی در این زمینه بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر میزان دانش، عملکرد دندان پزشکان در رابطه با کاربرد رایانه و اینترنت در شهر اصفهان در حد متوسط و نگرش در حد خوب بود و تعداد قابل توجهی از دندان پزشکان علاقه مند به گذراندن دوره های آموزشی بودند. لذا با در نظر گرفتن اهمیت این موضوع و بالا بودن نگرش این افراد و علاقه مندی به کسب مهارت در این زمینه آموزش های تکمیلی در این زمینه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رایانه، اینترنت، دندان پزشک، دانش، نگرش، عملکرد
  • گزارش مورد
  • احمد متقی، سید محمد رضوی، المیرا ساعیان، رومینا امینی صفحات 307-311
    مقدمه
    علت وجود اجسام خارجی در سینوس ماگزیلا تروماتیک و یا ایاتروژنیک می باشد. اجسام خارجی فلزی مانند آمالگام اغلب از طریق فیستول سینوسی- دهانی یا از طریق تروما وارد سینوس های پارانازال می شود. این مطالعه مورد نادری از حوادث حین کار دندان پزشکی را گزارش می کند.
    گزارش مورد: بیمار مورد گزارش مرد 30 ساله ای می باشد که برای ترمیم مولر دوم راست بالا به مطب دندان پزشکی مراجعه کرده بود. هنگام تهیه حفره، ناحیه انشعاب ریشه و به دنبال آن کف سینوس ماگزیلا دچار پرفوریشن شده بود. پس از پک کردن آمالگام و ادامه خون ریزی مشکوک، رادیوگرافی تهیه،آمالگام های پک شده در خارج از ناحیه انشعاب ریشه و در سینوس ماگزیلا مشاهده گردیده، بنابراین دندان مربوطه خارج و بیمار به جراح فک و صورت ارجاع داده شد تا ادامه درمان صورت گیرد.
    نتیجه گیری
    اجسام خارجی در سینوس های پارانازال به خصوص اجسام فلزی مانند آمالگام به منظور پیشگیری از تحریک مزمن و یا خطر بدخیمی مخاط باید خارج شوند حتی اگر بدون علامت باشند. به دندان پزشکان توصیه می شود که به ایجاد فیستول سینوسی- دهانی و وجود جسم خارجی در سینوس توجه کرده و در صورت لزوم بیمار را به فرد متخصص ارجاع دهند تا از عوارض احتمالی پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: سینوس ماگزیلا، آمالگام دندانی، سینوزیت
|
  • Mohammad Shahabooei, Jaber Yaghini, Abolfazl Aslani, Armen Alexandrian Pages 231-236
    Introduction
    The unpleasant feeling of pain prevents patients from visiting the dental office. This pain also occurs during scaling، leading to aggravation of periodontal diseases. The aim of this research was to campare the effect of oral ibuprofen and local lidocaine gel on pain relief during scaling and root planing.
    Materials And Methods
    In this single-blind clinical trial، 80 patients with mild-to-moderate periodontitis، who needed scaling، were selected from the Department of Periodontology، Faculty of Dentistry and divided into four groups. Iboprofen، placebo tablet، lidocain gel and placebo gel were used in groups 1-4، respectively، during scaling. Patients marked the severity of pain after the treatment by VAS index. Data were analyzed with SPSS 11. 5 using ANOVA، and Kolmogorov-Smionov and Tukey tests (α = 0. 05).
    Results
    The mean pain score in the lidicaine gel group (1. 80) was significantly lower than those in other groups (p value = 0. 023). The mean pain score in the placebo gel group (3. 90) was higher than the other groups (p value = 0. 023).
    Conclusion
    Under the limitations of this study، use of lidocain gel to reduce the pain during scaling was more effective than systemic administrarion of Iboprofen tablet.
    Keywords: Pain, Periodontitis, Scaling
  • Hamidreza Eftekharian, Hamidreza Arbiyun, Ladan Eghbali, Leyla Hoseininejad Pages 237-248
    Introduction
    Pain and hemodynamic changes are common complications of surgeries on impacted third molars. In this study، the effect of premedication with a 75-mg dose of Pregabalin on hemodynamic changes and postoperative pain was evaluated.
    Materials And Methods
    In this double-blind randomized clinical trial، 210 patients who needed surgical removal of impacted wisdom teeth were selected. The subjects were randomly assigned to two groups. The experimental group (n = 105) received 75 mg of Pregabalin orally one hour before the operation. Placebo was prescribed for patients in the control group (n=98). Hemodynamic changes were assessed in four stages: stage 1: one hour before surgery and before premedication; stage 2: immediately before surgery and after injection of anesthetic agent; stage 3: after surgery; and stage 4:6 hours after surgery. Pain intensity was measured with visual analog scale (VAS). Data were analyzed with SPSS 15، using ANCOVA and Mann-Whitney U test (α=0. 05)
    Results
    Mean heart rates at stages 2، 3 and 4 revealed significant differences after adjusting for age (p value < 0. 001). Mean systolic pressure changes at stages 2، 3 and 4 in the case group were more unfavorable compared to the control group (p value < 0. 001). Mean diastolic pressure changes at stages 2، 3 and 4 were significantly different between the two groups (p value < 0. 05). Mean diastolic pressure decreased in the test group، with no changes in the control group. Postoperative pain in the control group was significantly more severe in the control group compared to the case group (p value < 0. 001).
    Conclusion
    Considering the limitations of this study، premedication with oral Pregabalin with a dose of 75 mg in impacted third molar surgery has a significant effect on reducing systolic and diastolic pressures and is effective in reducing postoperative pain scores.
    Keywords: Pregabalin, Pain, Surgery, Third molar
  • Mortaza Bonakdarchian, Iman Mohammadi, Mahdi Rafiei, Kiana Salehzadeh Esfahani Pages 249-258
    Introduction
    The efficacy of masticatory system depends on maximum produced by elevating muscles between the mandible and maxilla. The purpose of this study was to determine mean maximum bite force in complete denture and mandibular distal extension partial denture wearers by considering the face and ridge form.
    Materials And Methods
    Sixty-four patients، including 32 complete denture and 32 partial denture patients aged 40‒65 years were selected by simple sampling technique for this interventional/analytical study. The patients were divided into 4 groups based on face form (square، square-tapering، tapering and oval) and into 3 groups based on ridge form (square، tapering and oval). Three measurements were made on each side in the first molar region with a digital measuring tool for maximum bite force and mean of these values was used for statistical analysis. Data were analyzed with ANOVA، Spearman’s correlation coefficient، independent t-test and chi-squared test (α = 0. 05).
    Results
    Mean maximum bite force in partial denture wearers was 18. 4 ± 5. 18 kg (20. 7 ± 4. 63 in men and 16 ± 4. 7 in women) (p value < 0. 001). Mean maximum bite force in complete denture wearers was 8. 5 ± 3. 21 kg (9. 9 ± 0. 53 in men and 7. 1 ± 2. 17 in women) (p value < 0. 001). In different face forms، square face form had maximum bite force compared to others (p value < 0. 001). In different ridge forms، square ridge had maximum bite force compared to others (p value < 0. 001).
    Conclusion
    Maximum bite force in partial denture patients was significantly greater than that in complete denture patients. In addition، maximum bite forces in square face form، square ridge form and men were higher than others.
    Keywords: Bite force, Complete denture, Partial denture
  • Seyed Ebrahim Jabbarifar, Davood Ghasemi, Mehrdad Barekatain, Farnoosh Alizadeh, Sanaz Tahmourespoor, Mohammad Daneshnezhad Pages 259-265
    Introduction

    Application of fissure sealants is one of the techniques to prevent occlusal decays. The most recent pit and fissure sealant produced is the self-etching fissure sealant which does not require etching and bonding steps and is easy and fast to use. The aim of this in vitro study was to compare microleakage of Prevent Seal self-etching fissure sealant، Clinpro conventional fissure sealant and Filtek Flow flowable composite resin.

    Materials And Methods

    This experimental/interventional study was carried out in the laboratory. Forty-five extracted maxillary premolars، with no carious lesions، were selected and divided into 3 groups. The teeth in group 1 were sealed with Prevent Seal self-etching fissure sealant، the teeth in group 2 with Clinpro conventional fissure sealant، and the teeth in group 3 with Filek Flow flowable composite resin. After thermocycling and using dye penetration by floating in 0. 5% fuchsin، the teeth were sectioned and microleakage was evaluated under a stereomicroscope. Data were analyzed by Kruskal-Wallis test (α = 0. 05).

    Results

    Based on the results، the highest amount of microleakage was related to Filtek Flow flowable composite resin and the least amount of microleakage was related to Clinpro fissure sealant. However، there were no significant differences between the microleakage of all the three groups (p value = 0. 128).

    Conclusion

    Based on the results of this research study، self-etching fissure sealant، conventional fissure sealant and flowable composite resin were not significantly different from each other in relation to microleakage.

    Keywords: Composite resin, Dental leakage, Pit, fissure sealant
  • Hamid Razavian, Reza Javari Shehni, Seyed Mohsen Hasheminia, Fariba Heidari Pages 266-274
    Introduction

    One of the important characteristics of endodontic sealers is their antifungal activity. The purpose of this study was to compare the antifungal activity of following sealers: MTA Fillapex، tg-sealer، Multi-Cal، AH-Plus، RoekoSeal against Candida albicans، by two different direct and indirect methods.

    Materials And Methods

    In this experimental study، the agar diffusion test (ADT) (the indirect method) was used to compare the antifungal activity of freshly mixed sealers against a standard strain of C. albicans. Each sealer was placed in a well prepared in the middle of agar plates، in contact with C. albicans. After incubation، the diameter of the zone of inhibition of fungal growth was measured by caliper. In direct contact test (DCT)، to evaluate the antifungal activity of sealers after setting، suspensions containing the powdered sealer and C. albicans were cultivated on agar plates after 6، 15 and 60 minutes and incubated. Colony-forming units (CFU/mL) were calculated after incubation. Data were analyzed with SPSS 20 using one-way ANOVA، repeated-measures ANOVA and t-test (α = 0. 05).

    Results

    ADT method for freshly mixed sealers showed that the antibacterial activity of Multi-Cal against C. albicans was significantly higher than the other sealers (p value < 0. 001). However، in DCT method for set sealers، MTA Fillapex exhibited the maximum antifungal effect against C. albicans (p value < 0. 05). The silicone sealer RoekoSeal had the least antifungal activity in both techniques (p value < 0. 05).

    Conclusion

    The sealers Multi-Cal and MTA Fillapex exhibited the highest with ADT and DCT techniques، respectively. RoekoSeal exhibited the least antifungal activity with both techniques.

    Keywords: Candida albicans, Root canal therapy, Sealer
  • Mehrnoush Nekourad, Nahid Eskandari, Reza Bastan, Naeim Elhaei, Ahmad Heydari Pages 275-281
    Introduction
    Systemic anaphylactic shock due to injection of local anesthetic agents is one of the most urgent clinical conditions during dental procedures، although it has a very low incidence rate. The aim of this study was to assess the dentists’ knowledge about anaphylactic shock caused by local anesthetic agents and its clinical symptoms and signs.
    Materials And Methods
    Sixty-five dentists working in their private offices or dental clinics of Ahwaz in 2012-2013 were included in this cross-sectional descriptive and analytic study. The dentists were asked to answer a questionnaire with 16 questions related to anaphylactic shock. The results were analyzed with descriptive tests and chi-squared test using SPSS 16 (α = 0. 05).
    Results
    The mean age of dentists was 40±5 years. More than half of the subjects (63. 1%) had selected epinephrine as the first drug in the treatment of anaphylaxis، but only 28% of the dentists preferred intramuscular route as the most effective route for epinephrine injection. There were no significant correlations between gender (p value = 0. 843)، work experience (p value = 0. 955) and academic rank of dentists and their awareness (p value = 0. 895) about anaphylactic shock.
    Conclusion
    The results of the present study showed that most dentists do not have sufficient knowledge about anaphylaxis، the necessary measures and latest developments in recent years، indicating the necessity of changing attitudes toward this vital issue. It is suggested that targeted training programs be provided on the subject.
    Keywords: Anaphylaxis, Dentists, Knowledge, Local anesthesia
  • Mojdeh Mehdizadeh, Zahra Taghavi, Nastaran Farhadi Pages 282-289
    Introduction
    Dentists use panoramic radiographs to assess the relationship between impacted wisdom teeth and inferior alveolar canal before their surgical removal to avoid injuries to inferior alveolar nerve. The aim of this study was to evaluate inferior alveolar canal configuration and position adjacent to the impacted mandibular third molar by panoramic radiography.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، standard panoramic radiographs with 384 impacted lower third molars were selected. The relationship between inferior alveolar canal and the roots of impacted mandibular third molars was evaluated by two experienced experts. Data were analyzed by SPSS 11. 5 using descriptive statistics.
    Results
    Evaluation of panoramic radiographs showed superimposition of the canal on third molar roots (85. 4%)، periapical radiolucency (28. 4%)، a decrease in the density of tooth roots (19. 8%)، deviation of mandibular canal (11. 5%)، narrowing of mandibular canal (3. 4%)، interruption of radiopaque border of mandibular canal (2. 9%)، and external root resorption (2. 1%). In some cases more than one abnormality were observed in tooth roots.
    Conclusion
    In the present study، superimposition of the roots of third molars on the superior border of the inferior alveolar nerve canal and external root resorption of third molars were the most and least common anomalies on radiographs، respectively. In addition، mesial angulation، class I and type B were the most common types of impaction of mandibular third molars.
    Keywords: Mandible, Radiography, Third Molar
  • Fatemeh, Sadat Sajadi, Shahram Mosharafian, Molook Torabi, Saeed Hajmohamadi Pages 290-298
    Introduction
    Dental caries is the most common infectious and transmissible disease of the teeth. Significant Caries Index is one of the indices defined by WHO to identify individuals who have the highest DMFT (Decayed، Missing، Filled teeth). The aim of this study was to evaluate DMFT index and Significant Caries Index in 12-year-old male students in Sirjan.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive-analytical study seven hundred 12-year-old students from Sirjan، selected by systematic cluster-randomized sampling، were evaluated. Data were collected by examination and a questionnaire. The teeth were examined with a blunt-tip dental explorer، a dental mirror and illumination by torchlight. The questionnaire consisted of questions on parents’ educational level، birth rank of the student، number of children in family، toothbrushing frequency، fluoride use and dental visit status. Data were analyzed with SPSS 16 using t-test and one-way ANOVA (α = 0. 05).
    Results
    The mean of DMFT and SiC indices were 3. 56 ± 2. 34 and 6. 04 ± 1. 32، respectively. There were significant relationships between DMFT index and the number of children in the family (p value = 0. 016)، birth rank (p value = 0. 042)، toothbrushing frequency (p value = 0. 000) and fluoride use (p value = 0. 042). However، there were no significant relationships between DMFT index and parent’s educational level (p value = 0. 047) and dental visits (p value = 0. 198).
    Conclusion
    The means of DMFT and SiC indices in 12-year-old students in Sirjan were higher than standards defined by WHO. Furthermore، the number of children in the family، birth rank، toothbrushing frequency and fluoride use had significant effects on dental caries in students.
    Keywords: Dental caries, DMF index, World Health Organization
  • Faezeh Eslamipour, Masoud Ghasemi Pages 299-306
    Introduction
    Computers and the Internet are considered useful tools to develop and improve health care services. The aim of this study was to evaluate knowledge، attitudes and skills of general dentists in Isfahan about the use of computers and the Internet for professional purposes in 2013.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 294 general dentists were recruited. Simple random sampling was used and data collection tool was a questionnaire. The questionnaire’s validity and reliability were confirmed. It included four sections: demographic data، knowledge، attitude، and skills. The questionnaire was completed by the participants. Data was analyzed with descriptive tests، t-test، chi-squared test and Pearson’s correlation using SPSS 16 (α = 0. 05).
    Results
    Of the participants 63. 3% had a computer and 61. 6% had access to the Internet in their office. The mean scores of the participants for knowledge، attitude and performance were 23. 4 ± 8. 9، 40. 1 ± 5. 5 and 4. 7 ± 2. 6، respectively. Age and sex had no significant relationship with the participants’ knowledge، attitude and performance (p value > 0. 05). The results showed a significant، but weak، correlation between attitude and job experience (p value = 0. 043، r = -0. 012). In addition، 80. 4% of the participants were interested in taking part in computer courses.
    Conclusion
    Considering the results of this study، the knowledge and skill of using computer and the Internet of Isfahan dentists was at a moderate level and their attitude was at a high level in Isfahan and a large number of them were interested in participating in educational courses. Therefore، considering the importance of this issue and a high attitude level of dentists and their interest in gaining skill، additional training in this area is recommended.
    Keywords: Attitude, Computer, Dentist, Internet, Knowledge, Skill
  • Ahmad Motaghi, Sayed Mohammad Razavi, Elmira Saeian, Romina Amini Pages 307-311
    Introduction
    Foreign bodies in maxillary sinuses are classified as either traumatic or iatrogenic. The routes of entry of metal foreign bodies، such as dental amalgam، are usually oroantral fistulas or traumas. The present report explains a rare case of a procedural accident that during a dental procedure. Case Report: A 30-year-old man presented to the dental office for a restorative procedure on his upper right second molar. During the dental procedure، furcation area and the inferior wall of maxillary sinus were penetrated. After packing of amalgam and suspected bleeding in the area، radiography revealed amalgam beyond the furcation area within the right maxillary sinus. The tooth was extracted and the patient was referred to a maxillofacial surgeon for treatment.
    Conclusion
    Foreign bodies in paranasal sinuses، especially metal objects such as amalgam، must be removed to prevent chronic mucosal irritation or malignant mucosal alterations even if they are asymptomatic. Thus، it is recommended that dentists pay attention to the creation of oroantral fistulas during dental procedures and existence of foreign bodies in sinuses and refer the patient to a specialist، if necessary، to prevent potential complications.
    Keywords: Dental amalgam, Maxillary sinus, Sinusitis