فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده شیما قاضی میرسعید، کمال امینی*، ندا جعفرزاده صفحات 177-183
    مقدمه

    دندان ها از نظر مورفولوژیک و ژنتیک در نژاد و شهرهای مختلف تفاوت دارند. ریشه ی رادیکس، یک ریشه ی اضافی در سمت دیستو لینگوال یا مزیوباکال در مولرهای پایین می باشد که معمولا یک کانال دارد. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی ریشه ی رادیکس در مولر اول فک پایین با استفاده از توموگرافی کامپیوتری اشعه ی مخروطی (Cone beam computed tomography) CBCT بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی- مشاهده ای، 2000 پرونده ی موجود در مراکز تصویربرداری CBCT غرب تهران در سال 1397-1398 مورد بررسی قرار گرفت. 389 پرونده دارای یک یا هر دو دندان مولر چپ و راست استخراج گردید. نتایج از نظر وجود ریشه ی رادیکس در سمت چپ، راست و یا هر دو سمت ثبت گردید. داده ها توسط آزمون آماری Chi-squared تجزیه و تحلیل شدند (0/05 > p value).

    یافته ها

    در 3/3 درصد افراد و در 2/8 درصد دندان های مورد مطالعه، ریشه ی رادیکس انتومولاریس مشاهده شد. رابطه ی معنی داری میان جنسیت و فراوانی ریشه ی سوم در مولر اول پایین یافت نشد (0/07 = p value). رابطه ی معنی داری میان سمت و فراوانی ریشه ی رادیکس انتومولاریس یافت نشد (0/76 = p value). تمامی ریشه های رادیکس یافت شده، دیستولینگوالی بوده و هیچ مورد مزیوباکالی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    میان جنسیت و فراوانی ریشه ی سوم در مولر اول فک پایین و همچنین میان سمت و فراوانی ریشه ی رادیکس، ارتباطی وجود نداشت و تفاوت در نژاد، اصلی ترین نقش را در فراوانی ریشه ی رادیکس انتومولاریس ایفا می کرد.

    کلیدواژگان: رادیکس انتومولاریس، توموگرافی کامپیوتری اشعه ی مخروطی، اندودانتیکس
  • منصور سردارپور، آتوسا امین زاده گوهری* صفحات 184-196
    مقدمه

    سسرطان زایی حفره ی دهان، فرایندی پیچیده است، تشخیص و درمان زودهنگام ضایعات سرطانی و پیش سرطانی، مهم ترین عامل در کاهش مرگ و میر می باشد. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی میزان آگاهی دانشجویان دندان پزشکی سال آخر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در سال 1400-1401 در مورد سبب شناسی و اقدامات درمانی سرطان سلول های سنگفرشی حفره ی دهانی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه ی سرشماری انجام شد. پرسش نامه ی محقق ساز به صورت حضوری توزیع و تکمیل گردید؛ تجزیه و تحلیل دادها در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون ناپارامتری Mann–Whitney و ضریب همبستگی Spearmanدر سطح خطای 0/05درصد مورد بررسی قرار گرفت (0/05 p value ≤).

    یافته ها

    در مطالعه ی حاضر حدود 6/60 درصد دانشجویان ترم 11 و حدود 39/4 درصد ترم 12 بودند و میانگین سنی دانشجویان 25/73 سال بود. طبق بررسی دادهای جمع آوری شده، میانگین نمره ی آگاهی 5/74 از 10 بود. تفاوت معنی داری بین میانگین آگاهی دانشجویان ترم 11 و 12 در حیطه ی سبب شناسی وجود نداشت (0/147 = p value) در حالی که بین میانگین آگاهی دانشجویان ترم 11 و 12 در حیطه ی پیش آگهی و درمان، تفاوت معنی دار وجود داشت (0/001 = p value)، همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین آگاهی دانشجویان (در دو حیطه ی سبب شناسی و درمان) با سنین مختلف وجود نداشت (0/245 = p value و 0/425 = p value).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد، سطح دانش و آگاهی دانشجویان در رابطه با سرطان سلول های سنگفرشی دهان تا حد مطلوب و رضایت بخش فاصله دارد.

    کلیدواژگان: دهان، کارسینوم سلول سنگفرشی، دانش، علت شناسی، درمان
  • سید محسن هاشمی نیا، علی غزلگو*، آرزو وطن خواه، شیما کاویانی صفحات 197-207
    مقدمه

    بسیاری از اعمال دندان پزشکی باعث تحریک رفلکس گگ می شود. تاکنون پژوهش های انجام شده برای کاهش این رفلکس کم اثر، وقت گیر و یا تهاجمی بوده است. در مطالعات قبلی، تاثیر تانیک اسید و عصاره ی سنجد بر کاهش رفلکس گگ تایید شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر سینرژیک تانیک اسید و عصاره ی سنجد به فرم چسب مخاطی (پچ) به همراه مداخله ی روانشناختی در کاهش رفلکس گگ بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی، تعداد 128 نمونه به شیوه ی غیراحتمالی آسان و از بین بیمارانی که در سال 1399 و 1400 به دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان مراجعه کردند، انتخاب شدند. افراد انتخاب شده به 4 گروه تقسیم شدند. گروه ها شامل گروه دریافت کننده ی پچ به تنهایی، گروه دریافت کننده ی مداخله ی روانشناختی به تنهایی، گروه دریافت کننده ی پچ و مداخله ی روانشناختی و یک گروه شاهد دریافت کننده ی دارونما بودند. داده ها جمع آوری و به وسیله ی آزمون های Chi-Squareو McNemarمورد ارزیابی قرار گرفتند. سطح معنی داری 0/001  value <p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آزمون Kruskal-Wallisنشان داد که بین میانگین تغییرات نمره ی رفلکس گگ در 4 گروه، تفاوت معنی دار وجود دارد. در تکمیل آن، آزمون Mann-Whitney نشان داد که بین گروه چسب مخاطی (پچ) و سایکولوژی تفاوت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در گروه دریافت کننده ی چسب مخاطی حاوی تانیک اسید و عصاره ی سنجد به همراه مداخله ی روانشناسی، بیشترین تاثیر بر کاهش رفلکس گگ مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تانیک اسید، سنجد، مداخله ی روانشناختی، رفلکس گگ
  • منصور سردارپور، آتوسا امین زاده گوهری * صفحات 208-218
    مقدمه

    سرطان دهان، یک تومور بدخیم شایع در میان سرطان های سر و گردن است (Oral squamous cell carcinoma) OSCC و 90 درصد سرطان های دهان را تشکیل می دهد. تشخیص و درمان زودهنگام، مهم ترین عامل در کاهش مرگ و میر OSCC است. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی میزان آگاهی دانشجویان دندان پزشکی سال آخر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در مورد راه های تشخیص ضایعه ی OSCC بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی که در سال تحصیلی 1400-1401 در بین 82 نفر از دانشجوهای سال آخر دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به صورت سرشماری انجام شد؛ پرسش نامه ای محقق ساز حضورا بین دانشجوها توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون ناپارامتری Mann–Whitney و ضریب همبستگی Spearman در سطح خطای 0/05 درصد مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بود که از بین 82 نفر شرکت کننده در پژوهش، 47/9 درصد دانشجویان زن، 80/5 درصد دانشجویان مجرد و 74/4 درصد بومی بودند. میانگین نمره ی آگاهی بیش از متوسط (48/3 از 6) بود، همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین آگاهی دانشجویان زن و مرد، مجرد و متاهل و بومی و غیر بومی دیده نشد (0/05 p value >).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد، سطح دانش و آگاهی دانشجویان دندان پزشکی سال آخر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در رابطه با تشخیص ضایعه ی OSCC متوسط بود و تا حد ایده آل فاصله دارد.

    کلیدواژگان: دانش، کارسینوم سلول سنگفرشی، سلول های اپی تلیال، تشخیص
  • بهار عاشقی صفحات 219-226
    مقدمه

    هدف مطالعه ی حاضر، بررسی شیوع پریودنتیت اپیکال و برخی فاکتورهای مرتبط با آن در دندان های درمان ریشه شده با استفاده از توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی (Cone-beam computed tomography) CBCT در یک جمعیت ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی توصیفی- مقطعی بین سال های 2017-2020 بر روی اسکن های بیماران مراجعه کننده به یک مرکز تخصصی رادیولوژی فک و صورت در شیراز انجام شد. 470 اسکن CBCT (شامل 1287 دندان درمان ریشه شده) به طور تصادفی انتخاب شدند. جهت ارزیابی پریودنتیت اپیکال از (Cone-Beam Computed Tomography Periapical Index) CBCTPAI استفاده شد. در دندان های درمان ریشه شده مبتلا به پریودنتیت اپیکال، طول پرکردگی ریشه و وجود کانال های پیدا نشده مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون Chi-squareبرای سنجش رابطه ی بین حضور پریودنتیت اپیکال و سن و جنس بیماران، محل و نوع دندان استفاده شد. سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پریودنتیت اپیکال در 23/5 درصد از دندان های درمان ریشه شده مشاهده شد. شیوع پریودنتیت اپیکال در مردان (26/3 درصد) به طور معنی داری بیشتر از زنان (21/2 درصد) بود (0/035 = p value). شیوع پریودنتیت اپیکال در دندان های درمان ریشه شده در بیماران زیر 50 سال (26/2 درصد) به طور معنی داری بالاتر از بیماران بالای 50 سال (3/20 درصد) بود (0/012 = p value). شایع ترین دندان های مبتلا به پریودنتیت اپیکال، مولرهای اول ماگزیلا و مندیبل بودند. در بین دندان های درمان ریشه شده که دارای پریودنتیت اپیکال بودند، پرکردگی کوتاه ریشه در 37/6 درصد موارد، پرکردگی بلند ریشه در 2/16 درصد موارد و کانال پیدا نشده در 13/9 درصد موارد مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع پریودنتیت اپیکال در دندان های درمان ریشه شده نسبتا بالا (23/5 درصد) می باشد. سن، جنس و نوع دندان فاکتورهای موثر بر شیوع پریودنتیت اپیکال در دندان های درمان ریشه شده می باشند.

    کلیدواژگان: پریودنتیت اپیکال، Cone-beam computed tomography، درمان کانال ریشه
  • علی نورائی سفید دشتی، مهدی ابریشمی*، آذر اسلامی، حمید بشیری صفحات 227-234
    مقدمه

    امروزه درمان نواحی بی دندانی با استفاده از ایمپلنت ها، بسیار رواج پیدا کرده است، اما در بسیاری از بیماران که مدت بسیاری از بی دندان بودن ناحیه گذشته است، تغییر پوزیشن سینوس باعث کامپلیکیشن هایی در هنگام جایگذاری ایمپلنت می شود که برای حل آن می توان با تکنیک های مختلف، موقعیت سینوس را تا حد نیاز جابجا نمود. هدف از این مطالعه، ارزیابی فاصله ی مدیولترالی سینوس ماگزیلا با استفاده از این می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مشاهده ای- مقطعی، از بین مراجعه کنندگان (160 بیمار) به بخش رادیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) که نیاز به تصویربرداری CBCT داشتند انتخاب شدند. برش کرونال قسمت میانی هر دندان از دست رفته، برای اندازه گیری فاصله ی مدیولترالی سینوس (عرض سینوس) انتخاب شد. در برش کرونال انتخاب شده، ارتفاع ریج باقی مانده و عرض سینوس در ارتفاع 5، 10 و 15 میلی متری از کف سینوس اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های t-test و Man-Whitney آنالیز شدند (0/05 = α).

    یافته ها

    میامیانگین عرض سینوس در زنان در فواصل 5 و 15 میلی متری بیشتر از آقایان بود و در فاصله ی 10 میلی متری عرض سینوس در خانم ها کمتر از آقایان بود. میانگین ریج باقی مانده برای زنان و مردان به ترتیب برابر با 9/69 و 8/27 بود که نشان دهنده ی بالاتر بودن میزان ریج باقی مانده در خانم ها بود اما این تفاوت معنی دار گزارش نگردید. بیشترین ریج باقی مانده در ناحیه ی پرمولر اول بود و کم ترین میزان ریج باقی مانده در مولر اول می باشد

    نتیجه گیری

    هر چه نواحی بی دندانی از پرمولرها به سمت مولرها می رود، شاهد عریض تر شدن سینوس هستیم و همچنین هرچه میزان ریج باقی مانده کمتر باشد، ممکن است در سطح پایین تری با سینوس مواجه شویم.

    کلیدواژگان: سینوس ماگزیلاری، توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی، جراحی دهان
  • مریم حقانی، حسن مومنی*، فرید اسماعیل بیگ صفحات 235-241
    مقدمه

    با توجه به اهمیت شکستگی های سر و صورت بدلیل مجاورت آن ها با عناصر حیاتی و عدم کاهش ظرفیت های بیمارستانی برای این فوریت در دوران پاندمی کرونا، هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی میزان شیوع شکستگی های سر و صورت قبل و بعد از پاندمی کووید- 19 بود

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، بر روی 4942 پرونده ی بیماران دارای شکستگی صورت و فک بستری در بیمارستان کاشانی اصفهان در دو دوره ی زمانی قبل و بعد از پاندمی کووید-19 (1397 تا 1400) انجام شد. فراوانی شکستگی های سر و صورت با توجه به سن، جنس، محل و علت شکستگی بررسی گردید. داده ها با آزمون هایChi-square وt-test آنالیز شدند (0/05 > p value).

    یافته ها

    ففراوانی پرونده های ثبت شده از بیماران زن بعد از پاندمی کووید-19 بطور معنی داری کمتر بود. بین رده ی سنی بیماران در قبل و بعد از پاندمی کووید-19 اختلاف معنی داری وجود داشت (0/001 = p value). بین بیماران در رده های سنی بالاتر، تفاوت معنی داری قبل و بعد پاندمی وجود نداشت. بیشترین دلیل شکستگی قبل و بعد از کرونا، تصادف بود. اختلاف بین شکستگی های مندیبل، دندان، استخوان های مالار و ماگزیلا، سقف اوربیت، استخوان های بینی، بیس جمجمه، بیس جمجمه، طاق جمجمه پس از پاندمی کووید-19 بطور معنی داری بیشتر بود (0/001 > p value).

    نتیجه گیری

    تتعداد موارد شکستگی سر و صورت در دوران بعد از پاندمی کرونا افزایش داشت که علت آن می تواند افزایش مسافرت های بین شهری به دلیل کاهش محدودیت های کرونایی نسبت به قبل باشد. بیشترین دلیل آن تصادف با وسایل نقلیه، در آقایان در بازه ی سنی زیر 39 سال و در ناحیه ی بینی، ماگزیلا، دندان ها و کف اوربیت بود.

    کلیدواژگان: کووید-19، پاندمی، جراحی دهان، شکستگی
  • فاطمه شجاعی، هاجر شکرچی زاده *، سیمین زهرا محبی صفحات 242-252
    مقدمه

    کیفیت محیط یادگیری در یادگیری فراگیران موثر است و ویژگی های خاص محیط یادگیری بر فرسودگی دانشجویان پزشکی تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان دندان پزشکی در مورد محیط یادگیری دندان پزشکی و ارتباط آن با فرسودگی تحصیلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی مقطعی حاضر در سال 1400 به بررسی دانشجویان دندان پزشکی عمومی شهر اصفهان از دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان و آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به روش نمونه گیری آسان پرداخته شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی «زیرشاخه ی بالینی فرسودگی شغلی» و پرسش نامه ی «محیط یادگیری دانشکده ی دندان پزشکی» از طریق شبکه های اجتماعی واتسپ و تلگرام جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های Mann-whitney U، Kruskal–Wallis ، Spearman و Logistic Regression تجزیه و تحلیل شد (p value < 0/05).

    یافته ها

    از 300 دانشجوی داوطلب با میانگین سنی 2/72 ± 24/25 ، تعداد 54/7 درصد زن بودند. نمره ی کیفیت محیط یادگیری 0/30 ± 2/922 از 5 ارزیابی شد. بالاترین نمره ی کیفیت محیط یادگیری مربوط به بعد سازماندهی برنامه ی آموزشی (0/45 ± 3/13) بود. نمره ی فرسودگی تحصیلی 0/66 ± 2/61 از 5 گزارش شد. بالاترین نمره ی فرسودگی تحصیلی دانشجویان مربوط به بعد بار اضافی (0/87 ± 3/34) بود. بین کیفیت محیط یادگیری و فرسودگی تحصیلی، ارتباطی معکوس مشاهده شد (0/2- = r و p value <0/001).

    نتیجه گیری

    دانشجویان دندان پزشکی اصفهان کیفیت محیط یادگیری و نیز فرسودگی تحصیلی خود را در حد متوسط گزارش کردند. با توجه به ارتباط معکوس بین کیفیت محیط یادگیری و فرسودگی تحصیلی، پیشنهاد می شود مداخلاتی در جهت ارتقاء کیفیت محیط یادگیری و به تبع آن کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان در دستور کار قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: دانشجویان دندان پزشکی، دانشکده ی دندان پزشکی، یادگیری، فرسودگی شغلی
|
  • Seyedeh Shima Ghazi Mir Saeed, Kamal Amini* Pages 177-183
    Introduction

    Teeth are morphologically and genetically different in various races and cities. Hence, determining the frequency of radix entomolaris root in different races is of critical importance. The main purpose of this survey is to appraise the frequency of radix entomolaris root in mandibular first molars using cone beam computed tomography (CBCT) approach.

    Materials and Methods

    TThis is an observational and descriptive research to survey the presence of radix entomolaris root in lower first molars among patients referring to radiology centers in the northwest of Tehran. We studied 2000 records coupled with the CBCT images. 389 records with one or both left and right molars were extracted. The results were evaluated with respect to the presence of radix entomolaris root on the left, right or both sides. The data were analyzed using the Chi-square test.

    Results

    The radix entomolaris root was observed in 3.3% of patients and 2.8% of the studied teeth. There is no significant relationship between gender and the frequency of the third root in mandibular first molars (p value = 0.07). No significant relationship was observed between the frequency of radix entomolaris root and the side of occurrence (p value = 0.76). All identified cases of radix entomolaris root were distolingual and no mesiobuccal root was observed.

    Conclusion

    There is no association between gender and the frequency of the third root in mandibular first molars as well as the position and frequency of the radix root, The variation in root abundance of radix entomolaris is mainly influenced by racial differences.

    Keywords: Radix Entomolaris, Cone-beam computed tomography, Endodontics
  • Mansour Sardarpour, Atousa Aminzadeh Gohari* Pages 184-196
    Introduction

    Carcinogenesis of the oral cavity is a complex process and oral cancer is one of the 10 most common cancers worldwide. Oral squamous cell carcinoma accounts for 90% of oral cancers, the most important risk factors of Oral squamous cell carcinoma (OSCC) are using tobacco and drinking alcohol. Early detection of cancerous and pre-cancerous lesions and timely referral is the most important factor in reducing mortality associated with OSCC, the purpose of this study is to investigate the level of knowledge of final year dental students at Isfahan Islamic Azad University (Khorasgan) during 1400-1401 regarding the etiology, Diagnosis and treatment of oral squamous cell carcinoma.

    Materials and Methods

    The present study was carried out in a descriptive and analytical method and in a census method, and a researcher-made questionnaire was distributed among the students in person; Data analysis was done in two descriptive and inferential sections. The collected data were analyzed using the non-parametric Mann-Whitney test and the Spearman correlation coefficient at the error level of 0.05% (p value ≤ 0.05).

    Results

    In this study, about 60.6% of students were in the 11th semester and about 39.4% were in the 12th semester with average age of 25.73 years. The average awareness score was approximately average (score 5.74 out of 10). There was no significant difference between the average knowledge of the 11th and 12th semester students regarding etiology, while 12th semester students showed significantly higher knowledge in terms of prognosis and treatment compared to 11th semester students. There was no significant difference in the average knowledge between students of different ages in the fields of etiology and treatment.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the level of knowledge and awareness among students regarding OSCC lesions is far from satisfactory.

    Keywords: Mouth, Carcinoma squamous cell, Knowledge, Prognosis, Etiology, Therapeutics
  • Seyed Mohsen Hasheminia, Ali Ghazalgoo*, Arezo Vatankhah, Shima Kaviani Pages 197-207
    Introduction

    Many dental procedures can induce gag reflex. So far, research aimed at reducing this reflex has shown limited effectiveness, required significant time, or involved invasive techniques. In previous studies, the effect of tanic acid and Elaeagnus angustifolia on the reduction of gag reflex has been confirmed. This study investigates the combined effect of synergistic tannic acid and Elaeagnus angustifolia in the form of a patch, along with psychological intervention, for reducing the gag reflex.

    Materials and Methods

    In this clinical study, 128 samples were selected in an easy improbable manner and were selected from Isfahan Dental School ‘patients. the subjects were divided into 4 groups: the mucosal patch group, the psychological intervention group, the combined mucosal patch and psychological intervention group, and the control group receiving the placebo. Data were collected and analyzed by Chi-square and McNamara statistical tests.

    Result

    The Kruskal-Wallis test revealed a significant difference in the mean changes in gag reflex scores among the 4 groups (p value < 0.001). Further analysis using the Mann-Whitney test demonstrated a significant difference between the patch group and the psychology group.

    Conclusion

    In the group receiving mucosal patch containing tannic acid and Elaeagnaceae with psychological intervention, the most effect was observed on the reduction of gag reflex.

    Keywords: Tannic acid, Elaeagnaceae, Psychological intervention, Gag reflex
  • Mansoor Sardarpour, Atousa Aminzadeh Gohari * Pages 208-218
    Introduction

    Oral cancer is a prevalent malignant tumor among head and neck cancers, and Oral squamous cell carcinoma (OSCC) accounts for 90% of oral cancers. Early diagnosis and treatment is the most important factor in reducing the mortality of OSCC, the purpose of this study is to investigate the level of awareness of final year dental students at Isfahan Azad University about the methods used to diagnose OSCC lesions.

    Materials and methods

    In this cross-sectional descriptive study, which was conducted in the academic year of 2021-2022 among 82 final year students from the Faculty of Dentistry at Isfahan Azad University, a research questionnaire was distributed among the students. Data analysis was done in two descriptive and inferential sections. The collected data were analyzed using non-parametric Mann-Whitney test and Spearman correlation coefficient at the error level of 0.05% (p value < 0.05).

    Results

    The findings of the current research indicate that 47.9% of female students and 52.1% of male students; 80.5% of students were single, 19.5% were married, 74.4% were native and 25.6% were non-native. The average knowledge score was above average (3.48 out of 6), and there were no significant differences in the average knowledge scores between male and female students, single and married, and native and non-native (p value > 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the level of knowledge and awareness among final year dental students of Isfahan Islamic Azad University in relation to the diagnosis of OSCC lesions is average and far from the ideal level.

    Keywords: Knowledge, Carcinoma, Squamous cell, Epithelial Cells, Diagnosis
  • Bahar Asheghi, Sayedeh Zahra Khosravanii, Maryam Zangoie Booshehri, Milad Zanjani, Golshan Mohammadi* Pages 219-226
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the prevalence of apical periodontitis and some associated factors in endodontically treated teeth among an Iranian population using Cone-Beam Computed Tomography (CBCT).

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 470 CBCT scans (including 1287 root-filled teeth) were randomly selected from patients referred to a maxillofacial radiology center in Shiraz. Iran, during 2017-2020. Cone-Beam Computed Tomography Periapical Index (CBCTPAI) was used to assess the presence of apical periodontitis. In root-filled teeth with apical periodontitis, the length of the root filling and the presence of missed canals were investigated. Chi-square analysis was used to assess the relationship between apical periodontitis, age, gender of the patients, tooth type, and tooth location. A p value < 0.05 was considered significant.

    Results

    Apical periodontitis was observed in 23.5% of the root-filled teeth. The prevalence of apical periodontitis in males (26.3%) was significantly higher than females (21.2%) (p value = 0.035). Also, the prevalence of apical periodontitis in root-filled teeth in patients under 50 years old (26.2%) was significantly higher than patients over 50 years old (20.3%) (p value = 0.012). The most common teeth with apical periodontitis were maxillary and mandibular first molars. Among the root-filled teeth with apical periodontitis, under-filling, over-filling and missed canals were observed in 37.6%, 16.2% and 13.9% of cases, respectively.

    Conclusion

    The prevalence of apical periodontitis in root-treated teeth is relatively high (23.5%). Patients’ age, gender, and type of tooth are among the factors that affect the prevalence of apical periodontitis in endodontically treated teeth.

    Keywords: Apical periodontitis, Cone-beam computed tomography, Root canal therapy
  • Ali Nooraei Sefid Dashti, Mahdi Abrishami, Azar Eslami, Hamid Bashiri Pages 227-234
    Introduction

    Nowadays, implant-based treatment of edentulous areas has gained significant popularity. However, in many patients who have been edentulous for a long time, changing the position of the sinus causes complications during implant placement, which is necessary to solve Many of these cases can be moved to the required extent with different techniques. This study aims to evaluate the mediolateral distance of the maxillary sinus using Cone Beam Computed Tomography (CBCT).

    Materials and Methods

    This observational-cross-sectional study of 160 patients who needed CBCT imaging were selected from among those referred to the radiology department of Isfahan Islamic Azad University. A sagittal section of the middle part of each missing tooth was selected to measure the mediolateral sinus distance (sinus width). In the selected sagittal section, the residual ridge height and sinus width were measured at 5, 10- and 15-mm height from the alveolar crest. The data were analyzed using the paired t-test and Man-Whitney (p value < 0.05).

    Results

    The average sinus width in women was greater than that in men at the 5 and 15 mm intervals, and in the interval of 10 mm, the sinus width in women was less than that in men. The average residual ridge for women and men was equal to 9.69 and 8.27, respectively, which indicated that the amount of residual ridge was higher in women, but this difference was not significant. The premolar area exhibited the highest remaining ridge height, while the first molar area had the lowest.

    Conclusion

    As we move from premolars to molars in edentulous areas, the maxillary sinus tends to widen, and also, the less the remaining ridge is, we may encounter the sinus at a lower level.

    Keywords: Maxillary sinus, Cone-beam computed tomography, Surgery, Oral
  • Maryam Haghani, Hasan Momeni*, Farid Esmailbeig Pages 235-241
    Introduction

    Considering the importance of jaw and facial fractures due to their proximity to vital elements and the lack of reduction in hospital capacities for this emergency during the corona pandemic, the aim of the research is to determine and compare the prevalence of jaw and facial fractures before and after the COVID-19 pandemic.

    Materials and Methods

    This descriptive and analytical study was conducted on 4942 cases of patients with facial and jaw fractures admitted to Kashani Hospital in Isfahan during two time periods: before and after the COVID-19 pandemic. The frequency of jaw and facial fractures was investigated according to age, sex, location and cause of fracture. The data were analyzed with Chi-square and t-test.

    Results

    TThe frequency of registered cases of female patients was significantly lower after the Covid-19 pandemic (p value < 0.001). The majority of patients before (52.9%) and after (0.48%) the COVID pandemic were in the age group of 21-39 years. A significant difference was observed between the age group of patients before and after the COVID-19 pandemic (p value < 0.001). There was no significant difference between patients in older age groups before and after the pandemic. The most common cause of fractures before and after the pandemic were vehicle accidents. The difference between fractures of the mandible, teeth, malar and maxilla bones, orbital roof, nasal bones, skull base, skull base, and skull vault were significantly higher after the COVID-19 pandemic (p value < 0.001).

    conclusion

    The results indicate an increase in the number of cases admitted for jaw and facial fractures in the post-COVID-19 era, which may be due to the increased travel desires following previous restrictions. Vehicle accidents were the most common cause, in men under the age of 39 and in the area of the nose, maxilla, teeth and orbital floor.

    Keywords: COVID-19, Pandemic, Oral surgery, Fractures
  • Fatemeh Shojaii, Hajar Shekarchizadeh*, Simin Zahra Mohebbi Pages 242-252
    Introduction

    The quality of the learning environment affects students’ learning, and specific characteristics of the learning environment affects medical students’ burnout. The aim of this study was to determine dental students’ viewpoints on the learning environment in dental schools and its relationship with academic burnout.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, we investigated undergraduate dental students from Isfahan University of Medical Sciences and Islamic Azad University of Isfahan applying a convenient sampling method in 2021. Data were collected through social networking platforms such as WhatsApp and Telegram, using the "Burnout Clinical Subtype Questionnaire" and the "Dental School Learning Environment Survey". Man-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Spearman correlation coefficient, and a linear regression model served for analysis (p value < 0.05).

    Results

    Among 300 dental students with a mean age of 24.25 ± 2.72, 54.7% were women. The mean score for the dental school learning environment was 2.92 ± 0.30 out of a maximum score of 5. The highest score was belonged to the dimension of organizing educational program (3.13 ± 0.45). The mean score of academic burnout was 2.61 ± 0.66 of the maximum score of 5. The highest score belonged to the dimension of overload (3.34 ± 0.87). A reverse association revealed between the dental school learning environment and academic burnout (r = -0.2, p value < 0.001).

    Conclusion

    Dental students in Isfahan reported the quality of their dental school learning environment as well as their academic burnout as average. Regarding the reverse association between the learning environment and academic burnout, it is suggested to plan interventions aimed at improving the dental school learning environment and reducing the academic burnout.

    Keywords: Students, Dental, Schools, Learning