فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - پیاپی 60 (زمستان 1389)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
پیاپی 60 (زمستان 1389)

  • پژوهش زبان های خارجی
  • 135 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاضل اسدی امجد، فاطمه اسمعیلی صفحه 5
    همانطور که بسیاری از نویسندگان دوره پسا استعمار به بازخوانی آثار استعماری پرداختند، در این مقاله سفرنامه در میان مؤمنان اثر وی. س. نایپول (V. S. Naipaul) به عنوان متنی استعماری بازخوانی شده و از دیدگاه شرق شناسی بررسی می شود. در واقع این بررسی پاسخی است به تصویرسازی از شرق، اسلام و به ویژه خاورمیانه اسلامی. در ادامه نویسندگان به دنبال علائمی اند که شرق را شرقی کلیشه ای و یکنواخت جلوه گر می سازد و مسلمانان را در قالب کلیشه و گفتمان غالب و استعماری به تصویر می کشد. افزون برآن، عوامل و فرایند این بازنمایی ساختگی، بررسی می شود. چراکه این بازنمایی سرانجام پای ای برای ایجاد رابطه ای مبنی بر «تضاد دوگانه» میان غرب و شرق می شود. «شرق ساخته شده» به دلیل اختلافات فرهنگی، مذهبی، سیاسی و تاریخی به عنوان تهدیدی جدی برای تمدن غرب معرفی می گردد. در پایان، از آنجایی که در مقابل هر قدرتی، مقاومتی هم صورت می گیرد، جلوه ها و نشانه های مقاومت شرقیان و نقش اسلام در پایداری مقابل استعمار غرب در سفرنامه نایپول مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، وی، س، نایپول، سفرنامه در میان مؤمنان، بازنمایی، شرق، اسلام، گفتمان استعماری
  • علی بیات صفحه 21
    زبان اردو از تمام گونه های ادبی منظوم و منثور فارسی استفاده نموده و سرمایه ای عظیم فراهم آورده است. در میان انواع ادبی منظوم اردو، «مرثیه» نوعی است که برخی از محققان و نقادان شبه قاره ای برآنند که نوع ادبی مستقل از عربی و حتی فارسی است. آنچه مسلم است این است که مویه و نوحه بر متوفی در فرهنگ تمام ملت ها از زمان های دور وجود داشته و دارد و در این میان، تفاوت فقط در نوع ابراز آن و شدت و ضعف بیان تاثرات قلبی است. در این بین مرثیه شهدای کربلا به دلیل وجهه دینی شکل خاصی به خود گرفته است. مرثیه سرایان اردو زبان که بیشتر از مسلمانان شیعی مذهب اند، آن را چنان گسترده اند که بیشتر محققان و منتقدان سراسر شبه قاره، بدون تمایز دین ومذهب به اهمیت ادبی آن اذعان دارند. آنان اجزائی را به مرثیه افزودند که افزون بر حزن انگیز بودن، به دلیل ویژگی های دراماتیک و نمایشنامه ای و غیره خواننده و شنونده را به خود جلب می کند. تقسیم بندی مرثیه به بخش ها واجزاء گوناگون، مانند «چهره سراپا»، «آمد»، «جنگ» و غیره در قالب ترکیب بند مسدس در دوره های مختلف گونه ای ادبی را بوجود آورد که فقط شاعران بلند مرتبه می توانستند در این عرصه عرض اندام کنند و خود بخود در دوره درخشش مرثیه اردو در شهر لکنئو نوحه سرایان کم سواد و شاعران کم تجربه کنار رفته و با حضور شاعران بلند مرتبه اهمیت ادبی مرثیه اردو افزایش بسیار یافت.
    کلیدواژگان: مرثیه، زبان اردو، ترکیب بند مسدس، عناصر دراماتیک، چهره، سراپا، جنگ
  • نرجس خدایی صفحه 41
    از پایان دهه هفتاد قرن بیستم میلادی، ادبیات آلمان شاهد حضور فزاینده نویسندگان خارجی تبار آلمانی نویسی است که تجارب بینافرهنگی خود را پیرامون موضوعاتی محوری چون آوارگی، گسست، بیگانگی، بحران های هویتی و تضادهای فرهنگی و اجتماعی بازنمایی می کنند. جستار حاضر به چگونگی طرح تضادها و مشکلات فرهنگی، اجتماعی و هویتی در متون منتخب «ادبیات مهاجرت» (Migrationsliteratur) در دو دهه پایانی قرن بیستم می پردازد و نشان می دهد که تجربه های بیگانگی، ناهمسانی و ناهمزمانی در این متون، بازتاب های بسیار متنوعی داشته و دستخوش دگرگونی های پرشتاب و چشمگیری بوده است. ادبیاتی که در آغاز با سودای مبارزه علیه تبعیض و پیشداوری پا به میدان گذاشته بود، در مدت زمان کوتاهی موفق شده است با طرح سوژه های نو و تنوع شکلی و زبانی از حاشیه گفتمان های فرهنگی به عمق نفوذ کند و جایگاه ویژه خود را در ادبیات معاصر آلمان بیابد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، فرهنگ، تضاد، هویت، بیگانه، پیشداوری، بینافرهنگی
  • محبوبه فهیم کلام، محمدرضا محسنی صفحه 61
    فرزند خاک، اثر طاهر بنجلون، نویسنده آفریقایی تبار فرانسوی است. در این اثر، بن جلون با تداعی خاطرات زادگاه خود و با حذف مرز بین واقعیت و خیال، رمانی می آفریند و دنیای آمیخته از هر دو عنصر را به خواننده عرضه می دارد. آن چه مایه موجودیت این رمان می شود، مضمون تراژیک آن است که مصداق زندگی عینی برخی از مردمان جوامع سنتی است. در این اثر، بن جلون به طرح موضوع جستجوی هویت در شخصیت داستان خویش که شباهت بسیاری به هموطنانش و جوامع شرقی دارد، می پردازد. او تنها به واگویه واقعیت های عریان جامعه پیرامونش در خلال داستان اکتفا نمی کند، بلکه آگاهانه هویت باختگی آنان را مورد انتقاد قرار می دهد. در این پژوهش، به موازات بررسی این مقوله، سعی شده است تا با تحلیل این اثر از حیث موضوع داستانی، شخصیت پردازی و نگاه انتقادی نویسنده به جامعهاش را بررسی کنیم و نتایج «هویت تحمیلی» و رویکرد نامناسب برخی از جوامع سنتی را به داشتن فرزند دختر را در خلال اثر مورد مطالعه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: هویت، فرهنگ، جامعه سنتی، ارزش، استبداد، زن، نماد
  • سید محمد مرندی، محسن حنیف صفحه 75
    جنبش نگریتود در دهه 60 میلادی به اوج شهرت رسید. اندیشمندان این جنبش برای مقابله با قدرت رو به گسترش امپریالیسم، بهره گیری از گفتار استعمارگر را یکی از شیوه های این رودررویی نهادند. برای مثال، نگریتودگراها از تقابل های دوتایی که در بطن گفتار سلطه طلبان بود، استفاده کردند، ولی در اقدامی راهبردی سلسله مراتب اهمیت، زیبایی و قدرت را به هم ریختند. رقص جنگل ها، نوشته به سال 1960، در لایه ای از خود نقدی بر جنبش نگریتود است. بنا بر آنچه در این نمایشنامه بازتاب داده شده است، شویینکا بیشتر پایه های نظری این جنبش را زیر سؤال می برد، هرچند در عین حال به قابلیت های راهبردی سیاسی آن باور دارد. آنان مدعی اند که فرهنگ های آفریقایی، همچون فرهنگ دیگر مناطق، استقلال عمل ندارند، از این رو شویینکا نگاه ماهیت گرای نگریتودگراها را به تاریخ و نژاد نکوهش می کند. در مجموع، به نظر می رسد که شویینکا موافق عقاید نگریتود نیست، مگر این که به صورت مقطعی برای ایستایی در برابر امپریالیسم به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: جنبش نگریتود، شویینکا، رقص جنگل ها، هویت فرهنگی، تاریخ، استعمارزدایی
  • مهرزاد منصوری صفحه 93
    توجه به ساختار زبانی اثر ادبی از ویژگی های ممتاز مکتب صورت گرای (فرمالیستی) روسی است که در سال های آغازین قرن نوزده مطرح و پس از آن نیز مورد اقبال بسیاری از زبان شناسان و ادیبان قرار گرفت. با توجه به بحث هایی که در زمینه رابطه زبان و ادبیات مطرح است که برخی زبان را به طورکلی جدای از ادبیات می بینند و برخی به عکس زبان را محملی برای ادبیات می انگارند، این پژوهش می کوشد تا با استناد به برخی از ویژگی های زبان فارسی نشان دهد که شکل گیری ادبیات منظوم به ویژگی های زبانی هر زبان بستگی دارد. در این زمینه مقاله می کوشد تا با بررسی ابزارهای زبان شناختی چون قلب نحوی، مطابقه فاعلی و همچنین ترتیب کلمات اصلی در پاره ای از اشعار حافظ نشان دهد که تا چه اندازه این ابزارهای زبانی در نظم آفرینی ادبیات منظوم فارسی مؤثرند. در این پژوهش با مقایسه پاره ای از اشعار حافظ و شکسپیر نشان داده شده است که چگونه استفاده و یا عدم استفاده از چنین ابزارهایی می تواند در شکل دهی این دو ادبیات مؤثر باشد. همچنین این پژوهش تفاوت گرایش به ادبیات منظوم در ادبیات فارسی و گرایش به ادبیات منثور در ادبیات انگلیسی را ناشی از امکان استفاده شاعر از برخی از قابلیت ها و ابزارهای زبانی این دو زبان می داند و نشان می دهد که حداقل بخشی از ادبیات در هر زبان به ویژگی های زبانی زبانی که ادبیات به آن تظاهر می یابد بستگی دارد. این پژوهش عملا نشان می دهد که ادبیات برخلاف برخی از هنرها که مستقل از مصالح مورد استفاده به صورت حقیقتی جداگانه اند، زبان به عنوان مواد بیان ادبیات در شکل دهی ادبیات مؤثر است. بر اساس یافته های این پژوهش برجسته شدن نوعی از ادبیات در زبانی خاص متاثر از قابلیت ها و محدویت های آن زبان خاص می باشد.
    کلیدواژگان: زبان و ادبیات، حافظ، شکسپیر، قلب نحوی، آرایش واژگانی، مطابقه، شعر
  • پریسا مهم کار خیراندیش صفحه 113
    برای بررسی کارکرد یک مجموعه نمی توان به شناخت پاره ای از عناصر ساختاری آن بسنده کرد. به همین دلیل است که شناخت پاره های پیکر تئاتر نو، یا عناصر ساختاری آن، نیز به تنهایی برای بررسی کارکرد کل مجموعه تئاتری میدان نمی دهند، از این رو آن را باید بر نظامی استوار کرد که ویژگی های تئاتر نو مبتنی بر آن انتظام یابد. از اینجاست که پاره ها را تنها با ساختار پیکره ها می توان دریافت. در این مقاله با تحلیل ساختارگرایانه درباره تئاتر نو می کوشیم تا به نتایجی برسیم که شاید بهتر باشد برای نیل به آن، نخست و با یاری گرفتن از تئاتر یونسکو، برخی از عناصر ساختاری تئاتر نو، یا تئاتر ریشخند را یک به یک بررسی کرده، سپس تفاوت پیکره این تئاتر را با تئاتر سنتی مورد توجه قرار داده و تفاوتی را که همزمان نشان دهنده جوهره تئاتر نو است، روشن می گردانیم. از مهم ترین این تفاوت ها همان زبان صحنه ای است که از آن جمله می توان به حرکات، نورپردازی ها، اصوات و... اشاره کرد که اهمیتی ویژه می یابند تا از این طریق بر جنبه نمایشی اثر بیافزایند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، تئاتر نو، ریشخند، زبان صحنه ای، تئاتر ناب، شفافیت نمادین، تضاد، تئاتر سنتی
|
  • Page 5
    As a significant number of post-colonial writers have reread colonial masterpieces, the main purpose of the researchers in this study is a detailed analysis of Among the Believers by V. S. Naipaul in the light of Orientalism.This article is indeed a response to the representation of the Orient, Islam, and the Islamic Middle East in the West, in general, and in Naipaul’s travel writing, in particular. The present article is also an attempt to trace the concepts and images that led not only to the emergence of the stereotypical and monolithic Orient, but also the portrayal of the Muslims throughout colonial discourse and clichés. Moreover, it focuses on the process of generating the constructed representation that established in the end the binary opposition between the Orient and the Occident. In fact, the orientalized Orient with its cultural, religious, political, and historical differences has been turned into a serious threat against the Western civilization. Finally, the researchers endeavor to highlight the Orientals’ resistance as well as the role of Islam as a matrix of resistance against the dominance and hegemony of the West.
  • Page 21
    Urdu literature has provided an outstanding treasure by using all Persian literary genres presented in both verse and prose. Among all literary genres of poetry elegy is the kind which some of the scholars and critics of the subcontinent consider as an independent genre from Arabic and Persian literature. There is no doubt that mourning and lamenting for the dead has always been part of every nation’s culture. The only difference is between the ways of expression and the depth or shallowness of the feelings. Among them the elegy for Karbala’s Martyrs has found a special form due to its religious significance. Urdu elegiac poets, who are mostly among the Shia Muslims, have improved it to the extent that the scholars and critics of the subcontinent, regardless of their religion and beliefs, admit its literary significance. They have added elements which besides being mournful attract readers and listeners because of their dramatic characteristics. Dividing elegy to different parts and particles such as face, figure, entrance, battle, and etc. in the form of Mosaddas Tarkibband during different periods of time shaped a literary genre in which only the dignified poets could shine. So during the glorious days of Urdu elegy in the city of Lakhnau, lowly educated and inexperienced elegiac poets were left out naturally and the literary significance of Urdu Elegy was raised highly by the dignified and first class poets’ presence.
  • Page 41
    Since the late Seventies the German literary scene has witnessed a rising presence of German writers of foreign extraction examining their intercultural experiences on pivotal topics like refugees, schism, alienation, identity crises, and social and cultural conflicts. This paper deals with the method of presentation of the conflicts and problems related to culture, society and identity as depicted in selected migration literature of the last two decades of the twentieth century, and shows that the experiences of alienation and incongruity depict ed in these texts have had a variety of reaction s, and have suffered a significant and rapid development during several decades. A literature initially intended to confront prejudice, manages in a relatively short period, through the introduction of new topics and variety of form and language, to move from the borders of cultural discourse into the depths, and find it ’ s proper place in contemporary German literature.
  • Page 61
    The Sand Ch ild is the m asterpiece by the Moro ccan- French au thor, Tahar Ben-Jel loun. In this maste rpiece, by rec alling the memories of h is na tive cou ntry and omi tting the boun dry betwe en reali ty and fan tasy, Ben -J ell oun has crat ed a world which is the combination of these two elements. Ben-Jelloun presents symbolically in this work, a tragic matter. In this masterpiece, the author presents the theme of search for identity of the protagonist. He does not only present the reality of society in his story, but also criticizes the loss of identity. This article tries to study not only identity, but also to research about subject, characterization and Ben-Jelloun’s world. This research is an opportunity to study in this masterpiece, the results of obligatory identity and the improper deportment with daughters in some traditional societies.
  • Page 75
    The Negritude movement reached the crux of its popularity in 1960s. Thinkers of this movement to defy the constant development of imperial cultural domination employed the discourse of the colonizer. For instance, they appropriated the binary oppositions which were initially propagated by colonialism but disarranged the hierarchies of importance, beauty and po wer in them. A Dance of the For ests, written in 1960, at one level is a critique of the Negritude movement. According to what has been represented in the play, Soyinka admonishes most of the theoretical principles of Negritudinism yet, at the same time, he believes in the strategic political potentialities of the movement. Claiming that cultures in Africa, as elsewhere, have never been self-directed, Soyinka questions the essentialist outlook on hist ory and race held by the Negrit udinists. In brief, he presumably does not advocate Negritudinist ideologies unless they are employed transitorily to resist imperialism.
  • Page 93
    Some believe that language and literature are two independent systems while others hold that the two areas are not independent of each other. The present study has tried to demonstrate that Persian poetry is closely tied with the language by evaluating the influence of scrambling, word order, complex predicates, subject-verb agreement as well as some supersegmental features in Hafez’s works as one of the most outstanding poets in Persian literature. To do so, some sonnets of the poet have been analyzed in terms of the above -mentioned features. The study indicates that in addition to complex predicates that restrict the Persian verbs to a few forms like “kardan”(to do) and “Zadan”(to hit), the six agreement markers increase the number of repetition. A contrastive study of Shakespeare’s and Hafez’ sonnets in the study showed that literary devices of Persian and English literature are different. It has been argued that in Persian repetition of agreement markers as well as light verbs are important devices in creating literary works while the English language lacks them.
  • Page 113
    U nderstanding t he e lements or s tructural c onstituents of t he m odern t heater is not e nough. It s hould be e xamined t hrough a m ethod according to which the characteristics of Modern Theater are harmonized and lead to an organized system. Hence, the elements can only be understood through the whole body. This paper tries to achieve some results about the Modern Theater through a structural analysis. In doing so, some structural elements of the Modern Theater or Ridicule Theater are examined through UNESCO Theater and then the paper compares the differences between the body of this kind of theater and the traditional one. These differences clarify the essence of Modern Theater. One of the most significant differences is the language of the scene including movements, lightings, sounds, etc. which receives an important attention and increases the dramatic effect of the work.