فهرست مطالب

توسعه کارآفرینی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1395)

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا آراستی*، سمیرا قدوسی، افسانه باقری صفحات 593-612
    با توجه به ضرورت آموزش کارآفرینی در ترویج کارآفرینی و نیز مناسب بودن دوران کودکی برای ایجاد نگرش عمیق درباره کارآفرینی، باید برنامه های آموزشی دوره دبستان در راستای آگاهی و تقویت نگرش به سوی کارآفرینی هدف گذاری و اجرا شوند. یکی از روش های آموزش کارآفرینی به کودکان مقطع ابتدایی، داستان سرایی است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی از طریق روش داستان سرایی در زمینه کارآفرینی بر تقویت نگرش کارآفرینانه دانش آموزان مقطع ابتدایی با استفاده از روش تحقیق کاربردی به صورت کمی شبه آزمایشی در کل جامعه آماری دانش آموزان پایه های چهارم و پنجم ابتدایی دبستان دخترانه سلام منطقه 1 تهران (45 نفر آزمایشی و 40 نفر کنترل) انجام گرفت. میزان نگرش کارآفرینانه و ابعاد آن قبل و پس از یک دوره آموزشی در هر دو گروه آزمایشی و کنترل سنجش شد. براساس نتایج، آموزش کارآفرینی با روش داستان سرایی در زمینه کارآفرینی موجب تقویت نگرش کارآفرینانه دانش آموزان و همچنین تقویت ابعاد آن شامل خلاقیت، میل به موفقیت، کنترل درونی و عزت نفس شده است. همچنین، داشتن خانواده فعال در کسب و کار بر رابطه آموزش کارآفرینی به روش داستان سرایی در زمینه کارآفرینی و نگرش کارآفرینانه دانش آموزان مقطع ابتدایی تاثیر داشته است. این یافته ها به تدوین برنامه های آموزش کارآفرینی در دبستان کمک می کند.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، داستان سرایی، شبهآزمایشی، مقطع ابتدایی، نگرش کارآفرینانه
  • احسان اصغریان *، مجتبی حسینی صفحات 613-622
    در سال های اخیر، بسیاری از افراد در صنایع مختلف از راهبرد فرانچایزی به منظور توسعه و راه اندازی کسب وکار استفاده کرده اند. با توجه به کمبود اتخاذ دیدگاه فرانچایزی و نیز اهمیت قابلیت های منتسب به آن ها در ارائه عملکرد مطلوب، این تحقیق تاثیر قابلیت جذب، سرمایه اجتماعی و نیز قابلیت مدیریتی را بر عملکرد واحدها بررسی کرده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است که داده های آن به صورت تصادفی از 122 فرانچایزی فعال در حوزه فست فود در ایران گردآوری شده اند. داده های تحقیق با استفاده از مدل معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزار AMOS 22 تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد ظرفیت جذب، سرمایه اجتماعی و نیز قابلیت های مدیریتی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد فرانچایزی ها داشته است. همچنین، رقابت پذیری محیطی موجب تقویت تاثیر ظرفیت جذب و قابلیت های مدیریتی بر عملکرد فرانچایزی ها می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ظرفیت جذب، عملکرد، قابلیت مدیریتی، کسب وکار فرانچایز
  • کامبیز طالبی، سید مجتبی سجادی، پریسا رسولیان* صفحات 633-652
    با توجه به اهمیت کارآفرینی و تفکر راهبردی (استراتژیک) برای موفقیت کسب وکارها و سازمان ها در دنیای پررقابت امروز، در پژوهش حاضر مختصات و ویژگی های تفکر راهبردی کارآفرینانه شناسایی می شود. تفکر راهبردی راهی برای حل مسائل راهبردی است که طی آن، رویکرد عقلایی و همگرا با فرایندهای تفکر خلاق و واگرا ترکیب می شوند. پژوهش پیش رو بر این پیش فرض استوار است که مفهوم تفکر راهبردی می تواند در کنار مفاهیمی همچون کارآفرینی و کارآفرینی راهبردی قرار گیرد و مفهوم جدیدی را به وجود آورد که موجب بهبود عملکرد و خلق ثروت و رشد در بنگاه ها می شود. پژوهش حاضر یک تحقیق کیفی با رویکرد استقرایی و روش تحلیل مضمون (تم) با هدف توسعه ای است. فرایند پژوهش با برگزاری مصاحبه های نیمه ساختاریافته با یازده نفر از خبرگان حوزه تفکر راهبردی و کارآفرینی انجام گرفته است که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. با توجه به تجزیه و تحلیل مضمون پاسخ های ارائه شده و براساس اولویت بندی خبرگان، هفت مقوله اصلی به منزله مختصات تفکر راهبردی کارآفرینانه تایید شد که عبارت اند از: ابتکار عمل، غایتمندی، کیاست، شجاعت جسورانه، پویایی، پاک نظری، بهره گیری از معرفت تجربی.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، کارآفرینی، کارآفرینی استراتژیک
  • مریم عزیزی *، منیجه شهنی ییلاق، علیرضا حاجی یخچالی، سیروس عالیپور صفحات 653-669
    مهارت های شناختی جنبه مهم و لازم برای موفقیت در زندگی است، اما برای عملکرد در زندگی اجتماعی کافی نیست و برای موفقیت در بازار کار و تحصیل، مهارت های غیرشناختی نیز اهمیت دارند. این مطالعه برحسب هدف کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات روش توصیفی- پیمایشی و با هدف هنجاریابی آزمون خودارزیابی مهارت های غیرشناختی مرتبط با قصد و موفقیت کارآفرینانه صورت گرفته است. 300 نفر از دانش آموزان پسر پایه ششم مدارس ابتدایی شهر اهواز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای (نسبتی) نمونه آماری درنظر گرفته شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی و آلفای کرونباخ صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد آزمون خودارزیابی مهارت های غیرشناختی مرتبط با قصد و موفقیت کارآفرینانه از روایی لازم برای سنجش مهارت های غیرشناختی کودکان 12 ساله برخوردار است. به علاوه، ضرایب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس های این آزمون، 56/0 تا 80/0 است که بیانگر پایایی خوب آن است.
    کلیدواژگان: اهواز، تحلیل عامل تاییدی، ریسک پذیری، مهارت های غیرشناختی
  • مهران کشتکار* صفحات 671-690
    هدف اصلی این تحقیق طراحی الگوی راهبردی نوآوری اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران است. تحقیق از نظر هدف کاربردی- توسعه ای و برحسب روش گردآوری اطلاعات، پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل 25 نفر از خبرگان صاحب نظر دارای سوابق تجربی، مدیریتی و علمی در حوزه نوآوری و امور اجتماعی در نظام جمهوری اسلامی ایران است که به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. داده های تحقیق از طریق مطالعه کتابخانه ای و پرسشنامه گردآوری شد که به احصای ابعاد هشت گانه کلان الگو منجر شد. تحلیل عاملی ابعاد با استفاده از نرم افزار «اسمارت پی آل اس» انجام گرفت. درادامه، به منظور تعیین رابطه بین ابعاد و سطح بندی آن ها از مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. نتایج نشان داد بر مبنای معیارهای «قدرت هدایت» و «وابستگی»، بعد «مبانی ارزشی» به عنوان متغیر مستقل کلیدی مانند سنگ زیربنای الگو در سطح چهارم؛ «فضای اجتماعی» در سطح سوم؛ «ساختارها و نهادها»، «منابع» و «چارچوب خط مشی و سیاست گذاری ها» به عنوان متغیرهای پیونددهنده در سطح دوم و درنهایت «محتوا»، «فرایند» و «حکمرانی و ظرفیت سازی» به عنوان متغیرهای وابسته در سطح اول قرار دارند.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، مدل سازی معادلات ساختاری، نوآوری اجتماعی
  • مینا بهرام چوبین، محمدحسین مشرف جوادی*، علی صفری صفحات 691-710
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و رتبه بندی معیارهای دانشگاه کارآفرین در دانشگاه های استان اصفهان انجام گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع ترکیبی (کیفی- کمی) است. در تعیین معیارها جامعه آماری پژوهش مدیران مراکز رشد، مراکز کارآفرینی، معاونان و مدیران پژوهشی دانشگاه ها و اعضای هیئت علمی دارای تجربه در مباحث کارآفرینی است. همچنین، نمونه گیری به روش قضاوتی انجام پذیرفت و از این میان 15 نفر انتخاب شدند. سپس دانشگاه های بزرگ دولتی و آزاد استان اصفهان رتبه بندی شدند. در گام اول، با بهره گیری از ادبیات موضوع و روش دلفی فهرستی از معیارهای دانشگاه کارآفرین شامل منابع مالی، منابع انسانی، ساختار، عوامل محسوس و عوامل نامحسوس و زیرمعیارهای آن ها ارائه شد. سپس وزن و درجه اهمیت آن ها با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه ای به دست آمد و دانشگاه ها با استفاده از روش ویکور رتبه بندی شدند. در بین معیارهای دانشگاه کارآفرین، معیار منابع انسانی بیشترین درجه اهمیت را داشت. در بین دانشگاه های دولتی، دانشگاه صنعتی اصفهان و در بین دانشگاه های آزاد، دانشگاه های آزاد اسلامی نجف آباد و خوراسگان رتبه یک را از نظر مجموع معیارها داشتند.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، روش ویکور، عوامل محسوس، عوامل نامحسوس، معیارهای درونی
  • علی مبینی دهکردی، علیرضا نانکلی*، محمد جواد جامه بزرگی صفحات 711-729
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گرایش کارآفرینانه بر بین المللی سازی با میانجی گری فرهنگ سازمانی در شرکت های بین المللی فعال در حوزه صنعت شیشه و بلور ایران صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 107 نفر از مدیران و کارشناسان 9 شرکت فعال در حوزه صنعت شیشه و بلور ایران است که با استفاده از روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و براساس فرمول کوکران 66 نفر نمونه درنظر گرفته شد. جمع آوری داده ها براساس پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت که روایی آن از سوی خبرگان و پایایی آن از طریق روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی استفاده شد که به این منظور نرم افزار آماری Smart PLS به کار گرفته شد. درنهایت، یافته ها تمام فرضیه های پژوهش را تایید کردند، به طوری که تاثیر مثبت گرایش کارآفرینانه بر بین المللی سازی شرکت تایید شد و این نتیجه به دست آمد که 69 درصد از اثر کل گرایش کارآفرینانه بر بین المللی سازی از طریق غیرمستقیم متغیر میانجی فرهنگ سازمانی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: بین المللی سازی، فرهنگ شرکت های شیشه و بلور ایران، گرایش کارآفرینانه
  • طیبه نیک رفتار*، الهه حسینی صفحات 731-748
    دانش پیشین کارآفرین یکی از اصلی ترین عوامل موثر بر فرایند تشخیص فرصت کارآفرینانه شناخته شده است. همچنین، صنعت گردشگری پتانسیل زیادی برای انجام دادن فعالیت های کارآفرینانه دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر دانش پیشین بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه در میان کارآفرینان آژانس های گردشگری است. روش تحقیق برحسب هدف، کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات توصیفی– همبستگی است. به منظور گردآوری داده ها برای آزمون فرضیه ها، برای هریک از متغیرها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. داده های جامعه آماری شامل صاحبان 80 آژانس گردشگری در شهر شیراز می شود که در نمایشگاه سالانه گردشگری به عنوان کارآفرین مشارکت می کنند. 76 پرسشنامه به صورت تصادفی توزیع شد، از میان این تعداد پرسشنامه توزیع شده، 67 پرسشنامه تکمیل شد. سپس داده های پژوهش با نرم افزار PLS20 بر مبنای روش معادلات ساختاری تحلیل شد. براساس یافته های پژوهش، دو بعد دانش پیشین فناوری، بازار و مشتریان تاثیر بسزایی بر شناسایی فرصت دارند. همچنین، نتایج پژوهش نشان می دهد افرادی که دانش بیشتری درمورد حوزه گردشگری دارند، امکان شناسایی فرصت های کارآفرینانه برای آن ها بیشتر فراهم می شود.
    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینی، دانش پیشین کارآفرینان، گردشگری
  • حسن شهرکی*، رضا موحدی، احمد یعقوبی فرانی صفحات 749-768
    در این پژوهش، پاسخ به دو پرسش مدنظر بوده است، اینکه مهم ترین مولفه های فرهنگی و اجتماعی بستر کارآفرینی روستایی چیست و ارتباط معنایی آن ها با کارآفرینی روستایی چگونه است. پارادایم اصلی جامعه شناختی که در این پژوهش کیفی از آن استفاده شده، ماتریس تحلیلی بارل و مورگان در علوم اجتماعی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی بوده و در آن از تحلیل محتوای متون مصاحبه به عنوان روش استفاده شده است. براساس مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 کارآفرین روستایی و کارشناس حوزه کارآفرینی و توسعه روستایی- که به صورت هدفمند انتخاب شدند- و تحلیل متون مصاحبه با استفاده از نرم افزار ATLAS.ti، بستر اجتماعی و فرهنگی کارآفرینی روستایی تحلیل شده است. از جمله مهم ترین یافته های پژوهش می توان به این موارد اشاره کرد: الف) گفتمان کارآفرینی روستایی در ایران، دولتی و اقتصادی است؛ ب) گفتمان کارآفرینی روستایی در ایران در حیطه تولیدگرایی در کشاورزی عمل می کند؛ ج) گفتمان روزمره واجد پتانسیل بالایی برای تاثیرگذاری بر کارآفرینی روستایی است؛ د) عاملیت کارآفرینان در سطح کارگاه و مواجهه با نهاد دولت، چندان فعال نیست. در پایان پژوهش، پیشنهادهای نظری، کاربردی و تحقیقی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، گفتمان
  • هادی نوتاش*، قنبر محمدی الیاسی، مرتضی رضایی زاده صفحات 769-788
    عامل توسعه به فرد یا گروهی اشاره دارد که در فرایند توسعه خوشه نقشی محوری دارد و در اجرای پروژه توسعه خوشه نقش سکانداری و تسهیلگری را عهده دار است. موفقیت پروژه توسعه خوشه به طور مستقیم به شایستگی های عامل توسعه بستگی دارد. شایستگی های عامل توسعه به دو بخش شایستگی های عمومی و فرایندی تقسیم می شود. شایستگی های عمومی به مجموعه دانش، مهارت ها و ویژگی هایی اشاره دارد که انتظار می رود عاملان توسعه در همه مراحل توسعه خوشه از آن ها برخوردار باشند و به منظور دستیابی به عملکرد مناسب از خود بروز دهند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های عمومی عاملان توسعه خوشه های کسب وکار ایران انجام گرفته است. این تحقیق برحسب هدف کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات کیفی- روایتی است. نمونه آماری این تحقیق براساس روش نمونه گیری هدفمند شامل 15 نفر از عاملان توسعه خوشه های کسب وکار منتخب ایران بوده است که افراد نمونه تا مرحله دستیابی به اشباع نظری انتخاب شدند. یافته های این تحقیق براساس روش کدگذاری به دست آمده اند و نشان می دهند شایستگی های عمومی عامل توسعه عبارت اند از: مهارت مذاکره و چانه زنی، مهارت اداری، رعایت اصول اخلاق حرفه ای، مهارت شبکه سازی اجتماعی موثر، مهارت تاثیرگذاری و متقاعدسازی، مهارت نهادسازی، مهارت ارائه و دریافت بازخورد و بهبود مستمر، مهارت الگوسازی و الگوبرداری، مهارت به کارگیری فنون یاددهی- یادگیری، تصمیم گیری مبتنی بر حل مسئله و مهارت به کارگیری فنون اطلاع رسانی و تبلیغات خوشه.
    کلیدواژگان: خوشه کسب وکار، شایستگی، شایستگی عمومی، عامل توسعه
|
  • Zahra Arasti *, Samira Ghoddosi, Afsaneh Bagheri Pages 593-612
    Entrepreneurship education is very important in promoting entrepreneurship and childhood is the best period to create deep entrepreneurial attitude. Therefore, educational programs in primary school must be planned towards creating awareness and improving entrepreneurial attitude. Storytelling is one of the entrepreneurship education methods in primary school. In this study we aim to verify the effect of entrepreneurship education by storytelling on entrepreneurial attitude improvement in primary school students by a quasi-experimental research design. The Teacher-researcher implemented instructional program by storytelling method in experimental group. Participants are 85 students (45 experimental group, 40 control group) in Salam Fereshtegan Yasin School in Tehran. The results point out that entrepreneurship education by storytelling improves entrepreneurial attitude as well as its dimensions including creativity, need for achievement, internal locus of control, and self-esteem in students. Also the family involving in business moderates the relationship between entrepreneurship education by storytelling and students’ entrepreneurial attitude. These findings help to prepare and implement entrepreneurship education programs in primary schools.
    Keywords: Entrepreneurial Attitude, Entrepreneurship Education, Storytelling, primary school, Quasi-experimental research design
  • Ehsan Asgharian*, Mojtaba Hoseini Pages 613-622
    During the last years, franchising strategy has been considered for developing and running a business in a variety of industries. Give the lack of franchisee perspective, and the importance of franchisee’s capabilities in demonstrating the better performance, this study examines the role of absorptive capacity, social capital and managerial capabilities in franchisees’ performance. By taking a quantitative approach, this study collected the data from 122 franchisees in fast-food industry in Iran. Structural equation modeling (Aarstad et al.), based on AMOS 22 software is used to analysis the data in the study. The result of the study shows absorptive capacity, social capital, and managerial capability significantly affects the franchisee’s performance. Moreover, environmental competitiveness moderates the relationship between absorptive capacity, managerial capabilities, and performance in franchised outlets.
    Keywords: Franchise business, Absorptive Capacity, managerial capability, Social capital, Performance
  • Kambiz Talebi, Seyyed Mojtaba Sajadi, Parisa Rasoulian* Pages 633-652
    According to the importance of entrepreneurship and strategic thinking for firms and organizations in order to succeed in this highly competitive world, the present study aims at identifying the peculiarities and characteristics of Entrepreneurial Strategic Thinking (EST). Strategic thinking is a way of solving strategic problems through which rational and convergent approaches are combined with creative thinking and divergent ones. This study is based on the presumption that the concept of strategic thinking could stand along the concepts of entrepreneurship and strategic entrepreneurship and create a new concept which would lead to performance improvement, growth and wealth creation. This study is a qualitative research with a inductive approach which used thematic analysis with developmental purposes. The research population includes strategic thinking and entrepreneurship experts. By use of the snowball technique, 11 experts have been chosen as the research sample. By coding process and accordingly with experts prioritizing, 7 categories were identified as peculiarities of EST including: Initiative, Teleology, Perspicacity, Boldly Bravery, Mobility, Clear-eyed and Utilizing of empirical knowledge.
    Keywords: strategic thinking, entrepreneurship, strategic entrepreneurship
  • Maryam Azizi *, Manigeh Shehni Yeilagh, Ali Reza Haji Yakhchali, Seiros Allipour Pages 653-669
    Cognitive skills are important and necessary in one's success in life, but performing is not adequate in social life, and in order to succeed in labor and education markets, non-cognitive skills are also of paramount importance. This research, in terms of purpose, is applied, and in terms of data collection is a descriptive-survey , and aims at standardizing the non-cognitive skills self-assessment test associated with entrepreneurial intention and success. 300 male sixth grade primary schools students of Ahvaz city were selected as the sample by a multistage random sampling method (ratio). Confirmatory factor analysis and Cronbach᾽s alpha were used to analyze the data. The results of indicates that non-cognitive skills self-assessment test associated with entrepreneurial intention and success is valid for evaluating non-cognitive skills of 12 year old students. . Moreover, the results of Cronbach᾽s alpha coefficient indicated that reliability of this test is good (between 0.56 to 0.8 for each of scales).
    Keywords: Ahvaz, Non-cognitive skills, Risk taking, Confirmatory Factor Analysis
  • Mehran Keshtkar Haranaki * Pages 671-690
    The aim of this research is to design an strategic model of social innovation in the Islamic Republic of Iran. This research, in terms of purpose, is developmental- functional, and in terms of data collection is a survey. The statistical populations includes 25 experts with practical experience, scientific management and innovation in the field of social affairs in the Islamic Republic of Iran which were selected by targeted and snowball sampling method. After conducting exploratory studies and consulting the experts, eight dimensions of the macro pattern were extracted. Using the software "Smart PLS" factor analysis was performed. In order to determine the relationship between dimensions and ranking them, Interpretive Structural Modeling was used. The results showed that based on the criteria of "Conductivity impact" and " Dependence", "Foundation's values", as the key independent variable are at the fourth level, the "Social Climate", at the third level, the dimensions of "Structures and institutions", "Resources" and "Policy framework", as Joiner variables at the second level, and finally "Content", "Process" and "Governance and capacity building", as the dependent variables are at the first level.
    Keywords: Social innovation, Strategic model, SEM
  • Mina Bahramchoobin, Mohammad Hossein Moshref Javadi *, Ali Safari Pages 691-710
    The aim of this study is to evaluate and rank entrepreneurial university factors in Isfahan province. This study is an applied research, and mixed method (qualitative-quantitative) is used for data collection. To determine influencing factors, the population of study includes managers of incubators and entrepreneurship centers, research administrators and faculties with experiences in entrepreneurship and the selected sample of 15 is done by judgmental sampling method. The ranking has been done between great public and Azad universities of Isfahan province. At the first step, the list of factors including financial resources, human resources, structure, tangibles and intangible factors and their sub-criteria was provided using the related literature and Delphi method. The weight and the importance of factors are obtained by Analytic Network Process, and VIKOR method also is used to rank the selected universities. Among the affecting factors of entrepreneurial university, the most important is human resources. Among public universities, Isfahan University of Technology and among Azad universities, the Islamic Azad University of Najafabad and Khorasgan have the first place in terms of total factors.
    Keywords: Entrepreneurial University, internal factors, Tangible Factors, Intangible Factors, VIKOR Method
  • Ali Mobini Dehkordi, Alireza Nankali *, Mohammadjavad Jame Bozorgi Pages 711-729
    The present study is done with the aim of investigating the impact of entrepreneurial orientation on internationalization by mediating role of organizational culture in active international companies in Glass and Crystal Industry of Iran .This research, in terms of its purpose, is applied and in terms of data collection is a descriptive and correlational research. Statistical population included 107 managers and experts of 9 active companies in the field of Glass and Crystal Industry of Iran. Using simple random sampling and Cochran formula, 66 persons were selected as the sample. The data gathered by questionnaire which its validity was confirmed by experts and its reliability was approved by composite reliability and Cronbach's alpha. For data analysis, structural equation modeling (SEM) was used with partial least squares (PLS) approach and Smart PLS software. The findings of research show that all hypotheses are accepted. The positive impact of entrepreneurial orientation on the internationalization of the companies was confirmed, and we conclude that 69 percent of the total impact of entrepreneurial orientation on internationalization is determined through indirect mediating variable of organizational culture.
    Keywords: Internationalization, Culture of Iran Glass, Crystal companies, Entrepreneurial Orientation
  • Tayebe Nikraftar *, Elahee Hosseini Pages 731-748
    In general, the entrepreneurial process is divided in two smaller process called "opportunity discovery" and "opportunity exploitation". The major focus of this research is the process of discovery. Prior knowledge of entrepreneurs was recognized as one of the main factors influencing opportunity recognition process. The tourism industry has great potential for entrepreneurial activity and those who are entering in this field have different levels of education and skill. The aim of this study is to identify the role of previous knowledge in the discovery of entrepreneurial opportunities. In order to evaluate the effect of previous knowledge to identify opportunities, four dimensions of prior knowledge identified based on literature review, then a conceptual model was developed and the assumptions were determined. The measures of and research and questions were determined based on literature review. The validity of its content was checked based on expert opinion.
    Statistical data is collected from the entire community, including senior executives of 80 tourism agencies. 67 questionnaires were completed. The research results suggest that technology and market knowledge has a direct and significant impact on opportunity recognition. But market has no service knowledge has no effect on opportunity recognition. The results also showed a significant correlation between market knowledge and opportunity recognition.
    Keywords: entrepreneurial opportunity, Prior Knowledge, tourism
  • Hassan Shahraki * Pages 749-768
    This paper set out to address the sociological explanation of rural entrepreneurship. The rural and sociological aspects are very rare in the entrepreneurship discipline, especially in Iran. The research main questions including that what are the critical cultural and social components of rural entrepreneurship, and how is the meaning relation of these components with the rural entrepreneurship as a distinct phenomenon. Using Burrel and Morgan Matrix in social science, the paper through the content analysis that is a qualitative method, has tried to shed a critical light on the mainstream discourse of rural entrepreneurship in the country. Doing twenty semi structural interviews with rural entrepreneurs that have been selected purposeful, and rural experts throughout the country, the main results of the research are: (1) the rural entrepreneurship discourse in Iran is governmental and economic, (2) the rural entrepreneurship discourse in Iran has influenced by productivist approach in agriculture, and (3) the entrepreneur’s agency in the government and firm level is not so influential and active. In the last section of the paper some theoretical, practical, and research recommendations have been presented.
    Keywords: Rural Entrepreneurship, Entrepreneurship culture, entrepreneurship sociology, Discourse
  • Hadi Notash *, Ghanbar Mohammadi Elyasi, Mortaza Rezaee -Zadeg Pages 769-788
    Cluster development agent (CDA) is a person or a group who has a central leading role and critical function in all stages of cluster development process. CDA as an important agent of change, has full authority in executing the cluster development project, where he has a leading and facilitating role throughout the cluster developing path. Therefore, it could be claimed that the success of the cluster development project directly depends on the CDA's competencies. CDA's competencies could be divided into two different categories: general and process-based competencies. General competencies refer to a set of knowledge, skills and traits which a CDA is expected to possess at all stages of cluster development process in order to illustrate an appropriate performance. The current study aims to identify CDAs’ general competencies in Iranian industrial clusters. This exploratory study has been done implementing qualitative narrative interviews with a sample of 15 CDAs who were purposefully selected and participated in the study. The interviews had been continued till when the theoretical saturation has been granted. Findings of the current study highlighted the CDA's general competencies as following: Negotiation and bargaining skill, Administrative skills, Professional ethics observance, Effective social networking skill, Influencing and persuasion skills, Institutionalizing skill, feedback giving and acceptance skills, role modeling and benchmarking skills, the teaching-learning skills, problem-based decision-making, information and cluster advertising skills. These findings are discussed and their implementations are outlined in the paper.
    Keywords: Business cluster, cluster development process, cluster development agent, Competency