فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:3 Issue: 1, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد علی پور، مژگان آگاه هریس، محمد سیادتی، احمد علی نوربالا صفحه 1
    مقدمه
    از آنجا که استفاده از بازی های الکترونیکی خشونت آمیز به عنوان منبعی استرس زا به طور گسترده در میان کودکان و بزرگسالان رواج یافته است، پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر انواع بازی های رایانه ای با محتوای متفاوت خشونت بر سلامت دختران و پسران مقطع راهنمایی انجام شد.
    روش
    این پژوهش مطالعه ای تجربی از نوع پیش - و پس آزمون با گروه کنترل است. به این منظور 209 دانش آموز با دامنه سنی 15-12سال به روش نمونه برداری تصادفی چندمرحله ای از میان مدارس راهنمایی مناطق 22گانه شهر تهران انتخاب و به 9 گروه تقسیم شدند. 8 گروه به مدت 40 دقیقه به بازی با انواع بازی های رایانه ای درجه بندی شده از نظر محتوای خشونت (در دو سطح؛ با- و بدون موسیقی) پرداختند. درجه حرارت بدن 10 دقیقه قبل از شروع بازی و 5 دقیقه مانده به پایان بازی و کورتیزول ترشحی و IgA ترشحی، 5 دقیقه بعد از بازی به عنوان شاخص های سلامتی آزمودنی های گروه های آزمایشی و گروه کنترل (بدون بازی و در حالت استراحت) اندازه گیری شد. همچنین کلیه آزمودنی ها به گویه های پرسش نامه شخصیت نوجوانان آیزنک پاسخ دادند.
    یافته ها
    بازی های رایانه ای پرخشونت باعث کاهش سطح IgA ترشحی، افزایش کورتیزول و افزایش درجه حرارت بدن به واسطه وارد شدن استرس حاد به بدن با توجه به سنخ شخصیتی و جنسیت شدند.
    نتیجه گیری
    شاخص های سلامتی یا تغییرات نوروایمونواندوکرینی آزمودنی ها، متاثر از وجود یا عدم وجود موسیقی متن بازی، نوع بازی از نظر محتوای خشونت، سنخ شخصیتی و جنسیت آزمودنی ها است.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، خشونت، سلامت، کودکان
  • مهدی صادقی شرمه، فاطمه علوی زرنگ، فضل الله احمدی، علی اکبر کریمی زارچی، حسین باباتبار درزی، عباس عبادی صفحه 9
    مقدمه
    اغلب بیماران دارای بیماری های مزمن از جمله بیماری نارسایی قلبی، دارای عملکرد و کیفیت زندگی پایین تر از حد معمول جمعیت هستند. از آنجا که زندگی با بیماری نارسایی قلبی بسیار زجرآور است و بر فعالیت های معمول زندگی بیمار اثر قابل ملاحظه ای می گذارد. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر اجرای مدل مراقبت پیگیر بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی بود.
    روش
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که روی 52 بیمار نارسایی قلبی انجام شد. تاثیر اجرای مدل مراقبت پیگیر بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی با استفاده از پرسش نامه استاندارد مینه سوتا مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اجرای مدل مراقبت پیگیر، موجب ارتقای کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی در گروه آزمون در تمام ابعاد جسمی (001/0>p)، عاطفی (001/0>p) و عمومی (001/0>p) بعد از 2 و 3 ماه شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم درمان قطعی بیماری های مزمن، اجرای مدل های مراقبتی اثربخش، نظیر مدل مراقبت پیگیر، می تواند در افزایش کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی تاثیر مثبت داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدل مراقبت پیگیر، کیفیت زندگی، نارسایی قلبی، بیماری های مزمن
  • ایمان الله بیگدلی، هدی ناظمی صفحه 15
    مقدمه
    در دهه های گذشته شواهد به دست آمده در مورد مجموعه اختلالات اسکیزوفرنی، نشان می دهند که اسکیزوفرنی با نقایص قابل توجهی در عملکردهای ادراکی و شناختی (به خصوص نقص هایی در دقت و حافظه عملکردی) همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد حافظه کوتاه مدت و ابعاد مختلف آن در بیماران اسکیزوفرن و مقایسه با افراد عادی انجام گرفت.
    روش
    افراد مورد مطالعه 30 بیمار مرد با تشخیص اسکیزوفرنی بستری در بخش روانپزشکی شهرستان شاهرود بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. عملکرد حافظه کوتاه مدت آنها با استفاده از مقیاس تجدیدنظرشده حافظه وکسلر (III - WMS) مورد ارزیابی قرار گرفت و با 30 مرد عادی که به شیوه تصادفی انتخاب شده بودند، مقایسه شد.
    یافته ها
    تحلیل واریانس چندمتغیره با کنترل سن و تحصیلات نشان داد که بین عملکرد حافظه کوتاه مدت بیماران اسکیزوفرن و افراد عادی در 4 خرده مقیاس حافظه وکسلر از جمله جهت یابی، کنترل ذهنی، تکرار ارقام و حافظه بینایی تفاوت های معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بیماران اسکیزوفرن در حافظه و مفهوم سازی ضعیف تر از افراد عادی عمل می کنند که این الگو با فرضیه آسیب در قشر پیشانی- گیجگاهی هماهنگی دارد. توان بخشی شناختی یکی از ضروریات مداخلات درمان های روان شناختی در بیماران اسکیزوفرن است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، حافظه کوتاه مدت، حافظه عملکردی، عملکردهای ادراکی و شناختی
  • افسانه عبیدی زادگان صفحه 19
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی توجه انتخابی یا سو گیری در پردازش اطلاعات در بیماران دریافت کننده درمان نگهدارنده متادون انجام شد. شواهد قابل توجهی وجود دارد که افراد به طور انتخابی به نشانه هایی توجه می کنند با موضوعات برجسته هیجانی آنها در ارتباط است. اگر توجه به صورت پیوسته به محرک تهدید کننده جلب شود، رفتار هدفمند فرد مختل می شود.
    روش
    25 نفر بیمار مصرف کننده درمان نگهدارنده متادون، 25 نفر فرد بهنجار (بدون سابقه مصرف مواد) و 25 نفر ازبیماران وابسته به مواد که در حال پرهیز بودند، در این مطالعه شرکت کردند. سه گروه از نظر سن، جنسیت و تحصیلات همتا شدند. ابزار پژوهش شامل سیاهه افسردگی بک، مقیاس اضطراب حالت- صفت اسپیلبرگر و تکلیف تغییریافته پیگیری چشمی نقطه با کلمات مربوط با اعتیاد بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه دریافت کننده متادون دارای اجتناب شناختی نسبت به محرکهای مرتبط با اعتیاد هستند. مقایسه داده های دو گروه بهبودیافته و گروه بهنجار نشان داد که تفاوتی در عملکرد آنها در تکلیف پیگیری چشمی نقطه نیست. هم چنین گروه بهبودیافته فاقد سوگیری توجه نسبت به محرکهای مرتبط با اعتیاد است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها با یافته های دیگر پژوهشها نظیر مینتزر و استیتزر (2002)، پراسر و همکاران (2006) و...همخوانی دارد که نشان می دهد افراد مصرف کننده متادون دارای سوگیری شناختی هستند.
    کلیدواژگان: درمان نگهدارنده متادون، توجه انتخابی، تکلیف تغییریافته پیگیری چشمی نقطه
  • محمود پناهی شهری، علی فتحی آشتیانی، پرویز آزاد فلاح، غلامعلی منتظر صفحه 27
    مقدمه
    احساس بودن در یک مکان، احساس حضور نامیده می شود. هدف این پژوهش بررسی اعتبار و روایی نسخه فارسی پرسش نامه احساس حضور ایگروپ (IPQ) در محیط مجازی بود.
    روش
    118 داوطلب مذکر پس از مواجهه با محیط مجازی از نوع رانندگی در بازی رایانه ای، در شرایط مختلف (رانندگی در گیم نت، به عنوان مسافر و رانندگی در شرایط ساده، دشوار و دلخواه) به این پرسش نامه پاسخ دادند.
    یافته ها
    تحلیل عاملی IPQ، به استخراج سه عامل انجامید که 64% واریانس مشترک را تبیین می کرد: واقعی بودن، حضور در مکان و مشارکت. مقیاس های «حضور در مکان» و «واقعی بودن» و نمره کل حضور هنگامی که آزمودنی ها در تعامل با محیط مجازی بودند (رانندگی)، به گونه ای معنی دار بیشتر از هنگامی بود که به عنوان مسافر در کنار راننده بودند. ضرایب اعتبار همسانی درونی، تنصیفی و دوباره سنجی این پرسش نامه به ترتیب 87/0، 85/0 و 74/0 بود. همبستگی سه مقیاس با یکدیگر و با نمره کل احساس حضور معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه احساس حضور ایگروپ (IPQ) مقیاسی روا و معتبر برای ارزیابی احساس حضور در محیط های مجازی است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه احساس حضور، اعتبار، روایی، محیط های مجازی
  • بهنام جمشیدی صفحه 35
    هدف
    اعتباریابی مقیاس جدید کمال گرایی
    مواد و روش ها
    ابتدا ترجمه ی فارسی مقیاس و مقیاس سلامت عمومی بر روی 68 نفر (34 دختر و 34 پسر) از دانش آموزان کلاس دوم راهنمایی شهر شیراز اجرا گردید. پایایی مقیاس به روش ضریب آلفای کرونباخ و روایی همگرای آن از طریق بررسی رابطه ی ابعاد مقیاس با مقیاس سلامت عمومی بررسی گردید. سپس مقیاس مذکور مجددا بر روی نمونه ای شامل 313 نفر از دانش آموزان کلاس دوم و سوم راهنمایی (164 پسر، 149 دختر) که به روش خوشه ایتصادفی از نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش انتخاب شده بودند، اجرا و روایی سازه ای آن با روش تحلیل عاملی بررسی گردید.
    یافته ها
    محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ حاکی از پایایی قابل قبول ابزار بود. همچنین انتظارات اولیه از وجود رابطه بین ابعاد منفی کمال گرایی و سلامت روانی تایید گردید. بررسی ساختار عاملی مقیاس نیز حاکی از وجود 6 عامل (سه عامل مثبت و سه عامل منفی) بود که مجموعا 43 درصد از واریانس کل را تبیین می کردند.
    نتیجه گیری
    مقیاس جدید کمال گرایی از پایایی و روایی قابل قبولی برخوردار می باشد و با توجه به مزایایی که نسبت به مقیاسهای قبلی دارد، جهت استفاده در تحقیقات مربوط به کمال گرایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، مقیاس کمال گرایی، روایی، پایایی
  • سید حسین سلیمی، محمد مجدیان، اسفندیار آزاد مرزآبادی، رضا کرمی نیا، فاطمه سوری صفحه 45
    مقدمه
    تحقیق حاضر با هدف بررسی گرایش و نگرش فرزندان نوجوان کارکنان نیروهای نظامی به شغل والدین و در شهرک های سازمانی در شهر تهران اجرا شد.
    روش
    تعداد 855 نفر آزمودنی دختر و پسر در این تحقیق شرکت کردند. در این تحقیق از آزمودنی ها تقاضا شد تا پرسش نامه گرایش شغلی را تکمیل نمایند.
    یافته ها
    امکانات رفاهی، آسایش شغل و شهرت از نظر نوجوانان در اولویت قرار دارد. قوی ترین همبستگی مثبت بین خطرهای جسمانی با خطرهای شغلی، سختی کار با عصبانیت در کار و احساس افتخار با روحیه و پیشرفت شغلی و قوی ترین همبستگی منفی بین روحیه با عصبانیت و سختی کار و کار بیش از حد با رسیدگی به خانواده مشاهده شد. نگرش نوجوانان 16 تا 20 سال در مقایسه با گروه های دیگر نسبت به شغل نظامی والدین نشان داد که نگرش این گروه به طور معنی داری پایین تر از گروه های سنی دیگر است. به طور کلی مشخص شد که تنها حدود یک پنجم نوجوانان تمایل به انتخاب شغل نظامی دارند.
    نتیجه گیری
    نوجوانان علیرغم ادراک مثبت از فضای موجود در شغل نظامی والدین، به دلایل متعدد از جمله تنوع مشاغل، شرایط اجتماعی، تجربه و استعدادها، به طور نسبی به انتخاب شغل نظامی تمایل دارند و این تمایل و آمادگی شغلی می تواند با رفع موانع شغلی و دسترسی و معرفی مناسب شغل نظامی برای نوجوانان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آمادگی شغلی، نگرش، نوجوان، نیروی نظامی
  • منصوره سادات خیریه، محمدرضا شعیری، پرویز آزاد فلاح، کاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 53
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر القا هیجان بر شادمانی و ناراحتی پس از القای برانگیختگی منفی قبلی بود.
    روش
    در این تحقیق 32 دانش آموز دختر پایه اول دبیرستان شهر اصفهان به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی (هر گروه 8 نفر) و دو گروه گواه (هر گروه 8 نفر) وارد شدند و پرسش نامه های افسردگی، شادکامی، MMPI2 و دو مقیاس از پرسش نامه 5 عاملی بزرگ (روان نژندی- درون گرایی) را تکمیل نمودند. پس از القا برانگیختگی منفی (نگرانی) به گروه اول فیلم غمگین، به گروه دوم فیلم شاد و به گروه سوم فیلم خنثی نشان داده شد و گروه چهارم بدون مداخله بودند.
    یافته ها
    تفاوت بین گروه ها در افسردگی و شادمانی معنی دار بود. همچنین تاثیر عوامل القایی پس از ایجاد نگرانی قبلی در گروه ها نشان داد که میزان افسردگی در گروه دوم (با نمایش فیلم شاد) کاهش و میزان شادکامی افزایش یافته و با گروه آزمایش دیگر (نمایش فیلم غمگین) و دو گروه گواه تفاوت معنی داری دارد.
    نتیجه گیری
    تاثیر هیجانات مثبت بر کاهش اثرات ناشی از هیجانات منفی مثل افسردگی و افزایش هیجانات مثبت مثل شادمانی موثر است. این نتیجه را اثر عدم تداوم هیجانات منفی توسط هیجانات مثبت می نامند.
    کلیدواژگان: افسردگی، شادکامی، القای هیجانات، هیجان مثبت، هیجان منفی
  • تاثیر آموزش جرات ورزی بر مهارت های اجتماعی اضطراب اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر / مهناز مهرابی زاده هنرمند *، سیده فرخنده تقوی و یوسف علی عطاری
    صفحه 59
    مقدمه
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش جرات ورزی بر مهارت های اجتماعی، اضطراب اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر پایه اول مقطع متوسطه شهر بهمئی صورت گرفت.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه اول متوسطه مشغول به تحصیل در سال 87-1386 و نمونه آن متشکل از 60 دانش آموز است که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده شامل مقیاس اضطراب اجتماعی واتسون و فرند و مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی اسلر و میلر است. طرح پژوهش، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است و داده های به دست آمده با روش تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین این دو گروه، حداقل یکی از متغیرهای وابسته مهارت های اجتماعی، اضطراب اجتماعی و عملکرد تحصیلی، تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه در مانوا نیز نشان داد که بین دو گروه از لحاظ هر سه متغیر وابسته تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش جرات ورزی بر روی اضطراب اجتماعی، مهارت های اجتماعی و عملکرد تحصیلی گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل تاثیر دارد و بین دو گروه از لحظ این متغیرها تفاوت معنی داری مشاهده می شود. به بیان دیگر، آموزش جرات ورزی باعث کاهش اضطراب اجتماعی و افزیش مهارت های اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایشی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش جرات ورزی، اضطراب اجتماعی، مهارت های اجتماعی، عملکرد تحصیلی
  • فاطمه بهرامی *، امید عیسی نژاد، رزگار قادرپور صفحه 65
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر القاء هیجان بر شادمانی و ناراحتی پس از القاء برانگیختگی منفی قبلی است.

    روش

    32 دانش آموز دختر پایه اول دبیرستان شهر اصفهان به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی (هر گروه 8 نفر) و دو گروه گواه (هر گروه 8 نفر) جایگزین شدند و پرسشنامه های افسردگی، شادکامی، MMPI2 و دو مقیاس از پرسشنامه 5 عاملی بزرگ (روان نژندی،درون گرایی) تکمیل نمودند. پس از القاء برانگیختگی منفی(نگرانی) به گروه اول فیلم غمگین، به گروه دوم فیلم شاد وبه گروه سوم فیلم خنثی نشان داده شد و گروه چهارم بدون مداخله بودند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تفاوت بین گروه ها در مورد افسردگی و شادمانی معنادار است. همچنین از نظر تاثیر القائات پس از ایجاد نگرانی قبلی در گروه ها میزان افسردگی در گروه دوم (با نمایش فیلم شاد) کاهش و میزان شادکامی افزایش یافته است و تفاوت معناداری را با گروه آزمایش دیگر (نمایش فیلم غمگین) و دو گروه گواه نشان داد.
    بحث: نتایج نشان داد که تاثیر هیجانات مثبت بر کاهش اثرات ناشی از هیجانات منفی مثل افسردگی وافزایش هیجانات مثبت مثل شادمانی موثر است این نتیجه را اثر عدم تداوم هیجانات منفی توسط هیجانات مثبت می نامند.

    کلیدواژگان: افسردگی، شادکامی، القاء هیجانات، هیجان مثبت، هیجان منفی
  • معصومه همتی مسلک پاک، فضل الله احمدی *، منیره انوشه، ابراهیم حاجی زاده، حمید اصغرزاده صفحه 71
    مقدمه

    دوره نوجوانی از آن جهت یکی از بحرانی ترین دوران زندگی فرد بشمار می رود که فرد در مرحله عبور از مرز کودکی به مرحله نوینی است که عمیق ترین تغییرات شخصیتی و فیزیولوژیک را به همراه دارد. اغلب نوجوانان مشکلات هیجانی، رفتاری و اجتماعی را تجربه می کنند. دیابت نوع 1 با ایجاد تغییرات دائمی در زندگی تاثیر منفی در کیفیت زندگی نوجوانان دارد.

    روش

    در این مطالعه کیفی، تعداد 20 دختران نوجوان مبتلا به دیابت عضو انجمن دیابت آذربایجانغربی و مراجعه کننده به درمانگاه های دیابت شهر ارومیه با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف مورد مطالعه قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق انفرادی و تشکیل گروه های متمرکز و تجزیه و تحلیل به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد.

    نتایج

    هفت طبقه و محور مربوط به مشکلات روانی- اجنماعی از مفاهیم استخراج گردید. این مشکلات که مربوط به آینده، زندگی توام با دیابت، مراقبت و درمان، خانواده، جامعه، امور تحصیلی- آموزشی، تغذیه و فعالیت بودند، همانند مانع در برابر کنترل دیابت و زندگی مطلوب عمل می کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژه گی سنی نوجوانان و ماهیت مزمن بیماری و نگاه جامعه و خانواده به بیماری دیابت، ضروری است با مداخلات مناسب و اصلاح الگوهای سازگاری در این نوجوانان از مشکلات اجتماعی- روانی و بروز رفتارهای پاتولوژیک این نوجوانان آینده ساز جلوگیری شده و کیفیت زندگی آنها ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، رفتار نوجوان، مشکلات اجتماعی، روانی، مطالعه کیفی
  • غنچه راهب *، منصور علی حمیدی، مهناز اخوان تفتی، حسین رضابخش صفحه 79

    انجام هر کاری، در آن میان آموختن، انگیزه ی ویژه آن کار را می خواهد. انگیزه ی آموختن هم چرایی و چگونگی پرداختن به و پی گرفتن کار آموختن را تعیین می کند. بهبود انگیزه اموختن در پیشرفت تحصیلی آموزندگان موثر است و کمبود آن در آموزندگان ایرانی خسارت هایی را ایجاد کرده است. این خسارت ها، به صورت افت تحصیلی، ترک تحصیل، مردودی و اتلاف منابع نمود یافته است. هدف پژوهش برای بهبود انگیزه ی آموختن ساختن یک الگوی آموزشی برای بهبود انگیزه ی آموختن بوده و نظریه سازایی گری اجتماعی چارچوب نظریه ای ان را فراهم ساخته است. انگیزه ی آموختن تاثیر پذیر از سه عامل درونی خودتواناپنداری، خودگردانی و خودرسانی، است و روش آموزشی به کار گرفته شده در الگوی بهبود انگیزه آموختن روش هم آموزی است.کار گروهی، داربست سازی و ارزیابی پیوسته آموزندگان کارهایی هستند که در روش هم آموزی از آن ها استفاده شده است. الگوی آموزشی پیشنهادی فرایندی گام به گام برای آموزنده و آموزشیار است که در 6 نشست آموزشی و یک ماه کارورزی انجام گرفته است. در نشست های آموزشی آموزندگان به تشکیل گروه ها و انجام کار گروهی پرداختند و به ارزیابی اسنادهای آموزندگان در جریان بحث گروهی پرداخته شد. آموزندگان مهارت های خودگردانی را آموختند و آن ها را در مورد موضوع آموزشی به کار گرفتنند. به کارگیری مهارت های خودگردانی به صورت انتخاب موضوع، تعیین هدف،برنامه ریزی، مهارت آموزی، به کارگیری مهارت ها در زمینه اجتماعی مرتبط با موضوع (یک ماه کارورزی)، ارزیابی کار انجام شده، مقایسه کار با الگوهای ارائه شده توسط آموزشیار، آماده سازی گزارش عملکرد و ارائه گزارش در گروه ها با استفاده از ابزارهای آموزشی بود.
    الگوی آموزشی بهبود انگیزه آموختن در یک چارچوب نیمه آزمایشی بر ساخته از دو گروه و دوبار سنجش انجام شده است. دو گروه که با دو روش متفاوت آموزش، یعنی آموزش به روش هم آموزی و آموزش به روش معمول نیم سال آموزشی را گذراندند، از نظر بهبود انگیزه آموختن مقایسه شدند. برای آزمون الگوی آموزشی دو گروه پیش آزمون و پس آزمون شدند. ابزار ساخته شده (آزمون سنجش انگیزه آآموختن در دانشجویان ایرانی) است.این آزمون سازه های خودتواناپنداری، خودگردانی و خودرسانی را می سنجد. پایایی های خودتواناپنداری، خودگردانی و خودرسانی به ترتیب،78/0، 92/0و 8/0 است. برای پردازش داده ها از آزمون تی گروه های مستقل بر روی میانگین تفاوت ها استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشانگر بهبود خودتواناپنداری، خودگردانی و خودرسانی آموزندگان پس از اجرای الگوی آموزشی است. الگوی آموزشی بهبود انگیزه آموختن منجربه بهبود ابعاد شناختی و رفتاری بازخورد به انگیزه آموختن گردیده است، اما در بعد عاطفی بازخورد آموزشی تاثیری نداشته است.

    کلیدواژگان: انگیزه آموختن، سازایی گریی اجتماعی، خودتواناپنداری، خودگردانی، خودرسانی، هم آموزی، داربست سازی، ارزیابی پیوسته
|
  • Alipour A. *, Agah Heris M., Siadati M., Noorbala A. A Page 1
    Introduction
    The objective was to investigate the effect of different rated violent computer games regarding to types of personality and sex on neuroimmunoandocrine changes among Iranian children.
    Method
    209 participants were selected by cluster sampling method among students of secondary schools in Tehran. Their age ranged from 12 to 15 years. All Subjects were divided to 9 groups including a control group and 8 experimental groups which played selected electronic games for 40 minutes. Body temperature measured 10 minutes before beginning and 5 minutes to the end of the game; Salivary cortisol and salivary IgA measured 5 minutes after the end of the game in all members of test and control (not playing in resting mode) groups and. All subjects filled out Eysenk personality inventory before the experiment.
    Results
    Neuroimmunoandocrine changes were moderated by playing different rated violent electronic games and gender under interaction with different levels of personality type and gender. Music was also moderated immunological responses under interaction of gender.
    Conclusion
    Neuroimmunoandocrine changes regarding to personality and gender are affected by violence in game's content.
  • Sadeghi Sherme M. *, Alavi Zerang F., Ahmadi F., Karimi Zarchi A., Babatabar H. D., Ebadi A Page 9
    Introduction
    In patients with a chronic disease such as heart failure, function and quality of life is much lower than general population. Living with heart failure is distressful and affects activities of daily living. The purpose of this study was to assessment the effectiveness of applying continuous care model on quality of life in heart failure patients.
    Method
    This is a clinical trial study done on 52 patients. Effect of applying continuous care model on quality of life in heart failure patients assessed by Minnesota standard questionnaire.
    Results
    Administrating of continuous care model enhanced quality of life in all physical (p<0.001), emotional (p<0.001) and general (p<0.001) dimensions in case group after 2 and 3 months.
    Conclusion
    According to no exact treat of chronic diseases, applying of effective care models such as continuous care model can positively affects the quality of life in heart failure patients.
  • Bigdeli I. *, Nazemi H Page 15
    Introduction
    Recent research findings about schizophrenia have shown that this disorder was associated with considerable cognitive and perceptual deficits, specifically in areas of attention and executive memory. The main aim of this study was to examine the executive memory and its dimensions in schizophrenic patients compare with normal individuals.
    Method
    30 schizophrenic male patients hospitalized in "Shahrood Psychiatric Hospital" selected using available sampling method, tested by revised version of WMS-III and compared by 30 normal randomly selected male individuals in same range of age and educational level.
    Results
    Provided from MANOVA revealed significant differences between two groups in four subscales: orientation, control, visual memory and digits memory.
    Conclusion
    Performance of the schizophrenics in conceptualizing and memory is lower than normal people. This finding is consistent by the hypothesis that schizophrenic patient suffers from a front-temporal lesion. Cognitive rehabilitation therapy seems to be necessary for these patients.
  • Abidizadegan A. *, Moradi A. R Page 19
    Introduction
    The main aim of the present study is to investigate the selective attention in methadone maintenance patients comparing with two control groups including the abstinent opiate abusers and healthy control subjects.
    Method
    25 former opiate addicts receiving methadone maintenance treatment, 25 former opiate addicts withdrawn from all opiates and 25 healthy controls without a history of drug dependence participated in this study. All groups matched by age, level of education and sex. Instruments included Dot Probe Task, Beck Depression Inventory and State-Trait Anxiety Inventory.
    Results
    There were significant differences on anxiety and depression across three groups, which mean that the experimental group obtained high scores than the control groups. The experimental group showed an attention bias towards addiction related stimuli in dot probe task.
    Conclusion
    Findings of this study are in line with those of the previous researches which found some neuropsychological impairment in long-term MMP recipients.
  • Panahi-Shahri M., Fathi-Ashtiani A. *, Azad-Fallah P., Montazer Gh. A Page 27
    Introduction
    Presence is referred as a person's reported feeling of being in the place. The goal of this paper was to investigate validity and reliability of Igroup Presence Questionnaire (IPQ) Persian version in a virtual environment.
    Method
    118 male volunteers filled in the IPQ after having been exposed to a Virtual Environment in a driving videogame in different conditions: Driving in game net, as a passenger and driving in easy, difficult and arbitrary conditions.
    Results
    Factor analysis showed that IPQ consisted of 3 components that explained 67% of common variance: realness, spatial presence and involvement. Compared with passenger condition, interaction with the Virtual Environment (driving) increased significantly the realness and spatial presence scales and the total IPQ scores. Internal consistency, split-half and test-retest coefficients for the IPQ were 0.87, 0.85 and 0.74, respectively. The three factors and total score intercorrelated, significantly.
    Conclusion
    Persian version of the IPQ is a valid and reliable scale to measure presence in computer made Virtual Environments.
  • Jamshidy B. *, Hosseinchari M., Haghighat Sh., Razmi M. R Page 35
    Introduction
    In this study, validation of new measure of perfectionism evaluated.
    Method
    At first, Persian version of perfectionism, inventory and general health questionnaire (GHQ) administrated to 68 guidance school sophomores. To examine reliability of measure, Kronbach's alpha coefficient was calculated. Relationship between perfectionism inventory and GHQ calculated as an index of convergent validity. At last, 313 guidance school sophomores and juniors completed perfectionism inventory. Factor analysis applied to data as an index of construct validity.
    Results
    Kronbach's alpha coefficient indicated that perfectionism inventory has acceptable reliability. Furthermore, prior expectations about perfectionism and general health status confirmed. Factor analysis indicated that this measure has six factors that altogether explain 43% of total variance.
    Conclusion
    New measure of perfectionism has an acceptable reliability and validity. Therefore, it is recommended to all researchers who are interested in perfectionism.
  • Salimi S. H. *, Majdian M., Azad-Marzabadi E., Karaminia R., Soori F Page 45
    Introduction
    The present research aimed to verify the attitudes and tendency of adolescents to military career of their parents.
    Method
    885 adolescent girls and boys completed a teacher-made questionnaire concerning the psycho-social characteristics of military parent's job.
    Results
    Welfare, wellbeing, eminent and famous were more important in adolescent's opinion. The high correlations were found between physical dangerous and job hazards, job hardiness and aggression at work and feeling of honor and work achievement. In addition, comparing to other groups, 16-20 year old adolescents had the lowest tendency to military career. In sum, it was found that one fifth of subjects tended to military career.
    Conclusion
    Results are in agreement with some previous results and reflected either the burnout or satisfaction of parent's job.
  • Kheirie M. *, Shaeiri M. R., Azad Fallah P., Rasulzade Tabatabaei K Page 53
    Introduction
    The purpose of the present research was to investigate the effect of Positive parenting program (Triple-P) on decreasing the symptoms of ODD in 6-7 year-old children.
    Method
    An experimental and a pretest-posttest control group design method have been applied in this regard. Participants of the study were all parents of 330 children who were at pre-school grade and also first grade in the school. To find and select the main subjects, two steps were taken, At the first step, the selected parents were those whose children gain the scores higher than cut-off score in Children Behavior Checklist (CBCL), and at the second step, for final selection, these chosen parents were attended in the Structured Diagnostic Interview-based on DSM-IV-TR criteria. Main subjects were finally, those parents whose children's disorder symptoms were confirmed through the diagnostic interview selected and divided randomly to two experimental (25 people) and control group (21 people). The experimental group received Triple-P and control group received no intervention.
    Results
    The analysis showed that the children of mothers who were in experimental group had a significant decrease in the symptoms of ODD, while the children of mothers in control group showed no significant difference.
    Conclusion
    Although there were cultural and social differences between the studies groups of this research and those groups in other communities and cultures, there was a significant decrease in the symptoms of ODD in the children of mothers in experimental group.
  • Mehrabizade M. H. *, Taghavi S. F., Attari Y. A Page 59
    Introduction
    The present study examined the effects of group assertive training on social anxiety, social skills and academic performance of female freshmen in Bahmaei high school.
    Method
    The related population includes all freshmen in Bahmaei high school in 2008. The sample includes 60 students selected by random multistage sampling method. They were randomly divided into experiment and control groups. The instruments used in this study were Watson & Friend's Anxiety Scale and Eisler & Miller's Social Skills Rating Scale. The research design was pretest- posttest with the control group. For analyzing the data MANOVA method was used.
    Results
    The Results of MANOVA showed that, at least there is a significant difference between two groups in one of the dependent variables. Then, the significant difference between two groups in all three dependent variables was then confirmed by ANOVA method.
    Conclusion
    Group assertive training increased social skills and school performance and decreased social anxiety of experimental groups in compare with control groups.
  • Bahrami F. *, Isanezhad O., Ghaderpour R Page 65
    Introduction

    This research was to study the effect of positive induced emotions on happiness and depression after lingering induced arousal worry.

    Method

    To study the effect of emotion induction (Positive and negative) on decreasing previously induced anxiety, 32 female students at high school grade 1 in Isfahan City, were randomly selected and then questionnaires of depression, happiness, MMPI 2 (Personality multiple questionnaire) and two scales of the big five factorial questionnaire (extraversion-introversion) was completed by them. Then they were randomly assigned into four groups (two experimental groups and two control groups) for the first group a sad film, the second group a cheerful film and the third group a neutral film was shown and the fourth group remained without intervention. Next day, all group members completed the depression and happiness questionnaire again. Research findings were analyzed using covariance and MANOVA analysis.

    Results

    Those who turned their attention to cheerful film were happier than those who saw either the neutral and sad film or non intervention and those who saw sad film were more depressed than others.

    Conclusion

    Positive emotion is more effect on negative emotion like depression and happiness. This effect called the undoing effect of positive emotions.

  • Hemmati M. M., Ahmadi F. *, Anoosheh M., Hajizadeh E., Asghar Zadeh H Page 71
    Introduction

    Adolescence is concerned as a developmental and crucial process. The majority of adolescents are experienced less or more some difficulties in emotional, behavioral, and social domains. Type 1 diabetes with permanently changes in a person's life, has negative effect on adolescent Quality of life.

    Methods

    In Qualitative research, twenty adolescent girls with diabetes, members of the Diabetes Society in west Azerbaijan, selected purposively. Data were collected using in-depth unstructured interviews and focus groups. Analysis of the transcripts was guided by qualitative content analysis.

    Results

    seven categories of socio-psychological problems were found. Problems regards to future, treatment, family, society, education, nutrition and activity posed obstacles to the control of diabetes and well being.

    Discussion

    The Socio-Psychological problems among adolescence girls are decreased by developing coping patterns in adolescents and suitable interventions.

  • Raheb Gh. *, Hameedy M., Akhavan M. T., Rezabakhsh H Page 79
    Introduction

    The research goal was to design and test a learning motivation model based on social constructivism perspective. In social constructivist perspective, motivation affected by three internal factors Self-efficacy, self-regulation and ability for relationship with others.

    Method

    Learning model experimented on two groups of students in one of the Tehran Universities. Samples collected randomly. Method of learning was cooperative for the experimental group and traditional for the comparing group. Two groups evaluated by pretest-posttest model. Used testing instrument was learning motivation improvement questionnaire for Iranian students.

    Results

    In test group, learning motivation, self-efficacy and self-regulation improved after administrating of the learning model. Learning motivation improvement model caused to an improvement of cognitional, behavioral and emotional dimensions of the learning motivation and self-efficacy and self-regulation lasted for about 4 months after administrating of the learning model.

    Conclusion

    Learning motivation affected by self-efficacy and self-regulation of students. Cooperative learning is an effective method to improve learning motivation.