فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 20 (بهار 1390)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 20 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور حاجی حسینلو، اسماعیل بلال صفحه 1
    امروزه معضل کمبود محل توقف وسایل نقلیه به خصوص در مناطق مرکزی شهر، گریبان گیر اکثر شهرهای بزرگ می باشد.
    مدیریت پارکینگ یکی از مولفه های اصلی مدیریت ترافیک می باشد. عدم وجود پارکینگ های غیرخیابانی منجر به افزایش پارک حاشیه ای و کاهش عرض خیابان و در کل اخلال در سیستم ترافیک می شود. هدف این مقاله بررسی تاثیر پارک های حاشیه ای بر جریان ترافیک شبکه های درون شهری و تحلیل پارامترهای ترافیکی می باشد. روش تحقیق در این مقاله جمع آوری حجم جریان (تعداد وسایل نقلیه) در خیابان در ساعت اوج ترافیک و واردکردن این داده ها در نرم افزار Aimsun و تحلیل نمودارهای حاصله می باشد که حجم جریان با استفاده از آمارگیری به دست می آید. نرم افزار Aimsun یکی از قویترین نرم افزارهای ترافیکی می باشد که چند سالی است در ایران نیز کالیبره شده است. دو خیابان ولی عصر و شریعتی برای تحلیل ترافیکی برای پارک حاشیه ای در نرم افزار Aimsun شبیه سازی شده و مشاهده گردید. زمان تاخیر به میزان 19ثانیه برای هر وسیله نقلیه و چگالی به میزان 12وسیله در هر کیلومتر، در حالتی که خیابان دارای پارک حاشیه ای باشد، بیشتر از حالتی است که پارک حاشیه ای موجود نباشد.
    کلیدواژگان: Aimsun، پارکینگ حاشیه ای، زمان تاخیر، چگالی جریان
  • سیروس احمدی صفحه 13
    نرخ تخلف رانندگی در ایران بسیار بالاست و تبعات ناگوار ناشی از آن باعث شده است تخلفات رانندگی یکی از مسائل اجتماعی مهم در کشور باشد. با توجه به افزایش تعداد رانندگان زن در سال های اخیر در ایران، پژوهش حاضر تلاش کرده است رابطه بین جنسیت و تخلف رانندگی را بررسی کند. فرض عمومی این است که زنان کمتر از مردان دست به رفتارهای انحرافی و مجرمانه می زنند و بر همین اساس تخلف رانندگی زنان کمتر از مردان است. پژوهش حاضر به روش پیمایشی و در شهر یاسوج انجام شده است. جامعه آماری کلیه شهروندان 65-18ساله هستند که دارای خودروی شخصی و گواهینامه رانندگی بوده و در سطح شهر رانندگی می کنند. در مجموع 389نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای محقق ساخته است که مشتمل بر سنجش سه بعد عدم کنترل فنی خودرو، عدم هوشیاری در هنگام رانندگی و عدم توجه به مقررات راهنمایی و رانندگی است. نتایج توصیفی پژوهش بیان گر آن است که نرخ تخلف رانندگی در بین رانندگان بسیار بالاست. اما نتایج تحلیلی تحقیق نشان می دهد بین جنسیت و تخلف رانندگی تفاوت معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر، زنان و مردان در هیچ یک از ابعاد تخلف رانندگی تفاوتی با یکدیگر ندارند. با توجه به این که نرخ تخلف رانندگی در ایران بسیار بالاست. رانندگان زن نیز هم چون رانندگان مرد دارای نرخ تخلف رانندگی بالایی هستند.
    کلیدواژگان: جنسیت، انحراف اجتماعی، تخلف رانندگی، قوانین راهنمایی و رانندگی، عدم کنترل فنی، عدم هوشیاری
  • سرهنگ حسین رضا رفیعی صفحه 25
    حضور خودرو در زندگی انسان ها امری اجتناب ناپذیر و حذف آن غیرممکن است. از طرفی استفاده ناصحیح از این دستاورد تمدنی موجب شده است که این وسیله به یکی از عوامل اصلی مرگ و میر انسان ها تبدیل شود. کارشناسان پیش بینی می کنند که تصادفات و سوانح ترافیکی تا سال 2020 میلادی به سومین عامل مرگ و میر انسان ها تبدیل شود. از طرفی از بین سه عامل انسان، خودرو و جاده مشخص شده است که عامل انسانی به تنهایی حدود 60درصد و با مشارکت سایر عوامل تا 95درصد در بروز تصادفات نقش دارد. نظر به این که انسان قابل آموزش و تربیت است و با آموزش قواعد و مقررات صحیح ترافیکی یا به تعبیری ارتقای فرهنگ نظم و امینی ترافیکی می توان از بروز تصادفات و تلفات ناشی از آن جلوگیری کرد، نگارنده در این مقاله به دنبال معرفی نهادها و سازمان هایی است که مستقیم و غیرمستقیم می توانند در آموزش فرهنگ نظم و امینی ترافیکی نقش داشته باشند. بدیهی است که دیدگاه مطرح در این مقاله قطعی و جزمی نیست و ممکن است سازمان های دیگری نیز باشند که بتوانند در این زمینه ایفای نقش نمایند که لازم است توسط کارشناسان به فهرست مندرج در این مقاله اضافه شوند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نظم، ایمنی، ترافیک، آموزش، تربیت، وظیفه، مسئولیت
  • علیرضا قربانی، حسین نبوی فرد، محمود خوشحال، سید حمیدحسینی صفحه 49
    حوادث ترافیکی نهمین عامل از دست رفتن سال های مفید عمر در جهان است. در کشور ما تصادفات ترافیکی در دهه منتهی به سال 1385، حدود 3/18درصد رشد داشته و بار اقتصادی قابل توجهی بر کشور وارد نموده و باعث شده است تا پیشگیری از بروز حوادث ترافیکی به موضوعی قابل تامل تبدیل شود. این مطالعه با هدف برآورد هزینه های تلف شده بر اثر مرگ و میر ناشی از سوانح رانندگی در شهرستان سبزوار و ارائه راهکار جهت کاهش آن انجام شده است.
    این مطالعه گذشته نگر بوده و با استفاده از آمار مرگ و میر موجود در واحد آمار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و شاخص های جمعیتی و اقتصادی سال 1385 و با استفاده از روش امید زندگی استاندارد از دست رفته انجام شده است.
    مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی طی سال های 87-83 در حوزه استحفاظی شهرستان سبزوار 1542نفر بوده است. هم چنین با توجه به امید به زندگی در گروه های سنی مختلف، جمع سال های عمر از دست رفته در این مقطع 56666 سال محاسبه گردید. با در نظرگرفتن سرانه ناخالص تولید ملی، ارزش پولی سال های عمر از دست رفته به علت مرگ و میر (yll) ناشی از تصادفات محاسبه گردید.
    با توجه به جمعیت 477هزار نفری شهرستان و حدود 600 کیلومتر راه ارتباطی اصلی و پرتردد، هزینه تحمیل شده به ازای هر نفر 4میلیون ریال و به ازای هر کیلومتر حدود 620 میلیون ریال در سال می باشد. با سرمایه گذاری درصد ناچیزی از این مبلغ برای آموزش و فرهنگ سازی در رانندگان، علاوه بر افزایش اثربخشی، از واردشدن استرس و فشارهای روانی، در اثر فوت عضوی از خانواده نیز جلوگیری می شود. هم چنین اگر به اصل ارجحیت پیشگیری بر درمان توجه نموده و هماهنگی بین بخشی در جهت کاهش تصادفات جاده ای ایجاد شود، علاوه بر کاهش مرگ و میر، مراجعات مصدومان نیازمند مراقبت های ویژه پزشکی به بیمارستان نیز کمتر شده و این امر باعث کاهش هزینه های درمانی تحمیل شده بر اجتماع خواهد شد.
    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، سبزوار، امید زندگی استاندارد از دست رفته، yll
  • اسدالله کردناییچ، علی مختاری موغاری صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل تاثیر استقرار و راه اندازی اتوبوس های تندرو به عنوان یکی از بزرگ ترین رویدادها در حمل و نقل عمومی در راستای کاهش ترافیک در کلان شهرهاست. با اجرای طرح سیستم حمل و نقل هوشمند (ITS) شرکت واحد و اتوبوس رانی درون شهری با کاهش هزینه های سیستم دستی به افزایش دقت در امر مدیریت می پردازد و در آینده می تواند با ارتقای فناوری، سیستم های دیگر الکترونیکی همانند سیستم کارت بلیط و کنترل تخلفات رانندگی، ارائه تبلیغات مستقیم در صفحات نمایش داخل اتوبوس های تندرو بپردازد و بدین صورت بهره وری ناوگان و رضایت مشتریان اتوبوس های تندرو و هم چنین رغبت عمومی به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی افزایش و ترافیک و استفاده از خودرو شخصی در کلان شهرها کاهش یابد. مطالعات تطبیقی انجام گرفته شده در این مقاله نشان می دهد که اکثر سیستم های B.R.T در مناطق شهری با جمعیت بیش از 700هزار نفر تاسیس شده اند که اکثر آن ها دارای سیستم ریلی نیز می باشند. در این مقاله ضمن تعریفی جامع از حمل و نقل عمومی و اتوبوس های تندرو و برشمردن مزایای آن و نحوه کاربرد آن در سطح جهان، به مطالعات تطبیقی در کشورهای مختلف بیان شده است و هم چنین با بررسی و مطالعه اتوبوس های تندرو در شهر تهران و ارائه پیشنهادهای بهبود، به روندی جهت برنامه -ریزی و توسعه و کاربرد اثربخش تر آن در کلان شهرها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل عمومی، اتوبوس های تندرو (B، R، T)، سیستم هوشمند حمل و نقل (ITS)، ترافیک، کلان شهرها
  • محمد پورتیموری، سید رضاسیدعلیزاده گنجی، مجیدرضا نصرالله نژاد صفحه 83
    نتایج تحقیقات برروی میزان مصرف سوخت در تهران نشان داده که وسایل نقلیه ای که از سوخت های فسیلی استفاده می کنند دارای نقش عمده ای در مصرف سوخت می باشند. به منظور کاهش تراکم در معابر شهر تهران و در نتیجه عوارض منفی ناشی از آن هم چون مصرف بیش از اندازه سوخت، طرح های مختلفی نظیر طرح نوبتی تردد خودروها، گسترش محدوده طرح ترافیک و... در این کلان شهر به اجرا گذاشته شد تا مردم به استفاده کمتر از وسایل نقلیه شخصی ترغیب شوند. باتوجه به این که این طرح ها به صورت ضربتی و در مواقع اضطراری به اجرا در می آیند، نمی توان چشم امیدی به آن ها داشت. یکی از روش هایی که برای کاهش تمایل به استفاده از وسایل نقلیه شخصی وجود دارد، گسترش سیستم حمل و نقل همگانی به خصوص سیستم های سریع و انبوه بر نظیر مترو است. در این مقاله، باتوجه به روند گسترش خطوط مترو، سهم سفرهای صورت گرفته با حمل و نقل همگانی و آثار آن بر کاهش مصرف سوخت و تغییرات آن مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعات در ابتدا به ساخت یک مدل ریاضی که بیانگر میزان مصرف سوخت در شبکه به ازای میزان استفاده از حمل و نقل همگانی می باشد، پرداخته شده و براساس این مدل نسبت به بررسی نقش حمل و نقل همگانی در مصرف سوخت پرداخته خواهد شد. براساس نتایج این مطالعات، مشخص می شود که به ازای هر یک سفری که به جای استفاده از وسیله نقلیه شخصی با سیستم حمل و نقل همگانی انجام پذیرد، در حدود 2 لیتر از مصرف سوخت در شهر تهران کاسته خواهد شد. حال اگر فرض شود که هر نیروی کار جامعه تنها 3 سفر در روز (شامل سفر بازگشت به خانه) انجام دهد، با فرض وجود 300روز کاری در سال، به راحتی می توان محاسبه کرد که در صورت استفاده از حمل و نقل همگانی هر شخص به طور متوسط 1800لیتر در سال از مصرف سوخت در شبکه می کاهد.
    کلیدواژگان: مصرف سوخت، حمل و نقل همگانی، مترو، سفرهای داخلی شهر، سفرهای جابه جایی کالا
  • لیلا زمانی کوخالو، داریوش نوروزی صفحه 99
    هدف اصلی این پژوهش حاضر، اولویت بندی نیازهای آموزشی شهروندان منطقه 19 تهران براساس «سرفصل موضوعات آموزشی معاونت حمل و نقل و ترافیک» است. به این منظور، 18نیاز آموزشی که در زیرمجموعه های «حوزه معاونت حمل و نقل و ترافیک» طبقه بندی و رتبه بندی شد. اولویت بندی نیازهای آموزشی شهروندان یکی از دغدغه های دست اندرکاران و مدیران اجرایی شهر تهران است.
    روش این پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه مورد بررسی، کلیه شهروندان ساکن در منطقه 19 تهران در نیمه اول سال 1387 بود که از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود. پس براساس نتایج پژوهش نیازهای آموزشی شهروندان منطقه 19 تهران به گونه زیر اولویت بندی شد.
    اولویت اول: چگونگی استفاده از معابر شهری در کاهش ترافیک، استفاده از پارکینگ ها می باشد.
    اولویت دوم: ارتقای ایمنی در داخل خودرو مانند بستن کمربند ایمنی، روش های بهینه رانندگی و خطرسرعت.
    کلیدواژگان: آموزش، نیازسنجی آموزشی، حمل و نقل، ترافیک، شهروند
|
  • M. Hajihoseinloo, E. Balal Page 1
    Today, most cities face the problem of shortage of parking places for vehicles, particularly in central areas. Therefore, parking management is one of the major components of traffic management. Absence of non-street parking is now leading to increase street parking, reduce width of streets and totally disrupt the traffic system. The purpose of the present paper is to study the effects of street parking on the flow of urban networks traffic and to analyze traffic parameters. The research method of the paper is the assemblage of the flow volume (number of vehicles) during peak traffic hours and entering the data in Aimsun software, and then analyzing the result graphs to obtain flow volume using statistical methods. The Aimsun software is one of the best traffic software calibrated some years ago in Iran. In this paper, two arterial streets were selected. The results of the research illustrate that street parking increases delay time and density, and increasing these two parameters, in turn, increases traffic congestion and wastes lots of energy, fuel and time. If the street has side parking, delay time and density are increased 19 (sec/veh) and 12 (veh/km) respectively, as opposed to the streets without side parking.
  • S. Ahmadi Page 13
    The rate of driving offense is extremely high in Iran. Because of its harmful consequences, the driving offense is, at present, one of the most important social problems in Iran. With respect to the increase of women drivers, this research has tried to investigate the relationship between gender and driving offense. It is generally assumed that women commit less deviant and criminal behaviors, compared to men; and hence, women commit less driving offenses. The present research, the method of which is a cross-sectional survey, was conducted in Yasouj. The statistical population consists of all drivers aged 18-65 who had private car and driving license. Totally, 389 subjects were selected by means of random multi-stage sampling. The measurement instrument was a questionnaire including three dimensions: inability in technical control of car, lack of awakening during driving, and disregarding traffic regulations. The validity of the questionnaire was measured by content validity and the reliability was determined through retest which showed the Pearson coefficient as 0.618. The descriptive findings of the research demonstrate that the rate of driving offense is high among the drivers. The research analytical findings show that there is no significant difference between men and women in driving offenses. The research findings have been compared with related studies, and finally some explanations have been offered for the current research finding.
  • H. R. Rafiei Page 25
    Automobiles are the inseparable part of human life, but misusing them has brought about deadly problems. Experts believe that traffic accidents will turn to be the third fatality factor by 2020. Among the three car accident factors, i.e. human, car and road, the human one is responsible for as much as 60% of the total accidents. Since human being is trainable, teaching rules and regulations to increase the traffic culture can prevent car accidents.The present study tries to introduce institutions and organizations directly or indirectly involved in improving the culture of traffic order and safety.
  • A. Ghorbani, H. Nabavi Fard, M. Khoshhal, S. H. Husseini Page 49
    Traffic accidents are the ninth factor of life lost in the world. In our country, this issue has had a growing rate of 18.3% from 1375 to 1385, making the prevention of traffic accidents a considerable issue. The present study is going to estimate the dissipated costs due to car accidents in Sabzevar and tries to provide solutions to reduce them. The study is a retrospective one, done with the help of mortality data from the statistics office of Sabzevar University of Medical Sciences. Demographic and economic indices in 1385 have also been used along with standard expected Years of life lost method.Between 1383 and 1387, 1/542 people were killed in driving accidents in the vicinity of Sabzevar. Also, considering the life expectancy in different age groups, the total years of life lost in this period has been estimated about 56,666 years. Considering the per capita gross national product, the monetary value of life years lost due to car accidents has been estimated.Considering a population of 477/000 people living in this city and more than 600 kilometers of main roads and communication routes, the imposed costs for each person would be 4/000/000 Rials per person and 620/000/000 Rials per kilometer annually. Investing a very small portion of this money on the educational and cultural programs for drivers not only has effective results, but also prevents psychological stresses which follow the death of a member of a family. More importantly, if prevention is given priority over treatment and a harmony between different organizations is established, the number of injured people with intensive care needs will be reduced and, hence, the imposed medical costs will decrease.
  • A. Kordnaiej, A. Mokhtari Page 59
    This research with aim of implementation, improvement and development of Bus Rapid Transit (BRT) for decreasing of traffics in huge cities which has been as the huge event in public transportation. For doing of this research after exploration of models and approaches in service quality, this point that Vahed company as public services organization serves passengers and using of quality models that emphasizing reducing traffic. Tehran Vahed Company is as the largest company for public transportation to citizens’ services in Tehran. In this paper is explored and analyzed BRT in the other countries and suggested the best procedure for future developing of BRT in huge cities.
  • M. Pour Teymouri, S.R. Seyd Alizadeh Ganji, M.R. Nasrollahnejad Page 83
    The recent research on the level of the fuel consumption in tehran have revealed that those vehicles using fossil fuels make a considerable portion of the fuel consumption. In order to scale down the congestion of Tehran's pathways and, therefore, the concerned negative implications of it, such as over-consumption of fuels, certain measures such as diving cars into odd and even based on their license plate numbers, increasing the traffic zone and so on were employed. Theses measures are implemented in order to persuade ordinary people to utilize less of private vehicles. However, concerning the fact that the plans are employed urgently and in emergency situations only, they couldnt be viewed as viable. One of the methods used to reduce the utilization of private vehicles is the expansion of public transportation, especially collective and high-velocity systems, like the subway system. In this paper, first a mathematical model delineating the level of fuel consumption in the system relative to the public transportation with its effects on the reduction of fuel consumption and the corresponding changes are under assessment. In these studies, first a mathematical model indicating the amount of fuel consumption in the network relative to the level of public transportation utilization is made and represented. In addition, according to this model, the role of public transportation in the fuel consumption will be represented. The results of the study indicate that in each travel done by public transportation in Tehran, instead of private vehicles, there is a reduction of 2 liters of fuel. If we assume that each community work force only does 3 travels a day (including the travel back home), with the assumption of 300 working days a year, it is easily calculated that by using public transportation, each person reduces 1800 liters from the system's fuel consumption.
  • L. Zamani Kokhaloo, D. Norouzi Page 99
    The main purpose of the present research is the classification, specification and prioritization of educational requirements of citizens of Tehran, district 19 based on the municipality educational syllabus (Department of Transportation and Traffic). For this purpose, 18 educational issues in the domain of Transportation and Traffic Deputy were classified and prioritized. The statistical population of the study consists of all citizens of Tehran, district 19 (both male and female) in the first half of 2008. Of the total 64/285 families, 384 people were elected through the cluster-randomly sampling method based on the Morgan Table. The research method used was descriptive-measurement and the measurement tool was a researcher-made questionnaire including 18 cloze tests. After describing the collected data, the sample group and data were analyzed through Chi Square and Freidman Statistical Test. The results of the research indicate that the educational requirements of citizens of Tehran, district 19 could be organized and classified as follows:The first priority: Improving security in cars, such as fastening the seat belt, is developing methods of driving efficiently and giving drivers information about risks of speed. The second priority: Teaching drivers how to use pavements and parking lots to decrease traffic congestion.