فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 36 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 36 (بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا ممدوحی*، حامد عمرانی، علیرضا ماهپور، امیرحسین باغستانی صفحه 1
    زندگی انسان ها، مجموعه متوالی از فعالیت هایی است که در مکان های مختلفی رخ می دهند و بدین جهت انسان ناگزیر از انجام سفر است. انتخاب شیوه سفر و مسیر، متاثر از نوع فعالیتی خواهد بود که برحسب هدف فعالیت می توان در دو قالب اختیاری و اجباری تقسیم بندی کرد. هدف این مقاله، شناسایی عوامل تاثیر گذار و ساخت مدل در انتخاب فعالیت (اختیاری و اجباری) است. این پژوهش در نظر دارد تا انتخاب فعالیت برای سهم فعالیت افراد را با توجه به عوامل اقتصادی-اجتماعی توضیح دهد. به همین منظور مطالعه موردی در شهر تهران و با نظرسنجی از 255 نفر در دو روز در مورد فعالیت آنها صورت گرفته و اطلاعات به دست آمده به دو دسته فعالیت های اجباری و اختیاری تفکیک شدند. فعالیت های تحصیلی و شغلی به عنوان فعالیت اجباری و سایر فعالیت ها به صورت اختیاری در نظر گرفته شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که دانشجویان دارای گواهی نامه، دانش آموزان، مردان شاغل و افراد با درآمد بین 1-2 میلیون تومان تمایل بیشتری به انتخاب فعالیت اجباری داشته، در صورتی که براساس نتایج مدل، افراد با سن بالای 50 سال تمایل دارند فعالیت اختیاری بیشتری را انجام دهند.
    کلیدواژگان: سفرمدل انتخاب فعالیت، سهم فعالیت، اجباری، اختیاری، رویکرد نا هم فزون، رویکرد هم فزون
  • بابک میربها*، شهاب حسن پور، مرتضی اسدامرجی صفحه 15
    به کارگیری روش های سنتی تحلیل ظرفیت آزادراهی سال هاست از کاربرد زیادی برای ارزیابی و تصمیم گیری در ارتباط با روش-های مدیریت عرضه و تقاضا برخوردار هستند. در نگاه سنتی ظرفیت آزادراه ها به عنوان بیشترین تعداد خودرویی که در واحد زمان از مقطع مسیر عبور می کند، تعریف می شود. با استفاده از این تعریف و در قالب دستورالعمل ظرفیت راه های سال 2000 برای شرایط تعریف شده موردنظر، ظرفیت به عنوان مقداری ثابت فرض می شود. این در حالی است که این روش ظرفیت مشخص شده، عملکرد واقعی تسهیلات را با دقت زیادی نشان نمی دهد. بلکه تنها یک تخمین کلی از حداکثر جریان واقعی را تشکیل می دهد. هدف این مطالعه شناسایی و نیازسنجی به کارگیری معیارها در مقایسه با روش های سنتی ارزیابی عملکردی معابر است. در این ارتباط، نسبت به انجام یک مطالعه موردی براساس اطلاعات برداشت شده از یکی از مقاطع بزرگراه حکیم اقدام شد. نتایج دو ساعت متوالی 6 تا 8 صبح نشان دهنده این بود که میزان حجم به ظرفیت در ساعت ابتدایی بیشتر است. هم چنین میزان قابلیت اتکای سفر در ساعت ابتدایی بیشتر است.
    کلیدواژگان: ظرفیت آزادراهی، HCM، قابلیت اتکای سفر، تراکم
  • جواد تن زاده *، محمدرضا صالحی، حسین نظری صفحه 37
    هدف اصلی در این مقاله تعیین مدل پیش بینی بروز تخلفات از نوع توقف ممنوع در معابر هسته مرکزی شهرهای کشور با مطالعه موردی در هسته مرکزی شهر بجنورد و بررسی عوامل زمینه ساز در بروز تخلف توقف ممنوع است. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های گرد آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری در این پژوهش دو مورد هستند، تمامی کارشناسان راهنمایی و رانندگی شهر بجنورد که تعداد آنها 43 کارشناس و جامعه دوم تمامی رانندگان شهر بجنورد هستند که از بین آنها تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. شیوه نمونه گیری برای جامعه دوم به روش خوشه ایچندمرحله ای است. در این مطالعه از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد متغیرهای اصلی تحقیق که شامل سطح فرهنگی و اجتماعی شهروندان، اثرات روش های کنترلی و بازدارنده در هنگام اوج ترافیک، متغیر وجود مدیریت ترافیک در سطح معابر و وجود تعادل بین عرضه و تقاضای پارکینگ به صورت کلی بر بروز تخلف توقف ممنوع موثر می باشند. ضریب هم بستگی چندگانه به میزان 0.573 R=بوده که نشان دهنده هم بستگی تقریبا بالای بین متغیرهای مستقل و وابسته می باشد. ضریب تعیین در این مدل 0.328، که نشان دهنده 32.8 درصد از متغیر وابسته تخلف توقف ممنوع توسط متغیرهای مستقل حاضر در مدل تبیین می شوند.
    کلیدواژگان: تخلفات، توقف ممنوع، سطح فرهنگی و اجتماعی شهروندان، روش های کنترلی و بازدارنده، مدیریت ترافیک، عرضه و تقاضای پارکینگ
  • سید محمد سادات حسینی*، ابوالقاسم حسین پور صفحه 53
    با توجه به این که وضعیت جوی، تعداد وسایل نقلیه و بسیاری دیگر از عوامل موثر بر ترافیک در فصول مختلف سال متفاوت هستند، لازم است تحقیقی انجام شود تا تغییرات عوامل اصلی بروز تصادفات و شدت آنها را در فصول مختلف سال بررسی نماید. در این مقاله به بررسی ارتباط تغییرات عوامل اصلی بروز تصادفات و شدت آنها در فصول مختلف سال در محور نور – چمستان شهرستان نور در سال 90 پرداخته شده است. برای وصول به هدف فوق، تعداد 65 فقره کروکی تصادف بررسی شده است. با استفاده از اطلاعات مندرج در این کروکی ها به روش اسنادی و کتابخانه ای تاثیر شرایط جوی و تجهیزات وسایل نقلیه بر بروز تصادفات جرحی و فوتی بررسی شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی فصول تعداد تصادفات جرحی و فوتی در شرایط مختلف جوی متفاوت است. هم چنین وجود ترمز ضدقفل در وسایل نقلیه بر کاهش تصادفات جرحی و فوتی تاثیری ندارد اما کیسه هوا در کاهش تصادفات جرحی و فوتی موثر است. هم چنین عجله در تمام فصول سال مهم ترین علت انسانی بروز تصادفات جرحی و فوتی است.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، شدت تصادفات، تصادفات جرحی و فوتی، عامل انسانی، عجله، ترمز ضد قفل
  • امین میرزا بروجردیان *، مهدی ایلخانی صفحه 63
    یکی از مکان های خطرناک بروز تصادف، تقاطع ها هستند؛ به طوری که نیمی از تصادفات در تقاطع ها رخ می دهند و به طور میانگین عابران پیاده سهم قابل توجهی را در این تصادفات دارا می باشند. از این رو عابران پیاده را می توان یکی از کاربران آسیب پذیر نام برد. عوامل موثر بر تصادفات عابران پیاده را می توان به چند دسته تقسیم کرد: نقص در سامانه وسایل نقلیه، نقص در طراحی مسیر، عوامل انسانی و عوامل محیطی مانند روشنایی مسیر است. پر واضح است روشنایی محیطی در روز از نور خورشید و در شب از روشنایی معابر تآمین می شود؛ ساعت طلوع و غروب خورشید و هم چنین ساعت روشن کردن روشنایی وسایل نقلیه و روشنایی تقاطع ها در آن نقش دارد. در این تحقیق به اختلاف ساعات روشن شدن روشنایی محیطی در معابر و غروب خورشید پرداخته شده است و به بررسی این موضوع که آیا ساعت روشن شدن روشنایی معابر مناسب است یا خیر؟ به این منظور برای پیش بینی تصادفات از رگرسیون درجه دو و برای ارزیابی نتایج از روش مقایسه ای اطلاعات استفاده شده است. هم چنین 173 تقاطع چهار، شش و هشت خطه مورد بررسی قرار گرفت. از بین این تقاطع ها نماینده پرتصادف ترین آنها انتخاب شد و مورد تحلیل قرار گرفت. با نتایج این مطالعه نشان داد که در صورت تامین روشنایی قبل از غروب خورشید در تقاطع ها به ترتیب37درصد، 43درصد و 30درصد احتمال کاهش وقوع تصادف وجود دارد.
    کلیدواژگان: تصادفات، تصادفات عابران پیاده، تقاطع ها، روشنایی محیطی، نور، تقاطع های هم سطح شهری
  • هادی تاجیک *، حامد روح الامینی، غلامرضا شیران صفحه 77
    با توجه به بالابودن میزان سوانح رانندگی در راه های درون شهری و جاده ای کشور و به تبع آن افزایش آسیب های مالی و جانی، مهم است که علت این سوانح بررسی شده و با تجزیه و تحلیل آمار تصادفات جاده ای و درون شهری راه کارهایی برای کاهش تصادفات ارائه شود. برای این منظور، آمار مربوط به تصادفات جاده ای و درون شهری استان هرمزگان با همکاری ستاد فرماندهی پلیس راهور استان هرمزگان در ابتدای سال 1393 تهیه شد و پس از تجزیه و تحلیل این آمار، پیشنهادهایی در جهت کاهش برخی از عوامل بیان شده است. در این مقاله با تجزیه و تحلیل آمار تصادفات میزان تلفات رانندگی (گزارش پزشکی قانونی)، علت تامه تصادفات، علت وقوع و خسارت های جانی برحسب نوع وسیله نقلیه مقصر، محل فوت افراد پس از سانحه، طبقه بندی متوفیان براساس سن و جنسیت و هم چنین علت نهایی فوت بررسی شده است. هم چنین محل وقوع این سوانح از نظر نوع معبر نیز بیان شده است.
    کلیدواژگان: علل تصادفات، آمار تصادفات، خسارت های جانی، پیشگیری
|
  • A. Mamdoohi*, H. Omrani, A. Mahpour, A. Baghestani Page 1
    Human life is the Sequential set of activities, that occurred in the different places and so people need to travel. Mode and route choice influenced by the purpose of activity that can be classified in two classes; mandatory and arbitrary activities. The Purpose of this paper is study and modeling the influencing factors on activity and in this regards, try to explain the share of mandatory and arbitrary activities choice among Tehran citizens by using the socio-economic variables. With surveying about 255 people in two days, about their activities and separating into two categories (mandatory and optional activities), the data-base is made. Educational and business activities classed as mandatory activities and other activities classed as arbitrary. Modeling the share of activities by binary log it showed that students with driving license, employed men and People with incomes between 1- 2 million Toman tend to do mandatory activities and People over 50 tend to do arbitrary activities.
    Keywords: Modeling of Activities Choice, Disaggregate Approach, Mandatory, Arbitrary
  • B. Mirbaha*, S. Hasanpour, M. Asadamraji Page 15
    Traditional methods for analyzing freeway capacity are a common tool for decision making about demand and supply management for roads. Freeway capacity in traditional point of view can be defined as the highest number of vehicles which pass a road section in particular time. According to this definition, and Highway Capacity Manual 2000, for the defined situation, Capacity is defined as a constant measure. But on the other hand, this method can not reveal the actual performance of facility. Indeed, it shows an overall estimation of real flow. For detailed analysis of traffic flow, it is necessary to consider the variations of maximum flow of expected values. Freeway capacity in traditional view can be defined as the highest number of vehicles which pass a road section in particular time. According to this definition, and Highway Capacity Manual 2000, for the defined situation, Capacity is defined as a constant measure. But on the other hand, this method can not reveal the actual performance of facility. Indeed, it shows an overall estimation of real flow. For detailed analysis of traffic flow, it is necessary to consider the variations of maximum flow of expected values. In this research, a case study was performed in one of highways in city of Tehran. The results in two consecutive hours (6 to 8 Am) showed that the V/C ratio in preliminary hours increase but more detailed analysis confirmed that reliability in preliminary hours is more. Also, the basics for selecting performance measures for freeways was discussed and estimated for the case study.
    Keywords: Freeway Capacity, HCM, Trip Reliability, Congestion
  • J. Tanzadeh*, M. Salehi, H. Nazari Page 37
    The aim of the present research is to develop a prediction model for incidences IN fractions of barred stop kind in path ways of city central Nucleus and country with case study in cuter of Bojnourd city and survey of constituent factors in occurrence In fraction of Illicit stop. Inter center methods in traffic peak time and cultural and social level of citizens in occurrence of barred stop incidence uses of surrey method and kind of research is quantity and practical Methods and is with use of questioner. Statistic so city in this research are two cases: All of experts police of guidance and Drivers Bojnourd That are 43 experts and Second Society are All of Drivers Bojnourd city that between them, 384 individual is selected to as exemplary. In this study for analysis of information uses of two Deduction and descriptive me Thuds. Results of research shows that basic variable of research that include cultural and social level of citizens, effect control and inhibiter in traffic peak time, Variable existence terrific Management in Pathways level and existence of balance between offer and request of parking are effective in incidence and in fraction of Inhibited stop totally. Multi correlation coefficient. Was R=0/573 that indicating high correlation between independent and Dependent variables. Appointment coefficient in this Model is 0/328 that it shows 32/8% percent of Dependent variable inhibited stop of infraction is determined by independent variables present in Model and reminder has determined by other independent variables that in this Model they weren’t introduce.
    Keywords: guidance, Drivers, Prediction Model of incidences in habited stop, Bojnourd
  • M. Sadat Hoseini*, A. Hoseinpour Page 53
    Considering the fact that weather condition, number of passing vehicles, and many other factors effecting traffic condition, differs in different seasons, necessitates studying the variation of traffic accident causes in different seasons. In this paper, variation of accident causes in different seasons of 2013 is studied in Noor-Chamestan road. In this way, 65 accident report sheet is studied. Using these reports, effect of weather condition on accident causes in fatal accidents is studied. Results of hypothesis testing showed that number of fatal accidents in different weather conditions differs in different seasons. In addition, ABS braking system has no significant effect on fatal accidents, but, air bag has a positive effect for reducing the fatal accidents. In addition, hurrying is the main cause of fatal accidents among the human factor causes in every season.
    Keywords: Driver's Accidents, Fatal Accidents, Different Seasons, Traffic's affecting factors
  • A. M. Borojerdian*, Mahdi Ilkhani Page 63
    Intersections are one of the most vulnerable places to traffic accidents. In fact, most of accidents are taking place at the junctions. Pedestrians are the most vulnerable in these accidents. The effective factors in pedestrian accidents involve: Flaws in the vehicle's system, Flaws in the design of the way, human factors and environmental factors such as the way's clearness. Other effective factors are the time of sunrise & sunset and also the time of starting the engines and the junction's clearness. In this research, for prediction accidents, the second-order regression model is used; and for analyzing the results, the comparing outcome is used. In this research, 173 intersections with 8, 6 and 4 lanes were analyzed and the representative of the most probable accidents has been selected. And the result shows that providing lighting at the study intersections before sunset would reduce pedestrian accidents.
    Keywords: Pedestrian Accidents, Intersections, Ambient Lighting, Light
  • H. Tajik*, H. Roholamini, Gh. Shiran Page 77
    Since traffic accidents on both urban and rural highways are alarmingly high, it justifies paying more attention to those accidents and their causal factors in order to reduce traffic accidents. For this purpose, the statistics of road accidents on both rural and urban roadways in Hormozgan province were collected and analyzed in cooperation with the police headquarters, and. After analyzing the data proposals to reduce some of the factors that have been expressed. In this paper, we analyze traffic accident mortality rate (forensic report), definite cause of accidents and loss of life caused by the type of vehicle fault, the death of PTSD, classified according to age, and gender deceased and the final cause of death was determined. In addition, the site of the accident is expressed in terms of road type. Based on the results of the statistical analysis, different countermeasures were proposed to reduce traffic casualties. It is hoped that the conclusions made with regard to the reduction of injuries on our dear fellow.
    Keywords: The Causes of Accidents, The Accident Statistics, The loss of Life, Prevention