فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 44 (بهار 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 44 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس احمدی*، درنا سلامتیان صفحات 1-20
    استفاده از اتومبیل از طرفی باعت تسریع در رفت و آمد افراد و از طرف دیگر باعث بروز مسایل اجتماعی متعددی به ویژه در شهرهای بزرگ شده است. با توجه به این که، مدارای اجتماعی بر رفتارهای مختلف، تاثیرگذار است، پژوهش حاضر تلاش کرده است رابطه مدارای اجتماعی را با قانون گریزی رانندگی در شهر شیراز بررسی کند. روش تحقیق، توصیفی همبستگی و جامعه آماری، شهروندان 64-20 ساله ساکن شهر شیراز هستند که 440 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه های پژوهش گرساخته است. براساس یافته های تحقیق، رابطه منفی و معناداری بین مدارای اجتماعی و قانون گریزی رانندگی وجود دارد و طی آن، مدرای اجتماعی قادر است حدود 08/0 واریانس قانون گریزی رانندگی را تبیین کند. به علاوه، متغیرهای جنسیت، سن و میزان رانندگی در طول 24 ساعت رابطه معناداری با قانون گریزی رانندگی نشان می دهند. اما متغیر های قومیت فارس و ترک، تحصیلات دیپلم و دانشگاهی، وضعیت تاهل، مدت زمان اخذ گواهینامه و نوع اتومبیل، رابطه معناداری را با قانون گریزی نشان ندادند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که با آموزش مدارا به شهروندان، می توان به رفع یا تسکین یکی از دغدغه های اساسی کشور یعنی قانون گریزی های رانندگی، پاسخ مثبت داد.
    کلیدواژگان: قانون گریزی، مدارای اجتماعی، رانندگان، شیراز
  • نبی امیدی*، کرم خلیلی، محمدرضا امیدی، میثم جعفری اسکندری صفحات 21-40
    افزایش وسایل نقلیه موتوری و استفاده روزافزون از اتومبیل در نیم قرن اخیر، اثرات نامطلوبی را به دنبال داشته است که از آن جمله می توان به میزان تصادفات و میزان خسارات جانی و مالی ناشی از آن در هر سال اشاره کرد. براساس آمارهای موجود، هر ساله هزاران نفر در اثر تصادفات جاده ای در کشور جان خود را از دست می دهند یا مجروح شده و هزینه های زیادی را متحمل می شوند. در این تحقیق، با استفاده از مدل های اقتصادسنجی خودرگرسیونی به پیش بینی تعداد مصدومان و کشته شدگان برون شهری تصادفات استان اصفهان پرداخته شده است. آمار مورد استفاده در این تحقیق، سری زمانی تعداد تلفات و مصدومان تصادفات برون شهری استان اصفهان بین فروردین 1388 تا آذر 1394 می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که تعداد کشته شدگان برون شهری و مصدومان بر اثر تصادفات استان اصفهان به ترتیب دارای مدل های سری زمانی ARIMA(3,1,2) و ARIMA(3,1,4) هستند. هم چنین مقادیر پیش بینی شده نشان می دهد که تعداد کشته شدگان در حال کاهش و تعداد مصدومان با شیب کم در حال افزایش است که نشان دهنده کاهش شدت تصادفات در این استان است.
    کلیدواژگان: تصادف، اقتصادسنجی، سری زمانی، ترافیک، مدل سازی
  • اصغر زارع*، اصغر آقایی صفحات 41-55

    هدف این پژوهش، آسیب شناسی فرآیند رسیدگی به تصادفات در استان اصفهان است. جامعه آماری درنظر گرفته شده، کارشناسان و کارشناسان عالی تصادفات راهنمایی و رانندگی و پلیس راه و کارشناسان رسمی دادگستری استان اصفهان هستند؛ روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است. پس از مرور بر ادبیات تحقیق، پرسش نامه ای تنظیم و روایی و پایایی آن محاسبه شد. سپس برروی نمونه ای 200 نفری از کارشناسان و کارشناسان عالی تصادفات راهنمایی و رانندگی و پلیس راه و کارشناسان رسمی دادگستری استان اصفهان در بازه زمانی فروردین 95 تا مرداد 95 اجرا و اطلاعات به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد پنج بعد میزان مهارت کارشناسان، ایمن سازی صحنه تصادف، نحوه ی جمع آوری اطلاعات، نحوه ی اطلاع و مدت حضور، هماهنگی دستگاه های امدادی بر فرآیند رسیدگی به تصادفات موثر هستند. براساس آزمون T مشخص شد، میزان مهارت کارشناسان، بیشترین تاثیر را در فرآیند رسیدگی به تصادفات دارد. هم چنین با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون مشخص شد که ابعاد، رابطه معناداری با فرآیند رسیدگی به تصادفات دارند. به علاوه با استفاده از آزمون فریدمن رتبه بندی ابعاد انجام شد که مهارت کارشناسان، ایمن سازی صحنه تصادف، هماهنگی دستگاه های امدادی، نحوه ی جمع آوری اطلاعات، نحوه ی اطلاع و مدت حضور به ترتیب میزان بیشترین و کمترین تاثیر را در فرآیند رسیدگی به تصادفات دارند.

    کلیدواژگان: فرآیند رسیدگی به تصادفات، مهارت کارشناسان، ایمن سازی صحنه تصادف، هماهنگی دستگاه های امدادی
  • کامران رحیم اف، حسین مهراد مجد* صفحات 57-70

    ایمنی محدوده مدارس به دلیل تردد دانش آموزان در ساعات مشخصی از روز بسیار حایز اهمیت و نیازمند توجه ویژه است. یکی از مهم ترین مسایلی که به طور مستقیم در ایمنی محدوده مدارس اثرگذار است، رفتار رانندگان و میزان پایبندی آنها به قوانین در این محدوده ها است. براساس نتایج حاصل از رفتارشناسی رانندگان در می یابیم، چنان چه از یک نوع تابلو به دفعات استفاده شود، راننده دیگر توجهی به آن نکرده و اثرگذاری آن تابلو بر روی رفتار راننده، از بین می رود. نمود این موضوع در محدوده مدارس که نزدیک شدن به آنها یکی از مهم ترین عوامل موثر در کاهش سرعت رانندگان است، بدین صورت است که اگر تعداد تابلوهای هشداردهنده بیش از حد باشند، به تبع آن رانندگان توجهی به کاهش سرعت نمی کنند. این می تواند باعث افزایش ریسک وقوع تصادف و کاهش ایمنی در این مناطق شود. هدف این مطالعه، مقایسه سه محدوده متفاوت از نظر تعداد تابلوهای هشداردهنده، میزان پایبندی رانندگان به کاهش سرعت در ساعات تردد دانش آموزان است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در مناطقی که تعداد تابلوهای هشداردهنده زیاد یا به عبارتی تراکم محدوده مناطق مدارس وجود دارد، رانندگان پایبندی کمتری به کاهش سرعت حرکت در این مناطق دارند.

    کلیدواژگان: محدوده مدارس، کاهش سرعت، تابلوهای راهنمایی و رانندگی، ایمنی ترافیک
  • محمد قبادی*، محمدرضا حسن زاده صفحات 71-85

    حمل ونقل یکی از مهم ترین متغیرها در توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هر کشوری به شمار می رود. با توجه به فواید اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از توسعه حمل ونقل و سرعت جابه جایی کالا و مسافر، تعداد تصادفات ترافیکی افزایش یافته است. ضایعات جانی و مالی ناشی از تصادفات ترافیکی، هزینه های مادی و معنوی زیادی بر جوامع تحمیل می کند. به طوری که تصادفات ترافیکی به یکی از عوامل مهم مرگ ومیر و صدمات جانی و مالی در ایران و جهان به خصوص در بین جوانان تبدیل شده است. این مقاله، به بررسی نقش عامل انسانی، عامل وسیله نقلیه و عامل راه در وقوع تصادفات شهر تهران می پردازد. جامعه آماری، تصادفات رخ داده در سال 1394 شهر تهران است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم برای تحقیق از اطلاعات برگ گزارش تصادفات (اطلاعات عمومی) که به هنگام ترسیم کروکی در تصادفات تکمیل می شود، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در 79درصد از تصادفات، فقط عامل انسانی به تنهایی نقش داشته است و عوامل راه و وسیله نقلیه در مجموع، 32/4درصد تصادفات را شامل می شوند و 68/16درصد از تصادفات نیز اشتراک عوامل دخیل بوده اند. بیشترین درصد عامل انسانی در وقوع تصادفات مربوط به عدم توجه به جلو با 6/31درصد بوده است و مصرف مشروبات الکلی نیز 28/0درصد از تصادفات را به خود اختصاص داده است. بیشترین درصد تاثیر عامل وسیله نقلیه در تصادفات مربوط به نقص سیستم ترمز با 2درصد است. هم چنین بیشترین درصد تاثیر عامل راه در تصادفات مربوط به کم عرض بودن معبر با 9/0درصد است.

    کلیدواژگان: تصادف، تصادفات جرحی، عامل انسانی، عامل راه، عامل وسیله نقلیه
  • رضا عبدالرحمانی*، علی کیان فخر صفحات 87-110
    در میان تمامی عوامل گوناگون اثرگذار بر پدیده نابه سامانی حمل ونقل در کشورمان، ارتباطات بین سازمانی اگر مهم ترین عامل کاهش تلفات انسانی در جاده ها نباشد، لااقل یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده با تاکید بر "ارتباطات رسمی و غیررسمی" و هم چنین "کانال های ارتباطی میان سازمان های ترافیکی" (به ویژه هلال احمر و پلیس راهور ناجا) است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. روش گردآوری اطلاعات میدانی و ابزار آن پرسش نامه محقق ساخته است. جامعه آماری تحقیق، 250 نفر از افسران راهنمایی و رانندگی است که هر یک از آنها بیش از 15 تا 25 سال در استان ها و شهرستان های مختلف کشور خدمت کرده اند. روایی تحقیق به صورت منطقی و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ (865/0) به دست آمد. بیش از 55 درصد نمونه های تحقیق بر این باور بودند که: الف) ارتباطات بین سازمانی هلال احمر و پلیس راهور در کاهش خسارت های جانی حاصل از تصادفات جاده ای رو به گسترش و بهبود است؛ ب) روسای این دو سازمان در برقراری ارتباطات با یکدیگر جهت کاهش خسارت های جانی حاصل از تصادفات جاده ای موفق عمل نکرده اند؛ ج) بیشتر مشکلات این دو سازمان به سبب ارتباطات ضعیف و ناکارآمد مدیران و روسای این دو سازمان است. نتایج نشان داد که دو فرضیه از فرضیات تحقیق، یعنی «مهم ترین مشکلات میان دو سازمان هلال احمر و پلیس راهور ناجا از جنس ارتباطی است» و «کانال های ارتباطی میان دو سازمان هلال احمر و پلیس راهور ناجا» از جمله عناصر ارتباطی دخیل در بهبود ارتباطات هستند، تایید شد.
    کلیدواژگان: تحلیل ارتباطی، تعاملات بین سازمانی، تصادفات، هلال احمر، راهور، ارتباطات رسمی
  • عظیم تقوی، سید محمد سادات حسینی*، سید همایون شریفی صفحات 111-131

    جهت افزایش انضباط عبور و مرور و افزایش کارآیی شبکه معابر کلان شهر کرج، روش های مختلفی به کار گرفته شده است که یکی از آنها اجرای طرح تردد نوبتی زوج و فرد است. با توجه به این که طرح تردد نوبتی زوج و فرد در منطقه مرکزی شهرکرج اجرا شده، لازم است بررسی شود که لزوم اعمال محدودیت این طرح در منطقه مرکزی شهر کرج چگونه است؟ این تحقیق از نظر نوع،کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. برای این کار 412 پرسش نامه در میان شهروندان کرج که از میان هشت طبقه راننده، کارمند، کسبه و مغازه دار، معلم و دانشجو، کارشناس ترافیک، خانه دار، کارکنان راهنمایی و رانندگی و کارگران توزیع شد و نظر آنها در مورد طرح زوج و فرد پرسیده شد. نتایج حاصل از این نظرسنجی نشان داد که اکثریت طبقات مورد مطالعه با اجرای این طرح موافق بودند. هم چنین در بررسی مشکلات اجرای طرح، نتایج نشان داد که 38درصد از آنان مشکل شلوغ شدن وسایل نقلیه عمومی، 29درصد کم شدن تعداد مراجعان، 27درصد دیر رسیدن به محل کار و 6درصد نیز کاهش درآمد را ذکر کرده اند. اما در بررسی مزایای طرح 34درصد مهم ترین مزیت طرح را خلوت شدن خیابان ها و تسهیل تردد، 33درصد زودتر به مقصدرسیدن، 23درصد کاهش آلودگی و 10درصد نیز آرامش بیشتر فکری را از مهم ترین مزیت اجرای طرح اعلام کرده اند.

    کلیدواژگان: محدودیت، طرح زوج و فرد، انضباط ترافیکی، زمان اجرا، ساعات اجرا
|
  • Siroos Ahmadi *, Dorna Salamatian Pages 1-20
    Using cars, on the one hand, fosters peoples' traffic and, on the other hand, causes various social problems, especially in large cities. Given the fact that social toleration influences various behaviors, the present article has sought to investigate social toleration relation with driving law-breaking in the city of Shiraz. The method is descriptive and correlative. The statistical population was comprised of 20-64 aged residents in the city of Shiraz. In this connection, the number of 440 people was selected as then statistical sample. Research tool was a researcher made questionnaire. According to research findings, there is a negative and significant relationship between special toleration and law breaking in drivers. Thus, social toleration is able to explain around 0.08% of law breaking variance in driving. Moreover, variables of gender, age and level of driving in 24 hours showed a significant relationship with driving law-breaking. However, variables of ethnicity (Fars or Turk), academic education (diploma, etc.), marriage status, during at which driving license was obtained and kind of cars, did not show a significant relation with law breaking. Present research findings showed that via training toleration to drivers, one can allay one of the major concerns of the country, i.e. driving law-breaking.
    Keywords: law-breaking, social toleration, driers, Shiraz
  • Nabi Omidi *, Karam Khalili, Mohammadreza Omidi, Meysam Jafari Eskandari Pages 21-40
    A rise in vehicles and growing use of autos in the last half a century has brought about adverse effects, from which, one can refer to the level of accidents and degree of life and financial damages in each year. According to available reports, thousands of people lose their lives each year because of road accidents. Many of whom get wounded and thus face with hefty costs. In this research, by using a regression economy-measuring model, attempts are mead to predict the number of intercity causalities in the city of Isfahan. The statistics used in this research shows the time series of the number of causalities in the said province from March 2009 to October 2015. Research fi dings showed that the number of intercity casualties due to road accidents enjoyed time series respectively (ARIMA 3.1.2. and ARIMA 3.1.4). Also, values predicted indicate the number of fatalities has been decreasing and the number of injured was rising, suggesting reduced severity of accidents in Isfahan.
    Keywords: Accident, economy-measurement, time series, traffic, Modeling
  • Asghar Zare *, Asghar Aghaei Pages 41-55

    This research was aimed at investigating the pathology of accidents in the province of Isfahan. The statistical population was comprised of senior traffic and accidents experts and Road accidents experts as well as official experts in thee Isfahan's Justice System. The method was descriptive-survey. After a review of literature, a questionnaire was drawn and its validity and reliability were calculated. Then, this questionnaire was administered to a sample of 200 people of senior traffic and accidents experts and road police as well as Court staffs in this province in a time interval of April 2015 to July 2015. Data were also analyzed. Findings showed that five dimensions of experts' skills, immunization of accidents sciences, gathering of data notification and duration of presence, coordination among rescue bodies were influencing process of investigation in accidents. According to T test, it was determined that experts' skills were found to have the highest effects on the process of investigating accidents. Also, by using the Pearson correlation coefficient, it became clear that the dimensions were related with the process of investigating the accidents. Moreover, by using Ranking Freidman test, it became clear that the dimension of experts' skills, immunization of accident scene, coordination among rescue bodies, gathering off data, notification and duration of presence had the highest and least effects in the process of investigation,

    Keywords: process of investigating accidents, experts' skills, immunization of accident scene, coordination among rescue bodies
  • Kamran Rahim Of, Hosein Mehrad Majd * Pages 57-70

    The safety of areas around schools assumes importance due to high traffic by students on certain hours in the day and it requires much attention. One of the most important issues that directly affect the safety of areas surrounding schools is the behavior of derivers and their compliance with laws in such areas. According to findings from drivers' behavior, we find out that if a tableau is used repeatedly, the driver no longer pays attention to it and the influence that tableau can have on the driver will be lost. An example of this issue is seen in the areas around schools which warn drivers to reduce their speed limits. This has caused drives not to pay attention to it. This can increase the risk of accidents and reduce safety in these areas. This study was aimed to compare three different areas from the view of warning tableaus, level of drivers' companies with reduce speed on traffic hours. Research findings indicated that in areas where the nuer of tableaus is high, drivers are less obedient to reducing speed in these areas.

    Keywords: schools areas, Speed Reduction, driving tableaus, Traffic Safety
  • Mohamad Ghobadi *, Mohamad Reza Hasan Zade Pages 71-85

    Transportation is one of the most important variables in the economic, social, and political development in each country. Given the economic, social, and cultural benefits of transportation development and the speed of displacing goods and people, the number of traffic accidents is on the rise. Life and financial damages from traffic accidents have imposed material and immaterial costs on societies. Traff8ic accidents are now considered major factors of fatalities in Iran and across the world, especially among the youth. This article investigates the role of human factor, factor of transportation and that of road in the occurrence of urban accidents in Iran. The statistical population included accidents occurred in 2015. To gather data, an accident report sheet of data (public data) is completed by the time of outlining the sketch. Research findings showed that in 79% of accidents, only the human factor contributed mostly and such factors as transportation and road accounted for 4.32% of accidents, while 16.68% of accidents saw the very combination of factors. The human factor accounted for the highest percentage of accidents with 31.6%, and consumption of alcoholic beverages with 0.28% accounted for the least number of accidents. The highest percentage the factor of transportation had on accidents was 2%. Also, the actor of road had a 0.9% rate on accidents.

    Keywords: Accidents, Injury Accidents, Human Factor, road factor, Transpiration Factor
  • Reza Abdul Rahmani *, Ali Kian Fakhr Pages 87-110
    Among all factors affecting irregular transportation in our country, inter-organizational communications is one of the most significant determining factors, if not the most important of all, with emphasis on "official and unofficial communications" and also "traffic organizations' communication channels". This research aimed to investigate the role of communication channels between two organizations, i.e. Red Crescent and Traffic in reducing human causalities from road accidents. The research methodology was descriptive-analytical and a survey. Data were gathered through field surveys a d the tool was a researcher made questionnaires. The statistical population comprised of 250 traffic officers, each of whom was serving for 15-25 years in various cities in the country. The validity of the research was obtained rationally and its reliability was obtained via Cronbach's alpha (0.865). Over fifty five percent of research samples believed that a) Communications between Red Crescent and Traffic police organizations were im[roving in reducing life damages from road accidents; b) the chiefs of these two organizations were failing in establishing communications with each other for reducing life damages from road accidents and c) most problems these two organizations were facing were due to weak and ineffective communications by chiefs and managers. Findings revealed that two hypotheses of the research, i.e. "the most important problems between the two organizations was of a communications one" and "Communication channels between the two organizations" were among communications elements involved in improving communications.
    Keywords: Communication Analysis, Inter-Organizational Interactions, Accidents, Red Crescent Traffic
  • Azim Taghavi, Seyed Mohamad Sadat Husseini *, Seyed Homayon Sharifi Pages 111-131

    To increase traffic discipline and increase crossing network in the metropolitan of Karaj, various methods have been applied; one of which is the implementation of modern single and pair traffic plan. Given the fact that the modern single and pair plan in the central part of Karaj has been carried out, it is necessary to investigate the necessity of imposing such a plan in the central part of this city. This research was applied in treks of subject matter and from a gathering of data perspective it was descriptive-survey. For this, 412 questionnaires were distributed among Karaj citizens, including drivers, staffs, businessmen, teachers and students, traffic experts, house keepers, traffic personnel and workers. Their views were asked about this single and pair plan. The findings showed that most people under investigation were agreeing with the execution of this plan. Also, while investigating problems facing the implementation of this plan in the city, findings revealed that 38% of people cited the problem of over-crowdedness because of public vehicles, 29% the problem of reduced number of migrants 27% problem of arriving at the working place late and 6% reduce income. However, while examining the benefits of this plan, 34% cited easiness of traffic ad empty streets, 33% arriving in place of work early, 23% reduced pollution, and 10% more thinking comfort.

    Keywords: Limitation, Single, Pair Plan Traffic Discipline, Time of Execution, Execution Hours