فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1387)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جلیل اجلی، سعید وزان، علی فرامرزی، فرزاد پاک نژاد صفحه 1
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات سه تاریخ کاشت بر خصوصیات مختلف از جمله عملکرد و اجزای عملکرد پنج رقم کنجد شامل یکتا، مغان 7، کرج، ناز تک شاخه و محلی بهبهان در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی میانه در سال زراعی 8 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در تکرار اجرا گردید. در این بررسی وزن خشک اندام های مختلف گیاه، خصوصیات مورفولوژیکی بوته نظیر تعداد کپسول، وزن هزار دانه، درصد پروتئین، عملکرد و اجزای عملکرد کنجد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارقام مورد کشت از نظر اغلب صفات مورد ارزیابی از جمله تعداد کپسول، درصد پروتئین، وزن خشک، بیوماس و عملکرد دانه اختلاف آماری معنی داری داشتند. بیشترین میزان عملکرد مربوط به رقم یکتا و کمترین آن مربوط به رقم ناز تک شاخه بود. هم چنین از نظر میانگین عملکرد ارقام مختلف، تاریخ کاشت اول نسبت به تاریخ های کاشت دوم و سوم برتری داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، در منطقه میانه و مناطق با شرایط اقلیمی مشابه، زراعت رقم چند شاخه یکتا می تواند به عنوان یک گیاه روغنی مورد توصیه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، رقم، عملکرد، کنجد، میانه
  • ابوالفضل اسعدی دیزجی، کورش صیامی، اورنگ کاوسی صفحه 11
    با توجه به اهمیت و تاثیر پدیده هموزیگوتی آلل های جنسی یا هم خونی در خصوصیات مختلف کلنی های زنبور عسل از جمله در عملکرد و تولید محصول)عسل(، نسبت به ارزیابی این پدیده در زنبورستان های شهرستان میانه اقدام گردید. بدین منظور پنج درصد کندوهای مدرن در مناطق مهم زنبورداری این منطقه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. مطابق روش ارایه شده توسط روتنر، شابلونی به ابعاد 0 در 0 سلول به شکل لوزی تهیه گردید و در سه قسمت هر دو طرف شان ها در منطقه تخم ریزی ملکه قرار داده شد و سلول های خالی به عنوان شاخص هم خونی شمارش و ثبت شدند. از هر کندو سه شان انتخاب گردید. نمونه برداری ها در فصل تخم ریزی ملکه انجام شدند. به علاوه در فصل برداشت عسل، میزان تولید عسل زنبورستان های مورد نظر برآورد شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از طرح کاملا تصادفی با داده های چند مشاهده ای (طرح آشیانه ای) انجام گردید. هم چنین همبستگی بین میزان هم خونی و تولید عسل محاسبه گردید. اختلاف معنی داری از نظر هم خونی و تولید عسل بخش ها و روستاهای شهرستان مشاهده نشد ولی درصد هم خونی در بخش های مختلف عبارت بودند از /9 (کندوان)، 9/0 (ترکمنچای) و 8/ (کاغذ کنان) و میانگین کل شهرستان 05/5 درصد بود. میانگین تولید عسل به ازای هر کندو نیز در کل شهرستان 9/ کیلوگرم برآورد شد. هم چنین بین درصد هم خونی وتولید محصول عسل رابطه منفی معنی داری مشاهده شد(57/0- =r و 09/0 =p).
    کلیدواژگان: هم خونی، زنبور عسل، عملکرد، تولید عسل
  • محمدباقر خورشیدی بنام، مهرداد عبدی، شهرام ایرانی پور، رحیم اکبری صفحه 17
    این پژوهش در سال 8 با هدف تعیین تاثیر تنش خشکی آخر فصل با استفاده از شاخص های ارزیابی تنش در نه رقم و لاین امید بخش برنج در چهار تکرار به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. برای تعیین میزان تحمل یا حساسیت ارقام به تنش خشکی، مقادیر 5 شاخص شامل میانگین حسابی، میانگین هندسی، شاخص تحمل، شاخص حساسیت به تنش، و شاخص تحمل به تنش محاسبه شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام از لحاظ عملکرد تنوع زیادی وجود دارد. ارقام صالح، 80، محلی دوم و هیبرید در هر دو شرایط عملکردی بیشتر از عملکرد میانگین گروه خود تولید کردند. هم چنین عملکرد حسن سرایی بیشتر از میانگین گروه تحت تنش ولی عملکرد 8 کمتر از میانگین گروه تنش بود. رقم 80 که در شرایط بدون تنش عملکردی بیشتر از میانگین نشان داده بود تحت شرایط تنش کاهش عملکرد نشان داد. ارقام هاشمی و محلی اول و 8 در هر دو شرایط کمترین عملکرد را تولید کردند. بالاترین میزان شاخص STI متعلق به ارقام صالح و لاین 80 و محلی دوم بود (به ترتیب 5/، 6/، و 0/)، رقم صالح بر اساس شاخص GMPنیز تحمل بالاتری داشت (8 کیلوگرم در هکتار). از نظر شاخص های SSI و TOL رقم هاشمی نسبت به تنش متحمل تر از رقم صالح بود، در حالی که رقم صالح بر اساس شاخص MP از تحمل نسبی بیشتری برخوردار بود. با مقایسه ضرایب همبستگیYp و Ys با شاخص های اندازه گیری شده، سه شاخص MP، GMP و STI از ضرایب همبستگی بالاتری نسبت به سایرین برخوردار بودند، لذا بهترین شاخص ها برای غربال ژنوتیپ های مقاوم و حساس به شمار آمدند. بر اساس روش های به کار گرفته شده در این بررسی برای غربال کردن ژنوتیپ های مقاوم و حساس، رقم صالح از نظر شاخص بهره وری متحمل ترین رقم نسبت به تنش بوده و بعد از آن لاین 80 قرار داشت.
    کلیدواژگان: برنج، رقم، تنش خشکی، عملکرد
  • احترام دیلمی، حمید محمدی، امیر برجیان صفحه 31
    این مطالعه با هدف بررسی روند و عوامل مؤثر بر صادرات شیرین بیان و زیره طی دوره 8-60 انجام شد. نتایج نشان داد که روند صادرات زیره دارای رشد توام با نوسانات بوده است. در مورد گیاه دارویی شیرین بیان شدت نوسانات بیشتر از زیره بوده و روند رشد صادرات آن کم اهمیت تر از زیره می باشد. در تحلیل اثر متغیرهای تاثیر گذار بر صادرات محصولات مذکور مشخص گردید که دو متغیر نرخ ارز و نسبت قیمت جهانی به قیمت داخلی اثر مثبت ومعنی داری بر روند صادرات زیره دارند، به طوری که به ازای یک درصد افزایش در متغیرهای نرخ ارز و نسبت قیمت جهانی به قیمت داخلی انتظار می رود مقدار صادرات زیره به ترتیب 8/ و / درصد افزایش یابد. همچنین نتایج نشان داد که متغیر نسبت قیمت جهانی به قیمت داخلی، تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز بر صادرات شیرین بیان اثر مثبت و معنی دار دارد. بر اساس یافته ها انتظار می رود به دنبال یک درصد افزایش در متغیر نسبت قیمت جهانی به قیمت داخلی، تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز، حجم صادرات شیرین بیان به ترتیب 05/، / و 8/0 درصد افزایش یابد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، شیرین بیان، زیره، صادرات
  • شهرام شاهرخی خانقاه، حبیب الله خدابنده، کورش صیامی، جابر داودی صفحه 43
    شته ها مهم ترین آفات سورگوم جارویی Sorghum cerenuumدر منطقه میانه بوده و کشاورزان بدون توجه به فعالیت حشرات مفید، برای حفظ محصول بارها از آفت کش های شیمیایی استفاده می کنند. در این تحقیق با توجه به اهمیت حفاظت و حمایت از دشمنان طبیعی در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات، شکارگرهای اختصاصی شته ها شامل کفشدوزک ها، مگس های گل Syrphidae و بالتوری ها جمع آوری و شناسایی شده و تغییرات جمعیت آن ها در مقایسه با شته های میزبان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور شکارگرها هنگام بازدید از کلنی شته ها و نیز با استفاده از تور حشره گیری جمع آوری شدند. در این تحقیق از مگس های گل، گونه Sphaerophoria scripta، از بالتوری ها، بالتوری سبزChrysoperla carnea و از کفشدوزک ها، کفشدوزک هفت نقطه ایCoccinella septempunctata، کفشدوزک یازده نقطه ای C. undecimpunctata، Hippodamia variegata،Scymnus cf. frontalis و Propylea quatuordecimpunctata از کلنی دو گونه شته معمولی گندمSchizaphis graminum (Rondani) و شته برگ ذرت Rhopalosiphum maidis (Fitch) جمع آوری و شناسایی شدند. در بین شکارگرها، تطابق زمانی فعالیت و همبستگی مثبت جمعیت مگس های گل با شته معمولی گندم و کفشدوزک ها با شته برگ ذرت کاملا مشهود بود. در بین کفشدوزک ها گونه Scymnus cf. frontalis به دلیل تخم گذاری در مزارع سورگوم مهم ترین و فراوان ترین گونه کفشدوزک ها بوده و حشرات کامل بالتوری سبز با توجه تغذیه از مواد قندی و عدم تخم گذاری در مزرعه، در کنترل جمعیت شته های سورگوم جارویی اهمیتی نداشتند.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیت، شکارگر، شته معمولی گندم، شته برگ ذرت، سورگوم جارویی
  • ابوالقاسم قیصری، ایرج امینی، یحیی امام، مرتضی نصیری صفحه 51
    به منظور مطالعه صفات مورفولوژیک 6 لاین امید بخش برنج، آزمایشی درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دشت ناز ساری وابسته به مرکز تحقیقات و منابع طبیعی مازندران در سال 8 به اجرا در آمد. با در نظر گرفتن اثر حاشیه ای (حذف دو کپه از طرفین) صفات مورفولوژیکی ارتفاع گیاه، تعداد پنجه و قطر ساقه هر 0 روز یک بار و بقیه صفات شامل مساحت برگ پرچم، زاویه برگ پرچم، میزان کلروفیل برگ پرچم، طول میان گره انتهایی، تعداد رگبرگ برگ پرچم، طول گوشواره و طول زبانک در مرحله گل دهی اندازه گیری شدند. طبق نتایج به دست آمده، بین تیمارها در تمامی صفات مورد بررسی به جز تعداد پنجه، اختلاف معنی داری وجود داشت. همبستگی مثبت و معنی داری بین قطر ساقه با میزان عملکرد مشاهده شد. هم چنین همبستگی مثبت و معنی داری بین ارتفاع بوته و قطر ساقه با مساحت برگ پرچم وجود داشت. تعداد رگبرگ برگ پرچم همبستگی مثبت و معنی داری با طول گوشوارک داشت و میزان کلروفیل برگ پرچم نیز همبستگی منفی و معنی داری با ارتفاع بوته نشان داد. لاین شماره(IR6706-6—)، با عملکرد 998 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین عملکرد بود. هم چنین میزان کلروفیل برگ پرچم و قطر ساقه در این لاین بیشترین مقدار و طول میان گره انتهایی و ارتفاع بوته کمترین مقدار را داشتند و به عنوان لاین مطلوب جهت برنامه های به زراعی، در شرایط مشابه با این آزمایش قابل توصیه به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برنج، صفات مورفولوژیک، عملکرد، قطر ساقه، تعداد پنجه
  • آرش محمدی، مصطفی ولیزاده، محمد مقدم، یوسف ارشد، ندا جوادیان، ناصر محبعلی پور صفحه 61
    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی پروتئین های ذخیره ای دانه توده های بومی گندم منطقه زنجان 0 نمونه بذر گندم متعلق به این استان (بانک ژن گیاهی مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج) از طریق الکتروفورز مورد تجزیه قرار گرفت. الکتروفورز گلوتنین های با وزن مولکولی زیاد و گلوتنین های با وزن مولکولی کم از طریق SDS-PAGE با روش استخراج متوالی انجام گرفت. بر اساس نتایج حاصل از مطالعه گلوتنین های با وزن مولکولی زیاد، سه توده تتراپلوئید با شماره های 7-TN، 7-TN و 7-TN شناسایی شدند که فاقد آلل در مکان ژنی Glu-D بودند. در حالی که در مکان ژنی Glu-، آلل و 6 نوع زیر واحد دارای وزن مولکولی زیاد یافت شدند. در مکان ژنی Glu-A، /8 درصد از توده های گندم منطقه زنجان دارای زیر واحد نول و 67/6 درصد بقیه واجد ٭ بودند. در مکان ژنی Glu-B، آلل 8+7 با 67/6 درصد دارای بیشترین فراوانی بوده و آلل های 6+ و با / درصد کم ترین فراوانی را داشتند. یک زیر واحد جدید مربوط به این مکان ژنی در توده با شماره 8-TN شناسایی و ٭6 نام گذاری شد. در مکان ژنی Glu-D بیشترین فراوانی در توده های بومی هگزاپلوئید مربوط به آلل + بود که در 78/77 درصد آن ها مشاهده شد و در بقیه آلل + تشخیص داده شد. در مکان ژنی Glu- در کل نوار گلوتنین با وزن مولکولی کم با حرکت نسبی مختلف شناسایی شدند و میزان تنوع ژنتیکی در این مکان ژنی 8/0 برآورد گردید. از تنوع بالا در پروتئین های ذخیره ای دانه می توان در تشخیص ارقام، سطح پلوئیدی آن ها و انجام آزمون های نانوایی در جهت اصلاح خواص کیفی گندم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، تنوع ژنتیکی، توده های گندم، گلوتنین
  • بهرام میرشکاری صفحه 71
    تاج خروس از نظر میزان خسارت وارده بر گیاهان زراعی سومین علف هرز غالب دو لپه ای در سطح جهان است. به منظور کمی کردن عکس العمل لوبیاچشم بلبلی به علف هرز تاج خروس ریشه قرمز از نظر برخی صفات مرتبط با عملکرد، این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها در 7 سطح بودند. پنج تیمار اول شامل حضور علف هرز تاج خروس به ترتیب در، ، 6، 8 و 0 هفته اول و سپس کنترل تاج خروس در مابقی فصل رویش بود. تیمار ششم شامل حفظ تاج خروس در کل دوره رویش بود. تیمار هفتم به عنوان تیمار شاهد انتخاب شد و علف های هرز (تاج خروس) در کل دوره رویش کنترل شدند. در تمامی تیمارها بذرهای علف هرز هم زمان با لوبیاچشم بلبلی کشت و در زمان های مربوط به سطوح تیمار از مزرعه وجین شدند. تجزیه واریانس داده های آزمایش نشان داد که تاثیر تیمارهای مختلف بر روی کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار بود. بیشترین میزان پوشش سبز در مرحله گل دهی تیمار شاهد بدون علف هرز (79%) و کمترین آن در تیمار تداخل علف هرز در تمام فصل کشت (5%) اختصاص داشت. وزن ماده خشک اندام های هوایی تیمار شاهد بدون علف هرز (895 کیلوگرم در هکتار) مشابه تیمار تداخل دوهفته ای تاج خروس در مراحل اول دوره رشد (889 کیلوگرم در هکتار) بود. با افزایش زمان تداخل تاج خروس، تعداد نیام در بوته با شدت بیشتری در مقایسه با برخی از صفات دیگر کاهش نشان داد. بیشترین کاهش در وزن هزاردانه نسبت به شاهد بدون علف هرز، در تیمار رشد هم زمان لوبیاچشم بلبلی و تاج خروس (/70 درصد) مشاهده شد. کمترین عملکرد دانه به تیمار تداخل در تمام فصل رویش تعلق داشت و میزان کاهش عملکرد این تیمار نسبت به شاهد بدون علف هرز 9/98 درصد بود. با در نظر گرفتن حداکثر کاهش عملکرد مجاز 0% توصیه می شود که در صورت ادامه حضور تاج خروس در مزرعه تا بیش از هفته اول دوره رشد، نسبت به کنترل آن اقدام گردد
    کلیدواژگان: تاج خروس ریشه قرمز، تداخل، لوبیاچشم بلبلی، عملکرد
  • مهرداد یارنیا، الناز فرج زاده، وحید احمدزاده، نیما نوبری صفحه 83
    این بررسی به منظور ارزیابی اثرات آللوپاتی عصاره حاصل از اندام های مختلف در غلظت های متفاوت علف هرز پیچک صحرایی بر جوانه زنی، رشد و عملکرد گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در سال 86 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل عصاره حاصل از اندام های مختلف پیچک صحرایی در پنج سطح عصاره عاری از علف هرز (شاهد)، عصاره برگ، عصاره ساقه، عصاره ریشه و عصاره کل گیاه، و غلظت های مختلف عصاره حاصل از اندام های علف هرز در چهار سطح عصاره با غلظت به5، عصاره با غلظت به0، عصاره با غلظت به5 و عصاره با غلظت به0 بود. ارزیابی صفات در مرحله جوانه زنی در آزمایشگاه نشان داد که اثر فاکتورهای اصلی و متقابل آزمایش بر تمام صفات مورد بررسی معنی دار بود. تیمارهای عصاره منجر به کاهش جوانه زنی و مؤلفه های آن نسبت به شاهد شد. بیشترین اثر کاهشی بر مؤلفه های جوانه زنی را عصاره ریشه داشت. عصاره ریشه و کل اندام ها با غلظت به5 کاملا از جوانه زنی بذور ممانعت کردند. عصاره برگ نیز صفات طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی را به ترتیب/99، 98/96، 00، 6/98 و 7/6 درصد کاهش داد. در شرایط گلخانه ای نیز اثر معنی دار در غلظت های پایین عصاره برگ و در غلظت های بالا عصاره ریشه بیشترین تاثیر را برصفات بررسی شده نشان دادند. افزایش غلظت عصاره نیز از 0/ تا 5/ کاهش معنی داری را در کلیه صفات باعث شد. میزان کاهش ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد برگ، طول پدانکل، تعداد دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه نسبت به شرایط شاهد در تیمار با غلظت های 5 به به ترتیب 99/56 و /50، 86/70، /6، 7/76، 66/9 و 0/99 درصد بود. بر اساس نتایج این تحقیق، علف هرز پیچک صحرایی می تواند جوانه زنی و رشد و عملکرد گندم را شدیدا تحت تاثیر قرار داده و منجر به کاهش جوانه زنی، رشد نامطلوب و تولید محصول بسیار اندک گردد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، پیچک صحرایی، جوانه زنی، رشد، گندم، عملکرد
|
  • J. Ajalli, S. Vazan, A. Faramarzi, F. Paknejad Page 1
    This study was conducted to evaluate the effect of three planting dates (0 June, 6 and July) on yield and yield components of five sesame cultivars (Moghan7, Naz, Karaj, Behbahan, and Yekta) in Miyaneh agricultural research station in three replications. Dry weight of different organs of plant, and morphological attributes like as capsule numbers, 000 kernel weight, protein percentage, yield and yield components was measured in a RCBD base factorial design. There was significant differences among cultivars and planting dates on capsule numbers, protein percentage, biomass, and grain yield of sesame cultivars. The highest yield belonged to Yekta and the least one belonged to Naz cultivar. The first planting date (0 June) also showed higher yield than others did. Based on the results, planting of Yekta cultivar at first planting date could be recommended in Miyaneh and similar climatic regions.
  • A. Asadi Dizaji, K. Siami, A. Kavousi Page 11
    Inbreeding causes harmful effects on different characteristics of honey bee colonies such as honey production. In order to study of inbreeding rate in apiaries of Miyaneh region, %5 of modern hives were choosed and scales and standard Langerstrot combs were used according to Rotner method. Bee population was recorded and free of brood cells were considered as inbreeding index. Honey production was also measured by weighting the hives. inbreeding rate was estimated as 5.05%. results showed that there were no significant differences between inbreeding rate of several bee populations in Miyaneh region. Inbreeding percent was 9.%, 0.9% and. 48% for Kandowan, Torkmanchai and Kaghazkonan areas, respectively. Mean honey production per hive was also. 9 kg. According to this study there were significant negative relationship between inbreeding and honey production (r = -0.57, P= 0.09) in apiaries of Miyaneh region of Iran.
  • M. B. Khorshidi, M. Abdi, Sh. Iranipur, R. Akbari Page 17
    This research was carried out to determine the effect of end season water stress on yield of nine cultivars and promising lines by using drought evaluation indices in Miyaneh region of Iran. A split plot experiment was conducted based on randomized complete block design (RCBD) with four replicates. Five drought evaluation indices including MP, GMP, TOL, STI and SSI were calculated. Results showed that there were significant differences among cultivar’s yield. Saleh, 80, Local nd and Hybrid cultivars or lines produced higher yield than their group mean. Cultivar Hassan sarayi produced higher yield than stress condition mean, but line 84 showed lesser yield than stress condition mean. In control condition, line 840 produced higher yield than group mean, but in stress condition produced low yield. Hashemi, Local st and 84 produced low yield in both conditions. Highest STI belonged to Saleh, 80 and Local nd as. 5,. 6, and. 0, respectively. Based on GMP, Saleh was a high tolerant cultivar (8444 kh/ha). However, Hashemi was more tolerant than Saleh based on SSI and TOL and Saleh showed higher tolerance by MP. Ys and Yp correlation coefficients comparison with drought evaluation indices pointed that MP, GMP, and STI, had higher correlation with two conditions and were assumed as the best drought evaluation indices for screening tolerant and susceptible rice genotypes. By these indices, Saleh was the most tolerant cultivar and 80 was the second one.
  • E. Deilami, H. Mohammadi, A. Borjian Page 31
    The main objective of this study was to analysis the export trend of sweet root and cumin and to determine factors affecting their export over 98-00. Exported amount of cumin revealed a growth, accompanied with fluctuations. In the case of sweet root, however, export growth was less important with more fluctuations than that of cumin. Based on estimated results, it was revealed that exchange rate and domestic - world price ratio of cumin had a positive significant effect on it’s export and one percent increase in the value of the above variables will resulted in. 8 and. percent growth in cumin export, respectively. Findings also showed that domestic – world price ratio of sweet root, GDP and exchange rate had a positive significant effect on sweet root export. Like the cumin, it was expected that one percent increase in the mentioned variables will raise the sweet root export. 05,. and 0.84 percent, respectively.
  • S. Shahrokhi, H. Khodabandeh, K. Siami, J. Davoodi Page 43
    Aphids are the most important pests of broom corn, Sorghum cernuum, in Miyaneh region and chemical pesticides are severally used for plant protection by farmers regardless to beneficial insect’s activity. With respect to the importance of conservation strategy of natural enemies in integrated pest management programs, aphid specific predators including lady beetles, flower flies and lacewings were collected and identified and their population fluctuation were compared to that of host aphids. Collection of predators was done by sweep net and visiting aphid colonies. The flower fly Sphaerophoria scripta, lacewing Chrysoperla carnea, and five species of lady beetles including: Coccinella septempunctata, C. undecimpunctata،، Hippodamia variegata، Scymnus cf. frontalis and Propylea quatuordecimpunctat were collected from greenbug, Schizaphis graminum and maize leaf aphid, Rhopalosiphum maidis colonies. Synchronization and positive correlation of greenbug and flower fly populations was observed due to host specificity of Sphaerophoria scripta. Among lady beetles, Scymnus cf. frontalis was the most frequent and important species due to oviposition on broom corn and it’s population showed positive significant correlation with that of maize leaf aphid. However adult lacewing Chrysoperla carnea is a carbohydrate feeder and did not lay any egg on the field, and so it had not any role in controling aphid populations of broom corn.
  • A. Gheisari, A. Amini, Y. Emam, M. Nasiri Page 51
    In order to study of morphological traits of promising rice lines, a field experiment was conducted at Dashtenaz research station of agricultural and natural resource center of Mazandaran province, Iran, based on randomized complete block design with 6 promising lines with three replications during 005. Some morphological traits such as plant height, tiller numbers and stem diameter were measured for 0 day intervals and other traits were measured at flowering stage. Results showed significant differences of studied rice lines at all morphological traits, except tiller numbers. Stem diameter had a positive significant correlation with grain yield. Plant height and stem diameter had also a positive and significant correlation with flag leaf. Number of flag leaf veins had a positive and significant correlation with stipule length, and plant height had a negative significant correlation with flag leaf chlorophyll content. Line no. 4 (IR67406-6---) produced maximum grain yield (998 Kg/ha) with the highest value of flag leaf chlorophyll content and stem diameter, and lowest value of plant height and peduncle length, and could be recommended as a promising line for future research programs and further agronomic practices under similar climatic conditions.
  • A. Mohammadi, M. Valizadeh, M. Moghaddam, U. Arshad, N. Javadiana, N. Mohebalipour Page 61
    In order to evaluate genetic diversity of wheat landraces of Zanjan region of Iran by the electrophoresis of seed storage proteins, 0 accessions from this area were provided from national plant gene bank of Iran in Karaj. Electrophoresis of high molecular weight (HMW-GS) and low molecular weight (LMW-GS) glutenins was undertaken by SDS-PAGE with sequential extraction. For HMW-GS, three tetraploid accessions including TN-7, TN-74 and TN-74 were identified which did not contain any alleles of Glu-D locus. In Glu-A locus, 8.% of the landraces had null allele and 6.67% of them had subunit *. In Glu-B locus, subunits 7+8 had highest frequency (6.67%) and alleles +6 and showed lowest frequency (.%). One exceptional subunit related to this locus was characterized in accession TN-84 which named 6*. In Glu-D locus, subunits + were identified in 77.78% of accessions and subunits + were characterized in other accessions. In Glu- locus, LMW subunits were observed with different mobilities and genetic diversity index (H) was 0.844. The high diversity characteristics of seed storage proteins may be useful in identification of varieties and ploidy levels and determining bread making quality in order to improving wheat quality characteristics.
  • B. Mirshekari Page 71
    Red root pigweed is the third dicotyledonous dominant weed of crops in the world from view point of yield loss. In order to quantify the interaction of cowpea yield to different times of red root pigweed (RP) interference, an experiment was conducted at research field of Islamic Azad University of Tabriz, Iran, based on randomized complete block design with three replications. The treatments were RP interference times (, 4, 6, 8, 0 weeks after cowpea emergence), full season interference and weed free plot as control. In all treatments, RP was seeded immediately after cowpea planting and removed after treatment levels. Analysis of variance indicated that effect of treatments on all traits was significant. The highest (79%) and the lowest (5%) green cover percentages were measured at flowering stage in weed free, and full season interference treatments, respectively. Cowpea biomass in weed free plot (895 kg ha-) was similar to treatment of two weekly RP interference in early growth stage of cowpea (889 kg ha-). With increasing RP interference time, pod numbers in each plant decreased more than other traits. The highest reduction in thousands seed weight (70.%) compared to control was observed in full season RP interference. Crop yield in full season RP interference treatment decreased up to 98.49% compared to control. With considering of maximum acceptable yield loss (0%) and results of this research, interference time of RP must not be longer than 4 weeks in early growth stage of green bean.
  • M. Yarnia, E. Farajzadeh, V. Ahmadzadeh, N. Nobari Page 83
    Because of abundance and importance of Convolvulus arvensis in wheat fields, an experiment was conducted as factorial with three replicates in oo7. Treatments were extract of Convolvulus arvensis (factor A) at five levels including leaf, shoot, root, and flower extracts and a control, and different concentrations of extracts (factor B) at 4 levels of: 5,: 0,: 5, and: 0. Results of analysis of variance showed significant effect of main factors and interactions on all attributes. All weed extracts decreased germination components but root extrac showed highest prohibition. Extracts of root and other parts of weed at: 5 concetration inhibited germination at all. Leaf extract decreased radicle and plumole length, seedling dry weight, germination percentage and velocity as 99.4, 96.98, 00, 98.64, and 6.74%, respectively. Results of green house studies showed significant effect of some main factors and interactions on traits. İn low concentration, leaf extract and in high concentration, root extract showed higher effect on studied attributes. İncreasing extract concentration from: 0 to: 5, significantly decreased all attributes. Decreasing rate of plant height, spike length, leaf number, pedancle length, seed number, TKW, and yield in: 5 concentration compared to control were 56.99, 50.44, 70,86, 6.4, 76.7, 94.66, and 99.0%, respectively. It was concluded that Convolvulus arvensis significantly decreased germination, growth and yield of wheat duo to producing allelopatic chemical materials