فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سلیمان جمشیدی، سیامک صلاحی صفحه 1
    آنتراکنوز گردو شایع ترین بیماری قارچی گردو در ایران بوده و در سال های پرباران و خنک، خسارت زیادی به این محصول وارد می‎کند. این مطالعه به منظور سبب شناسی و تعیین پراکندگی بیماری در ناحیه شمال غرب کشور به عنوان یکی از قطب های عمده تولید گردو انجام گردید. در این تحقیق تعداد 75 جدایه از گردوکاری های 11 استان ناحیه شمال غرب کشور جداسازی گردید. پریتسیوم ها از برگ های ریخته شده استحصال و یا تولید آن‎ها با نگهداری کشت های خالص به مدت سه ماه در دمای 10 درجه سلسیوس القا شد. براساس مطالعات انجام شده همه جدایه ها Ophiognomonia leptostylaشناسایی شدند. نتایج نشان داد که اقلیم هایی که این بیماری در آن‎ها شایع بود، غالبا از نوع سرد و یا معتدل بودند. هیچ یک از جدایه ها به اقلیم های گرم و نیمه‎گرم تعلق نداشتند. این بیماری در طیف وسیعی از اقلیم ها از لحاظ میزان رطوبت مشاهده شد. هم‎چنین 73 درصد جدایه ها از ارتفاع 2000-1000 متری از سطح دریا به دست آمدند. آزمون بیماری زایی روی نهال های گردو نیز حاکی از تنوع بین جدایه ها از لحاظ شاخص بیماری و زمان تشکیل آسروول در برگ بود و این دو ویژگی همبستگی منفی و معنی‎داری با هم داشتند. هم‎چنین گروه بندی جدایه ها براساس صفات بیماری زایی، آن‎ها را در پنج گروه با بیماری زایی بسیار کم، کم، متوسط، بالا و بسیار بالا قرار داد. شناخت از درجه بیماری زایی جمعیت قارچی موجود، پس از معرفی ارقام استاندارد گردو و آزمون بیماری زایی روی آن‎ها، به شناسایی پاتوتیپ ها خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: لکه سیاه گردو، سبب‎شناسی، آنتراکنوز گردو، Ophiognomonia leptostyla
  • محمودرضا خلیلی، فاطمه نکونام، محمد خصوصی، روح انگیز نادری، جواد جبارزاده صفحه 15
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف ایندول بوتیریک اسید و نوع پایه در تکثیر گل رز به روش قلمه – پیوند، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و ده نمونه در هر واحد انجام شد. تیمارهای مورد نظر شامل 11 سطح ایندول بوتیریک اسید (0، 25،50،250،500،1000،1500،2000،3000،4000 و 5000 میلی گرم در لیتر) و سه نوع پایهL. Rosa canina، R. indica var. major و R. multiflora L. بود. بر اساس نتایج به‎دست آمده، قلمه- پیوند هایی که از گونه R. indica var. major به عنوان پایه استفاده شده بود، بیشترین درصد ریشه زایی را داشتند. هم‎چنین پایه هایی که با سطح 25 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید تیمار شده بودند، بیشترین درصد ریشه زایی را نشان دادند.گونه R. indica var. major و تیمار های 25 و 500 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید بیشترین میانگین تعداد ریشه را داشته و کمترین میانگین تعداد ریشه در تیمار شاهد، مشاهده شد. هم‎چنین بالاترین میانگین درصد گیرایی پیوند در قلمه- پیوندهای گونه R. indica var.major به‎دست آمد. درصد گیرایی پیوند در تیمارهای شاهد، 50، 500 و 1500 میلی‎گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج این تحقیق اثر نوع پایه و تاثیر مثبت ایندول بوتیریک اسید را در تکثیر رز رقم Olivia نشان داد.
    کلیدواژگان: رز رقمOlivia، پایه، قلمه - پیوند و ایندول بوتیریک اسید
  • الناز شادمهر، احمد گلچین، سعید شفیعی صفحه 23
    به منظور بررسی تاثیر منابع و مقادیر مختلف کودهای نیتروژنه و محلول پاشی اوره و عناصر کم مصرف بر میزان عملکرد و کیفیت خیار، یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1386 در گلخانه کشت و صنعت تلاشگران ماهنشان در استان زنجان، شهرستان ماهنشان اجرا شد. در این مطالعه دو منبع کود نیتروژن شامل اوره و اوره با پوشش گوگردی، سه سطح نیتروژن (0، 200، 400 کیلوگرم در هکتار) و پنج سطح محلول پاشی با اوره و عناصر کم مصرف شامل: بدون محلول پاشی، محلول پاشی با اوره (2 گرم در لیتر)، محلول پاشی با اوره + کلات آهن (2+2 گرم در لیتر)، محلول پاشی با اوره + سولفات روی (2+2 گرم در لیتر)، محلول پاشی با اوره + کلات آهن+ سولفات روی (2+2+2 گرم در لیتر) در نظر گرفته شدند. اعمال تیمارهای کود نیتروژن قبل از انتقال نشاءها به گلدان‎ها انجام گرفت و محلول پاشی پس از انتقال نشاءها و استقرار بوته ها (پنج برگی شدن بوته ها) به صورت هفتگی در چند مرحله اعمال گردید. در طی دوره برداشت صفاتی هم‎چون عملکرد، تعداد میوه، طول و قطر میوه ها، درصد ماده خشک میوه، طول بوته و تعداد شاخه های فرعی اندازه‎گیری شد. نتایج نشان داد که اثرهای ساده و متقابل منابع، سطوح کود نیتروژن و سطوح محلول پاشی بر عملکرد، تعداد میوه، درصد ماده خشک میوه، قطر میوه و تعداد شاخه های فرعی معنی دار بودند، ولی بر طول میوه تاثیر معنی داری نداشتند. بیشترین عملکرد به میزان 133/1002 گرم در بوته از کاربرد 400 کیلوگرم در هکتار کود اوره با پوشش گوگردی به همراه محلول پاشی با اوره + کلات آهن + سولفات روی با غلظت شش در هزار در هفته حاصل گردید و کمترین عملکرد به میزان 68/70 گرم در بوته از تیمار شاهد به‎دست آمد. نتایج نشان داد که محلول‎پاشی عناصر کم‎مصرف بر میزان عملکرد، تعداد میوه، طول میوه، قطر میوه و درصد ماده خشک خیار تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: اوره، اوره با پوشش گوگردی، کلات آهن، خیار، سولفات روی، عملکرد، محلول پاشی، نیتروژن
  • سید مصطفی صادقی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، فرخ درویش، محمدرضا بی همتا صفحه 35
    تنش خشکی یکی از مهم‎ترین عوامل خسارت‎زا در تولید محصول توتون، در بیشتر مناطق دنیا از جمله در ایران می‎باشد. اطلاع از ویژگی های ژنتیکی صفات ارقام توتون، نحوه توارث و عکس العمل آن ها در شرایط تنش حایز اهمیت بسیار است. برای این منظور پنج رقم توتون ویرجینیا به‎صورت یک طرح دی آلل یک‎طرفه با یکدیگر تلاقی داده شد و در سال 1385 والدین و نسل F2 آن‎ها در دو آزمایش جداگانه (شرایط آبیاری عادی و تنش خشکی) در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات توتون رشت کشت شد که با استفاده از مدل دوم از روش دوم گریفینگ مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس حاکی از وجود تفاوت‎های ژنتیکی بین ژنوتیپ‎ها برای تمام صفات بود. نتایج تجزیه دی آلل نشان داد که اثر ترکیب‎پذیری عمومی (GCA) و ترکیب‎پذیری خصوصی SCA) (برای کلیه صفات در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش معنی‎دار بود. بر اساس نتایج به دست آمده، در کنترل صفات میزان نیکوتین و میزان قند، در هر دو شرایط محیطی، واریانس غیر افزایشی از اهمیت بیشتری برخوردار بود، در حالی‎که برای صفت درصد پتاس، در شرایط نرمال از اثر غیر افزایشی کاسته شده و بر نقش اثر افزایشی افزوده گردید. رقم K394 در شرایط بدون تنش خشکی و رقم Coker254 در شرایط تنش به عنوان بهترین والدین برای کاهش میزان نیکوتین معرفی شدند. رقم Coker347 در هر دو شرایط تنش و بدون تنش به عنوان بهترین رقم برای افزایش میزان قند شناسایی شد. بهترین هیبرید برای کاهش میزان نیکوتین در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش خشکی هیبرید Coker347×Coker254 بود. بهترین هیبرید برای افزایش میزان قند در شرایط بدون تنش، هیبرید Coker347×VE1 بود، ولی در شرایط تنش خشکی، هیچ هیبریدی برای افزایش میزان قند معرفی نگردید. تحلیل گرافیکی نتایج نشان داد که کنترل ژنتیکی صفت میزان نیکوتین در هردو شرایط محیطی به‎صورت فوق غالبیت می‎باشد.
    کلیدواژگان: توتون، ترکیب‎پذیری، تنش خشکی، دی آلل کراس، عمل ژن
  • لیلی علیزاده، بهرام علیزاده، فرزاد جاویدفر، فرخ درویش صفحه 49
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، شناسایی و نیز انتخاب لاین های برتر کلزا، تعداد 20 لاین پیشرفته در آزمایشی به صورت طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار برای صفات عملکرد و اجزای عملکرد در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال زراعی 88-1387 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین لاین ها برای تعداد روز تا گل‎دهی، پایان گل‎دهی و رسیدگی، طول دوره گل‎دهی، طول ساقه اصلی، ارتفاع اولین شاخه فرعی، طول خورجین اصلی، وزن هزار دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد خورجین در شاخه های فرعی و بوته اختلاف معنی داری وجود دارد. برآورد وراثت پذیری عمومی نشان داد که تعداد روز تا آغاز گل‎دهی و رسیدگی و وزن هزار دانه به ترتیب با مقدار 27/98، 52/92 و 73/91 گرم دارای بیشترین مقدار وراثت پذیری عمومی بودند تعداد خورجین در شاخه های فرعی و بوته به ترتیب با 13/23 و 72/16 بیشترین ضریب تغییرات ژنوتیپی را نشان دادند. مقایسه میانگین عملکرد دانه نشان داد که لاین های شماره 1، 9 و رقم شاهد زرفام به ترتیب با 49/3، 34/3 و13/3 تن در هکتار بالاترین عملکرد را داشتند. عملکرد روغن در سطح احتمال 1% همبستگی مثبت و معنی دار، درصد روغن همبستگی مثبت و معنی‎دار در سطح احتمال 1% و طول خورجین فرعی همبستگی منفی و معنی دار در سطح احتمال10% با عملکرد دانه داشتند. تجزیه خوشه ایژنوتیپ های مورد مقایسه را به سه گروه متمایز دسته‎بندی نمود. یکی از این گروه ها در برگیرنده لاین های پرمحصول بود که از آن می توان برای انتخاب لاین هایی با عملکرد بالا در برنامه های به‎نژادی بهره برداری نمود.
    کلیدواژگان: کلزا، عملکرد، اجزای عملکرد، واریانس ژنتیکی، وراثت پذیری عمومی
  • مهرزاد علیمحمدی، سید علیرضا ولدآبادی، جهانفر دانشیان، بهروز عارف صفحه 57
    اثر سطوح تراکم و مقادیر مختلف نیتروژن بر صفات زراعی و برخی شاخص‎های رشد کرچک در آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک ‎های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز آموزش اسماعیل آباد استان قزوین در سال زراعی 1385 ارزیابی شد. مقادیر مختلف نیتروژن در چهار سطح (0، 40، 80 و 120 کیلوگرم در هکتار) به‎عنوان فاکتور اصلی و تراکم کاشت شامل در سه سطح (5/2، 4 و 5/5 گیاه در متر مربع) به‎عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج به‎دست آمده نشان داد که بیشترین و کمترین عملکرد دانه و روغن به ترتیب از کاربرد 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تیمار شاهد نیتروژن به‎دست آمد. بین سطوح تراکم از نظر کلیه صفات مورد بررسی اختلاف معنی‎داری وجود داشت. بیشترین و کمترین عملکرد دانه و روغن به ترتیب از تراکم 5/5 و 5/2 گیاه در متر مربع حاصل شد. اثر متقابل نیتروژن و تراکم نیز بر صفات وزن خشک خوشه در گیاه، تعداد دانه در گیاه، تعداد دانه در متر مربع، وزن هزار دانه و عملکرد دانه از لحاظ آماری معنی‎داری بود. بیشترین وزن خشک خوشه در گیاه، تعداد دانه در گیاه و وزن هزار دانه از اثر متقابل تراکم 5/2 گیاه در متر مربع و کاربرد 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. کمترین میزان در صفات ذکر شده نیز از تراکم 5/5 گیاه در متر مربع و تیمار عدم مصرف نیتروژن به‎دست آمد. بیشترین تعداد دانه در متر مربع و عملکرد دانه نیز از اثر متقابل تراکم 5/5 گیاه در متر مربع و مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. بر اساس نتایج این آزمایش، کاربرد 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تراکم 5/5 گیاه در متر مربع به عنوان بهترین تیمار جهت تولید بیشتر عملکرد دانه و روغن شناخته شدند.
    کلیدواژگان: نیتروژن، تراکم، عملکرد دانه، عملکرد روغن، کرچک
  • الناز فرج زاده، معماری تبریزی، مهرداد یارنیا، وحید احمدزاده، نوشین فرج زاده معماری تبریزی صفحه 67
    اثر روش‎های مختلف مصرف کودهای میکرو بر عملکرد و میزان عناصر میکرو رقم ذرت Jeta مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در سال 1387 در منطقه تبریز به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل عناصر غذایی میکرو (سولفات روی، آهن، منگنر، اسید بوریک، مخلوط کودها، کود کامل و عدم کاربرد کود) و روش‎های مختلف مصرف (مصرف خاکی، محلول‎پاشی و آغشته نمودن بذر) بودند. نتایج نشان داد که اثر کودهای مختلف میکرو و روش‎های مختلف مصرف بر عملکرد در سطح احتمال 1% معنی‎دار بود. محلول‎پاشی سولفات روی بیشترین عملکرد گیاه (5/200 گرم) با افزایشی معادل 59 درصد نسبت به محلول‎پاشی کود کامل را موجب گردید. در ضمن عملکرد در این تیمار 96/109 درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. آغشته نمودن بذور با اسیدبوریک موجب عدم تولید دانه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر کودهای مختلف میکرو و روش‎های مختلف مصرف در ارتباط با غلظت عناصر ریز مغذی در بذر و برگ در سطح احتمال 1% معنی‎دار بود. محلول‎پاشی مخلوط کودها، میزان بر را در برگ و بذر به ترتیب به 5/63 و 91/13 میلی گرم رساند که به‎ترتیب باعث افزایشی معادل 23/3 و 96/74 درصد نسبت به تیمار شاهد شد. محلول‎پاشی آهن میزان غلظت این عنصر را در برگ و بذر نسبت به تیمار شاهد 7/157 و 5/5 درصد افزایش داد. هم‎ چنین محلول‎پاشی کود کامل در برگ و مخلوط کودها در بذر به ترتیب منگنز را 54/154 و 25/24 درصد در برگ و بذر ذرت افزایش داد. تاثیر محلول‎پاشی عنصر غذایی سولفات روی در بذر و برگ نیز موثر واقع گردید، به طوری که مصرف این تیمار کودی به‎ترتیب باعث افزایش 95/201 و 59/149 درصدی عنصر روی در برگ و بذر این گیاه نسبت به شاهد شد. بنابراین مصرف بهینه و دسترسی آسان به عناصر غذایی میکرو باعث افزایش غلظت عناصر در گیاه شد و در نتیجه موجب غنی سازی محصولات کشاورزی برای تغذیه انسان می شود.
    کلیدواژگان: کود میکرو، ذرت، روش مصرف کود، عملکرد، غلظت عناصر غذایی
  • الهام فرجی، سپیده کلاته جاری، یونس مستوفی، فواد مرادی صفحه 75
    به‎منظور بررسی اثر بنزیل آدنین (BA) و جیبرلیک اسید (GA3) و شرایط انبار سرد و خشک بر ماندگاری گل بریده لیلیوم رقم فانجیو،آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل سه شاخه گل)، انجام گرفت. در این آزمایش ترکیب بنزیل آدنین و جیبرلیک اسید به میزان 100 میلی‎گرم بر لیتر از هر کدام و آب مقطر به عنوان تیمار شاهد به صورت تیمار کوتاه مدت 24 ساعت بودند. همه گل ها پس از تیمار در انبار خشک با دمای 4 درجه سلسیوس برای مدت 10 روز نگهداری شدند. قبل از انتقال به انبار خشک٬ اسپری پاشی کامل ساقه، برگ ها و سطوح مختلف پوشش گل ها (کاغذ صافی ها) با آب مقطر و یا نانوسیلور 2 میلی گرم در لیتر صورت گرفت. پس از ده روز، گل ها درون محلول نگهدارنده حاوی نانوسیلور 2 میلی گرم بر لیتر و 3% ساکارز قرار گرفتند تا صفات کیفی مورد نظر در مورد آن ها ارزیابی شوند. نتایج نشان داد که ترکیب بنزیل آدنین و جیبرلیک اسید (100 میلی گرم بر لیتر از هر کدام)، به عنوان یک پیش تیمار کوتاه مدت 24 ساعته قبل از انبار، سبب افزایش معنی‎دار ماندگاری گل بریده لیلیوم، حفظ بهتر رنگیزه آنتوسیانین گلبرگ و شاخص ثبات غشاء و کاهش فعالیت آنزیم کلروفیلاز برگ و درصد شکوفایی گل‎ها گردید. انبار سرد و خشک به همراه تیمار نانوسیلور و ساکارز نیز به طور معنی‎داری باعث افزایش بیشتر طول عمر گل ها (در سطح احتمال 5%) و به تعویق افتادن شکوفایی غنچه ها در انبار گردید.
    کلیدواژگان: ماندگاری، لیلیوم، بنزیل آدنین، جیبرلیک اسید، نانوسیلور، انبار سرد و خشک، گل بریده
  • صدیقه محمدی، سعید رضایی، محمد رضوی، رسول زارع، حمیدرضا زمانی زاده صفحه 85
    به منظور تعیین فنوتیپ‎های جهش‎یافته نیت مقاوم به کلرات و بررسی فراوانی آن ها در جمعیت قارچ Fusarium oxysporum f. sp. sesami عامل بیماری زردی و پژمردگی کنجد در استان فارس، در سال های 1385 و 1386 اقدام به جداسازی بیمارگر از بوته های آلوده کنجد در شهرستان های داراب، فسا، نورآباد، کازرون، نی ریز، استهبان و زرقان گردید. در این تحقیق در مجموع 32 جدایه بیماری‎زا با منشاء جغرافیایی متنوع انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفت. سکتو ر ها و جهش یافته های نیت مقاوم به کلرات این جدایه ها با استفاده از محیط کشت‎های MMC و PDC به دست آمد. فراوانی جهش یافته های نیت در محیط MMC از مجموع 356 سکتور، 5/79 درصد و در محیط PDC از مجموع 415 سکتور، 16/74 درصد بود. سایر سکتور ها جهش یافته های Crn بودند که در محیط کشت، حداقل رشد سویه وحشی را از خود نشان دادند. کلاس فنوتیپی جهش یافته های مقاوم به کلرات با استفاده از محیط کشت های حاوی نیترات، نیتریت و هیپوزانتین به عنوان تنها منبع تامین ‎کننده نیتروژن تعیین شد. این جهش یافته ها در سه فنوتیپ nit1، nit3 و nitM گروه بندی شدند. در محیط PDC، 94/63 درصد از جهش یافته ها nit1 و در محیط MMC، 12/37 و 4/14 درصد از جهش یافته ها به ترتیب nit3 و nitM بودند.
    کلیدواژگان: جهش، نیت مقاوم به کلرات، گروه های سازگار رویشی، پژمردگی و زردی کنجد، فارس
  • فاطمه نخعی، احمد خلیقی، محمدعلی ناصری، پرویز آبرومند صفحه 93
    گل نرگس (Narcissus tazetta L.) نه تنها به‎عنوان گل بریده و گیاه زینتی شناخته می‎شود، بلکه ارزش بالایی در صنعت عطر سازی دارد. در این آزمایش تاثیر چهار نوع تنظیم‎کننده رشد گیاهی شامل اسیدجیبرلیک (100 پی پی ام)، بنزیل‎آدنین (500 پی پی ام)، اسید ایندول بوتیریک (200 پی پی ام) و سایکوسل (800 پی پی ام) رویصفاتمورفولوژیکیو اسانس نرگس مورد بررسی قرار گرفت. تنظیم کننده های رشد در دو مرحله مجزا روی پیازها و بخش‎های هوایی در مرحله ظهور گل آذین محلول پاشی شدند. اسانس گل‎های تازه باز شده نرگس با استفاده از روش استخراج حلال به‎دست آمد. نتایج نشان داد که تیمارهای اسیدجیبرلیک و بنزیل‎آدنین سبب افزایش معنی‎دار طول ساقه گل دهنده، قطر گل، تعداد گل در گل آذین و سبب تسریع در گل‎دهی گردیدند. اسید ایندول بوتیریک نیز طول ساقه گل دهنده را افزایش داد، اما سایکوسل سبب کاهش معنی‎دار طول ساقه گل دهنده شدند. تیمارهای بنزیل‎آدنین و اسید ایندول بوتیریک سبب افزایش معنی‎دار مقدار اسانس شدند. سایکوسل تاثیری در میزان اسانس نداشت، اما جیبرلین سبب کاهش معنی‎دار مقدار اسانس گردید.
    کلیدواژگان: اسانس، تعداد گل، طول ساقه، قطر گل، نرگس، تنظیم‎کننده رشد گیاهی، صفات مورفولوژیکی
|
  • Jamshidi S., Salahi S Page 1
    Walnut anthracnose is the most prevalent disease in common walnut in Iran and could be very destructive in rainy and cool seasons. The study purpose was specifying etiology and distribution of walnut anthracnose in northwest of Iran as one of the main walnut production poles. Seventy five isolates were isolated from 11 provinces located in northwest region of Iran. Perithecia were obtained from the fallen leaves or induced ongrowth media for three months at 10oC incubation. According to this study, the only species identified was Ophiognomonia leptostyla. The climates which the disease was incident were mostly cold or moderate. None of the isolates belonged to warm or semi-warm climates. It could be found in a wide range of humidity; also most of them (73%) were obtained in 1000-2000 m altitude. Pathogenicity test on walnut seedlings showed that there was huge variation based on disease index and the day of acervulus formation among isolates. Furthermore, there was a significant negative correlation between the two mentioned pathological characteristics. Isolates clustering based on their pathogenicity showed they were grouped in five categories comprising very low, low,moderate, high and very high in virulence.
    Keywords: Walnut black spot, Etiology, Anthracnose, Ophiognomonia leptostyla
  • Khalili Mr, Nekoonam F., Khosousi M., Naderi R., Jabarzadeh J Page 15
    In order to study the effect of different indole butyric acid (IBA) concentrations and rootstocks on propagation of rose by stenting technique, an experiment was conducted as a factorial design based on completely randomized design with three replications. First factor was rootstock (Rosa canina L., R. indica var. Major, R. multiflora L.) and second factor was 11 IBA concentrations including 0, 25, 50, 250, 500, 1000, 1500, 2000,3000, 4000, 5000 ppm. The results showed that in R. indica ‘Major’ rootstock and 25 ppm IBA had highest rooting percentage. Maximum root number was observed in R. Indica ‘major’ with 25 and 500 ppm IBA and the minimum number belonged to the control. High callus production was observed in 0, 5000 and 2000 ppm IBA. R. multiflora L. had highest shoot length compared to other rootstocks. According to results R. indica ‘Major’ and 25, 250, 1000 ppm IBA improved the success of stenting technique.
    Keywords: Rose Cv. Olivera, Rootstock, Stenting technique, Indole Butyric Acid
  • Shadmehr E., Golchin A., Shafiey S Page 23
    The effects of nitrogen source, amount and foliar application of urea and micro nutrients on growth traits of cucumber was studied using a factorial experiment based on completely randomizd design out in Mahneshan, Zanjan, Iran. In this study, two sources of nitrogen (urea and sulfur coated urea), three levels of nitrogen (0, 200, and 400 kg/ha) and five levels of foliar spray, including urea (2 g/l), urea + Fe-EDTA (2+2 g/l), urea + So4Zn (2+2 g/l) and urea + So4Zn + Fe-EDTA (2+2+2 g/l) were used. Nitrogen fertilizers were used befor transplanting and foliar spray was carried out when the plants were in five leaf stage and repeated in several weeks. During the growth priod, various traits such as cucumber yield, number of fruits, length and diameter of fruits, and numberof lateral branches were measured. The results showed that effects of nitrogen source and amounts, and foliar application methods of urea and micro nutrients and their interaction were significant on growth traits in cucumber. The highest yield of Cucumber (1002 g/plant) was obtained by the application of 400 kg N/ha as Sulfur Coated Urea in combination with foliar spray of Urea + So4Zn + Fe-EDTA. The results showed that foliarapplication of nitrogen and micro nutrients increased yield, fruit number, fruit length, fruit diameter and dry matter percentage of cucumber.
    Keywords: cucumber, Fe-EDTA, Nitrogen, So4Zn, spray, Sulfur Coated Urea, Urea, yield
  • Sadeghi Sm, Samizadeh H., Darvish F., Bihamta Mr Page 35
    Drought is one of the environmental factors which damages tobacco production in many countries as well as in Iran. Therefore, breeding for tolerance to drought stress has taken a major attention in Iran. In the present investigation, combining ability, gene action and genetic analysis of four characteristics including nicotine and sugar contents and nitrogen and K2O percent were studied in five Virginia varieties of tobacco and their ten F2 populations. The materials were evaluated in two different experiments using a Randomized Completely Block Design (RCBD) with three replications at two drought stress and normal irrigation conditions in 2006 at the Rasht Tobacco Research Center. Analysis of variance revealed significant differences among genotypes for all of the traits. Diallel cross analysis was conducted using model II of method II of Griffing. General combiningability (GCA) and the specific combining ability (SCA) effects were highly significant for all the traits in both conditions. The results showed that the non-additive genetic variance had an important role in controlling nicotine and sugar content in both conditions, while, for K2O percent in non-stress condition and nitrogen percent in stress condition, the additive variance was more important than dominance variance. K394 variety innon- drought stress condition and Coker254 in stress condition were introduced as the best parents to reduce nicotine content. Coker347 in both drought stress and non-drought stress conditions was found as the best cultivar to increase sugar content. The best hybrid for decreasing nicotine content was known in both drought stress and non-drought stress conditions of Coker347Coker254. The best hybrid for increasing sugar content in non-drought stress condition belonged to Coker347VE1, while, no hybrids was identified with high sugar content in drought stress condition. Hayman method was also used for graphical and genetical analysis of nicotine content and K2O percent in both conditions. Graphical analysis results showed that the over dominance genetic effects were existed for nicotine in both conditions.
    Keywords: Tobacco, Combining ability, drought stress, Diallel cross, Gene action
  • Alizadeh L., Alizadeh B., Javidfar F., Darvish F Page 49
    In order to study the genetic variation, identification and selection of superior rapeseed lines in a F4 generation, 20 advanced lines were examined using a randomized complete block design with three replications in the field of Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Karaj in 2008-2009. Results of analysis of variance showed that there were significant differences between genotypes for the number of days to initiating and terminating of flowering, number of days to ripening, main stem length, height of first branch from ground surface, main pod length, 1000 seed weight, oil content, seed and oil yield, plant height, number of primary branches, number of pods per branch and per plant. Number of days to beginning of flowering and ripening, 1000 seed weight with 98.27, 92.52 and 91.73 grams had the highest values for broad sense heritability, respectively. The traits like number like of pods per branch and per plant with 23.13 and 16.72 had the highest values for genetic coefficient of variation (GCV). Comparison of mean seed yield showed that the genotypes L1, L9 and Zarfamwith the yield values of 3.49, 3.34 and 3.13 t/ha had the highest performance among the examined genotypes, respectively. Correlation among the measured traits showed that oil yield had a positive and significant correlation with seed yield at 1% of probability level and the traits of oil percent and the secondary pod length showed negative and significant correlation with seed yield at the %10 of probability level. Based on cluster analysis, genotypes were assigned into three distinct groups. One of the resulting clusters consisted of high yielding lines that would besuitable for selection of superior and high yielding rapeseed varieties.
    Keywords: Broad sense heritability, yield, Components of yield, Genetic variance, Rapesees
  • Alimohammadi M., Valad Abadi Sa, Daneshian J., Aref B Page 57
    Effects of plant population and nitrogen application was studied for the agronomical traits and growth indexes of castor. A split plot experiment based on a randomized complete block design with four replications was carried out at Esmaeilabad Educational Center of Ghazvin Province in 2006. Different nitrogen amounts were applied included four nitrogen levels (0, 40, 80, 120 kg/ha) and different plant density included 2.5, 4 and 5.5 plants/m2. The results revealed that the highest and the lowest yield and oil obtained where 120 kg and 0 kg nitrogen per hectare were applied, respectively. Plant densities revealed significant differences for all characteristics. The highest and least yield and oil obtained from 5.5 and 2.5 plants/m2, respectively. The intraction of nitrogen and plant density showed a significant effect on characteristics such as weight of claster, number of seeds per plant, number of seeds per square meter, weight of 1000 seeds, and seed yield. The highest weight of claster, the high number of seeds per plant and high weight of 100 seeds resulted in the interaction of the plant density of 2.5 plants/m2 and 120 kg/ha. The lowest values were belonging to the density of 5.5 plants/m2 and no nitrogen applied. High number of seeds/m2 and high yield were resulted from the interaction of density of 5.5 plants/m2 and 120 kg nitrogen/ha. Consequently, 120 kg/ha notrogen fertilizer with 5.5 plants/m2 are recommended for high yield and high oil content.
    Keywords: Nitrogen, Density, Seed Yield, Oil yield, Castor bean
  • Farajzadeh Memari Tabrizi E., Yarnia M., Ahmadzadehv, Farajzadeh Memari Tabrizi N Page 67
    To evaluate the effect of different micronutrients application methods on concentration of elements in leaf and kernel of Zea mays L. cv. Jeta, an experiment was conducted as a randomized complete block design based factorial with three replications in Tabriz in 2008. Factors consisted of micronutrients (ZnSO4, MnSO4, H3BO3, FeSO4 and complete fertilizer) and three methods of micronutrients application (soil application, seed coating and foliar application) and no micronutrient was used in the control traetment. The results showed that the effect of different fertilizers and methods of their applications was significant on the yield at 1% of probability level.The highest yield (200.5 g per plan) was obtained by foliar application of ZnSO4 with 59 and 109.96 percent increase compared to foliar application of complete fertilizer and control treatments, respectively. Seed coating by H3BO3 prevented ear production. The results also showed that the effect of different micro fertilizers and different application methods was significant on concentration of nutrient elements in kernels and leaves at 1% of probability level. In foliar application of fertilizers mixture, H3BO3 amount reached to 63.5 and 13.91 mg in leaves and kernels, respectively, with an increase of 3.23 and 74.96 % compared to the control. Foliar application by FeSO4 increased it's concentration up to 157.7 and 5.5 percent in the leaves and kernels, respectively. Foliar application by complete fertilizer on leaves and fertilizers mixture in kernel resulted in 154.54 and 24.25 percent Mn concentration increase in corn leaves and kernels, respectively. Foliar application of ZnSO4 was also effective so that it caused of 201.95 and 149.59 percent increase in this element concentration in leaves and kernels compared to the control, respectively. It could be concluded that easy access to micro elements and their optimum application could increase their concentration in corn kernels leading to providing them in human body.
    Keywords: corn, Zea mays, Micro element, kernel, yield
  • Faraji E., Kalate Jari S., Mostofi Y., Moradi F Page 75
    In order to evaluat the effects of banzyladenine (BA)‚ gibberellic acid (GA3) and cold, dry storage on the longevity of lilium cut flowers (cv. Fangio) an experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications. Cut flowers were treated with 100 mg/lit BA plus 100 mg/lit GA3 and distilled water (control) as a short-term pretreatment for 24 hours, then they kept in dry storage in 4 for 10 days. In dry storage, flowers were sprayed with 2 ppm nano silver or distilled water. After storage, cut flowers were placed in preservative solution containing 2 ppm nano silver plus 3% sucrose and were evaluated until the end of vase life. Results showed that addition of BA+GA3 (100mg/lit of each) as a pulsed treatment in solution for 24 hours prior cold storage increased petals anthocyanin, vase life (P<1%) and membrance stability index (P<5%) and decreased percentage of blasted buds and chlorophyllase activities. Stems kept in dry storage at 4 and then treated with preservative solution containing 2 ppm nano silver plus 3% sucrose produced the longest vase life (P<5%) and decreased percentage of blasted buds (P<5%).
    Keywords: Lilium, Gibberellic acid, Banzyladenine, nano silver, Cold storage, Cut Flower
  • Mohammadi S., Rezaee S., Razavi M., Zare, Zamanizade Hr Page 85
    In order to identification of chlorate resistant Fusarium oxysporum f. sp. sesami nit mutant´s phenotypes and studing their frequency, pathogens were isolated from sesame plants during 2005 and 2006 major sesame growing area in Fars province, such as Darab, Fasa, Noorabad, Kazeroon, Neiriz, Estahbab and Zarghan. In this study, 32 isolates of this pathogen with maximum genetic diversity based on geographic origin were selected for pathogenecity test. Sectors and nitrate non-utilizing (nit) mutants of isolates produced on MMC and PDC media. Frequency of nit mutants on MMC was 264 or 79.5 percent of 356 sectors and on PDC was 330 or 74.16 percent of 415 sectors. Other mutants were Crn mutants that showed minimum wild type growth on Medium containing. Phenotypic classes of chlorate resistante mutants were determined by types of growth on basal medium nitrogen sources such as sodium nitrite, sodium nitrate and hypoxanthine. Mutants were grouped in three phenotypic classes: nit1, nit3 and nitM. The frequency of nit1 in PDC was more than MMC,but frequency of nit3 and vise versa frequency of nitM on MMC was more than PDC. On PDC, 63.94 percent of mutants were nit1 but on MMC, 37.12 and 14.4 percent of mutants were nit3 and nitM, respectively.
    Keywords: mutant, chlorate resistant, Fars, sesame yellows, wilt oures rotting in sesame
  • Nakhaei F., Khalighi A., Naseri M., Abroumand P Page 93
    Daffodil (Narcissus tazetta) not only is known as a cut flower and ornamental plant, but also has high advantages in perfume industry. Effect of four kinds of plant growth regulators including gibberelic acid (GA3) 100 ppm, banzyladenine (BA) 500 ppm, indole butyric acid (IBA) 200 ppm and Cycocel CCC 800 ppm) on morphological traits and essential oil of daffodil were investigated. Plant growth regulators were sprayed at two stages including bulbs and foliage parts at inflorescence. The essential oil of fresh flowers was extacted using solvent extraction method. The results showed that GA3 and BA treatments had significant effects on increasing stem length, flower diameter and number of flowers in each inflorescence and also accelerated flowering. IBA application elongated flowering stem length but CCC decreased stem length. BA and IBA applications caused significant increase in essential oil, CCC had no effect on that, but GA3 decreased its quantity.
    Keywords: GA3, IBA, BA, CCC, Daffodil, essential oil, Flower diameter, flowers Number, Morrphological traits