فهرست مطالب

عیار پژوهش در علوم انسانی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

  • 208 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • استاد محمدتقی مصباح یزدی، جواد عابدینی صفحه 9
    نواندیشی به معنای بازاندیشی در افکار و دیدگاه های دیگران، به منظور دست یابی به آرا و نظریه های جدید در حوزه دین و معارف دینی ممکن و بلکه ضروری است. ممکن است، به دلیل وجود آموزه ها و احکام ظنی و متغیر در دین، و ضروری است به دلیل لزوم مصونیت از دچار شدن به رکود و تحجر دینی. اما نواندیشی دینی همانند هر حوزه معرفتی و فکری دیگر و به دلیل اهمیت و حساسیت خاص آن، بیشتر از سایر موضوع ها، نیازمند ابزار و روش های صحیح و کارآمد است. در نوشتار حاضر، پس از تعریف نواندیشی دینی و بیان ماهیت و قلمرو آن، پیش نیازها، شرایط و قواعد راهبردی و به عبارت دیگر، روش شناسی نواندیشی دینی مورد بحث و واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دین، دین پژوهی، نواندیشی، نوآوری، نواندیشی دینی، روش شناسی
  • حمید پارسانیا صفحه 39
    روش شناسی به عنوان یک علم درجه دوم سطوح مختلفی دارد:شیوه های مطالعه، روش شناسی کاربردی، روش شناسی بنیادین وروش شناسی عام یا همان شیوه تفکر به صورت عام وکلی. آنچه که در این مقاله مورد تحلیل قرار گرفته است، روش شناسی بنیادین است. در این مقال به این سوال اساسی پاسخ داده شده است که چگونه می توان بر اساس انگاره های کلی برگرفته از آموزه های دینی، نظریه ای تولید کرد که روش خاص به خود را داشته باشد. به طور کلی، نظریات مربوط به علومی، که به موضوعات خاص می پردازند، در خلا شکل نمی گیرد، بلکه بر اساس یکمجموعه اصول موضوعه ومبادی خاصی تدوین می یابد. شناخت آن فلسفه وچارچوب برای بازشناسی نظریه ها ضروری است. چنین به نظر می رسد که، بر اساس انگاره های معرفت شناختی وحی، عقل، نقل، تجربه و حس می توان روش شناسی بنیادین خاص خود جهت تولید نظریات علمی را داشت.
    کلیدواژگان: روش شناسی بنیادین، روش شناسی کاربردی، انگاره های اساسی، اصول موضوعه، فلسفه اسلامی و تولید نظریه
  • حسن عبدی صفحه 55
    این مقاله به بررسی ویژگی های «روش ارسطو برای حل مسائل فلسفی در مقایسه با روش سقراط و افلاطون می پردازد. برای پاسخ به این پرسش، نخست توصیفی از روش سقراط و روش افلاطون در حل مسائل فلسفی ارائه شده است و در ادامه، نقدهای ارسطو بر این روش ها بیان و سپس با تمرکز بر روش ارسطو، به ویژگی های روش فلسفی او اشاره شده است. در ادامه مقاله، با تمرکز بر یکی از دشواری های ناشی از روش دیالکتیک، روش ارسطو در حل دشواری به تفصیل تبیین شده است. پرسشیکه او مطرح می سازند این است که بحث از مبادی برهان به یک علم یا به چند علم تعلق دارد؟در مورد این مبادی دو گزینه در مقابل هم قرار گرفته اند: الف) «بحث از مبادی برهان به یک علم تعلق دارد؛ ب) «بحث از مبادی برهان به چند علم تعلق دارد. ارسطو تلاش می کند تا راه حلی برای دشواری بیابد. به نظر او، بررسی مبادی علوم و به ویژه اصل عدم تناقض به منزله بنیادی ترین اصل در پژوهش وظیفه یک علم است و آن علم نیست مگر فلسفه اولی؛ زیرا مبادی برای همه موجودات معتبرند، و افزون بر این، اصول پژوهش در هر علمی نیز به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ارسطو، افلاطون، روش شناسی، حل مسئله، روش تحقیق
  • حسن اسلام پور صفحه 75
    آموزش مهارت های پژوهشی در جامعه علمی ما چه در حوزه و چه در دانشگاه، با آسیب های متعددی همراه بوده و هست. دست اندرکاران پژوهش غالبا درباره تعداد مهارت های لازم در این عرصه و ترتیب آموزش آن وحدت نظر ندارند. بسته های آموزشی ناظر به کمیت و کیفیت آموزش مهارت ها که در برخی از مراکز پژوهشی تدوین شده است، در مرحلهاجرا با اشکال های کارشناسی مواجه شده اند و نبود منابعی معتبر و پاسخ گو در این باره، راه را برای ظهور سلیقه های مختلف باز کرده است. پژوهش حاضر به منظور ارائه یکدیدگاهکارشناسی روشنگرانه، در قالب یک طرح آموزشی، سه اصل روش شناختی و تعیین کننده را برای کارآیی بهتر آموزش ها تحلیل و اثبات می کند. این سه اصل مهم عبارت اند از: 1. آموزش مهارت ها باید کافی باشد؛ 2. هنگام آموزش باید مهارت ها را تجزیه کرد؛ 3. در آموزش مهارت ها باید ترتیب منطقی را رعایت کرد. این سه اصل بر سه واقعیت مبتنی است: الف)مهارت های پژوهش تعدد دارند؛ب)مهارت ها همیشه مرکب و به هم پیوسته هستند و تک مهارت نداریم؛ ج)مهارت ها ترتب دارند و نمی توان آنها را به دلخواه مقدم و موخر کرد. رعایت نکردن این سه اصل، کارآیی آموزش پژوهش را ناکام و مختل می سازد.
    کلیدواژگان: روش تحقیق، مهارت، رابطه مهارت های پژوهشی، آسیب های پژوهش، آموزش پژوهش
  • امان الله فصیحی، محمدحسین پوریانی صفحه 101
    روش کارکردی از روش هایی است که دین پژوهان مختلف از آن استفاده می کنند. مسئله این نوشتار، فهم پذیر کردن تفاوت روش کارکردی عالمان دین و جامعه شناسان است؛ زیرا هر دو گروه از این روش استفاده کرده اند؛ اما نتیجه آن کاملا متفاوت، بلکه در مقابل همدیگر قرار دارد. نتیجه روش کارکردی جامعه شناسان، سکولار شدن دین از طریق بی کارکرد شدن دین و یا عصری شدن آن است؛ اما نتیجه منطق کارکردی عالمان، ثبات و بقای دین است. آنچه سبب این اختلاف شده، تلقی محدود کارکردگرایان از مفهوم کارکرد است؛ آنها کارکردهای دین را از منظر خود آن تفسیر و به کارکردهای خاص دنیوی و سیال، محدود کرده اند. در نتیجه، به دلیل تامین شدن این کارکردها از راه دیگر، مدعی شده اند دیگر به دین نیازی نیست. در مقابل، در نگاه عالمان دین، قلمرو کارکرد بسیار گسترده است؛ خاستگاه این تفسیر تا حدی در خود آموزه های دین است. اساسا از نظر عالمان دین، کارکرد اصلی دین، تامین نیازهایی است که انسان قدرت تامین آنها را از راه دیگر ندارد. کارکردهای سیال و بدیل پذیر مورد نظر جامعه شناسان، مقصود بالعرض دین است، نه مقصود اصلی آن. در نتیجه، دین از جهت کارکردی همواره حضور خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دین، روش، کارکرد، جامعه شناسان، عالمان دین
  • احمدحسین شریفی صفحه 133
    این نوشتار به اختصار درصدد تبیین نقش پارسایی در پژوهش است. همچنین در پی آن است که نشان دهد نظام اعتقادی و ارزشی پژوهشگر، نه تنها موضوعات و مسائل پژوهشی او را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب می شود مسائل خاصی برای او مهم جلوه کند و مسائلی دیگر برای او بی اهمیت و فاقد ارزشی پژوهشی باشند، بلکه در فرایند پژوهش، و همچنین در نتایج پژوهشی اش نقش بسزایی ایفا می کند. تقوا و پارسایی سبب می شود یک پژوهشگر حتی در حوزه علوم تجربی و پایه، بهتر و دقیق تر واقعیت های عالم را بفهمد و کشف کند.
    کلیدواژگان: اخلاق، پارسایی، پژوهش، نظام دینی و نظام ارزش ها
  • محمد جواد توکلی صفحه 149
    اقتصاد پژوهش با در نظر گرفتنرابطه دوسویه اقتصاد و پژوهش،به بررسی و آسیب شناسی فعالیت های پژوهشی با استفاده ازابزار تحلیلی علم اقتصاد موسوم بهابزار تحلیل بازاری می پردازد. در این بررسی، بازاری رقابتی برای تولیدو عرضه آثار علمی در نظر گرفته می شود که در آنتلاش افراد برای حداکثر کردن مطلوبیت حاصل ازانتشار آثار خود، موجب می شود که ایده ها و نظریه های غلط جای خود را به اندیشه های درست بدهند. بر اساس این تحلیل، ایجاد فضای رقابتی شدیددر یک نظام علمی دارای مشکلات حاد ساختاری، می تواند ضمن کاستن از انگیزه های درونی برای پژوهش، منجر به بروز پدیده شکست بازار پژوهش شده، آسیب های اخلاقی همچون سرقت، کم فروشی و ظاهرسازی علمی را به بار آورد. در مقابل، اگر این فضای رقابتی دچار آفت کمی گرایی و انحصار نشود، می تواند در بلندمدتموجبمرزبندیتحقیق های علمیاز پژوهش های سطحی شود و بازار پژوهش را کاراتر سازد.
    کلیدواژگان: اقتصاد پژوهش، بازار آزاد ایده های علمی، آسیب های اخلاقی پژوهش، تحلیل بازاری علوم، رابطه دو سویه اقتصاد و پژوهش، اخلاق پژوهش
|
  • Professor Mohammadtaqi Misbah, Javad Abedini Page 9
    By new thinking, we mean rethinking on thoughts and views of others to achieve new opinions in the realm of religion and religious knowledge. It is both possible and necessary: it is possible because there are uncertain and variable doctrines in religion; it is necessary because of the necessity of impunity against religious petrifaction. Religious rethinking is, however, as any other intellectual realm and due to its special importance and sensitivity, in need of proper devices and methods more than any other subjects. Here, after presenting a definition of religious rethinking and stating its nature and extension, prerequisites, strategic conditions and rules, and in other words, the methodology of new religious thinking has been discussed and explored.
    Keywords: religion, study of religion, innovation, new religious thinking, methodology
  • Hamid Parsania Page 39
    Methodology as a science of second-rate has various levels: methods of study, practical methodology, fundamental methodology and general methodology or general way of thinking; what has been analyzed here is the fundamental methodology. In this article, we have answered the question of how one can produce a theory based on general ideas derived from religious doctrines, with a specific methodology. Generally speaking, theories related to sciences dealing with special subjects are not formed in vacuum; rather, they are formulated based on a set of positive principles and particular sources. Recognition of that philosophy and framework is necessary for recognizing theories. It seems that, based on epistemological ideas of revelation, reason, tradition, experience and sense, one can have a particular method of his own for producing scientific theories.
    Keywords: fundamental methodology, practical methodology, basic ideas, positive principles, Islamic philosophy, producing theory
  • Hassan Abdi Page 55
    The present article is aiming at an investigation of the features of Aristotle's method for solving problems compared to methods of Socrates and Plato. To do so, firstly a description of Socrate's method and that of Plato in solving philosophical problems is presented here. Then Aristotle's critiques on these methods have been stated, and focusing on Aristotle's method, the features of his method has been mentioned. Aristotle starts his philosophical method by criticizing Plato's philosophical method, i.e. dialectics. For him, dialectics would not lead us to truth; rather, its usage is helping us in a better understanding. One of the difficulties resulted from dialectics and Aristotle's method in solving it has been stated in detail here. He poses the following question: "Does the discussion on the principles of reasoning belong to one discipline or various disciplines?" As for these principles, there are two opposing possibilities: a) "the discussion on the principles of reasoning belongs to one discipline"; b) "this discussion belongs to several disciplines". For Aristotle, investigating the principles of sciences – in particular, the principle of 'no contradiction' as the most basic one – is a duty of one science, i.e. the prime philosophy; this is because these principles are valid for all beings. In addition to these principles, research is also considered a principle in every science.
    Keywords: Aristotle, Plato, methodology, problem solving, research method
  • Hassan Islampur Page 75
    Teaching research skills in our scientific society in seminary and university is accompanied by numerous impairments. Those involved in research often agree on the number of the necessary skills in this area and the order of teaching them. Educational packs relating to quality and quantity of teaching these skills, formulated in some research centers, have practically faced with expertise difficulties. Lack of authentic and responsive sources in this regard opens way to exercising various personal tastes.The present study, aiming at presenting an insightful expertise view, proves and analyzes, in the form of an educational plan, three critical principles of methodology for gaining more efficiency in teachings. These are: 1) teaching the skills should be sufficient; 2) the skills should be analyzed while teaching them; 3) in teaching the skills, logical order should be observed. These three principles are based on three realities: a) the research skills are numerous; b) the skills are always synthetic and integrated; c) the skills are in order and may not be arbitrarily prioritized or postponed. Neglecting these three principles would impede the efficiency of teaching the research.
    Keywords: research method, skill, the relationship of research skills, impairments of research, teaching research
  • Amanullah Fasihi, Mohammahosein Puryani Page 101
    Functional method is among the methods used by many religious scholars. This paper aims at distinguishing between the functional method of religious scholars and sociologists, for both of them use the same method while the results are different and even opposing. The use of functional method by sociologists results in secularization of religion by losing its functionality or by becoming specific to an age. The use of the functional method by religious scholars, however, results in rigidity and permanence of religion. What has created such a difference is a limited reading of functionality by functionalists. They have interpreted the functions of religion from religious perspective, restricting it to specifically worldly functions. Accordingly, due to fulfillment of this function through other ways, they have claimed there is no need to religion anymore. On the contrary, for the religious scholars, the realm of functionality is much poader. This reading has its roots in the very religious teachings. In principle, for religious scholars, the main function of religion is fulfilling those needs which human beings are unable to fulfill in any other ways. The changeable functions meant by sociologists are accidental functions of religion, not its principal purpose. As a result, religion will always be present as far as functionality is concerned.
    Keywords: religion, method, function, sociologists, religious scholars, secularization
  • Ahmad Hussein Sharifi Page 133
    The present paper uses an analytical and theoretical approach to piefly explain the role of piety in research. It seeks to show that the researcher's doctrinal and value system influences not only the research issues and subjects, causing certain issues to be more important to him/ her and some others to be unimportant and without research value, but also plays a considerable role in the process and the results obtained from his/ her research. Piety and chastity cause a researcher to understand and discover the realities of the universe better and more precisely, even in the realm of empirical sciences.
    Keywords: ethics, piety, research, the religious system, the value system
  • Muhammad Javad Tawakkoli Page 149
    The economy of research, in view of the mutual relation between economy and research, deals with investigation and pathology of research activities using the analytical device of economy-known as the analytical device of market. In this study, a competitive market for production and presentation of scientific products is considered in which the attempts by individuals to maximize the desirability of their works cause the wrong ideas to be replaced by correct thoughts. Based on this analysis, creating a strong atmosphere of competition in a scientific system with severe structural deficiencies can ping about moral harms such as theft, defrauding, and scientific pretentions. In contrast, if this competitive market is not involved in minimalism and monopoly, it can – in long term – lead to demarcation between scientific researches and superficial researches, making the research market more efficient.
    Keywords: economy of research, free market, scientific ideas, moral harms, marketeer analysis of sciences, ethics of research