فهرست مطالب

جنگل ایران - سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

مجله جنگل ایران
سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • صفحات 1-16
    مطالعه حاضر با هدف برآورد ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش (S)، نرخ تبخیر به شدت بارندگی () و ضریب تاج بارش مستقیم (p) با استفاده از روش های رگرسیونی (Minimum، Gash و Morton، Mean) در توده 44 ساله کاج تهران (Pinus eldarica Medw.) واقع در پارک جنگلی چیتگر با اقلیم نیمه خشک انجام گرفت. مقدار بارندگی (GR) در هر رخداد به وسیله 10 باران سنج دستی در نزدیک ترین محیط باز و تاج بارش (TF) به وسیله 50 باران سنج که به طور تصادفی در زیر تاج پوشش توده نصب شده بودند، در دوره یکساله (از تاریخ 01/06/1391 تا 01/06/1392) اندازه گیری شد. باران ربایی (I) از تفاوت TF و GR در هر بارش به دست آمد. در مجموع 50 رخداد GR با عمق تجمعی 5/262 میلی متر اندازه گیری و مقادیر TF تجمعی و درصد تاج بارش در هر رخداد (TF:GR) به ترتیب 5/69 درصد و 2/53 درصد برآورد شد. بهترین رابطه برازش داده شده بین درصد تاج بارش در هر رخداد (TF:GR) و GR در کل دوره پژوهش به صورت مثبت و لگاریتمی با ضریب تبیین (2R) 630/0 به دست آمد] 494/35 + ln (GR)598/16 [TF:GR =. همچنین این روابط برای دوره های خشک (اردیبهشت تا دهم آبان و مرطوب به صورت مثبت و خطی به ترتیب با ضرایب 2R 988/0 و 966/0 محاسبه شد. مقدار ضریب p، 19/0 و مقدار متوسط Sبا کمک سه روش مذکور، 23/1 میلی متر و ضریب نیز 10/0 محاسبه شد. از آنجا که اندازه گیری اجزای GR، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک زمان بر و هزینه بر است و اندازه گیری ها به صورت دستی با حضور در عرصه انجام می گیرد، روش های رگرسیونی برآورد I و اجزای آن مانند S و ضرایب p و می توانند کاربرد زیادی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اقلیم نیمه خشک، باران ربایی، تاج بارش، سوزنی برگ
  • صفحات 17-32
    توان تولید، شاخصی مهم از خدمات اکوسیستم جنگل و معیاری مهم برای مدیران جنگل در پیش بینی مقدار تولید، بهره برداری مجاز سالانه و رویش و همچنین انتخاب مناسب ترین گونه های درختی برای یک رویشگاه است. در مطالعه حاضر از شاخص فرم رویشگاه (ارتفاع درختان در یک توده در یک قطر استاندارد) که مطمئن ترین معیار برای ارزیابی کیفیت رویشگاه در توده های ناهمسال و آمیخته است، استفاده شد. به این منظور، در تیپ هایی که در آنها گونه راش غالب بود، به روش منظم - تصادفی 43 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربع پیاده و در هر یک از آنها ارتفاع و قطر تمام درختان گونه راش قطورتر از 5/7 سانتی متر علاوه بر ارتفاع از سطح دریا و درصد شیب و آزیموت اندازه گیری و ثبت شد. همچنین در مرکز هر قطعه نمونه، از عمق 10-0 سانتی متری، نمونه برداری خاک صورت گرفت و متغیرهای فیزیکی و شیمیایی متعددی اندازه گیری شد. ارزیابی توان تولید رویشگاه راش با استفاده مدل جمعی تعمیم یافته در بسته GRASP در نرم افزار آماری R نشان داد ارتفاع از سطح دریا، وزن مخصوص ظاهری خاک، درصد شیب، درصد سیلت، نسبت کربن به نیتروژن و درصد رطوبت اشباع خاک ارتباط معنی داری با فرم رویشگاه دارد و بیش از 50 درصد تغییرات توان تولیدی می تواند با استفاده از این متغیرها تبیین شود. به کارگیری معیار اهمیت نسبی نشان داد ارتفاع از سطح دریا به تنهایی، و درصد شیب در ترکیب با سایر متغیرها مهم ترین عوامل در تغییرات توان تولید به شمار می روند. استفاده از معیارهای اطلاعاتی آکائیک، مجذور میانگین خطا، ضریب تبیین و ضریب تبیین تعدیل یافته، نشان می دهد که مدل جمعی تعمیم یافته نسبت به مدل خطی تعمیم یافته، عملکرد بهتری دارد.
    کلیدواژگان: توان تولید، راش، فرم رویشگاه، متغیرهای محیطی، مدل جمعی تعمیم یافته، مدل خطی تعمیم یافته
  • صفحات 33-44
    اعمال مدیریت صحیح و کارامد جنگل ها مستلزم داشتن اطلاعات کافی از عوامل محیطی و حد تاثیر آنها بر پوشش گیاهی است. هدف تحقیق حاضر، تعیین مهم ترین عوامل فیزیوگرافی (شیب، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا و آبراهه ها) تاثیرگذار در پراکنش گونه ارغوان جهت تهیه نقشه گستره پراکنش ارغوان و مدلسازی پراکنش مکانی این گونه است. به این منظور نقشه های طبقات شیب، طبقات جهت، طبقات ارتفاعی و نقشه فاصله از آبراهه با استفاده از نقشه های توپوگرافی رقومی منطقه مورد پژوهش با مقیاس 25000/1 تهیه شد. برای بررسی تاثیرات هر متغیر در پراکنش این گونه و مدلسازی نقشه پراکنش، از روش آماری رگرسیون لجستیک استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای ارتفاع از سطح دریا و فاصله از آبراهه ها با پراکنش گونه ارغوان ارتباط معنی داری دارند. ارتفاع از سطح دریا مهم ترین عامل پراکنش گونه ارغوان در منطقه مورد پژوهش تشخیص داده شد. نتایج بیانگر بیشترین حضور گونه ارغوان در ارتفاعات پایین تر از 1104 متر از سطح دریا و در فواصل کمتر از 100 متر از آبراهه ها است. مدل سازی بر اساس دو متغیری که ارتباط معنی داری با پراکنش گونه مورد پژوهش داشتند و ضرایب به دست آمده از روش رگرسیون لجستیک، انجام گرفت. نتایج اعتبارسنجی مدل با Nagelkerke R Square حدود 566/0 و ضریب منحنی راک 871/0 نشان از دقت، برازش و اعتبار خوب مدل به دست آمده داشت.
    کلیدواژگان: ارغوان افغانی، پراکنش مکانی، رگرسیون لجستیک، مدلسازی
  • صفحات 45-56
    این پژوهش برای اولین بار در ایران به منظور معرفی درختچه پیش آهنگ جنگلی و دارویی سنجد تلخ و تعیین تاثیر تیمارهای مختلف بر جوانه زنی بذور این گونه در آزمایشگاه انجام پذیرفت. برای این منظور بذور مبدا قزوین پس از ضدعفونی و تیمارهای مختلف شامل: 1- شاهد 2- سرمادهی 3- یخ آب 4- آب داغ 5- آب آهک و 6- جیبرلین در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار 25 بذری در پتری دیش کشت شدند و در ژرمیناتور قرار گرفتند. در پایان دوره، شاخص های درصد جوانه زنی، میانگین طول ساقه چه، میانگین طول ریشه چه، ضریب آلومتری، تعداد ساقه چه، تعداد ریشه چه، میانگین زمان جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و قدرت (انرژی) جوانه زنی محاسبه شد. میانگین درصد جوانه زنی تیمارهای شاهد، سرمادهی، یخ آب، آب داغ، آب آهک و جیبرلین به ترتیب 33، 12، 41، 4، 9 و 32 درصد به دست آمد. نتایج تجزیه واریانس یکطرفه نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی، تعداد ساقه چه، تعداد ریشه چه و شاخص بنیه بذر در تیمار یخ آب است. در تیمار جیبرلین بیشترین مقدار صفات میانگین طول ساقه چه، میانگین طول ریشه چه و سرعت جوانه زنی و کمترین میانگین زمان جوانه زنی دیده شد. ضریب آلومتری در تیمار سرمادهی بیشترین مقدار، و انرژی جوانه زنی در تیمار شاهد بیشترین مقدار را نشان داد. به جز میانگین زمان جوانه زنی، کمترین مقدار صفات مورد بررسی در تیمار آب داغ رخ داد. با توجه به ارزش های گوناگون این درختچه نظیر مقاومت به خشکی، تثبیت کنندگی ازت و خاصیت دارویی کم نظیر آن تحقیق بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تیمار یخ آب، جوانه زنی، سنجد پرخار، گیاه دارویی
  • صفحات 57-66
    به طور معمول اولین نشانه های تنش در درختان، در تاج آنها ظاهر می شود؛ از این رو نشانه های بروز پدیده خشکیدگی بلوط ایرانی در زاگرس را نیز می توان در وضعیت تاج درختان آن بررسی کرد. برای این منظور، 223 درخت بلوط، در جنگل مله سیاه ایلام، در قالب 12 پلات مربع شکل به مساحت 2500 متر مربع، روی سه خط- نمونه تصادفی (ترانسکت) انتخاب و وضعیت تاج درختان سالم و دچار خشکیدگی ضعیف، متوسط و شدید بررسی شد. ارتفاع کل، دو قطر عمود بر هم تاج، ارتفاع تاج، تراکم تاج و شاخه های خشک تاج و وضعیت سلامت کلی درخت در هر پلات ثبت شد. متغیرهای سطح تاج (تاج پوشش)، نسبت تاج (طول تاج زنده به ارتفاع درخت) و حجم تاج هم از داده ها محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه واریانس یکطرفه و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که حدود 57 درصد درختان دانه زاد بلوط در منطقه مورد بررسی با درجات کم تا شدید، به پدیده زوال دچارند. تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که رابطه بین میزان خشکیدگی درختان با شاخص نسبت تاج معنی دار نیست، ولی با شاخص های سطح تاج، تراکم تاج، طول تاج و حجم تاج به احتمال 99 درصد معنی دار است؛ به طوری که تاج های بزرگ تر آسیب بیشتری نشان داده اند. شاخص تراکم تاج بیشترین رابطه را با میزان خشکیدگی نشان داد، به طوری که تاج های بسته کمترین خشکیدگی را داشتند، ازاین رو تنکی تاج درختان بلوط را می توان شاخص مناسبی برای تشخیص احتمال ابتلای درخت به پدیده زوال درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، جنگل های زاگرس، خشکیدگی، زوال بلوط، شاخص تاج
  • صفحات 67-85
    کمبود اطلاعات در مورد شیوه مصرف انرژی از زی توده (زیست توده) گیاهان و متغیرهای تاثیرگذار در مصرف آن سبب عدم قطعیت در مدل های سیاستگذاری برای انرژی و حفاظت از محیط زیست است. در حدود نیمی از جمعیت جهان که اغلب در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند، برای تامین نیاز انرژی خود به منابع انرژی جامد همانند زی توده گیاهی و زغال وابسته اند. با توجه به اینکه کشور ما دارای ذخایر غنی سوخت های فسیلی است، انتظار می رود استفاده از سایر منابع انرژی همانند هیزم رایج نباشد، اما به دلیل نقص در سیستم توزیع سوخت های فسیلی، فقر روستایی و زندگی وابسته به منابع طبیعی تجدید شونده، استفاده از چوب جنگل ها به عنوان منبع انرژی کمابیش رایج است. تقاضای جامعه برای چوب به عنوان منبع انرژی از تصمیمات روزمره خانوارها سرچشمه می گیرد که خود متاثر از بودجه خانوار، هزینه زمان، دسترسی نسبی به چوب و سایر حامل های انرژی، قیمت هر کدام از منابع انرژی، و سایر عوامل اجتماعی و فرهنگی است. هدف کلی این مقاله، تخمین تابع تقاضای چوب جنگلی به عنوان سوخت در مناطق روستایی استان های شمالی کشور (گیلان، مازندران و گلستان) است. در این نوشتار از الگوی سیستم تقاضای تقریبا ایده آل خطی پویا و داده های فصلی بودجه خانوار سال های 1389-1370 استفاده شده است. هزینه چوب هیزمی، نفت سفید، گازوییل و گاز طبیعی از سایر کالاهای بخش مسکن، سوخت و روشنایی در هزینه خانوار جدا شده و جداگانه در مدل لحاظ شد. نتایج نشان داد که کشش قیمتی تقاضا در تمامی گروه های کالایی منفی است. کالاهای نفت سفید و گازوئیل جانشین چوب و گاز مکمل آن است. همچنین در این مناطق، حساسیت زیادی به تغییرات شاخص قیمت خوراک، مسکن و گازوئیل وجود دارد، به گونه ای که کشش قیمتی این سه گروه به ترتیب 22/1-، 03/1- و 36/1- است. براساس نتایج به دست آمده کشش قیمتی خودی هیزم برابر با 29/0- و کشش درآمدی این کالا نیز برابر 34/1 است.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، سیستم تقاضای تقریبا ایده ال خطی پویا، شاخص استون، کشش درآمدی، کشش قیمتی، هیزم
  • صفحات 87-97
    پژوهش حاضر با هدف برآورد و مقایسه برخی صفات مورفولوژی برگ درخت وی ول از قبیل سطح برگ، وزن خشک و سطح ویژه برگ در سال های اول، دوم و سوم پس از گلازنی و همچنین در توده گلازنی نشده انجام گرفت. برای اجرای این تحقیق 35 اصله وی ول از طبقات قطری 20-10، 30-20 و 40-30 سانتی متری با ابعاد تاج متوسط و همگن انتخاب شدند. از هر درخت 24 برگ بالغ (در مجموع تعداد 840 برگ) به صورت تصادفی از چهار جهت اصلی جغرافیایی و در میانه تاج برداشت شد. داده های جمع آوری شده در قالب یک آزمایش آشیانه ای ساده تجزیه و تحلیل شدند. نتایج این بررسی نشان داد که به دلیل تنش واردشده در اثر گلازنی، برگ های درختان، به ویژه در سال اول پس از گلازنی، بزرگ تر (704/21 سانتی متر مربع)، سنگین تر (251/0 گرم) و دارای سطح ویژه بیشتری (482/104 سانتی متر مربع بر گرم) در مقایسه با برگ درختان گلازنی نشده هستند. در نتیجه افزایش سطح و زی توده برگ در اثر گلازنی، سطح ویژه برگ نیز افزایش می یابد. برگ های تولیدشده توسط درختان کم قطر و در جهت شمالی تاج، سطح، زی توده و سطح ویژه برگ بیشتری نسبت به برگ درختان قطورتر و سایر جهت های جغرافیایی دارند؛ که این امر توانایی بیشتر درختان جوان را در تولید برگ نشان می دهد. نتایج این بررسی می تواند در تفسیر پیامدهای گلازنی بر درختان بلوط مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: سطح برگ، سطح ویژه برگ، گلازنی، وزن خشک، وی ول
  • صفحات 99-109
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر کشت زیرآشکوب بر خصوصیات کمی و کیفی و خشکیدگی درختان بلوط ایرانی است. برای این منظور منطقه دشت برم در شرق شهرستان کازرون، جایی که درختان بیشتر از سایر نقاط استان در معرض خشکیدگی قرار دارند انتخاب شد. با استفاده از نقشه توپوگرافی و جنگل گردشی، سه کاربری متداول در منطقه انتخاب شد. در هر کاربری 30 قطعه نمونه 20 آری به شکل مربع مستطیل به روش تصادفی- سیستماتیک با شبکه آماربرداری300 ×200 متر پیاده شد و مشخصه های کمی و کیفی درختان ثبت شد. به منظور تحلیل درختان براساس درصد خشکیدگی به چهار دسته خشکیدگی کمتر از 25 درصد، خشکیدگی 25 تا 50 درصد، خشکیدگی 50 تا 75 درصد و خشکیدگی بیش تر از 75 درصد طبقه بندی شدند. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بیش ترین تعداد درختان خشکیده شاخه زاد بودند و بیشتر خشکیدگی ها در ناحیه تاج درختان با درصد خشکیدگی بیشتر از 75 درصد در کاربری دارای کشت زیرآشکوب مشاهده شد. درحالی که در کاربری حفاظتی و بدون کشت زیرآشکوب خشکیدگی درختان 25 درصد ثبت شد. نتایج این تحقیق موید آن است که کشت زیرآشکوب تاثیر زیادی در خشکیدگی کامل درختان دارد و خسارت ناشی از عوامل ثانویه (آفات و بیماری ها) تحت تاثیر این کاربری به مراتب بیشتر است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، خشکیدگی، کشت زیرآشکوب، دشت برم کازرون
  • صفحات 111-126
    استفاده از سیستم چوبکشی زمینی، هرچند بیشترین مشکلات زیست محیط را سبب می شود، عملیاتی معمول برای خروج چوب از عرصه قطع است. ما می خواهیم این فرضیه را امتحان کنیم که با گذشت زمان، بین التیام یا بسته شدن زخم، در تنه درختان باقی مانده گونه های مختلف، از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. این تحقیق به دنبال دستیابی به موارد زیر است: ارزیابی صدمه به درختان باقی مانده در اثر عملیات خروج چوب، بررسی و مقایسه مقاومت گونه ها و قطرهای مختلف درختان در مقابل زخم های ایجاد شده در اثر عملیات بهره برداری با اندازه، شدت و محل های متفاوت و چگونگی تغییرات در اندازه زخم (التیام و بسته شدن زخم یا گسترش آن) با گذشت 17 سال زمان در گونه های مختلف با استفاده از آماربرداری صددرصد از درختان اطراف مسیرهای چوبکشی. نتایج نشان داد که بین گونه درختان و میزان التیام زخم ها ارتباط معنی داری وجود دارد. با افزایش قطر درختان، التیام زخم ها کاهش می یابد. با افزایش ارتفاع زخم از سطح زمین، نسبت التیام افزایش می یابد. نتایج نشان داد که زخم های عمیق تنه درختان دیرتر از زخم های سطحی التیام می یابند. صرف نظر از نوع گونه، با افزایش اندازه زخم، میزان التیام زخم ها به صورت رابطه لگاریتمی کاهنده است. نتایج نشان داد که سن زخم اثر معنی داری بر میزان التیام زخم ندارد. صدمه به توده باقی مانده با طراحی و برنامه ریزی مناسب عملیات خروج چوب از جنگل و آموزش گروه بهره برداری می تواند کاهش یابد.
    کلیدواژگان: التیام زخم، اندازه زخم، سن زخم، سیستم چوبکشی زمینی، طرح جنگلداری تاویر
  • صفحات 127-136
    متغیر قطر برابرسینه یکی از مهم ترین صفت ها در اندازه گیری جنگل است. ساختار قطری توده یا جنگل را می توان براساس توزیع قطر بررسی و تعیین کرد. پراکنش درختان در طبقات قطری، از مهم ترین ویژگی های ساختاری توده های جنگلی است. هدف این تحقیق بررسی توزیع احتمال قطر برابرسینه درختان بلوط ایرانی در جنگل های دالاب ایلام بود. بدین منظور 37 خط نمونه با طول ثابت 50 متر اندازه گیری شد و توزیع درختان در طبقات قطری برای 209 اصله درخت برازش یافت. توابع توزیع احتمال مورد بررسی شامل بتا، گاما، نرمال و لگ نرمال بودند. مشخصه های هر یک از توابع با استفاده از روش بیشینه درست نمایی برآورد شد. مقایسه توزیع احتمال مورد انتظار و توزیع احتمال به دست آمده از توابع، به وسیله آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف و کای دو انجام گرفت. نتایج آزمون های برازش توابع و همچنین نمودارهای P-P توزیع های بررسی شده برای درختان بلوط ایرانی نشان داد که توزیع های بتا و نرمال، بهترین توزیع های احتمال برای مدلسازی توزیع در طبقات قطری درختان بلوط در جنگل تنک هستند.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، پراکنش قطری، توابع توزیع احتمال، دالاب، مدلسازی
|
  • Pages 1-16
    The study aims to estimate the canopy storage capacity (S) and the ratio of mean evaporation rate from the wet canopy to the mean rainfall intensity (), and the free throughfall coefficient (p) of Pinus eldarica (44 years-old-age) afforestation using three regression-based methods (Minimum, Gash and Morton and Mean methods) in the Chitgar Forest Park, near Tehran, with a semiarid climate zone. To measure gross rainfall (GR), 10 rain gauges were fixed in an open space nearby to the stand and throuhgfall (TF) was measured during a year using the 50 rain gauges randomly placed underneath the canopy cover. Rainfall interception (I) was computed as the difference between GR and TF. Fifty rain storms were recorded with a cumulative depth of 262.5 mm. The TF and (TF:GR)% were recorded 69.5% and 53.2% of the rainfall event on the cumulative-based, and event-based (each GR), respectively. Positive logarithmic correlations were observed between (TF: GR)% and GR during the study period (TF:GR = 16.598 ln GR + 35.494; R2 = 0.630). For dry (from May to November) and wet periods these values corresponded to 0.988 and 0966 by positive linear correlations. The mean value of S,, and p were estimated 1.23 mm, 0.10, and 0.19, respectively. Since measurements of the amount of GR and I are expensive and time-consuming in semiarid and arid regions, and attended measurements in the field are currently carried out, thereto, regression models for estimating I and its components, e.g., S, p, and coefficients can successfully been applied.
    Keywords: Needle, leaved, Rainfall interception, Semiarid climate zone, Throughfall
  • Pages 17-32
    Site productivity is a key indicator of forest ecosystem; therefore it is an important criterion for forest manager for estimating the yield, annual exploitation and growth, and choosing the most suitable tree species for sites as well. In this study site form index which is the most reliable criterion for evaluating site productivity of mixed and uneven stands was used. A random-systematic sampling method was used to locate 43 0.1 ha circular sample plots in beech dominated forests. The height and diameter of Fagus orientalis Lipsky trees with DBH ≥ 7.5 cm within each plot was recorded along with elevation, azimuth and slope of the ground. Also, at the center of plot, soil samples from first layer (0-10 cm) were taken for analyzing several soil variables. Evaluation of site productivity by using generalized additive models in GRASP package in R 2.9.2 software showed that 53% of variability in oriental beech productivity could be justified using environmental variables. Bulk density, altitude, percent of slope, percent of silt, carbon to nitrogen ratio and saturation are among the significant variables affecting the site form. By using relative importance criterion, the alone contribution showed altitude had the dominant role, but the overall contribution of the slope percent was the highest in relation to other variables. Using AIC, RMSE, R squared and adjusted R squared showed GAM performs better than GLM.
    Keywords: Generalized additive model, Generalized linear model, Oriental beech, Site form, Site productivity
  • Pages 33-44
    Proper and efficient management of forests requires adequate knowledge of environmental factors and their impact on vegetation. This study aimed to develop a model of the spatial distribution pattern of Cercis griffithii based on physiographic factors (slope, aspect, altitude, and distance from river and determine the most important factors influencing the distribution of physiographic love tree and prepare the spatial distribution map of this species. Therefore, the slope, altitude, and aspect maps and also waterways map in GIS environment using digital topographic maps of the study area were prepared by the scale 1/25000. To examine the effects of environmental variables and model the distribution map of the species, logistic regression was used. The results showed that altitude and the distance from waterways had significant relationship with the distribution of Cercis griffithii. Modeling was performed based on two variables that were significantly associated with the distribution of this species and coefficients obtained from the logistic regression analysis. Nagelkerke R squared and ROC of the model were 0.556 and 0.871, respectively, which demonstrate the proper accuracy and credibility of the logistic model in species distribution modeling.
    Keywords: Cercis griffithii, Logistic regression, Modeling, Spatial distribution
  • Pages 45-56
    This paper intended to introduce the pioneer and medicinal sea-buckthorn shrubs for the first time. The effects of different treatments on seed germination seeds of these species were studied in the laboratory. Seeds of Qazvin origin were placed in Petri dishes in germinator after anti-infection and pretreatments. Seed treatments including 1) control, 2) temperature, 3) ice water; 4) hot water 5) lime juice 6) gibberellins were sown in a completely randomized design with four 25 seed replicates. At the end of the experiment, indices of germination percentage, mean shoot length, mean root length, coefficient allometry, shoot number, root number, mean day germination, energy of germination, rate of germination and seed vigor index were calculated. Average germination percentage of treatments for control, cold, ice water, hot water, lime juice and gibberellins were 33, 12, 41, 4, 9 and 32, respectively. The result of ANOVA showed that highest percentage of germination percentage, shoot number, root number and seed vigor index were observed in water ice treatment. The highest value of mean shoot length, mean root length, rate of germination and least value of mean day germination were observed by gibberellins treatment. Allometry coefficient in cold treatment showed the highest value and the highest germination energy was seen in control treatment. Lowest traits occurred mostly in the hot water treatment except mean day germination. Further research suggests for Hippophae rhamnoides L. due to drought tolerance, nitrogen fixation effect and its unique pharmacological properties.
    Keywords: Elaeagnus rhamnoides, Germination, Ice water, Pharmaceutical, Sea buckthorn
  • Pages 57-66
    The first sign of any stress in trees usually appears in the status and morphology of the crown. Therefore, the cause of disease symptoms or oak decline in Zagros forests could also be checked by the status of the crown. For this purpose, 223 oak tree (in four levels of healthy, low, moderate and severe declines) in Meleh Siah forest, Ilam province were randomly selected in 12 0.25 ha square plots in three random transects. Total height, crown dimensions such as two vertical crown diameters, crown height, crown density and crown dry branches, general health status, and level of contamination to pests and diseases of trees in each plot were recorded. Crown area (canopy), crown ratio (live crown length to tree height) and crown volume were also calculated. For data analysis, one way ANOVA and Duncan's test were applied by using SPSS software. The results showed that about 57% of the oak trees in the region have low to severe declines. Analysis of the data suggests that the relationship between the decline and the crown ratio is not significant. However, the parameters of the crown area, crown density, crown length and crown volume is significant at 99%, so that large crowns have shown more damage. Crown density index showed the highest correlation with the degree of decline, so that closed canopy has shown fewer declines. Thus sparseness of oak trees canopy could be considered as a good indicator for the risk of tree decline.
    Keywords: Crown index, Crown wilt, Iranian oak, Oak decline, Zagros forests
  • Pages 67-85
    Relatively little information concerning energy derived from biomass and potential influenced variables causes uncertainty in models for energy policy and environmental conservation. About half of the world's populations, who often live in developing countries, are depending on solid sources of energy such as biomass and coal. Given Iran’s rich reserves of fossil fuels, it is not expected using solid fuels such as firewood. However, due to the deficiency in distribution system, rural poverty and subsistence economy, wood burning is common more or less. The demand for wood as a source of household energy comes from everyday decisions which Influenced by the household budget, relative time spending, prices of other energy sources, as well as social and cultural factors. The aim of this paper is to estimate the demand of hardwood as fuel in rural area of Caspian forest, northern Iran. Almost Ideal Demand System (AIDS) model and data from household budget survey (1991-2010) has been used to estimate the demand of firewood. Prices of fuelwood, kerosene, gasoline, and natural gas have been derived and separately considered in the model. The results showd that price elasticity of demand is negative in all commodities. Kerosene and gasoline are substitute and gas is complementary goods for fuelwood. Also price index of food, house, and gasoline were elastic, their price elasticity were -1.22, -1.03, and -1.36, respectively. According to the results, firewood own price elasticity was -0.29 and Income elasticity was 1.34.
    Keywords: Almost ideal demand system, Aston index, Firewood, Hyrcanian forests, Income elasticity, price elasticity
  • Pages 87-97
    To evaluate the morphological effects of pollarding on Lebanon oak (Quercus libani Oliv.) leaves, we selected 35 trees in untouched stands and stands which have trees with one, two and three years after pollarding. Trees selected from three diameter classes in which 24 mature leaves collected randomly from the middle of the crown on each cardinal points (840 leaves in total). Data was analyzed using simple nested experimental design. Results showed that, oak trees produce larger (21.704 cm2), and heavier leaves (0.251 gr) one year after pollarding in comparison with untouched trees. Trees in smaller diameter classes and on northern cardinal point, produce larger and heavier leaves with larger specific leaf area, which shows the ability of younger Lebanon oak trees and northern cardinal aspects to produce more fodder. These results can help us to interpret the pollarding consequences on oak trees in northern Zagros.
    Keywords: Dry weight, Leaf area, Lebanon oak, Pollarding, Specific leaf area
  • Pages 99-109
    The aim of this study was to investigate the effects of understory cultivation on the quantitative and qualitative characteristics of Quercus brantii Lindl and oak decline. For this purpose the Barm plain (east of Kazeroon city) where there is trees susceptible to drying, were selected. Then three conventional land use (land use with understory cultivation, land use without understory cultivation, land use with protected) were selected using topographic maps and field survey. For each land use, 30 rectangular sample plots (0.2 ha(were selected and the quantitative and qualitative characteristics of trees were recorded. In order to better analysis, the decline of trees were classified to four classes (less than 25%, 25% to 50%, 50% to 75% and more than 75%) based on the percentage of decline. Data analysis showed that the most of dried trees was coppice type and most of decline was found in crown area as well as land use along with understory cultivation. Also the maximum number of dried trees observed in classes of more than 75% along with understory cultivation. While the dried trees were recorded 25% in land use with protected and without understory cultivation. Results of this research confirm that the understory cultivation has an important role in complete decline of trees and damage caused by secondary factors such as pests and diseases is more in the land use along with understory cultivation.
    Keywords: Kazeron Barm plain, Oak decline, Quercus brantii, Understory cultivation
  • Pages 111-126
    The use of ground-based skidding is well accepted practice for the extraction of timber from the forest, but this has tended to cause the greatest environmental problems. We test the hypothesis that, over time, there was a statistically significant difference among the progressive decay and wound healing or closure in the residual trees of different species. The present study aims to address the following items: proportion of the remaining trees, how extensive is the spread of wound decay in individual stems by wound size and wound age. Long-term impact evaluation on residual damaged trees was carried out in the Tavir forest management plan in Aliabad-e-Katoul. Variation in wound infection frequency could be attributed to several factors, such as differences in size and age of wounds, position of wound on a tree. The results showed that there was a significant relationship between the species type and amount of healing. By increasing the diameter of the tree species, the ratio of healing decreased. By increasing the height of wound from the stump, wound-healing rate increased. The results showed that the deep wounds of the trunk will be healed later than superficial wounds. Regardless of the type species, by increasing the size of the wound, the wound healing significantly (in a logarithmic relationship) was reduced. The results showed that there was not a statistically significant relationship between scar closure and wound age. Damage to the residual stand might be reduced by proper planning and training the logging crews.
    Keywords: Ground, based skidding, Management planning, Scar closure, Tavir forest, Wound age, Wound size
  • Pages 127-136
    The diameter at breast height of tree is one of the important characteristics in forest measurements. Diameter structure of forest stands can be determined based on diameter distribution. The distribution of diameter classes is the most important structural characteristics of forest stands. The aim of this study was to evaluate the DBH probability distribution of Quercus persica trees in Dalab open forests of Ilamprovince. For this purpose, 37 transects with fixed length (50 m) were measured and trees distribution in diameter classes for 209 trees were fitted. The probability distribution functions including: Beta, Gamma, Normal and Log-normal were fitted to the DBH distribution of oak trees. The maximum likelihood estimator was used to evaluate the distribution functions parameters. Expected probability and probability derived from functions were compared using Kolmogorov-Smirnov and Chi-square tests. Results of fitting tests and P-P plots showed that Beta and Normal distributions were the best probability for diameter distribution modeling in Dalab open forests of Ilamprovince.
    Keywords: Diameter distribution, Dalab forests, Quercus persica, Probability distribution