فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال نهم شماره 3 (بهار 1394)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال نهم شماره 3 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسدالله نقدی، مریم رضایی دره ده، فاطمه زندی صفحات 7-28

    پدیده ی اعتیاد به دلیل ماهیت تخریب کننده ای که دارد سلامت روانی و اجتماعی جامعه را از بین می برد و همواره یک مسئله ی اجتماعی نگران کننده است، به همین علت اعتیاد موضوع حائز اهمیتی برای پژوهشگران و برنامه ریزان اجتماعی است. این پژوهش به منظور بررسی چگونگی ترک اعتیاد موفق در گروه ها با طرح دوره ی زمانی چهار مرحله ای در مورد اعتیاد و با تاکید بر نظریه های طرد اجتماعی، هویت اجتماعی و حمایت اجتماعی در دوره های سوم و چهارم بر پایه ی عملکرد تشکل NA انجام شده است. این تحقیق از نوع تحقیقات پیمایشی و کاربردی می باشد. جامعه ی آماری اعضای NA شهرستان نورآباد لرستان و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 260 نفر است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای طرد اجتماعی مضاعف، عدم موفقیت در ترک فردی، حمایت اجتماعی گروه از فرد و هویت یابی در گروه با متغیر وابسته تحقیق یعنی ترک اعتیاد موفق با عضویت در NA رابطه ی مثبت و معناداری دارند؛ همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون متغیرهای مستقل تحقیق حدود 53 درصد از تغییرات ترک اعتیاد موفق با عضویت در NA را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، طرد اجتماعی، ترک اعتیاد، حمایت اجتماعی، هویت، انجمن معتادان گمنام (NA)
  • مقاله پژوهشی
  • حسین قدرتی صفحات 29-52
    هدف از این مقاله بررسی روند اشتغال زنان در ایران و تفاوت های جنسیتی در این حوزه طی سال های 1335 تا 1385 است. این مطالعه نشان می دهد که در سه دهه ی اخیر در تمام گروه های سنی، شاهد کاهش مشارکت نیروی کار زنان هستیم. گر چه فراز و فرودهای زیادی در میزان مشارکت نیروی کار زنان رخ داده است اما همواره سطح اشتغال بسیار پایین است. الگوی سنی اشتغال در سه دهه ی اخیر نیز بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که این الگو عمدتا از نمودار M شکل تبعیت نمی کند. با استفاده از روش های تحلیل درجمعیت شناسی ریاضی، تغییرات در میزان خام اشتغال به دو مولفه تجزیه شده است. این مولفه ها عبارتند از تغییرات در ساختار سنی و تغییرات در میزان های اشتغال. نتایج نشان می دهد که نقش ساختار سنی رو به افزایش است؛ اما در مجموع سهم اندکی از تغییرات در میزان اشتغال خام را به خود اختصاص می دهد. تحلیل عوامل موثر بر اشتغال زنان نشان می دهد که عواملی در سطح کلان مانند مشکلات اقتصادی و سیاسی و در سطح خانواده مانند کاهش باروری، سطوح بالاتر تحصیلات، افزایش مخارج بر سطوح اشتغال زنان تاثیر بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، نابرابری، تجزیه، میزان خام اشتغال، الگوی سنی
  • سوده مقصودی، فاطمه یاری نسب، فاطمه ابراهیمی صفحات 53-78
    خشونت علیه زنان هر عمل خشونت آمیزی است که مبتنی بر جنسیت بوده و لزوما یا محتملا منجر به آسیب ها و صدمات جسمانی، جنسی و روانی و یا باعث رنج و زحمت زنان شود. موضوع خشونت علیه زنان در دوران بارداری به دلیل سلامت فرزند و مادر، جایگاه خاص خود را داردزیرا استرس ها و اضطراب های مادر در دوران بارداری علاوه بر روح و جسم او بر سلامت جنین نیز تاثیر منفی می گذارد. بررسی دلایل خشونت علیه زنان باردار هدف اصلی این پژوهش می باشد. بدین منظور تعداد 250 زن باردار در کلینیک ها و مطب های پزشکان زنان و زایمان شهر کرمان بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و در دسترس، مورد مطالعه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفته و جهت بررسی ارتباط بین متغیرها، شدت و ضعف آنها و پیش بینی متغیر وابسته از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که بیشتر خشونت های وارد بر این زنان به ترتیب خشونت روانی کلامی (35/25%)، خشونت فیزیکی (16%) و خشونت جنسی (43/14%) بوده و بین خشونت شوهران علیه زنان باردار با متغیرهای اعتماد زوجین به یکدیگر، روابط جنسی و اجتماعی رضایت بخش و همکاری زوجین با یکدیگر همبستگی معنی داری وجود دارد؛ همچنین در مجموع این متغیرها توانستند 4/63% خشونت علیه زنان باردار را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، زنان باردار، شهر کرمان
  • احمد رضایی، نریمان محمدی صفحات 79-114
    جامعه ی نوین را می توان جامعه ای دانست که منطق رسانه بر آن حاکم است. در هزاره ی سوم، رسانه به تمام بخش های زندگی بشری نفوذ کرده است و به یکی از ابزارهای اصلی برساخت هویت تبدیل شده است. در پژوهش حاضر به بررسی رسانه ی مدرن کردی (کانال های ماهواره ای کردی) و رابطه ی آن با هویت یابی قومی کردهای ایران پرداخته می شود. برای نیل به این هدف از روش شناسی ترکیبی استفاده شده است. در بخش کمی از ابزار پرسشنامه و در بخش کیفی از تکنیک نشانه شناسی استفاده شده است که از ترکیب آن ها به تفسیر یافته ها رسیده ایم. یافته های پژوهش نشانگر این مسئله می باشد که رابطه ی بین میزان و مدت استفاده از کانال های ماهواره ای کردی و هویت قومی کردهای ایران در تمام ابعاد آن معنادار و مثبت می باشد؛ همچنین، رابطه ی بین میزان احساس در حاشیه بودگی و هویت قومی کردهای ایران، مستقیم و مثبت می باشد. کانال های ماهواره ای کردی، رسانه هایی ایدئولوژیک هستند و بازنمایی هویت قومی کردها در این کانال های ماهواره ای در هماهنگ با منافع حزبی و ایدئولوژیک شان می باشد. به هر حال، سطح بالای مخاطبان این کانال های ماهواره ای در رشد هویت قومی کردها در ایران تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: هویت قومی، برساخت هویت، کانال های ماهواره ای کردی، روش تحقیق ترکیبی
  • حسن رضا یوسفوند، یعقوب احمدی، علیرضا محسنی تبریزی، اصغر ابوالحسنی صفحات 115-140
    ایران بعنوان یکی ازکشورهای در حال توسعه نابرابری های زیادی در بین استان های آن وجود دارد و اگرچه تلاش های بسیاری از طریق برنامه های مختلف توسعه برای رفع این نابرابری ها شده است ولی به دلایل مختلف و الگوهای نامناسب توسعه، همچنان نابرابری های بسیاری در بین استان های آن مشهود وملموس است؛که این امر پیامدهای مختلفی از جمله جرایم خشونت آمیز (قتل) را در بین استان ها به همراه داشته است. بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع هدف این پژوهش جواب دادن به این سئوالات است: 1- نابرابری در توسعه ی اقتصادی چه اثری بر میزان قتل در بین استان های ایران دارد؟ 2- نابرابری در توسعه ی اجتماعی چه اثری بر میزان قتل در بین استان های ایران دارد؟ در این پژوهش به شیوه ی تحلیل ثانویه اطلاعات مورد نظر گردآوری و با کمک نرم افزار SPSS و معادلات ساختاری pls داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای مستقل تحقیق توانسته اند 53/0 از تغییرات متغیر وابسته (قتل) را در بین استان های ایران تبیین نمایند.
    کلیدواژگان
    کلیدواژگان: توسعه ی اقتصادی، توسعه ی اجتماعی، جرایم خشونت آمیز، قتل
  • امیر فرخوندی، فاطمه پارسی، غلامرضا لطیفی صفحات 141-174
    شوش به پدیده ی تکدی گری، بعنوان عملی کجروانه و همچنین بررسی عوامل موثر بر این نگرش می باشد. تحقیق حاضر با روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه بر روی جوانان 29-19 سال شهرستان شوش انجام شده است، که روایی پرسشنامه ی مورد استفاده بوسیله ی اعتبار صوری و پایایی آن نیز با انجام پیش آزمون و بهره گیریت از آلفای کرونباخ تایید گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد که غالب جوانان شهرستان شوش، حجم متکدیان در این شهرستان را زیاد دانسته اند و تکدی گری را پدیده ای کجروانه و ناهنجار قلمداد می کنند که این پدیده ی ناهنجار باعث پدید آمدن موارد زیر در محیط شهری می شود: سماجت و ایجاد مزاحمت؛ تخریب فضای فیزیکی و زشت سازی چهره ی شهر؛ تاثیرات زیانبار اقتصادی؛ تاثیرات زیانبار بهداشتی؛ ترویج فساد اخلاقی و جنسی؛ تاثیرات زیانبار امنیتی؛ ترویج اعتیاد و توزیع مواد مخدر؛ تاثیرات زیانبار روانی. با آزمون فرضیات تحقیق نیزمشخص شد که بین 4 متغیر جنسیت، میزان تحصیلات، نوع شغل و قومیت جوانان شهرستان شوش و نگرش آنان به تکدی گری، بعنوان عملی کجروانه و ناهنجار، رابطه وجود دارد و بین دو متغیر وضعیت اشتغال و سطح دینداری جوانان شهرستان شوش و نگرش آنان به تکدی گری رابطه ای مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: مسئله ی اجتماعی، کجروی و ناهنجاری، پیامدهای تکدی گری
  • فاطمه پورابراهیمی، محمودرضا میرلطفی صفحات 175-198
    جمعیت از دیدگاه نوین ابزار، وسیله ی کار و بهره گیرنده ی نهایی روند توسعه محسوب می شود و در فرآیند برنامه ریزی توسعه ی نواحی روستایی نیز، اهمیت زیادی دارد. از آنجا که ساختار سنی جمعیت در این فرآیند بسیار مهم بوده و هر ساختار اثرات متفاوتی بر توسعه می گذارد، شناخت و تحلیل آن نیز ضروری به نظر می رسد. در این راستا در مقاله ی حاضر پس از تعیین روستاهای با ترکیب سنی جوان و سالخورده در دهستان پایین رخ شهرستان تربت حیدریه، به بررسی سطح توسعه ی اقتصادی اجتماعی روستاهای مورد مطالعه پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تهیه ی نقشه ها به ترتیب از آزمون های آماری نرم افزار SPSS و GIS استفاده شد. نتایج مطالعات نشان داد که تفاوت معناداری بین سطح توسعه ی اقتصادی و اجتماعی روستاهای با ترکیب سنی جوان و سالخورده ی این منطقه وجود دارد. آنچنان که میانگین بعد اقتصادی در روستاهای جوان برابر با 25/4 و در روستاهای سالخورده برابر 61/1 و میانگین بعد اجتماعی 06/4 برای روستاهای جوان و 37/2 برای روستاهای سالخورده به دست آمد؛همچنین نتیجه ی آزمون تحقیق، در سطح معناداری 99 درصد نشان داد که تفاوت معناداری بین سطح توسعه ی اقتصادی اجتماعی روستاهای جوان و سالخورده در منطقه ی مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه ی اقتصادی، اجتماعی، روستاهای جوان و سالخورده، دهستان پایین رخ، شهرستان تربت حیدریه
|
  • Asadollah Naghdi, Maryam Rezaei Dareh Deh, Fatemeh Zandi Pages 7-28

    The addiction phenomrn becuese of its traet and demolational nature led to destruction of social and mental society health.now it’s a perilous social problems.its a significant subjests for social researcher and planers. Present paper try to investigate the relationship between the NAs association members and successful addition quit with in forth phase groups base on theories of social support¡social exclusion¡and social identity methods of research was survy¡ study population includs male NA members in Noorabad. and the sample size is 260 based on Cochran’s formula. Data collected by questionnaire and SPSS software is applied for data analysis. Findings show that there is a significant association between the double social exclusion¡ identifying in group¡ group''s social support¡ individual unsuccessful addiction and membership in NA association. Also¡ According to the regression analysis¡ explaines independent variables approximately 53 percent of the variances of tendency to addiction quit by subscribing to the NA.

    Keywords: Addiction Quit, Social Exclusion, Social Support, Identity, NA Association
  • Hossein Ghodrati Pages 29-52
    This study aims at investigating women’s employment trends in Iran between 1335 and 1385. Results show that in spite of some changes in women’s participation in labor force, the employment rate is still very low. Another feature of women’s participation in labor force is transformations in age patterns of employment so that in three last decades women’s participation in labor force has decreased in all age groups. Except 2006, a great number of employed women did not return to work after marriage and childbearing. Using decomposition method for crude activity rate of women, we conclude that most of changes in crude activity rate are due to changing in age specific activity rates and age composition has low effects. Along with macro level factors such as social and economic problems, other factors like fertility decline, rise of life expenditure and higher education had great impact on women’s employment rates.
    Keywords: Women Employment, Inequality, Decomposition, Crude Employment Rate, Age Pattern
  • Soudeh Maghsoudi, Fatemeh Yarinasab, Fatemeh Ebrahimi Pages 53-78
    Violence against women is defined as any act of violence based on sex and necessarily or possibly causes physical, sexual and mental harm to women or bothers them and makes them suffer. The subject of violence against women in the pregnancy period is of special importance due to the health of child and mother; because violence brings about stress and anxiety in the pregnancy period which not only affects mother's body and spirit, but has a bad influence on the health of the fetus as well. Investigating the reasons of violence against pregnant women is the main objective of this research. To achieve this, 250 pregnant women in the city of Kerman have been categorized in gynecology clinics using classified random sampling and this available sample has been studied. Current investigation has been performed in survey method using the questionnaire tool and we have made use of Pearson correlation tests and step by step regression to study the relationship among the variables, their intensity and weakness and predicting the dependent variable. Findings showed that most of the violence against women can be categorized as mental-verbal (25.35%), physical (16%) and sexual (14.43%) respectively and there is a significant correlation between husband violence against pregnant women and the variables of trust between the two spouses, satisfying sexual and social relationship and the collaboration between the two spouses. Also these variables could explain 63/4% of violence against women.
    Keywords: Domestic Violence, Pregnant Women, City Of Kerman
  • Ahmad Rezaee, Nariman Mohammadi Pages 79-114
    Modern society can be considered as a society that is governed by the logic of the media. In the third millennium, Media has penetrated all sectors of human lifeand one of the main tools in construction of identity. This paper examines the Kurdish modern media (Kurdish Satellite Channels) and its relationship with ethnicidentityofKurdsin Iran. To achieve this goal, has been used of mixed method. In the quantitative section has been used of the questionnaire and the Qualitative section of the tool of semioticsthat Combined findings of two sections, we have to interpret the findings. The findings represent a positive and significant relationship between the use of Kurdish Satellite Channels and Ethnic Identity (in all dimensions) of Iranian Kurds. Also relationship between senses of margined and Ethnic Identity (in all dimensions) is positive and significant. Kurdish satellite channels are ideological media and representations the identities of the Kurds are that Coordinated with their own party interests and their ideology. However, High level of audience this satellite channels has been effective in reinforcing ethnic identity of Kurds in Iran.
    Keywords: Ethnic identity, Constraction of Identity, Kurdish Satellite Channels, Mixed method
  • Hasanreza Yousefvand, Yaghoub Ahmadi, Alireza Mohseni Tabrizi, Asghar Abolhasani Pages 115-140
    Iran is as one of the developing countries and there are many inequities among its provinces and although there have been many efforts via different development programs against these inequities, but because of different unsuitable models of development, still there are many inequities among its provinces and this fact has caused different results like aggressive crimes (murder), among these provinces. According to this matter, regard to the importance of this mater, this research aim is to answer to these questions: 1) what is the effect of inequity of economic development on the amount of murder among Iran provinces? 2) What is the effect of inequity of social development on the amount of murder among Iran provinces? In this research, with the method of secondary analysis, the mentioned information was analyzed by the use of SPSS software and via PLS structural equivalences. The results and findings of this research show that the independent variables of this research could explain 53% of dependent variable changes (murder) among the provinces of Iran.
    Keywords: Economic Development, Social Development, Aggressive Crimes, Murder
  • Amir Farokhvandi, Fatemeh Parsi, Gholamreza Latifi Pages 141-174
    The main aim of this research is to study the attitude of the youngs of Shoosh to phenomenon of beggary, as a deviant act, and the effective factors on this attitude. This research was conducted in survey method and to collect data questionnaires were used. Its population includes youth 19-29 years of Shoosh. The findings show that most of the youngs of Shoosh, believe that frequency of beggars is too much in this city, and beggary is a deviant and abnormal act which makes the following: Persistence and harassment; The destruction of the physical space and the ugly face of the city; Deleterious economic effects; Deleterious health effects; Promoting sexual immorality; The detrimental effects of security; Promotion and distribution of drug addiction; Harmful psychological effects. This research indicates the variables of sexuality, degree, type of job and ethnicity impact on the phenomenon of beggary, as a deviant act.
    Keywords: Social Problem, Deviant, Abnormal, Outcomes of Beggary
  • Fatemeh Pourebrahimi, Mahmoudreza Mirlotfi Pages 175-198
    Population new perspective tool and the final recipient is the development process and in the process of planning the development of rural areas, are very important. Since the age structure of the population in this process is very important and each structure will have different effects on development, identification and analysis also seems essential. In this regard, the paper then determined by combining young and old villages in the district Paeenrokh, Torbat Heidarieh city, to check the level of socio-economic development has been studied villages. To analyze the data and maps in order statistical tests were performed using SPSS and GIS. The results indicated a significant difference between the level of economic and social development with a combination of young and old villages in this region. As against the 4/25 average of the economies of rural young and old villages to 1/61, and the average social dimension of 4/06 to 2/37 to rural villages, young and old, respectively. As well as the results of research, at a significance level of 99% showed a significant difference between the level of socio - economic development in the study area there are young and old villages.
    Keywords: Economic, Social Development, Young, Old Villages, District Paeenrokh, Torbat Heidarieh City