فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 23 (تابستان 1394)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 23 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر هزارجریبی، رضا صفری شالی صفحات 1-49
    تامین اجتماعی به معنای اعم خود همواره یکی از آرزوهای بشر بوده است؛ به طوری که انسان ها همیشه دغدغه زندگی آرام و مطمئنی را داشته اند که عاری ازباشد؛ تا در پرتو آن فرصت یابند به جنبه های متعالی تر زندگی «رنج و نگرانی» بپردازند و در هنگام تلاش برای کسب معاش، چشم انداز آینده ای مبهم آن ها را نگران و آشفته نسازد. در دنیای امروز، این آرمان دیرین در تحقق تامین اجتماعی و به ویژه در نظام کارآمد بیمه های اجتماعی و حمایت و مساعدت های اجتماعی جست وجو می شود. مقولاتی که موضوع اصل 29 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را به خود اختصاص داده و بر لزوم تحقق آن تاکید شده است. در پژوهش حاضر، با بهره مندی از روش کیفی، و به شیوه تحلیل گفتمان با مبنا قرار دادن عدالت اجتماعی، «لاکلاو و موفه» و «نورمن فرکلاف» به روش تحت عنوان نشانه مرکزی، درصدد «تامین اجتماعی» به عنوان دال شناور و پاسخ گویی به سوال اصلی این نوشتاریم که حاکی از آن است که گفتمان عدالت حاکم بر مقوله تامین اجتماعی در چهار دولت پس از انقلاب، دولت دفاع مقدس (دولت موسوی)، دولت سازندگی (دولت هاشمی)، دولت اصلاحات (دولت خاتمی) و دولت اصول گرای عدالت محور (دولت احمدی نژاد)، به چه شکل قابل ترسیم است؟ یافته های تحلیل گفتمان حاکی از آن است که دال ذیل گفتمان کلان انقلاب اسلامی، در قالب نشانه، «عدالت اجتماعی» شناور مسدود شده اشت و مفصل بندی آن در قالب «تامین اجتماعی» مرکزی نشانه هایی اصلی چون، برخورداری آحاد جامعه از حمایت های بیمه ای و امدادی (البته با رویکرد حداقلی به مقوله تامین اجتماعی در گفتمان دفاع مقدس و در نظر گرفتن ساختار نظام جامع تامین اجتماعی در گفتمان اصلاح طلبی)، برخورداری از حمایت های اجتماعی و بیمه ای (در قالب تدوین چهارچوب نظام تامین اجتماعی) در گفتمان سازندگی و برخورداری از حمایت های بیمه ای و توانبخشی(در قالب رویکرد چند بعدی به مقوله تامین اجتماعی) در گفتمان اصول گرای عدالت محور شکل گرفته که مبین خط سیر متفاوت دولت های پس از انقلاب در تحقق عدالت اجتماعی برآمده از تامین اجتماعی در کشور می باشد.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، تحلیل گفتمان، عدالت اجتماعی، بیمه های
  • ستار پروین، علی اصغر درویشی فرد صفحات 51-89
    مطالعه حاضر به بررسی خرده فرهنگ فقر و آسیب های اجتماعی در محله هرندی (دروازه غار سابق) تهران و در بین گروه های موسوم به «غربتی» می پردازد. داده های این تحقیق از طریق روش تحقیق کیفی و با استفاده از تکنیک های مصاحبه و مشاهده گردآوری شده است. حجم نمونه 40 نفر و تعداد این حجم با رسیدن به اشباع نظری پایان یافت. یافته های تحقیق نشان می دهد که غربتی ها «خرده فرهنگ فقر» خاصی دارند که زمینه را برای انواع مسائل و آسیب های اجتماعی فراهم کرده است. علاوه بر این، یافته ها گویای آن است که عناصر خرده فرهنگ غربتی ها مواردی هم چون فقر و ارزشمندی فقر، هیجان خواهی و لذت جویی، بی توجهی به قانون، این جا و اکنون بودن و عدم تمایل به آینده نگری، مشارکت پایین اجتماعی و عدم تعلق روحیه شهروندی را شامل می شود. هم چنین این خرده فرهنگ فقر با شکل گیری انواع آسیب های اجتماعی در بین افراد غربتی نظیر اعتیاد، خشونت، قماربازی و خرید و فروش مواد ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: خرده فرهنگفقر، آسیب های اجتماعی، غربتی ها، محله هرندی
  • فریبا شایگان، نوذر امین صارمی، زینب عباسی صفحات 91-122
    برای بررسی سرمایه اجتماعی و احساس امنیت با بهره گیری از نظریات تئوری پردازان سرمایه اجتماعی هم چون پاتنام، فوکویاما، کلمن و بوردیو و بررسی برخی از نظریات مربوط به احساس ام نیت همانند نظرات دورکیم، گیدنز، پارسونز، هورنای و فروم چهارچوب تئوریک تدوین شد. سه شاخص اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی و مشارکت اجتماعی به عنوان شاخص های سرمایه اجتماعی انتخاب شدند. بر این اساس چهار فرضیه تدوین شد و به روش پیمایشی با پرسش نامه پژوهشگر ساخته و با 369 دانش آموز دختر مقطع متوسطه منطقه چهار شهر تهران، که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شده بودند آزموده شد. نتایج تحقیق نشان داد که رابطه بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت دانش آموزان دختر معنادار و مستقیم است، یعنی هرچه میزان سرمایه اجتماعی دانش آموزان بیشتر باشد، احساس امنیت آنان هم بیشتر خواهد بود. هم چنین مشارکت اجتماعی با احساس امنیت رابطه مثبت و معنادار دارد. در حالی که روابط اجتماعی با احساس امنیت رابطه معنادار و معکوس دارد و نشان دهنده آن است که دانش آموزان با روابط اجتماعی کم تر احساس امنیت بیش تری دارند. هم چنین نتایج تحقیق نشان داد که اعتماد اجتماعی دانش آموزان دختر با احساس امنیت آنان رابطه ای معنادار ندارد و این فرضیه تایید نشد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • سوسن باستانی. مرضیه موسوی، فاطمه حسین پور صفحات 123-150
    نگارندگان این مقاله در پی آن اند که با بررسی شاخص توسعه جنسیتی و توانمندسازی جنسیتی تصویر روشنی از وضعیت زنان کشورهای اسلامی با توجه به برخورداری از منابع طبیعی هم چون نفت و گاز نشان دهند. مبنای نظری پژوهش را نظریه دولت رانتی و رویکرد توانمندسازی زنان تشکیل می دهد. بر اساس یافته های پژوهش، موقعیت زنان در تمامی کشورهای اسلامی طی سال های 1996 تا 2009 از نظر بهداشتی و آموزشی بهبود یافته است؛ اما از نظر اقتصادی و سیاسی تغییرات مهمی صورت نگرفته است. در مولفه های بهداشتی، آموزشی، اقتصادی و سیاسی تفاوت معناداری بین کشورهای اسلامی نفتی و کشورهای اسلامی بدون نفت وجود دارد؛ در مولفه های بهداشتی و آموزشی کشورهای نفتی عملکرد بهتری نسبت به کشورهای اسلامی بدون نفت داشته اند. زنان در کشورهای اسلامی نفتی نسبت به کشورهای اسلامی بدون نفت، نرخ مشارکت کم تری در عرصه های اقتصادی و سیاسی داشته اند. نابرابری به ویژه در حوزه های اقتصادی و سیاسی در کشورهای اسلامی هم چنان چشمگیر است و این نابرابری جنسیتی به کاهش بیش تر مشارکت زنان می انجامد. رفع این نابرابری ها از طریق نهادینه کردن نگرش های جنسیتی در برنامه های توسعه امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: زنان، کشورهای اسلامی نفتی و بدون نفت، توسعه جنسیتی، توانمندسازی جنسیتی
  • سعدالله دارابی، محمد ترکاشوند صفحات 153-177
    سرمایه انسانی به دانش، مهارت و دیگر توانایی هایی گفته می شود که به افزایش کیفیت و سطح توسعه منجر می شوند. سرمایه ای که در سنین پایین تر کسب شود تاثیر قوی تری در موفقیت های سنین بالاتر دارد. خانواده مهم ترین واحد تاثیرگذار در کسب و سرمایه گذاری در حوزه سرمایه انسانی در سنین پایین است و هم چنین موفقیت های آینده آن ها را نیز تعیین می کند. در سال های اخیر، خانواده ایرانی با کاهش باروری، بالا رفتن سطح سواد والدین و سطح رو به بالایی از طلاق مواجه بوده است. با استفاده از داده های پیمایش گذران وقت انجام شده در سال های 1387 و 1388، در این مقاله قصد بررسی اثر تعداد فرزندان در کسب سرمایه انسانی فرزندان 15 تا 19 ساله خانوارهای شهری ایران را داریم. نمونه مورد بررسی شامل 2183 فرزند 15 تا 19 ساله است که ازدواج نکرده اند. نتایج نشان می دهد که بین شمار فرزندان و کسب سرمایه انسانی رابطه منفی برقرار است. تفاوت گسترده ای در کسب سرمایه انسانی بین خانواده های با یک و دو فرزند و خانواده های با سه فرزند و بیش تر وجود دارد. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان دهنده اثرگذاری معنادار جنسیت و سن فرزندان و سطح تحصیلات مادران در کسب سرمایه انسانی است. با وجود این متغیرهای کنترل کننده هنوز اثر تعداد فرزندان پایدار است. این نتیجه می تواند نشان از پذیرش و تداوم تعداد کم فرزندان (خانواده های دو فرزندی) در آینده باشد.
    کلیدواژگان: تعداد فرزندان، سرمایه انسانی، کسب سرمایه انسانی، جوانان، خانواده ایرانی
  • معصومه باقری.، علی حسین حسین زاده، سمیرا حیدری.. مسعود زالی زاده صفحات 179-205
    هدف از نگارش مقاله حاضربررسی عوامل موثر در رضایت از زندگی شهروندان هجده سال و بالاتر شهر اهواز است که برای تبیین مسئله و تعیین چهارچوب نظری از دیدگاه های جامعه شناسی مرتبط استفاده شد و فرضیات از آن استخراج شد. این تحقیق به صورت پیمایشی است و ابزار جمع آوری اطلاعات آن پرسش نامه است. جمعیت آماری در این تحقیق تمام شهروندان بالای هجده سال شهرستان اهواز است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 385 نفر تعیین شد. این پژوهش در سال تحصیلی 1393-1392 اجرا شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمامی متغیرهای مستقل غیر از متغیر احساس تنهایی و متغیر احساس عدالت اجتماعی با متغیر وابسته رابطه معناداری دارند. نتایج به دست آمده از رگرسیون نشان می دهد که فقط دو متغیر وضعیت سلامتی و احساس امنیت تاثیرات معنادار دارند که در مجموع 34 درصد از تغییرات مربوط به رضایت از زندگی را این دو متغیر تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، وضعیت سلامتی، احساس امنیت، احساس تنهایی و احساس عدالت
  • احمد غیاثوند صفحات 207-239
    آموزش شهروندی به ساکنان شهر یکی از رسالت های نهادهای مختلف اجتماعی در محیط شهری است. هم چنین یکی از طرح هایی که به صورت یک مداخله شهروندی در سطح مدارس راهنمایی شهر تهران در حال انجام است طرح «شهردار مدرسه» است. هدف این طرح توسعه و ترویج مشارکت اجتماعی و نهادینه کردن مهارت های شهروندی در بین دانش آموزان است. بر این اساس مقاله حاضر به بررسی میزان اثربخشی طرح شهردار مدرسه پرداخته است؛ زیرا دست اندرکاران و مسئولان مدیریت شهری و نیز آموزش و پرورش همواره با این پرسش مواجه بوده اند که تا چه اندازه طرح شهرداری مدرسه به لحاظ اهداف مورد نظر از اثربخشی لازم برخوردار است؟ برای سنجش میزان اثربخشی طرح شهردار مدرسه از مدل CIPP استفاده شده است. البته سعی شده در این مطالعه فقط نتایج ارزش یابی کیفیت برون داد طرح ارائه شود. روش انجام تحقیق ارزش یابی است و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان شهردار مدرسه، والدینشان و مدیران مدارس در مناطق 22 گانه شهرداری در سال تحصیلی 1391 - 1390 تشکیل می دهد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار «پرسش نامه» و نیز برای سنجش وضعیت اعتبار مفاهیم و متغیرها از دو روش اعتبار صوری و اعتبار نمونه گیری (منطقی) استفاده شده است. هم چنین از آزمون آلفای کرونباخ برای دست یابی به پایایی مفاهیم کمک گرفته ایم. در نهایت در جمع بندی وضعیت پیامدها و آثار طرح بر روی دانش آموزان می توان چنین قضاوت کرد که بیش ترین تاثیر طرح شهردار مدرسه در افزایش احساس مسئولیت پذیری اجتماعی و نیز افزایش علاقه و تعلق نسبت به محیط مدرسه است. در مقابل مواردی از قبیل افزایش مشارکت جمعی در بین دانش آموزان، افزایش آموزش و آگاهی بخشی به سایر دانش آموزان مدرسه و نیز بهبود وضعیت تحصیلی شهرداران مدرسه در سطح نامطلوبی ارزیابی شده اند.
    کلیدواژگان: شهردار مدرسه، مدارس راهنمایی، مدل سیپ، ارزش یابی کیفیت، عوامل برون داد، دانش آموزان
|
  • Pages 1-49
    Social Security, in its broad sense, has always been one of human wishes and humans have always been concerned with a secure and comfortable life – a life free from any worries and suffering so as to enable humans to engage in more transcendental aspects of life and not worry about unclear future while doing a living. In the modern world, this earliest goal is achieved through social security and particularly efficient social insurance systems and social support and contributions. These were included and asserted in the Principle 29 of the Constitution of Islamic Republic of Iran. The present paper aims to answer the primary question of the research: to what extent were the justice discourses dominating social security considered in the four governments after Islamic revolution in Iran, namely Holy Defense Government (Moosavi cabinet), Construction Government (Rafsanjani cabinet), Reform Government (Khatami cabinet) and Justice-oriented Fundamentalist Government (Ahmadinejad cabinet)? To answer this question, the qualitative method, and the Norman Fairclough, Ernesto LacLau and Chantal Mouffe discourse analysis methods were used. Besides, the research was grounded on social justice as a blank signifier and "social security" as a central indicator. Given that measures taken in the area of social security include four sectors of insurance, social support, rehabilitation and first aid, results from discourse analysis suggest that the blank signifier, i.e. social justice, is limited to the framework of the central indicator, social security, throughout macro discourses. Accordingly, social justice has been assumed to include such main indicators as the provision of insurance and first aid to all members of the society (of course with the minimal approach to social security in Holy Defense discourses and considering the comprehensive social security structure in reformist discourses), the provision of social support (within the limits of social security system in construction discourses) and the provision of insurance support (within the multidimensional approach to social Security in justice-oriented fundamentalist discourses). It is evident that after the Islamic Revolution, different governments have followed different approaches to the fulfillment of social justice in the light of social security.
    Keywords: Social Security, discourses analysis, social justice, social insurance
  • Pages 51-89
    The present article aims to study the subculture of poverty among “gypsies” in Harandi Neighborhood (formerly known as Darvazeh Ghar) in Tehran. The research method is qualitative and the data was gathered using observation and interview techniques. The sample size was 40 people, and it was completed when the theoretical saturation was achieved. The results of this study show that the gypsies have a special poverty subculture that paves the way for different kinds of social issues and pathologies. Also the findings show that the subculture of the gypsies include elements such as poverty, valuing poverty, seeking adventure and excitement, hedonism, violating the law, being here and now, unwillingness to care about future, low social participation and lacking any feeling of belonging to the urban environment. Also the subculture of poverty is closely related to the formation of different social pathologies, such as addiction, violence, gambling and drug dealing.
    Keywords: subculture of poverty, Harandi Neighborhood, gypsies, social pathologies
  • Pages 91-122
    The theoretical framework of the study was prepared by applying the theories of social capital theorists like Putnam, Fukuyama, Coleman and Bourdiou, and by investigating some of the ideas concerning the sense of security, such as the theories of Durkheim, Giddens, Parsons, Horney and Forum. Social trust, social relationships and social participation were three indicators identified as the indicators of social capital, and four hypotheses were developed on this basis. This is a survey research that used questionnaires to examine the research sample comprising of 369 high school female students from Region 4 of Tehran; and we used stratified sampling, commensurate with the size of the selected sample. The results revealed that the relationship between social capital and sense of security among female students was direct and significant, meaning that the more social capital students have, the more they feel secure. It was shown that social participation had a significant positive correlation with the sense of security; however, social relationship had a significant relation with the sense of security and it was revealed that students with less social interaction feel more secure. The results showed that social trust among female students had no significant relationship with their sense of security and this hypothesis was not confirmed.
    Keywords: Social Capital, Social trust, Social Relationships, Social Participation
  • Pages 123-150
    This article aims to examine the factors influencing life satisfaction of citizens 18 years and older in Ahvaz. To develop the theoretical framework and explain the problem, some relevant sociological views were adopted and the hypotheses were extracted from them. This research was carried out in the form of a survey, and questionnaires were used to gather data. In this study, the research population was comprised of all citizens of over18 years of age in Ahvaz; this population was set at 384 people using Cochran's sample size formula. This study was conducted in the years 2013-2014. The results show that all independent variables, other than the variable of loneliness and the social justice variable, have a significant relationship with the dependent variable. Regression results show that only the two variables of health and sense of security had significant impacts; in total 34% of changes in life satisfaction are explained by these two variables.
    Keywords: life satisfaction, sense of security, state of health, Loneliness, sense of justice
  • Pages 153-177
    The human capital is defined as knowledge, skills, and other abilities that will lead to improvement in the quality and level of production. The capital achieved at younger ages would have stronger effects on progress at later ages. Family has shown to have a crucial influence on the achievement of human capital and investment in this field. Iranian families are now experiencing a low level of fertility, improvements in the education of parents, and a relatively high level of family dissolution. Using data drawn from the Time Use Survey (conducted in the years 2008-2009), this paper aims to examine the effects of the number of children on the achievement of human capital by young children in urban areas of Iran. Target population includes 2183 never-married children aged 15-19 years. Findings show a negative relationship between the number of children and the achievement of human capital. A sharper difference exists between families with one or two children and families with three and more children. Multivariate analyses show the significant effects of the sex and age of children, and the mother's level of education. The presence of such control variables, however, does not change the effect of the number of children. The results can suggest the sustainability of low family size (two-child family) in future.
    Keywords: family size, Human Capital, achievement of human capital, adolescent, Iranian families
  • Pages 179-205
    This article aims to examine the factors influencing life satisfaction of citizens 18 years and older in Ahvaz. To develop the theoretical framework and explain the problem, some relevant sociological views were adopted and the hypotheses were extracted from them. This research was carried out in the form of a survey, and questionnaires were used to gather data. In this study, the research population was comprised of all citizens of over18 years of age in Ahvaz; this population was set at 384 people using Cochran's sample size formula. This study was conducted in the years 2013-2014. The results show that all independent variables, other than the variable of loneliness and the social justice variable, have a significant relationship with the dependent variable. Regression results show that only the two variables of health and sense of security had significant impacts; in total 34% of changes in life satisfaction are explained by these two variables.
    Keywords: life satisfaction, sense of security, state of health, Loneliness, sense of justice
  • Pages 207-239
    Citizenship education is one of the objectives of social centers and institutions. The School Mayor Plan is a project of citizenship in the middle schools of Tehran. The aim of this project is to develop and promote social participation and institutionalize citizenship skills among students. This research evaluates the effectiveness of the School Mayor Plan. CIPP model is used to evaluate the effectiveness of this plan; however attempt has been made to present only the results of the evaluation of output quality. The research method is evaluation, and its population comprises all students who served as School Mayor, their parents and school administrators in Tehran in the academic year 2011-2012. In this study, we used a questionnaire to collect data and employed the face and sampling validity methods for reliability; also the Cronbach's alpha test was used for the validity of the variables. The findings indicate an increased sense of social responsibility and interest in and attachment to the school environment. In contrast, this plan did not have any positive impact on the social participation of students, the education and awareness of students, and the educational achievements of School Mayors.
    Keywords: School Mayor, CIPP model, quality evaluation, output factors, schoolchildren in Tehran