فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 5 (زمستان 1389)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 5 (زمستان 1389)

  • 210 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز اجلالی صفحه 1
    برنامه ریزی وکالتی اصطلاحی بود که پال دیویدوف برای نخستین بار در مقاله ای در مجله انجمن برنامه ریزان آمریکا به کار برد. این نظریه در نیمه دوم دهه شصت شکل گرفت و در دهه هفتاد مورد اقبال و توجه قرار گرفت و در انگلستان و آمریکا با جرح و تعدیل هایی به اجرا درآمد. دیویدوف پیشنهاد می کند که گروه های مختلف اجتماعی اجازه داشته باشند که طرح ها و برنامه های رقیب برای توسعه شهر، منطقه یا محله پیشنهاد کنند. این طرح ها می توانند با هم رقابت کنند و از میان آنها بهترین طرح یا برنامه برای توسعه انتخاب شود. وی مطرح می کند که اگر آن طور که نظریه برنامه ریزی سنتی ادعا می کند، برنامه ریزی فرایندی عقلانی و تکنوکراتیک باشد، قاعدتا همه این برنامه ها باید مثل هم باشند. زیرا همگی براساس روش شناسی و مبانی نظری واحدی تهیه شده اند. اما در جاهایی که این اتفاق افتاده است برنامه ها مثل هم نبوده اند و همین نکته نشان می دهد که برنامه ریزی موضوعی فنی و تکنوکراتیک نیست بلکه با ارزش ها و اولویت های مردم رابطه دارد. با ا پذیرش کثرت گرایی در برنامه ریزی، واژه وکالتی معنا پیدا می کند، زیرا برنامه ریز به عنوان یک متخصص نقش وکیل اجتماعات شهری یا روستایی، گروه های شغلی، قومی ونژادی، شهرها، منطقه ها، و یا حتی کشورها را برعهده می گیرد. نکته مهم در اینجاست که برنامه ریزی که وکیل یک گروه یا اجتماع می شود می بایست ارزش ها، منافع و اولویت های آن گروه را باور داشته باشد، با آنها همدردی کند، به نفع اهداف آنها تبلیغ کند و در جهت تحقق اهدافشان بکوشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی وکالتی، نوسازی، آبرومند سازی، برنامه واحد، کثرت گرایی، برنامه های متکثر، مفاصد دلخواه، گروه های هم منفعت
  • توان بخشی سنتی در روستا / مورد: معلولین و سالمندان در روستاه ای استان تهران
    سیداحمد حسینی صفحه 15
    تخمین حدود 10% معلولیت از سوی جامعه جهانی، برای کشور ایران که براساس آمار عمومی سال 1385دارای جمعیتی بالغ بر حدود 70 میلیون نفر است می تواند بطور تقریب 7 میلیون نفر معلول در انواع مختلف داشته باشد که با توجه به گستردگی و وسعت کشور و مشکلات ناشی از آن مخصوصا در روستاها به نوعی خدمات توانبخشی بویژه از نوع دانش و روش های بومی و سنتی روستاها نیازمند می باشد.
    هدف از این بررسی شناخت بیشتر مسائل و مشکلات معلولین و نیازهای توانبخشی آنان و به ویژه ساخت الگوهای سنتی حل مشکلات معلولین در روستاها می باشد.
    روش این مطالعه بصورت مقطعی پیمایشی در 23 روستای استان تهران و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه محقق ساخته از 134 خانواده دارای معلول یا سالمند نیازمند بصورت نمونه گیری غیر تصادفی (Judemental) که به تعییر کرلنجر نمونه گیری (propositional) است انجام شده است.
    از مجموع یافته های این بررسی 13 درصد معلولین جسم حسی و 35 درصد حسی حرکتی و 21 درصد معلولین ذهنی و 5/28 درصد چند معلولیتی و 5/2 درصد نیز فاقد بعضی اندامها بوده اند.
    از جامعه مورد مطالعه26 درصد معلولین در سن کار، ناتوان در اثر معلولیت هستند و بیشتر چند معلولیتی جمعی حرکتی بوده و تنها 20 درصد معلولین کمک کار خانواده بوده اند. ضمنا 66 درصد از معلولین مورد مطالعه در سن ازدواج در اثر معلولیت ازدواج نکرده و تنها 30 درصد آنها متاهل بودند.
    از جمله نتایج می توان به احساس نیاز خانواده های روستایی در زمینه پیشگیری از معلولیت ها، سوادآموزی، حرفه آموزی، اشتغال اقدامات درمانی و توانبخشی اشاره کرد.
    ضمن این که تامین هزینه های درمانی و خدمات توانبخشی نیز برای معلولین روستایی به هر نوع ممکن از ضروریات است.
    احیاء و توسعه روش های توانبخشی سنتی از جمله پیشنهادات این تحقیق است.
    کلیدواژگان: روستا، معلول، سالمند، توانبخشی سنتی
  • ملیحه شیانی، طاهره دادوندی صفحه 35
    شهروندی از مهمترین عرصه های سیاسی- اجتماعی است که در طول تاریخ به اشکال گوناگون رواج داشته است. براساس موقعیت شهروندی، افراد دارای حقوق برابر هستند که این حقوق، با مجموعه ای از تعهدات در قبال دولت و جامعه متوازن می شود.
    این مقاله با استناد به داده های پژوهشی، به توصیف میزان آگاهی از حقوق شهروندی در میان دانشجویان و تحلیل عوامل موثر بر آن می پردازد. روش مطالعه پیمایش بوده که نمونه ای 300 نفری از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و آزاد مورد آزمون قرارگرفته اند.
    براساس نتایج، میزان آگاهی از حقوق شهروندی در میان دانشجویان یکسان نبوده است. در میان ابعاد مختلف حقوق شهروندی، بیشترین میزان آگاهی مربوط به بعد جنسیتی و نیز کمترین آن مربوط به بعد مدنی حقوق بوده است. همچنین بین میزان آگاهی های اجتماعی و نگرش های دانشجویان نسبت به موضوعات مختلف با میزان آگاهی از حقوق شهروندی رابطه معنادار وجود داشته است.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، دانشجویان، آگاهی های اجتماعی، نگرش ها
  • سیدمحسن سعیدی مدنی صفحه 61
    هدف این مقاله بررسی نظام طبقاتی کاست، در ریگ ودا و اوستا در دو جامعه باستانی هند و ایران می باشد. تصور این که بین آریایی های مهاجر هیچ و نه نظام طبقاتی وجود نداشته است، مشکل به نظر می رسد؛ چون سرودهای ریگ ودا و سروده های اوستا به سه طبقه مجزا اشاره دارند. این طبقات در ریگ ودا به نام های برهمن (روحانیان)، راجانیه (پادشاهان و اشراف)، وایزیه «وایسیاها» (کشاورزان، صنعتگران) بیان شده اند. همچنین این طبقات سه گانه را با اسامی اثروان (روحانیان)، رشتشتر(ارتشیان) و واستریه (کشاورزان و صنعتکاران) در اوستا آورده شده است. طبقه بندی آریایی ها نشان می دهد که ساختار طبقاتی ریگ ودایی با نظام طبقاتی اوستایی بسیار نزدیک است. این نشان می دهد که هر دو نظام، منشاء مشترکی داشته اند. از این رو ثابت می شود که مهاجرت آریایی ها به هند به صورت تدریجی از ایران صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: نظام طبقاتی، کاست، هند، ایران، ریگ ودا، اوستا، آریایی ها
  • مسعود تقوایی، اصغر نوروزی آورگانی صفحه 91
    برای دستیابی به توسعه، پیچیده ترین معمای حل نشده روستاها بویژه درکشورهای جهان سوم، «برنامه ریزی» از ضروریات انکار ناپذیر است. از طرفی برای موفقیت در برنامه ریزی و رسیدن به توسعه، اولین گام، بررسی و شناخت واقعی از سطح برخورداری، توانمندی ها، محدودیت ها و عدم تعادل های منطقه ای می باشد.
    هر چند تاکنون کوشش های فراوانی در زمینه تعیین میزان و سطوح برخورداری در ایران به عمل آمده است - که خود حائز اهمیت می باشند-، اما آنچه در پژوهش حاضر مد نظر است، تاکید بر این مسئله در سطح کل-کشور، از دیدگاه برنامه ریزی روستایی و با استفاده از آخرین آمار رسمی کشور می باشد. در این پژوهش که از نوع اسنادی- تحلیلی است، با توجه به نوع اطلاعات در دسترس، سطح پژوهش و مهارت پژوهشگران، از تلفیق روش های تاکسونومی عددی و تحلیل خوشه ای؛ در سطح مناطق روستایی 30 استان و با استفاده از 24 شاخص استفاده شده است. نتایج اولیه در روش تاکسونومی عددی نشان داد که: در مرحله اول استانهای «تهران»و «سیستان و بلوچستان» و در مرحله دوم استان «قزوین» ناهمگن اند. نتایج نهایی پژوهش نشان از وجود شکاف در سطح مناطق روستایی استانها دارد، به طوری که بجز استان تهران که در مراحل اولیه پژوهش حذف شد، استانهای توسعه یافته و بسیار توسعه یافته در بین آنها مشخص نشد، 7.4% استانها در حد تا حدودی توسعه یافته، 51.85% استانها درحد محروم و 40.75% بسیار محروم اند. در ادامه پژوهش، به منظورکنترل و افزایش ضریب اطمینان و مقایسه نتایج، ارزیابی به روش خوشه اینیز انجام شد. دراین گروه بندی استانها در 5 گروه همگن و دارای مشخصات مشترک تقسیم بندی شده اند. مقایسه دو مدل نیز نشان از تشابه نسبی نتایج و بعبارتی دیگر همخوانی سطوح بدست آمده، در بین استانها دارد.
    کلیدواژگان: سطوح برخورداری، تاکسونومی عددی، تحلیل خوشه ای، مناطق روستایی استانهای کشور
  • محمود مهام صفحه 117
    شیوع بیمارگونه ترجمه و اقتباس در گستره تلاش های علمی در حوزه علوم اجتماعی موجب گردیده است، تولیدات علمی که برگرفته از منابع متعدد و بعضا متنوعی می باشند، فاقد دقت نظر در پدیده های مورد بررسی، شوند. به نظر می رسد که مشهورات، مبنای تحلیل ها قرار گرفته و سهل الوصول بودن، دلیلی بر حقانیت استدلال ها تلقی می شود. در چنین فضایی، تکثیر تولیدات بر اساس استناد نویسندگان به یکدیگر، تدریجا زمینه ساز سرعت در تولید آثار علمی در حوزه علوم اجتماعی گردیده و افزایش آثار تولیدی، زحمت تولید آثار جدید (از نظر زمانی و نه از نظر محتوا) را بسیار کاهش داده است. ارجاع به آثار متعددی که بر اساس مشهورات و نه همراهی و کاووش عمیق در خصوص پدیده های اجتماعی مورد بررسی، تولید شده اند، از یک سو زحمت مستندسازی (پشتوانه سازی) را به کلی از موضوعیت انداخته و از سوی دیگر عملا مانعی برای مواجهه مستقیم و بی واسطه با پدیده های اجتماعی در کشور گردیده است.
  • شهاب کسکه، یوسف محب زادگان صفحه 165
    امروزه هیات امنای دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی نقش مهمی در گذار این مؤسسات به سمت سیستم های پیچیده و انطباقی ایفا می نمایند و ارزیابی قانونمند عملکرد، ابزاری کلیدی برای بهبود اثر بخشی هیات امنا و توسعه راهبری دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی فراهم می کند. در این مقاله، روند پژوهی تغییرات ترکیب و کارکردهای هیات های امنای دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی، با هدف کلی تبیین تحلیلی عملکرد هیات های امنا در طول سالیان گذشته و از ابتدای تاسیس این نهاد در کشور مورد مداقه قرار گرفته و با کارکردهای فعلی نهادهای مشابه در کشورهای غربی مقایسه شده است. بررسی عملکرد هیات های امنای وابسته به این وزارت، با توجه به تقسیم بندی مرکز هیات های امنا و هیات ممیزه مرکزی وزارت علوم و بر اساس احکام صادر شده، در سه دوره«4» ساله (سالهای بین 1370 تا 1382) و یک دوره «2» ساله (سالهای بین 1384 تا 1386) به صورت متمایز انجام شده است. بررسی کارکردها در این پژوهش با استفاده از مطالعه کتابخانه ای اسناد و مستندات و روش تحلیل محتوا، و برای مقایسه این کارکردها با موارد مشابه در دانشگاه های معتبر غربی، از روش مطالعه کتابخانه ای و مطالعه تطبیقی استفاده شده است، برای انجام نمونه گیری از مصوبات هیات های امنا از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده و در نهایت، مصوبات نشست های هیات امنا نمونه گیری شده، به عنوان واحد اساسی تحلیل، مورد پژوهش قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که عملکرد بهتر این نهاد نسبت به سایر دوره ها، ورود به حیطه های استراتژیک، تفاوت بین کمیت، کیفیت و محتوای مصوبات هیات امنای مؤسسات مختلف، افزایش تقاضای دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی برای تشکیل هیات امنای مستقل، در برهه هایی اتفاق افتاده که طی آن افزایش کارکرد های این نهاد یا تفویض اختیارات از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صورت گرفته است. این در حالی است که نسبت به نهادهای مشابه در کشورهای پیشرفته، هیات های امنای دانشگاه های کشور هنوز از اختیارات کمتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: هیات های امنا، دانشگاه ها و موسسات پژوهشی وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری، قانون تشکل های هیات های امنای دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و ماده 49 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی کشور
|
  • Parviz Ejlali Page 1
    "Advocacy Planning" as a term was coined by Paul Davidoff in his mid-1960s article in he AIP journal. Being introduced in 1960s, the approach enjoyed vast popularity in 1970s, and its refined version was put into effect in USA and UK then after. The core of Davidoff idea is that different social groups shall be able to suggest alternative development plans for regions, cities, and neighborhoods. These plans may compete with each other so that the best one would be selected. Davidoff argues: if, as it has often being claimed, planning is a rational technocratic process, then all of alternative plans should be the same. But this is not the case. In practice, plans are meaningfully different because planning is primarily a political procedure, reflecting preferences of various social groups. By acknowledging pluralism in planning, Davidoff believes that planners should act as advocates of urban or rural communities, vocational or ethnic groups, cities, regions etc. He or she should accept values, interests and preferences of the client social group. Advocacy planning has been criticized seriously. The main criticism is about the contradictory role of a planner: what is his or her main task? Taking care of the community interests, broader group's interests or professional rules or norms which somehow reflect interests of more people. Furthermore, advocacy planners have been accused of diverting communities from more radical forms of social change. Some other criticizes advocacy planners as they rarely are the real representatives of their client communities.
  • A. Hosseini Page 15
    Estimating 10% handicap of global society for Islamic Iran whose population due to public statistic in 2006 was more than 70,000,000, is approximately about seven million different kinds of handicapped persons. Considering expansion and width of the country and the problems resulting from that mainly in villages, they need rehabilitation services particularly with kinds of rural traditional and endemic knowledge and methods. The aim of this survey is studying issues and problems of handicapped persons, their rehabilitation needs and allocating traditional patterns of solving their problem in villages. The research was performed as measured sectional in 23 villages and Tehran province through interviewing and filling the materialized questionnaire from 134 families who have handicapped or the aged persons. Kerleinger called such nonrandom sampling as propositional sampling. Findings show that as a whole 13% was corporal sensory handicapped, 35% was sensory motor handicapped, 21% mental handicapped, 28.5% polyhandicapped and 2.5% had lack of some organs. In addition, 26% of handicaps in the age of employment are disabled. The most were mass motor poly handicaps and just 20% of handicapped persons worked as helper to their families. Also 66% studied handicapped persons didnt get married at the age of marriage and just 30% of them married. As a conclusion we should take into account the needs of rural families in several fields: prevention of disability, literacy teaching, vocational training and engagement in therapeutic and rehabilitation measurement. Meanwhile advocating the treatment expenses and rehabilitation services are among crucial needs of handicapped persons in rural areas. As a result revitalization and improvement of traditional rehabilitation methods is suggested.
  • M. Shiani , T. Davoodvandi Page 35
    Citizenship is amongst the major socioeconomic fields which has propounded in different forms throughout history. People enjoy equal rights on the basis of citizenship and these rights often are compromised by a set of their responsibilities towards government and society. This article describes the awareness level of university students and tries to analyze and explain it on the basis of the research findings. The research method is survey and conducted on a sample which includes 300 students of Allame Tabatabaei and Azad Universities. The results show that the level of student's awareness of citizenship rights has been various. The highest level of awareness relates to the gender dimension and the lowest level relates to the civil dimension. Furthermore the level of student's awareness significantly correlates with the amount of their social awareness and their values and attitudes toward citizenship.
  • S.M. Saeadi Madani Page 61
    This article aims to study the caste-class system in Indian Rig- Veda and Avesta, which were the social structure of the ancient Iran as well as India. Since the hymns of the Rig – Veda and Avesta remark three distinct classes, it is hard to imagine the early Aryans with no social classes when they migrated to Iran and India. The Rig - Veda calls these classes "Brahman" (priest), "Rajanya" (nobility), and "Vaisya" (Commoner or Farmer - Craftsman). Avesta labels them "Athravan (priest)", "Rathaestar (Army)", and "Vastrya (Commoner or Farmer - Craftsman). The Classification of Aryans reveals that the classes from Rig-Veda are very close to the Avestan's social classes. This reveals that these two systems have a common origin. Hence it makes evident that the Aryans gradually migrated to India from Iran.
  • M. Taghvai , A. Norozi Avargani Page 91
    To achieve development, the most complicated unsolved problem of the rural areas, especially in the third world countries, planning is an undeniable necessity. Moreover, to succeed in planning, the first step is to study and to recognize the level of development, capacities, limitations and regional imbalances.Although attempts have been made so far to determine the level of development in Iran, which is itself an important point, but what the present study seeks to do is to concentrate on the matter of development in the whole country from rural programming standpoint regarding the most recent formal statistics of the country. As a documentary-analytic study, with regard to the available data and the level of the researcher's expertise, it has employed a combination of numerical taxonomy and cluster analysis methods applied to the rural areas of 30 provinces by the usage of 24 indexes of development.Findings in numerical taxonomy indicated that, in the first phase, Tehran and Sistan-Baluchestan, in the second phase, Qazvin provinces suffer from heterogeneity respectively. The ultimate results of the research are indicative of some kind of developmental gap in the rural areas of the provinces to the point that except for Tehran that was omitted in the first step, over 7.4% are averagely developed, 51.85% deprived and 40.75% are highly deprived. To control the results and to increase the co-efficiency and certainty of the findings, the rural areas were evaluated through cluster method too. In this classification, the provinces were classified into five homogeneous groups sharing common characteristics. The comparison of the two models conveys a relative similarity between the findings or in other words identification of the attained levels among the provinces.
  • Mahmood Maham Page 117
    Where is suitable point to departure for analyzing social problems? And what are the backgrounds and factors of social evolutions? As a basic dividing we can study variety of concepts and theories in two paradigms: competition and cooperation. The logic of this division is explained in book of “Anthropology of yarygari(cooperation)”. This book is based on survey and exploratory researches by Morteza Farhadi, ph.D. Connected social interactions, backgrounds, definitions, conceptions and the related theories are presented and criticized. Moreover Yarygari (cooperation) is explained in three different types of “Khodyary” (voluntary contribution), “Hamyary” (cooperation), “Degaryary” (alternative contribution) besides some other types which are extracted from their combination. By Demonstrating role of cooperation as a rule of social order and analyzing social problems, his worthy effort has light up global structures of cooperation. The mentioned rule is not only decoding communication in human society but also among animals. This rule is less known in sociology and anthropology and its explanation of social problems is limited to a special viewpoint; competition. The effect of western’s competition paradigm led to publicizing the superiority of competition’s systems which invert social evolution in Iran and the countries like that. These countries are talented and productive in different types of tradition of cooperation (also culture of yarygari) and any misunderstanding of their condition causes false prescription. Studying the analyses of important subjects such as participation and political participation in Iranian culture especially the case of Iranian women are samples which show analyzing capacity of new findings and provide more explanations.
  • Sh. Kaskeh, Y. Mohebzadegan Page 165
    Today, board of trustees in universities and higher education Institutions has an essential role to enhance them to complex, dynamic and adaptive systems and legal evaluation of performance is one of the most effective tools for Improvement of their effectiveness. In this research paper, changes of combination and functions of the board of trustees investigated with the trend analysis from beginning of its foundation, and compare these functions with the similar institutions in the united state and Europe. The purpose of this study was evaluation of how boards of trustees have used the legal capacities after 1998. Finally the research presents differences between activities of boards of trustees before "Fourth Economic, Social, Cultural plan Act "and" Act of Goals, Functions and Structure of ministry of Science, Research, and Technology " and after them.