فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال چهل و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور پهلوان، مصطفی آذرخشی صفحه 11
    حدیث «ان الله خلق آدم علی صورته»، ازجمله مستندات صوفیه و عرفا است؛ چنانکه بارها مورد استناد مدون اصلی عرفان نظری، یعنی «ابن عربی» قرار گرفته است. او در مهمترین اثر خویش، یعنی «الفتوحات المکیه» تلاش کرده تا این روایت را هماهنگ با نظریه ی وحدت وجود نشان دهد؛ ازاین رو آن را در موضوعات گوناگون مربوط به نظریه ی مزبور مطرح کرده است. ابن عربی قائل است که ضمیر«ها» در «صورته» به خداوند برمی گردد؛ به همین جهت تمام توضیحات وی درباره ی این حدیث، مبتنی بر خلق انسان بر صورت خداوند است. حال آنکه با توجه به شان صدور این حدیث که در منابع کهن و معتبر ثبت و ضبط شده است، نمی توان ضمیر را به خداوند ارجاع داد؛ چنانکه توضیحات دانشمندان بزرگ درباره ی این حدیث، گویای آن است که ضمیر، به خداوند برنمی گردد. افزون بر آنکه مدلول آیات و روایات، تطبیق حدیث مذکور را با نظریه ی وحدت وجود، به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: ماخذ شناسی حدیث، فهم حدیث، ابن عربی، الفتوحات المکیه
  • سهیلا پیروزفر صفحه 35
    از مهم ترین و پرسابقه ترین دانش هایی که در حوزه ی مطالعات حدیثی مورد توجه بوده، دانش رجال است که بحث از حالات راویان را بر عهده دارد تا از صدور احادیث از معصوم (ع)، اطمینان حاصل گردد. محمدتقی شوشتری، دانشمند رجالی معاصر، در این علم، با نگاهی انتقادی، خوش درخشیده است؛ قاموس الرجال وی در واقع، تعلیقه و نقدی بر تنقیح المقال مامقانی است. شوشتری، به اشتباهاتی که از مرحوم مامقانی در استفاده و استناد به منابع و مصادر رجالی پیشین، سرزده و باعث برداشت های غلط شده، انتقاد کرده است؛ از جمله این که مامقانی، بدون توجه به برخی نکات، از همه ی منابع به یک شکل بهره برده است. در حالی که توجه به تفاوت های منابع پیشین، نقش مهمی در نحوه ی بهره گیری از هر کدام از آنها دارد. این مقاله، به اصول بهره گیری و شیوه های استفاده از منابع رجالی در کشف مذهب و حال راوی، راوی بودن فرد از معصوم و شیوه های تشخیص مشترکات و توحید مختلفات و اعتبار هر یک از این منابع پرداخته است.
    کلیدواژگان: قاموس الرجال، تنقیح المقال، محمد تقی شوشتری، مامقانی، منابع رجالی
  • علیرضا دل افکار، مجید معارف صفحه 55
    از جمله مسائلی که در بحث اثرگذاری قرآن بر پیدایش علوم ادبی مطرح است، بحث تاثیر قرآن در پیدایش علم لغت است. در این خصوص، دو دیدگاه مشخص بیان شده است؛ دیدگاه اول آن است که مایه ی همه مطالعات واژه شناختی، بی تردید قرآن است، و دیدگاه دوم، قائل است که به هیچ وجه نمی توان پذیرفت که آن همه قواعد دقیق و تعریفات روشن و سنجیده که در مباحث لغوی آثار خلیل و مانند او وجود دارد، بدون داشتن هیچ گونه سابقه و سر مشق قبلی، به این درجه از کمال رسیده باشد. طبق این دیدگاه، مسلمانان در چگونگی تدوین لغت نامه ها، از ملل دیگر تقلید کرده و از آنان اثر پذیرفته اند. بررسی دلایل هر دیدگاه، نشان خواهد داد که دلایل گروه دوم، برای اثبات مدعا قانع کننده نیست و مطالعه ی تاریخی آثار اولیه ی علم لغت، حاکی از آن است که اولین مباحث لغت شناسی، با واژگان قرآن آغاز گردیده و عامل اصلی در پیدایش این علم، ضرورت فهم قرآن بوده است.
    کلیدواژگان: لغت، لغت نامه، تاثیر قرآن، تدوین لغت
  • نهله غروی نایینی، حمید ایماندار صفحه 75
    علاوه بر ضروری بودن اکتساب پیش نیازهای تفسیری، توجه به آرای متقدمان، درباره ی مساله پیش نیازهای تفسیر لازم است. در این جستار، آشکار می شود که غالب مفسران، به آنچه در مقدمه ی تفسیرشان در مبحث پیش نیاز های تفسیر بیان داشته اند، در مقام عمل مقید نبوده اند. همچنین درباره ی علوم پیش نیاز تفسیر، بحث شده است؛ این علوم به هفت دسته ی کلی تقسیم گردیده که هر کدام، از زیرشاخه هایی تشکیل یافته اند. علوم مزبور عبارتند از: علوم عربیت، شامل علم لغت، صرف، نحو و بلاغت؛ علم حدیث؛ علم اصول فقه؛ علم کلام؛ علوم قرآنی؛ علم تاریخ؛ علم قرائات.
    کلیدواژگان: مفسران، پیش نیازهای تفسیر، مقدمه های تفاسیر، ارزیابی تفاسیر
  • عبدالهادی فقهی زاده، نرجس توکلی محمدی صفحه 93
    وقوع تشابه در آیات قرآنی و روایات معصومان(ع)، امری مسلم است که در اقتضای الفاظ و عربیت زبان ریشه دارد. موضوع تشابه آیات، از دیرباز، بحث های فراوانی را در علوم قرآنی به خود اختصاص داده است؛ اما تشابه روایات، ویژگی و فلسفه ی وجودی آن در دانش حدیث، چندان مورد توجه قرار نگرفته است؛ حال آن که بر اساس ادله ی روایی، انقسام روایات معصومان(ع) به محکم و متشابه، قطعی است. علاوه بر این، فلسفه ی وجود متشابهات روایی و راهکارهای فهم صحیح آنها نیز در دسته ای از روایات مطرح شده است. بر این اساس، «محکم» و «متشابه» مفاهیمی نسبی هستند که با میزان علم و جهل افراد، نسبت مستقیمی دارند. فلسفه ی وجود تشابه در روایات، به تفاوت سطح فهم مخاطبان، اقتضای الفاظ و افصح و ابلغ بودن کلام معصومان(ع) بازمی گردد که در این میان، نقش مجاز در ایجاد تشابه، به مثابه ی مهم ترین ابزار بیان معانی، حائز اهمیت ویژه است. از سوی دیگر، مجاز به دلیل اشتراکات معنایی با تشابه و نسبیت مفهوم آن ها، کارکردی موثر در محو و رفع تشابه از روایات دارد.
    کلیدواژگان: تشابه، روایات متشابه، مجاز، تاویل، اقتضای الفاظ، بلاغت معصومان(ع)
  • محمود کریمی، صالح زارعی صفحه 115
    مقاله ی حاضر، به بررسی جایگاه عهدنامه ی امیرالمومنین علی(ع) به مالک اشتر، در منابع اسلامی و ویژگی های آن می پردازد. در این پژوهش، منابع عهدنامه ی مالک، اعم از منابع شیعه و اهل سنت، جایگاه آن در منابع فقهی و تفسیری و شهرت آن در نقاط مختلف جهان اسلام، مورد بررسی قرار می گیرد. به علاوه، سند این عهدنامه مورد تدقیق قرار گرفته و دیدگاه های مختلف در این باره بیان می شود. این مقاله، در پایان، به مضامین و محتوای عهدنامه پرداخته و محورهای اصلی آن را مورد بحث قرار می دهد. سند صحیح و مضامین عالی عهد نامه، از جمله دلایل برجستگی خاص آن در بین نامه های نهج البلاغه است و جایگاه ویژه ای را در منابع اسلامی به آن اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: عهدنامه ی مالک اشتر، نهج البلاغه، سند عهدنامه، محتوای عهدنامه، منابع اسلامی
  • ابراهیم کلانتری صفحه 133
    در دو قرن اخیر، تحقیق پیرامون «ادراکات فراحسی» سهمی از پژوهشهای موجود در شاخه هایی از روان شناسی و علوم تجربی را به خود اختصاص داده و نتایجی نیز در باب امکان و چگونگی و فرآیند شکل گیری اینگونه ادراکات عرضه نموده است. مقاله ی حاضر که با روش کتابخانه ای، استنادی و تحلیلی فراهم شده است، این موضوع را از نگاه قرآن کریم به بررسی گذاشته است. بخش نخست این مقاله، به مباحثی درباره ی ادراک و انواع آن و همچنین چیستی و انواع ادراکات فراحسی اختصاص یافته تا زمینه برای بخش دوم، فراهم گردد. در بخش دوم به تطبیق برخی از آیات قرآن بر پاره ای از اقسام ادراکات فراحسی پرداخته شده است که بر اساس آن، می توان نتیجه گرفت که امکان و وقوع ادراکات فراحسی، مورد تایید قرآن کریم است. با توجه به اینکه فرآیند نزول و دریافت وحی نیز یکی از صادق ترین و کاملترین مصادیق بارز ادراک فراحسی به شمار می آید و قرآن کریم نیز خود در چنین فرآیندی پدید آمده است، نتیجه ی مورد نظر این نوشتار، از استحکام و قوت بیشتری برخوردار خواهد بود.
    کلیدواژگان: ادراک، ادراکات فراحسی، آیات، وحی، قرآن کریم
  • مهدی مردانی صفحه 153
    بیعت مردم با امام علی(ع)، یکی از صحنه های کم نظیر تاریخ است که در حیات سیاسی اسلام نقش مهمی داشت. اشتیاق بی سابقه ی مردم برای بیعت با امام علی(ع)، از یک سو و اعلان نصرت و حمایت اصحاب از سوی دیگر، همه چیز را برای یک بیعت فراگیر و پر شور آماده ساخته بود. لکن برخلاف انتظار، امام علی(ع) در نخستین عکس العمل خود، ضمن ایراد جملاتی، از قبول خلافت امتناع ورزید و آن را نپذیرفت. این سخن که در کلام 92 نهج البلاغه گزارش شده است، حرف و حدیث های فراوانی را به دنبال داشت و سوالات دوست و دشمن را نسبت به این موضع امام علی(ع) بر انگیخت. مقاله ی حاضر کوشیده است تا با بررسی سندی و متنی این کلام، اولا درستی انتساب این کلام به امام علی(ع) را به اثبات برساند و ثانیا با ارائه ی تحلیلی شایسته، حکمت این امتناع امام علی(ع) را بیان نماید.
    کلیدواژگان: امتناع از خلافت، بیعت، امام علی(ع)، نهج البلاغه
|
  • Mostafa Azarakhshi, Mansour Pahlavan Page 11
    The tradition attributed to the prophet that he said: «انّ الله خلق آدم علی صورته» (Verily God created Adam in his visage) is one of the bases of Sufis ideology and Ibn Arabī (Abū 'Abdillāh Muhammad ibn 'Alī ibn Muhammad ibn `Arabī), the founder of theoretical Sufism (irfan nazari), often refers to it in his works. In his most famous work named: The al - Futūhāt al-Makkiyyah, he attempts to show the correlation of this tradition and the doctrine of the unity of being (vahdat al-vojud). So in different themes of the doctrine, he cites that tradition «انّ الله خلق آدم علی صورته». He believes that the pronoun» «ها in صورته» «refers to God and so all his description of this tradition is on the base of Adam being created in God's visage and likeness. While according to “Sabab Wurud al-Hadith” mentioned in old authorized literature, the pronoun cannot be referred to God and the coherency of “doctrine of the unity of being” and this tradition is seriously challenged by Quranic thoughts and other traditions.
    Keywords: Hadith bibliography, understanding hadith, Ibn Arabī The Futūhāt al Makkiyya
  • Soheila Pirouzfar Page 35
    One of the most important and famous sciences in the field of tradition studies is the study of Rejal (Narrators of Hadiths) which dealss with the narrators’ status to ensure that the narrated traditions (Hadiths) are issued by the infallibles. Mohammad Taqi Shoushtari was an outstanding contemporary biographical evaluation scientific who had critical viewpoint in this field. His Qamoos al- Rejal, in fact, was a criticism to Mamaqani’s Tanqih al- Maqal. Shoushtari criticized the mistakes done by Mamaqani in applying and referring to the former Rejali sources which led to other misunderstandings. For instance, Mamaqani without noticing the differences between the former sources has equally applied all sources while noticing the differences plays an important role in applying them. This article studies the principles and methods of applying the Rejali sources to discover the narrators’ religion and status, narrating from the infallibles, methods of recognizing the common points, the unity of the differences, and the authority of the sources.
    Keywords: Rejal (narrators of Hadiths), Mohammad Taqi Shoushtari, Qamus al Rejal, Mamaqani, Tanqih al Maqal, Rejali sources
  • Alireza Delafkar, Majid Maaref Page 55
    Among the questions under consideration on the subject of the influence of Quran over the shaping of literary sciences, is the subject of the influence of Quran over the shaping of lexicography. In this case, two distinct viewpoints have been explained: the first viewpoint is that the source of all lexicographic studies is undoubtedly the very Quran, and the second viewpoint is that it is nowise acceptable that such accurate rules and clear and judicious definitions existing in the lexicographic and linguistic topics in the works of al-Khalil and his counterparts, could attain such grade of perfection without any preceding background and sample. According to this viewpoint, Moslems imitated the methods of other nations in compiling lexicons and were impressed with them. The assessment of the arguments of both viewpoints demonstrates that the proofs of the second party is not convincing of their claim, and the historical study of early lexicographic works indicates that the first lexicographic topics begin with the vocabulary of Quran, and the principal factor in the shaping of this science is the very necessity of the understanding of Quran.
    Keywords: Word, lexicon, the influence of Quran, compiling lexicons
  • Nehle Gharavi Naeini, Hamid Imandar Page 75
    Besides the necessity of gaining the prerequisites of tafsir, the views of the early scholars about these prerequisites also had to be considered. The present article is to make clear that most of the exegetes did not really meet the prerequisites mentioned in their own preface. It also discuses about the preliminary sciences to tafsir which may be classified into seven general groups with some subdivisions which are as fallows: Arabic grammatical sciences including: al-luġah (language/lexicon),at-taṣrīf (morphology),an-naḥw (syntax), al-balāġah (rhetoric); Science Of Hadith; Science Of Uṣūl al-fiqh (the principles of jurisprudence); 'Ilm al-Kalam (Muslim scholastic philosophy(;Quranic Sciences; the Science of History; the Science of qirā'āt (reading).
    Keywords: commentators, requirements of interpretation, introduction of interpretations, evaluation of interpretations
  • Abdolhadi Fiqhizade, Narjess Tavakkoli Muhammadi Page 93
    Occurrence of ambiguity in Quranic verses and narratives is incontestable, and it depends on demand of words and the nature of Arabic language. The subject of ambiguity in verses has been discussed in Quranic sciences, but the ambiguity in narratives, its quality and its reason of being have not been attended in Hadith sciences; whereas, based on narratives reasons, cleavage of narratives into "ambiguous" and "substantial" narratives is incontestable. Moreover, the reasons of essence of ambiguous narratives and the ways for right understanding them are noted in a lot of narratives. So, "ambiguous" and "substantial" narratives are relative terms that concern on men´s knowledge and ignorance steps. The reasons of essence of ambiguity in narratives are: difference of men´s understanding steps, demand of words and eloquence of Imam's words. At the same time, the role of metaphor in appearance of ambiguity, as the most important tool for explanation of purports, is grand. Again because of confederacy between the metaphor and ambiguity, it has an effective role in obviation ambiguity from narratives.
    Keywords: Ambiguity, Ambiguous narratives, Metaphor, Esoteric interpretation, Demand of words, eloquence of Imam's words
  • Mahmud Karimi, Saleh Zarei Page 115
    The present article deals with the position and features of Imam Ali´s instructions to Malik al- Ashtar in Islamic sources. It studies the sources of Imam Ali´s instructions to Malik including Sunni and Shiite ones, their position in jurisprudential and exegetical sources, and their popularity in different parts of the Muslim world. Furthermore, taking the chain of transmission of these instructions into careful account, different views are stated in this regard. The article finally discusses the contents and main points of the instructions. The sound chain of transmission and the sublime teachings of these instructions have given rise to the high prominence of this letter among other letters of Nahj al- Balagha, and to its specific position in Islamic sources.
    Keywords: Instructions to Malik al Ashtar, Nahj al Balagha, chain of transmission of Nahj ul, Balagha, contents of instructions, Islamic sources
  • Ebrahim Kalantari Page 133
    Research on the “Super sensory perception” has acquired a share in the ongoing study in the branches of psychology and experiential sciences for the two recent centuries. Novel results have been achieved as to the possibility and the course of formation of such perceptions. Having assumed an analytical-documentary approach making use of library books, this paper goes to deal with the issue in the light of the Quran. In the first part, the author focuses on issues on perception such as kinds of perception, the quiddity of perception, and the kinds of super sensory perception in order to pave the way for the second part. In the latter part, some verses of the Quran are applied to some kinds of super sensory perceptions concluding accordingly that the Quran confirms the possibility and the occurrence of those perceptions. Viewing the fact that revelation and the course of receiving it is one of the most evident cases of super sensory perception - and Quran being revealed in such a course-, the expected conclusion would be of more strength and soundness.
    Keywords: perception, super sensory perception, verses, revelation, the Glorious Quran
  • Mahdi Mardani Page 153
    People's allegiance to Imam Ali (AS) is one of the interesting scenes of history which has had a critical role in political life of Islam. People's enthusiasm for allegiance to Imam Ali (AS) and also, supporting of Imam's companions had prepared everything for a public allegiance. But contrary to expectation, Imam Ali (AS) in a speech refused to accept the caliphate. This speech that has been reported in the Speech 92 of Nahj ul Balagha, has created many questions. Hence, this article has tried to prove veracity of relation of this speech with Imam Ali (AS) firstly and to explain wisdom of Imam Ali's refusal of the caliphate secondly.
    Keywords: Refusal of the caliphate, Allegiance, Imam Ali (AS), Nahj ul Balagha