فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال پنجاه و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاه و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسام قربانی، محمود واعظی* صفحات 259-279
    ترجمه پیام قرآن اثر محمد اسد، ترجمه ای کامل از تمام سوره های قرآن و به ترتیب مصحف است. پرسش مهم قابل طرح درباره این ترجمه این است که ترجمه پیام قرآن به لحاظ میزان وفاداری به متن چه وضعیتی دارد. نوشته حاضر کوشیده است با روش توصیفی-تحلیلی و بررسی نمونه هایی از عملکرد محمد اسد در ترجمه آیات و تطبیق آن ها بر الگوی ترجمه نیومارک، به پاسخی قانع کننده در این راستا دست یابد. نتیجه آنکه مترجم همواره در ترجمه خود سعی بر یافتن معادل مناسب برای اصطلاحات دینی داشته و تا حد زیادی در این امر موفق بوده و در مواردی که از یافتن معادل عاجز مانده است، توضیحاتی را در حاشیه ارائه می دهد. در بحث از مشترک لفظی، عموما سیاق کلام را در نظر دارد، اما در برخی موارد از سیاق غافل شده است. همچنین، برای ترجمه استعاره، عملکرد یکسانی نداشته و از شیوه های گوناگونی بهره برده است.
    کلیدواژگان: پیام قرآن، ترجمه انگلیسی قرآن، محمد اسد، مشکلات ترجمه، معادل یابی
  • حامد نظرپور* صفحات 281-301
    مسئله حروف مقطعه یکی از مسائل مهمی است که مفسران قرآن کریم با رویکردهای مختلف، به آن پرداخته اند. ملاصدرا و ابن برجان دو متفکری هستند که در این باره بحث کرده اند و دیدگاه آن ها قابل مقایسه است. هدف این مقاله بررسی دیدگاه ملاصدرا و ابن برجان درباره حروف مقطعه با رویکرد مقایسه ای و به روش اسنادی و توصیفی-تحلیلی است. یافته ها بیانگر تبعیت و تاثیرپذیری ملاصدرا از ابن سینا و عین القضات است؛ ولی دیدگاه ابن برجان درباره ماهیت کلی حروف مقطعه، جدید است. ملاصدرا قائل به دلالت این حروف بر مراتب موجودات است. ابن برجان این حروف را واسطه کتاب مبین و قرآن می داند که بر اسماء الله دلالت دارند. دیدگاه این دو متفکر درباره امکان فهم حروف مقطعه، مجمل دانستن این حروف، مطرح کردن قسم، دلالت الم بر اسماء الله و دلالت یس بر انسان کامل شباهت دارد و درباره ماهیت کلی حروف مقطعه، معنایابی جزئی آن ها، میزان استناد به آیات قرآن و تاثیرپذیری از دیگران متفاوت است. رویکرد دو متفکر (فلسفی/عرفانی) نقش اساسی در پیدایش شباهت ها و تفاوت ها دارد. نقدهایی نیز به نظرات آن ها وارد است.
    کلیدواژگان: ابن برجان، حروف مقطعه، کتاب مبین، مراتب موجودات، ملاصدرا
  • مریم قبادی* صفحات 303-317
    بخشی از مناطق نامکشوف «تاویل» در سنت اسلامی، سوابق تاویل گرایی در میراث تفسیری است، تا جایگاه، روند کم وکیف توجه به ابعاد، ظرفیت های ناشناخته و ابواب ناگشوده آن در میان مفسران مسلمان، امکان ترسیم یابد و نیز روشن شدن نقاط ضعف و قوت مفسران در این خصوص و تمهید زمینه ورود به مباحث نوین هرمنوتیکی. تحلیل انتقادی گونه های تاویل آیات در لطائف الاشارات، گامی به سوی این چشم انداز بلند است. این سخن، با گونه شناسی تاویلات قشیری، در پی ارائه خوانشی انتقادی از این گونه ها با روشی تحلیلی- توصیفی به این نتیجه رسیده است که قشیری در لطائف الاشارات، شانی ادیبانه، هنری و صوفیانه دارد. لذا، تاویل های ذوقی او نسبت به تاویل های صحیح و اصولی اش بسامد بالاتری دارند. از میان تاویل های صحیح، بیشترین شمارگان، به «بیان لایه های زیرین معنایی آیات»، آنگاه «بیان مصادیق عینی» اختصاص یافته است. اما از گونه «معنای محتمل از میان چندین معنای احتمالی» خبری نیست. به رغم شورآفرینی و اثربخشی او در مخاطبان نسبت به تعالیم قرآنی، اما برخی تاویل های سطحی، دور از ذهن و ساده انگارانه او با شان علمی اش سازگاری ندارد و راهی به توجیه ندارد.
    کلیدواژگان: اشاره، تحلیل انتقادی گونه ها، قشیری، گونه های تاویل، لطائف الاشارات
  • فرزانه اسلامیان*، منصور پهلوان، مجید معارف صفحات 319-347
    دیدگاه تفاسیر جنسیتی (قرائت های مردگرایانه و زن گرایانه از قرآن) به شدت به مبانی انسان شناسی مفسران آن ها در رابطه با طبیعت زن متکی است و اختلاف آراء در این تفاسیر به تفاوت در این مبانی بر می گردد. پژوهش حاضر با روشی توصیفی تحلیلی درصدد است دریابد، مهمترین این مبانی چیست و تصویری که از هویت فردی و اجتماعی زن ارائه می دهند بر چه مستنداتی استوار است. با تقریر این مبانی به دست آمد که این دو خوانش از قرآن، تلقی متمایزی از مفاهیم هویت جنسی و جنسیتی، تساوی حقوق و تشابه حقوق، عدالت استحقاقی و عدالت مساواتی، تکلیف محوری و حقوق محوری داشته، قرائت های مردگرایانه، با تقدم هویت جنسی بر هویت انسانی، برتری مردان بر زنان و تبعیض جنسیتی را امری طبیعی و موهبتی الهی جلوه داده ، خواهان ایستایی ظهور زنان در عرصه های مختلف فعالیت های انسانی است. در مقابل، قرائت های زن گرایانه با تاکید بر عدالت جنسیتی و نگاه تاریخی به نظام خانواده، تبعیض جنسیتی را امری فرهنگی دانسته، خواهان استقلال زن در ورود به عرصه های کلان سیاسی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: شاخص های معرفتی، قرائت زن گرایانه، قرائت مردگرایانه، مبانی انسان شناسی، هویت زن
  • مریم الهیاری نژاد، مهدی مطیع*، امیر احمدنژاد صفحات 349-374
    غالیان اولین گروه از جریان های تاویل گرا در تاریخ شیعه هستند که با وارد کردن اندیشه های غلوآمیز در متون تفسیری و حدیثی شیعه، سبب بدعت گذاری در معارف اسلامی گردیده اند. غالیان دارای دو گروه الحادی و غیر الحادی بوده که هرکدام با پیش-فرض های خاص خود، وارد تفسیر قرآن شده و آیات قرآن را به نوعی تاویل و تفسیر کرده اند. لذا شناخت مبانی و روش های تفسسیری غلات در جهت شناساندن بهتر و بیشتر غالیان اهمیت زیادی دارد.
    این مقاله درصدد است روایات غالیان در تفاسیر شیعی قرآن کریم را استخراج نموده و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی- انتقادی مبانی و روش های غالیان را بررسی و با کمک ابزارهای نقد حدیث به نقد و اعتبارسنجی آن ها بپردازد. با استخراج روایات سران غالی روشن گردید که اکثریت احادیث سران غلات در تفاسیر شیعی دارای اشکالات اساسی در سند و متن احادیث اند و محتوای بسیاری از آن ها با اصول و فروع شریعت در تعارض اند.
    کلیدواژگان: تفاسیر قرآن کریم، روایات، روش ها، مبانی
  • طیبه توسلی* صفحات 377-396
    هدف انجام این پژوهش بررسی شیوه های شش گانه اصلاح رفتار به ترتیب شامل: 1. پیشگیری؛ 2. عفو و صفح؛ 3. انذار؛ 4. ملامت؛ 5. طرد و 6. عقوبت، در «تربیت تادیبی» با توجه به آیاتی از سوره یوسف است.
    روش تحقیق در شناخت واژگان اصلی، روش تحلیل مفهومی و در استنباط شیوه های اصلاح رفتار، روش استنتاج است. متن مورد مطالعه، آیات چندی از سوره یوسف است که شیوه های اصلاح رفتار را از جانب یعقوب نبی (ع) نسبت به فرزندان خطاکارش نشان می دهد. یافته های تحقیق نشان می دهند که شیوه های اصلاح رفتار، اساسا، صورتی تادیبی دارند و از مراحل ملایم و هماهنگ با طبیعت متربی شروع شده و به مراحل سخت، از لحاظ تحمل روانی برای او منتهی می گردند. ترتیب آیات نشان می دهد که یعقوب نبی (ع) از چهار مرحله اول، در اصلاح بدرفتاری پسرانش استفاده کرده است، اما دو مرحله بعدی یعنی طرد و عقوبت در آموزه های اخلاقی و تربیتی وی کاربردی ندارند. همچنین شیوه های ضمنی چون: تفهیم خطا، هشیاری، رفتار حکمت آموز از جانب مربی؛ دادن حق انتخاب، ابتکار و میدان عمل به متربی و در نهایت استفاده از زبان تلویحی بین اعضای خانواده، از روش های موثر در اصلاح رفتار است.
    کلیدواژگان: اصلاح رفتار، تربیت اخلاقی، تربیت تادیبی، سوره یوسف
  • فرهاد نعمتی* صفحات 399-417
    نام محمد بن ابراهیم بن اسحاق طالقانی در برخی از روایت های آثار صدوق وجود دارد. منابع روایی و رجالی متقدم امامیه داده های کمتری از این محدث ارائه کردند. پژوهش پیش رو با هدف شناسایی فرد یاد شده و نیز تبیین چرایی مراجعه صدوق به این فرد در شهر ری برای نقل روایت شکل گرفت. یافته ها نشان دهنده امامی بودن این محدث است که گزارش های صدوق از وی در موارد زیادی با روایت های منابع دیگر همخوان است. روایاتی مرتبط با کلام، اخلاق، فضائل برخی ماه ها، اخبار تاریخی درباره معصومان به ویژه حضرت حجت(ع)، برخی نصوص ائمه نظیر حدیث لوح و از همه مهم تر نص امام حسن عسکری(ع) بر فرزندش، دیدار با حسین بن روح نوبختی، بخشی از اخبار وی است. حجم بالای روایات و وجود اساتیدی مانند محمد بن همام عالم نامی امامیه، احمد ابن عقده و عبدالعزیز بن یحیی مورخ شیعه اهمیت دو چندانی به محمد بن ابراهیم طالقانی می بخشد.
    کلیدواژگان: امامیه، ری، شیخ صدوق(ره)، قم، محمد بن ابراهیم بن اسحاق طالقانی
  • کاظم استادی* صفحات 419-442
    یکی از داستان هایی که پیرامون محدث نوری و کتاب فصل الخطاب در چند دهه اخیر مطرح شده، داستان «انگیزه انگلیسی» تالیف فصل الخطاب است؛ که گفته شده محدث نوری، فریب سیاست های ضداسلامی دولت انگلستان برای تفرقه میان مسلمین را خورده، و این کتاب را به تحریک کارمند جاسوس سفارت انگلیس نوشته است. این داستان توسط آیت الله مرعشی نجفی به نقل از سردار کابلی، توسط چند نفر از علمای معاصر همانند: شبیری زنجانی، منتظری، آصف محسنی، صادقی تهرانی، نقل شده است. در پژوهش های جدید، مشخص شده که انتساب این داستان به محدث نوری، نادرست است. اکنون برای بازشناسی ماجرای واقعی داستان، لازم است بررسی شود: 1. روایت های داستان انگیزه تالیف فصل الخطاب چگونه و دارای چه بخش های متفاوتی می باشد؟ 2. اطلاعات و داده های این داستان، چه سرنخ هایی را به ما برای کشف واقعیت داستان می دهد؟ 3. آیا اطلاعات این داستان با شواهد تاریخی دیگر و مرتبط با عصر محدث نوری و سردار کابلی، هماهنگ است؟ 4. این داستان را، می توان با چه واقعه تاریخی تطبیق داد؟ در پژوهش پیش رو، با بررسی داده های داستان و تجزیه و تحلیل اطلاعات آن، و دقت در اطلاعاتی که ناهماهنگ با تاریخ و زندگی حاجی نوری هستند، مشخص شد که که بخش اعظم داستان آیت الله مرعشی منقول از سردار کابلی، داستانی پیرامون جریانات کتاب «مسالک المحسنین» در دوره مشروطه ایران و مخالفت شیخ فضل الله نوری با این کتاب می باشد؛ و ناقل داستان، دو داستان مختلف (که پیرامون دو نوری، دو سید و دو کتاب متفاوت بوده است) را، باهم مخلوط نموده است.
    کلیدواژگان: اتابک، تحریف قرآن، شیخ فضل الله نوری، طالبوف، مسالک المحسنین
  • سیدمحمدرضا حسینی نیا*، مهدی محمودی صفحات 445-467
    ارشاد القلوب الی الصواب اثر عالم بزرگ شیعه حسن بن ابی الحسن محمد دیلمی در موضوع اخلاق است که دربردارنده مواعظ و نصایح از قرآن و حدیث و بزرگان گذشته است که علما و دانشمندان شیعه آن را مورد ستایش قرار داده و به آن اعتماد نموده اند. باتوجه به اینکه مهم ترین ویژگی این کتاب، بیان گرم، شیوا و اثربخش در واعظی و پندآموزی است، به نظر می رسد این کتاب می تواند منبع ارزشمندی در زمینه پندآموزی باشد.ازاین رو اعتبارسنجی کتاب ارشاد القلوب، هدف اصلی این نوشتار است. اکنون این سوال مطرح است که احادیث موجود در این کتاب در چه درجه ای از اعتبار قرار دارد؟ پژوهش حاضر به منظور پاسخ به این سوال با روش تحلیلی توصیفی به بررسی کتاب ارشاد القلوب پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که این کتاب علاوه بر شیوه سخن وری دلپذیر مولف، احادیث کتاب با ملاک شهرت روایی گردآوری شده و با توجه به ضعف هایی که در آن وجود دارد، جزءکتب در رتبه سوم شیعی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، دیلمی، شاخص ها، ارشاد القلوب
  • محمد عترت دوست*، سیده رقیه سجادی، پروین بهارزاده صفحات 471-492
    خطبه حضرت زهرا(س) پس از رحلت پیامبر خدا(ص) که در مسجد بیان شده و به نام خطبه فدکیه مشهور گشته، یکی از معتبرترین نصوص دینی و در عین حال، یکی از مهم ترین اسناد باقی مانده از تاریخ صدر اسلام است که به خوبی اوضاع جامعه اسلامی در آن شرایط را به تصویر می کشد. حضرت زهرا(س)، به عنوان فردی مطلع از معارف حقیقی دین اسلام و آگاه به مسائل زمان خود، در این خطبه به آسیب شناسی جامعه پرداخته و ضمن برشمردن مشکلات و ریشه یابی آن ها، راهکارهای خروج از وضعیت نامطلوب را بیان می کنند؛ ولیکن متاسفانه این مباحث تاریخی و مورد نیاز جوامع اسلامی، به علت طرح بحث از مسئله فدک در انتهای خطبه، تحت تاثیر آن قرار گرفته و این پیش فرض برای اکثریت ایجاد شده است که گویا دغدغه آن حضرت(س) صرفا بازپس گیری میراث پدری بوده و به همین دلیل به حاکم وقت جامعه اسلامی اعتراض نموده است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا و تکنیک تحلیل مقوله ای تلاش گردیده با شناسایی دقیق موضوعات اصلی و فرعی خطبه، مقوله های مهم مطرح شده در متن را کشف کرده و ساختار هندسی محتوای خطبه را ترسیم کنیم. نتایج تحقیق نشان می دهد که اصلی ترین مقوله های این خطبه، آسیب شناسی جامعه اسلامی و بیان راهکارهای خروج از آن می باشد و تنها بخش اندکی از خطبه که در واقع پاسخ اجباری به سوال ابوبکر بوده، به موضوع فدک و اثبات حق ارث فرزندان انبیاء اختصاص دارد. رهآورد استفاده از روش تحلیل محتوای مقوله ای در این پژوهش، ترسیم دقیق محتوای خطبه به همراه تشریح ابعاد مختلف هر بخش به منظور فهم دقیق و کامل نصوص دینی است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی جامعه اسلامی، تحلیل محتوای مقوله ای، حضرت زهرا (س)، خطبه فدکیه، ساختار هندسی
  • آزاده عباسی* صفحات 495-509
    مقوله مجمل و مبین ازجمله مباحث مهم در علوم قرآن، ادبیات عرب و اصول فقه استکه توجه به آن در فهم آیات قرآن سهم به سزایی دارد. بازخوانی منابع کهن حکایت از آن داردکه وجود عواملی چند دریک عبارت می تواند زمینه ساز اجمال درکلام باشد؛ فهم دقیق یک متن، نیازمند خروج عبارت از ابهام است که معمولا با بهره گیری از مبین ها اتفاق می افتد. چگونگی مواجهه هریک از مفسرین با آیات مجمل براساس شیوه تفسیری آن ها متفاوت است؛ دراین میان اندیشه ها و نیز نحوه مواجهه علامه طباطبایی به عنوان مفسر شهیر معاصر و احیاگر روش تفسیری قرآن به قرآن، دارای اهمیت ویژه ای است. پژوهش حاضر در تلاش است با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر داده های محتوایی تفسیر المیزان به این مهم دست یابد که علامه با آیاتی که در آن ها یکی از اسباب اجمال وجود دارد، چگونه برخورد داشته اند. به نظر می رسد علامه در مواجهه با آیات مجمل شیوه ای منحصر به فرد دارند.
    کلیدواژگان: المیزان، شیوه تفسیری، علامه طباطبایی، مبین، مجمل
  • فاطمه ونکی، فتحیه فتاحی زاده*، محمد کاظم رحمان ستایش صفحات 511-533
    بیان «تبیین فهرستی» از تفکیک شفاهی و مکتوب و نفی سنت شفاهی از فرهنگ شیعی، بیانی به ظاهر مختلف است که این نوشتار با نظر به تفاوت درس گیری نونگاشته ها و بازنشر آن ها خوانشی همسو با فهم جریانی از آن ارائه داده و زیرساخت های اساسی آن را تحت عناوین مصونیت متن مکتوب و نیز تاثر فرایند درس گیری حدیث از دو مقوله میزان شمار راویان و فاصله زمانی از صدور نص، طبقه بندی کرده است. تحلیل انتقادی این زیرساخت ها و استدلال های مبتنی بر آن، اولا مصونیت نسبی متن مکتوب نسبت به نقل شفاهی و ثانیا عدم تاثیر میزان شمار راویان بر فرایند نقل شفاهی و مکتوب را نشان می دهد؛ زیرا برخلاف مدعای این رهیافت، اولا کثرت شمار راویان، امکان بیشتری برای به دست دادن نویسه های حدیثی فراهم می کند؛ ثانیا نمی توان امکان رواج نقل شفاهی را در دوره ای متقدم تر ادعا کرده و در دوره ای متاخرتر منتفی دانست.
    کلیدواژگان: اجازات شیعه، تبیین فهرستی، جریان توسعه گرا، سماع و قرائت، شفاهی و مکتوب
|
  • Hesam Ghorbani, Mahmoud Vaezi * Pages 259-279
    “The Message of the Quran'” by Muhammad Asad is a complete translation of all the Suras of the Quran in accordance with the Mushaf order. An important issue related to this translation is its status in terms of textual fidelity. Using examples of Asad's performance in translating verses and fitting them to Newmark's translation model, this article attempts to answer this question convincingly. It concludes that the translator attempted to find appropriate equivalents for religious terms in his translation, and was largely successful. In cases where he could not find an equivalent, explanations were added in the margins. In discussing verbal commonalities, he generally considered the context of the word, although in some cases he did not. He also did not follow the same pattern in translating metaphors, but used different methods.
    Keywords: The Message of the Qur'an, English Translation of the Qur’an, Mohammad Asad, translation problems, Finding Equivalents
  • Hamed Nazarpour * Pages 281-301
    The issue of Disjointed Letters (Al-Hurūf al-Muqatta'a) is one of the important issues dealt with by the commentators of the Holy Qur'an in different approaches. Mullā Sadrā and Ibn Barrajān are two thinkers who have discussed this, and their views are comparable. The purpose of this article is to examine Mullā Sadrā's and Ibn Barrajān's views on disjointed letters using a comparative approach and a documentary and descriptive-analytical method. Findings show the following and influence of Mullā Sadrā by Avicenna and ‘Ayn al-Qudāt. However, Ibn Barrajān's view on the general nature of Disjointed Letters is new. Mullā Sadrā believes that these letters indicate the ranks of beings. Ibn Barrajān considers these letters to be the medium of the Clear Book and the Qur’an, indicating the names of Allah. The views of these two thinkers are similar in terms of the possibility of understanding Disjointed Letters, grouping them together, suggesting oaths, the signification of A-L-M on the names of Allah, and the signification of Y-S on the perfect human being, and they differ in terms of the general nature of Disjointed Letters, their partial meaning, the extent of quoting verses of the Qur'an, and the influence of the others. The approach of the two thinkers (philosophical/mystical) plays a significant role in the emergence of similarities and differences. There are also critical comments on their views.
    Keywords: Disjointed Letters, Ibn Barrajān, Levels of Creatures, Mullā Sadrā, Clear Book
  • Maryam Ghobadi * Pages 303-317
    Among the unexplored aspects of “interpretation” in the Islamic tradition, an important area is the origin of “hermeneutics” from the heritage of exegesis. It can shed light on the dimensions, capabilities, and unexplored chapters of Muslim commentators while highlighting their strengths and weaknesses. In this way, it paves the way for the introduction of new hermeneutical themes. To pursue this broader perspective, a critical analysis of the different ways of interpreting verse in Latā’if al-'Ishārāt serves as a crucial step. By typologizing Qushairī's interpretations and subjecting them to a critical reading using the analytical-descriptive method, this study concludes that Qushairī occupies a prominent literary, artistic, and Sufi position within the Latā’if al-'Ishārāt. As a result, his aesthetically pleasing interpretations are more common than his precise and principled ones. In the case of precise interpretations, the majority focus on presenting the underlying semantic layers of the verses, followed by giving objective examples. However, the notion of "possible meaning among several possible meanings" is missing. Despite his ability to captivate audiences with his sensationalism and effectiveness in conveying the teachings of the Quran, some of his superficial, far-fetched, and simplistic interpretations do not live up to his scholarly reputation and cannot be justified.
    Keywords: Qushairī, Latā’if al-'Ishārāt, note, Types of Commentary, Critical Analysis of Types
  • Farzaneh Eslamian *, Mansour Pahlevan, Majid Maaref Pages 319-347
    The view of gender interpretations (male and female readings of the Quran) is related to the anthropological foundations of their interpreters about the nature of women. The different opinions in these interpretations are based on the differences in these foundations. This study uses the descriptive-analytical method to identify these foundations and their documents to represent women’s individual and social identity. The results show that these two readings of the Quran have different understandings of the concepts of sexual and gender identity, equality and parallel rights, meritorious and egalitarian justice, and dutiful and rights-based interpretation. Masculinist readings, which prioritize gender identity over human identity, have made the superiority of men over women and discrimination on the basis of gender a natural thing and a divine gift that demands stability in the appearance of women in various spheres of human activity. Feminist readings, on the other hand, which emphasize gender justice and a historical view of the family system, view gender discrimination as a cultural problem and call for women’s independence in entering the political and social spheres.
    Keywords: Anthropological Foundations, Epistemological Indicators, Feminine Reading, Masculine Reading, Woman’s Identity
  • Maryam Allahyarinejhd, Mahdi Motia *, Amir Ahmadnezhad Pages 349-374
    The exaggerators (Ghulāt) were the first group of interpretive currents in Shiite history to introduce heresy into Islamic teachings by incorporating their exaggerated ideas into Shi'i interpretive and hadith texts. They were divided into two groups of atheists and non-atheists, each of whom entered Quranic interpretation with their own presuppositions and interpreted the verses of the Quran according to their own methods. Therefore, it is very important to know their bases and methods of interpretation in order to recognize them better. In this article, an attempt is made to extract the exaggerations in Shi'a Quranic commentaries. Using the descriptive-analytical-critical method, their foundations and methods are examined and criticized and validated with the help of hadith criticism tools. Based on the hadiths of the great exaggerators, it is found that most of their hadiths in the Shi'ah commentaries have fundamental problems in terms of sanad and hadith text. In addition, the contents of many of these narratives are in conflict with the principles and branches of Shari'a.
    Keywords: Commentaries of the Holy Qur’an, Narratives, Methods, foundations
  • Tayyebeh Tavassoli * Pages 377-396
    This research aims to explore the sextet methods of behavior improvement within corrective education, focusing on 1) prevention, 2) remission and pardon, 3) injunction, 4) reproach, 5) driving away, and 6) punishment, as depicted in some verses of Surah Yousuf (as). The research method involves conceptual analysis to clarify keywords and references in order to understand these behavior improvement methods. The selected text comprises verses from Surah Yousuf (as) that demonstrate the approaches used by the Prophet Jacob (as) in guiding his erring children. Findings reveal that the methods of behavior improvement are basically corrective, starting from gentle guidance harmonizing with the educator's nature and leading to more assertive approaches, in terms of psychological tolerance. The order of verses shows that the Prophet Jacob (as) employed the first four stages to improve his sons' behavior, but did not resort to the subsequent two stages, i.e. driving away and punishment. Moreover, implicit methods, such as explaining mistakes, exhibiting conscious and wise behavior as an educator, allowing the educated the right of election, innovation, function, and field of action, and finally the use of implicit language among family members, also contribute to behavior improvement.
    Keywords: Behavior Improvement, Moral Education, Corrective Education, Surah Yousuf (AS)
  • Farhad Nemati * Pages 399-417
    The name "Muhammad ibn Ibrahim ibn Ishᾱq Tᾱliqᾱnῑ " is found in some narratives of the works of Sheikh Sadough, while the early Imᾱmῑ narrative and religious sources provided less data about this muhaddith (traditionist/hadith scholar). This study aims to recognize him and explain why Sadough referred to him in Ray for quoting narratives. Findings show that he was Imᾱmῑ and the reports by Sadouq about him are consistent with the narratives of other sources in many cases. Narratives related to theology, ethics, virtues of some months, historical news about the Infallibles (AS), especially Imam Mahdi (AS), some texts of Imams such as Hadith al-Lawh and most importantly the text of Imam Hassan Askari (AS) to his son, and finally the meeting with Hossein Ibn Rooh Nowbakhtῑ are some of his news. His vast numerous narrations and some professors such as Muhammad bin Hammᾱm, a well-known Imᾱmῑ scholar, Ahmad Ibn 'Uqda, and the Shiite historian Abdul 'Aziz bin Yahya, increase the importance of Muhammad bin Ibrahim Tᾱliaᾱnῑ.
    Keywords: Muhammad bin Ibrahim bin Ishaq Taleghani, Sheikh Sadough, Imamiya, Qom, Ray
  • Kazem Ostadi * Pages 419-442
    A story that have been raised about Muhaddith Nourῑ and his book Fasl al-Khitᾱb is concerned with "the British motivation" that caused him to compile Fasl Al-Khitᾱb; Accordingly, he was deceived by British anti-Islamic policies in making division between Muslims and consequently wrote this book at the instigation of a spy-employee of the British Embassy. This story was narrated by Ayatollah Mar'ashῑ, quoting from Sardar Kᾱbulῑ, by several contemporary scholars such as Shunairῑ Zanjᾱnῑ, Muntazirῑ, Ᾱsif Muhsinῑ, and Sᾱdiqῑ Tehrᾱnῑ. The recent scholarly writings prove that this story has been incorrectly attributed to Muhaddith Nourῑ. In order to recognize the true story, it is necessary to examine: 1- What are the narratives of the story of motivation to compile Fasl al-Khitᾱb and what are their different parts? 2- What clues does the information of the story give us to discover the truth? 3- Is the information of the story compatible with other historical evidence related to the era of Muhaddith Nourῑ and Sardᾱr Kᾱbulῑ? 4- What historical event can this story be compared to? This research, through examining the data of the story and analyzing its information, as well as, being careful about the information that is inconsistent with the history and life of Haji Nourῑ, determines that the major part of the story of Ayatollah Mar'ashῑ, quoting from Sardᾱr Kᾱbulῑ, is a story about the events of the book "Masᾱlik al-Muhsinῑn" in the Iran's Constitutional period and Sheikh Fazlullah Nourῑ's opposition to this book; in fact, the narrator of the story has mixed two different stories (which revolved around two Nourῑs, two Sayeds, and two different books).
    Keywords: Distortion of the Qur'an, Talibov, Masᾱlik al-Muhsenῑn, Sheikh Fazlollah Nourῑ, Atᾱbak
  • Seyed Mohammadreza Hoseininia *, Mahdi Mahmoudi Pages 445-467
    The book "'Irshᾱd al-Quloub ilᾱ al-Sawᾱb," by the great Shiite scholar Hassan bin Abi al-Hassan Muhammad Daylamῑ on ethics, contains sermons and advices from the Qur'an, Hadith and early scholars, which has been praised and concerned by Shiite scholars. Since the most important feature of the book is its warm, eloquent and effective expression in preaching and teaching, it seems that it can be a valuable source in the field of education. Accordingly, this paper mainly aims to evaluate its validity, based on the question: "What is the level of validity of its hadiths?" This research analyzes the book 'Irshᾱd al-Quloub based on the descriptive-analytical method. Findings reveal that, in addition to the author's pleasant talking method, hadiths of the book have been collected through the criterion of narrative fame. Also, due to some narrative weaknesses within the book, it ranks in the third place among Shiite books.
    Keywords: validation, 'Irshᾱd al-Quloub, Daylamῑ, Criteria
  • Mohammad Etratdoost *, Sayed Roghayeh Sajadi, Parvin Baharzadeh Pages 471-492
    The sermon of Hazrat Zahra (as) after the death of the Prophet of God (pbuh), known as the sermon of Fadakῑyyah, is one of the most reliable religious texts and of the most important documents remaining from the history of early Islam, which well describes the situation of the Islamic society during that day. Hazrat Zahra, (as) as a person who knew the true teachings of Islam and issues of her time, in this sermon addressed the pathology of the society. She enumerates the problems and then presented solutions to get out of the unfavorable situation. Unfortunately, these historical and necessary discussions have been influenced by the discussion of Fadak issue at the end of the sermon, so that some imagined that seemingly the concern of her holiness was only to reclaim her father's inheritance, subsequently she protested to the ruler of the Islamic community at the time. Using the content analysis and categorical analysis technique, this research first identifies the main and sub-topics of the sermon and then draws its geometric structure. The results show that the main categories of the sermon are pathology of the Islamic society and ways to get out of it. Only a small part of the sermon, which was actually a mandatory answer to Abu Bakr's question, is dedicated to the issue of Fadak and the proof of the inheritance of children of the prophets. Using the categorical content analysis method in this research concludes the accurate drawing of the content of the sermon along with the description of the different dimensions of each section in order to understand the religious texts accurately and completely.
    Keywords: Hazrat Zahra (AS), Fadakῑyah Sermon, Pathology of Islamic Society, Geometric Structure, Categorical Content Analysis
  • Azadeh Abbasi * Pages 495-509
    The concepts of Mujmal (ambiguous) and Mobayyan (explicit) are of important topics in Qur'anic sciences, Arabic literature, and principles of Fiqh, attention to which plays a key role in understanding Qur'anic verses. According to rereading the ancient sources, the existence of some factors in a phrase may lead to ijmᾱl (ambiguity) in speech. Also, the exact understanding of a text requires the disambiguation of the phrase which usually occurs with the help of mobayyin (explicator). Commentators deal with ambiguous verses differently based on their specific exegetical method, among whom the ideas and attitude of Allamah Tabᾱtabᾱ'ῑ, the famous contemporary commentator who revived the Qur'an-by-Qur'an exegetical method, are more importantly considered. Using a descriptive-analytical method based on the contents of the Commentary of Al-Mῑzᾱn, this research aims to examine how Allamah has dealt with verses wherein there is a cause of ambiguity. Allamah seems to have had a unique method for dealing with such verses.
    Keywords: Mujmal, Mubayyan, Allamah Tabᾱtabᾱ'ῑ, Al-Mῑzᾱn, Exegetical Method
  • Fatemeh Vanaki, Fathiyeh Fattahizadeh *, Mohammadkazem Rahman Setayesh Pages 511-533
    “List analysis” apparently differs from the oral and written distinction and rejection of the oral tradition from the Shiite culture. Given the difference in learning from the newly written and their republication, this study presents a reading aligned with current understanding and classifies the fundamentals of this theory into two categories: 1) the immunity of the written text, and 2) effects of the process of learning hadiths under two sub-categories of number of narrators and the time lapse since the issuance of the nass. The outcome of the critical analysis of these fundamentals and the ensuing reasoning is, first, the immunity of the written text compared to the oral narration, and, secondly, lack of effect of number of narratives on the process of oral and written narration. For, despite the assumptions of this approach, first, the multiplicity of narrators provides more opportunities for obtaining hadith texts, and, secondly, it is not possible to claim the possibility of oral transmission in an earlier period and rule it out in a later period.
    Keywords: List Analysis, Hearing, Reading, Shiite Permissions, developmentalism, Oral, Written