فهرست مطالب

ادیان و عرفان - سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

نشریه ادیان و عرفان
سال چهل و چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا پژوهنده صفحه 1
    این گفتار با عنوان «خاستگاه سخن از نگاه مولوی» با مقدمه ای در موضوع غیبی و وحیانی بودن خاستگاه سخن و اصالت کلام نفسی یا کلام الله بر پایه ی اصول و مبانی کلام اشعری و با تاکید بر ارزش و اعتبار ویژه ی سخن و جایگاه موجودات به عنوان کلمات خداوند در قلمرو هستی شناسی مولوی آغاز می شود و جایگاه ساحت ازلی و ابدی الهی را به عنوان سرچشمه ی اصیل و راستین و خالق و مالک سخن، همچنین گوینده و شنونده ی حقیقی سخن که سرانجام سخن بدان بازمی گردد، می نمایاند. ماهیت نسبت کلمه ی خلاقه ی (کن) با سایر مراتب هستی و پیوند ناگسستنی و ذاتی آفرینش با کلمه و رابطه ی زبان و هستی از مسائل مطرح در این بخش است. در ادامه با تفصیل بیشتر به این پرسش بنیادین که چگونه در قلمرو الوهیت، کلام نفسی که به عالم غیب، جهان حقیقت و معنی و به عبارتی به بالاترین تراز وجودی تعلق دارد، در جهان آفرینش و عالم شهادت عیان و آشکار می گردد، می پردازد.
    بدین ترتیب در دو فصل جداگانه موقعیت هستی شناسانه ی سخن و پیوند، ارتباط و نسبت کلام الله یا کلام نفسی و ازلی خداوند با: 1. الست و میثاق ازلی 2. انسان کامل مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: خاستگاه (وحیانی و غیبی) سخن، مولوی، _ کلام نفسی (ازلی) و لفظی، سخن، کلام الله، الست، انسان کامل
  • سید باقر حسینی، قربان علمی صفحه 21
    فرقه ی کرامیه یکی از فرقه های مهم و تاثیرگذار در سده ی سوم ق در خراسان بوده است. این طریقه که از جهت باورهای بنیادیش بسیار به حنفیه نزدیک است، تاثیر بسزایی در آموزش و گسترش اسلام در ایران و کشورهای دیگر از جمله هند و شام و بیت المقدس داشته است. پژوهش های متعددی در قالب مقاله در خصوص ماهیت، خاستگاه و نوع تعامل این فرقه انجام گرفته است. اما به بعد صوفیانه کرامیه به رغم اهمیت آن، توجه چندانی نشده است. بعد عرفانی کرامیه از روی سه تفسیر الفصول، سورآبادی، و المبانی قابل بررسی است. تاکید بر توکل، اخلاص، تسلیم و رضا به قضای الهی و تاسیس خانقاه برای ترویج و تعلیم زاهدانه و صوفیانه، موید پیرنگ صوفیانه و عارفانه ی این فرقه است.
    کلیدواژگان: تصوف، اسلام، کرامیه، تفسیر عرفانی
  • ندا خوشقانی، مجتبی زروانی صفحه 39
    دوکه یا رنج، به عنوان مهمترین آموزه ی آیین بودا، در طی تاریخ و در مکاتب مختلف آن، از حیث واقعیت رنج، و راه نجات از آن روندی متفاوت را پیموده است. بدین گونه که رنج در آموزه های نخستین بودا در قالب چهار حقیقت شریف، بسیار پررنگ و موکد است و با محوریت آن، نظام فلسفی و عقیدتی خاصی را بعدها، به خصوص در سنت تراواده، شکل می دهد. اما در سنت مهایانه، این آموزه مانند بسیاری از باورها چون کرمه، سمساره، نیروانه و... تحت الشعاع آموزه ی دیگری به نام شونیاتا یا تهیگی قرار می گیرد، و سرانجام این آموزه با اصطلاح ووسین یا نه ذهن در ذن به عنوان یکی از شاخه های مهایانه به خصوص در خاور دور جایگاه وسیع تری یافته و واقعیت رنج در آن رنگ می بازد. به دنبال آن تحولاتی در شیوه های عملی و راه نجات از رنج نیز در شاخه های این مکتب ایجاد می گردد.
    کلیدواژگان: مهایانه، ذن، رنج، دوکه، بودا، شونیاتا، نه، ذهن
  • ابو سعید داورپناه، سید حمیدرضا علوی، عباسعلی رستمی نسب صفحه 63
    انسان شناسی یکی از مهمترین مباحث در مکاتب فلسفی تربیتی است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی وجوه تفاوت و همانندی جسم و روح و نفس از دیدگاه غزالی و آکویناس است. روش پژوهش، تجزیه و تحلیل نظری مروری و کتابخانه ای بوده است. این دو اندیشور دارای وجوه تفاوت و همانندی در زمینه ی جسم و روح و نفسند که وجوه همانندی بیش از وجوه تفاوت بوده است. از نظر هر دو، وجود انسان صرفا مادی نبوده و ترکیبی از جسم و روح است. جسم و روح لازم و ملزوم یکدیگرند. روح جاودانه، ملکوتی و عقلانی است. سرانجام روح در روز رستاخیز به بدن باز می گردد. جسم مادی و روح غیرمادی است. نفس اصالت دارد. عقل، غضب و شهوت مهمترین نیروهای باطنی نفس هستند. بین نفس و بدن رابطه ی مستقیم وجود دارد. اما غزالی برخلاف توماس، به آفرینش مرحله ای باور دارد. تقسیم بندی نفس از نگرگاه این دو اندیشور، متفاوت است. روح از نظر غزالی برخلاف توماس، ملکوتی و حیوانی است. غزالی برخلاف توماس شناخت نفس را لازمه ی تعالی می داند. ازین رو، وجوه اشتراک می تواند مقدمه ای برای طراحی یک مدل مشترک فلسفه ی تربیتی اسلام و مسیحیت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خداشناسی، نفس، آکویناس، انسان شناسی، غزالی، روح، جسم
  • مینا شمخی صفحه 95
    مسیحیان و یهودیان بر این باورند که خداوند برای راهنمایی انسان، پیامبرانی را برانگیخت و پیام خود را از رهگذر وحی به آنها رساند. مجموعه ی این پیام های وحیانی در پیکر کتاب مقدس، مشتمل بر عهد عتیق و عهد جدید، شکل گرفته است. با نگاهی گذرا به تاریخ یهودیت و مسیحیت و متون تفسیری آنان، خواهیم دید که گونه های مختلف تفسیری با روش ها و گرایش های گوناگون، برداشت های گوناگونی از این متون عرضه کرده اند که گاه برای خواننده نه تنها هدایت بخش نیستند، بلکه ابهام آفرین نیز می نمایند. در میان این روش های تفسیری، دو روش نسبت به دیگر روش ها از کهنگی و گستردگی شایان ملاحظه ای برخوردارند؛ نخست، تفسیر ظاهری و دیگری، تفسیر غیرظاهری (تمثیلی و مجازی). تفسیر ظاهری تنها با ظاهر الفاظ و نخستین لایه ی معنایی سر و کار دارد، اما تفسیر غیر ظاهری که در نقطه ی مقابل رویکرد نخست قراردارد، در پی کشف معانی درونی و روحانی متون مقدس است. این رویکرد در تفسیر کتاب مقدس همیشه نمود جدی داشته و مفسر را در تبیین معنای واقعی متن و از میان برداشتن دشواری های آن یاری می رساند. در این شیوه ی تفسیری، مسیحیان از یهودیان بهره های فراوان برده اند، به ویژه که با کمک آن می توانستند متون خود را با متون مقدس یهود پیوند زنند.
    کلیدواژگان: عهدجدید، تفسیر ظاهری، کتاب مقدس، تفسیر غیرظاهری، عهد عتیق
  • حسن قنبری صفحه 117
    در این مقاله ابتدا به روش پدیدارشناسی الیاده و تقابل آن با روش های تحویل گرا اشاره می شود. در ادامه برای تبیین پدیده ی دین در اندیشه ی الیاده، به مفهوم کلیدی امر مقدس در اندیشه ی مردمان اولیه (دینداران) پرداخته می شود؛ در این زمینه به اهمیت مفاهیم مکان و زمان مقدس در فرهنگ مردمان اولیه پرداخته می شود و بیان می شود که انسان دیندار با باورمند شدن به مکان مقدس، در واقع به تقلید از کار خدایان، جهان بی نظم و متشتت را به نظم در می آورد و زمان مقدس نیز در اندیشه ی دینداران در واقع به معنای همزمان شدن با خدایان است. در ادامه به وجودشناسی مردمان اولیه پرداخته می شود که به عقیده ی الیاده، وجودشناسی این مردمان اساسا با وجودشناسی انسان مدرن تفاوت دارد. در این وجودشناسی، همه ی فرآورده ها و کنشها تا بدان اندازه که در یک واقعیت متعالی مشارکت دارند، معنا دارند. در اندیشه ی مردمان اولیه، واقعیت های برتر (خدایان، نیاکان، قهرمانان اسطوره ای...) و نیز رویدادهای مربوط به این واقعیت های برتر، بر واقعیت های عادی پیشی می گیرند. در ادامه پرسش از خاستگاه دین مطرح می شود و بیان می شود که در رویکرد الیاده و به طور کلی در رویکردهای پدیدارشناختی، بحث از منشا دین اهمیت چندانی ندارد. در پایان هم نکته هایی به عنوان «بررسی» آمده است.
    کلیدواژگان: نامقدس، الیاده، اقوام اولیه، دین، مقدس
  • سمیه سادات موسوی جهان آبادی، ناصر گذشته صفحه 129
    که یرکگور زیست اندیشوری است که در تقسیم بندی خویش از مرحله های زندگی، سپهر دین را فراتر از اخلاق، عقل و زیبایی شناسی برشمرده است. عین القضات همدانی نیز ساحت عرفان و طریقت را با عنوان «طور وراء عقل» نامگذاری کرده و ادراک عرفانی را فراتر از ادراک عقلی و ادراک حسی می انگارد. در این مقاله ما به بررسی همسانی ها و ناهمسانی های این دو شیوه ی زیست (سپهر دین و طور وراء عقل) از نگاه این دو زیست اندیشور پرداخته و ویژگی های مشترک آنان را که سرسپردگی، بی قاعدگی، فردیت، بیان ناپذیری و انفسی بودن است، بازگو می نماییم. هم چنین کلید ورود به سپهر دین که از نگاه که یرکگور نومیدی و طلب است را با آن چه عین القضات شرط پای گذاشتن به طور وراء عقل می داند، یعنی شک و طلب، با هم می سنجیم و از پی آن دو، مقام ابلیسی و محمدی عین القضات را به ترتیب با دو مقام ایمان ابراهیمی و عشق مسیحایی که یرکگور بازخوانی می کنیم.
    کلیدواژگان: عین القضات، طور رواء عقل، سپهر دین، که یرکگور
|
  • Leila Paghohande Page 1
    This article, "entitled “The Origin of Speech from Mawlana’s [Rumi’s] View," starts with an introduction about the invisibility and revelational character of the origin of speech and the genuineness of the speech of God. It is based on Ash 'rite theology and it emphasizes the special values and reliability of speech and place of beings as God’s words in Mawlana’s ontology. It indicates God’s eternity and everlasting place as a noble and right origin for speech and also shows that He is the creator and the owner of speech and also the teller (narrator) and the listener of speech to whom speech finally returns. The nature of the relation of God's Word (Kon) with the other levels of existence, the permanent and inherent connection with the Word and the relation between language and existence are discussed in this article. The article continues with a response to this question: How are the revelational words which belong to the world of the unseen, the world of reality and spirituality is revealed in the world of creation and sense? Therefore, the ontological situation of speech, language and relation and the connection between the Word of God with (1) the eternal covenant (alast) and (2) the perfect man has been discussed.
    Keywords: speech, origin of speech, Word of God, perfect man, world of pre, existence, Mawlana (Rumi)
  • Seyyed Baqer Hoseini, Qorban Elmi Page 21
    Karramiyya is one of the important and influential sects which flourished in Khurasan in 3rd century. Theologically Influenced by Hanafiyya, this sect has played an important role in developing Islam throughout Iran, and the other territories such as India, Syria, and Jerusalem. Various studies have been dedicated to the nature, origin of Karramiyya and its relation with the other sects and schools. However, there is no study which deals with the Sufi dimension of the sect. This dimension can be examined by reviewing the three mystical exegeses namely Al Fusul, Sour Abadi, and Al Mabani. The present study attempts to represent this influential as well as overlooked aspect of the Karramiyya.
    Keywords: Karramiyya, Islam, mystical exegesis, Tasawwuf
  • Neda Khoshaghani, Mojtaba Zurvani Page 39
    Dukkha as the most important teaching of Buddhism has passed a different process during Buddhism history and its schools, with respect to the reality of the suffering and the salvation. In early teachings of Buddha and in the form of four noble truths, it is emphasized and forms special philosophical and ideological system, especially in Travada tradition. But this doctrine in the tradition of Mahayana, such as other teachings (Karma, Samsara, Nirvana,) is influenced by Sunyata or nothing. Finally in Zen, as one of Mahayana schools in Far East, it improves with wu-hesin or no-mind teaching, and the fact of suffering in it decreases. Subsequently, it changes the practical ways and the path of deliverance from suffering in the branches of this school.
    Keywords: Buddha, Zen, Sunyata, suffering, Mahayana, no, mind, Dukkha
  • Abu Said Davarpanah, Hamidreza Alavi, Abasali Rostami Asab Page 63
    Anthropology is one of the most important issues in educational-hilosophical schools. The aim of this research is to find similarities and differences of body and soul from the viewpoints of Imam Mohammad Ghazzali and Thomas Aquinas. Analytical-comparative and library research methods have been used. These two scholars have similarities and differences on body and soul that their similarities are more than their differences. From the both of two scholar's viewpoints human nature is not merely material and is combined from body and soul. Body and soul are indispensable. The soul is immortal, immaterial and rational. Soul is finally returned to body in the Day of Judgment. Body is material and soul is immaterial. Soul has originality. Wisdom, anger, and lust are the most important faculties of the soul. There is a direct relation between body and soul. But Ghazzali contrary to Thomas believes to gradual creation. The division of the soul is different from the viewpoints of these two scholars. Contrary to the viewpoint of Thomas, from the viewpoint of Ghazzali soul is angelic and animal. Ghazzali believes that one's cognition of the soul is necessary for transcendence. However, the common viewpoints of these two scholars can be an introduction for designing a shared model of Islamic and Christian philosophical-educational schools.
    Keywords: Theology, Soul, Body, Ghazzali, Anthropology, Aquinas
  • Mina Shamkhi Page 95
    Muslims, Christians and Jews believes that God has send prophets for guiding man and has send His messages to people through the revelation to the prophets. The most of these revealed messages constitutes Holy Scripture such as the Old Testament, New Testament. A short glance at the history of Christianity and Judaism and exegetical works show that the different exegetical schools have presented diverse understandings of the religious teachings. These different views sometimes make people confused in understanding the intended meaning of Holy Scripture. Among types of interpretation, two are more common and have a longer history: the literal and the figurative interpretation. The former is merely concerned with the first layer of meaning but the latter looks for the hidden and spiritual connotations. The figurative type of interpretation has always been useful in the explication and interpretation of the Holy Scripture. In figurative interpretation, Christians have benefited largely from Jews; especially they could connect their texts to the holy texts of the Jews.
    Keywords: Christians, spiritual connotations, literal interpretation, Jews, figurative interpretation, holy book
  • Hasan Ghanbari Page 117
    The article, at first, deals with Eliade’s phenomenology that is in contrast with reductionist methods. Then, it explains the key concept in Eliade work, namly, Sacred. In relation to this, author concentrates on concepts of time and place in Archaic Religion. He says that archaic people with their belief in sacred place imitate works of gods and regulate the world. Then, it deals with ontology of archaic people which is different from modern’s people. In this ontology, all productions and acts as long as contribute in transcendental Reality, they have meaning. In archaic people, Supreme realities have priority over normal realities. Then, the question of source of religion is explained in article and said that this question is not important for Eliade.
    Keywords: religion, Eliade, archaic religion, ontology
  • Somayeh Sadat Mosavi Jahanabadi, Naser Gozashte Page 129
    Kierkegaard, in his theory of stages of life, claims that the sphere of religion is higher than the sphere of ethics, aesthetic and reason. Einolqozat Hamedani also calls the territory of mysticism and tarighat as the supra-rational realm and believes that mystical perception is higher than rational and intuitive perception. This article studies the similarities and dissimilarities of these two ways of living (the sphere of religion and the supra-rational realm) in the thought of these two thinkers. Their common characteristics are surrendering, irregularity, individuality, ineffability and subjectivity. It also compares the keys of entrance to the sphere of religion in the thought of Kierkegaard that are desperation and desire, with the conditions that Einolqozat knows necessary for arriving to the supra-rational realm that are, mistrust and request. Meanwhile it compares one by one the mohammedian and satanic stages in Einolqozat opinion with Abrahamic faith and messianic love stages in Kierkegaard sight.
    Keywords: the sphere of religion, the supra, rational realm, Einolqozat, Kierkegaard