فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 32 (پاییز 1394)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 32 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جلال دهقانی فیروز آبادی*، محمدباقر خرمشاد، محمدحسین رستگاری صفحه 3
    هدف اصلی این مقاله رتبه بندی مولفه های دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی و دستیابی به عناصر کلیدی آن است. از این رو در پاسخ به این پرسش اصلی که «مولفه های کلیدی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران چیست؟» در یک فرآیند روشی آمیخته کمی و کیفی، براساس مطالعات اکتشافی و بررسی پژوهش های صورت گرفته 70 مولفه موثر از مجموعه مولفه های دیپلماسی فرهنگی با روش دلفی شناسایی و بررسی می شود. با کمک خبرگان و متخصصین این حوزه از سیاست خارجی و ارزیابی آنان، رتبه بندی و اولویت بندی سهم مولفه های دیپلماسی فرهنگی در چهار گروه اصلی شاخص های مرتبط با هدف و پیام دیپلماسی، شاخص های عامل اجرای دیپلماسی، شاخص های ابزاری- روشی و شاخص های برنامه ای دیپلماسی فرهنگی و 10 زیر گروه مرتبط در وضعیت موجود و مطلوب انجام می شود که گویای اهمیت هر شاخص است. پس از تجزیه و تحلیل یافته ها با رتبه بندی مولفه ها، آزمون T و تحلیل شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب، استدلال می شود که آنچه باید در دستور کار دیپلماسی فرهنگی و تحقق سیاست خارجی جمهوری اسلامی قرارگیرد، استفاده حداکثری از ابزارها و روش های دیپلماسی فرهنگی اعم از عوامل انسانی متخصص رسمی و غیر رسمی و همچنین ابزارها و روش های ابزاری فرهنگی چون محصولات دیداری- شنیداری در عرصه های عینی و سایبری در مبادلات و دیپلماسی فرهنگی است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی ج، ا، ا، شاخص دیپلماسی فرهنگی، مولفه کلیدی دیپلماسی فرهنگی
  • ابراهیم برزگر*، مسعود کریمی بیرانوند صفحه 25
    معنویت گرایی دینی، همواره در ارتباط موثر با زندگی انسان ها عموما و زندگی سیاسی آنها خصوصا بوده است. اما این واقعیت در عصر رواج سکولاریسم به چالش کشیده شده است و لذا نیازمند تبیین علمی دقیق برای دفاع از حیات عملی خود که با انقلاب اسلامی ایران توانی دوباره یافته است، می باشد. نوشتار پیش رو در پاسخ به پرسش از امکان نقش آفرینی معنویت گرایی دینی بر سبک زندگی سیاسی، با تحلیل مفاهیم معنویت گرایی، سبک زندگی و سیاست بر مبنای روش تحلیل محتوای کیفی و در چارچوب الگوی سبدهای سه گانه باورها، گرایش ها و رفتارها نشان داده است که معنویت گرایی دینی به مثابه گرایش و تلاش در مسیر و چارچوب اعتبار شده از سوی دین، عاملی برای تحقق نوعی از سبک زندگی سیاسی است که نهایتا نفوس انسانی را از زندگی نارس، زودگذر و بازیگون مادی به حیات اصیل، جاودان و حقیقی معنوی می رساند. لذا تنها آن نوع سبک زندگی سیاسی مورد پذیرش می باشد که در ورای ظواهر اعتباری خود برخوردار از حقایق وجودی باشد.
    کلیدواژگان: دین، معنویت گرایی، سبک زندگی، سیاست، انقلاب اسلامی
  • محمدحسین جمشیدی*، مریم صفری صفحه 45
    حکومت به عنوان عالی ترین نهاد حاکمیت و مسئول قدرت درجوامع بشری متناسب با رسالت و اهدافی که می پذیرد، نقشی موثر در تمامی ابعاد زندگی انسان ها ایفا می کند؛ همین امر سبب گردیده تا به اصلی ترین محور اندیشه ورزی در میان تمام اندیشمندان سیاسی تبدیل گردد. امام خمینی(ره) بر مبنای مکتب اسلام و تعالیم آن به نظریه پردازی در حوزه سیاست و حکومت پرداخته و با تکیه برجهان نگری اسلامی، اهداف، رسالت و نقش و کارکرد حکومت اسلامی یا حکومت مطلوب خویش را بیان نموده است. بر این مبنا پرسش این نوشتار این است که در منظر امام خمینی مهم ترین رسالت و نقش یا کار ویژه حکومت و دولت در جامعه چیست؟ در ارتباط با این پرسش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و بر مبنای داده های معرفتی کتابخانه ای و اسنادی مطرح در حوزه اندیشه امام خمینی در می یابیم که او بر اساس نگرش شیعی امامی همه چیز را در راستای تربیت و ساختن انسان و رساندن او به کمال و سعادت می داند و لذا از این منظر برترین غایت، نقش و رسالت حکومت و دولت را بر مبنای نگرش فضیلت گرایی، اعتلای انسان ها در راستای رساندن آنها به کمال و سعادت عنوان می کند. امام خمینی(ره) در عمل نیز با معماری نظام جمهوری اسلامی ایران نیز به دنبال تحقق چنین رسالتی در قالب حکومت مطلوب خویش بود تا به وسیله آن انسان ها را به عنوان خلیفه خداوند به کمال انسانی خویش برساند.
    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، امام خمینی(ره)، انسان، تربیت و تهذیب، اعتلا بخشی
  • امیر طالبی*، مهدی ذاکریان صفحه 65
    جهان گونه ای جدید از نظم منطقه ای را تجربه می کند که ثبات و امنیت در قالب نظم های منطقه ای تعریف می شود. لذا جهان آینده جهان مناطق است. مسائل واقعی نظام بین الملل بیشتر جهانی است، و نظام امنیت جهانی برای مواجهه با مسائل پیچیده و نقاط حساس جهان، فاقد کارایی لازم است. بنابراین، منطقه گرایی نوین می تواند راهبردی برای مدیریت منطقه ای مسائل جهانی باشد. افراط گرایی و تروریسم جدید، مهم ترین رویداد منطقه خاورمیانه است که شرایط را برای رشد منطقه گرایی نوین در این منطقه فراهم خواهد کرد. زیرا کشورهای منطقه مسئولیت بیشتری برای اداره و حل و فصل مناقشات بر عهده خواهند گرفت. این پژوهش بر این باور است که برای حل و فصل چالش های جهانی شده خاورمیانه، منطقه گرایی نوین به کمک نظام بین الملل و امنیت جهانی خواهد آمد و قدرت های منطقه نیز بر منطقه گرایی تمرکز بیشتری خواهند داشت. مولفه های قدرت ایران نیز به گونه ای است که به این کشور نقش ممتازی در مسائل منطقه ای می دهد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای، نگاه به منطقه گرایی را در سیاست خارجی خود اولویت داده است. زیرا تمرکز بر منطقه گرایی به نفع امنیت و منافع ملی ایران در بلند مدت است..
    کلیدواژگان: منطقه گرایی نوین، خاورمیانه، امنیت، اسلام سلفی، افراط گرایی، سیاست خارجی، ایران
  • مجید عباسی* صفحه 85
    ایران و سوریه را می توان دو متحد راهبردی در منطقه خاورمیانه نامید. به همین دلیل ج.ا.ایران در بحران داخلی سوریه رویکرد حفظ وضع موجود را دنبال می نماید. برای تحلیل این رویکرد در نظر گرفتن جهت گیری کلی حاکم بر سیاست خارجی ایران حائز اهمیت است. ایران منطبق بااصل 152 قانون اساسی، سیاست خارجی خود را بر اساس نفی هرگونه سلطه جویی و سلطه پذیری، حفظ استقلال همه جانبه و تمامیت ارضی کشور، دفاع از حقوق همه مسلمانان و عدم تعهد در برابر قدرت های سلطه گر و روابط صلح آمیز متقابل با دول غیر محارب استوار نموده است. براین اساس مبارزه با آمریکا و اسرائیل و حمایت از گروه های مقاوت، در سیاست خارجی ایران نقش اساسی را ایفا می نماید. تبلور این امر در مدیریت بحران سوریه توسط ج.ا.ایران قابل مشاهده است. سوال اصلی این پژوهش عبارت از این است که: «راهبرد اصلی سیاست خارجی ج.ا.ایران در قبال بحران سوریه بر اساس چه اصول و مولفه هایی شکل گرفته است؟» فرضیه اصلی بر این اساس مبتنی است که: «با توجه به اهمیت سوریه در حلقه محور مقاومت و نقش مهم آن در حفظ موازنه قوا در خاورمیانه، راهبرد اصلی سیاست خارجی ج.ا.ایران مبتنی بر حفظ وضع موجود و حمایت از دولت قانونی مستقر می باشد» یافته های این تحقیق حاکی است که ایران خود را رهبر جناح مقاومت در برابر آمریکا و اسرائیل می داند. از آنجا که سوریه یکی از حلقه های مهم جبهه مقاومت است، تغییر وضع موجود در این کشور یعنی تضعیف محور مذکور و به هم خوردن موازنه قوا به ضرر ایران، این امر مغایر با اهداف و منافع ملی و امنیتی ج.ا.ایران است.
    کلیدواژگان: سوریه، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، امنیت، محور مقاومت، حفظ وضع موجود، تغییر وضع موجود
  • سید شمس الدین صادقی*، مسعود اخوان کاظمی، محمدکریم محمدی صفحه 105
    با پرهیز از دیدگاه های تقلیل گرایانه ای که تمرکز خود را بر وقایع یک دهه اخیر عراق و سوریه متمرکز نموده اند، این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان به واکاوی مفصل بندی گفتمان دولت خلافت اسلامی(داعش) می پردازد. برای رسیدن به این هدف، این تحقیق ابتدا به تبارشناسی جریان فکری سلفی از ابن تیمیه به بعد پرداخته و شیوه تحول آن را در قرن بیستم و در اندیشه های سید قطب تحلیل می نماید. سپس با حرکت از نقطه عزیمت فروپاشی خلافت عثمانی و حاکمیت گفتمان های سکولار، مجموعه رخدادهایی را که در نتیجه مواجهه گفتمان اسلام/سکولاریسم به وقوع پیوسته به همراه پیامدهای آنها به بحث می گذارد. سرانجام با بهره گیری از دو فراز قبلی، شیوه معنادهی به دال های اسلامی وکارکرد هرکدام از آنها را در منظومه معنایی دولت خلافت اسلامی(داعش) به ویژه دال مرکزی خلافت را مورد واکاوی قرار می دهد. با توجه به این مهم، پژوهش حاضر درپی آن است تا با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان لاکلائو و موف، برای پرسش ذیل، پاسخ مناسبی بیابد: بسترهای فکری – معرفتی جریان تکفیری- سلفی چگونه مفصل بندی شده است؟ فرضیه پژوهش: جریان فکری تکفیری- سلفی، حول دال مرکزی خلافت مفصل بندی شده و به ایجاد حوزه مشروعیت سازی وغیریت پردازی می پردازد.
    کلیدواژگان: گفتمان تکفیری، سلفی، خلافت اسلامی، داعش
  • علی باقری دولت آبادی* صفحه 129
    بررسی علل انقلاب ها، همواره یکی از جذاب ترین موضوعات علوم سیاسی و جامعه شناسی بوده و می باشد. تاکنون در خصوص علل انقلاب اسلامی ایران، دیدگاه های مختلفی مطرح شده است. آنچه در این پژوهش مورد کند و کاو قرار می گیرد، ارتباطات مستقیم و غیر مستقیم ارتش و شخص محمدرضا پهلوی، بین سال های 1332 تا 1357 و تاثیراتی است که در این دوران ارتش ایران از اقدامات و تصمیمات شاه می پذیرد. در تحقیق حاضر به عملکردها و ضعف های ارتش ایران، از حیث سازماندهی، ساختار، سلسله مراتب تصمیم گیری، انگیزه ها و سایر موارد مربوطه و ارتباط متقابل آنها با تصمیمات و سیاست های اتخاذی شاه، با بهره گیری از نظریه راسل در مورد رابطه عدم وفاداری نیروهای مسلح و وقوع انقلاب ها، پرداخته شده است. یافته های پژوهش، گویای این مطلب است که قطع وفاداری ارتش به حکومت و پیوستن آن به انقلابیون، نقش مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی داشته است.
    کلیدواژگان: ارتش، انقلاب اسلامی، میلیتاریسم، شاه، ایالات متحده آمریکا
|
  • Seyyed Jalal Dehghani Firoozabadi*, Mohammad Bagher Khorramshad, Mohammad Hossein Rastegari Page 3
    In this paper the main aim is the classification of the components of the cultural diplomacy of the I.R.I and to achieve to its key elements. Therfore to answer to the question"what is the key component of the Islamic Republic of Iran,s cultural diplomacy?" In a process mixed method of quantitative and qualitative, exploratory studies and studies conducted to evaluate the effectiveness of a set of 70 component elements of cultural diplomacy, the Delphi method is to identify and evaluate. Then with the help of experts in the field of foreign policy and their assessment, ranking and prioritization of cultural diplomacy elements in 4 groups of related indicators; indicators related to the purpose and message of diplomacy, diplomacy operating parameters, indicators and instrumental- way indices, cultural diplomacy programs and 10 sub-groups of the existing and desired situation are done that each indicator indicates itself importance. In this study, after analyzing the ratings of components, T-test and analysis of the gap between current and desired status, argued that what should be on the agenda for the cultural diplomacy of pure Islam, conveying the message of the Islamic Revolution and the Islamic Republic foreign policy, considered the realization of, maximum use of the tools and methods of cultural diplomacy ranging fromhuman factors expert, formal and informal, as well as tools and methods of cultural tools such as audio-visual products in the areas of physical and virtual cyber exchanges and cultural diplomacy.
    Keywords: Iran cultural diplomacy, cultural diplomacy index, key component of cultural diplomacy
  • Ebrahim Barzegar*, Masoud Karimi Biranvand Page 25
    Religious spirituality always has communicated effectively with human life generally and political life especially, But this reality in the era of rampant secularism has been challenged and so it needs accurate scientific explanation for the defense of its practical life which has been revived again with Islamic Revolution of Iran. This article in response to the question of the possibility and circumstance of the role of religious spirituality in political lifestyle, using philosophical analysis of the concepts of spirituality, lifestyle and politics and based on qualitative content analysis and within the framework of the triplex Baskets consists of beliefs, attitudes and behavior have shown that Religious spirituality as orientation and efforts in the framework originated from religion is a factor to achieve the kind of political lifestyle that finally brings Human population from Premature, transient andfunny life of The material world to True, eternal and Real life of The spiritual world. Therefore only the kind of political lifestyle is acceptable that beyond the contractual appearance has existential facts.
    Keywords: Religion, spirituality, lifestyle, politics, the Islamic Revolution
  • Mohammad Hossein Jamshidi*, Maryam Safari Page 45
    Government as the Highest Institution of the sovereignty in Human societies, according to its mission and goals, plays an effective role in all aspects of human life. Hence, Government has become the main axis in thinking among all political thinkers. According to -Islam and its teachings, Imam Khomeini has theorized on Politics and Government. Relying on the Islamic worldview, He has stated the goals, mission and the role of Islamic government or his favorite governance. On this basis, from the viewpoint of Imam Khomeini, the article question is: What is the most important missionand role or function of state and government in a society? In connection with this question we find, with an approach based on descriptive- analytical andknowledge- Documentary data Proposed in the ideas of Imam Khomeini, he, Based on his Shiite's attitude, considers all the things in line with education and bring human to perfection. Therefore, from this perspective, the ultimate purpose, role and mission of state and government, on the basis of virtue, is promotion of humans in line with bring them to perfection and prosperity. Imam Khomeini, The founder of the Islamic Republic of Iran, also seeks to fulfill this mission in the form of his favorable government through it, brings humans as Caliph of God to his human perfection.
    Keywords: Islamic Government, Imam Khomeini, Human, training, promotion, prosperity
  • Amir Talebi*, Mehdi Zakerian Page 65
    The world is experiencing a new form of regional order that security and stability are defined in the framework of regional orders. Therefore, the future world will be the world of regions. On the other hand, the real issues of the international system are mostly global, and world security system lacks necessary efficiency to deal with complicated issues and sensitive areas of the world. Therefore, new regionalism can be a strategy for regional management of global issues. Generally, a political event causes formation of a region. The globalization of the security of the Middle East due toextremism and new terrorism is the most important event in the Middle East that will provide the conditions to raise new regionalism in this region, because countries of the region should assume greater responsibility to manage and resolve conflicts. This study argues that the new regionalism is going to assist the international system and global security to resolve global challenges in the Middle East and Regional powers also will focus on regionalism. Component of Iran's power is such that it gives this country a unique role in regional issues. Iran as a regional power, gives priority to regionalism in her foreign policy. Because, focusing on regionalism is in favor of Iran's security and national interests in the long term.
    Keywords: New Regionalism, Security, Middle East, Iran, Radical Islam, Extremism, Foreign policy
  • Majid Abbasi* Page 85
    Iran and Syria are strategic Allies in the South West Asia region. Therefore, Iran follows the status quo Policy in Syria crisis. For the analysis of Iran's foreign policy must recognize its principles. According to the constitution law in Iran's foreign policy to follow, Peaceful relations, Non-alignment, rejection of domination and protect the rights of all Muslims. So, Iran supports resistance groups against Israel. Syria has important role in providing assistance to the resistance groups. The major question of this research is that" What is the main strategy of Iran's foreign policy in Syria crisis?" The main hypothesis is based on the:" Due to the importance Syria in the axis of resistance and its role in maintaining the balance of power in the Middle East, the main strategy of the Islamic Republic of Iran is maintaining the status quo and support from the government." The results of this research show that Iran is leader of resistance front against Israel and America. Syria is also important ring of resistance. Change the situation in Syria to weaken the resistance axis and Cause to disruption of the balance of power against of Iran, and this is contrary to national interests and security of Iran.
    Keywords: Syria, Islamic Republic of Iran, Foreign Policy, Security, resistance axis, status quo Policy
  • Seyed Shamseddin Sadeghi*, Masoud Akhavan Kazemy, Mohammadkarim Mohammadi Page 105
    This Study uses Discourse analysis for showing articulation of ISIS discourse and in doing so avoids reductionist views that focus on event in Iraq and Syria in twenty first century. Firs there are a Genealogy about salafis from Ibn Timiyeh to Seyed Ghotb in twentieth century. The focus is on Collapse of Ottoman Empire and domination of secular discourses. After that a discussion will be brought about events resulting from confrontation of Islamic discourses with Secularism. Finally meaning of signifiers to Islam and their function in thinking system of ISIS and especially central signifier of caliphate are analyzed. Therefore this study wants to use Discourse analysis of Laclau and Mouffe to answer this question: what are cognitive foundations of ISIS discourse and how it has been articulated? For answering the question this hypothesis is measured: Takfiri- Salafi thought and confrontation of Islam with secularism after caliphate period is an important foundation for ISIS discourse. This foundation has been articulated around central signifier of caliphate and provides legitimation sphere and otherness. In this study the most important Islamic concepts like monotheism, Jihad, Takfir, fight with heresy, sharia enforcement and return to competent predecessors around central signifier of caliphate will be under analysis and their function for caliphate discourse will be shown. Therefore we can understand appearance, power, violence and efforts for hegemony of ISIS.At the the end we can say again that this study avoids reductionist views and tries to uncover different cognitive layers and historical grounds of ISIS.
    Keywords: Takfiri, Salafi Discourse, Islamic Caliphate, ISIS
  • Ali Bagheri Dowlatabadi* Page 129
    The research about revolutions is always one of the most attractive issues in political sciences and sociology majors. Yet, different views and theories have been raised on Iran revolutions. We are aim to survey direct and indirect communications between army and Mohammad Reza Shah Pahlavi during 1953- 1979 and the impact of Shah’s actions in army on Iran’s revelation event in this research. Although, we can’t disregard the significant role of people in Iran revolution occurrence, but we should accept this point that army has an important role for defense of government. Army always plays role of preventive and obstacle versus revolutionist. However, Iran’s army failed to do this function during of the revolution. So, the regime change was easily happened. Current research focus on Iran’s army functions and weakness, its structure, decisions making hierarchy, motives,…and their relations with decisions and policy of Shah. We use Russell theory on relations lack of loyalty in army forces and revolutions events. Our finding approves that lack of loyalty in army to government and their join to revolutionist had an important role in Iran revolution. We will use descriptive – analytic method whit emphasizing on library and documentary resources for this purpose.
    Keywords: Army, Islamic Revolution, Militarism, Shah, Revolutionists