فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 65 (زمستان 1402)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 65 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مصطفی امیری، محمدشهاب جلیلوند* صفحات 3-18

    حق تعیین سرنوشت از جمله مهم ترین «حق»های بشری است که در اسناد و مقاوله نامه های بین المللی و اسناد داخلی کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته و دارای ابعاد مختلفی نظیر رای دادن در انتخابات، تعیین نظام سیاسی جدید، ایجاد یک حکومت خودگران و یا تلاش برای قانون اساسی جدید باشد. از این رو حق تعیین سرنوشت به معنای پذیرش حق شهروندان در معنای جمعی جهت ایجاد یک نظم سیاسی نوین است که سویه سیاسی قابل توجهی در پی دارد. بدین ترتیب حق تعیین سرنوشت، الزاما سویه ایجابی نداشته و می تواند با شناسایی تکالیف شهروندان و مشارکت در اموری نظیر انتخابات یا نظارت و مداخله در قانونگذاری یا نظارت بر اجرای آن جلوه گر شود. بنابراین تکلیف سیاسی نیز وجه دیگری از حق تعیین سرنوشت است که در پژوهش حاضر با نگاهی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به بحث گذاشته می شود.  بدین معنا که تکلیف سیاسی از چه راه هایی و به چه شیوه ای می تواند باعث محقق شدن حق تعیین سرنوشت شود؟ بر مبنای یافته های پژوهش، نظارت عمومی و امکان فضای نقد و انتقاد، مشارکت موثر نظیر رای دادن و حضور در مجامع، انجمن ها و احزاب، اگرچه نوعی تکلیف برای شهروندان تلقی می شود، اما الزاما در تقابل با «حق»مندی شهروندان قرار نداشته و می توانند ضامن دستیابی به حق تعیین سرنوشت نیز باشند. همچنین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ضمن پذیرش حاکمیت ملت بر سرنوشت خویش از راه های مختلفی بسترها را برای کاربست حق تعیین سرنوشت به اشکال گوناگون از جمله رای دادن، مشارکت در نهادهای مدنی و سیاسی، به رسمیت شناختن اقوام و گروه های مذهبی و حق داشتن نماینده توسط آنان فراهم نموده است. در مقاله حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و ابزار کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، تکلیف سیاسی، قانون اساسی، حق شهروندی
  • زهرا دادگرفرد، سروش فتحی*، زهرا زارع، پروین داداندیش صفحات 19-40

    هدف مقاله حاضر بررسی آسیب شناسانه سیاستگذاری‏های کلان در خصوص زنان سرپرست خانوار است. مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که سیاستگذاری‏های پس از انقلاب در ارتباط با زنان سرپرست خانوار، از نظر آسیب شناسی چگونه است؟ فرضیه مقاله  می گوید سیاستگذاری در این حوزه مبتنی بر عدالت اجتماعی، توانمندسازی زنان و تبعیض مثبت است با این حال در حوزه هایی همچون کم توجهی به سیاستگذاری فرهنگی، عدم تعریف واحد و نبود یک رویکرد همه جانبه گرایانه و موازی کاری نهادی دارای آسیب می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد سیاستگذاری ‏ها در طول نیم قرن اخیر، در راستای ارائه حمایت‏های موثر، به خصوص در عرصه اقتصادی روشن و صریح بوده‏اند، با این وجود، در پنج بعد قابل آسیب‏شناسی هستند و به نظر می‏رسد که به مثابه مولفه‏ای مهم در کند شدن روند توانمندسازی و یا اجرای عدالت اجتماعی نقش بازی کرده ‏اند. فقدان یک تعریف واحد از زنان سرپرست خانوار، عدم رهیافت همه‏ جانبه گرایانه و یا دیرهنگام به مسئله توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، تاکید بر سیاست‏های اقتصادی و کم‏توجهی به سیاستگذاری‏های فرهنگی؛ تعدد و تکرار قوانین و ایجاد نهادهای موازی‏کار؛ عدم اجرا و یا تاخیر در اجرای قوانین و مقررات مصوب در این آسیب‏شناسی شناخته‏ شده ‏اند. به نظر می‏رسد برای بهبود وضعیت توانمندی‏سازی هر چه بیشتر زنان سرپرست خانوار و اجرای موثرتر عدالت در ارتباط با آنها، نیاز است که بخشی از سیاستگذاری‏ها تصحیح و یا مورد بازبینی قرار گیرند. روش این مقاله روش توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، آسیب‏شناسی، سیاستگذاری کلان، عدالت اجتماعی، توانمندسازی زنان
  • فاطمه یوسفی اوروند، حامد رستمی نجف آبادی*، مهدی جلالی صفحات 41-60
    سیاست گذاری و مقررات گذاری حقوقی در حوزه کودک به عنوان یکی از حساس ترین حوزه های سیاست گذاری اجتماعی مطرح می باشد. سه بازیگر خانواده، جامعه و دولت مهمترین نقش را در تعیین حدود حقوق کودک و همچنین صورتبندی سیاستهای معطوف به کودکان و اطفال ایفا می کنند. در ایران پس از انقلاب اسلامی نیز مساله کودک و جلوگیری از خطرها و آسیبهای کودکان در دستور کار دولت قرار گرفته است و چتر حمایتی در دو سطح سیاستی گذاری (نهادی) و حقوقی (قانون - اسناد) بر سر کودکان گسترده شده است. پژوهش حاضر تلاش داشت تا حمایت های سیاست گذارانه و حقوقی از کودکان در ایران را بررسی کرده و تلاش کرد تا به این سئوال پاسخ دهد که چه رویکردها و سیاست هایی در بعد حقوقی و سیاستی  در قبال اطفال و کودکان در ایران پس از انقلاب وجود دارد؟. رویکرد حمایتی و توانمندسازی کودکان به عنوان رویکردهای اولویت دار برای سیاست گذار و قانون گذار مطرح بوده است و در بعد سیاست گذاری فعالیت و و جود اسناد سیاستی و فعال کردن نهادهایی چون سازمان بهزیستی کشور و همچنین اورژانس اجتماعی کشور از یک سو و از بعد حقوقی تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399 از سوی دیگر در حوزه کودک، وضعیت حمایتی را تعیین کرده است. این مقاله به شیوه ی توصیفی-تحلیلی تدوین شده است و داده های آن به صورت اسنادی جمع آوری گردیده است.
    کلیدواژگان: : انقلاب اسلامی، کودکان و نوجوانان، سیاست گذاری حمایتی، مقررات-گذاری، حقوق کودک
  • علی میرزایی، داراب فولادی*، امید علی احمدی صفحات 61-78
    مقایسه دو اندیشمند اسلامی و غربی یعنی علی شریعتی و هانا آرنت به دلیل تحلیل وضعیت جوامع پیشا انقلابی می تواند گویای دلایل وقوع انقلاب ها و تلاش برای ایجاد یک جامعه جدید باشد. پرسش مقاله حاضر این است که دیدگاه شریعتی و آرنت نسبت به جامعه پیشا انقلابی چه تفاوت و شباهت هایی با یکدیگر دارند؟ فرضیه مقاله این است: از نظر شریعتی و آرنت عمل گرایی، هویت یابی و انسانیت محوری دغدغه جامعه پیشا انقلابی است؛ با این تفاوت که در اندیشه آرنت جامعه مطلوب بنیان گذاشتن سیاست دوستی و مبتنی بر عمل است، اما در دیدگاه شریعتی به جامعه ای ایدئولوژیک و مبتنی بر تغییر دائمی ختم می شود. نقطه مشترک شریعتی و آرنت در این است که خواستار جامعه پویا و ایجاد یک نظام ارزشی جدید بر مبنای عمل و ارزش های انسانی و از بین بردن بی عدالتی و استثمار و استبداد هستند. به همین دلیل توده های مردمی پیشاانقلابی از نظر شریعتی و آرنت، تشنه هویت، معنا و ایجاد یک نظام هنجاری در نظر گرفته می شوند که به دنبال یافتن مسیری برای عبور از ظلم و ستم و ایجاد بستری برای پیاده سازی اصول انسانی هستند. اما از منظر تفاوت ها باید گفت که  رویکرد آرنت با الهام از اندیشه ارسطو، وضع آینده را دائمی و تلاشی برای بنیان گذاشتن دوستی تلقی می کند، از این رو عمل را بر زحمت و معاش ترجیح می دهد. اما در دیدگاه شریعتی، انسانیت موضوعی پایان ناپذیر بوده و وظیفه ذاتی سیاست این است که تحول را به عنوان امری کیفی و دائما در حال تغییر ایجاد نماید. مقاله حاضر از روش مقایسه ای بهره برده است.
    کلیدواژگان: انقلاب، جامعه پیشا انقلابی، شریعتی، هانا آرنت، ایدئولوژی، آزادی
  • قاسم فلاح ساعی، محمد بهمنی*، بختیار عباسلو، صادق سلیمی صفحات 79-98

    ضرورت جبران خسارت در قبال آسیب های وارده در حوزه مسئولیت مدنی امری مسلم است که شامل دولت ها نیز می شود و غالبا این مسئولیت و تبعات آن در مسائل جنگی و مانند آن بروز پیدا می کند. در همین راستا این پرسش طرح می شود که نظام حقوقی پرداخت غرامت به آسیب دیدگان جنگی به چه نحوی باید خسارات آنها را جبران نمایند. فرضیه مقاله پیش رو آن است که پرداخت غرامت که موضوعی در حقوق مدنی است، پیشاپیش متوقف بر بحث عدالت است و عطف به آن پرداخت غرامت و جبران خسارت انجام می شود. از همین رو، این تحقیق با واکاوی مفهوم عدالت و تاثیر آن در نظام حقوقی به شکل مقایسه ای نحوه تعامل دولتها با آسیب دیدگان جنگی را بررسی کرده و دو مورد مطالعاتی ایران و آمریکا را برگزیده است. یافته های تحقیق نشان داده که اگرچه نظام های حقوقی ایران و آمریکا با توجه به مبانی عدالتی خودشان پرداخت غرامت و جبران خسارت آسیب دیدگان را در دستور کار دارند، ولی در ضابطه عدالت برای تعیین خسارت بخشهایی از حقوق آمریکا با بحث دیات همپوشانی دارد ولی بخشهایی از آن نسبت به تحولات اجتماعی و اقتصادی سیال و غیرثابت است.  روش تحقیق توصیفی-تحلیلی، رویکرد مقایسه ای، و شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.

    کلیدواژگان: جنگ، مسئولیت مدنی، جبران خسارت، عدالت، دیه
  • سعید احمدی، مجتبی همتی*، پونه طبیب زاده صفحات 99-120
    نظارت بر معاملات شهرداری ها یکی از سازوکارهای کلیدی حکمرانی خوب شهری است، لذا در کشورهایی که از پیشینه دیرینه «حاکمیت قانون» برخوردارند معمولا برای نظارت بر این نهادها سازوکارهای حقوقی و سیاسی بر دخل و خرج و معاملات آن ها وجود دارد. با در نظر گرفتن این موضوع این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که مهم ترین آسیب ها و خلاهای معاملات شهرداری تهران کدامند؟ به در این راستا با استفاده از مدل سیستمی به بررسی این فرضیه پرداختیم: فقدان حاکمیت قانون، فسادپذیری، عدم شفافیت در معاملات، فقدان مسئولیت پذیری و عدم پاسخ گویی مدیران شهری،  نداشتن تعامل مناسب و مستمر شهروندان و تشکلات مدنی و صنفی شهری با شهرداری ها و شوراها، ، عدم نظارت پذیری رسمی و غیر رسمی مدیریت شهری، فقدان نظارت و کنترل بر دخل و خرج مالی و معاملات شهرداری در قالب یک چارچوب حقوقی و منطقی و اصول حاکمیت قانون و نظارت بر آن از جمله مهم ترین آسیب ها و خلا های معاملات شهرداری تهران می باشد. این مقاله با روش توصیفی- تحیلی نشان داد که مدل سیستمی از یک سو، از ظرفیت بالای راهبردی، کاربردی و دانش بنیان برای تحقق حکمرانی خوب در معملات شهرداری برخوردار است. در این راستای استفاده از نظریه ی سیستمی در این مقاله روشی نوآورانه در تحلیل معاملات حقوقی شهرداری تهران از منظر حکمرانی خوب به شمار می آید.
    کلیدواژگان: : شهرداری، حکمرانی، حکمرانی خوب، تفکر سیستمی و حاکمیت قانون
  • محمدحسین نامدار، مسعود البرزی ورکی*، هیبت الله نژندی منش، پیمان بلوری صفحات 121-140

    هدف از این نوشتار، بررسی امکان بهره گیری از ظرفیت نهادها و سازمان های بین المللی در جهت حفظ تمامیت ارضی ایران در برابر مداخله قدرت های فرامنطقه ای در این زمینه است. بر این اساس، مسئله اصلی در پژوهش این است که: چگونه ایران می تواند با بهره گیری از ظرفیت نهادها و سازمان های بین المللی، همچون دیوان کیفری بین المللی، جهت مقابله با تجاوز احتمالی قدرت های بزرگ حامی امارات به تمامیت ارضی خود، استفاده کند؟ با استفاده از چارچوب تحلیلی سازه انگاری، پاسخ فرضی این پژوهش این است که «دولت ایران با نوعی تغییر نگرش مثبت نسبت به سازمان های بین المللی و شرکت فعال و عضویت در سازمان هایی چون دیوان بین المللی کیفری و تاکید، ضمن جلب اعتماد کنش گران جامعه بین الملل نسبت به خود، مانع از شکل گیری اجماع و در نهایت تجاوز به سرزمین خود خواهد شد». نتایج پژوهش حاکی از آن است که امارات عربی متحده طی اقداماتی در دو دهه گذشته توانسته است قدرت ها بزرگ فرامنطقه ای (از جمله 5 عضو دائم شورای امنیت و شورای همکاری خلیج فارس) را در حمایت از خواسته هایش با خود همراه سازد، ایران نیز باید با تغییر نگرش خود به مساله در صدد مقابله با آ نها برآید. روش تحقیق در این نوشتار توصیفی- تحلیلی خواهد بود. بر این اساس، شیوه گردآوری داده ها نیز با توجه به نوع پژوهش کتابخانه ای و بهره گیری از متون اسناد موجود است.

    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، ایران، جزایر سه گانه، جنایت تجاوز، دیوان کیفری بین المللی
  • سمانه محمدی، شهلا معظمی* صفحات 141-160
    آموزه توسعه پایدار بر این اصل اساسی استوار است که افراد بشر موظف هستند از منابع طبیعی زمین به نحوی بهره برداری کنند که ضمن برآوردن خواسته ها و نیازهای خود (مصرف معقول درون نسلی) به منابع مورد نیاز نسل های آینده (مصرف معقول میان نسلی) آسیبی نزده و محیط زیست خود و دیگر موجودات زنده را با خطر مواجه نسازند. برای این منظور، در قالب جرم شناسی سبز، قوانین و مقرراتی برای مقابله با تهدیدهای زیست محیطی تدوین و اجرا شده اند. بر این اساس، در این نوشتار در پی پاسخ به این مسئله هستیم که «در ایران با لحاظ کردن رویکرد جرم شناسی سبز در حفظ محیط زیست سالم و پاک در درون قلمرو خود،  دولت چه نقشی در توسعه پایدار زیست محیطی کشور ایفا می کند؟» در پاسخ به این پرسش و با در نظر گرفتن مباحث مربوط به توسعه پایدار و حفظ محیط زیست، این فرضیه پژوهشی را مطرح می شود که دولت ایران به دلیل الزام های قانونی بین المللی و داخلی در حفظ محیط زیست سالم برای مردم و با توجه به جرم انگاری آسیب ها و تخریب های زیست محیطی، می تواند نقشی مثبت و فعال در توسعه پایدار کشور داشته باشد. همچنین یافته های پژوهش حاکی از صحت فرضیه ی پژوهش می باشد. روش پژوهش در این نوشتار توصیفی- تحلیلی است و متناسب با آن شیوه گردآوری داده نیز کتابخانه ای و بهره گیری از اسناد و متون موجود است.
    کلیدواژگان: ایران، توسعه پایدار، جرم شناسی سبز، زیست بوم زدایی، محیط زیست سالم
  • محمد باقری* صفحات 161-178
    انقلاب اسلامی ایران دارای ابعاد متعددی بوده که  اگرچه تئوری ها و نظریات مختلفی درباب چرایی و چگونگی آن توسط محققین و پژوهشگران مختلف ارائه شده است ولی همچنان وجوهات متعددی دارد که باید مورد بررسی و تحقیق قرار بگیرد. یکی از این موضوعات مسئله رهبری انقلاب است که با لقب امام نامیده شد، آن هم در حالی که این عنوان تا پیش از این در ادبیات شیعی دلالتی کاملا الهیاتی داشت. این مقاله، این پرسش اصلی را مطمح نظر قرار داده که مفهوم امام در انقلاب اسلامی چگونه شکل گرفت و چه مبانی و اصولی داشت. برای این منظور مقاله بر آرای علی شریعتی تکیه و تاکید داشته است. فرضیه مقاله این است که با توجه به ماهیت انقلاب ایران که نه بورژوایی بود و نه کارگری، بلکه اساسا جنبشی دینی بود، و از همین رو، با توجه به مبانی ارزشی انقلاب اسلامی و آرای برخی از ایدئولوگهای آن، موجبات همگرایی میان مفهوم امام شیعی و رهبر انقلابی فراهم شد تا این تحول در دلالت این مفهوم رخ دهد و «امام» معنای راه بری انقلاب را پیدا کند. یافته های تحقیق نشان داده که با تکوین ایدئولوژی انقلابی و تاکیدی که بر ارزش های اسلامی و اصول الهی داشت، اساسا بسترهای اجتماعی و تاریخی همپوشانی بین امام شیعی و رهبر انقلاب فراهم شده بود، و با تامل مجددی که علی شریعتی در کتاب امت و امامت از نسبت جامعه و امام ارائه کرد، زمینه های فکری آن نیز فراهم شد تا در نهایت لقب امام دلالتی انقلابی پیدا کند. روش مقاله توصیفی-تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امام، رهبری، شریعتی، امام خمینی
  • یعقوب علیزاده*، فاطمه السادات قریشی محمدی صفحات 179-196

    هدف پژوهش حاضر این است تا نقش و جایگاه تقیه را در روابط خارجی دولت اسلامی با سایر دولت ها با بررسی آراء و دیدگاه های آیت الله خامنه ای به بحث بگذارد. در همین راستا، پرسش این است که بر مبنای دیدگاه های فقهی-سیاسی آیت الله خامنه ای، تقیه چه نقشی در تنظیم روابط خارجی دولت اسلامی با سایر کشورها بر عهده دارد؟ فرضیه این است: تقیه به دلیل پنهان کردن ابزارهای دولت اسلامی، مصون ماندن از تحرکات دشمنان و همچنین تجهیز نظام اسلامی به سازوکارهای مبتنی بر تدبیر و دوراندیشی نقش مهمی در عبور از برخی شرایط دشوار تاریخی ایفا خواهد کرد. ضمن اینکه نتایج تحقیق موید آن است که تقیه اگرچه از منظر احکام فقهی، نوعی انفعال در شرایط خاص است، اما این انفعال در عرصه سیاست و از جمله روابط خارجی می تواند نوعی استراتژی مبتنی بر صبر، تجهیز منابع و ابزارها و در پیش گرفتن یک برنامه عملیاتی در آینده نیز تلقی شود. بنابراین آثار آن در ایجاد بازدارندگی برای دولت اسلامی، دور ماندن از شرایط هزینه آور و همچنین ایجاد آرامش و فرصتی برای دوراندیشی در دولت اسلامی است. در پژوهش حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و ابزار کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تقیه، دولت اسلامی، آیت الله خامنه ای، روابط خارجی
  • علی عباسی، سید مصطفی ابطحی*، احمد بخشایش اردستانی، حسین الله کرم صفحات 197-218
    موضوع این مقاله روشنفکری در تفکر سیاسی آیت الله خامنه ای است. اصولا روشنفکران نقش مهمی را در تحولات سیاسی - اجتماعی جوامع مختلف و از جمله انقلابهای ایران بازی کرده اند و قائل به رابطه خاصی میان دین و تحولات جدید عصر مدرن می باشند. با این حال رهبر انقلاب اسلامی معتقد است که این مفهوم و حاملان آن دارای آسیب های مختلفی در ماهیت و نظرات می باشند. لذا با نقد روشنفکری موجود می توان به الگوی بدیلی دست یافت. بنابراین سئوال اصلی تحقیق این است که مولفه ها و آسیب های روشنفکری از منظر آیت الله خامنه ای دارای چه محورها و ویژگی هایی است؟ فرضیه مقاله بر آن است که آیت الله خامنه ای برای روشنفکری قائل به مولفه های سلبی و ایجابی است با این حال، غربزدگی، دوری از مردم، عافیت طلبی، خطرگریزی و ایدئولوژی سازی برای دستگاه سلطنت از مهم ترین آسیب هایی است که روشنفکران را تهدید میکند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از منظر آیت الله خامنه ای روشنفکران به عنوان یکی از گروه های مهم و تاثیرگذار در جامعه، میتوانند با نگاه و بینش خود بر جامعه تاثیر مثبت بگذارد، اما، از دیدگاه ایشان تهدیدها و آسیب های بسیاری متوجه روشنفکری موجود است که باید با رفع این آسیب ها، جایگزین یا الگوی بدیلی را طرح کرد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، روشنفکری، غربزدگی، مولفه های ایجابی، مولفه های سلبی، اندیشه سیاسی
  • ناهید ناصری، ابراهیم آقامحمدی*، فرانک سیدی صفحات 219-236
    قدرت به عنوان یکی از مولفه های مهم امور مدنی، عموما موضوع تاملات نظری اکثر فلاسفه سیاسی و اجتماعی بوده؛ پرسش از چیستی و چگونگی قدرت و منشا و مشروعیت آن در این تاملات تئوریک مورد توجه واقع می شده است. در همین راستا، پرسش اصلی این پژوهش آن بوده که قدرت چه جایگاهی در اندیشه اسلامی و دولت مدرن دارد. این تحقیق برای این منظور، دو متفکر از دو گستره تمدنی و زمانی متفاوت را بررسی مقایسه ای کرده است. فرضیه تحقیق بر آن بوده که اگرچه مفهوم قدرت در دستگاه معرفتی این دو متفکر جایگاه قابل توجهی داشته ولی نوع برخورد و نحوه پردازش مفهومی آن تابعی از مبانی فکر متفاوت آن دو است. غایت قدرت در نظام سیاسی مدینه فاضله فارابی، با توجه به مبنای افلاطونی-ارسطویی فلسفه او، سعادت حقیقی است و در نظام سیاسی غیرفاضله تغلب. در حالی که برای فوکو، قدرت ماهیتی اجتماعی دارد و بیش از آن که ذاتا معطوف غایات مدنی باشد روابط و شبکه مناسبات مختلف اجتماعی را در تمام سطوح تحلیل می کند؛ و به بدیل سیستماتیک آن، مقاومت، نیز می پردازد. معهذا در اندیشه فارابی نیز نوعی از مقاومت در نظریه نوابت طرح می شود که اگرچه برای او منفی است اما قابل بازخوانی در بستر رویکرد قرائت انتقادی است. روش پژوهش تفسیری و جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.
    کلیدواژگان: قدرت، سعادت، مقاومت، فارابی، فوکو، تبارشناسی، آپاراتوس، قرائت انتقادی
  • علی محتشمی، مصطفی ابطحی*، ابوالقاسم طاهری صفحات 237-258

    موضوع مقاله حاضر جایگاه انفال و نقش آن در نظام تامین اجتماعی از منظر شهید صدر در ایران پس از انقلاب می باشد. سوال اصلی مقاله این است: استفاده از انفال می‏تواند چه نقشی در تضامن دولتی در نظام تامین اجتماعی در ایران داشته باشد؟ فرضیه‎ای که متعاقب سوال مذکور مطرح می‏شود این است که با توجه به کارکرد انفال در تامین اقتصادی، استفاده از آن می‏تواند نقش مهمی در تامین کمبود مالی نظام تامین اجتماعی کشور ایفا نماید. بر طبق یافته‏های تحقیق، تامین اجتماعی به زعم شهید صدر در زیرمجموعه عدالت اقتصادی قرار دارد که هدف غایی شکل‏گیری جامعه اسلامی بوده و در پرتو فقرزدایی و توزیع رفاه و ثروت در جامعه امکان‏پذیر است. انفال و ثروت‏های عمومی که متعلق به پرودگار هستند، در اختیار حاکم دینی قرار گرفته ‏اند تا برای تولید و توزیع عادلانه به نحو احسن استفاده شوند. در نتیجه انفال در راه تامین اجتماعی یک تکلیف برای حکومت دینی است. در نظام تامین اجتماعی فعلی جمهوری اسلامی ایران کمتر به انفال توجه شده است، درحالی‏که این نهاد دینی قادر است تا به صورت راه‏حلی اساسی در رفع کمبود منابع مالی تامین اجتماعی و گسترش عدالت اقتصادی، موثر واقع شود. پژوهش حاضر، کیفی و از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و به روش کتابخانه‏ای و از طریق فیش ‏برداری از منابع و داده‏های مختلف، نوشته شده است.

    کلیدواژگان: انفال، تامین اجتماعی، شهید صدر، حکومت اسلامی، ثروت‏های عمومی
  • ویدا رفیعی سربیژن، مجید معصومی*، مجید گل پرور صفحات 259-286

    فساد سیاسی یکی از بزرگ ترین موانع توسعه در کشورهای در حال توسعه و همچنین در کشور ما است. در ایران خصوصیات شخصیتی، ساختارهای مبارزه با فساد سیاسی را با مشکل روبرو ساخته است. براین اساس سئوال این تحقیق این است که خلقیات کارگزاران دولت چگونه بر فساد سیاسی تاثیرگذار است؟ فرضیه تحقیق این است از آنجایی که در نهایت کنش در اولین حلقه ارتباطی، توسط شخصیت صورت می گیرد ویژگی های شخصیتی کارگزاران نهادها با ایفای نقش کاتالیزوری نقش اولیه و تسهیل گری برای فساد ایجاد می کنند. یکی از این ویژگی ها رفتاری است که افراد در مبارزه با فساد سیاسی از خود نشان می دهند. بنابراین پژوهش حاضر با  هدف شناخت نقش خلقیات اجتماعی کارگزاران دولت بر فساد سیاسی کارکنان ادارات استان کرمان در وضعیت کنونی انجام شد. این تحقیق به لحاظ هدف از جمله تحقیقات کاربردی و از منظر روش کمی است. یافته های این تحقیق نشان داد خلقیات (بی اعتمادی،عدم صداقت، خودمحوری، ضعف در مسئولیت پذیری، مردم داری، تقدیرگرایی، اقتدارطلبی) بر فساد سیاسی کارکنان ادارات استان کرمان تاثیر گذاشته است. در نتیجه می توان گفت که خلقیات اجتماعی می تواند عاملی در تسریع فساد سیاسی در ادارات استان کرمان باشد. راهکار پیشنهادی محقق نهادینه شدن قدرت، آموزش،گردش نخبگان، افشا سازی سیاسی، نظارت و ایجاد بستری برای شفاف سازی است.

    کلیدواژگان: فساد سیاسی، خلقیات اجتماعی، کارگزاران دولت، ادارات، کرمان
|
  • Mostafa Amiri, Mohammadshahab Jalilvand * Pages 3-18

    The right to self-determination is one of the most important human "rights" that is considered in international documents and agreements and domestic documents of different countries and has different dimensions such as voting in elections, determining the new political system, Establishing an autocratic government or trying for a new constitution. Therefore, the right to self-determination means accepting the right of citizens in a collective sense to create a new political order, which also entails a significant political strain. In this way, the right to self-determination does not necessarily have a positive aspect and can be manifested by identifying the tasks of citizens and participating in things such as elections or monitoring and interfering in legislation or monitoring its implementation. Therefore, the political task is another aspect of the right to self-determination, which is discussed in the present study from the perspective of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. In other words, in what ways and in what manner can the political task lead to the realization of the right to self-determination? Based on the findings of the research, public supervision and the possibility of space for criticism and criticism, effective participation such as voting and attending assemblies, associations and parties, although it is considered a kind of duty for citizens, but it is necessarily in opposition to "rights". Citizens are not supposed to and can be the guarantors of achieving the right to self-determination. Also, the Constitution of the Islamic Republic of Iran, while accepting the nation's sovereignty over its own destiny in various ways, provides the platforms for exercising the right to self-determination in various ways, including voting, participation in civil and political institutions, recognition of ethnic groups and religious groups, and The right to have a representative has been provided by them. Descriptive and analytical methods and library tools are used in this article.

    Keywords: the right to self-determination, political responsibility, the constitution, the right to citizenship
  • Zahra Dadgarfard, Soroush Fathi *, Zahra Zare, Parveen Dadandish Pages 19-40

    The purpose of this article is to analyze the macro-policies regarding women heads of the household. The article seeks to answer the question, what is the pathology of post-revolutionary policies related to women heads of households? The hypothesis of the article says that policy-making in this area is based on social justice, women's empowerment and positive discrimination, however, in areas such as lack of attention to cultural policy-making, the lack of a single definition and the absence of an all-round approach and parallel institutional work, there is a disadvantage. is. The results of the research show that during the last half century, policies have been clear and explicit in order to provide effective support, especially in the economic field, however, they can be identified in five dimensions and it seems It turns out that they have played a role as an important component in slowing down the process of empowerment or the implementation of social justice. Lack of a single definition of female heads of household, lack of comprehensive or late approach to the issue of empowering female heads of household, emphasis on economic policies and little attention to cultural policies; The multiplicity and repetition of laws and the creation of parallel institutions; Non-implementation or delay in the implementation of approved laws and regulations are known in this pathology. It seems that in order to improve the empowerment of female heads of households and more effectively implement justice in relation to them, it is necessary to correct or revise some of the policies. This article is compiled by descriptive-analytical method.

    Keywords: women head of household, Pathology, macro policy making, Social Justice, Women's empowerment
  • Fateme Yousefi Orvand, Hamed, Rostami Najafabadi *, Mehdi Jalali Pages 41-60
    Policymaking and legal regulation in the field of children is considered as one of the most sensitive areas of social policymaking. The three actors family, society and the government play the most important role in determining the limits of children's rights as well as formulating policies aimed at children. In Iran, after the Islamic revolution, the issue of children and prevention of children's dangers and injuries has been placed on the agenda of the government, and the protection umbrella has been extended to children at two levels of policy-making (institutional) and legal (law-documents). The current research tried to investigate the policy-making and legal protections for children in Iran and tried to answer the question of what approaches and policies in the legal and political dimension towards children and children in Iran after Is there a revolution? The approach of supporting and empowering children has been mentioned as a priority approach for policymakers and legislators, and in the policy-making dimension, the activity and existence of policy documents and the activation of institutions such as the country's welfare organization and also the country's social emergency on the one hand and From the legal aspect, the approval of the Law on the Protection of Children and Adolescents approved in 2019, on the other hand, has determined the protective status of the child. This article has been compiled in a descriptive-analytical way and its data has been collected in the form of documents.
    Keywords: Islamic Revolution, Children, Teenagers, supportive policies, Regulations, Children's rights
  • Ali Mirzaeii, Darab Fooladi *, Omid Aliahmadi Pages 61-78
    The comparison of two Islamic and Western thinkers, namely Ali Shariati and Hannah Arendt, due to the analysis of the pre-revolutionary societies, can tell the reasons for the occurrence of revolutions and efforts to create a new society. The question of the present article is, what are the differences and similarities between Shariati's and Arendt's views on the pre-revolutionary society? The hypothesis of the article is: according to Shariati and Arendt, pragmatism, identity search and humanity are the main concerns of the pre-revolutionary society; With the difference that in Arendt's thought, the ideal society is to establish a policy of friendship and based on action, but in Shariati's view, it ends in an ideological society based on constant change. The common point between Shariati and Arendt is that they want a dynamic society and the creation of a new value system based on action and human values and eliminating injustice, exploitation and tyranny. For this reason, according to Shariati and Arendt, the pre-revolutionary masses are considered to be thirsty for identity, meaning, and the creation of a normative system, which seeks to find a path to overcome oppression and create a platform for the implementation of human principles. . But from the point of view of the differences, it should be said that Arendt's approach, inspired by Aristotle's thought, considers the future situation as permanent and an attempt to establish friendship, therefore prefers action over labor and livelihood. But in Shariati's point of view, humanity is an inexhaustible subject and the inherent duty of politics is to create transformation as a qualitative and constantly changing matter. This article has used the comparative method.
    Keywords: Revolution, pre-revolutionary society, Shariati, Hannah Arendt, Ideology, freedom
  • Ghasem Falah Saei, Mohammad Bahmani *, Bakhtiar Abbasloo, Sadegh Salimi Pages 79-98

    The necessity of compensation for the damage caused in the field of civil responsibility is a certain thing, which includes governments, and often this responsibility and its consequences appear in war issues and the like. In this regard, the question is raised as to how the legal system of paying compensation to war victims should compensate their losses. The hypothesis of the upcoming article is that the payment of compensation, which is an issue in civil rights, is based on the discussion of justice in advance, and the payment of compensation and compensation is made after that. For this reason, this research has analyzed the concept of justice and its impact on the legal system in a comparative way, and has selected two case studies of Iran and the United States. The findings of the research have shown that although the legal systems of Iran and the United States, according to their own principles of justice, pay compensation and compensate the injured, but in the code of justice for determining damages, some parts of American law overlap with the discussion of diat, but some parts of it are relative It is fluid and unstable to social and economic developments. Descriptive-analytical research method, comparative approach, and library and documentary data collection method.

    Keywords: war, Civil Responsibility, Compensation, Justice, payment
  • Saeed Ahmadi, Mojtaba Hemmati *, Poone Tabibzadeh Pages 99-120
    Monitoring the transactions of municipalities is one of the key mechanisms of good urban governance, therefore, in countries that have a long history of "rule of law", there are usually legal and political mechanisms to monitor these institutions on their income, expenditure and transactions. Considering this issue, this article is looking for an answer to the question, what are the most important damages and loopholes in Tehran Municipality transactions? In this regard, we investigated this hypothesis by using a systemic model: lack of rule of law, corruption, lack of transparency in transactions, lack of responsibility and lack of accountability of city managers, lack of proper and continuous interaction of citizens and urban civil and union organizations with municipalities. and councils, lack of formal and informal monitoring of urban management, lack of supervision and control over financial income and expenditure and municipal transactions in the form of a legal and logical framework and the principles of the rule of law and its supervision among the most important damages and loopholes of transactions It is the municipality of Tehran. This article showed with a descriptive-analytical method that the system model, on the one hand, has a high strategic, practical and knowledge-based capacity to realize good governance in municipal affairs. In this regard, the use of systemic theory in this article is an innovative method in the analysis of legal transactions of Tehran municipality from the perspective of good governance.
    Keywords: municipality, Governance, Good Governance, systemic thinking, rule of law
  • MohammadHosain Namdar, Masoud Alborzi Varaki *, HibatAllah Nazhandi Manesh, Paiman Bolori Pages 121-140

    The purpose of this article is to investigate the possibility of using the capacity of international institutions and organizations in order to preserve the territorial integrity of Iran against the intervention of extra-regional powers in this field. Based on this, the main issue in the research is: How Iran can use the capacity of international institutions and organizations, such as the International Criminal Court, to deal with the possible aggression of the major powers that support the UAE. To use its territorial integrity? Using the structuralist analytical framework, the hypothetical answer of this research is that "the government of Iran has changed its positive attitude towards international organizations and active participation and membership in organizations such as the International Criminal Court and emphasized while winning the trust of the actors of the international community towards themselves, it will prevent the formation of consensus and finally encroachment on their own land". The results of the research indicate that the United Arab Emirates has been able to bring the big extra-regional powers (including 5 permanent members of the Security Council and the Persian Gulf Cooperation Council) with it in support of its demands during the last two decades. Iran should also try to deal with them by changing its attitude towards the issue. The research method in this article will be descriptive-analytical. Based on this, the method of data collection is based on the type of library research and the use of existing documents.

    Keywords: United Arab Emirates, Iran, Three islands, crime of rape, International Criminal Court
  • Samaneh Mohamadi, Shahla Moazami * Pages 141-160
    The doctrine of sustainable development is based on the basic principle that human beings are obliged to use the natural resources of the earth in such a way as to satisfy their own desires and needs (reasonable intergenerational consumption) and the resources needed by future generations (reasonable consumption). inter-generational) do not harm and do not endanger their environment and other living beings. For this purpose, in the form of green criminology, laws and regulations have been developed and implemented to deal with environmental threats. Based on this, in this article, we are looking for an answer to the question, "In Iran, taking into account the green criminology approach in maintaining a healthy and clean environment within its territory, what role does the government play in the country's sustainable environmental development?" "Does it?" In response to this question and taking into account issues related to sustainable development and environmental protection, this research hypothesis is proposed that the government of Iran, due to international and domestic legal requirements in maintaining a healthy environment for the people And considering the criminalization of environmental damage and destruction, it can play a positive and active role in the sustainable development of the country. Also, the research findings indicate the validity of the research hypothesis. The research method in this article is descriptive-analytical, and in accordance with that, the method of data collection is library-based and the use of existing documents and texts.
    Keywords: Iran, sustainable development, Green Criminology, bio-deforestation, Healthy environment
  • Mohammad Bagheri * Pages 161-178
    Iran's Islamic revolution has many dimensions, although various theories and theories have been presented by different researchers about why and how it happened, but it still has many aspects that should be investigated and researched. One of these topics is the issue of the leadership of the revolution, who was called by the title of Imam, even though this title had a completely theological meaning in Shiite literature. This article has proposed the main question of how the concept of Imam was formed in the Islamic Revolution and what were its foundations and principles. For this purpose, the article relied on Ali Shariati's opinions. The hypothesis of the article is that according to the nature of the Iranian revolution, which was neither bourgeois nor labor, but basically a religious movement, and therefore, according to the value foundations of the Islamic revolution and the opinions of some of its ideologues, the causes of convergence between the concept of the Shia Imam And the revolutionary leader was provided so that this transformation takes place in the meaning of this concept and "Imam" finds the meaning of leading the revolution. The findings of the research have shown that with the development of revolutionary ideology and its emphasis on Islamic values and divine principles, the social and historical foundations for the overlap between the Shia imam and the leader of the revolution were basically provided, and with the renewed reflection that Ali Shariati in the book Ummah and Imamate of the relationship society and imam presented, its intellectual grounds were also provided so that finally the title of imam would have a revolutionary meaning. Historical-analytical article method and library data collection method.
    Keywords: Islamic Revolution, Imam, leadership, Shariati, Imam Khomeini
  • Yaghoub Alizadeh *, Fatemeh alsadat Ghoreishimohamadi Pages 179-196

    The purpose of the present study is to discuss the role and position of taqiyyah in the external relations of the Islamic state with other governments by examining the opinions and views of Ayatollah Khamenei. In this regard, the question is, based on the jurisprudential-political views of Ayatollah Khamenei, what role does Taqiyyah have in regulating the external relations of the Islamic State with other countries? The hypothesis is: Taqiyyah will play an important role in overcoming some difficult historical conditions due to hiding the tools of the Islamic State, remaining immune from the movements of the enemies, and also equipping the Islamic system with mechanisms based on planning and foresight. In addition, the results of the research confirm that taqiyyah, although from the point of view of jurisprudence, is a form of passivity in certain circumstances, but this passivity in the field of politics, including foreign relations, can be a strategy based on patience, equipping resources and tools and taking It can also be considered as an action plan in the future. Therefore, its effects are in creating deterrence for the Islamic State, staying away from costly conditions, and also creating peace and an opportunity for foresight in the Islamic State. Descriptive and analytical methods and library tools have been used in this research.

    Keywords: Taqiyya, Islamic state, Ayatollah Khamenei, Foreign Relations
  • Ali Abbasi, Seyed Mostafa Abtahi *, Ahmad Bakhshaish Ardestani, Hosseinullah Karam Pages 197-218
    The subject of this intellectual article is the political thinking of Ayatollah Khamenei. Basically, intellectuals have played an important role in the political-social developments of different societies, including the revolutions of Iran, and they believe in a special relationship between religion and the new developments of the modern era. However, the leader of the Islamic Revolution believes that this concept and its bearers have various damages in nature and opinions. Therefore, by criticizing the existing intellectuals, we can find an alternative model. Therefore, the main question of the research is, what are the components and intellectual damages from the perspective of Ayatollah Khamenei? The hypothesis of the article is that Ayatollah Khamenei considers intellectuals to have both positive and negative components, however, westernization, distance from people, wellness seeking, risk aversion and ideologies are among the most important harms that threaten intellectuals. . The results of this research show that from the perspective of Ayatollah Khamenei, intellectuals, as one of the important and influential groups in society, can have a positive impact on society with their views and vision, but from his point of view, there are many threats and harms to the existing intellectuals. It is necessary to plan an alternative or an alternative model by removing these damages. The research method in this article is descriptive-analytical and the data is collected in a library manner.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, intellectual, Westernization, positive components, negative components, Political Thought
  • Nahid Naseri, Ebrahim Aghamohammadi *, Faranak Sayedi Pages 219-236
    Power, as one of the important components of civil affairs, has generally been the subject of the theoretical reflections of most political and social philosophers; The question of what and how power and its origin and legitimacy have been considered in these theoretical reflections. In this regard, the main question of this research is what is the position of power in Islamic thought and the modern state. For this purpose, this research has compared two thinkers from two different civilizations and times. The hypothesis of the research is that although the concept of power has a significant place in the epistemological system of these two thinkers, the type of approach and the way of conceptual processing is a function of the different thought bases of the two. According to the Platonic-Aristotelian basis of his philosophy, the end of power in Farabi's utopia political system is true happiness, and in the non-ideal political system it is conquest. While for Foucault, power has a social nature and it analyzes the relationships and the network of different social relationships at all levels, rather than being directed towards civil ends; And it also deals with its systematic alternative, resistance. However, in Farabi's thought, a kind of resistance is proposed in the theory of succession, which, although it is negative for him, can be read in the context of a critical reading approach. The method of interpretative research and data collection was library and documentary.
    Keywords: Power, Happiness, Resistance, Farabi, Foucault, Genealogy, apparatus, critical reading
  • Ali Mohtashmi, Mustafa Abtahi *, Aboalghasem Taheri Pages 237-258

    The subject of this article is the position of Anfal and its role in the social security system from the perspective of Martyr Sadr in Iran after the revolution. The main question of the article is: What role can the use of Anfal have in government solidarity in the social security system in Iran? The hypothesis that is raised following the mentioned question is that considering the function of Anfal in economic provision, its use can play an important role in providing the financial deficiency of the country's social security system. According to the findings of the research, according to Martyr Sadr, social security is in the subcategory of economic justice, which is the ultimate goal of the formation of Islamic society and is possible in the light of poverty alleviation and distribution of prosperity and wealth in the society. Anfal and public wealth that belong to the prodigal have been placed at the disposal of the religious ruler to be used efficiently for fair production and distribution. As a result, anfal in the way of social security is an obligation for the religious government. In the current social security system of the Islamic Republic of Iran, less attention has been paid to Anfal, while this religious institution is able to be effective as a basic solution in solving the lack of social security financial resources and expanding economic justice. The current research is qualitative and of a descriptive-analytical type and has been written in a library method and by extracting various sources and data.

    Keywords: anfal, Social security, Martyr Sadr, Islamic Government, Public Wealth
  • Vida Rafiee Sarbijan, Majid Masomi *, Majid Golparvar Pages 259-286

    Political corruption is one of the biggest obstacles to development in developing countries as well as in our country. In Iran, personality traits have made the structures to fight against political corruption a problem. Therefore, the question of this research is, how does the mood of government officials affect political corruption? The hypothesis of the research is that since the action in the first communication link is done by the personality, the personality characteristics of the agents of the institutions play a catalytic role and create an initial and facilitating role for corruption. One of these characteristics is the behavior that people show in fighting against political corruption. Therefore, the current research was conducted with the aim of knowing the role of social attitudes of government officials on the political corruption of the employees of Kerman province offices in the current situation. This research is one of applied research in terms of purpose and from the point of view of quantitative method. The findings of this research showed that temperaments (distrust, dishonesty, self-centeredness, weakness in responsibility, populism, fatalism, authoritarianism) have influenced the political corruption of the employees of Kerman province offices. As a result, it can be said that social attitudes can be a factor in accelerating political corruption in the offices of Kerman province. The solution proposed by the researcher is the institutionalization of power, education, circulation of elites, political disclosure, monitoring and creating a platform for transparency.

    Keywords: political corruption, social attitudes, government officials, administrations, Kerman