فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 34 (بهار 1395)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 34 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباسعلی رهبر صفحه 3
    تحقیق حاضر به منظور شناخت گرایش سیاسی دانشجویان به بازتاب سیاست خارجی ج.ا.ایران و تاثیر عواملی همچون مقطع تحصیلی، گروه آموزشی و قومیت بر میزان گرایش سیاسی دانشجویان توجه دارد. دراین تحقیق ازنظریه های وایت، آلپورت، فیش باین- آیزن، مزلو، روزن اشتیل، گرونبرگ، هروشکا و... استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات این تحقیق، مبتنی بر پیمایش است. جامعه آماری تحقیق، دانشجویان دختر و پسر دانشگاه سراسر کشور می باشد. تعداد 2200 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب در پژوهش انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد: 1- بین مقطع تحصیلی و گرایش سیاسی دانشجویان رابطه وجود دارد. 2- بین گروه آموزشی و گرایش سیاسی دانشجویان رابطه وجود دارد. 3- بین سن و گرایش سیاسی دانشجویان رابطه وجود دارد. 4- بین مذهب و گرایش سیاسی دانشجویان رابطه وجود دارد. 5- بین درآمد و گرایش سیاسی دانشجویان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرایش، سیاست خارجی، دانشجو، گرایش سیاسی
  • یحیی فوزی صفحه 25
    برای بررسی عملکرد دولت ها باید عوامل متعددی را مورد مطالعه قرار داد برخی بر تاثیر عوامل ساختاری و برخی براهمیت عوامل ارادی تاکید دارند. هدف این مقاله پاسخ به این سوال است که کدامیک از این عوامل نقش مهم تری در عملکرد دولت ها در جمهوری اسلامی ایران داشته اند؟ این مقاله تلاش کرده با استفاده از نظریه ساختاریابی گیدنز و روشی تاریخی - تحلیلی با بررسی سطوح مختلف تاثیرگذاری این عوامل به ارائه چارچوبی برای بررسی عوامل موثر بر عملکرد دولت در ایران دست پیدا کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد درتحلیل عمل سیاسی دولت باید ازعملکردهای انسانی شروع کرد اما باید به این واقعیت توجه کرد که این عملکردهای ارادی حالتی بازگشتی(Recursive) داشته و کنش عاملان سیاسی در یک فرایند و در برخورد با ساختارهای موجود دائما باز تولید می شوند. این بازتولید از یکسو عوامل انسانی و از سوی دیگر ساختارها را متحول می کند و لذا باید عمل سیاسی در ایران را به شکلی فرآیندی و با توجه به نوع بازخوردهای عاملیت و ساختارها مورد مطالعه قرارداد.
    کلیدواژگان: دولت، اقتصاد، فرهنگ، عملکرد دولت ج، ا، ایران، ساختاریابی گیدنز
  • کریم مهری صفحه 47
    مقاله حاضر با استفاده از رویکرد تفسیری و روش شناسی نظریه داده بنیاد(grounded theory) به بازسازی معنایی انقلاب اسلامی بر اساس بیانات مقام معظم رهبری می پردازد. مهم ترین پرسش های تحقیق حاضر این خواهد بود که «چه مدل نظری انقلاب اسلامی را از دیدگاه مقام معظم رهبری تبیین می کند؟ چه تغییراتی در ایران رخ داد که انقلاب اسلامی صورت گرفت؟ راهبردهای کنشی آن چیست؟ و پیامدهای این راهبردها چه خواهد بود؟» متعین های مصادر نهضت مشروطه و بازگشت استبداد به عنوان شرایط علی درونی؛ استثمار و وابستگی به بیگانگان به عنوان شرایط علی بیرونی؛ تعامل فعال حوزه های علمیه و روحانیت با مردم به عنوان شرایط مداخله گر؛ احیای قدرت دین و توجه به معنویت؛ نقش پیدا کردن مردم به عنوان پیامدهای انقلاب اسلامی و مقوله هسته ای این بررسی انقلاب اسلامی است که مقولات عمده فوق را دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، نظریه انقلاب اسلامی، وابستگی رژیم پهلوی، نظریه پردازی داده بنیاد، مشارکت مردم و روحانیون
  • سید یحیی علوی، داریوش امیری صفحه 71
    فروپاشی بلوک شرق موجب گردید، تحریم های اقتصادی به عنوان ابزاری جهت تحمیل خواسته های کشورهای غربی و بخصوص آمریکا علیه کشورهای مخالف، مورداستفاده قرار گیرند. با پیروزی انقلاب اسلامی، دولت ایالات متحده با هجوم تحریم های اولیه و ثانویه خصوصا از سال 2010 تا 2014 در قالب قوانین کنگره و فرامین اجرایی رئیس جمهوری با بازوی اجرایی وزارت خزانه داری و ذیل آن «دفتر کنترل دارایی های خارجی(OFAC)»، با جنگ اقتصادی تمام عیار خود، اقتصاد کشور را تحت فشار قرار داده است. این مقاله جهت شناخت عمیق تر ساختار تحریم ها، نقش کنگره و وزارت خزانه داری آمریکا را، به طور مجزا و مقایسه ای، در اعمال تحریم های اقتصادی در قبال جمهوری اسلامی ایران (سال های 2014-2010) را بررسی می کند. گردآوری اطلاعات موردنیاز این تحقیق از نوع اکتشافی و به روش توصیفی تحلیلی و با کنکاش در متون کتابخانه ای و سایت های اینترنتی و ترجمه اسناد دسته اول سایت های وزارت خارجه، خزانه داری و کنگره آمریکا تدوین شده است. در این مقاله عناوین، دلایل، نوع و اثر تحریم های آمریکا در مولفه های اقتصادی ایران- مالی و بانکی، نفتی، کشتیرانی و بیمه، پتروشیمی، هواپیمایی، خودرویی، کالاهای اساسی، طلا و فلزات گران بها- تشریح می کنیم و سپس شدت اثر تحریم های کنگره و وزارت خزانه داری نسبت به یکدیگر بررسی می نماییم.
    کلیدواژگان: کنگره، وزارت خزانه داری، دستور اجرایی، تحریم اقتصادی، دفتر کنترل دارایی های خارجی
  • سید محمد طباطبایی، امین حجازی صفحه 95
    سیاست خارجی هر کشور رویکردها و جهت گیری آن را نسبت به نظام و روابط بین الملل نمایان می سازد. در ج.ا.ایران، نقش مقام معظم رهبری در سیاست خارجی، ویژه و برتر است و بر اساس قانون اساسی، بالاترین جایگاه را برای تصمیم گیری های کلان در سیاست خارجی نظام دارد. مقام معظم رهبری در دیدارهای سالانه با مسئولان وزارت امور خارجه و نمایندگان سیاسی ج.ا.ایران در سایر کشورها، اصول سیاست خارجی ج.ا.ایران را تبیین می کنند و تحلیل محتوای کمی و کیفی بیانات ایشان نشان می دهد که چهار اصل حفظ هویت نظام اسلامی ایران، نفی نظام سلطه، حمایت از مستضعفان در برابر مستکبران و روابط صلح آمیز با دولت های غیرمحارب، مهم ترین اصول سیاست خارجی ج.ا.ایران در اندیشه مقام معظم رهبری می باشند که در میان آنها حفظ هویت نظام اسلامی ایران، به طور قابل توجهی حائز اهمیت بالاتری است. بر این اساس، تحقیق حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که چرا حفظ هویت اسلامی در سیاست خارجی ج. ا. ا از منظر مقام معظم رهبری، حائز اهمیت بالاتری می باشد؟ فرضیه محققان این است که از منظر مقام معظم رهبری، حفظ هویت اسلامی در سیاست خارجی به دلیل تامین امنیت هستی شناختی ج.ا.ایران حائز اهمیت بالاتری می باشد. برای بررسی فرضیه مزبور، تحلیل محتوای کمی و کیفی بیانات مقام معظم رهبری در هجده دیدار با مسئولان وزارت امور خارجه و نمایندگان سیاسی ج.ا.ایران در سایر کشورها از سال 1368 تا سال 1390 انجام شده و سپس نتایج آن با استفاده از نظریه امنیت هستی شناختی تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، مقام معظم رهبری، امنیت هستی شناختی، هویت
  • حشمت الله فلاحت پیشه، حافظ شورچی * صفحه 117

    این پژوهش براساس چارچوب نظری دولت توسعه گرا به بررسی رویکرد و عملکرد توسعه ای دولت های ایران در فاصله سال های میانی 1376 تا 1392 می پردازد. روش تحقیق در این مقاله، مبتنی بر روش تحلیل محتوا و بصورت توصیفی- تحلیلی می باشد. فرض اساسی تحقیق نیز این است که رویکرد و نگرش مثبت به مولفه های دولت توسعه گرا و تقویت این مولفه ها، دولت های هفتم و هشتم را به ایده دولت توسعه گرا نزدیک تر کرده است. بدین ترتیب که نگرش مثبت به مولفه های متعارف توسعه، تصور پیوند توسعه ملی با آشتی با نظام بین الملل و اتخاذ سیاست تنش زدایی در روابط خارجی، در کنار اولویت بخشی به توسعه سیاسی ، توجه به نهادهای مدنی و اصلاحات سیاسی در عرصه داخلی، مهم ترین ویژگی های رویکردی دولت های هفتم و هشتم نسبت به توسعه بوده است. تردید در مولفه های متعارف توسعه و اولویت بخشی به دیپلماسی عمومی در روابط خارجی، تاکید بر شعار تحقق عدالت درعرصه داخلی و توجه بسیار کم رنگ به مقوله تحزب و احزاب سیاسی، مهم ترین ویژگی های رویکردی دولت های نهم و دهم نسبت به توسعه بوده است. از نظر عملکردی نیز، هر دو دولت موفقیت ها و عدم موفقیت هایی در قبال توسعه داشته اند. مهم ترین تفاوت رویکردی وعملکردی دولت های مذکور در روابط بین الملل ، توسعه سیاسی وتوجه به نهادهای مدنی و احزاب، کنترل فساد و افزایش شفافیت بوده است.

    کلیدواژگان: دولت توسعه گرا، نهادهای مدنی، دولت اصلاحات، دولت عدالت، تنش زدایی، خصوصی سازی، بوروکراسی
  • بررسی مقایسه ای جایگاه سیاسی فقیه در دولت / مطالعه موردی:اندیشه امام خمینی(ره) و علامه نائینی
    علی مرشدی زاد، سعید قربانی صفحه 137
    مسئله ولایت یکی از مهم ترین مسائل فقهی، کلامی و سیاسی اندیشه اسلامی شیعه است در حقیقت پاسخ به مشکلات و مسائل جامعه اسلامی در طول تاریخ، طرح این اندیشه را ضروری کرد، با توجه به روندی که به پیشینه ولایت فقیه نگاه می شود از دوره صفوی به این طرف است که بحث ولایت سیاسی فقیه وارد عرصه می شود و در قبال حکومت ها مطرح می شود در سیر این دوره ها با توجه به مسائل و مشکلات کشور تا زمان امام خمینی(ره)در رابطه با اینکه ولایت بر حکومت اسلامی با محوریت ولایت فقیه باشد در اندیشه عالمان بزرگ مثل آیت الله نائینی، نراقی شکل گرفت ولی در حد تئوری ماند و جنبه عملی پیدا نکرد و در زمان آیت الله نائینی به صورت پوشیده به این محور اشاره شده که در فرآیند پژوهش به این موارد اشاره می گردد ولی در زمان علامه نائینی نیز ولایت فقیه محقق نشد. تا این که در زمان امام خمینی(ره)حکومت اسلامی با حاکمیت ولی فقیه جنبه عملی پیدا کرد، در پژوهش حاضر هدف نویسنده بر این است که جایگاه سیاسی فقیه از منظر امام خمینی(ره)و آیت الله نائینی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به اسناد را موردبررسی قرار دهد و سوال مطرح در پژوهش این که مبانی فکری امام خمینی(ره)و علامه نائینی در مورد جایگاه سیاسی فقیه در دولت به چه نحوی بوده و نقاط اشتراک و افتراق آن ها در چیست؟
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، مشروطه، انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)، علامه نائینی
|
  • Abbasali Rahbar Page 3
    This study aims to understand the reflection of Islamic Republic of Iran foreign policy on student's political orientation and the effect of factors such as level of education, educational department and Ethnicity On the student’s political orientation. In this study we have used the theories of White, Allport, Fyshbayn- Eisen, Maslow, Rosen Shtyl, Grünberg, Hrvshka. The research methodology is based on documentary research and descriptive - analytical methods using survey. The research statistical population is the male and female students of universities across the country. 2,200 people were selected using random sampling stratified in research. The results show that: 1. there is a relationship between the student’s educational level and political orientation. 2. There is a relationship between the student’s educational department and political orientation. 3. There is a relationship between the student’s age and political orientation. 4. There is a relationship between the student’s religion and political orientation. 5. There is a relationship between the student’s income and political orientation.
    Keywords: Orientation, foreign policy, student, political orientation
  • Yahya Fozi Page 25
    To scrutinize the performance of governments should study the influence of several factors on structural elements and some who have emphasized the importance of Voluntary. The aim of this study is to answer the question of which of these factors have played an important role in the functioning of governments in the Islamic Republic of Iran? This article has tried to provide a framework for the different levels of the factors affected the performance of the government in Iran, using the theory of construction of Gydnz and historical - analytical method by examining the effects of these factors. The findings show that analysis of the political factor should begin with people functions but it must be considered that voluntary actions are recursive and actions of political actors dealing with existing structures are constantly reproduced. Reproduction changes both human factors and structures, so the political action in Iran must be studies as process and be considered about functional and structural feedback.
    Keywords: Government, Economy, culture, performance of the Islamic Republic of Iran, theory of construction of Gydnz
  • Karim Mehri Page 47
    This paper using interpretive approach and methodology of the grounded theory wants to present the semantic reconstruction of Islamic Revolution based on Supreme Leader's statements. The most important questions of this research will be that “"Which theoretical model can explain the Supreme Leader of the Islamic Revolution of view? What changes occurred that the Islamic Revolution took place in Iran? What are action strategies? What will be the consequences of these strategies?” Mtynhay sources of constitutional liberty and return of tyranny as inside cause conditions; colonialism and dependence on outsiders as outside cause conditions; active engagement seminaries and the priesthood with people as interferer condition; revival of religion and spirituality; and action of people as outcome of Islamic Revolution are the main issue of this research.
    Keywords: The Supreme Leader, Islamic Revolution theory, the dependence of the Pahlavi regime, grounded theory, public participation, spiritual man
  • Seyyed Yahya Alavi, Dariush Amiri Page 71
    Disintegration of East block caused economic sanctions as a means to impose the demands of Western countries, especially the United States against the opposing countries, with intensity and used more widely. Along with victory if the Islamic Revolution in Iran and exit of Iran from the circle of America's allies in West Asia, the United States government with the influx of primary and secondary sanctions spidery and intertwined, especially from 2010 to 2014 in the form of legislative acts and executive orders of president with the executive arm of the Ministry Treasury and under the "Office of Foreign Assets Control", with its all-out economic war, made the economy under pressure and forced to surrender to the demands of its own. This thesis Reviews the role of Congress and the America's Treasury, separately and comparatively, the economic sanctions against the Islamic Republic of Iran (years 2014-2010). Data collection is Exploratory and descriptive study, with exploration in texts of library, websites and translation of documents from sites of the US Department of State, Treasury and Congress etc. In the fourth chapter of this thesis, titles, causes, types and effects of economic sanctions on Iran financial components, oil, shipping and insurance, petrochemical, aviation, automotive, commodities, gold and precious metals are described. And in the fifth, pay to the weight of Congress and the Treasury sanctions, for the central question of thesis, the role of Congress and the Treasury Department in economic sanctions against the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Congress, Department of Treasury, Executive Order, Economic Sanction, Office of Foreign Assets Control
  • Seyyed Mohammad Tabatabaei, Seyyed Amin Hejazi Page 95
    Foreign policy of any country reveals it’s approaches and orientation to the international system and relations. The role of the Supreme Leader of Islamic Republic of Iran in foreign policy is special and according to Constitution, he has the highest position for Major decision makings for foreign policy. the Supreme Leader at annual meetings with foreign policy officials and political representatives explains the principles of foreign policy of Islamic Republic of Iran. Quantitative and qualitative content analysis of his remarks shows that Four principles: preserving the Islamic identity, rejection of the domination, supporting the oppressed against the oppressors and peaceful relations with other states are the most important foreign policy principles, and also preserving the Islamic identity is significantly more important. This research wants to answer the question that why also preserving the Islamic identity in foreign policy is significantly more important according to the Supreme Leader perspective? The researchers hypothesis is that is important because supplies the ontological security of Iran. To examine the hypothesis, quantitative and qualitative content analysis of the Supreme Leader remarks in 18 meeting with foreign policy officials and political representatives from 1368 to 1390 was done and the result is analyzed using the theory of ontological security.
    Keywords: Foreign policy, Islamic republic of Iran, the Supreme Leader, ontological security, identity
  • Heshmat Falahat Pisheh, Hafez Shourchi Page 117

    This study examines the comparative approach by Iranian states to development in the mid-1376 to 1392. The basic premise of the research is that according to a survey of development indicators considered by the two governments, the governments showed different functions to development. Thus, the reformist government matching to global institutions and considering conditions prevailing in the international system took detente in the field of foreign policy and adopted the strengthening of civil societybased political reforms and in the economic sphere also tried to move on the basis of norms of international institutions. In contrast, the ninth and tenth governments adopted a policy of confrontation with the international system and targeting Western countries as a causes of global crisis while they Want to change the status quo and create equitable world, and follow up the solution of major problems of Iran not in European capitals but also in the East. Domestically, the government is also relying on the rise of self, pay no attention to parties; relying on poor classes took the populist development.

    Keywords: Developmental government, civil society organizations, reform government, justice government, Détente, Privatization, Bureaucracy
  • Ali Morshedizad, Saeed Ghorbani Page 137
    The province is one of the most important legal issues, theological and political thought Shia Islam In fact, the answers to the problems of the Islamic community in history, this plan was thought necessary, According to a process to look at the history of the supreme leader of the Safavid period onwards The supreme political debate into the province and for governments to be raised In the course of this period due to the problems of the country until Imam Khomeini's Islamic -oriented government in conjunction with the province's Supreme Leader The idea of great scholars like a scholar, was Naraqi But remained at the level of theory and practical aspects of Ayatollah Naini did not find the time to sort this issue was discussed in the theory But did not provide grounds for implementation until the time of Imam Khomeini's Islamic government with the rule of the supreme leader was practical aspect, In this study the author's aim is that the political position of supreme leader Imam Khomeini and Allama Naini using cross- examine citing documents And the question at the Imam Khomeini Research and Allama Naini province's supreme political theory have what ? And points of difference and share in what areas?
    Keywords: The supreme leader, the Constitution, the Islamic Revolution, Imam Khomeini, Allama Naini