فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیده قیصری، منصور شاه ولی *، کوروش رضایی مقدم صفحه 1

    با وجود ضرورت توانمندی روانی کشاورزان برای توسعه، در مطالعات توسعه روستایی چندان کاری در این زمینه انجام نشده است. به همین دلیل توانمندی اعضای تعاونی های تولید روستایی به عنوان نقش آفرینان توسعه جوامع محلی و ملی در استان فارس از منظر توانمندی روانی و ویژگی های موثر بر آن مطالعه شدند، زیرا تشکل ها در این زمینه نقشی مهم دارند. بنابراین، با پیمایش و نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و ابزار پرسشنامه، 150 کشاورز عضو تعاونی های تولید روستایی و 150 کشاورز غیرعضو، مصاحبه شدند. یافته ها نشان داد که کشاورزان اعضای تعاونی های مورد مطالعه توانمندی روانی مناسبی دارند، که با افزایش روحیه استقلال، عزت نفس، اعتماد به دیگران و شایستگی های خود، توانمندی شان ارتقا می یابد. برخی عوامل نظیر «رضایت شغلی»، «شرکت در کلاس های آموزشی»، «سطح ارتباطات» و «سطح تحصیلات» در میزان توانمندی مذکور تعیین کننده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، اعضا، تعاونی های تولید روستایی، توانمندی روانی، فارس
  • فاطمه سورانی، خلیل کلانتری، علی اسدی صفحه 21
    امروزه موضوع فناوری اطلاعات و ارتباطات به ضرورتی برای سیاست گذاران و برنامه ریزان و کارگزاران توسعه روستایی بدل شده است و انتظار می رود که به کارگیری صحیح این فناوری، دستاوردهای مهمی برای پیشبرد توسعه جوامع روستایی به همراه داشته باشد. براین اساس پژوهش حاضر بر آن است که به بررسی عوامل موثر بر استفاده روستاییان از خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات بپردازد. این پژوهش بر مبنای پیمایش پرسشنامه ای به انجام رسیده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی روستاییان باسواد دارای شغل کشاورزی یا دامداری بخش مرکزی شهرستان نجف آباد است، که از طریق نمونه گیری چندمرحله ای با انتساب متناسب به تعداد 172 نفر رسید. برای توصیف و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد تفاوت معنی داری بین «سطوح مختلف سواد» و «گروه های مختلف نگرشی (مطلوب، بینابین، نامطلوب)» در خصوص میزان استفاده از خدمات ICT وجود دارد. نتایج اولویت بندی میزان استفاده روستاییان از خدمات ICT نشان دهنده این است که تلویزیون، پراستفاده ترین ابزار ICT نزد روستاییان است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن است که متغیرهای میزان مهارت اینترنتی و میزان نگرش به کاربری خدماتICT مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر میزان استفاده از خدمات ICT هستند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، دسترسی به خدمات ICT، توسعه خدمات رسانی روستایی، مهارت اینترنتی، میزان استفاده
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، سیدعلی بدری، ابوذر پایدار *، علی اصغر سوادی صفحه 51

    مفهوم پیشرفت زندگی روستایی ابعاد، محرکات و موانع چندگانه ای دارد. از آنجا که ادراکات و انگیزه های پیشرفت مردم متنوع اند پیشرفت زندگی نیز در نظر روستاییان مفهومی نسبی دارد. بنابراین در بررسی چنین موضوعاتی، برای اینکه هر دو جنبه جغرافیای ذهنی و عینی رعایت شود بایستی به ادراکات روستاییان رجوع کرد، زیرا ادراکات منعکس کننده واقعیت های عینی و ذهنی به همراه یکدیگرند. با توجه به چنین مبنای نظری، نمی توان با یکی از روش های کمی یا کیفی به شناسایی ابعاد و مولفه های واقعی ادراکات مردم دست یافت. از اینرو مقاله حاضر، ترکیبی از مصاحبه اکتشافی (روش کیفی)، و تکنیک آماری تحلیل عاملی را به کار گرفته، منتها در این نوع تحلیل عاملی به جای تاکید بر متغیرها بر افراد و دسته بندی خود جامعه نمونه تاکید ورزیده است، به گونه ای که افراد در ارتباط با یکدیگر قرار داده می شوند و نه متغیرها. جامعه نمونه شامل 25 نفر از افراد باسواد روستا در مرحله نخست تحقیق و 70 نفر در مرحله دوم است. نتایج به دست آمده از تحقیق در پایان به دست کارشناسان و مسئولان روستا کارشناسی شد. روش شناسی تحقیق به گونه ای انتخاب شده است که بتواند ذهن مردم و کارشناسان را درگیر کند و به ویژه به مردم عادی نقش فعال دهد. نتایج تحقیق نشان داد که ادراکات مردم روستای دوساری در مورد پیشرفت زندگی در 4 دسته اصلی جای می گیرند: دید شاعرانه و رمانتیک، دید پیشرفت گرایانه همراه با توجه به ساختارها (دید اصلاح گرایانه)، دید پیشرفت گرایانه بدون توجه به وجود ساختارها، و دید محافظه کارانه.

    کلیدواژگان: پیشرفت زندگی، روش ترکیبی، دشت جیرفت، روستای دوساری، ادراکات روستاییان
  • محمد صبوری، سید اسکندر صیدایی صفحه 75
    حرکت و پیشروی ماسه های بادی به عنوان یکی از فرآیندهای مهم حاشیه سواحل دریای عمان، سکونتگاه های روستایی منطقه را تهدید می کند و خطر عمده ای در زندگی مردم به شمار می آید. شناسایی و تحلیل آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی در برابر بحران ناشی از هجوم ماسه های روان به منظور مقابله با آن و برنامه ریزی توسعه روستایی اهمیت بسیاری دارد. نوع تحقیق کاربردی و روش به کاررفته از نوع توصیفی تحلیلی است. گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز به دو روش کتابخانه ای و مطالعات وسیع میدانی صورت گرفته است. مدل به کاررفته برای وزن دهی به عوامل موثر و بررسی آسیب پذیری روستا ها، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)‎ است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که عوامل اقلیمی مانند کمبود پوشش گیاهی و سرعت باد بیشترین وزن و تاثیر، و عوامل انسانی همچون زمین های کشاورزی و تاسیسات تحت تاثیر ماسه های بادی، کمترین وزن را در شناسایی روستا های آسیب پذیر داشته اند. تلفیق وزن های به دست آمده برای معیارها و زیر معیارها و امتیاز های کسب شده نشان می دهد که اکنون 17 روستا (30 درصد) در محدوده مورد مطالعه در طبقه سکونتگاه های با آسیب پذیری زیاد و 16 روستا (29 درصد) در طبقه سکونتگاه های آسیب پذیری متوسط و 22 روستا (40درصد) در طبقه سکونتگاه های با آسیب پذیری کم قرار دارند.
    کلیدواژگان: روستاهای ساحلی دریای عمان، بخش لیردف جاسک، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، آسیب پذیری، ماسه های روان
  • مجتبی قدیری معصوم، حبیبه یوسفی، محمد اکبرپور سراسکانرود، احمد خلیلی صفحه 97
    جریان مهاجرت از روستا به شهر همواره وجود داشته است و این امر حکایت از پویایی جامعه دارد. اما مهاجرت بی رویه و تخلیه روستاها از نیروی کارآمد، امروزه به یکی از نارسایی های اجتماعی- اقتصادی جامعه روستایی بدل شده است. امروزه جوان گزین بودن اغلب مهاجرت ها و تشدید مهاجرت جوانان روستا به شهر و حتی هنجار شدن روستاگریزی در بین آنان نگران کننده شده است. پرداختن به موضوع روستاگریزی جوانان با هر هدفی که باشد به نحوی اجتناب ناپذیر با مسائل کشاورزی و ناگزیر با توسعه روستایی پیوند می یابد. بنابراین هدف از مقاله حاضر، پاسخ به این سوال است که چه عواملی بر روستاگریزی جوانان با روند توسعه روستایی موثر هستند. جامعه آماری این پژوهش 6 روستا واقع در دهستان دیزمارغربی در شهرستان جلفای استان آذربایجان شرقی بوده است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع اسنادی و پیمایشی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مهاجرت نوعی جریان انتخاب کننده روستاییان جوان تر و مولد است. جوانان به دلایل مختلف اجتماعی- اقتصادی انگیزه ای قوی برای ترک روستا دارند، و البته عوامل اجتماعی- فرهنگی نیز نقش مهمی در روستاگریزی جوانان داشته است. روستاگریزی جوانان، روستا را در معرض ناپایداری جمعیتی، عدم تعادل سنی و جنسی جمعیت، کاهش شاخص های توسعه در روستا- نظیر سواد- و مهم تر از همه سالخورده شدن روستاییان و کاهش نیروی کار فعال و کاهش بهره وری قرار داده و به تعمیق توسعه نیافتگی روستاها انجامیده است.
    کلیدواژگان: روستاگریزی، توسعه روستایی، مهاجرت، جوانان روستایی، شهرستان جلفا
  • علی شکوری، نقی عسگری صفحه 119
    بهبود و افزایش کیفیت خانه های روستایی از مهم ترین ابعاد ارتقای کیفیت زندگی روستایی و از اهداف مهم توسعه روستایی به شمار می آید. با توجه به اهمیت موضوع، دولت موظف شده است بر اساس قانون برنامه چهارم و قوانین بودجه ای از طریق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برنامه افزایش کیفیت مسکن روستایی را به انجام برساند. این برنامه مجموعه ای از اقدامات در نواحی روستایی را از جمله ایجاد نظام فنی روستایی، صدور پروانه ساخت، آموزش بناهای محلی، بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، تسهیلات قرض الحسنه مسکن روستایی و بازسازی واحدهای مسکونی آسیب دیده از حوادث قهری در بر می گیرد. غالب اقدامات به صورت برنامه ریزی شده و با هدف دستیابی به اهداف کمی در مقاوم سازی بناهای روستایی و افزودن بر دارایی واحدهای مسکونی بادوام در نواحی روستایی صورت گرفته است. در این مطالعه با استفاده از منابع رسمی بنیاد مسکن استان هرمزگان، میزان تحقق عملی برنامه های مذکور (اثربخشی) بررسی شده و با مطالعه پیمایشی از افراد مطلع محلی در روستاهای مرکزی استان هرمزگان میزان تاثیرات برنامه های فوق بر کیفیت ساخت وساز مسکن (مصالح و روش های صحیح ساخت) مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج ارزیابی عملکرد، نشان دهنده اثربخشی خوب در زمینه صدور پروانه، نظام فنی روستایی، تسهیلات بهسازی و تعمیرات و عملکرد ضعیف در زمینه آموزش بناهای محلی بوده است. نتایج ارزیابی تاثیرات نیز نشان دهنده تاثیر خوب مجموعه برنامه ها بر کیفیت ساخت وساز در روستاهای مرکزی استان بوده است. بر مبنای مطالعه نیز، پیشنهادهایی به منظور افزایش تاثیر برنامه های مذکور در محورهایی چون آموزش کارگران و استادکاران محلی، آموزش های عمومی، برنامه های حمایتی و مانند اینها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه چهارم توسعه، استان هرمزگان، اثربخشی، مسکن روستایی، ارزیابی عملکرد
  • محمدرضا رضوانی، سعید جعفری مقدم، حمید رحیم اف صفحه 153
    از نخستین آثار گردشگری روستایی، ایجاد فرصت های کارآفرینانه در محیط روستاهاست. تاثیرپذیری نگرش کارآفرینانه از گردشگری روستایی از مهم ترین مزایای گردشگری روستایی قلمداد می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تاثیر گردشگری بر نگرش های کارآفرینانه در مناطق روستایی انجام شده که از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است و از نظر هدف در گروه پژوهش های کاربردی جای می گیرد. جامعه آماری تحقیق، روستاییان (20 تا 60 ساله) ساکن در دو روستای ابر و ابرسج شهرستان شاهرود، و دارای تحصیلات دیپلم و بالاتر بودند، که دست کم 3 سال سابقه سکونت در روستای موردنظر داشتند. برای گردآوری داده ها با توجه به وجود نداشتن ابزاری برای اندازه-گیری نگرش کارآفرینانه در زمینه گردشگری روستایی، از پرسشنامه محقق ساخته با عنوان مقیاس نگرش کارآفرینانه (EAS)‎ استفاده شد که اعتبار صوری و محتوایی آن در مشورت با خبرگان دانشگاهی و گردشگری و پایایی آن با آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون های K-S، آزمون لوین، تحلیل عاملی تاییدی، آزمون t، تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون های تعقیبی تحلیل واریانس یک سویه استفاده شد. نتایج نشان داد که گردشگری روستایی میزان اعتماد به نفس، موفقیت طلبی، تمایل به مخاطره، نوآوری، کنترل شخصی و تشخیص فرصت و در مجموع سطح کلی نگرش کارآفرینانه را به طور معنی داری افزایش داده است و می تواند به عنوان محرکی برای فعالیت های کارآفرینانه در مناطق روستایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، شهرستان شاهرود، نگرش های کارآفرینانه، ابر و ابرسج، موفقیت طلبی
  • خدیجه مرادی*، عبدالحمید پاپ زن صفحه 175

    دهیاری ها از نهادهای محلی مدیریت روستایی هستند که از سال 1377 با تصویب قانون «تاسیس دهیاری های خودکفا در روستاهای کشور» تاسیس شدند. بر مبنای آمار موجود، استان کرمانشاه از نظر تعداد دهیاری ها، پس از استان خراسان رضوی، رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که با گذشت 8 سال از شکل گیری این نهاد جدید مدیریتی در روستاهای استان، تا کنون مطالعه ای در زمینه بررسی فعالیت دهیاری ها و عوامل بسترساز موفقیت این نهاد انجام نشده است. هدف از انجام تحقیق کیفی حاضر که با بهره گیری از روش تئوری بنیانی صورت گرفته، آن است که ضمن بررسی فعالیت دهیاری های دهستان بالادربند شهرستان کرمانشاه، عوامل بسترساز موفقیت این نهاد را از دیدگاه دهیاران شناسایی کند. جامعه مورد مطالعه، دهیاران دهستان بالادربند بودند که 12 نفر آنان به روش نمونه گیری هدفمند مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های پژوهش با بهره گیری از تکنیک مصاحبه عمیق و گروه های متمرکز جمع آوری و در قالب سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بخش عمده فعالیت دهیاران مورد مطالعه، در زمینه اجرای طرح هادی روستایی و برنامه های خدمات عمومی بوده است و دهیاران مواردی نظیر حکمروایی محلی مطلوب، رضایت شغلی و ویژگی های فردی حرفه ای دهیار، تامین امکانات، تجهیزات و منابع مالی مورد نیاز دهیاری را به عنوان عوامل بسترساز موفقیت این نهاد در انجام وظایف قانونی شان اثربخش دانستند. نتایج این مطالعه برنامه ریزان توسعه روستایی را یاری خواهد کرد تا با فراهم آوردن بسترهای لازم، زمینه تحقق مدیریت روستایی پایدار و اثربخش را مهیا سازند.

    کلیدواژگان: کرمانشاه، موفقیت، حکمروایی محلی مطلوب، تئوری بنیانی، دهیاری
  • آزاده خدابخشی، احسان قلی فر صفحه 203
    هدف این تحقیق توصیفی- پیمایشی، بررسی نقش سرمایه اجتماعی در تمایل کشاورزان به مشارکت در تشکل های آب بران در شهرستان زنجان است. جامعه آماری تحقیق، شامل آب بران بخش مرکزی شهرستان زنجان بود (1435N=) که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 329 نفر به عنوان نمونه تعیین گردید. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس پانل متخصصان تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (87‎/0 تا 91‎/0). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین تمایل به مشارکت کشاورزان در تشکل های آب-بران و سرمایه اجتماعی و ابعاد مختلف آن در سطح یک و پنج درصد رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. همچنین این تحلیل نشان داد که بین این متغیر و متغیرهای «میزان تحصیلات»، «مدت عضویت در شرکت تعاونی روستایی»، «مدت عضویت در تعاونی تولید» و «نگرش کشاورزان به مشارکت در تشکل های آب بران» در سطح یک درصد و متغیرهای «مساحت اراضی آبی» و «میزان مواجه با کم آبی» در سطح پنج درصد رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. تحلیل واریانس نیز نشان داد که بین تمایل به مشارکت کشاورزان در تشکل های آب بران با سطوح مختلف سرمایه اجتماعی در سطح یک درصد تفاوت معنی دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: زنجان، سرمایه اجتماعی، تمایل، کشاورزان، تشکل های آب بران
|
  • Hamide Gheysari, Mansoor Shahvali, Koorosh Rezayi Moghaddam Page 1

    Although farmers’ psychological empower is a core prominent for development but classic development approaches emphasis on land, capital and human forces for development. However, the new development models are focusing on every single person development in a community. This approach is followed up under theme of empowerment which is developing by doing researches in different disciplines such as medicine, organizational management and women studies. But it is undermined in rural development studies. For this reason, a research was carried out to study it among members of the Rural Production Cooperatives in Fars Province as well as to explain its effecting factors because of role of cooperatives on member’s psychological empower. To do this research Bandura’s Social Cognitive Theory was considered and the following variables were used: Competency: a self-believe on doing a job with full-skill and success with personal mastery and effort performance expectancy. Meaning: Having a good sense about own job as a value-job which leads to job satisfaction. Choice: An independent sense a person feels when she/he makes a decision to do a work as a part of her/his duties. Or she/he experiences freedom how to do it independently. Impact: A person is facing with a situation where she/he can change strategies of his work so that affects her/his colleagues according to her/his own understanding. Trust: It refers to relationship among people which depends on how a person considers her/himself as a competent, open and self-confident. Self- Esteem: It is a psychological characteristic which causes specific attitudes toward own abilities and capacities absolutely and/or relatively.

    Keywords: Fars, Rural development, Rural production cooperatives, Members, Psychological empowers
  • Fatemeh Soorani, Khalil Kalantari, Ali Asadi Page 21
    The rural ICT application is an attempt to supply the services of central agencies to villages, in order to achieve improved services, affordable connectivity and processing solutions (Roma Rao, 2004). ICT supports of rural poor in daily living specially in way communications while crisis, protect communication with family, recover information and business. ICT increase the capability and influence of speech and voice rural communities (Fourie, 2008). Various studies have shown that information and communication technologies (ICT) make a significant contribution to economic growth and social development of communities. This has subsequently been the basis of the assumption that ICT investment in rural communities will result in the desired economic and social development of such communities (Moshapo and Hanrahan, 2004). Findings of Qlynya and Salari Tabas (2009) revealed that use of computer, internet, SMS system and innovator in rural area have a positive influence on the use of these services by villagers from the office of rural ICT services. Findings of Moshapo and Hanrahan (2004) revealed that voice telephone is the most prominent and utilized service wherever access to ICT is available. The contribution of voice telephone to the development of poor rural communities is however of restricted significance. Internet services that are provided through dial-up over the telephone network infrastructure are of very low utility. Therefore, they know the development of poor rural communities requires ICT services that will attract revenue and public services to community members in the most efficient manner.
    Keywords: Rural Services Development, Access to ICT Services, ICT, Internet Skill, Usage
  • Abdolreza Rokneddin Eftekhari, Seyyed Ali Badri, Abozar Paydar, Ali Asghar Savadi Page 51

    The Concept of ‘development of rural life’ is neither simple nor exactly definable; but the dimensions, drivers and barriers of progress are multiple. Perceptions and motivations of people about the progress are varied, so it is a chaotic and unspecific concept. In rural studies, first of all, with considering both subjective and objective geographical, situation, one would respect perceptions and insights of rustics, because these perceptions can represent the subjective realities as well as the objective ones. Secondly, the real essential Dimensions and elements of many concepts (for example perceptions of rustics from rural, rural life, progress, etc.) cannot be explored with one of the qualitative or quantitative methods. In many researches about rural development, progressing the rural life is measured through quantitative methods. The main disadvantage of this method is that the villagers minds are not involved, and therefore they usually have a passive role. Most importantly, success in decision-making and planning for rural development depend on the fact that “the whole community must be given an active role (not a passive one) in all phases of planning. By analyzing the issues and topics related to the human and social aspects, putting the thinker human at the center of geographical analysis and recognizing the mental plans and deep perceptions of places, researchers must use both quantitative and qualitative methods, because each of them has its own capabilities and limitations. Therefore, to explain the problem of people’s lives, the appropriate mixed Methodology should be chosen, because this can reflect both personal and public Geographies Mixed methodology is useful in this respect. The aim of this research is exploring the different views and perceptions about the progress of community life in Dosari Village-Jiroft plain via a mixed Methodology. In this research, the mentioned methodology could be conceived as a hybrid of qualitative and quantitative one, because it combines mathematical procedures like factor analysis with a genuine constructivist and interpretative approach to a given concept or topic.The aim of this research is exploring the different views and perceptions about the progress of community life in Dosari Village-Jiroft plain via a mixed Methodology. In this research, the mentioned methodology could be conceived as a hybrid of qualitative and quantitative one, because it combines mathematical procedures like factor analysis with a genuine constructivist and interpretative approach to a given concept or topic.

    Keywords: Dosari Village, Jiroft plain, Mixed Methodology, Progress in life, Perceptions or insights, rustics
  • Mohammad Saboori, Seyyed Eskandar Seydaei Page 75
    Movement of sand dunes is an important natural threat in the Coast of Oman Sea. Now many rural settlements of the region are in threat, and vulnerability has caused heavy losses. The sand dunes are visible in the wide area and wind erosion occurs in a wide spatial scale. Wind erosion faces high intensity in the area, because of poor vegetation, low rainfall, dry soil, strong and continuous winds, smooth surface and low lands, low slope and the recent drought, and the moving gigantic volume of annual windy sands. Due to the severe sand storms and the recent droughts occurred in the region, the environment, region economy, people’s health, and rural life have been faced with noticeable damages and this can be effective in unfavorable condition of life environment of the South Seas. According to the studies, undertaken by the author in this field and the study of the population and the housing census, villages’ culture and regional maps,, 15 villages have been buried and discharged, on account of sand movement during the recent 30 years (1976-2006), besides, some of them are in the forced discharge. Vulnerability in this villages, is growing so continuously that the east of Jask can be considered as a critical view of wind erosion and sand dune movement in the region. The recognition and analysis of rural settlement is an important factor in contrasting of crisis of movement of sand dunes and rural development planning and can effectively help reduce losses from related fields of this phenomenon. In this study there is an attempt to identify and classify the view of vulnerability of the physical – spatial movement of sand dune in the villages of the region.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Sand Dune, Lirdaf District of Jask, Vulnerability, Coastal Villages of Oman Sea
  • Mojtaba Ghadiri Masoum, Habibeh Yousefi, Mojammad Skbarpoor, Ahmad Khalili Page 97
    Emigration from villages to cities has been happening constantly and nowadays too, and shows the motion of rural societies. But, today the great number of emigrations and the villages getting evacuated from skilled and youth is a social- economical inexpressiveness in our country. Considering the important role of human authorities in rural development, youth has an important place not only in the regard of quantitative (number) but also, in the regard of qualitative (mental faculties, innovation, motion). Excessive attention to these issues and existing problems in urban areas because of rural -urban migration occurred, especially in our country, often the negative aspects of these migrations is the impact and its positive rural areas is often overlooked This event has made this research necessary. Migration from and to depopulating areas is related to the prospects for rural economic regeneration. The focal point is that of the migration processes give rise to the necessary human capital required for successful endogenous development is among the key life course questions that many young people must address as they grow to maturity? Social mobility increasingly presupposes geographical mobility, especially in rural areas. The migration processes affecting rural areas are important at a time when endogenous development is advocated. This ‘bottom-up’ approach requires the presence of local human capital and migration processes will either remove or introduce human capital.The migration processes affecting rural areas are important at a time when endogenous development is advocated. This ‘bottom-up’ approach requires the presence of local human capital and migration processes
    Keywords: Emigration, Rural development, Sustainable development, Jolfa Township, Rural youth
  • Ali Shakoori, Naghi Asgari Page 119
    Improving the living standards of rural people has been among the major concerns of the post-revolutionary state in Iran. For this purpose, the government has made an attempt for reorganizing the pre-revolutionary rural and agricultural administration. Enhancing the quality of rural housing has been one of major programs that systematically received a notable attention in recent years for various reasons. First of all considering the quality of life as a basic need, housing and enjoying a minimum of its standards is mostly defined as a basic right for all people. Secondly, according to the different country's national censuses of population and housing, rural housing, as compared to urban areas, is more vulnerable and less sustainable, mainly due to using less or low qualified materials in constructing rural houses. Thirdly, the periodic occurrence of natural disasters, like float and earthquake, has had the most ruining effect on rural people and making them more vulnerable. The problem of poor quality of rural constructions along with the rural housing vulnerability and, make the government consider the renovation of rural housings continuously at the top agenda of its rural development policy. In fact, since the second development plan, improving the conditions of housing in rural areas has constituted a main objective of the development plans. Housing Foundation of Islamic Revolution was to be the charge of various related initiatives to enhance the country's rural housing status. Since detailed report of the national Censuses of population and housing in various years had revealed a gloomy picture of rural housing for different parts of the country particularly for the province of Hormozghan, this province has been a Suitable major target for housing programs. Despite emphasis on significant role of the programs in enhancing the status of rural housing, no scholarly systematic study has been done for clarifying the effectiveness of mentioned programs. This study attempts to fill some of the existing gaps in related fields by focusing on Hormozgan Province. In other words, it aims to probe the fact that to some extent rural housing programs have succeeded in meeting their objectives. So two aspects of program evaluation have been taken into account: effectiveness, and impacts.
    Keywords: Program evaluation, Effect, Rural housing, Housing improvement, The fourth national development program
  • Mohammad Reza Rezvani, Saeid Jafari Moghaddam, Hamid Rahimov Page 153
    Tourism is one of the world's largest industries, generating. 11.1% of global GDP, nearly employing 260 million people and annual turnover about 4.5 trillion dollars. In other words, the tourism accounted for 8 percent of total global employment offers. In 80 percent countries in the world, or in more than 150 countries, the tourism is among the five most important sources of foreign exchange business, and in 60 countries, it is ranked in the first position. Given the capacity of natural and cultural tourism in villages, it can play an important role in the revitalization of the villages, creating employment and incomes for rural residents, as well as protection of natural heritage, history, and culture. Ultimately it can lead to the integrated and sustainable rural development. The creation of entrepreneurial opportunities is among the important effects of rural tourism, and analysis of entrepreneurial attitudes affected of rural tourism is a key factor in this matter. However, although the high attention has been paid to rural tourism in recent years, but there is a few researches about relation between tourism and entrepreneurial attitudes in rural areas. This is the main question of the research: Is there a significance difference between touristic villages and non-touristic ones in the study area? The Abr and Abarsej villages are the case study and located in south of eastern Elborz Mountains in Bastam District and Shahrud County. The Abr village unlikely Abarsej village is a touristic village and located near to Abr forest.
    Keywords: Entrepreneurial attitudes, Rural Tourism, Abr, Abarsej, Shahrud County, Shahroos Township
  • Khadijeh Moradi, Abdolhamid Papzan Page 175

    Local institutions in Iran are known as local administrators. These indigenous self-help groups have been around since 1998 with the Act of Establishing Self-sufficient Local Administrators across the country. According to the latest statistics, the rank of Kermanshah province is second in the Positions of local institutions across the country. Interestingly, Khorasane-Razavi holds the largest number of local institutions in the country. There are several activities set for local administrators by government body. For example, different domains of activities may range from social and economical issues to the cultural and environmental ones; but it may even go beyond these activities. Currently local administrators are held accountable for so- called “Hadi Project” (Directing Plan). This project that started a few years ago is a type of rural planning that aims to improve the overall view of villages across Iran. Villages that have undergone Hadi Planning are physically attractive and environmentally safe. This participatory project is coordinated by local administration and it is the responsibility of local administrative to see that the project is well underway and that rural villagers are involved in every step of the project. Local administrations are involved in local services too. Rural sanitations, sewage systems, water, electricity, gas, and many more services but a few are on the shoulders of these people-centered institutions. Although local administrations have been active during the past 8 years in Kermanshah province, little attention has been paid to made to the diverse activities played by these indigenous groups. Moreover, limited existing researches reveal determinants of success among local administrations in Kermanshah province. Therefore, the purpose of this qualitative study has been determining different activities that local administrations are engaged in, and finally analyze the factors of success as perceived by local administrative

    Keywords: Grounded theory, Rural administrator, Kermanshah, Success, Local good governance