فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمزه رحیمی*، علیرضا صادقی نیا صفحات 592-609
    بخش کشاورزی به دلیل تعاملات گسترده ای که با محیط دارد، بیشترین تاثیر را از تغییرات اقلیمی می پذیرد و جوامع روستایی وابسته به فعالیت کشاورزی را با خطرات جدی تهدید می شود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی آثار تغییرات اقلیمی بر کشاورزی و انتخاب راهبردهای سازگاری در شهرستان نجف آباد است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده ها به روش پیمایشی (پرسش نامه) تهیه شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کشاورزان شهرستان نجف آباد هستند. حجم نمونه 300 نفر کشاورز است که از طریق فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش، پرسش نامه بوده که روایی آن توسط اساتید و صاحب نظران تایید و پایایی آن با آلفای کرونباخ (760/0) محاسبه شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات گردآوری شده با روش های آماری و نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که کشاورزان نسبت به افزایش خشکسالی ها و کاهش بارش و گرم تر شدن هوا آگاهی دارند. حدود 51 درصد کشاورزان تنوع محصول را به عنوان یکی از راهبرد های سازگاری ترجیح می دهند. تقریبا 53 درصد کشاورزان معتقدند استفاده از کودها شیمیایی و سموم دفع آفات باعث افزایش ظرفیت سازگاری در برابر تغییرات اقلیمی می شود. همچنین 66 درصد کشاورزان سامانه های آبیاری پیشرفته را برای مقابله با تغییرات اقلیمی انتخاب کرده اند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد متغیرهای جنسیت، آگاهی از تغییرات اقلیمی، اطلاعات دریافت شده از دفاتر خدمات ترویجی و سازگاری با تغییرات اقلیمی نقش مهم و تعیین کننده در تولید محصولات کشاورزی دارند. سه مدل رگرسیونی (تولیدات کشاورزی، بیکاری و کمبود مواد غذایی) تدوین شد که همگی معنی دار بودند.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، ادراک کشاورزان، کشاورزی، استراتژی های سازگاری، شهرستان نجف آباد
  • توران عرب مختاری، پگاه مریدسادات*، مرتضی توکلی، ناصر رضائی صفحات 610-633
    به کارگیری تفکر تاب آوری معیشتی در تحقیقات مقاصد گردشگری روستایی دیدگاه جدیدی در مورد گردشگری پایدار است و به تدریج به یک موضوع تحقیقاتی محبوب تبدیل شده است. علی رغم انجام مطالعاتی در حوزه تاب آوری معیشتی مقاصد گردشگری روستایی، بررسی و تحلیلی جامع از کل این زمینه محدود بوده و نقشه دانش جامعی که مبین گستره و تمرکز این مطالعات باشد، صورت نگرفته است. لذا هدف مطالعه حاضر تحلیل نقشه دانش تاب آوری معیشتی مقاصد گردشگری روستایی، بر اساس مرور 886 سند مشتمل بر کتاب، مقاله و غیره؛ همچنین تحلیل نقشه در این حوزه موضوعی در پژوهش های مرتبط با ایران بر اساس مرور 15 سند از نوع مقاله برگرفته از پایگاه داده اسکوپوس (Scopus) است. با جستجوی کلیدواژه «تاب آوری معیشتی مقاصد گردشگری روستایی» از سال 2003 تا ژوییه 2023 و سپس با اضافه کردن واژه ایران این جستجو از سال 2016 تا ژوییه 2023 برای پژوهش های مرتبط با ایران، انجام گرفت تا با تجزیه وتحلیل علم سنجی به هم استنادی مطالعات پیشین، هم نویسندگی و هم رخدادی واژگان کلیدی در نرم افزار VOSviewer پرداخته شود. یافته ها نشان داد نویسندگانی چون یلینگ، ینگ و جی در سطح جهانی و آزادی و سواری در ارتباط با ایران بالاترین انتشار اسناد علمی را داشته اند. تجزیه وتحلیل هم رخدادی واژگان، در سطح جهانی و همچنین در ارتباط با ایران،  برای هرکدام چهار خوشه پژوهشی در مطالعات تاب آوری معیشتی مقاصد گردشگری روستایی را آشکار ساخت که واژگان کلیدی هسته شامل گردشگری، تاب آوری، معیشت، مقصد گردشگری، پایداری، توسعه گردشگری، اکوتوریسم، توسعه پایدار است. این مطالعه جامع و سیستماتیک مرجع ارزشمندی برای تحقیقات آتی است.
    کلیدواژگان: تاب آوری معیشتی مقاصد گردشگری روستایی، VOSViewer، تجزیه وتحلیل علم سنجی، نقشه دانش
  • علی ایزدی، سید هادی طیب نیا* صفحات 634-655

    روستاها، همواره مکانی برای ابداع، نوآوری و خلاقیت هستند. با ورود رویکرد سکونتگاه های خلاق در مناطق روستایی، می توان عدم تمرکز، خلاقیت نیروی انسانی، مشارکت همگانی، توسعه روستایی پایدار را در بطن جامعه روستایی نهادینه کرد. حکمروایی خوب روستایی، پیش شرطی برای رسیدن به موارد ذکرشده به شمار می رود. لذا، هدف پژوهش حاضر، تحلیل نقش مدیریت مبتنی بر حکمروایی خوب روستایی در توسعه سکونتگاه های خلاق در مناطق روستایی، روستاهای شهرستان رشتخوار انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است و روش پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است. جمع آوری داده ها به دو صورت اسنادی و میدانی (پرسش نامه) در دو بخش حکمروایی خوب روستایی و شکل گیری سکونتگاه های خلاق انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل سرپرستان خانوار در روستاهای شهرستان رشتخوار بوده که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 377 خانوار محاسبه و به صورت تصادفی ساده توزیع شد. برای تحلیل داده ها از تکنیک AHP، مدل تحلیلی سار، مدل ویکور، آزمون پیرسون استفاده شد. نتایج تحقیق موید آن است، حکمروایی خوب روستایی توانسته است به وجود آوردن روستاهای خلاق سطح کیفیت زندگی خانوارهای روستایی را تغییر دهد و کیفیت در حد مطلوب برای خانوارهایی که در مناطق روستایی زندگی می کنند به ارمغان بیاورد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که، از کل 377 خانوار موردبررسی، در 9/69 درصد از خانوارها، سطح حکمروایی خوب روستایی با توجه به سکونتگاه های خلاق نسبت به 10 سال گذشته افزایش یافته، در 5/19 درصد از خانوارهای بررسی شده، سطح حکمروایی خوب روستایی با توجه به سکونتگاه های خلاق در این محدوده زمانی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: روستای خلاق، توسعه روستایی، حکمروایی، شهرستان رشتخوار
  • سارا دادپور*، اسلام کرمی، مریم مهری صفحات 656-679

    بی توجهی به ارزش های الگوهای مسکن بومی در ساخت وسازهای معاصر روستایی از یک سو و تهدید فرسودگی و تخریب مسکن بومی در بافت های تاریخی، ضرورت توجه به شناخت و تحلیل الگوهای معماری و معیارهای پایداری خانه های بومی را آشکار می سازد. پژوهش حاضر در روستای رویین اسفراین در خراسان شمالی انجام یافته است. باوجود بافت و همچنین، گونه های ارزشمند معماری روستایی، تاکنون الگوهای معماری خانه های بومی باارزش روستای رویین استخراج و تحلیل نشده اند. لذا هدف پژوهش حاضر، شناسایی الگوهای مسکن بومی روستای رویین شهرستان اسفراین و تحلیل و رتبه بندی آن ها بر مبنای پایداری است. شناسایی الگوهای معماری در دو مرحله صورت پذیرفت. ابتدا، خصوصیات معماری خانه های بومی رویین در سه مقیاس کلان، میانی و خرد مقایسه و جزء الگوهای معماری استخراج شدند. سپس بر مبنای جزء الگوها، هفت الگوی نهایی معماری مسکن شناسایی گردید. پس ازآن، الگوهای نهایی بر مبنای پایداری مسکن بومی روستایی شامل مولفه های فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای(ANP) رتبه بندی گردیدند. با توجه به یافته ها، مهم ترین وجوه تمایز الگوها به ترتیب در نورگیری فضاهای زیستی، تعداد و اندازه نسبی حیاط در طبقه همکف، جهت گیری بنا، فرم توده در طبقه اول و چیدمان آن اطراف حیاط بود. همچنین الگوی دو با فراوانی 22 درصد با نورگیری اصلی فضاهای زیستی و ایوان از جنوب غرب و فرم L در طبقه اول به عنوان پایدارترین الگو شناسایی گردید. درنهایت، راهبردهای طراحی مسکن معاصر روستای رویین ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مسکن بومی، پایداری مسکن روستایی، پایداری اجتماعی - فرهنگی، پایداری زیست محیطی، پایداری اقتصادی
  • مهدی چراغی*، صدیقه مظفری قره بلاغ، زینب باقری صفحات 680-693

    در تغییرات اخیر با افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ رشد جمعیت، تعداد جمعیت سالمند روز به روز در حال افزایش می باشد. یکی از مباحث مهم در موضوع سالمندی جمعیت شناخت وضعیت سلامت اجتماعی این اقشار و شناخت عوامل موثر بر ارتقای آن می باشد. هدف تحقیق حاضر شناخت سطح سلامت اجتماعی سالمنان در نواحی روستایی و سپس اثرگذاری عوامل موثر بر آن می باشد. تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل روستاهای دارای بیش از 5 درصد سالخوردگی جمعیت در شهرستان زنجان می باشد تعداد روستاهای دارای 5 درصد و بیشتر سالخوردگی طبق امار سال 1400 برابر با 39 روستا می باشد که براساس روش نمونه گیری احتمالی (روش قرعه کشی) 14 روستا به عنوان نمونه انتخاب شدند، تعداد سالخودگان این روستاها برابر با 2147 سالمند می باشد. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر به صورت نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم در نظر گرفته شده است. جهت ارزیابی سلامت اجتماعی از پرسشنامه کیبز استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، وضعیت سلامت اجتماعی سالمندان در سطح نسبتا مطلوب قرار داشته و در عوامل اقتصادی شاخص های مالکیت اراضی، درامد بازنشستگی، وجوه ارسالی از شهر و وسیله نقلیه در عوامل فردی شاخص های سن، تعداد بیماری ها، میزان استفاده از اینترنت و وضعیت تاهل و در بین عوامل اجتماعی گذران اوقات فراغت و اعتماد اجتماعی و احساس امنیت بر سلامت اجتماعی سالمندان مورد مطالعه تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، رفاه اجتماعی، توسعه روستایی، استان زنجان، سالمند
  • سهیلا جشاری، سید مهدی حسینی*، امیر دادرس مقدم، ابراهیم مرادی صفحات 694-711

    یکی از مهم ترین پتانسیل های بخش کشاورزی با توجه به شرایط آب و هوایی ایران، تولید محصولات گرمسیری در روستاهای جنوب شرق کشور است که می تواند نقش بسیار مهمی در تامین امنیت غذایی، اشتغال و حفظ و پایداری محیط زیست منطقه داشته باشد. این امر اهمیت آینده پژوهی در حوزه محصولات گرمسیری را روزافزون می سازد. در این راستا هدف این پژوهش اولویت بندی پیشران های مهم توسعه محصولات گرمسیری در مناطق روستایی جنوب شرق کشور (استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان) بوده به گونه ای که ابتدا سناریوهای مختلف تعیین شده و سپس سعی شده با ارایه راهبردهای موثر به تثبیت و توسعه این محصولات در روستاهای منطقه کمک شود. روش پژوهش حاضر مبتنی بر آینده پژوهی است. در گام نخست شناسایی عوامل کلیدی، به وسیله مصاحبه های عمیق و هدفمند با 29 نفر از خبرگان بخش کشاورزی انجام گرفته و سپس به تجزیه وتحلیل اطلاعات به وسیله تشکیل ماتریس آثار متقابل و نرم افزار آینده پژوهی میک مک پرداخته شده و درنهایت سناریوها با استفاده از روش پنل خبرگان با حضور 29 نفر و با نرم افزار سناریوویزارد ایجاد شده است. یافته ها نشان می دهد که از بین پیشران ها، شش پیشران توسعه زیرساخت ها (حمل ونقل، سردخانه، جاده و راه آهن)، سیاست های بالادستی در حوزه محصولات گرمسیری، تقویت توان صادرات محصولات گرمسیری، استفاده از شیوه های نوین تولید، خرید تضمینی محصولات گرمسیری و برندسازی محصولات گرمسیری میزان تاثیرگذاری شان بیشتر از میزان تاثیرپذیری شان است. بر این اساس پیشنهاد می شود که به منظور توسعه این محصولات در روستاها حمایت های معنوی (سیاست های بالادستی) و مادی از تولید این محصولات در دستور کار قرار گرفته و با ایجاد زیرساخت ها و معرفی شیوه های نوین تولید، زمینه خودکفایی و تامین نیاز داخلی به این محصولات فراهم شده و با برندسازی، زمینه صادرات این محصولات ایجاد شود.

    کلیدواژگان: زیر ساختارها، صادرات، برندسازی، خرید تضمینی، سیاست های بالادستی
  • فرزانه محمدحسینی، مهدی نوری پور*، مصطفی احمدوند صفحات 712-731

    امروزه سیاست های کلی کشاورزی به سمت کشاورزی پایدار در حرکت است و این در حالی است که بیش ازپیش معضل بزرگی به نام خشکسالی و تغییرات اقلیمی گریبان گیر کشورها به ویژه در زمینه این بخش مهم اقتصادی شده است. بر این اساس درک درست از شرایط جامع برای کشت یک محصول کشاورزی از اصول مهم کشاورزی پایدار است. لذا، با توجه به اینکه طبق برنامه های در دست اجرا، یکی از سیاست های در نظر گرفته شده برای منطقه موردمطالعه در این پژوهش، تغییر کشت از برنج به لوبیا بوده است، هدف اصلی این پژوهش امکان سنجی تغییر از کشت برنج به لوبیا بود. جامعه آماری تحقیق، شامل کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی، کارشناسان نظام صنفی کشاورزان (50= N) و کشاورزان برنج کار شهرستان لنجان (270= N) بودند. نمونه گیری آماری با کمک فرمول کوکران و به صورت کاملا تصادفی انجام شد که بر این اساس، 40 نفر کارشناس و 130 نفر کشاورز برای انجام مطالعه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق ابزار پرسش نامه و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد از دیدگاه کشاورزان، میانگین عوامل تولیدی (33/3)، مدیریتی (35/3) و نگرشی (44/3) و از دیدگاه کارشناسان، میانگین اکثر عوامل شامل مزیت نسبی (37/3)، زمان بندی (56/3)، تولیدی (60/3)، نگرشی (74/3)، مدیریتی (46/3) و زمینه ای (44/3)، به طور معنی داری بالاتر از حد متوسط (3) و درنتیجه در وضعیتی بالاتر از حد مطلوب بودند. به این ترتیب، شرایط برای تغییر کشت از برنج به لوبیا مطلوب ارزیابی شد. بنابراین، بر اساس یافته های پژوهش، از دید پاسخ گویان، امکان تغییر کشت برنج به لوبیا با توجه به ابعاد موردنظر وجود دارد. درنهایت پیشنهاد هایی از قبیل خرید تضمینی محصول لوبیا توسط دولت جهت فراهم کردن بازار و کاهش نوسان قیمت محصول لوبیا ارایه شد.

    کلیدواژگان: جایگزینی کشت، محصولات آب بر، توسعه کشاورزی، بحران آب، لنجان
  • سمیه عزیزی* صفحات 732-747
    در پژوهش حاضر که به لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی - تحلیلی است، به بررسی و مقایسه شاخص های اجتماعی، اقتصادی و میزان رضایت عشایر اسکان یافته در دو دوره زمانی قبل و بعد از اسکان پرداخته شد. روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو گروه عشایر اسکان یافته و عشایر نیمه کوچنده مجموعا با تعداد 520 خانوار بوده که بر اساس فرمول کوکران 126 خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده های آماری در محیط نرم افزار SPSS23 از آزمون t استیودنت استفاده شد. نتایج نشان می دهد که در مولفه های شاخص اجتماعی - فرهنگی در سطح معنی داری 05/0= Sig با مقدار آماره 06/2=t تحولات مطلوبی ایجاد شده است. در شاخص اقتصادی نیز در سطح معنی داری 05/0= Sig با مقدار آماره 15/2=t به واسطه به وجود آمدن تنوع منابع درآمدی، درآمد و پس انداز خانوارها افزایش یافته است و اسکان موجب تغییرات مثبت در وضعیت اقتصادی گردیده است. همچنین میزان تاثیر شاخص رضایت در بین خانوارهای عشایری اسکان یافته در سطح معنی داری 05/0= Sig با مقدار آماره آزمون t برابر با 97/1، مثبت است. یافته ها و پیشنهاد های پژوهش حاضر می تواند الگویی جهت انجام تحقیقات آتی در زمینه جوامع عشایری و همچنین راهگشایی برای برنامه ریزان جهت تدوین برنامه های ساماندهی عشایر باشد.
    کلیدواژگان: عشایر، اسکان، شاخص اجتماعی، شاخص اقتصادی، شهرستان ملارد
  • حسین علی محمدی*، جواد ادبی فیروزجاه، حسین کردلو، مریم کریمی صفحات 748-763
    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر در سبک زندگی زنان روستایی جهت مشارکت در فعالیت های ورزشی بود. روش پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، اکتشافی و ازنظر روش، دارای ماهیتی کیفی است. جامعه آماری شامل کارشناسان بخش ورزش روستایی، زنان روستایی فعال در ورزش، مربیان و ورزشکاران زن روستایی شهرستان اردل چهارمحال بختیاری بود. برای نمونه گیری از روش گلوله برفی و به صورت هدفمند استفاده شد. داده ها به شکل میدانی و بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و بعد از انجام 17 مصاحبه به اشباع نظری رسید. روایی سوالات توسط اساتید متخصص حوزه مدیریت ورزش تایید شد و از روش توافق درون موضوعی برای محاسبه پایایی استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و از روش نظریه داده بنیاد به شیوه اشتراوس و کوربین استفاده شد. بر اساس نتایج، درمجموع 112 کد باز و 18 کد محوری شناسایی و درنهایت، 6 مقوله اصلی ایجاد شد. یافته ها نشان داد عوامل فردی، فرهنگی و اقتصادی می تواند ضمن توجه به عوامل مداخله گر و زمینه ای درنهایت موجب سلامتی و تندرستی و توسعه ارتباطات زنان روستایی شود. لذا پیشنهاد می گردد ضمن توجه به متغیرهای مذکور و با از بین بردن موانع؛ بسترها و زمینه های لازم برای شرکت بانوان روستایی در فعالیت های ورزشی فراهم شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تندرستی، سیاست گذاری، توسعه ساختاری، نظریه داده بنیاد
|
  • Hamzeh Rahimi *, Alireza Sadeghinia Pages 592-609
    Agricultura sector due to extensive interaction with the environment, the agriculture receives the greatest impact from climate change and threatens rural communities depending on agriculture activity with serious risks. The purpose of this paper is to evaluate the effect of climate change on agriculture and to choose adaptation strategies in Najafabad. The research method in this study is descriptive and analytical and the data was prepared by field work and a questionnaire. The statistical population is Najafabad Farmers. The sample size is 300 farmers who were selected through Cochran's formula in the simple random. The main tool of the research was a questionnaire, the validity and reliability of were confirmed by experts with Cronbach's alpha 0/760. The analysis of the collected data was done with statistical methods and SPSS software. Results showed that farmers are aware of the increase in drought and the decrease in precipitation and the weather getting warmer. For 51% of farmers, crop diversity is one of the adaptation strategies. Almost 53% of farmers believe that the use of chemical fertilizers and pesticides increases the capacity to adapt to climate change. 66% of farmers have chosen advanced irrigation systems to deal with climate change. The results of logistic regression showed that the variables of gender, awareness of climate change, information received from extension service offices and adaptation to climate change play an important and decisive role in the production of agricultural products. Three regression models as agricultural product, unemployment and food shortage were compiled all of which were significant.
    Keywords: climate change, Perception farmers, Agriculture, Adaptation strategies, Najafabad County
  • Touran Arab Mokhtari, Pegah Moridsadat *, Morteza Tavakoli, Nasser Rezaei Pages 610-633
    Applying livelihood resilience thinking in the research of rural tourism destinations is a new perspective on sustainable tourism. Despite conducting studies in the field, a comprehensive review and analysis of this entire field is limited and a comprehensive knowledge map has not been done. Therefore, the purpose of the present study is to analyze the knowledge map of livelihood resilience of rural tourism destinations, based on the review of 886 documents including books, articles, etc.; also, map analysis in this area is a topic in Iran-related research based on the review of 15 article-type documents taken from the Scopus database. By searching the keyword "livelihood resilience of rural tourism destinations" from 2003 to July 2023 and then by adding the word Iran, this search was carried out from 2016 to July 2023 for research related to Iran, to analyze the science. Analysis of co-citation of previous studies, co-authorship, and co-occurrence of keywords in VOSviewer software. The findings showed that authors such as Yiling, Ying and Jay have published the highest scientific documents in the world and Azadi and Savari in connection with Iran. The co-occurrence analysis of the words, at the global level and also in relation to Iran, for each of them revealed four research clusters in the livelihood resilience studies of rural tourism destinations, whose core keywords include tourism, resilience, livelihood, tourism destination, sustainability, tourism development, ecotourism and sustainable development. This comprehensive and systematic study is a valuable reference for future research.
    Keywords: Livelihood resilience of rural tourism destinations, VOSViewer, scientometric analysis, Knowledge Map
  • Ali Izadi, Seyed Hadi Tayebnia * Pages 634-655

    Villages are always a place for invention, innovation, and creativity. With the introduction of creative settlements in rural areas, it is possible to institutionalize decentralization, human resource creativity, public participation, and sustainable rural development in the heart of rural society. Good rural governance is a prerequisite for achieving the above-mentioned things. Therefore, the present research was conducted to analyze the role of management based on good rural governance in the development of creative settlements in rural areas, and villages of Roshtkhar Township. This research is practical in terms of purpose and the research method is descriptive-analytical. Data collection has been done in both documentary and field forms (questionnaire) in the two sectors of good rural governance and the formation of creative settlements. The statistical population of the research included heads of households in the villages of Roshtkhar Township, and based on the Cochran formula, the sample size of 377 households was calculated and distributed randomly. AHP technique, SAR analytical model, Vicor model, and Pearson test were used for data analysis. The research results confirm that good rural governance has changed the quality of life of rural households by creating creative villages and bringing quality to the optimal level for households living in rural areas. The findings of the research indicate that, in 69.9% of the 377 households surveyed, the level of good rural governance has increased in 19.5% of the surveyed households due to creative settlements compared to the last 10 years. The class of good rural governance has decreased due to creative settlements in this time frame.

    Keywords: Creative village, Rural Development, Governance, Roshtkhar Township
  • Sara Dadpour *, Islam Karami, Maryam Mehri Pages 656-679

    Neglecting the values of vernacular housing types in contemporary rural constructions and the deterioration and destruction of vernacular housing as a threat in historical contexts make it necessary to pay attention to the recognition and analysis of architectural types and sustainability criteria of vernacular houses. The present research studied the village of Roeen in North Khorasan Province. Despite the valuable texture and types of rural architecture, until now, researchers have not extracted and analyzed the architectural patterns of the valuable vernacular houses of the Roeen village. Therefore, the current research seeks to identify the vernacular housing patterns of the Roeen village in Esfarayen and to analyze and rank their sustainability in two stages. First, it compared the architectural features of vernacular Roeen houses in three macro, meso, and micro scales and extracted architectural partial patterns. Then, it identified seven ultimate patterns of housing architecture based on partial patterns. It ranked the final patterns based on the sustainability of vernacular rural housing, including cultural, social, environmental, and economic components through the analytical network process (ANP). According to the results, the most important distinct aspects of the patterns were the lighting of the living spaces, the number and relative size of courtyards on the ground floor, the orientation of the building, the mass form on the first floor, and its arrangement around the courtyard. Pattern two with a frequency of 22% with the main lighting of the living spaces and porch from the southwest and the L shape on the first floor was the most sustainable. Finally, the research has presented the design strategies of contemporary housing in Roeen Village.

    Keywords: vernacular housing, sustainable rural housing, socio-cultural sustainability, Environmental Sustainability, economic sustainability
  • Mahdi Charaghi *, Sadigheh Mozaffari, Zeynab Zeynab Pages 680-693

    The average life expectancy in Iran has increased from 35 years in 1320 to 75 years in 1397 (Ministry of Health, Treatment and Medical Education, 1397) and the average population growth in Iran has decreased from 3.5% in 1365 to less than 1% per year. 1400 has decreased (National Statistics Center, 1400). Also, the population aging index in the rural areas of our country has reached 8.8% in 1401 and 9.1% in the city of Zanjan. The importance of examining the issues of the elderly is that these people, due to events such as reduced physical abilities, rejection, feelings of loneliness, and pressures Due to living in today's societies, which causes emotional and psychological disorders, they are exposed to increasing risks. In this regard, in the present research, the level of social health of the rural elderly will be examined and then the factors affecting its improvement will be evaluated.

    Research methodology

    The purpose of this research is to measure social health and some social factors affecting it. The theoretical framework of this research is based on the theories of Keyes, Baudrillard, Laycock, Berkman, Rose and Wu. The method of conducting this research is quantitative and survey type. Its statistical population includes villages with more than 5% of elderly population in Zanjan city, the number of villages with 5% or more elderly population according to the statistics of 1400 is equal to 39 villages, which according to the large number of villages based on the probability sampling method (lottery method) Keshi) 14 villages were selected as a sample, the number of elderly people in these villages is equal to 2147 elderly people. The size of the studied sample based on Cochran's formula is 384 people as stratified sampling proportional to the volume. Kibbs questionnaire was used to evaluate social health. This questionnaire has 33 items and has 5 sub-scales that include five components: social integration, the purpose of which is to assess the quality of the person's relationships in society with 5 questions (social acceptance), expressing the individual's understanding of the characteristics and traits of the people in society as a whole with 5 questions, social flourishing (expressing evaluation) The individual is about the direction of society and its potentials with 8 questions, social participation (indicating the individual's evaluation of his social value with 5 questions) and social adaptation (expressing the individual's understanding of the quality, organization and working of the social world with 10 questions) And it was made by Mr. Keyes in the MacArthur Science Foundation of the United States of America in 2004.

    research findings

    Descriptive findings related to the personal characteristics of the respondents show that the average age of the respondents is 65.41 years, the evaluation of the number of respondents shows that most of the respondents live in families of 1 to 3 people (65%). In terms of education status, the highest amount of education is related to the illiterate group with 39.14% and the lowest is for people with higher than diploma education with 1.41%. In terms of occupation, 34.27 percent of unemployed has the highest frequency and the occupational group of employee has the lowest frequency with 1.94 percent. The rank average of the health index is equal to 112.47, the standard deviation is equal to 10.24, the minimum score is equal to 75, the maximum score is equal to 150 and the average in the scale unit is also equal to 3.31. Variance and covariance show the paths of the research model. All regression weights are greater than zero and at 90% confidence level and more. This indicates the existence of a significant relationship between the observed variables. Accordingly, in the economic factors, indicators of land ownership, retirement income, funds sent from the city and vehicle, in the individual factors, the indicators of age, the number of diseases, the amount of internet use, and marital status, and among the social factors, leisure time and social trust. And the sense of security affects the social health of the studied elderly.

    Final conclusion

    This article has investigated the social health status of the elderly in rural areas by using a questionnaire tool and also investigated the factors affecting social health in the study area. The findings of the present research show that the social health status of the elderly in the study area is relatively favorable, meanwhile, the status of elderly men is more favorable than that of elderly women. Also, the results showed that emotional and financial support from children in the form of remittances has a significant impact on the social health of the elderly. The communication of the elderly with their grandchildren through virtual networks and the use of the Internet can effectively reduce the depression of the rural elderly and improve their social health. Also, the results show that economic assets are effective as a determining factor for improving the social health of the elderly, so that with the increase in the income of the elderly and also the access to land ownership, the level of social health of these strata increases.

    Keywords: Human Development, Social Welfare, Rural Development, Zanjan Province, poverty
  • Soheila Jashari, Seyed Mahdi Hosseini *, Amir Dadrasmoghadam, Ebrahim Moradi Pages 694-711

    One of the most important potentials of the agricultural sector according to the weather conditions of Iran is the production of tropical products in the villages of the southeast of the country, which can play a very important role in providing food security, employment and preserving and sustaining the environment of the region. This increases the importance of future research in the field of tropical products. In this regard, the aim of this research is to prioritize the important drivers of the development of tropical products in the rural areas of the southeast of the country (provinces of Sistan and Baluchestan and Hormozgan) in such a way that first different scenarios are determined and then it is tried by presenting strategies. To effectively help stabilize and develop these products in the villages of the region. The current research method is based on prospective studies. In the first step, key factors were identified through deep and targeted interviews with 29 experts in the agricultural sector, and then the information was analyzed by forming a matrix of mutual effects and Micmac future research software, and finally, scenarios using The expert panel method was created with the presence of 29 people and with the Scenario Wizard software. The findings show that among the drivers, six drivers are infrastructure development (transportation, cold storage, road and railway), upstream policies in the field of tropical products, strengthening the export potential of tropical products, using New methods of production, guaranteed purchase of tropical products and branding of tropical products are more effective than their effectiveness. Based on this, it is suggested that in order to develop these products in the villages, spiritual (upstream policies) and material support for the production of these products is on the agenda and by creating infrastructure and introducing new production methods, The field of self-sufficiency and supply of domestic demand for these products is provided and with branding, the field of export of these products is created.

    Keywords: Sub-structures, Export, Branding, Guaranteed purchase, Upstream policies
  • Farazaneh Mohammadhosseini, Mehdi Nooripoor *, Mostafa Ahmadvand Pages 712-731

    Nowadays, general agricultural policies are moving towards sustainable agriculture, and this is despite the fact that countries suffer from a big problem called drought and climate change, especially in the field of this important economic sector. Accordingly, the correct understanding of the comprehensive conditions for growing an agricultural product is one of the significant principles of sustainable agriculture, and in this regard, general policies should be changed from cultivating water-intensive crops to less water-consuming ones. Therefore, according to the current programs, one of the policies considered for the region studied in this research, Lanjan County, located in the southwest of Isfahan province, was the change of cultivation from rice to beans, this research aimed at studying the feasibility of changing from rice to beans. The statistical population of the research included experts from the Agricultural Jihad Organization, experts from the farmers' trade union system (N=50) and rice farmers of Lanjan County (N=270). The sample size was determined by applying Cochran's formula based on which 40 experts and 130 farmers were selected randomly for the study. Data were collected by a questionnaire and were analyzed using SPSS software. The results of the single-sample t-test showed that from the farmers' point of view, the average of production factors (3.33), management (3.35) and attitude (3.44) and from the experts' point of view, the average of most factors including relative advantage (3.37), timing (3.56), production (3.60), attitude (3.74), management (3.46) and background (3.44), obtained significantly higher than the average (3) and therefore higher than optimal. In this regard, the conditions for changing cultivation from rice to beans were evaluated as favorable. Therefore, based on the findings of the research, from the respondents' point of view, it is possible to change cultivation from rice to beans. Finally, some suggestions such as the guaranteed purchase of bean products by the government to provide the market and reduce the price fluctuation of bean products were presented.

    Keywords: Cultivation replacement, water-intensive crops, Agricultural development, Water Crisis, Lanjan County
  • Somayeh Azizi * Pages 732-747
    In the present study, which is applied and based on the descriptive-analytical nature, the study and comparison of social, economic and accommodated tribal satisfaction in two periods before and after accommodation. The research method is a survey type and data collection tool. The statistical population of this study consisted of two groups of nomads and semi-nomads with a total of 520 households, based on the modified formula of Cochran 126 households as the sample size. The T-Test was used to analyze the statistical data in the SPSS23 software environment. The results show that in the socio-cultural index components at the significant level of Sig=0.05 with the value of t=2.06. In the economic index, at the significant level of Sig=0.05 with the number of statistics of t=2.15 due to the variety of revenue, household income and savings have increased, and accommodation has led to positive changes in the economic situation. Also, the effect of the satisfaction index among the nomadic households is also positive at the significant level of Sig=0.05 with the amount of T-test statistics of 1.97. The findings and suggestions of the present research can be a model for conducting future research in the field of nomadic communities and also open the way for planners to formulate nomadic organizing programs.
    Keywords: nomads, settlement, social index, Economic index, Malard city
  • Hossein Alimohammadi *, Javad Adabi Firoozjah, Hossein Kordlu, Maryam Karimi Pages 748-763
    The purpose of this research was to identify the effective factors in the lifestyle of rural women to participate in sports activities. The research method is exploratory in terms of goal and qualitative in terms of method. The statistical population included experts in rural sports departments, rural women active in sports, trainers and rural women athletes of Ardel Chaharmahal Bakhtiari city. For sampling, the snowball method was used in a targeted manner. The data was collected in the field and based on semi-structured interviews, and theoretical saturation was reached after conducting 17 interviews. The validity of the questions was confirmed by expert professors in the field of sports management, and the within-subject agreement method was used to calculate reliability. In order to analyze the data, descriptive statistics and foundational data theory methods were used according to Strauss and Corbin. Based on the results, a total of 112 open codes and 18 central codes were identified and finally, 6 main categories were created. The findings showed that individual, cultural and economic factors, while paying attention to intervening and background factors, can ultimately lead to health and well-being and the development of rural women's communication. Therefore, it is suggested to pay attention to the mentioned variables and removing obstacles; To provide the necessary platforms and fields for the participation of rural women in sports activities.
    Keywords: Lifestyle, Health, Strategic orientation, Structural development, Grounded theory
  • Enoch Kwame Tham-Agyekum *, Nana Kwame Baah Frimpong, John-Eudes Andivi Bakang, Jafaru Zuwairatu, Issahaku Sumaya, Ebenezer Osei Jones, Rashid Abdul Boduwah Pages 764-777
    This study takes a rural development perspective to examine the various reasons behind the use of children under 18 years in cocoa farms in Ghana. Using descriptive research, a sample size of 385 cocoa farmers was selected through the multi-stage sampling technique. The analyses included mean, standard deviation, frequency, percentage, and perception index. Although the level of usage of children on cocoa farms was relatively low (74%), majority of the children were involved in nursing of cocoa seedlings (87.8%), digging of holes for seedlings (76.3%), gathering of pods (55.7%) and heaping of pods (53.9%). Farmers involved children on cocoa farms for the following three reasons; to acquire indigenous knowledge of farming patterns (Mean=2.18), it is a way of life to learn their parents' occupation (Mean=2.18), and income source of the household (Mean=2.11). The challenge most farmers face in the use of children for farm activities is the fact that the children do not meet the required strength/energy (Mean=2.48). Policy efforts towards the complete eradication of using children under 18 years on cocoa farms must take into consideration the rural nature of the environments in which cocoa farming takes place in order not for it to backfire as is the case currently.
    Keywords: Child Labor, Child work, Cocoa farmers, Rural Development, Ghana