فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 20 (بهار 1394)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 20 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر شایسته نزاد* صفحات 7-28
    در قرآن کریم و روایات از قدرت مطلق خداوند در آشکار و نهان، دنیا و آخرت سخن به میان آمده است. صفت قدرت خداوند، پیوسته مورد بحث متکلمان بوده است و شبهه هایی درباره آن مطرح شده است و گستره این صفت الهی مورد اختلاف نحله های مذهبی بوده است، به ویژه بر اساس گزارش قرآن، پیروان مذهب یهود، خداوند را به ضعف و ناتوانی متهم کرده اند. از طرف دیگر، طرح مسئله «بدا» به منظور نمایش قدرت عظیم خداوندی، جایگاه مهمی در عقاید شیعی دارد. این نوشته از نوع پژوهش های بنیادی است و نویسنده کوشیده است تا به روش کتابخانه ای، نقد و بررسی آرای متکلمان و مقایسه آن با آیات و روایات، قدرت مطلق خداوند را اثبات کند. لذا پس از تعریف قدرت از نظر فرقه های مسلمان و ارائه مفهومی استوار، به برخی شبهاتی که در این زمینه وجود دارد، پاسخ داده است و رابطه مسئله «بدا» را با قدرت الهی تبیین نموده است. امتیاز این نوشته نسبت به نگارش های مشابه در آن است که صفت قدرت خداوند را به شکل مستقل مطرح کرده است و رابطه «بدا» را با آن تبیین کرده است و جایگاه برجسته آن را در هندسه اعتقادات شیعه آشکار نموده است.
    کلیدواژگان: صفات ثبوتیه، قدرت خداوند، بدا، محال ذاتی، گستره قدرت خداوند
  • صمد عبداللهی عابد، جمشید بیات* صفحات 29-62
    تحقیر با گفتار و عمل، برای استهزاء است و استهزاکننده با انجام کاری که دلالت بر سبکسری دیگری می کند، در طلب تحقیر اوست. شاید مشکل بتوان پذیرفت که «تحقیر و استهزا» به عنوان یک رفتار اجتماعی ارزشی و عمل مثبت، دارای وجه مقبول و مشروعی باشد؛ زیرا از آنجا که تحقیر و استهزا به معنای سبک کردن شخص می باشد و با توجه به نوع کارکردها و انگیزه هایی که در آن وجود دارد، رفتاری ناپسند و ناهنجار، مخالف حکم عقلایی و کرامت انسانی به دلیل استهزا و تحقیر است، ولی می تواند احکام متضاد و متقابلی داشته باشد. با نگاهی به آموزه های قرآنی، این عمل نه تنها می تواند وجه مثبتی نیز داشته باشد، بلکه در مقام بازدارندگی یا مجازات بعضی افراد باید به کار گرفته شود تا تاثیر مثبتی در جامعه داشته باشد. یکی از عوامل این تاثیر مثبت از نظر قرآن، ترور شخصیت برخی افراد، از طریق «استهزا و تحقیر» می باشد؛ از جمله هم ردیف قرار دادن با چهارپایان در رابطه با کسانی که ویژگی های زیر را دارند: عدم تعقل نسبت به آیات الهی، استفاده نکردن از علوم برای رسیدن به خداوند، توجه نکردن به فقرا، همنشینی با اهل باطل، غافل بودن از آیات انفسی و آفاقی، تکذیب پیامبران و... استهزای خدا نیز بدون دلیل نیست و می تواند چند مفهوم و هدف داشته باشد که از آن جمله است: مجازات استهزاکنندگان با استهزای آنان، بی ضرر نشان دادن استهزای منافقان، استهزا بر اساس سنت املا و استدراج، تخطئه استهزاکنندگان، تفاوت نتیجه کردار منافقان با آنچه در دنیا داشتند و... که در این تحقیق، سعی بر آن است تا مشخص شود، چه کسانی استحقاق این اهانت و استهزای الهی را دارند و مفهوم استهزای الهی چیست و چه تفاوتی با استهزای بشر دارد.
    کلیدواژگان: آیات، اهانت، تحقیر، استهزاء، ترور شخصیت
  • محمدرضا ستوده نیا، نازیلا عادل فر* صفحات 63-90
    یکی از آیات مهم قرآن که اشاره به مقام والای انسان دارد، آیه امانت می باشد که از متشابهات قرآن است. تاکنون برای تفسیر واژه «امانت» در این آیه، مصداق های متفاوت و زیادی بیان شده است که ابهام آیه را بیشتر می کند. این نوشتار برای تفسیر امانت در آیه مذکور با تحلیل تفاسیر، روایات، سایر آیات مربوط به امانت و شواهد موجود در آیه 73 سوره احزاب، بسیاری از مصادیق مذکور را رد می کند؛ زیرا این امانت، امری مربوط به دین حق و مقسم انسان ها به سه دسته منافق، مشرک و مومن است، اما بسیاری از مصادیق بیان شده برای امانت الهی مقسم انسان ها نیست. از این رو، قابل اثبات نمی باشد. از سویی، استعداد تحمل امانت الهی فقط در انسان وجود دارد. بنابراین، مواردی که در سایر موجودات وجود دارد؛ مانند عقل در فرشتگان یا تکلیف در جنیان، قابل حذف از مصادیق امانت است. به نظر می رسد مصداقی که با شواهد مذکور تناقضی ندارد و می تواند مصداق امانت الهی باشد، کمال دین، یعنی ولایت کلیه الهی است که تنها انسان قابلیت پذیرش آن را دارد. از این رو، خلیفه الله گشته است. این استعداد در انسان کامل، یعنی ائمه(ع) به اوج کمال خود رسید. لذا به اولین آنان، «امین الله » خطاب می شود.
    کلیدواژگان: امانت الهی، طباطبائی، محمدحسین، ولایت، سوره احزاب
  • عنایت الله شریفی، سعدی مویدی صفحات 92-133
    نوشته حاضر پیرامون دو محور «حکمت» و «جمال» و نسبت آن دو با یکدیگر در قرآن فراهم آمده است. حضور مکرر در قرآن دو واژه مذکور، جایگاه آنها را تصدیق می کند و همین تکرار و تاکید از وجوه مختلف و طی آیات عدیده، بررسی هر یک از این دو واژه را ضروری می کند. اما علی رغم اهتمام قرآن پژوهان، آنچه مغفول مانده، نسبت بین این دو واژه است که در این مقام با تامل و تدبر عمیق تر در قرآن به این معجزه عمیق قرآنی دست یابیم. در منظومه فکری قرآن، حکمت و جمال نه تنها دو سیاره دور افتاده از هم نیستند، بلکه به طور وثیقی به یکدیگر مربوط و وابسته اند. هنر قرآن در این است که در ساختار خلل ناپذیر خود معنایی شگرف و معجزه آسایی عرضه می دارد که در بسیاری اوقات، از نگاه سطحی دور می ماند و هنرمند کسی است که به کشف چنان روابط پنهان و ناملموسی نائل آید. از این رو، برای دستیابی به چنین هدفی با مراجعه به قاموس ها، معنای لغوی هر یک را به دست آوردیم و آنگاه بر بنیاد تفاسیر معتبر، بهترین معنا را مشخص کردیم و در نهایت، از نسبت شگرف بین آن دو که در کلام وحی به خوبی یادآوری شده، پرده برداشتیم.
    کلیدواژگان: قرآن، الفاظ قرآن، حکمت، جمال
  • علیرضا حیدری صفحات 135-163
    اعجاز قرآن در دانش علوم قرآن از جایگاه ویژه ای برخوردار است، چراکه بودن قرآن از سوی خدا، از رهگذر اعجاز آن اثبات می شود. یکی از وجوه اعجاز قرآن که از صدر اسلام تاکنون مورد توجه دانشمندان بوده است، اعجاز آن در پیراستگی از اختلاف است. اثبات اعجاز قرآن در پیراستگی از اختلاف، بر پیش فرض ها و مقدماتی استوار است. یکی از آن مقدمات، پاسخگویی به شبهات و آیات موهم اختلاف و تناقض است. لذا شناخت دقیق آرای خاورشناسان درباره قرآن کریم و نقد علمی دیدگاه های آنان برای ما مسلمانان ضرورتی انکارناپذیر است. روش تحقیق در این پژوهش، مطالعه کتابخانه ای و رویکرد آن، توصیفی، تحلیلی و انتقادی است. باید گفت صرف نظر از انگیزه مستشرقان از ادعای وجود اختلاف در آیات قرآن، یکی از عللی که موجب توهم اختلاف و تناقض در میان آیات قرآن شده، در نظر نگرفتن قواعد صحیح در تفسیر آیات و بی توجهی به شرایط تناقض است. از این رو، در نظر نگرفتن مبانی و قواعد صحیح در تفسیر آیات قرآن و در نظر نگرفتن شرایط تناقض، از جمله عوامل اصلی ایده آنان است. لذا چون آنان تصور درستی از تعریف تناقض ندارند، هر آیه ای را که با آیه دیگر به نوعی متفاوت باشد، مصداق تناقض دانسته اند، درحالی که زمانی می توان ادعا کرد میان دو آیه تناقض وجود دارد که اختلاف آن دو به گونه ای باشد که همواره از صدق هر یک، کذب دیگری و از کذب هر یک، صدق دیگری لازم آید. در این مقاله بیان شده که هیچ یک از شبهات آنها مبتنی بر دلیل علمی و منطقی نیست و تنها بر اساس پیش فرضهای نادرست است.
    کلیدواژگان: پیراستگی قرآن از اختلاف، مستشرقان، شبهات اعجاز، قواعد تفسیر، تناقض
  • محمدکاظم رضازاده جودی، مهدی رضازاده جودی صفحات 166-189
    محمد رسول الله (ص)، تحولاتی اساسی در جامعه عربستان پدید آورد که منجر به شکل گیری فرهنگ و تمدن اسلامی گردید. الگوی تمدنی رسول الله (ص) در گذار از جامعه جاهلی به جامعه ای اسلامی، نمونه ای درخشان در تاریخ بشری است. مهم ترین عناصر در این الگو عبارتند از: الف) تحول درونی انسان که مبتنی بر دو رکن اندیشه و اراده است. تغییر ساختارهای اجتماعی و سیاسی در اندیشه اسلامی، تابعی از تغییر در شالوده روانی انسان است که اساس همه تحولات بشری محسوب می شود. ب) گزینش غایت اصلی: تغییر درونی انسان سازوکاری دارد که از طریق گزینش غایت ها صورت می گیرد. غایت ها و اهداف، نیروی محرکه تاریخ است. این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی به بیان الگوی تمدنی اسلام با استفاده از آیات قرآن کریم می پردازد. در این الگو، خدا مهم ترین غایت انسان است که برتر و مطلق است. به همین دلیل، اهداف و آرمان های انسان نیز برتر و بی نهایت بوده، او همواره مسئولیت پذیر، متحول و در حرکتی مستمر خواهد بود. علاوه بر این، رویکرد جامع به توسعه، توانمندی فراگیر و اصل تسامح و تساهل، عناصر تکمیل کننده الگوی تمدنی اسلام اند. در پرتو این اصول، می توان به شاخص های عمده تمدن اسلامی در سیره نبوی، مانند جایگاه انسان در توسعه، تشکیل دولت و تغییر روابط اقتصادی دست یافت.
    کلیدواژگان: سیره نبوی، تمدن اسلامی، تحول انسان، توسعه و انسان، اقتصاد، قرآن کریم، محمد رسول الله (ص)
  • محمد میرزایی، یاسر دلشاد* صفحات 189-215
    مقصود از مبانی قرآنی، پیش فرض های پذیرفته از آموزه های قرآنی است که زیربنای قیام امام حسین(ع) گردید. بر اساس حدیث ثقلین، مبنای نهضت امام حسین(ع) باید بر آیات قرآن استوار باشد. به نظر نگارندگان، توجه به مبانی قرآنی نهضت که کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است،می تواند فهم صحیح و کامل تری از قیام حضرت را نمایان سازد. نوشتار حاضر که با روش توصیفی تحلیلی سامان یافته است، به برخی از مبانی سیاسی اجتماعی نهضت امام حسین(ع) از منظر قرآن در مفاهیمی مانند اصلاح گری، مبارزه با ستمکاری، هجرت در راه خدا، امر به معروف و نهی از منکر، جهاد و عدالت پرداخته است. بازشناخت این مبانی، علاوه بر تعیین جایگاه توحیدی و رفیع نهضت امام حسین(ع) ، وظیفه قرآنی مسلمانان را در عمل به تکلیف در شرایط مشابه مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: قرآن، نهضت، سیاست، جامعه
|
  • Aliakbar Shyestenejhad Pages 7-28
    There have been discussions about the omnipotence of God and the world as well as the hereafter in the Quran and quotes either explicitly or implicitly. The omnipotence of God has been a recurring theme in theologians’ discussions, and there is no religious consensus on the scope of the omnipotence of God. In particular, according to the Koran, the adherents of the Jewish religion accused God of weakness and inability. On the other hand, the question "to be seen and visible" in order to show the great power of God has an important place in the Shiite’s beliefs. The current research aims to examine the theologian’ opinions and compare it with the verses and stories of Quran to prove God's omnipotence. Therefore, after defining the concept of Muslim sects and presentation of an stable definition, the research makes an attempt to remove some doubts in this regard, and determines the relationship between problem of "to be seen and visible" and divine power. The advantage of this article compared to other articles of the same theme is that the omnipotence of God was discussed independently, its relationships with "to be seen and visible" was explained, and its important place in the Shiite’s beliefs was made clear.
    Keywords: God's power, the Scope of God's power, Divine power, Inherent impossibility
  • Jamshid Bayat Pages 29-62
    It may be difficult to accept "humiliation" as a valuable and positive social behavior and accept it as legitimate because it is meant as an insult and humiliation to the person's styles, and the type of functions and incentives where there is abnormal behavior which is unacceptable and contrary to human dignity causing offense. However, it can be a reciprocal conflicting rulings. A look at the teachings of the Quran shows that it can not only have a positive aspect but also a deterrent or punishment dimension which can be applied to some people to yield a positive impact on society. One of these positive effects are character assassination through humiliation and equalizing people with animals having the following characteristics: lack of consideration of Quran’s Verses, disregarding sciences to reach and understand God, not paying attention to the poor people, falsehood company, being unaware of the signs of the Quran, denying the messengers. In addition to identifying these factors, this study tries to determine what God's creatures deserve contempt and disdain.
    Keywords: Signs, Insult, Humiliate, Character assassination
  • Nazila Adelfar Pages 63-90
    One of the most important verses in the Quran referring to human dignity is trusteeship verse. Different interpretations of the term “trusteeshp” have been offered. This variety in the interpretations adds to the ambiguity of the Verse. This paper attempts to interpret the validity and interpretation of trusteeship in the context of the 73th verse of Ahzab Chapter and rejects many previous interpretations. Because it is a matter entrusted to the God religion and divided mankind into three categories hypocrite, unbeliever and faithful, but many of the examples cited for divine trust do not divide people into such categories and are not verifiable, hence. On the other hand, the capacity of bearing a divine trusteeship exists in human. Therefore, few cases in other organisms such as intellect in angels or jinns’ task are not part of the trustee. It seems that an instance that is not inconsistent with the evidence and may be applicable to divine trust which is the divine perfection of religion that human beings have the ability to accept. The complete human talent in the Imams reached its peak of perfection so the first of them can be addressed as Amin Allah or the trustee of God.
    Keywords: Allameh Tabatbai, Mohamed Hussein, Trustee, Velayat, Ahzab Chapter
  • Saadi Moayedi Pages 92-133
    This essay is about two principles of "wisdom" and "beauty" and their relationships to each other in the Quran. The worth of these two above-mentioned words can be understood by frequency of their repetition in the Quran. And the examination of these concepts are required because of the repetitions and emphases which are done by different ways and in different verses of the Quran. In spite of many attempts of Quranic researchers, the relationship between these two words is largely neglected. So we try to study and think about Quran in this essay that we can reach to this miracle of Quran. In the Quran thinking galaxy, "wisdom" and "beauty" are not only two separate planets but also seriously related to each other. The art of Quran is that it can express profound meaning with its perfect structure. And this art is not usually paid attention by ordinary persons, and artist is someone that can access to those hidden and intangible relationships. To achieve this, we referred to dictionaries and extracted meanings of each word. Then, we distinguished the best meaning based on authentic interpretations. Finally, we showed the deep relationships between those two words that have come in revelation speech.
    Keywords: Quran, Words of Quran, Wisdom, Beauty
  • Alireza Heydari Pages 135-163
    Quran’s miracles in Quran’s science enjoy special status because its creation from God proves its miracle. One of the miraculous points of Quran which has been considered by the thinkers since the first periods of Islam is its miracle in being away from any deviation and difference. The confirmation of Quran’s miracles is based on some presuppositions and preparations. One of these preparations is answering to doubts and delusive verses of difference and contradiction. Hence, the exact recognition of orientalists related to Quran and scientific critique in their points of view are considered as an inevitable requirement for Muslims. The methodology in the present library-based study and its approach is descriptive, analytical and critical. And also it must be mentioned that regardless of the Orientalists’ motivation in claiming the existence of difference and deviation in Quran’s verses, one of the reasons which made the illusion of difference and contradiction in Quran’s verses is ignoring rules in commenting verses and disregarding the conditions of contradiction. Therefore, disregarding correct bases and rules in commenting and discussing Quran’s verses as well as disregarding the condition of contradiction are the main factors in their ideology and justification. Therefore, because they do not take a proper perspective for defining contradiction, they have considered any verse which is somehow different from another verse as the matter of contradiction. While there can be claim for contradiction between two verses when the difference is so that refuting one completely leads to accepting the other and vice versa. As a result, it was mentioned in this article that none of their doubts is not based on a scientific and logical reason but based on incorrect presuppositions.
  • Mehdi Rezazadejoudi Pages 166-189
    Muhammad, the Messenger of God (p.b.u.h.) created basic changes in the Arabian community which led to the formation of Islamic civilization and culture. The civilizational model of Muhammad, the messenger of God (p.b.u.h.) in a transit from an ignorant community into a Islamic community is a brilliant symbol in human history. The most important elements in this model include: A. Human’s internal change which is based on two pillars of thinking and will. Change in the social and political structures in Islamic thought is a function of change in the human’s psychological infrastructure which is the base of all human changes. B. Selection of the main ultimate end, the human internal change has a mechanism which takes place through selection of these ultimate ends. The ends and objectives are the driving force of history. In the civilizational model of Islam, God is the most ultimate end of human which is superior and absolute. For this reason, human’s objectives and ideals also are superior and infinite and He is always taking the responsibility, changing and is in a constant move. In addition to these two, a comprehensive attitude towards development, pervasive ability and the principle of tolerance are the completing civilizational models of Iran. In the light of these two principles, it is possible to achieve the main indexes of Islamic civilization in prophetic tradition such as: human position in development, formation of the government and change of economic relations.
    Keywords: The Prophetic Tradition, Islamic Civilization, Human Change, Development, Human, Economy, The Holy Quran, The Mohammad (The prophet)
  • Yaser Delshad Pages 189-215
    The purpose of the Quranic principles is accepted assumptions that underpin the Quranic teachings of Imam Hussein’s uprising of the movement of Imam Hussein. According to tradition of Thaqalayn, the movement of Imam Hussein must be based on the Quranic teachings. The author believes that close consideration of Quranic basics of movement, which have been understudied, can provide a more complete understanding of his uprising. This article adopted descriptive and analytical methods to examine some of the socio-political foundations of Imam Hussein’s movement through examination of such Quranic concepts as reform, the fight with Oppression, migration for Allah, promotion of virtue and prevention of vice, war and justice. Recognition of these principles in addition to the theism of Imam Hussein’s movement clarify the Quranic task of Muslims to fulfill their duties and act accordingly in similar circumstances.
    Keywords: Quran, Foundations, Movement, Politics, Society