فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات علمی
  • مسعود منوری، آزاده نوازی صفحه 1
    توجه به مسئله تنوع زیستی یکی از نتایج تحول در مفهوم محیط زیست و به طور مشخص حفاظت از طبیعت در خلال دهه های هشتاد و نود است. برگزاری کنفرانس ملل متحد در مورد محیط زیست و توسعه، یا اجلاس زمین که از 3 تا 14 ژوئن 1992 در ریودوژانیرو برگزار شد، نقطه عطف در مذاکرات بین المللی در خصوص مسائل محیط زیستی به شمار می رفت. کنوانسیون تنوع زیستی یکی از دستاوردهای مهم اجلاس زمین بود.
    جمهوری اسلامی ایران یکی از امضاکنندگان کنوانسیون جهانی حفاظت از تنوع زیستی است و سازمان حفاظت محیط زیست مرجع ملی کشور در این کنوانسیون محسوب می شود. با توجه به راهبردهای تدوین شده برای تنوع زیستی، چارچوب الگوی ارزیابی محیط زیستی در ایران که مصوب سال 1373 شورای عالی محیط زیست است، فاقد نگرش کافی به مفاد بیانیه کنوانسیون تنوع زیستی بوده و از کارکرد و جایگاه ضعیفی برخوردار است. با عنایت به اهمیت تنوع زیستی در کشور و روند فزاینده تخریب، بویژه در سطح زیستگاه ها، با توجه به این که طبق مصوبات شورای عالی محیط زیست، اجرای ارزیابی محیط زیستی برای تعدادی از پروژه های بزرگ توسعه در کشور الزامی شده است، بنابراین بازنگری چارچوب الگوی ارزیابی محیط زیستی با تاکید بیشتر در حفظ تنوع زیستی ضرورت دارد.
  • سید محمدرضا خلیل نژاد صفحه 11
    با توجه به نقش فضاهای سبز شهر در سلامت شهروندان و پایداری شهر، بررسی های جامعی برای آگاهی از کیفیت و کمیت عوامل مؤثر در اصلاح الگوی مصرف در این بخش صورت نگرفته، اطلاعات جامعی در این مورد تهیه نشده و ارزیابی جامعی انجام نگرفته است. به طوری که می توان گفت احداث و نگهداری پارک ها و فضاهای سبز عمومی، یکی از پرمصرف ترین بخش های فضای شهری است. بر این اساس تحقیق حاضر با هدف ارزیابی نظری وضعیت موجود پارک ها و فضاهای سبز عمومی، برای تدوین برنامه های آتی و آگاهی از عوامل مؤثر در اصلاح الگوی مصرف در این بخش به انجام گرفته است. برای تکمیل اطلاعات لازم پژوهش حاضر با توجه به موضوع تحقیق، حوزه مطالعاتی و مسائل آن، از روش تحلیلی استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز در بخش مطالعات کتابخانه ای بیشتر از منابع مدون و معتبر اخذ شده و به تحلیل نهایی موجود انجامیده است. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، عوامل چهارگانه افساد الگوی مصرف در بخش فضای سبز شهری عبارتند از تفکر حداکثر بهره گیری اقتصادی از زمین و فضاهای شهری، عدم دیدگاه اکولوژیکی به شهر و فضاهای سبز شهری، الگوها و مقیاس های توسعه فضاهای سبز شهری، و توجه ناکافی به عملکردهای اجتماعی فضاهای سبز؛ که متناسب با آن عوامل چهارگانه اصلاح الگوی مصرف در این بخش به این قرارند: 1- ارزیابی و آمایش سرزمین، 2- نگرش اکولوژیکی به شهر و طبیعت شهری، 3- برنامه ریزی مقیاس های چندگانه و سلسله مراتبی فضای سبز شهری، 4- ارتقای بهره وری فضاهای سبز شهری.
  • لیدا داور، افشین دانه کار، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 23
    وقوع حوادث گوناگون در مناطق دریایی، رها شدن مقادیر زیادی مواد آلاینده به دریاها و وارد آمدن ای جدی و در مواقعی برگشت ناپذیر به محیط زیست دریایی در نتیجه فعالیت های کشتیرانی، لزوم حفاظت از مناطق حساس دریایی را ضرورتی انکارناپذیر ساخته است. به این منظور، کمیته حفاظت از محیط زیست دریایی (MEPC)(1) سازمان بین المللی دریانوردی (IMO)(2)، دستورالعمل شناسایی و معرفی مناطق بویژه حساس دریایی (PSSAs)(3) را به عنوان ابزاری مناسب برای حفاظت از محیط زیست دریایی آسیب پذیر در برابر آلودگی ها و صدمات ناشی از فعالیت های کشتیرانی، ارائه کرده است. مناطق بویژه حساس دریایی مناطقی از محیط زیست دریایی هستند که نیازمند حفاظت ویژه می باشند و کشورهای ساحلی می توانند برای حفاظت از این مناطق، قوانین ویژه ای را از طریق سازمان بین المللی دریانوردی تدوین و اجرا نمایند. در تحقیق حاضر مناطق بویژه حساس دریایی سواحل استان سیستان و بلوچستان با استفاده از دستورالعمل IMO مورد شناسایی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، 3 خلیج چابهار، پزم و گواتر و نیز خورهای تنگ، گالک و میدانی به انضمام مناطق تخم گذاری لاک پشت های دریایی در طول ساحل محدوده مورد مطالعه به عنوان مناطق بویژه حساس دریایی شناسایی گردیدند. بنابراین لازم است از طریق تدوین قوانین ویژه، ارزشهای منحصر به فرد اکولوژیکی، اقتصادی- اجتماعی، علمی و فرهنگی مناطق شناسایی شده در برابر آسیب های ناشی از فعالیت های دریانوردی، تحت حفاظت قرار گیرند
  • سید حسن موسوی، افشین دانه کار، حشمت الله اژدری صفحه 31
    زیستگاه های مصنوعی دریایی همواره به عنوان ابزاری برای حفاظت، گسترش و بازسازی زیستگاه های طبیعی در محیط دریا مورد استفاده قرار می گیرند. امروزه شناخت کمی نسبت به اثرات مثبت و منفی زیستگاه های مصنوعی دریایی بر محیط دریا وجود دارد و مطالعات بیشتری برای به حداقل رساندن خطرات محیط زیستی و همچنین افزایش اثرات مثبت این زیستگاه ها بر محیط زیست دریا نیاز است. در این مطالعه سعی شده است تا با مرور تجربه های مشابه احداث زیستگاه های مصنوعی دریایی در سایر نقاط دنیا، اثرات زیستگاه های مصنوعی بر محیط های اقیانوسی و دریایی مورد بررسی قرار گیرد. در این بررسی در مجموع تعداد 75 اثر ناشی از احداث زیستگاه های مصنوعی دریایی در 4 مرحله (ساخت سازه ها، انتقال به مکان استقرار، استقرار در محیط و بهره برداری) و روی 3 محیط (بیولوژیکی، فیزیکی و اقتصادی- اجتماعی، فرهنگی) شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفته است. از آثار شناسایی شده، 4/41 درصد در ردیف آثار مثبت و 6/58 درصد در ردیف آثار منفی قرار دارند. در این بررسی چهار اثر عمده مثبت (3+) (افزایش تنوع زیستی، بازسازی و احیاء گونه ها و اکوسیستم های آسیب دیده، صیادی پایدار، افزایش فرصت های تفرجی) و 7 اثر تقریبا مخرب (9/2- تا 2-) مورد شناسایی قرار گرفته اند. ضمن این که هیچ گونه اثر منفی عمده ای (3-) مشاهده نشد. بیشترین اثرات مثبت در مرحله بهره برداری (در محیط بیولوژیک) و بیشترین اثرات منفی در مرحله استقرار (در محیط فیزیکی) مشاهده شده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که زیستگاه های مصنوعی دریایی می توانند اثرات بارزی روی محیط زیست منطقه داشته باشند لذا با توجه به این نتایج پیشنهاد می شود تا ارزیابی اثرات محیط زیستی احداث زیستگاه های مصنوعی دریایی قبل از احداث آنها در مناطق ساحلی و دریایی انجام شود.
  • لعبت زبردست، احمدرضا یاوری، بهرام ولی محمدی صفحه 41
    با آنکه رشد شهرنشینی و توسعه صنعتی در مناطق خشک کشور، منجر به تخریب سیمای سرزمین و کویرزایی گردیده است، به منظور پاسخگویی به نیاز توسعه و پیشرفت اقتصادی اجتماعی این مناطق، توسعه مذکور همواره توسط سیاستگذاران و حتی برنامه ریزان سرزمین دنبال شده است. این در حالی است که به علت کاستی های مدل های ارزیابی و تعیین ظرفیت برد موجود، این الگوی توسعه دارای هزینه های سنگین محیط زیستی و تخریب منابع طبیعی و فرهنگی در میان مدت خواهد گردید. تحلیل اکولوژیکی در مقیاس سیمای سرزمین منطقه ای، نشان می دهد که ترکیب و توزیع فضایی غلط این کاربری ها در کنار منابع آب و پوشش گیاهی اندک موجود، منجر به تخریب و تغییر ساختارها و اجزاء مهم سیمای سرزمین گردیده است. بعلاوه حمایت های مالی و اجتماعی این نوع توسعه منجر به تغییر اولویت های حفاظتی منابع به سوی مصرف هرچه بیشتر و حتی نابودی آنها در این گونه مناطق گردیده است.
    در این تحقیق، اثرات محیط زیستی توسعه شهری و صنعتی در سه مقیاس اکوسیستم، سیمای سرزمین و منطقه ای در حوضه آبخیز یزد-اردکان مورد بررسی قرارگرفت. نتایج بررسی نشان می دهد که ترکیب و توزیع فضایی و وزن توسعه صنعتی و شهری در منطقه مورد مطالعه، بسیار فراتر از ظرفیت برد منابع طبیعی و بالاخص منابع آب موجود است.
  • حسین بشری صفحه 49
    ارزیابی اثرات تخریبی معادن بر اکوسیستمها و پایش روند احیایی و بازسازی آنها از جمله مواردی است که امروزه بسیار مورد توجه است. شاخصهایی که برای ارزیابی این موارد استفاده می شوند بایستی به سادگی قابل اندازه گیری، قابل اعتماد از لحاظ علمی و دقیقا تعریف شده باشند. روش تجزیه و تحلیل عملکرد اکوسیستم به عنوان یک روش ساده و کارامد می تواند برای ارزیابی تاثیرات انواع سایت های معدنی بر اکوسیستمها استفاده گردد. این روش شامل سه بخش کلی است. بخش اول تجزیه و تحلیل منظر است. در این قسمت دو موضوع بررسی می شود. اول اینکه در یک سایت معدنی چطور و تا چه اندازه می توان از جابجایی و از دست دادن منابع حیاتی نظیر آب، مواد غذایی و مواد آلی در داخل سیستم جلوگیری کرد و دو اینکه، پتانسیل آن سایت برای به دست آوردن منابع جدید چگونه است. در این بخش، با استفاده از 11 شاخص، سه معیار از وضعیت خاک سطحی شامل پایداری خاک، نفوذ پذیری و چرخه مواد غذایی، برای هر قسمت از منطقه بررسی می شود. بخش دوم، پویایی پوشش گیاهی است که به ترکیب گیاهی و خصوصیات رشد در ارتباط با تجزیه و تحلیل عملکرد اکوسیستم می پردازد بخش آخر، بررسی درجه پیچیدگی منطقه است به نحوی که کیفیت رویشگاه برای زندگی حیوانات ارزیابی می گردد.
    روش کار بدین شکل است که از سایت های مجاور معادن به عنوان مناطق مرجع استفاده شده تا وضعیت سایت معدنی با آنها مقایسه گردد. پس از آماربرداری در عرصه، داده ها با استفاده از نرم افزار، تجزیه و تحلیل شده و به اطلاعات تبدیل می گردند. اگر در طول زمان ارزیابی ها تکرار شود، اطلاعات حاصل از این روش می تواند جهت روند تغییرات در اکوسیستم و سایت معدنی را نیز نشان دهند. از دیگر مزایای این روش امکان آمار برداری سریع در عرصه، تفسیر آسان اطلاعات و آموزش راحت آن می باشد. در این مقاله مثالهایی برای نشان دادن این روش ارایه گردیده است. البته ارزیابی شاخصهای این روش، به عنوان جایگزین تحقیقات مورد به مورد که در معادن می بایست انجام می شود، نیست و در بسیاری از مناطق، تحقیقات تکمیلی باعث کارایی استفاده از این شاخصها می گردد.
  • پرستو پریور، شمسی پنجه آغمیونی صفحه 59
    با توجه به نگرانی های روز افزون از وضعیت محیط زیست کره زمین، تا کنون ارزیابی های متعددی از دیدگاه علمی و سیاست گذاری جهت شناخت شدت تغییرات در محیط زیست به عمل آمده است. یکی از جامع ترین این ارزیابی ها توسط برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) تحت عنوان چشم انداز محیط زیست جهانی(GEO) تهیه شده و در 10 فصل تنظیم شده است. وضعیت و روند تغییرات محیط زیست جهانی در طول سال های 1987 تا 2007 با موضوعات اتمسفر، زمین، آب، تنوع زیستی، آسیب پذیری مردم و محیط زیست مورد تحلیل قرار گرفته است. این موضوعات ابتدا در مقیاس جهانی و سپس در مقیاس منطقه ای ارزیابی شده اند. نتایج این گزارش نشان می دهد که علیرغم برگزاری کنفرانس های متعدد جهانی و تعهد دولت ها برای بهبود وضعیت محیط زیست دنیا، شرایط به مراتب بدتر از گذشته شده و نگرانی های مربوط به توسعه و محیط زیست که درسال 1987 درگزارش «آینده مشترک ما» مطرح شده بود، همچنان باقی است. حتی چالش های سیاسی نیز بر وخامت اوضاع افزوده است. این گزارش نشان می دهد که جوامع انسانی به طور سیری ناپذیری منابع زمین را می بلعند که ممکن است سیاره ای تخریب شده را برای نسل های بعدی به ارث بگذارند. تخریب منابع طبیعی در کره زمین به حدی است که حیات اقتصادی کشورها را در معرض تهدید قرار داده و ممکن است در آینده کودکان ما مجبور باشند به خاطر سهل انگاری های نسل حاضر تاوانی عظیم بپردازند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، توسعه، چشم انداز محیط زیست جهانی
  • ابوالفضل جعفری، اکبر نجفی، داوود مافی غلامی صفحه 71
    ارزیابی اثرات محیط زیستی (EIA)، یکی از متداول ترین و مناسب ترین روش های علمی برای جلوگیری از خطرات محیط زیستی، با عنایت به رشد و توسعه اقتصادی بوده و سعی در تهیه راهکار های علمی جهت اجرای پروژه ها، با توجه به حساسیت های محیط زیستی و جلوگیری از اجرای پروژه های آسیب رسان دارد. جاده سازی جنگل از جمله فعالیت هایی است که نه تن ها خود سبب تغییر و دگرگونی فراوانی در اکوسیستم جنگل می گردد، بلکه به دلیل قرا گرفتن در خدمت توسعه بخش های مختلف جنگلداری، از مهمترین پروژه هایی است که باید پیامد های آن مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف این تحقیق ارزیابی پیامد های مثبت و منفی حاصل از اجرای پروژه ساخت جاده جنگل آموزشی و پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس بر محیط زیست پیرامونی آن با استفاده از ماتریس پاستاکیا است که با تجزیه پروژه و محیط زیست آن به عوامل تشکیل دهنده (ریزعامل محیطی- ریزفعالیت پروژه)، ارتباط متقابل بین ریزفعالیت ها و ریز عوامل از طریق طراحی ماتریس متقابل عوامل، صورت می گیرد. با اجرای این روش از ارزیابی آثار محیط زیستی، ابزاری مناسب برای اطمینان یافتن از اجرای مناسب پروژه یا توقف آن بدست می آید که می توان آن را روشی جهت تعیین، پیش بینی و تفسیر آثار محیط زیستی پروژه جاده سازی بر کل محیط زیست منطقه و سلامت اکوسیستم هایی دانست که حیات و تداوم زیست بشر به آن ها وابسته است.
    کلیدواژگان: جاده سازی جنگل، ارزیابی اثرات محیط زیستی (EIA)، ماتریس پاستاکیا
  • صفحه 79
  • صفحه 95
|
  • Monavarim., Navazi, A Page 1
    More attention to biodiversity issues is one of the results of environmental development and conservation of nature between 1980- 1990s. United Nations Conference on Environment and Development in Rio De Janeiro in 1992 was a turning- point about environmental issues in international discussion. Biodiversity Convention was one of the results of this meeting. Islamic Republic of Iran is one of the signatories of Biodiversity Convention and its national authority in Iran. With considering to published Biodiversity strategies, it can be understood that the Environmental Impact Assessment guidelines in Iran is in lack of approach to Biodiversity Convention. Indeed, its role and implementation is too weak. With considering to the importance of biodiversity in Iran and increasing the Environmental degradation, specially in habitats, implementing of environmental assessment needs to be enforceable for some of the important development projects. Then reviewing of the environmental assessment guidelines is necessary for Biodiversity Conservation.
  • Khalilnejad, S. M. R Page 11
    Considering the role of green spaces in the city, citizens health and sustainability of the city, for a comprehensive survey of knowledge about factors affecting quality and quantity of consumption patterns in the correction was not done in this section, a comprehensive assessment in this case not provided, so can be said that the construction and maintenance of public parks and green spaces, one of the high consumption sectors of urban space. According to this theoretical study to determine the present status of public parks and green spaces, to develop future plans and improve knowledge of factors affecting consumption patterns in this section has been done. According to the research subject, field studies and issues, the information needed to complete the study, the analytical methods used. Data in the literature and most reliable sources of credit have been obtained and have led to the final analysis. Based on the results of this study, four factors of corruption in the consumption pattern of urban green space include: Thinking maximum economic utilization of land and urban spaces, lack of ecological perspective to the city and green spaces, patterns and scales of urban green spaces development, inadequate attention to green spaces social functions; that fits the four factors modify consumption patterns to put in this section are: 1- assessment and land use planning, 2- ecological approach to cities and urban nature, 3- planning a series of multiple scales hierarchical urban green space, and 4- improve the productivity of urban green spaces.
  • Davarl., Danehkara., Salman Mahini, A. R Page 23
    Occurrence of various accident and release a wide variety of Substances into the marine environment as a result of shipping activities, and their serious, and some times irreversible, damage to marine life and environment have necessitated a plan for environmental protection in sensitive sea areas. In this regard, the Marin Environmental Protection Committee (MEPC) of International Maritime Organization (IMO) has indorsed the guidelines for identification and designation of Particularly Sensitive Sea Areas (PSSAs) as a good tool for protection of marine environment from pollution caused by international shipping activities. Such sensitive sea areas require special procedures for environmental protection, and the coastal countries can establish associated protective measures for their marine environment through International Maritime Organization. The aim of this study was the identification of particularly sensitive sea areas in the coastal areas of Sistan and Baluchistan province along the gulf of oman. Based on results, 3 bays including chabahar, pozm and goater, also tang, galak and meydani coves, and marine turtles nesting grounds were identified as PSSAs along the study areas. Therefore, it is necessary to protect of unique ecological, socio-economic, scientific and cultural characteristics of the identified areas that are vulnerable to damage by international shipping activities.
  • Mousavi, S. H., Danehkara., Azhdari, H Page 31
    Artificial reefs have been suggested as a tool for conservation, enhancement and restoration of natural habitat in the marine environment. Today little is known about the positive and negative effects of artificial reefs on the marine environment, and further research could assist in minimizing environmental risks as well as in enhancing potential positive effects on the marine environment. In this study has tried to reviews similar experience relevant to the possible creation of artificial reefs in other parts on the world, the effects of artificial habitats on the ocean and marine environment must be examined. In this study, a total of 75 effects identification and assessment due to construction of artificial marine habitat in the four stage (construction structures, transfer to establish location, establishment in the environment and exploitation) and the three environment (Biological, physical and socio- economic). Of total impacts identified, 41.4 percent are positive and 58.6 percent are negative. In this study identified four major impacts (+3) include of increase biodiversity; rehabilitate species and damaged ecosystems, sustainable fishing, increasing recreational opportunities and seven nearly destructive impacts (-2 to -2.9). Also, no major negative effect was found. We observed the most positive effects in the exploitation phase (biological environment) and the most negative effect in the establishment phase (in the physical environment). In this paper our results demonstrate that, artificial reefs can result in a marked increase in their surrounding environment. Therefore these results are suggested before the construction of artificial reef at coastal and marine areas, environmental impact assessment to be implemented.
  • Yavari, A. R., Zebardastl., Valimohammadi, B Page 41
    Although urban and industrial development in arid regions of Iran has lead to landscape degradation and desertification, in order to answer the need for development of such places, these types of development have always been encouraged by planners and policymakers. Whereas the shortcomings of present models of land use planning and carrying capacity determination, such developmental pattern has heavy environmental and cultural resource destruction. Ecological analysis in landscape scale shows that the wrong configuration and spatial arrangement of these land uses beside the scares water and vegetation resource of the area leads to destruction and change of these essential and fragile elements of landscape. Financial and social supports given to this type of development, has changed the conservation priorities of natural resources to over usage and even destruction of them in these types of regions. In this research, environmental impacts of urban and industrial development are investigated in ecosystem, landscape and regional scales. The results show that the configuration and composition and weight of industrial and urban development in the study area are much further than the environmental capability and carrying capacity of the study area.
  • Bashari, H Page 49
    Nowadays, the evaluation of negative impacts of mines on ecosystems and monitoring of their rehabilitation process attract the environmentalist’s attentions. The indicators for these purposes need to be easy to measure, scientifically sound, and defined clearly. A simple and efficient procedure named Ecosystem Function Analysis (ESA) has these characteristics and can be used to monitor mines effects on the ecosystems. This approach has three components. The first part is landscape function analysis (LFA), in which the mine site is assessed to measure its capacity to resist transfer of resources such as water, organic matter and nutrients out of the system, and potential for capturing and holding new resources. In this section, combinations of eleven indicators are used for each different zone type to calculate three main indices of soil condition including soil stability, infiltration and nutrient cycling. The second part is Vegetation dynamics and the species composition and growth characteristics in relation to LFA are assessed. The third and last part is habitat complexity that the habitat quality for fauna is assessed. This methodology uses nearby unmined landscapes as reference ecosystems to provide a benchmark against mine sites. The data is turned to information using the software, after the data collected in the field. This information can be used to assess the forward and backward trends of mine ecosystems if the assessments repeat over time. The other advantages of this procedure are its quick data collection in the field, easy interpretation of the obtained information and its ease of learning. It should be noted the indicators used in this method is not for replacing the other detailed mine sites investigation and in many areas, further research would enhance the efficiency of EFA indicators.
  • Parivarp., Panche Aghmioni, Sh Page 59
    Regarding increasing worry about Earth environment, to identify severity of environmental changes, variety of assessments has been carried out from scientific and policymaking viewpoints. One of them, Global Environment Outlook, has been prepared by UNEP. In 10 chapters, condition and trends of global environmental changes, such as climate change, soil, water, biodiversity, vulnerability of environment and people during 1987-2007 were analyzed. These themes were assessed at global and regional levels. Results of the report signify that in spite of many international conferences and obligation of the states to improve environment, its condition deteriorated and the concerns which declared by the "Our common future" in 1987 still exist. Political challenges have increased deterioration. Report shows that human societies are overusing earth sources greedily. This may lead to a degraded planet for next generation. Degradation of earth sources has reached to the point that threatens economic life of the countries. If this trend continues, our children probably will be compelled to pay reparation for lack of concern of present generation.
  • Jaafaria., Najafi. A., Mafi Gholami, D Page 71
    EIA is one of the most common and adaptable scientific methods for preserving environmental dangers because growth and development of economic have helped and it’s trying to provide scientific solutions for performing projects, regarding to environmental sensitive and preventing injurious projects. Building roads in forest is one of those things that not only make a lot of changes in forest ecosystem but also because it gave services to other operations of forestry its consequences should be investigated. The purpose of this study is to investigate positive and negative consequences of Building and Utilizing forest Road in experiment forest of Tarbiat Modares university on environment by using Pastakia matrix which is done by decomposing project and its environment into constitutive elements (area sub factor and project sub factor), their correlation to each other by designing mutual matrix of factors. By using this method we can make sure that a project could continue or it should be stopped. It could be considered as a method to determine, predict and interpret environmental impacts of building roads on the whole environment of the region and safety of ecosystems that existence and continuing life of humans is related to it.