فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1392)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور سودانی، مصطفی دهقانی*، زهرا دهقان زاده صفحات 159-181
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تحلیل ارتباط محاوره ای (TA) بر دلزدگی زناشویی و کیفیت زندگی زوجین بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی، پیش آزمون–پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بوده است. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه ی زوجین بامشکلات خانوادگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره استان بوشهر در سال1390 بودند که از میان آن ها تعداد 20 زوج که در آزمون دلزدگی زناشویی و کیفیت زندگی یک انحراف معیار پایین تر از میانگین کسب نموده بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه آموزش تحلیل ارتباط محاوره ای به صورت یک جلسه 90 دقیقه ای در هر هفته شرکت داده شدند اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. بعد از یک هفته از پایان مداخله از هر دو گروه آزمایش و کنترل، پس آزمون در متغیرهای مورد مطالعه به عمل آمد و پس از گذشت یک ماه نیز آزمون پیگیری اجرا گردید. برای تحلیل داده های حاصله از روش تحلیل MONCOVA و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که میان گروه آزمایش و کنترل از لحاظ دلزدگی زناشویی و کیفیت زندگی تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0>P)، این نتایج کماکان در دوره پیگیری به طور معنی داری پایدار بوده است.
    نتیجه گیری
    آموزش تحلیل ارتباط محاوره ای موجب کاهش دلزدگی زناشویی و افزایش کیفیت زندگی شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل ارتباط محاورهای، دلزدگی زناشویی، کیفیت زندگی
  • فریده سادات حسینی*، مسعود حسین چاری صفحات 181-209
    هدف
    با توجه به اهمیت حوزه تاب آوری خانواده و گستردگی کاربردهای ناشی از تمرکز بر مقاوم نمودن خانواده ها، پژوهش حاضر، معرفی سازه تاب آوری خانواده را یک نیاز ضروری تحقیقاتی تشخیص داده است. تاب آوری خانواده به عنوان توانایی خانواده برای مواجهه با تغییرات در موقعیت های بحرانی، توانایی احیای مجدد و دوباره فعال نمودن تعادل خود بعد از یک بحران، تعریف می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر به منظور بررسی شواهد روایی و پایایی مقیاس تاب آوری خانواده فراهم آمده است.
    روش
    تعداد320 نفر (182 دختر و 138 پسر) از دانشجویان دانشگاه سلمان فارسی کازرون با روش نمونه گیری خوشه ایی تصادفی انتخاب شدند و مقیاس تاب آوری خانواده، مقیاس آبدیدگی و مقیاس معنای زندگی را تکمیل نمودند. جهت بررسی شواهد روایی مقیاس تاب آوری خانواده، روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی با دو شیوه اکتشافی و تاییدی بررسی گردید و جهت بررسی روایی همگرا، از ضرایب همبستگی تاب آوری خانواده با معنای زندگی و آبدیدگی استفاده شد. پایایی مقیاس تاب آوری خانواده با استفاده از دو روش آلفای کرنباخ و دو نیمه سازی بررسی گردید.
    یافته ها
    براساس یافته های تحلیل عوامل، الگوی سه عاملی پرسشنامه تاب آوری خانواده،برازش مطلوبی با داده های تجربی نشان می دهد. لذا پرسشنامه تاب آوری خانواده با سه عامل فرآیندهای ارتباط و حل مسئله، منابع مذهبی/ اجتماعی و باور خانواده به عنوان یک واحد کلی در پذیرش مشکل، می تواند کیفیت بازگشت پذیری خانواده ها در فرهنگ ایرانی را اندازه گیری نماید. همچنین شواهد روایی همگرای این پرسشنامه، با مقیاس های مرتبط تایید گردید. پایایی مقیاس تاب آوری خانواده با دو شاخص پایایی سنجی، ضریب آلفای کرنباخ و ضریب تنصیف تایید شد.
    نتیجه گیری
    براساس شواهد این پژوهش، مقیاس تاب آوری خانواده ابزاری مناسب و دارای شواهد روان سنجی مطلوب برای سنجش تاب آوری خانواده در جامعه ایرانی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری خانواده، شواهد روا نسنجی، پایایی، روایی
  • محسن گل محمدیان*، کیومرث فرح بخش، معصومه اسمعیلی صفحات 209-233
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش هوش اخلاقی، فرهنگی و معنوی بر ناسازگاری زناشویی زنان متاهل انجام شد.
    روش
    با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از میان زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان کرمانشاه در سال 91-92تعداد20نفر انتخاب و صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایشی و گواه گمارده شدند. پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. برای گروه آزمایش 10 جلسه درمان هوش محور برگزار شد. ابزار پژوهش مقیاس سازگاری زناشویی دو طرفه اسپانیر(1976) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیر (مانکوا) و نرم افزار spssنسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین دو گروه از نظر سازگاری زناشویی و مولفه های آن (رضامندی دو نفره، توافق دو نفره، همبستگی دو نفره، و ابراز محبت و عواطف در روابط دو نفره) تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت معنی دار سازگاری زناشویی در دوگروه، تقویت هوش اخلاقی، معنوی و فرهنگی می تواند در بهبود روابط بین فردی و زناشویی موثرواقع شود. در کل یافته ها لزوم گنجاندن برنامه آموزش هوش اخلاقی، معنوی و فرهنگی به زوجین را متذکر می سازد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، معنوی، فرهنگی، سازگاری زناشویی
  • احمد عابدی، عصمت مسیبی *، حمیدرضا عریضی صفحات 233-261
    هدف
    در سال های اخیر با توجه به افزایش نارضایتی ها در زندگی روزمره، کسب رضایت زناشویی برای زوجین، خانواده درمانگران و دیگر روان شناسان از اهمیت به سزایی برخوردار بوده است. در این راستا محققان پژوهش های بسیاری انجام داده اند و نتایج متفاوتی را از میزان اثر بخشی مداخلات بر افزایش زناشویی گزارش کرده اند. پ‍ژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف به بررسی میزان اثر بخشی مداخلات و آموزش های روانشناختی بر افزایش رضایت زناشویی بپردازد.
    روش
    بدین منظور 19 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود. پژوهش حاضر مبتنی بر 19 اندازه اثر می باشد.
    یافته ها
    یافته های فراتحلیل نشان داد میزان اندازه اثر اثربخشی مداخلات و آموزش های روانشناختی برافزایش رضایت زناشویی 7/0r=، (001/0p<)است کهاین اندازه اثر بدست آمده طبق جدول تفسیر اندازه اثر کوهن در حد بالا است و میزان تحلیل تعدیلی بدست آمده 10/0 است که بیانگر وجود متغیر تعدیلی- واسطه ای است.
    نتیجه گیری
    مداخلات و آموزش های روانشناختی، درمانی مناسب برای افزایش رضایت زناشویی است، و باتوجه به احراز وجود متغیر/متغیرهای تعدیلی در اثر گذاری مداخلات و آموزش های روانشناختی بر رضایت زناشویی، توجه به این عوامل در مطالعات بعدی ضروری و لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، رضایت زناشویی، مداخلات روانشناختی، تحلیل تعدیلی
  • محمد خالدیان*، حسن غریبی، زلیخا قلی زاده، رضاشاکری صفحات 261-281
    هدف
    افزایش طول عمر،کییفیت زندگی وتوانایی فردبرای زندگی مستقل راتحت تاثیرقرارداده واورانیازمندمراقبت وحمایت دیگران مینماید.بنابرا ین برنامه ریزی مناسب جهت روبروشدن بااین وضعیت درآشیانه خالی ضروری به نظرمیرسد.این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی و افزایش امیدواری سندرم آشیانه خالی شهر قروه است.
    روش
    جامعه آماری را کلیه مردان و زنان شهرستان قروه که فرزندانشان آنها را ترک نموده اند و از آنها جدا شده اند را شامل می شود. حجم نمونه 24 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک BDI- IIو پرسشنامه امیدبه زندگی اشنایدر و همکاران استفاده شد. این پژوهشنیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده نشان داد که میانگین نمرات افسردگی در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل پایین تر است، و میانگین نمرات امید به زندگی در پس آزمون گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر است.
    نتیجه گیری
    درمان گروهی شناختی رفتاری در کاهش افسردگی و افزایش امید به زندگی سندرم آشیانه خالی موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، امیدواری، افسردگی، سندرم آشیانه خالی
  • محمود گودرزی*، علیرضا بوستانی پور صفحات 281-297
    هدف
    خانواده بافت سالمی برای رشد و اصلاح است و وظیفه اصلی آن حمایت از فردیت یابی و در عین حال، ایجاد حس تعلق در بین اعضاء است. در واقع هر شخصیت در ماتریس اجتماعی خانواده متولد شده و پرورش می یابد و تنها در این چهارچوب تجربی است که فرد بالغ شده و به ثبات می رسد.از آنجایی که بروز ناسازگاری زناشویی یکی از مقدمات جدایی و طلاق می باشد و با توجه به اینکه اگر این مساله به گونه ای حل و کنترل شود، ازدواج به جدایی ختم نمی شود، پژوهش حاضر بر آن است تا با توجه به ابعاد مختلف ناسازگاری زناشویی در زوج ها مدلی کارآمد را برای درمان آن ها ارائه دهد.
    روش
    بر همین اساس، 20 نفر (دو گروه 10 نفری، 5 زوج در هر گروه) از زوج های داوطلب به عنوان نمونه، از بین جامعه زوج های ساکن تهران، انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند و پس از اجرای پرسشنامه ناسازگاری زناشویی به عنوان پیش آزمون روی افراد هر دو گروه، افراد گروه آزمایش در معرض درمان سیستمی–رفتاری، قرار گرفتند. پس از اتمام هر دو گروه آزمایش و کنترل به پس آزمون پاسخ گفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل در اجرای این تحقیق نشان دهنده آن است که زوج درمانی سیستمی –رفتاری بر میزان ناسازگاری زناشویی موثر است (001.P>).
    نتیجه گیری
    این مطلب موید آن است که مشکلات رابطه ای را می توان با درمان های رابطه ای از میان برد. با توجه به رویکرد ارتباط مدار درمان های سیستمی- رفتاری می توان معناداری این فرض را تبیین کرد. این نتیجه با اصول درمان های سیستمی همخوان است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، سیستمی - رفتاری، سازگاری زناشویی
  • خدامراد مومنی، مصطفی علیخانی* صفحات 297-329
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه عملکرد خانواده، تمایز یافتگی خود و تاب آوری با استرس، اضطراب و افسردگی در زنان متاهل شهر کرمانشاه انجام گرفت.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل شهر کرمانشاه بود که حداقل دارای یک فرزند دانش آموز ابتدایی بودند،نمونه ای به حجم 250 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های عملکرد خانواده، تمایزیافتگی خود(DSI-R)مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS)و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD- RISC)بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بینعملکرد خانواده، خردهمقیاس های (ارتباط، آمیزش عاطفی، ایفای نقش و حل مشکل) و تاب آوری با استرس رابطه منفی و معنادار و بین خرده مقیاس های تمایز یافتگی واکنش هیجانی و آمیختگی با دیگران رابطه مثبت و با خرده مقیاس جایگاه من رابطه منفی و معناداری بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد کهبین خرده مقیاس های عملکرد خانواده و تاب آوری با اضطراب رابطه منفی و بین خرده مقیاس های تمایز یافتگی واکنش هیجانی و آمیختگی با دیگران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین مقیاس های عملکرد خانواده و تاب آوری با افسردگی رابطه منفی و با خرده مقیاس های واکنش هیجانی، گریز عاطفی و آمیختگی با دیگران رابطه مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که عملکرد خانواده، تمایز یافتگی خود و تاب آوری در استرس، اضطراب و افسردگی نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، تمایزیافتگی خود، تاب آوری، استرس، اضطراب، افسردگی
|
  • Mansour Soodani, Mostafa Dehghani, Zahra Dehghanizadeh Pages 159-181
    Purpose
    The aim of this research was to study the effect of transactional analysis training (TA) on the marital burnout and the quality of couple’s life.
    Method
    The present research was experimental using pre-posttest follow up and control group. The sample consists of couples with familiar problems that have referred to counseling centers in Bushehr state in 1390 and among them 20 couples were selected who had scored one standard deviation below the mean in the marital burnout and quality of life testing. Then they were randomly divided into two groups as experiment and control. Experimental group was included in 8 sessions of training transactional analysis including a 90 minute session per week but the control group did not receive any intervention. A week after the end of intervention, post-test was performed in the studied variables and after one month the follow-up test. In order to analyze the resulted data, MONCOVA analyzing method is used along with SPSS16.
    Findings
    The acquired results revealed that there was a significant difference between two groups (P<0/001). In addition, these results have been consistent in follow up period (P<0/001).
    Conclusion
    The transactional analysis training intervention was reduced marital burnout and increases the quality of couple’s life.
    Keywords: Transactional Analysis, Marital burnout, Quality of Life
  • Faride Sadat Hosseini, Masood Hosseinchari Pages 181-209
    Purpose
    Regarding to importance of family resilience domain and wide spreading the implications of focus on resilience in family, in this research, the family resiliency construction has been considered as a necessary research requirement. Family resiliency refers to the family ability to cope with changes in critical circumstances, and regenerate in the midst of disruptive states, and to restore family balance. Based on this, the present research has been accumulated for study about psychometric properties of family resiliency scale.
    Method
    320 students (182 female and 138 male) of Kazerun Salman Farsi University were selected by multistage cluster sampling, completed Family resiliency Scale, Meaning in Life Scale and Posttraumatic Growth Scale. Exploratory and confirmatory factor analysis were used to check the construct validation, and to examine the convergent validity, relationship coefficients among family resilience, meaning in life, and posttraumatic growth have been used. Coronbach Alpha and split half coefficient has also been used to check the reliability of family resilience scale.
    Findings
    Based on factor analyses results the three factor model of family resiliency fitted well with empirical data. So, Family Resiliency Scale with communication and problem solving processes, religion and social resource and family belief as a total system about adversity subscales can assess how family resilience with problems and difficulties. Also results confirm convergent validation of Family Resiliency Scale whit other related scales. Reliability of total scale and subscales has been confirmed with alpha cronbach and split-half coefficients.
    Conclusion
    Based on this finding, family resilience scale is a valid and reliable instrument to measure family resilience in Iranian families.
    Keywords: Family Resilience, Psychometric Evidences, Validation, Reliability
  • Mohsen Golmohammadian, Kayomars Farahbaksh, Masomeh Esmaili Pages 209-233
    Purpose
    This research was carried out with the purpose of Study the effectiveness of moral, spiritual and cultural intelligence training on marital maladjustment women.
    Methods
    To conduct this research 20 person were selected with goal oriented sampling method and then assigned in 2 groups (control & experimental) randomly. Instruments were marital adjustment questioner (Spanier, 1976). The research type was semi-experimental with pre- post test design. The experimental group was provided with the 10 session’s interventions. Multiple analyze of covariance (MANCOVA) used for analyzing data.
    Findings
    Findings showed that, generally, there are significant differences between 2 groups in marital adjustment and its components (dyadic satisfaction, dyadic cohesion, dyadic consensus and affection expression).
    Conclusion
    Considering the significant differences between 2 groups in marital satisfaction, enhancing moral, spiritual and cultural intelligences can be effective in improving interpersonal &marital relationships. In whole findings indicated the importance of the moral, spiritual and cultural intelligence training program to couples.
    Keywords: Moral, Spiritual, Cultural Intelligence, Marital Adjustment
  • Ahmad Abedi, Esmat Mosayebi, Hamid Reza Oreyzi Pages 233-261
    Purpose
    In recent years, with attending to increasing dissatisfactions in daily life, achievement marital satisfaction was imported for couples, family therapist and other psychologists. Therefore researchers have done very studies in this field and have reported various results of effectiveness of interventions on improve marital satisfaction.. This study aims to investigate the effectiveness of psychological interventions and trainings on increasing marital satisfaction by meta-analysis. Meta-analysis with the integration of result, demonstrate effect size of treatments
    Method
    For this purpose, 19 acceptable studies in terms of methodology were selected, and meta-analysis performed on them. Research instrument was a checklist of meta-analysis.
    Results
    The study findings showed that the rate of effect size of psychological interventions and trainings on increasing marital satisfaction was 0/7 (p<0/001) which according to Cohen’s table was high. Amount moderation analysis for this study was 0/1 that show there is/are a moderator/s variable.
    Conclusion
    Psychological interventions and trainings are suitable treatments on increasing marital satisfaction and regarded to exist moderator/s variable in effectiveness psychological interventions and training on marital satisfaction, attention to these factors in next studies is necessary.
    Keywords: meta, analysis, marital satisfaction, psychological Interventions, Moderation Analysis
  • Mohammad Khaledian, Hasan Qaribi, Zolikha Gholizadeh, Reza Shakeri Pages 261-281
    Purpose
    Increased longevity, quality of life and ability to live independently influence and support others to take care of her needs. Therefore, proper planning is necessary to deal with the situation appears to be an empty nest. This study examined the effectiveness of cognitive behavioral group therapy on reducing depression and increase life hope in the empty nest syndrome is Ghorveh.
    Methods
    The population of the city Ghorveh all men and women who have left their children to be included. A sample of 24 people was selected using convenient sampling. In order to collect data from instruments Beck depression questionnaire 21 questions and Schneider life hope questionnaire was used. This quasi - experimental study is a pretest-posttest control group for data analysis, descriptive and inferential statistics (covariance) was used.
    Results
    The results showed that the mean of scores for both post – tests in the experimental group were significantly lower than that control group, and Average life expectancy in the post-test scores of the experimental group significantly higher than the control group post-test scores.
    Conclusion
    Cognitive behavioral group therapy is effective in reducing depressive and increase life hope empty nest syndrome.
    Keywords: Cognitive Behavioral, Life Hope, Depression, Empty Nest Syndrome
  • Mahmoud Goudarzi, Alireza Boostanipoor Pages 281-297
    Purpose
    Family is a healthy Context for development and modification. Its main responsibility is individuation and, however, developing sense of belonging in its members. In fact, each person born and nurture in social matrix of family. It is a unique experiential frame which makes individuals matured and constant. More divorce number among working women arouse sensation about this fact.
    Method
    So, 16 Couples (n1=8, n2=8; 16 Couples) Volunteered to participate in the program. Participants were assigned into two groups (Experiment and Control groups). Then experimental variable, Systems-Behavioral therapy, presented and at last results were analyzed.
    Findings
    The result suggests that Systems-Behavioral Couple therapy affects marital maladjustment.
    Conclusions
    So, Communicational problems can be improved by communicational therapies. This result can be explained according to communication-based approach of systems-behavioral therapies. This statement is congruent with principles of systemic therapies.
    Keywords: Marital Adjustment, Systemic, Behavioral, Couple Therapy
  • Khodamorad Momeni, Mostafa Alikhani Pages 297-329
    Purpose
    Current study was conducted to investigate the relationship between family functioning, differentiation of self and resiliency with stress, anxiety and depression in Married Women Kermanshah city.
    Methods
    The statistical community was composed of all women Married at least one child as a student in elementary school Kermanshah city, which a sample composed of 250 was selected in Multi-stage cluster sampling manner. The data collection tools included the questionnaires of family functions, differentiation of self (DSI-R) depression scale, and Conner & Davidson resiliency scale (CD-RISC). The design of the study was of descriptive and for data analysis, average statistical indices, standard deviation, correlation and stepwise regression analysis were used.
    Findings
    The results indicated that there is a negative and significant relationship between family function and sub-scales (communication, affective involvement role playing and problem solving) and resiliency also positive and significant relationship between differentiation of self sub-scales to the part of scale fusion with others and emotional reactivity with stress, In addition, there is negative a significant relationship with sub-scale my position. Also The results showed that there is a negative and significant relationship between sub-scales family function and resiliency with stress and anxiety. and among subscales differentiation of self(fusion with others and emotional reactivity) with anxiety positive and significant relationship and also between sub-scales differentiation of self(fusion with others, emotional cut off and emotional reactivity) positive and significant relationship with depression
    Conclusion
    Considering Study Results, it could be family function, differentiation of self and resiliency role in the occurrence of stress, anxiety and depression.
    Keywords: Family Functioning, Differentiation of Self, Resiliency, Stress, Anxiety, Depression