فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • داود جلالوند، کورش گودرزی*، جواد کریمی، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 1-36
    انتخاب روش درمانی کارآمد در بهبود کارکردهای خانواده همواره موردتوجه مشاوران و روان درمانگران بوده است. هدف پژوهش حاضر آشکار ساختن اثربخشی رویکردهای زوج درمانی رفتاری-یکپارچه شده و زوج درمانی گاتمن بر بی رمقی زناشویی و تاب آوری زوجین متعارض بود. روش پژوهش، طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهم زمان بود. جامعه آماری دربرگیرنده همه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره شمیم در زمستان سال 1399 بود. نمونه با به کارگیری روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که دربرگیرنده 6 زوج از مراجعین به این مرکز بودند، که با توجه به نتایج پرسشنامه کیفیت روابط زناشویی (Fletcher et al, 2000; citing Madani, 2017)  جزء زوج های متعارض قرار گرفتند و به صورت تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. پروتکل های درمانی گاتمن (Gottman & Gottman, 2015) و رفتاری یکپارچه شده (Poursardar, 2021) در دو تا چهار مرحله خط پایه، مداخله 14 و 16 جلسه ای و پیگیری دوماهه اجرا گردید. مشارکت کنندگان به پرسشنامه های بی رمقی زناشویی (Paniz, 2015) تاب آوری زوجین (Connor & Davidson, 2003) پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی تجزیه وتحلیل گردید. یافته ها نشان داد روش گاتمن در هم سنجی اثربخشی با روش رفتاری-یکپارچه شده از دید اندازه تغییر، فراگیری و پایداری، فراگیری و پایداری بیشتری داشته و تراز بهبود زوج های متعارض در روش گاتمن و رفتاری یکپارچه شده در مرحله پس از درمان و پیگیری به ترتیب، بی رمقی زناشویی (55/44) و (14/37) و تاب آوری زوجین (69/45) و (79/38) درصد بود. بر پایه نتایج به دست آمده می توان گفت به رغم اثربخشی دو روش مداخله، روش گاتمن، نقش کارسازتری در بهبود و کاهش بی رمقی زناشویی و تاب آوری زوجین داشته است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، بی رمقی زناشویی، زوج درمانی رفتاری یکپارچه شده، گاتمن
  • عباسعلی حسین خانزاده*، فرزین باقری شیخانگفشه، سیده زهرا سیدنوری، مهرناز توحیدی مقدم، مژگان وکیلیان صفحات 37-62
    با توجه به اینکه دستیابی به سازگاری زناشویی مستلزم وجود مجموعه ای از آگاهی ها در زمینه انتخاب همسر است، بنابراین ضرورت آموزش های پیش از ازدواج برای کمک به افراد احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش آموزش ها و مشاوره های پیش از ازدواج بر شکل گیری نگرش مثبت نسبت به ازدواج و کامیابی زناشویی از دیدگاه جوانان و مشاورین خانواده انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی (زمینه یابی) بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 1400 1401 بود که از میان آن ها نمونه ای به اندازه 461 نفر به روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس انتخاب شد، همچنین از متخصصین و مشاورین روانشناسی شاغل در موسسه های آموزشی و پژوهشی استان گیلان، 95 متخصص باتجربه درباره علوم روانشناسی و مشاوره به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته دربرگیرنده دو بخش جمعیت شناختی و مطالعه دیدگاه های جوانان و مشاورین خانواده استفاده شد. از دیدگاه جوانان برجسته ترین عامل در رابطه با نگرش مثبت نسبت به ازدواج، گستره عوامل تاثیرگذار بر آموزش با میانگین 71/3 و از دیدگاه متخصصین میزان نگرش مثبت نسبت به ازدواج دارای میانگین 64/3 بود؛ به گفته ای، میزان نگرش پاسخگویان متخصص از حد میانه بالاتر بود. جوانان به ترتیب ابعاد عوامل تاثیرگذار بر آموزش، ضرورت و پیامد آموزش و مشاوره، محتوای آموزشی و درنهایت ارایه آموزش را اولویت بندی نمودند. متخصصین به ترتیب ابعاد عوامل تاثیرگذار بر آموزش، ضرورت و پیامد آموزش و مشاوره، ارایه آموزش و درنهایت محتوای آموزشی را اولویت بندی نمودند. در بلندمدت نیز اجباری کردن مشاوره های پیش از ازدواج می تواند نشان دهد به چه میزان در کامیابی زناشویی و استحکام خانواده نقش خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آموزش ها و مشاوره های پیش از ازدواج، نگرش مثبت نسبت به ازدواج، کامیابی زناشویی، جوانان، مشاورین
  • عبدالله محمدی، هوشنگ گراوند*، سعیده سبزیان صفحات 63-88

    پیشینه تحولی تاثیر گرفته از جو خانوادگی به ویژه خصیصه های روانی مرتبط به رخدادهای آسیب زا، پیوندها، رابطه و ارتباطات خانوادگی نقش بسزایی در احساسات پایه افراد دارد. ازاین رو هدف این پژوهش، ردیابی اثر پیشینه مراقبتی خانواده روی وضعیت روانی؛ نقش میانجی گر احساس تنهایی در همبسته آزاردیدگی دوران کودکی با امنیت روانی بود. پژوهش کمی و طرح آن همبستگی با به کارگیری مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 401-1400 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 240 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ترومای دوران کودکی (Bernstein, Stein, Newcomb, & et al, 2003)، پرسش نامه احساس تنهایی دانشگاه کالیفرنیا (UCLA, 1978) و پرسش نامه امنیت روانی (PSQ, 2004; cited in Shams & Khalijian, 2014) بود. تمام تحلیل ها به روش مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای 22 SPSS- و 24 AMOS- انجام شدند. نتایج نشان داد تجارب سوء دوران کودکی بر امنیت روانی تاثیر مستقیم (019/0= P، 15/0-= β) و به واسطه ی احساس تنهایی تاثیر غیرمستقیم دارد (002/0= P، 44/0-= β). علاوه بر این، احساس تنهایی بر امنیت روانی دارای اثر مستقیم بود (001/0= P، 79/0= β). با توجه به نتایج داشتن آزاردیدگی دوران کودکی در احساس تنهایی نقش زیادی دارند و ازآنجاکه احساس تنهایی می تواند منشا بسیاری از مشکلات روان شناختی افراد شود؛ لذا فراهم سازی محیط مناسب از دوران کودکی می تواند کمک شایانی به افزایش امنیت روانی بکند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، امنیت روانی، آزاردیدگی کودکی
  • محمد خالدیان*، سمیه شاهمرادی، یاسر مدنی صفحات 89-124
    یک خانواده موفق، سازگار و سالم بر پیوندها، تعاملات و ارتباطات هیجانی و اعتماد میان زن و شوهر و اعضا به همدیگر بناشده که آرامش و آسایش اعضای خانواده در گرو آن است. پژوهش حاضر با هدف بازگفت فرایند شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف مواد افیونی با رویکرد نظریه زمینه ای انجام شد. پژوهش حاضر به روش کیفی، نظریه زمینه ای انجام شد. در این پژوهش، جامعه آماری دربرگیرنده زنان با دامنه سنی 25 -45 سال و دارای همسر وابسته به مصرف مواد افیونی از مشتقات خشخاش (صنعتی و سنتی) شهرستان قروه در سال های 1400 و 1401 مراجعه کننده به درمانگاه نیکو سلامت قروه بود. انتخاب نمونه ها به روش نمونه گیری هدفمند بود، اندازه نمونه در این پژوهش با 17 نفر به اشباع رسید و مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری داده ها انجام شد. به منظور تسهیل در فرآیند کدگذاری و تحلیل از نرم افزار MAXQDA استفاده گردید. عوامل تاثیرگذار در شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف مواد افیونی دربرگیرنده عوامل زمینه ساز دربرگیرنده عوامل فردی، روانی و میان فردی؛ عوامل آشکارساز دربرگیرنده عوامل خانوادگی، شخصیتی و ارتباطی؛ عوامل تداوم بخش دربرگیرنده عوامل اجتماعی، فرهنگی و عوامل محیطی؛ و عوامل تشدیدکننده دربرگیرنده عوامل هیجانی، عوامل مربوط به سبک زندگی و جنسی شناسایی و استخراج گردید. عوامل فراوانی در فرایند شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف مواد افیونی نقش دارند که می توان با شناسایی آن ها در محیط ها، فرهنگ ها و جوامع گوناگون اقدامات کارسازی در راستای کاهش بی رمقی زناشویی و حتی پیشگیری از وابستگی به مصرف مواد تنظیم و تدوین نمود و زمینه آگاهی عمومی را ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: بی رمقی زناشویی، سوءمصرف مواد افیونی، وابستگی به مصرف مواد افیونی، نظریه زمینه ای
  • روشنک خدابخش پیرکلانی*، سپیده معصومی علاء، علی قره داغی، علیرضا شفیعی کندجانی صفحات 125-146
    بررسی عوامل کارساز در شکل گیری کارکردهای اختلال شخصیت مرزی همواره مورد توجه درمانگران و پژوهشگران بوده است و خانواده همچون بخش جدایی ناپذیر عوامل تاثیرگذار اهمیت بسزایی در پژوهش های این گستره دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی کیفی نقش عوامل آسیب زای خانواده در شکل گیری سازوکارهای دفاعی غیر سازشی افراد دچار اختلال شخصیت مرزی بود. برای انجام این پژوهش کیفی، از میان مراجعین بیمارستان رازی تبریز 10 فرد دچار اختلال شخصیت مرزی به شیوه نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. این افراد توسط روان پزشکان بیمارستان تشخیص اختلال شخصیت مرزی دریافت کرده بودند. روش اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختارمند با سوالات باز بود. اطلاعات برآمده از مصاحبه ها پس از پیاده سازی، با بهره گیری از مدل استراوس و کوربین در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. درستی و اعتبار پژوهش حاضر ریشه در چهار محور «باورپذیری، انتقال پذیری، تصدیق پذیری و اطمینان پذیری» داشت. یافته های برآمده از مصاحبه با شرکت کنندگان در گستره آسیب های خانواده و شکل گیری سازوکارهای دفاعی غیر سازشی با به کارگیری مطالعه نظریه داده بنیاد، در سه مقوله اصلی «عوامل آسیب زای خانواده»، «آسیب های دوران کودکی» و «سازوکارهای دفاعی غیر سازشی» و چندین خرده مقوله خلاصه گردید و سرانجام به استخراج یک مدل پارادایمی در شکل گیری سازوکارهای دفاعی غیر سازشی افراد دچار اختلال شخصیت مرزی انجامیده شد. به صورت کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داده است، عوامل آسیب زای خانواده در شکل گیری سازوکارهای دفاعی غیر سازشی افراد دچار اختلال شخصیت مرزی نقش دارند.
    کلیدواژگان: بررسی کیفی، خانواده، سازوکارهای دفاعی غیر سازشی، اختلال شخصیت مرزی، نظریه زمینه ای
  • هوشنگ علیبازی، اقبال زارعی*، کورش محمدی صفحات 147-176
    کودک-همسری یکی از پدیده های اجتماعی است و می تواند آسیب های فراوانی را به وجود بیاورد. برای رویارویی با آسیب های این پدیده، شناخت پیامدهای آن ضروری است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیامدهای کودک-همسری انجام شد. روش پژوهش، بررسی نمود شناختی بود. جامعه پژوهشی همه زنان دارای تجربه کودک همسری در مناطق 22 گانه استان تهران در سال 1399 بودند که تجربه 2 سال زندگی مشترک را داشتند، آمار دقیقی از این جامعه آماری در دسترس نیست زیرا روش نمونه گیری غیر احتمالی است. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه ها ضبط و واژه به واژه نوشته شده و با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. در گام کدگذاری 12 زمینه شاخه ای شناسایی شد و سپس زمینه های شاخه ای از دید اندریافتی در کنار هم قرار گرفتند و 5 زمینه بنیادی شناسایی شد. برآیندها نشان داد که کودک-همسری می تواند مایه ایجاد آسیب هایی در زمینه های سلامت فردی و زناشویی شود. افزون بر این، زنان دارای تجربه کودک-همسری ممکن است آسیب هایی چون اضطراب و گوشه گیری اجتماعی، رها کردن تحصیل و عدم اشتغال و وابستگی اقتصادی را نیز تجربه کنند. با توجه به یافته های پژوهش، کودک-همسری ازدواجی آسیب زا است و می تواند پیامدهای غیرقابل جبرانی بر زندگی فردی، زناشویی، خانوادگی و اجتماعی فرد وارد سازد. نتایج این پژوهش می تواند دارای تلویحات کاربردی فراوانی باشد.
    کلیدواژگان: کودک-همسری، ازدواج زودهنگام، ازدواج اجباری، زنان
  • فرناز خدادادی جوکار، سجاد پناهی فر، کامران یزدانبخش* صفحات 177-206
    عوامل گوناگون روان شناختی می توانند در شیوه سازگاری شخص با تجربه های منفی زندگی کارساز باشند. پژوهش حاضر با هدف هم سنجی اثربخشی زوج درمانی با مدل های ایماگو و پذیرش و تعهد  بر روی راهبردهای ساماندهی هیجان زوجین درخواست کننده طلاق انجام گرفت. روش پژوهش آزمایشی بود و از طرح پیش آزمون-پس آزمون با پیگیری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، همه زوجین درخواست کننده طلاق ارجاع داده شده توسط دادگاه به مرکز مشاوره خانواده موج امید شهر تهران بودند. نمونه دربرگیرنده 45 زوج (15 زوج در هر گروه) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند. گروه ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 9 جلسه درمانی شرکت کردند. درحالی که گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. ابزار پژوهش، پرسشنامه ساماندهی هیجان Gross & John (2003) بود که زوج های هر سه گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، آن را تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که به طور معناداری تاثیر زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به زوج درمانی مبتنی بر ایماگو، در افزایش راهبردهای ساماندهی هیجان در میان زوجین درخواست کننده طلاق بیشتر است (01/0>p). از یافته های پژوهش حاضر می توان در راستای مداخلات بالینی و درمانی برای افزایش ساماندهی شناختی هیجان به ویژه درباره زوجین در آستانه طلاق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایماگوتراپی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ساماندهی هیجان
  • سپیده بشیرگنبدی، علی شیخ الاسلامی*، علی رضایی شریف، احمدرضا کیانی صفحات 207-230
    نظر به موضوعیت دو گروه جنسیتی در جوامع، جای شگفتی نیست که برخی والدین به مجرد آگاه شدن  از انتخاب جنسیت ناهمخوان با جنس فرزندان، به دلیل تنش برآمده از شرم و سرافکندگی دچار مشکلات روانی شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه والدگری مبتنی بر ذهن تمام عیار بر افسردگی، اضطراب و تنیدگی در مادران دارای فرزند با اختلال ناخشنودی جنسیتی انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و گروه کنترل بود که در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون با دوره پیگیری سه ماهه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را همه مادران دارای فرزند دچار ناخشنودی جنسیتی و مراجعه کننده به مرکز بهزیستی و انستیتو روان پزشکی شهر تهران در سال 1401 تشکیل می دادند که از میان آن ها بر پایه پرسشنامه هویت جنسیتی (Deogracias et al, 2007) و مصاحبه بالینی ساختاریافته طبق معیارهای DSM-5 با فرزندانشان،30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. آزمودنی های انتخاب شده در هر دو گروه به وسیله پیش آزمون و توسط پرسشنامه افسردگی، اضطراب و تنیدگی (Lovibond & Lovibond, 1996) مورداندازه گیری قرار گرفتند، پس ازآن برنامه والدگری مبتنی بر ذهن تمام عیار (Bögels & Restifo, 2014) به گروه آزمایش آموزش داده شد ولی گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردند. پس از آموزش در هر دو گروه پس آزمون اجراشده و همچنین پس از سه ماه آزمون پیگیری از هر دو گروه به عمل آمد. داده های به دست آمده با به کارگیری روش آماری واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه والدگری مبتنی بر ذهن تمام عیار مایه بهبود سطح افسردگی، اضطراب و تنیدگی در مادران دارای فرزند دچار ناخشنودی جنسیتی شده که این بهبودی تا مرحله پیگیری برقرار بوده است (05/0 P<). بر این بنیاد پیشنهاد می شود که مشاوران و روان شناسان از این روش در مراکز مشاوره برای این گروه از مادران استفاده کنند.
    کلیدواژگان: : افسردگی، اضطراب، تنیدگی، والدگری، ذهن تمام عیار، ناخشنودی جنسیتی
  • معصومه باقری*، کریم رضادوست، مرضیه شهریاری، محمود کرمشاهی صفحات 231-264
    شناسایی ارزش ها و باورهای همسران درباره زندگی زناشویی و روابط میان فردی نقش برجسته ای در آشکار ساختن پیش زمینه های بی ثباتی زندگی زناشویی دارد. هدف این پژوهش واکاوی تسهیلگرهای ناپایداری زناشویی و پیامدهای آن در شهر ایلام بود. این پژوهش کیفی در چارچوب دیدگاه زمینه ای و در راستای شناسایی و فهم فرآیندهای علی شکل گیری ناپایداری زناشویی از دیدگاه کارآزمودگان کاردان (دربرگیرنده خبرگان دانشگاهی، کارشناسان شورای حل اختلاف و قضات دادگاه های خانواده) در شهر ایلام انجام گرفته است. در این پژوهش، 20 نفر از شرکت کنندگان با روش نمونه گیری نظری و هدفمند انتخاب شدند. داده های موردنظر بر پایه مصاحبه عمیق، جمع آوری و تجزیه وتحلیل شدند. مدل نمود یافته دربرگیرنده سه بعد شرایط، کنش-همکنش ها و پیامدها است. بعد «شرایط» دربرگیرنده شناخت سطحی، کج روی اخلاقی و رفتاری، رویکرد قهری زوجین، ضعف مهارت های حل مسیله و ناهمسانی همسران» بعد «کنش- همکنش ها» دربرگیرنده نقش سکوت و کنار آمدن، احساس حقارت و مقابله، خشونت و تلافی و گرایش به طلاق، بعد «پیامدها» دربرگیرنده تشدید احساس حقارت و سرخوردگی، دگرگونی و ناکارآمدی ارزش های خانواده، بحران هویت و ناامنی اخلاقی است. بنابراین بسترسازی و تقویت مراکز فرهنگ ساز، ارتقاء الگوهای مهارت های زناشویی و تقویت نظارت و درمان مراکز مشاوره برای کاهش ناپایداری زناشویی پیشنهادشده است.
    کلیدواژگان: پیامدها، تسهیلگرها، دیدگاه زمینه ای، ناپایداری زناشویی
|
  • Davod Jalalvand, Kourosh Goodarzi *, Javad Karimi, Abolghasem Yaghoobi Pages 1-36
    Background
    Choosing an effective treatment method to improve family functions has always been the focus of counselors and psychotherapists.
    Objective
    This study aimed to determine the effectiveness of couple behavioral-integrated therapy and Gottman couple therapy approaches on marital boredom and resilience of couples with marital conflict.
    Method
    The research method was a single-case asynchronous multiple baseline design. The statistical population included all couples who were referred to Shamim Counseling Center in the winter of 2020. Samples were selected using the available non-random sampling method, which included 6 pairs of people who referred to this center, who according to the results of the Marital Relationship Quality Questionnaire (Fletcher et al, 2000; citing Madani, 2017) were classified as conflicting couples and They were randomly replaced in two groups. Gottman's treatment protocols (Gottman & Gottman, 2015) and behavioral-integrated (Poor Sardar, 2021) was performed in two to four stages baseline, 16-session intervention, and two-month follow-up. Participants answered the Marital Boredom Questionnaire (Paniz,2003) and Couples Resilience Questionnaire (Connor & Davidson, 2003). Data were analyzed by visual drawing, stable change index, and recovery percentage.
    Findings
    The results showed that Gottman's method was more comprehensive and stable in terms of the magnitude of change, generality and stability, and the level of recovery of conflicting couples in the Gottman method and behavioral integration in the post-treatment stage compared to the behavioral-integrated method. Follow-up was marital boredom (44.55), (37.14), and couple resilience (45.69) and (38.79) percent, respectively.
    Conclusion
    Based on the results, it can be said that despite the effectiveness of the two intervention methods, Gottman's method has played a more effective role in improving and reducing marital boredom and resilience of couples.
    Keywords: Gottman, Integrative behavioral couple therapy, Marital Burnout, Resilience
  • Abbas Ali Hosseinkhanzadeh *, Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Seyyedeh Zahra Seyyed Noori, Mehrnaz Tohidi Moghadam, Mozhgan Vakilian Pages 37-62
    Background
    Considering that achieving marital compatibility requires a set of awareness in the field of choosing a spouse, the necessity of pre-marriage education is felt to help people.
    Objective
    The present study aimed to investigate the role of premarital education and counseling in the formation of a positive attitude toward marriage and marital success from the perspective of youth and family counselors.
    Method
    The design of the present study was a descriptive survey. The statistical population of this study included all students of the University of Guilan in 2021, from which a sample of 461 people was selected by available sampling, as well as psychologists working in institutions. Education and research of Guilan province, 95 experienced specialists in psychology and counseling were purposefully selected. To collect the data, a researcher-made questionnaire including two sections on demography and studying the views of young people and family counselors was used. To collect the data, a researcher-made questionnaire including two sections on demography and studying the views of young people and family counselors was used.
    Findings
    From the perspective of young people, the most important factor concerning a positive attitude towards marriage was the range of factors affecting education with an average of 3.71. From the experts' point of view, the positive attitude towards marriage had an average of 3.64, in other words, the attitude of expert respondents was higher than average. The youth prioritized the dimensions of the factors affecting education, the necessity, and outcome of education and counseling, educational content, and finally the provision of education. Specialists prioritized the dimensions of the factors affecting education, the necessity, and outcome of training and counseling, training delivery, and finally training content.
    Conclusion
    In the long run, mandating premarital counseling can show how much it will contribute to marital success and family strength.
    Keywords: premarital education, counseling, positive attitude towards marriage, marital success, youth, family counselors
  • Abdolah Mohammadi, Houshang Garavand *, Saeideh Sabzian Pages 63-88
    Background

    The evolutionary history affected by family upbringing, especially psychological traits related to traumatic events, bonds, relationships, and family connections play a significant role in people's basic feelings.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of loneliness in the relationship between childhood abuse experiences and psychological security.

    Method

    The research method was the correlation of the type of structural equation modeling. The population of this study included all undergraduate students of Lorestan University in the academic year 2021-2022. The statistical sample size was determined based on Klein's thumb rule equal to 240 people which was done by available sampling method and online questionnaire. The instruments used in this study were the Childhood Trauma Questionnaire (Bernstein, Stein, Newcomb, & et al, 2003) University of California Los Angeles Loneliness Scale (UCLA, 1978; Russell, Peplau & Ferguson), and the Psychological Security Questionnaire (PSQ, 2004; cited in Shams & Khalijian, 2014). Data analysis was performed using structural equation modeling statistical method and by the SPSS-22, and AMOS-24 software.

    Findings

    The results showed that Childhood abuse experiences have a direct relationship with psychological security (β=-0.15, P=0.019) and an indirect effect on psychological security due to loneliness (β=-0.44, P=0.002).In addition, the feeling of loneliness had a direct effect on psychological security (β=0.79, P=0.001).

    Conclusion

    According to the results of childhood abuse experiences, they play a big role in feeling lonely, and because feeling lonely can be the source of many psychological problems of people; therefore, providing a suitable environment from childhood can greatly help to increase psychological security.

    Keywords: Loneliness, psychological security, childhood abuse experiences
  • Mohamad Khaledian *, Somayeh Shahmoradi, Yaser Madani Pages 89-124
    Background
    Identifying factors affecting marital burnout and people's awareness of the underlying causes of marital burnout will save couples from confusion and ambiguity and will show them a healthy way of living and a rational attitude.
    Objective
    The present research was conducted to explain the process of formation of marital burnout in women with addicted spouses with a grounded theory approach.
    Method
    The current research was conducted using a qualitative, grounded theory method. In this research, the statistical population included women with an age range of 25-45 years and whose husband was addicted to narcotic drugs (industrial and traditional) in Qorveh City in 2021 and 2022, referring to Niko-Salamt clinic at Qorveh City. The samples were selected by purposeful sampling, the sample volume in this study reached saturation with 17 people, and a semi-structured interview was conducted to collect data. To facilitate the process of coding and analysis, MAXQDA software was used.
    Findings
    Factors influencing the process of formation of marital burnout in women with addicted spouses background factors including individual, psychological, and interpersonal factors; revealing factors including family, personality, and communication factors; sustainable factors including social, cultural, and environmental factors; and aggravating factors including emotional, lifestyle and sexual factors were identified and extracted.
    Conclusion
    Several factors play a role in the formation of marital apathy in women with addicted husbands, and by identifying them in different environments, cultures, and societies, effective measures can be taken to reduce marital burnout and even prevent it. He regulated and compiled about addiction and created the field of public awareness.
    Keywords: Marital Burnout, Drug Abuse, and addiction, addiction, Grounded Theory
  • Roshanak Khodabakhsh Pirklani *, Sepideh Masoumi Ala, Ali Gharadaghi, Alireza Shafiee Kandjani Pages 125-146
    The aim of the present study was to qualitatively investigate the role of traumatic family factors in the formation of non-adaptive defense mechanisms of people with borderline personality disorder. In order to carry out this qualitative research, 10 people with borderline personality disorder were selected from among the clients of Razi Hospital in Tabriz by purposive sampling until theoretical saturation was reached. These people were diagnosed with borderline personality disorder by hospital psychiatrists. The main method of data collection was semi-structured interviews with open questions. After the implementation, the information obtained from the interviews were analyzed using the Strauss and Corbin model in three stages of open coding, central coding and selective coding. The authenticity and validity of the present research was rooted in the four axes of "believability, transferability, verifiability and reliability". Findings from the interviews with the participants in the field of family injuries and the formation of non-adaptive defense mechanisms using the data theory study of the foundation, in the three main categories of "family traumatic factors", "Childhood injuries" and "non-adaptive defense mechanisms" and several sub-categories were summarized and finally led to the extraction of a paradigm model in the formation of non-adaptive defense mechanisms of people with borderline personality disorder. In general, the results of the present study have shown that traumatic family factors play a role in the formation of non-adaptive defense mechanisms of people with borderline personality disorder.
    Keywords: A Qualitative Investigation of the Role of Traumatic Family Factors in the Formation of Non, Adaptive Defense Mechanisms of People with Borderline Personality Disorder
  • Houshang Alibazi, Eghbal Zarei *, Korush Mohammadi Pages 147-176
    Background
    Child marriage is one of the social phenomenon and can cause many injuries. To deal with the injuries of this phenomenon, it is necessary to know its consequences.
    Objective
    The present study was conducted to identify the consequences of child marriage. The research method was a phenomenological study.
    Method
    The study population was all women with child marriage experience in Tehran province 15 people were selected by purposive and snowball sampling methods and the selection of samples went to saturation stage. Semi-structured interviews were used to collect data. The interviews were recorded and written word by word and were analyzed using the Colaizzi method. In the coding stage, 12 sub-themes were identified and then the sub-themes were conceptually put together and 5 main themes were identified.
    Findings
    The results showed that child marriage can cause injuries to personal and marital health. In addition, women in child marriage experience may experience injuries such as anxiety and social isolation, dropout and unemployment, and economic dependence.
    Conclusion
    According to the research findings, child marriage is traumatic and can have irreparable consequences on personal, marital, family, and social life. The results of this research can have many practical implications.
    Keywords: child marriage, early marriage, forced marriage, women
  • Farnaz Khodadadi Jokar, Sajad Panahifar, Kamran Yazdanbakhsh * Pages 177-206
    Background
     Various psychological factors can be effective in how a person adapts to negative life experiences. 
    Objective
     This study aimed to compare the effectiveness of imago and acceptance and commitment couple therapy on Emotion Regulation Strategies in Couples applying for a divorce. 
    Method
     The Research method was quasi-experimental with pretest-posttest follow-up. The statistical population of the study was all couples who were referred to one of the counseling centers under the contract of the Armed Forces and the sample included 45 couples (15 couples in each group). They were randomly selected by convenience sampling with replacement. Couples participated in the study for 9 sessions. There was not any treatment for the control group. The research questionnaire was the emotion regulation questionnaire by Gross & John (2003). The participants filled out the questionnaire in three stages including the pre-test, the post-test, and the follow-up. Finally, an Analysis of variance was done by covariance analysis and repeated measures. 
    Findings
     The results of the analysis of variance showed that the effect of acceptance and commitment couple therapy is significantly greater than that of imago couple therapy, in increasing emotion regulation strategies among couples applying for divorce (p<0.01). 
    Conclusion
     The results of the current study can be used in clinical and therapeutic interventions to increase Cognitive Emotion Regulation, especially for couples on the Brink of Divorce.
    Keywords: imago therapy, acceptance, commitment, emotion regulation
  • Sepideh Bashigonbadi, Ali Sheykholeslami *, Ali Rezaeisharif, Ahmadreza Kiani Pages 207-230
    Background
    Since two gender groups are established in societies, it is not surprising that some parents suffer from psychological problems due to shame and embarrassment as soon as they learn about their children's gender selection.
    Objective
    The present study was conducted to determine the effectiveness of a parenting program based on mindfulness on depression, anxiety, and stress in mothers with children with gender dysphoria.
    Method
    The research design was a semi-experimental type with an experimental group and a control group, in which a pre-test-post-test design with a follow-up period was used. The statistical population of the research was made up of all mothers with children with gender dysphoria in Tehran in 2023, and 30 of them were selected based on the gender identity questionnaire )Deogracias et al, 2007( and a clinical interview structured according to DSM-5 criteria with their children. and were randomly replaced in the experimental group (15 people) and the control group (15 people). The selected subjects in both groups were measured by the pre-test and depression, anxiety, and stress questionnaire (Lovibond & Lovibond, 1996), after that the parenting program based on mindfulness (Bögels & Restifo, 2014) was taught to the experimental group, but the control group received no training. did not receive After the training, a post-test was conducted in both groups, and a follow-up test was conducted in both groups after three months. The obtained data were analyzed using the statistical method of variance with repeated measurement and Bonferroni's post hoc test in SPSS software.
    Findings
    The results of the research showed that the parenting program based on mindfulness improved the level of depression, anxiety, and stress in mothers with children with gender dysphoria, and this improvement was maintained until the follow-up stage (P<0.05).
    Conclusion
    Based on this, this type of training can be used to improve the psychological condition of this group of mothers.
    Keywords: depression, anxiety, Stress, parenting, mindfulness, gender dysphoria
  • Masoumeh Bagheri *, Karim Rezadoost, Marziyeh Shahryari, Mahmoud Karamshahi Pages 231-264
    Background
    Identifying the values and beliefs of spouses about married life and interpersonal relationships plays an important role in revealing the backgrounds of the instability of married life.
    Objective
    The aim  of this study was to analyze the facilitators of marital instability and its consequences in Ilam city.
    Method
    This qualitative research was carried out in the framework of grounded theory and in order to identify and understand the causal processes of the formation of marital instability from the point of view of experts (including university experts, dispute resolution council experts and family court judges) in Ilam city. has taken. In this study, 20 participants were selected by theoretical and purposive sampling methods. The desired data were collected and analyzed based on in-depth interviews.
    Result
    The emerging model includes three dimensions of conditions, actions-interactions, and consequences. The "Conditions" dimension includes superficial knowledge, moral and behavioral deviation, the coercive approach of couples, weak problem-solving skills, and spouses' disharmony" dimension of "action-interactions" includes the role of silence and tolerance, feelings of inferiority and confrontation, violence and revenge and tendency to Divorce, the "consequences" dimension, includes intensification of feelings of inferiority and frustration, transformation and inefficiency of family values, identity crisis, and moral insecurity.
    Conclusion
    Therefore, it has been proposed to establish and strengthen cultural centers, improve patterns of marital skills, and strengthen the monitoring and treatment of counseling centers to reduce marital instability.
    Keywords: Consequences, facilitators, Grounded Theory, marital instability