فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 14 (تابستان 1395)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 14 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اصولیان، محمدرضا عباسپور نوغانی، مهدی داوری صفحات 9-21
    برند یکی از ارزشمندترین دارایی های نامشهود هر شرکت است که مدیریت مناسب آن می تواند راه را برای رسیدن به سهم بیش تر بازار و سودآوری بیش تر در هر صنعتی هموار سازد. از آنجاکه ارزش برند می تواند یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر فروش و متعاقب آن سودآوری شرکت باشد؛ بنابراین در این پژوهش رابطه سودآوری با ارزش برند شرکت بررسی شده است. ارزش برند از دو منظر بازاریابی و مالی قابل بررسی است که در این پژوهش با استفاده از معیار کیو-توبین (یکی از سنجه های محاسبه ارزش برند از دیدگاه مالی) برآورد شده است. نمونه مورد بررسی در این تحقیق شرکت های صنایع دارویی، مواد غذایی، فلزات، پتروشیمی و صنعت سیمان در بین سالهای 1384تا 1393 را شامل می شود. جهت آزمون فرضیه ها در قالب داده های تابلویی از نرم افزار EVIEWS استفاده شده است و نتایج خروجی نرم افزار نشان میدهد که ارزش برند تاثیر مثبت و معناداری بر سودآوری شرکت های صنعت مواد غذایی و دارویی (صنایع B2C) داشته است؛ ولی بر صنایع پتروشیمی، فلزات و سیمان (صنایع B2B) تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش برند، سودآوری، جریان نقد عملیاتی، مقدار فروش
  • غلامحسین اسدی، بیتا مشایخی، عالمه یزدانیان صفحات 23-44
    پیرو تغییرات محیط تجارت، ناشی از رقابت جهانی و تحولات تکنولوژی، بانکها همانند سایر کسب و کارهای امروزی، با تقاضای روزافزون مشتریان برای محصولات و خدمات متنوع مواجه هستند. به این ترتیب، ضرورت پاسخگویی به نیاز مشتریان و بقا در این محیط پویا، پیچیده و بسیار متنوع بازارها، بانکها را وادار میسازد تا به سمت تکنولوژی های جدید و معرفی صدها محصول و خدمت نوین و غیر سنتی روی آورند. مسلم است که حفظ توانایی حرکت در چنین مسیری مستلزم ایجاد ابزارهای دقیقتر برای ارزیابی عملکرد مدیران نسبت به گذشته است. به تبع آن، بدون تعیین «حوزه سود» و آگاهی نسبت به وضعیت سودآوری خدمات، محصولات و مشتریان، اتخاذ تصمیمات مقتضی جهت کسب موفقیت غیر ممکن است؛ لذا بهمنظور کسب موفقیت و دستیابی به راهی دقیقتر و به صرفهتر برای مدیریت پرتفوی خدمات، محصولات و مشتریان، سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیت بهعنوان سیستمی که قادر است تا علاوه بر ارزشگذاری، اطلاعات صحیح و بههنگام در خصوص ارزشافزایی فعالیتها و شناسایی فعالیتهای فاقد ارزش افزوده تامین نماید و درنتیجه موجبات ارتقای عملکرد و سودآوری شرکتها را فراهم سازد، به بانکها معرفی شدند. اهمیت پیادهسازی چنین سیستمی محقق را بر آن داشت تا با مطالعه وضعیت کنونی هزینهیابی در صنعت بانکداری کشور و بررسی شرایط، الزامات پیادهسازی سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیت در صنعت نامبرده، به این سوال پاسخ دهند که آیا طراحی و استقرار هزینه یابی بر مبنای فعالیت در بانکهای کشور امکانپذیر است یا خیر؟ به این ترتیب، در این پژوهش پس از کسب شناخت نسبت به وضعیت هزینهیابی موجود در بانکها و تایید امکان استقرار هزینهیابی بر مبنای فعالیت در بانکها از دیدگاه صاحبنظران و خبرگان این صنعت، طرحی برای استقرار این سیستم در بانکهای کشور ایران ارائه شد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، صنعت بانکداری، بانکداری متمرکز، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، آزمونهای ناپارامتری
  • سعید اسلامی بیدگلی، پژمان شعبان پور فرد صفحات 45-63
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه میان حجم معاملات سهام و نوسانپذیری بازده با تمرکز بر اجزای حجم معاملات سهام، تعداد دفعات معاملات و متوسط اندازه معاملات، است. داده های پژوهش شامل قیمت و حجم معاملات حین روز سی شرکت موجود در شاخص سی شرکت بزرگ بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1390 تا 1394 میباشد. معیار انتخاب نمونه، ارزش بازار شرکتهای مورد بررسی بوده است که در زمان انجام پژوهش معادل 67 درصد از ارزش کل بورس اوراق بهادار تهران را در اختیار داشتند؛ لذا بررسی این شرکتها میتواند نماگر مناسبی از بازار سهام باشد. در این پژوهش به کمک روش های اقتصادسنجی و با تمرکز بر خودرگرسیونی میانگین متحرک و خودرگرسیون ناهمسانی شرطی بهبررسی رابطه میان حجم معاملات، اجزای آن و نوسانپذیری پرداخته شده است. یافته های این پژوهش وجود یک رابطه منفی میان حجم معاملات و نوسانپذیری را تایید میکند؛ همچنین در ادامه زمانیکه حجم معاملات در معادله واریانس وارد میشود، تداوم نوسانپذیری در بیشتر موارد مورد بررسی، افزایش می یابد. نتایج این بررسی تایید میکند که رابطه حجم معاملات و نوسانپذیری متاثر از متوسط اندازه معاملات است؛ همچنین این نتایج پس از حذف اثر یوشکل در معاملات حین روز نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: تعداد دفعات معاملات، حجم معاملات، متوسط اندازه معاملات، نوسان پذیری شرطی بازده
  • علی محمد مرادی، مرتضی احمدی، محسن خوش طینت نیک نیت صفحات 65-85
    تحقیق حاضر، به دنبال آزمون کارآمدی مدل اولسن (1995) با ترکیب شاخص پیوتروسکی (2000) در پیش بینی بازدهی سهام شرکت های بورس اوراق بهادار و فرابورس ایران است. متغیر وابسته تحقیق، بازدهی سهام در دوره بعد و متغیرهای مستقل شامل تغییرات سود خالص، تغییرات جمع حقوق صاحبان سهام، تغییرات شاخص پیوتروسکی در دو دوره جاری و قبل و همچنین وقفه نخست متغیر وابسته است که با استفاده از داده های تابلویی (پانل) برای 94 شرکت طی سال های 1386تا 1392 و نرم افزار ایویوز و تکنیک آماری گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در پی آزمون فرضیه های تحقیق است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدل اولسن ترکیب شده با شاخص پیوتروسکی با توجه به معناداری همه متغیرهای مستقل و نتایج آزمون والد، در پیش بینی بازدهی سهام شرکت ها کارآمد است. همچنین تغییرات شاخص پیوتروسکی در دوره جاری و قبل با بازدهی سهام شرکت ها در دوره بعد رابطه مثبت و معنادار داشتند.
    کلیدواژگان: مدل اولسن، شاخص پیوتروسکی، پیش بینی بازدهی سهام، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • ایمان رئیسی وانانی، قاسم بولو، شهره زرکش صفحات 87-103
    نسبت های مالی همواره یکی از منابع قوی در ارزیابی عملکرد مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران است. یکی از روش های پیشبینی عملکرد استفاده از الگوریتمهای داده کاوی است. در این پژوهش، چهار مدل درخت تصمیم بهمنظور ارزیابی عملکرد، پیاده سازی و مدل ها با معیار های ارزیابی مقایسه شدند. بدین منظور نمونه ای متشکل 21 نسبت در 534 شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله بین سال های 1390 تا 1393 بهعنوان متغیرهای مستقل و دو نسبت بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام بهعنوان متغیرهای وابسته انتخاب شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین دو متغیر بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام، بازده حقوق صاحبان سهام از لحاظ ارزیابی های بهدستآمده از صحت بالاتری برخوردار است و در بین چهار درخت تصمیم سی فایو از بهترین شاخصه های ارزیابی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مالی، درخت تصمیم، داده کاوی
  • محمدتقی ضیایی بیگدلی، ربابه جمشیدی صفحات 105-127
    امروزه اطلاعات، مهمترین بخش از فرایند سرمایهگذاری است. اطلاعات موجب اخذ تصمیمات متفاوت در افراد مختلف میشود. عدم آگاهی سرمایهگذاران از عوامل موثر بر واکنش سایر سرمایهگذاران میتواند منجر به واکنش بیش از حد یا کمتر شود که در نهایت سرمایهگذاران زیان خواهند دید. این تحقیق بهبررسی رابطه سود غیرمنتظره و اندازه شرکت بر ضریب واکنش سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است که برای اندازهگیری ضریب واکنش سود از بازدهی غیرعادی انباشته، اندازه شرکت از میزان فروش شرکت، سود غیرمنتظره از اختلاف سود واقعی از سود پیشبینیشده و برای محاسبه بازده مورد انتظار از مدل اصلی فاما و فرنچ استفاده شده است. برای این منظور، اطلاعات مربوط به 135 شرکت نمونه در صنایع مختلف بورس در دوره زمانی 9 ساله (بین سالهای 1385-1393)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته (در مجموع 1215 شرکت- سال) تا ارتباط بین متغیرها برای آزمون فرضیه تحقیق بررسی شود. نتایج تحقیق نشان میدهد که سود غیرمنتظره رابطه مستقیم و معناداری بر ضریب واکنش سود شرکتهای مورد بررسی دارد و نیز اندازه شرکت رابطه منفی و معناداری بر ضریب واکنش سود شرکتهای مورد بررسی داشته است.
    کلیدواژگان: ضریب واکنش سود، سود غیرمنتظره، اندازه شرکت
  • حمیدرضا حبیبی، سیدمحمود خراسانی کیاسری، نسرین تاتاری، سپیده حاجی زاده صفحات 129-147
    موسسه ها، سازمانها و دستگاه های اجرایی با هر ماموریت، رسالت، اهداف و چشماندازی که دارند نهایتا در یک قلمرو ملی و یا بین المللی عمل میکنند و ملزم به پاسخگویی به مشتریان، اربابرجوع و ذینفعان هستند تا شرکتی که هدفش سودآوری و رضایت مشتری است و سازمانی که هدف خود را اجرای کامل و دقیق وظایف قانونی و کمک به تحقیق اهداف توسعه و تعالی کشور قرار میدهد، پاسخگو باشند؛ بنابراین بررسی نتایج عملکرد، یک فرایند مهم راهبردی تلقی میشود. هدف این مقاله بررسی ارزیابی عملکرد شرکتهای واسطهگری مالی (لیزینگ) که در بورس اوراق بهاردار پذیرفته شده اند و از روش هایAHP و MORA به منظور رتبهبندی استفاده شده است و بدین منظور وزن معیارها با استفاده از روش AHP محاسبه شده، با استفاده از نسبتهای مالی شرکتهای لیزینگ و بهرهگیری از MORA شرکتهای مزبور مورد ارزیابی و رتبهبندی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، AHP، MORA، نسبتهای مالی
|
  • Mohammad Osoolian, Mohammad Reza Abbaspoor Noghani, Mahdi Davari Pages 9-21
    In each industry brand value is one of the most important intangible assets that can be well-managed in a way to get more market share and profitability. Since, brand value can have a significant impact on sale and also subsequently on profitability of the firm, this study aims to investigate the relationship between profitability and brand value of the firm. Brand value can be studied from two perspective contains of marketing and financial aspect. So that, in this research Q-Tobin, as one of the measure of calculating the brand value from financial aspect, is used. The sample includes firms from Pharmaceutical, Food, Metals, Petrochemical and Cement industry between the years 1384 to 1393. In order to test our hypothesis, panel data method (by Eviews software) is used. Our results show that brand value has meaningful and positive impact on Pharmaceutical and Food industry firms’ profitability but there was no evidence of meaningful impact on Metals, Petrochemical and Cement industry.
    Keywords: Brand Value, Profitability, Operating Cash Flow, Sale
  • Gholam Hossein Asadi, Bita Mashayekhi, Alemeh Yazdanian Pages 23-44
    Following the business environment changes resulted of global competition and technological evolution, banks same as other modern entities face increasing demand for varied goods and services. Thus the necessity of meeting customers’ needs and survival in this dynamic, complex and deeply varied environment make banks force to turn to the modern technologies and introduction of non-traditional goods and products. Clearly, the ability of resistance in this path requires constructing of more precise tools for managers’ performance evaluation in compared with past. Consequently without determination of “profit zone” and awareness toward profitability of services, products and customers, making decision in appropriate to be success is impossible. So, for being success and getting to the more precise and economical way for services, products and customers’ portfolio management, ABC is introduced to the banks as a system which is able to valuation, providing correct and timely information about value added activities and defining of non-value added activities and as a tool for promoting performance and profitability. The importance of this system requires us to study the current status of costing in Iranian banking industry, scrutiny status of requirements of implementing of ABC in mentioned industry and answer to this question: is it possible to design and implement ABC in banking industry of Iran? Thus, in this research, following to making perception toward the status of costing and confirmation the possibility of ABC implementation in Iranian banks from point of view of banks’ experts, we present a model for implementing ABC in Iranian banks.
    Keywords: Activity-Based Costing (ABC), Banking Industry, Core Banking, Enterprise Resource Planning, Non- Parametric Tests
  • Saeed Eslami Bidgoli, Pezhman Shabanpoor Fard Pages 45-63
    The aim of this paper is to investigate the relationship between transaction's volumes and return volatility with focusing on transaction's volume components including the average size of transactions and number of transactions. Transaction's price and volume intraday data for thirty largest companies listed on the Tehran Stock Exchange Index between 2011 and 2015 are used in this paper. This sample has been choosed based on market value that is equal to 67 percent of market value of Tehran Stock Exchange. Therefore, this sample can be a good proxy for stock market. In order to investigate the volume and volatility relationship, this paper uses the auto regressive moving average (ARMA) and conditional heteroskedasticity methods. Firstly, it confirms the negative relationship between volume and volatility. Secondly, including volume in the conditional variance of stock returns increases the persistence of volatility in most stocks. Thirdly, it shows that the negative relationship between volatility and volume is generated by the size of trades. These results are robust, even after elimination the impact of the intraday patterns.
    Keywords: Average Trade Size, Conditional Variance of Return, Number of Trades, Trading Volume
  • Alimohammad Moradi, Morteza Ahmadi, Mohsen Khosh Tinat Nick Niat Pages 65-85
    The present study sought to test the efficacy of the Ohlson model (1995) combination with Piotroski index (2000) to predict stock returns in Stock Exchange and OTC companies in Iran. The dependent variable is stock returns in the next period, and the independent variables are changes in net profit, changes in equities, changes in Piotroski index in both current and prior periods as well as the first lag in dependent variable which is using data from the Panel during the years 2007 to 2013 and Eviews software and Generalized Method of Moments (GMM) statistical technique, to test research hypotheses. The results indicate that considering significance of all other independent variables and the results of the Wald test, combination of the Ohlson model and Piotroski index, is efficient in predicting stock returns. Piotroski index changes in the current and prior period is significantly correlated with stock returns, as well.
    Keywords: Ohlson Model, Piotroski Index, Stock Return Prediction, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Iman Raeesi Vanani, Ghasem Blue, Shohreh Zarkesh Pages 87-103
    Financial ratios have been one of the strongest sources to evaluate the financial performance of Tehran Stock Exchange companies. One of the methods used to predict the performance is data mining algorithm. In this study, four decision tree model used to compare evaluate the performance, implementation and evaluation criteria with models. A sample of 21 of the 534 companies listed on Tehran Stock Exchange between 1390 to 1393 as the independent variables and ratios return on assets and return on equity has been selected as dependent variables. Among models, C5.0 decision tree model in all methods has higher accuracy in predicting the performance was evaluated.
    Keywords: Evaluation, Financial Performance, Decision Tree, Datamining
  • Mohammad Taghi Ziyaei Bigdeli, Robabeh Jamshidi Pages 105-127
    Nowadays, information is the most part of the investment process. Information causes different decisions made by different people. Investor’s lack of knowledge about the effective factors on investor’s reaction could lead to overact or underact which ultimately would result to investor’s loss. This study examines the relationship between unexpectedProfit and the firm size on Profitresponse coefficient in the companies listed on the Tehran Stock Exchange about which the measurement of Profitresponse coefficient raised from cummulative abnormal returns, the amount of companie’s sales, unexpected profit raised from real and estimated profit and calculating the expected return, Fama and French Models were taken into consideration. For this purpose, about 135 typical companies in various industries listed in Tehran Stock Exchange for the period of 9 years (between 1385-1393) were analyzed (total 1215 firm-year) to study the relationship among variables to test the hypothesis of the study. The results showed that unexpected profit had significant positive correlation on the profit response coefficient on the companies under study and it had negative and meaningful correlation on the Profitresponse of the examined companies.
    Keywords: Profitresponse Coefficient, Unexpected Profit, Firm Size
  • Hamid Reza Habibi, Seyyed Mahmood Khorasani Kiasari, Nasrin Tatari, Sepideh Hajizadeh Pages 129-147
    Institutions, organizations and agencies with every mission, goals and vision act finally on a national or international territory, and they are needed to be responsible for customers and stakeholders therefore companies that are seeking for profitability and customer satisfaction and companies that are seeking for Complete and accurate implementation of the legal obligations and contribute to the excellence of its research and development goals for the country can be responsible. Therefore investigating of Performance results is a process considered to be strategically important. The purpose of this paper is to evaluate the performance of financial intermediation companies (leasing) that are listed in the Stock Exchange. AHP and MORA method is used for ranking. For this purpose, criteria weights are calculated using AHP method. These leasing companies were evaluated and ranked using financial ratios and MORA of the firms.
    Keywords: Performance Evaluating, AHP, MORA, Financial Ratios