فهرست مطالب

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 43 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرعلی اقتصاد، عمران محمدی صفحات 9-28

    در جهان امروز اهمیت مدل های بهینه سازی سبد سرمایه گذاری به صورت فزاینده ای مورد توجه قرار گرفته است. هرچند پیش بینی بازده مورد انتظار گزینه های سرمایه گذاری و در نظر گرفتن آن ها در تابع هدف بیشینه سازی سود امری رایج است لیکن مهم ترین نوآوری پژوهش جاری کمینه سازی خطای پیش بینی به عنوان تابع هدف است. این نوآوری به سرمایه گذاران توصیه می کند که در تشکیل سبد سرمایه گذاری علاوه بر سود و ریسک، بر معیار مهم قابل پیش بینی بودن گزینه های سرمایه گذاری نیز تاکید گردد. ادغام پیش بینی بازده مدل های سری زمانی سنتی در تشکیل پورتفولیو می تواند عملکرد مدل بهینه سازی سبد اصلی را بهبود بخشد. از آنجایی که مدل های یادگیری ماشین و یادگیری عمیق برتری قابل توجهی نسبت به مدل های سری زمانی نشان داده اند، این مقاله پیش بینی بازده در تشکیل پورتفولیو را با مدل یادگیری ماشین، یعنی جنگل تصادفی و مدل یادگیری عمیق حافظه ی کوتاه مدت طولانی ترکیب می کند. به منظور ارزیابی عملکرد مدل پیشنهادی، داده های تاریخی 5 ساله از سال 1396 تا 1401 از شاخص 5 صنعت بانکی، خودرویی، دارویی، فلزی و نفتی است. نتایج تجربی نشان می دهد که مدل های بهینه سازی میانگین واریانس با پیش بینی بازدهی به وسیله جنگل تصادفی ، بهتر عمل می کنند.

    کلیدواژگان: بهینه سازی پرتفولیو، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، خطای پیش بینی، سنجه ریسک مالی
  • مجتبی رستمی نوروزآباد*، میلاد شهرازی، ژاله مردانی، هانیه آریان اصل صفحات 29-49
    در پژوهش حاضر، رابطه بین سودآوری شرکت های بیمه (بر اساس دو شاخص کلیدی سودآوری شامل نرخ بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام) و عوامل اثرگذار بر آن که شامل ضریب خسارت، مخارج عملیاتی و نسبت نگهداری هستند، بررسی شده است. نمونه پژوهش شامل 19 شرکت بیمه ای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران است و فرضیه ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون داده های پنلی و با کمک نرم افزار Stata برای دوره 1395 تا 1400 مورد آزمون قرار گرفته اند. طبق نتایج حاصل از برآورد الگوهای تحقیق، متغیر ضریب خسارت اثر منفی و معناداری بر بازده دارایی و بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان معیارهای سودآوری شرکت های بیمه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران داشته است. همچنین، هزینه‎های عملیاتی اثر منفی و معناداری بر نرخ بازده دارایی و بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان معیارهای سودآوری شرکت های نمونه داشته است. از سوی دیگر، متغیر نسبت نگهداری اثر مثبت و معناداری بر نرخ بازده دارایی و بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان معیارهای سودآوری شرکت های بیمه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران داشته است.
    کلیدواژگان: شرکت های بیمه، ضریب خسارت، هزینه های عملیاتی، نسبت نگهداری، سودآوری
  • سید جلال طباطبائی* صفحات 51-78
    پژوهش حاضر ضمن توسعه ادبیات مالی مرتبط با شناسایی رژیم های بازارها مالی، شیوه قاعده محور جدیدی را برای انتخاب نقاط تغییر در چرخه های کسب وکار پیشنهاد می کند که در آن ذهنیت گرایی را در فرآیند طبقه بندی رژیم های بازار حذف می کند. الگوریتم پیشنهادشده از یک رویکرد اکتشافی برخوردار بوده و هیچ شرطی برای تعیین دوره رژیم ها یا دامنه بازدهی آن ها اعمال نمی شود. همچنین برای مقایسه بین الگوریتم پیشنهادی و الگوریتم های پاگان، لیونه از آزمون بوت استرپ وایت در دارایی های مختلف شامل شاخص بورس اوراق بهادار تهران، فلزات مس و طلا و کالای نفت از نسبت شارپ به عنوان اندازه گیری عملکرد در داده های برون نمونه ای استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد الگوریتم پیشنهادی در شناسایی رژیم های برون نمونه ای به خصوص در سری های زمانی که متفاوت از داده های شاخص بازار سرمایه باشد، عملکردی بهتر یا مساوی با سایر روش های شناسایی دارد. نتایج به دست آمده توفیق الگوریتم پیشنهادی را نسبت به سایر الگوریتم ها نشان می دهد. ساختار صرفه جو الگوریتم پیشنهادی با ارایه روشی مشخص از نوسان های بالقوه ای که در بهینه سازی پارامتر ایجاد می شود اجتناب کرده و در شناسایی رژیم های متفاوت در مجموعه های گوناگونی ازسری های زمانی بدون تغییر در پارامترها مفید و کاربردی است.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، رژیم های بازار، بازار خیزان، بازار افتان، الگوریتم قاعده محور
  • محمد فقهی کاشانی، تیمور محمدی، محمدجواد نوراحمدی، مجید علی فر* صفحات 79-101

    ریسک نقدینگی بازار سهام یکی از عوامل مهم در ارزش گذاری دارایی هاست و شناخت عوامل اثرگذار بر آن از اهمیت ویژه ای برخورداراست. ریسک نرخ ارز در این بین می تواند به منزله یکی از عوامل بسیار مهم محسوب شود، که در ادبیات موجود به ویژه به لحاظ تجربی به طور درخور مورد توجه قرار نگرفته است. از این رو هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر ریسک نرخ ارز بر ریسک نقدینگی بازار سهام است. داده های مورد مطالعه سهام منتخب 32 شرکت بورسی طی سال های 1386-1400 به صورت فصلی می باشد. به منظور استخراج ریسک نقدینگی بازار از معیار آمیهود (2002) و برای محاسبه ریسک از روش روندزدایی استفاده شد. در برآوردها از انواع مدل های داده پانل پویا استفاده شده و برای کنترل اثرات ریسک نرخ ارز از سایر متغیرهای توضیحی شامل بازده مازاد بازار، قیمت محصولات، بازده بدون ریسک، اندازه و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار استفاده شده است. نتایج برآورد مدل گشتاوری تعمیم یافته تکرارشونده (IGMM) نشان داد افزایش ریسک نرخ ارز منجر به افزایش ریسک نقدینگی بازار سهام در دوره مورد بررسی شده است. همچنین بازده مازاد بازار و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار اثرات مثبت و قیمت محصولات، بازده بدون ریسک و اندازه اثرات منفی بر ریسک نقدینگی بازار سهام داشته اند. براساس پویایی های مدل درجه چسبندگی ریسک نقدینگی بسیار اندک بوده و اثرات فصلی شوک در ریسک نقدینگی بازار سهام از درجه پایداری زیادی برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی بازار سهام، ریسک نرخ ارز، نقدشوندگی سهام
  • یلدا چرمی اسکویی، خدیجه ابراهیمی کهریزسنگی*، ارزو اقایی چادگانی، مهدی صفری گرایلی صفحات 103-132
    کارایی بازار سرمایه به عنوان یکی از پایه های ثبات و پایداری در هر نظام اقتصادی تلقی می شود که می تواند به جلب اعتماد بالاتر سرمایه گذاران منجر شود. اما وجود اختلال های مربوط به متغیرهای کلان اقتصادی؛ حکمرانی بازار سرمایه و جریان های سیاسی حاکم بر بازار باعث ایجاد بی ثباتی بازار سرمایه می شود که می تواند تبعات رفتاری و کلان اقتصادی برای هر کشوری به همراه داشته باشد. هدف این مطالعه، امکان سنجی آینده پژوهی بازار سرمایه از منظر ارزیابی پیشران های بی ثباتی تحت وجود محرک های رفتار هیجانی سرمایه گذاران می باشد. روش شناسی این مطالعه به لحاظ جمع آوری داده ها ترکیبی است و از مجموعه فرآیندهای تحلیل تماتیک در بخش کیفی و تحلیل های مرتبط با سناریوپردازی در بخش کمی تشکیل شده است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی 20 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند در حالیکه در بخش کمی25 نفر از کارگزاران بازار سرمایه، که از تجربه و دانش لازم در خصوص محرک های رفتاری سرمایه گذاران برخوردار بودند، مشارکت داشتند. نتایج در بخش کیفی طی 20 مصاحبه از وجود 5 مضمون سازمان دهنده و 40 مضمون پایه حکایت داشت که تمامی مضامین مورد استفاده در بخش سناریوپردازی نیز از تایید تحلیل دلفی برخوردار بودند. در بخش کمی نیز مشخص گردید، مهم ترین سناریو مرتبط با پیشران های بی ثباتی بازار سرمایه، سناریوی سنوسی یا عبارت توضیحی (تشبیه مضمون ادبی) اسب سرکش می باشد که به عنوان مهم ترین عامل بی ثباتی بازار سرمایه، تحت تاثیر محرک توده واری رفتار هیجانی سرمایه گذاران بیشتر تشدید می شود. نتایج به دست آمده گویایی این واقعیت هستند که یکی از مهم ترین دلایل بی ثباتی بازار سرمایه، رفتار توده وار سرمایه گذاران و سهامداران می باشد و دلیل آن وجود نوسانات ارزی است که باعث می شود تا جذابیت های سرمایه گذاری در بازارهای مالی مثل بورس اوراق بهادار، جای خود را به سرمایه گذاری در بازارهای پولی و ارزی دهد تا با نوسان گریزی تفاوت ریال با ارزهای بین المللی، بازده بیشتری را در افق کوتاه مدت تر برای سرمایه گذاران به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی پیشران ها، بی ثباتی بازار سرمایه، محرک های رفتار هیجانی سرمایه گذاران
  • سهیل رودری، اسماعیل جلیلی، وحید امیدی* صفحات 133-156
    صنعت پالایشگاهی یکی از مهمترین صنایع بورس اوراق بهادار تهران است که نوسانات در قیمت جهانی نفت بر رفتار سهم های موجود در آن اثرات قابل توجهی دارد. این اثرات به گونه ای است که ارتباط بین هر سهم با دیگری را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. لذا، به جهت عدم امکان بررسی همه سهم های موجود در بازار سهام، تشکیل پرتفوی بهینه از صنایع مختلف نیازمند شناسایی سهم پیشرو در این صنعت است. به این منظور در این مطالعه با استفاده از داده های روزانه در بازه 31/05/1402-08/08/1395 و با استفاده از روش Asymmetric TVP-VAR ارتباط بین سهم های پالایشگاهی در سه حالت بازدهی مثبت، بازدهی منفی و حالت عمومی بررسی شده است. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که بین ارتباط در بازدهی منفی و مثبت عدم تقارن برقرار است و شدت ارتباط در بازدهی مثبت بیشتر است. همچنین، سهم های شبنا، شبریز در بازدهی منفی و شبندر در بازدهی مثبت سهم های پیشرو هستند.
    کلیدواژگان: بازدهی مثبت، بازدهی منفی، بورس، Asymmetric TVP-VAR
|
  • Amirali Eghtesad, Emran Mohammadi Pages 9-28

    In today's world, optimizing investment portfolios has received increasing attention. While predicting the expected returns of investment options and incorporating them into the objective function for profit maximization is a common practice, the most significant innovation in current research is the minimization of prediction error as the objective function. This innovation advises investors to emphasize not only on profit and risk but also on the predictability of investment options when forming an investment portfolio. Integrating return prediction from traditional time series models into portfolio formation can enhance the performance of the primary portfolio optimization model. Since machine learning and deep learning models have demonstrated a significant superiority over time series models, this paper combines return prediction in portfolio formation with machine learning models, namely Random Forest, and deep learning model, Long Short-Term Memory (LSTM). To evaluate the performance of the proposed model, five years of historical data from 2017 to 2021 are used for five industry sectors: banking, automotive, pharmaceutical, metal, and petroleum. The experimental results demonstrate that the mean-variance optimization models perform better when return prediction is done using Random Forest

    Keywords: Portfolio optimization, Machine Learning, Deep Learning, Prediction error, Financial risk measure
  • Mojtaba Rostami Noroozabad *, Milad Sahrazi, Zhaleh Mardani, Haniyeh Arian Asl Pages 29-49
    In this study, the relationship between the profitability of insurance companies (based on two key profitability indicators, including the return on assets (ROA) and the return on equity (ROE)) and its influencing factors, including claim ratio, operational expenses, and retention ratio, has been studied. Nineteen insurance companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) and Iran Fara Bourse (IFB) were included in the research sample. A panel regression analysis was conducted using Eviews software to test hypotheses during 2016-2021. As a result of the estimation of the research models, the variable of loss ratio significantly and negatively affects the return on assets and return on equity of insurance companies listed in the Tehran Stock Exchange and Iran Farabourse. Also, operating costs have a negative and significant effect on the rate of return on assets and return on equity as profitability criteria of the sample companies. On the other hand, the holding ratio variable has had a positive and significant effect on the rate of return on assets and return on equity as profitability measures of insurance companies listed in the Tehran Stock Exchange and Iran Farabourse
    Keywords: Insurance Companies, claim ratio, operational costs, Retention ratio, Profitability
  • Seyed Jalal Tabatabaei * Pages 51-78
    To develop the financial literature related to the identification of financial market regimes, the present research proposes a new rule-based method for selecting turning points in business cycles, which eliminates subjectivity in the process of classifying market regimes. The proposed algorithm has a heuristic approach. No conditions are imposed to determine the duration of the regimes or the amplitude of their returns. Also, for the comparison between the proposed algorithm and the algorithms of Pagan, Lunde, White's bootstrap test has been used in various assets, including the Tehran Stock Exchange index, copper and gold metals, and oil commodities, and the Sharpe ratio has been used as a performance measure in out-of-sample data. The results show that the proposed algorithm has better or equal performance with other identification methods in identifying out-of-sample regimes, especially in time series that are different from capital market index data. The obtained results show the success of the proposed algorithm compared to other algorithms. The straightforward structure of the proposed algorithm avoids the potential fluctuations that occur in parameter optimization by providing a specific method and is useful and practical in identifying different regimes in various sets of time series without changing the parameters.
    Keywords: Financial Market, Market regimes, Financial Cycle, Bull market, Bear market, Rule-based algorithm
  • Mohamad Feghhi Kashani, Tymor Mohamadi, MohamadJavad Noorahmadi, Majid Alifar * Pages 79-101

    Market liquidity risk is a crucial factor in asset valuation, and understanding the influential factors on liquidity risk holds paramount importance. One of the key influential factors is exchange rate risk, a dimension often overlooked in the existing literature. The objective of this research is to investigate the impact of exchange rate risk on equity market liquidity risk. The study utilizes quarterly data from selected stocks of 32 companies listed on the stock exchange during the years 1386-1400. The liquidity risk is extracted using the Amihud measure (2002), and the risk is calculated through the detrended method. Various dynamic panel data models are employed for estimations, controlling for the effects of exchange rate risk alongside other explanatory variables, including market excess return, product prices, risk-free return, size, and book-to-market ratio. Results from the generalized method of moments (GMM) estimator indicate that an increase in exchange rate risk leads to an elevation in equity market liquidity risk. Additionally, market excess return and the book-to-market ratio exhibit positive effects, while product prices, risk-free return, and size show negative impacts on equity market liquidity risk. The degree of stickiness in liquidity risk is found to be minimal based on the dynamics of the model, and seasonal shocks have limited effects on equity market liquidity risk, suggesting a high level of stability.

    Keywords: Stock Market Liquidity Risk, Exchange Rate Risk, Stock Liquidity
  • Yalda Charmi Oskouy, Khadijeh Ebrahimi Kahrizsangi *, Arezoo Aghaie Chadgany, Mehdi Safari Gerayli Pages 103-132
    Capital market efficiency is considered as one of the foundations of stability and stability in any economic system, which can lead to higher investor confidence. But the existence of disturbances related to macroeconomic variables; The governance of the capital market and the political currents governing the market cause the instability of the capital market, which can have behavioral and macroeconomic consequences for any country. The purpose of this research is the feasibility of capital market future research is from the perspective of evaluating the drivers of instability under the presence of the emotional behavior of investors. The methodology of this study is mixed in terms of data collection and consists of a set of thematic analysis processes in the qualitative part and analyzes related to scenario development in the quantitative part. The participants in the qualitative part were 20 academic experts, while in the quantitative part 25 capital market brokers, who had the necessary experience and knowledge about the behavioral drivers of investors, participated. The results in the qualitative section during 20 interviews indicated the existence of 5 organizing themes and 40 basic themes, and all the themes used in the scenario development section were also confirmed by Delphi analysis. In the quantitative section, it was also determined that the most important scenario related to the drivers of capital market instability is the Senusi scenario or the explanatory phrase (simulation of the literary theme) of the rebellious horse which as the most important factor in the instability of the capital market, the emotional behavior of investors is further intensified under the influence of mass stimulus. The obtained results indicate the fact that one of the most important reasons for the instability of the capital market is the mass behavior of investors and shareholders, and the reason for this is the existence of currency fluctuations, which causes the attractiveness of investing in financial markets such as the stock exchange to be replaced by investing in monetary and foreign exchange markets to bring more returns in the shorter term for investors by avoiding fluctuations in the difference between Rial and international currencies.
    Keywords: Evaluation of Drivers, Capital Market Instability, Investors’ Emotional Behavior Stimulation
  • Soheil Rudari, Esmail Jalili, Vahid Omidi * Pages 133-156
    The refining industry is one of the most important industries in the Tehran Stock Exchange, and it has a significant impact on the behavior of the existing shares in it due to fluctuations in global oil prices. These effects are in such a way that they also affect the relationship between each share and the others. Therefore, in order to address the impossibility of examining all the shares available in the stock market, the formation of an optimal portfolio of various industries requires the identification of leading shares in this industry. To this end, in this study, using daily data in the period from August 30, 2016, to May 21, 2023, and employing the Asymmetric TVP-VAR method, the relationship between refining industry shares in three states of positive returns, negative returns, and general returns has been examined. The results of this study indicate that there is an asymmetrical relationship between negative and positive returns, with a stronger relationship observed in positive returns. Additionally, Shabna, Shabriz in negative returns, and Shebandar in positive returns are the leading shares in the refining industry.
    Keywords: Positive Return, Negative Return, Burse, Asymmetric TVP-VAR