فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 2 (تابستان 1390)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا نصرالهی، زهره عارف منش، مهین رئیسی* صفحه 9

    شفافیت اطلاعاتی در بازار سرمایه یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در ایجاد شرایط رقابت کامل و ایجاد فرصت های برابر در این بازار است. با توجه به مبانی نظری ارائه شده در مورد تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر شفافیت اطلاعاتی، این پژوهش درصدد بررسی ارتباط بین کیفیت حاکمیت شرکتی و عدم تقارن اطلاعات در بازار بورس اوراق بهادار تهران در زمان اعلام سود سه ماهه است. در این تحقیق تغییرات در نقدینگی بازار بورس)اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام(در محدوده زمانی اعلام سود به عنوان شاخصی برای عدم تقارن اطلاعات و درصد مدیران مستقل در هیئت مدیره، اندازه هیئت مدیره و درصد سرمایه گذاران نهادی به عنوان شاخصی برای حاکمیت شرکتی در نظر گرفته شده است. نسبت بدهی نیز به عنوان متغیر توضیحی وارد معادله شده است. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار Eviews و روش داده های تابلویی و از روش GLS رابطه بین تغییرات نقدینگی بازار و متغیرهای حاکمیت شرکتی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمون نشان می دهد میان درصد مدیران مستقل در هیئتمدیره و درصد مالکانه سرمایه گذاران نهادی با عدم تقارن اطلاعات رابطه منفی معناداری و میان نسبت بدهی و عدم تقارن اطلاعات رابطه مثبت معناداری وجود دارد؛ ولی میان اندازه هیئت مدیره و عدم تقارن اطلاعات رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، عدم تقارن اطلاعاتی، نقدینگی بازار، شکاف قیمت، پیشنهادی خرید و فروش
  • علی اکبر اربابیان، حسین طایفی نصرآبادی صفحه 31
    در این پژوهش نقش اجزای نقدی و تعهدی سود عملیاتی در پیش بینی ارزش بازار شرکت با استفاده از نمونه ای شامل 57 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1376 تا 1385 مورد بررسی قرار گرفته است. روش شناسی به کار گرفته شده در این تحقیق از نوع داده های تابلویی می باشد. در ضمن در مطالعه حاضر به تجزیه و تحلیل صنعت نیز پرداخته شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که رابطه مثبت و معناداری بین اجزای نقدی و تعهدی سود عملیاتی و ارزش بازار وجود دارد. جزء نقدی سود عملیاتی قدرت پیش بینی کنندگی بهتری نسبت به جزء تعهدی سود عملیاتی دارد. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل صنعت نیز نشان میدهد که در اکثر صنایع مورد بررسی، جزء نقدی سود عملیاتی و در برخی از صنایع، جزء تعهدی سود عملیاتی، پیشبینی کننده بهتری از ارزش بازار شرکت هستند.
    کلیدواژگان: جزء نقدی سود عملیاتی، جزء تعهدی سود عملیاتی، ارزش بازار شرکت، داده های تابلویی
  • امین رضا کمالیان، علی اکبر نیک نفس، امید افشاری زاده، رضا غلامعلی پور * صفحه 49

    یکی از عوامل تاثیرگذار بر سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار به موقع و قابل اتکای اطلاعات شرکت هاست. معیارهای متعددی بر میزان شفافیت و افشای اطلاعات شرکت ها تاثیرگذارند، اما شناخت و درصد تاثیر این عوامل بر میزان افشا، کار پیچیده ای است و از محدوده زمانی و هزینه سرمایه گذار خارج است. سازمان بورس و اوراق بهادار با توجه به معیارهای مندرج در دستورالعمل افشای اطلاعات شرکت ها و دقت اطلاعات ارائه شده، رتبه افشای اطلاعاتی شرکت ها را در دوره های سه ماهه به بازار اعلام می کند تا با این روش به سرمایه گذاری آگاهانه کمک کرده باشد. در این پژوهش، اهم مقالاتی که عوامل موثر بر افشای اطلاعات در بورس اوراق بهادار را در سطح ملی و بین المللی بررسی کرده اند، مورد مطالعه قرار گرفت و نوزده عامل با توجه به شرایط حاکم بر بازار سرمایه ایران انتخاب شد. سپس با جمع آوری اطلاعات شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در سال های مالی 85، 86 و 87 و استفاده از رویکرد داده کاوی و به طور اخص الگوریم درخت تصمیم، عواملی که بیشترین تکرار را در مجموعه قوانین تولید شده به خود اختصاص داده بودند، استخراج و با مرتب سازی این قوانین بر اساس تعداد پیش شرط ها، درجه اطمینان و پشتیبانی هر قانون، عواملی را به عنوان شاخص ترین معیارهای مورد توجه سرمایه گذاران در میزان شفافیت اطلاعاتی شرکت ها ارائه شده است. شایان ذکر است قوانین حاصل به عنوان یک سیستم خبره تصمیم گیری قابل استناد است.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، افشا اطلاعات، بورس اوراق بهادار تهران، داده کاوی، الگوریتم C5، 0
  • مسعود راهی، مصطفی زندیه، خدیجه حسنلو صفحه 73
    مدیران سرمایه گذاری نهادهای مالی همواره علاقه مند به شناسایی شرکت های برتر می باشند تا با انتخاب آنها در سبد سهام خود، ضمن پوشش ریسک های محتمل، بازده مناسبی را کسب کنند. به همین منظور در این مقاله عوامل تاثیرگذار بر غربال سازی سهام با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره و فرایند تحلیل شبکه ای ارائه میگردد. در این الگو با یک رویکرد جامع نگر بر عملکرد شرکت، از 5 معیار اصلی کارایی عملیاتی، سودآوری، رشد، ریسک و بازار، متشکل از21 زیرمعیاره استفاده شده است. پس از مشورت با خبرگان و استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای، وزن و اثر هر یک از معیارها در الگوی غربال سهام محاسبه و الگوی نهایی استخراج شد. سپس مدل پیشنهادی برای 10 سهم گروه خودرویی مورد آزمون قرار گرفت و نتایج آن با نتایج الگوی ارائه شده از سوی شرکت ایران تحلیل از لحاظ سودآوری شرکت های مورد مطالعه در سال آتی مقایسه شد. در نهایت، الگوی پیشنهادی از نتایج بهتری نسبت به الگوی شرکت ایران تحلیل برخوردار بود. الگوی پیشنهادی غربال سازی یک الگوی بدیع در حوزه بازار سرمایه میباشد که میتواند مورد استفاد صندوق های سرمایهگذاری، شرکت های هلدینگ، کارگزاری ها و سایر نهادهای مالی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: غربال سهام، تصمیمگیری چندمعیاره، فرایند تحلیل شبکهای، نسبت های مالی
  • فرزین رضایی، شکوفه عبانژاد صفحه 93
    یکی از مهمترین اهداف شرکت ها، ایجاد و افزایش ارزش برای سهامداران است. سهامداران نیز به دنبال الگویی هستند که با بهره گیری از آن بتوانند درباره خرید، فروش و نگهداری سهام خود تصمیم گیری کنند. از این رو، هدف اصلی این مقاله بررسی قدرت توضیحی ارزش ایجاد شده به کمک الگوی سرمایه فکری و سود مازاد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. دوره زمانی مورد مطالعه، سال های 1383 لغایت 1387 و نمونه انتخابی شامل 105 شرکت است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های این پژوهش با استفاده از روش رگرسیونی داده های تابلویی حاکی از این است که بین الگوی سرمایه فکری و ارزش ایجادشده برای سهامداران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و از میان الگوهای عملکرد مبتنی بر سود مازاد فقط ارزش افزوده اقتصادی رابطه مثبت و معناداری با ارزش ایجاد شده برای سهامداران دارد. در سطح اطمینان 31 درصد، قدرت تبیینکنندگی سرمایه فکری از ارزش افزوده اقتصادی بیشتر است. افزون بر این، این نتایج نشان دهنده قدرت تبیین کنندگی بیشتر الگوی اندازه گیری سرمایه فکری مبتنی بر ارزش نامشهود محاسبهشده (CIV) در مقایسه با الگوی پالیک است. در واقع سودمندی به کارگیری الگوی اندازهگیری سرمایه فکری به روش CIV)الگوی ارزش نامشهود محاسبه شده(، در مقایسه با پالیک بیشتر است.
    کلیدواژگان: ارزش ایجادشده برای سهامداران، الگوی ارزش نامشهود محاسبه شده، الگوی پالیک، ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده نقدی
  • محمد عرب مازار یزدی، کامبیز کرانی صفحه 111
    در این تحقیق، رابطه بین افزایش سود همراه با افزایش درآمد با کیفیت سود، مورد بررسی قرار گرفت. سوال مطرح این است؛ آیا شرکتهایی که به وسیله افزایش درآمد سودشان را افزایش میدهند، نسبت به شرکتهایی که با کاهش هزینه سودشان را افزایش میدهند، کیفیت سود بالاتری دارند؟ استدلال می شود مدیریت درآمدها سخت تر از مدیریت هزینه هاست؛ زیرا درآمد شناسایی شده به وسیله حسابرسان موشکافانه بررسی میشود؛ ولی پیگیری هزینه ثبت نشده برای حسابرسان مشکل خواهد بود]1[. بنابراین شرکتهایی که از طریق افزایش درآمد سودشان را افزایش میدهند، نسبت به شرکت هایی که با استفاده از کاهش هزینه سود خود را افزایش میدهند، کیفیت سود بالاتری خواهند داشت. معیار کیفیت سود در این تحقیق، پایداری سود میباشد که با استفاده از مدل فریمن، السون و پنمن (1982) اندازه گیری شده است. جهت انجام این تحقیق، 95 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شد و داده های تحقیق طی دوره زمانی 1380 تا 1387 جمع آوری گردید. در این تحقیق از رگرسیون چندمتغیره برای برآورد الگوهای تحقیق استفاده شده و با به کارگیری نرم افزار SPSS داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، بین افزایش سود همراه با افزایش درآمد با کیفیت سود، رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سود، رشد درآمد، کیفیت سود
  • رضا رایی، روبابه فرهادی*، امیر شیروانی صفحه 125

    در این مطالعه، رابطه در گذر زمان بین بازده و ریسک با استفاده از داده های سری زمانی مورد بررسی قرار گرفته است. با ایجاد پرتفوی ارزشی و پرتفوی رشدی بر مبنای نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام (BM) در هر ماه دوره زمانی 0931 تا 0933 و به دست آوردن سری های منفرد بازده های مازاد این پرتفوی ها، کواریانس مشروط و بتای مشروط بازده های مازاد این پرتفوی ها با پرتفوی بازار با استفاده از الگوی ناهمسانی مشروط خودرگرسیون عمومی (GARCH) دومعادله ای برآورد شده است. همچنین، با استفاده از سیستم معادلات با شیوه حداقل رگرسیون وزنی، الگوی قیمت گذاری دارایی سرمای های در گذر زمان ICAPM)) برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که اولا بتاها و کواریانسها در طول زمان متغیر هستند و ثانیا، رابطه در گذر زمان غیرمستقیمی بین بازده و ریسک وجود دارد که این رابطه از معناداری آماری بالایی برخوردار است. بنابراین، به عنوان نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که کواریانس مشروط)یا بتای مشروط(تغییر زمانی در بازده مورد انتظار را پیش بینی می کند، اما الگوی قیمت گذاری دارایی سرمای های در گذر زمان ICAPM)) برقرار نمی باشد.

    کلیدواژگان: رابطه در گذر زمان، پرتفوی ارزشی، پرتفوی رشدی، کواریانس مشروط، بتای مشروط، الگوی ناهمسانی مشروط خود رگرسیون عمومی (GARCH) دومعادله ای
|
  • Zahra Nasrolahi, Zohreh Arefmanesh, Mahin Raeesi Abstract Page 9

    This study examines the relationship between corporate governance and information asymmetry in the Tehran Stock Exchange around quarterly earnings announcements. This study uses the change in market liquidity (bid-ask spreads) around the announcements as a proxy for information asymmetry and the percentage of independent directors in the Board, Board size and the percentage of institutional investors as a proxy for corporate governance. The debt ratio acts as explanatory variable. This research surveys relationship between change in market liquidity and variables of corporate governance with using Eviews software and GLS methods. Bid and ask spreads information in 21 days ago and 21 days befor quarterly earnings announcements has used. Result of research shows there is negative relationship between the percentage of independent directors in the Board and information asymmetry, and also there is negative relationship between the percentage of institutional investors and information asymmetry. But there is positive relationship between the debt ratio and information asymmetry, and there is no significant relationship between Board size and information asymmetry.

    Keywords: Corporate Governance, Information Asymmetry, Market Liquidity, Bid, Ask Spreads
  • Ali Akbar Arbabian, Hossein Taiefy Nasrabadi Page 31
    This study examines the role of cash and accrual components of operating income in forecasting firm value by a sample of 57 firms accepted in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period of 1376-1385. We employed the Panel Data regression framework and also extended our study through an industry analysis. The findings revealed that there is a significant positive relationship between cash and accrual components of operating income and firm value. Also, predictive ability of cash component is better than accrual component of operating income. The industry analysis evidence shows that in most industries under study, cash component of operating income, and accrual component of operating income are better predictors of firm value.
    Keywords: Cash Operating Income, Accrual Operating Income, Firm Value, Panel Data
  • Amin Reza Kamalian, Ali Akbar Niknafs, Omid Afsharizadeh, Reza Gholamalipoor Abstract Page 49

    Disclosure quality is very important to listed companies and capital market. There has been considerable research in respect of voluntary disclosure by companies and factors that may explain such disclosure. The information disclosure status of listed companies is hard to be evaluated by investors. For more informed decision, Tehran Stock Exchange (TSE) announces the ranking of companies due to their information disclosure every year. But understanding the most important factors affecting the companie's information disclosure is impossible. The aim of this research is to explore the hidden knowledge of information disclosure status among the listed companies in TSE. For this reason, the most important national and international papers have been survived and factors influencing disclosure were collected. With applying of data mining approach, particularly the “C5.0 decision tree algorithm”, the most important factors are extracted and the rules are sorted by ACS (Antecedent size-Confidence-Support) method. It is worth noting that the resulting rule set is attributable as an expert system.

    Keywords: Corporate Governance, Information Disclosure, Tehran Stock Exchange, Data Mining, C5.0 Algorithm
  • Masoud Rahi, Mostafa Zandieh, Khadijeh Hassanlou Page 73
    Investment managers of financial institutions are favor to identify superior companies to select those in their stock portfolio and hedge probable risks and achieve predetermined return. The main question is how we can sieve companies and basically which companies are superior. Therefore in this thesis we designed a novel sieving model by the use of multi criteria decision making and analytic network process. The model contains of 5 clusters including operating efficiency, profitability, risk, growth and market, which are consist of 21 nodes and subcriteria that indicate companies performance. After consulting with experts and applying analytic network process technique, subcriteria reduced to 18 effective criteria and used to score each company. The model ran for 10 active car manufacturing companies in Tehran Stock Exchange (TSE). The consequences of proposed stock sieving model compared with results of Iran Tahlil stock ranking model which is popular in (TSE). It showed on the 95% confidence level, results of two models have weak correlation. To assess validity and performance of each models, we defined profitability index because of stock yield importance for investors, and assessed two models respect to index. Results indicated performance of proposed stock sieving model is greater than Iran Tahlil ranking model.
    Keywords: Stock Screening, Multi, Criteria Decision Making, Analytic Network process, Financial Ratios
  • Farzin Rezaei, Shokoufe Abanejad Page 93
    One of the main purposes of companies is the value creation and increase value for shareholders. Shareholders look for models that give capability to them decide to purchase, sale or keeping their stock. Therefore, the purpose of this article is investigation of explanatory power of Intellectual Capital models and Residual Income measures of listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE). Sample include 105 companies listed on TSE during 1383 to 1387. The results of the hypotheses using the models of Panel Data regression demonstrated that there is a significant and positive relationship between Intellectual Capital and Created Shareholder Value (CSV). Among Residual Income measures only Economic Value Added (EVA) has a significant and positive relationship with Created Shareholder Value. At the level of significance of 95% the explanatory power of Intellectual Capital is more than Economic Value Added. Also the results at the level of significance of 95% showed a higher explanation power Calculated Intangible Value (CIV) model in comparison with Pulic for model. Therefore Calculated Intangible Value model has more value-relevance in value creation for shareholders.
    Keywords: Created Shareholder Value, Pulic Model, Calculated Intangible Value Model, Economic Value Added, Cash Value Added
  • Mohammad Arabmazar Yazdi, Kambiz Korani Page 111
    In this research, the relationship between increased earnings along with increasing revenue with earnings quality has been studied. It is argued that revenue management is harder than cost management, because reported earnings will be narrowly investigated by auditors, but it would be difficult for them to follow up not recorded costs. So, companies that make earnings through revenue increase, compared to companies which using cost reducing, increase their earnings, will have higher earnings quality. In this study earnings quality measure is the persistence of earnings which is estimated by Freeman et al. (1982) model. For this purpose, a sample consisting of 95 companies among listed companies on Tehran Stock Exchange during the period of 1378 to 1387 was selected. Multivariate regressions for estimate models and SPSS software are applied to data analysis in this research. Based on research findings, there is no significant relationship between increased earnings along with increasing revenue with earnings quality.
    Keywords: Earnings, Revenue Growth, Earnings Quality
  • Reza Raei, Roohollah Farhadi, Amir Shirvani Page 125

    In this study, intertemporal relation between return and risk examined using time series data. With generating value portfolio and growth portfolio based on book value to market value (BM) ratio of equity in per month during time period of 1380 to 1389 (2001-2011), and obtaining single series of excess returns of these portfolios, conditional covariance and conditional beta of these portfolios with market portfolio is estimated by using of bivariate generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH). Intertemporal capital asset pricing model (ICAPM) is estimated, also by using of system of equations with weighted least square method. Results indicate that first, betas and covariances vary during the time, and second, negative intertemporal relation exist between return and risk that this relation have high statistical significant. Therefore, as conclusion it can be stated that conditional covariance (conditional beta) can forecast time varying in expected return, but intertemporal capital asset pricing model (ICAPM) isn’t hold.

    Keywords: Inter, Temporal Relation, Value Portfolio, Growth Portfolio Conditional Covariance, Conditional Beta, Bivariate Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH)