فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 49 (بهار 1397)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 49 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی رحیمی *، مجتبی کردرستمی، مجتبی مرتضوی، صنم صفایی چایی کار صفحات 1-12
    به منظور بررسی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت 14 کلون چای در شرایط نرمال و تنش خشکی، دو آزمایش جداگانه به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در سال زراعی 1396 در ایستگاه تحقیقات چای فشالم (رشت) اجرا گردید. در هر دو طرح، آبیاری به صورت معمول تا آخر تیر ماه انجام شد؛ اما در تیمار خشکی، از ابتدای مرداد تا موقع برداشت برگ های چای، آبیاری قطع گردید. در آخر مرداد، از هر کرت در هر دو آزمایش، برگ کلون های چای برداشته شده و به فریزر 80- منتقل شدند. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت آسکوربات پراکسیداز، سوپراکسیددیس موتاز، کاتالاز، فنیل آلانین آمونیالیاز، لیپید پراکسیداز، میزان مالون دی آلدئید، بتاکاروتن و لیکوپن اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از مقایسات میانگین، کلون های 100، 399 و بذری تحت شرایط تنش خشکی دارای بیشترین مقادیر برای بیشترین مقدار فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت آسکوربات پراکسیداز، سوپراکسیددیس موتاز، کاتالاز، پراکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز، لیپید پراکسیداز بودند. در طرف مقابل، این کلو ن ها کمترین مقدار را برای مالون دی آلدئید دارا بودند. این مساله تحمل نسبی آن ها را به خشکی نشان می دهد. کلون های 278 و 276 با کمترین مقدار آنزیم های آنتی اکسیدانت در شرایط تنش خشکی (بجز مالون دی آلدئید) به عنوان کلون های حساس در نظر گرفته شدند.
    کلیدواژگان: بتاکاروتن، پراکسیداز، تحمل به خشکی، کاتالاز، مالون دیآلدهید
  • علی رضا صفاهانی *، رضا نورا صفحات 13-32
    اخیرا، بیوچار توجه زیادی را به عنوان یک راهبرد قابل قبول برای افزایش بهره وری گیاه زراعی به خود جلب کرده است. کمبود آب، بهره وری کشاورزی را محدود و یک راه حل ممکن برای این مشکل، استفاده از بیوچار است. هدف از این مطالعه بررسی اثر بیوچار بر فیزیولوژی و عملکرد کدو تخم پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.) تحت تنش کمبود آب بود. برای این منظور، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال متوالی (1395-1394) در شهرستان گرگان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل چهار دور آبیاری 45، 60، 75 و 90 درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده در خاک (I1-I4) و بیوچار با مقادیر 0، 5، 10 و 20 تن در هکتار بود (B0-B20). تشدید کم آبیاری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و گونه های واکنشی اکسیژن در برگ کدو را نسبت به تیمار آبیاری 45 درصد، افزایش داد. در مقابل، تمام فعالیت های آنتی اکسیدانی، گونه های واکنشی اکسیژن و محتوای پرولین برگ کدو در خاک تیمار شده با بیوچار، بویژه در تیمار 20 تن بیوچار در هکتار ، کاهش نشان داد و همچنین بیشترین و کمترین صفات مذکور به ترتیب به تیمارهای I4B0 و I1B20 متعلق بود. جالب توجه است که کاربرد بیوچار اثرات منفی کم آبیاری را بر پارامترهای تبادل گازی برگ، کلروفیل و جذب عناصر غذایی، عملکرد محصول، راندمان مصرف آب و وضعیت آبی گیاه را کاهش داد. عملکرد بذر کاهش 6، 46 و 58 درصدی در I2،I3 و I4 در مقایسه با تیمار I1، بدون در نظر گرفتن میزان بیوچار استفاده شده، نشان داد. نتایج واقعی و شبیه سازی شده، نشان دهنده سطح آستانه کاربرد بیوچار برای هر تیمار آبیاری با توجه به عملکرد دانه بود. میزان پاسخ به بیوچار در مقادیر پایین بیوچار، با افزایش شدت کم آبیاری کند و متوقف شد. اما واکنش تیمار I2 به بیوچار، در مقدار بالای بیوچار به عنوان بیوچار آستانه (Bcritical) ، 14 تن بیوچار در هکتار متوقف شد. این بدان معنی است که تیمار I2 واکنش کدو به بیوچار را بهبود بخشید که با راندمان مصرف آب بالاتری همراه بود. این نتایج نشان می دهد که کاربرد بیوچار می تواند یک راهبرد موفق برای بهبود بهره وری آب و افزایش تولید محصول در منطقه مورد مطالعه (گرگان) باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، حداکثر درصد تخلیه، راندمان مصرف آب، عملکرد دانه، فعالیت های آنتی اکسیدانی
  • مرتضی سام دلیری *، سمانه رودگرنژاد، امیر عباس موسوی میرکلایی، مجتبی نشایی مقدم صفحات 33-44
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکیباقلا، آزمایشی طی سال های 95-1393 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شهرستان چالوس اجرا شد. فاکتورها شامل، زمان محلول پاشی در سه سطح (قبل از کاشت، اواسط رشد رویشی و ابتدای رشد زایشی) و مقدار محلول پاشی اسید هیومیک در چهار سطح (0، 200، 300 و 400 میلی گرم در لیتر در هکتار) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل سال × میزان اسید هیومیک بر اغلب صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد را نشان داد. اثر متقابل سال × زمان مصرف اسید هیومیک نیز بر صفات وزن خشک 100 دانه، عملکرد دانه، نیتروژن و پتاسیم بذر تاثیر مثبت و معنی داری را در سطح احتمال 1 درصد داشت. اثر متقابل سه گانه سال × میزان × زمان مصرف اسید هیومیک بر صفات نیتروژن، فسفر و پتاسیم بذر در سطح 5 درصد دارای اثر معنی دار بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که محلول پاشی اسید هیومیک به میزان 200 میلی گرم در لیتر در هکتار بر صفات وزن تر 100 دانه، عملکرد دانه تاثیر مثبت و معنی داری داشت، همچنین محلول پاشی اسید هیومیک به میزان 300 میلی گرم در لیتر در هکتار در مرحله اواسط رشد رویشی در سال دوم نیز بر غلظت فسفر و پتاسیم بذر موثر بود.
    کلیدواژگان: باقلا، عملکرد دانه، غلظت های عناصر غذایی، کود آلی، نیتروژن بذر
  • امین الله باقری فرد *، یوسف حمیداوغلی، محمد حسن بیگلویی، مهراورنگ قائدی صفحات 45-55
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف سوپر جاذب در سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد گیاه کبر (Capparis spinosa L.) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی امامزاده جعفر (ع) گچساران در سه تکرار در سال 1394 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح مختلف آبیاری (آبیاری هر یکماه یکبار، هر دو ماه یکبار و بدون آبیاری) و فاکتور فرعی شامل سطوح مختلف سوپر جاذب A200 Tarawat (عدم کاربرد (تیمار شاهد) ، 75، 150 و 225 گرم برای هر گیاه) بود. بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه بیشترین تعداد شاخه فرعی، قطر یقه، ارتفاع گیاه، کلروفیل b، a و کلروفیل کل در تیمار آبیاری دو ماه یکبار ×150 گرم سوپرجاذب مشاهده شد و بیشترین مقدار کاروتنوئیدها در شاهد مشاهده شد. همچنین بالاترین درصد زنده مانی گیاه در تیمار 225 گرم سوپر جاذب بدون آبیاری بدست آمد. در سطح آبیاری دوماه یکبار، عملکرد بیشتری در پارامترهای اندازه گیری شده نسبت به دو سطح آبیاری مشاهده شد. یافته های این مطالعه مشخص ساخت که کاربرد مواد سوپرجاذب در شرایط دیم می تواند با کاهش اثرات تنش خشکی موجب بهبود خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه کبر گردد.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، دیم، زنده مانی، سوپرجاذب، کبر
  • سمیه ابراهیم نیا، اسماعیل سیفی *، خدایار همتی، حسین فریدونی صفحات 56-71
    با توجه به اهمیت شناسایی ژنوتیپ های بومی و انتخاب ارقام مناسب در گسترش موفق سطح زیر کشت درختان زیتون، بررسی حاضر جهت ارزیابی ژنوتیپ های روغنی و کنسروی برگزیده و سازگار با شرایط اقلیمی گرگان انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بر روی 24 ژنوتیپ در مجموعه هاشم آباد در استان گلستان انجام شد. شاخص رسیدگی میوه با روش پیشنهادی شورای بین المللی روغن زیتون و درصد روغن به وسیله سوکسله اندازه گیری شدند. برای بررسی کیفیت از روغن حاصل از سانتریفیوژ استفاده گردید. شش ژنوتیپ برتر بر اساس بیش ترین درصد روغن انتخاب و از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن و درصد اسیدهای چرب مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیش ترین و کم ترین وزن میوه به ترتیب در ژنوتیپ های I7 و E6 مشاهده شد. بالاترین درصد گوشت میوه مربوط به ژنوتیپ I7 بود. ژنوتیپ های E11 و D5 به ترتیب بیش ترین درصد روغن در ماده خشک و تر را تولید کردند. کم ترین اسیدیته مربوط به ژنوتیپ B7 و کم ترین پراکسید مربوط به ژنوتیپ E11 بود. ژنوتیپ F1 و بعد از آن E11 دارای بالاترین میزان ترکیبات فنلی روغن بودند. ژنوتیپ A10 دارای بالاترین میزان کلروفیل و کاروتنوئیدها، ژنوتیپ F9 دارای کم ترین شاخص K232 و K270 و بعد از آن ژنوتیپ A10 کم ترین شاخص K270 را نشان داد. بالاترین میزان اسید اولئیک و پایین ترین اسید لینولئیک مربوط به ژنوتیپ A10 و ژنوتیپ B7 دارای کم ترین میزان اسید پالمتیک بود. با توجه به وزن میوه، درصد گوشت و کروی بودن میوه، هشت ژنوتیپ کنسروی برای مطالعات بیش تر انتخاب شدند. از میان ژنوتیپ های برگزیده کنسروی ژنوتیپ I7 بالاترین میزان فلاونوئیدها، بالاترین میزان ترکیبات فنلی، بیش ترین میزان آنتی اکسیدان ها و بیش ترین میزان آنتوسیانین را دارا بود. طبق بررسی های حاصل، بهترین ژنوتیپ های روغنی A10 وE11 ، بهترین ژنوتیپ کنسروی I7 و بهترین ژنوتیپ های دومنظوره F10 و B7 تعیین شدند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، اسید اولئیک، اسید چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، روغن زیتون
  • احمد افکاری *، میترا عباسی صفحات 72-84
    به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف کلرمکوات کلراید و سطوح محتلف کود نیتروژن بر برخی صفات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و عملکرد جو رقم ماکویی آزمایشی در بهار سال زراعی 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل غلظت های کلرمکوات کلراید (صفر، 500، 1000 و 1500 میلی گرم در هکتار) و نیتروژن در 3 سطح (50 ، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج تحقیق نشان داد که اثر برهم کنش کلرمکوات کلراید و کود نیتروژنه بر میزان کلروفیل، محتوی رطوبت نسبی، عملکرد و درصد پروتئین، فعالیت آنزم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در سطح احتمال خطای یک درصد و روی تعداد دانه در هر سنبله، وزن هزار دانه و فعالیت آنزم گلوتاتیون پراکسیداز در سطح احتمال خطای پنج درصد معنی داری است. افزایش مصرف میزان کود نیتروژنه سبب کاهش محتوی نسبی آب برگ به دلیل کاهش پتانسیل آب برگ گردید. کلرمکوات کلراید با انتقال مواد فتوسنتزی کافی به دانه ها در پر شدن آن ها و افزایش وزن دانه ها نقش به سزایی دارد. افزایش مصرف میزان غلظت کلرمکوات کلراید و فراهمی نیتروژن موجب کاهش فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز شده است. به طور کلی، در این پژوهش بیشترین میزان کلروفیل، محتوای رطویت نسبی، اجزای عملکرد، عملکرد و درصد پروتئین از کاربرد تیمار 1500 میلی گرم در هکتار کلرمکوات کلراید و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به دست آمد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، سایکوسل، پروتئین، کلروفیل، محتوای نسبی آب
  • نیر محمدخانی *، مسلم ثروتی صفحات 85-93
    آللوپاتی می تواند بر رشد گیاهان اثر کند و محتوای مواد غذایی آنها را تغییر دهد. هدف تحقیق حاضر مطالعه اثر آللوپاتی خارشتر (Alhagi maurorum L.) و ازمک (Cardaria draba L.) که از علف های هرز مهم مزارع گندم هستند، بر جذب عناصر غذایی در این محصول بود. آزمایش های گلدانی برای مطالعه اثر آللوپاتی خاک ریزوسفری خارشتر و ازمک بر محتوای مواد غذایی معدنی در گندم طراحی شد. در گیاهان گندم کشت شده در خاک ریزوسفری خارشتر و ازمک جذب عناصر غذایی پرمصرف (NO3-، K، Ca2 و P) و کم مصرف (Fe2 و Cu2) در ریشه و اندام هوایی کاهش یافت، آللوپاتی بر جذب Mg2، Mn2 و Zn2 تقریبا اثری نداشت. اثر آللوپاتی خارشتر به طور معنی داری بیشتر از ازمک بود. به نظر می رسد کاهش جذب عناصر معدنی به دلیل اثر آللوپاتی مواد آللوشیمیایی ترشح شده از ریشه گیاهان ازمک و خارشتر بوده است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، برهم کنش، محتوای عناصر غذایی، مواد آللوشیمیایی
  • امیرعلی کلیایی *، قربانعلی نعمت زاده، ندا سلطانی، شادمان شکروی صفحات 94-106
    سیانو باکتری ها ارگانیسم های فتوسنتز کننده گرم منفی می باشند. آنها یکی از موفق ترین گروه های ارگانیسم این سیاره به شمار می آیند که از شکل اولیه حیات تا تکامل امروزی بر روی زمین دیده شده اند. در طی تاریخچه تکامل طولانیشان، سیانوباکتری ها تغییراتی کارکردی پیموده اند که این تغییرات مسئول فیزیولوژی قابل انعطاف و مقاومت وسیع اکولوژی در این باکتری ها است. توانایی سیانوباکتری ها در مقاومت به دمای بالا، تشعشع ماورای بنفش، خشک شدن، تنش های شوری و آبی موجب موفقیت رقابتی در دامنه وسیعی از شرایط محیطی می گردد. گونه های متنوعی از سیانوباکتری ها ترکیبات متفاوتی از کروموفورها و فیکوبیلی پروتئین ها را در جهت بهبود توانایی برداشت نور در فرایند فتوسنتز به کار می برند. فیکوبیلی زوم ها به عنوان آنتن های اولیه برداشت کننده نور در فتوسیستم II در سیانوباکتری ها و جلبک های قرمز وجود دارند. هدف از این تحقیق بررسی رنگیزه های فیکوبیلین در سویه های هتروسیست دار جدا شده از شالیزارهای غرب استان مازندران می باشد. بعد از جمع آوری نمونه خاک و کشت سویه در محیط کشت BG110، به منظور انجام پروسه خالص سازی کشت مجدد در محیط کشت جامد و مایع انجام گرفت. سپس سویه ها از لحاظ ریخت شناسی بررسی شدند، نتایج نشان داد که به دلیل سازش سویه در شرایط نوری قابل دسترس، گونه های مختلف از سیانوباکتری ها تنوع بالایی از فیکوبیلی پروتئین را در جهت بهینه سازی توانایی دریافت نور برای فتوسنتز بکار می گیرند. به گونه ای که میزان فیکوسیانین، آلوفیکوسیانین و فیکو اریترین در هر سویه متفاوت از سویه دیگر بوده و بالاترین میزان این ترکیبات پروتئینی به ترتیب در سویه MGCY372 (Plectonema boryanum) مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آلوفیکوسیانین، سیانوباکتری، فیکواریترین، فیکوبیلین، فیکوسیانین
|
  • Mehdi Rahimi *, Mojtaba Kordrostami, Mojtaba Mortezavi, Sanam Safaei-Chaeikar Pages 1-12
    In order to investigate the activity of antioxidant enzymes of 14 tea clones under normal and drought stress conditions, two separate experiments were carried out in a randomized complete block design with two replications in 2017 at Fashalem Tea Research Station in Rasht. Irrigation in both designs was carried out routinely until July 22 followed by a drought stress treatment for one plot until August 22 when tea leaves were harvested. Tea leaves from each plot of the both experiments were then removed and transferred to a freezer at -80 °C. The activity of the antioxidant such as ascorbate peroxidase, superoxide dismutase, catalase, peroxidase, phenylalanine ammoniaase, lipid peroxidase, malondialdehyde, β-carotene, and lycopene were measured. The results showed that drought stress increased the activity of antioxidant enzymes. Based on the results obtained from the mean comparisons, clones 100, 399 and Bazri, had the highest activity for ascorbate peroxidase, superoxide dismutase, catalase, peroxidase, phenylalanine ammoniaase, and lipid peroxidase under drought stress conditions. On the other hand, these clones had the lowest contents of malondialdehyde. Clones 278 and 276 on the other hand, had the least values of antioxidant enzymes under drought stress conditions (except malondialdehyde) and were considered as sensitive clones.
    Keywords: ?, carotene, Catalase, Drought tolerance, Malondialdehyde, Peroxidase
  • Ali Reza Safahani *, Reza Noora Pages 13-32
    Biochar has recently attracted lots of attention as a viable strategy for increasing crop productivity. Water shortage limits the productivity of agriculture, and one possible solution to this problem is the application of biochar. The objective of this study was to investigate the effects of biochar on physiology and yield of pumpkin (Cucurbita pepo L.) under different irrigation regimes. For this purpose, a factorial experiment in randomized complete block design with four replicates was conducted in Gorgan, in two successive years (2014-2015) and consisting of a factorial combination of four irrigation regimes including 45%, 60%, 75%, and 90% (I1-I4) of maximum allowable depletion (MAD) of available soil water (ASW) and biochar was applied at rates 0, 5, 10, and 20 tons per ha(B0–B20). Drought increased the activity of antioxidant enzymes, and the content of reactive oxygen species in leaf compared to control. In contrast, all of the antioxidant activities, reactive oxygen species and proline contents of leaves in soil treated with biochar, particularly at B20 biochar, declined. With the addition of biochar, the contents of MDA, O2•− and H2O2displayed remarkable decrease, however, maximum and minimum of these substances belonged to I4B0 and I1B20, respectively. Interestingly, biochar application alleviated the negative impact of reduced irrigation on the leaf gas exchange parameters, crop yields, water use efficiency, chlorophyll content, uptake of nutrients, and plant water status. Measured and simulated results revealed a special biochar application threshold for each irrigation regime with respect to seed yield. Response rate to biochar was ceased at lower biochar rates by prolonging irrigation. But the response of I2 treatment to biochar ceased at higher biochar rate as Bcritical (14 t ha-1). This implies that I2 improved response of pumpkin to biochar, which was accompanied by its higher WUE. These results indicate that biochar amendment could be considered as a successful strategy for improving the water productivity and increased crop production in study region (Gorgan).
    Keywords: Antioxidant activities, Drought stress, Maximum allowable depletion, Seed yield, Water use efficiency
  • Morteza Sam Deliri *, Samaneh Roudgarnezhad, Amir Abbas Mousavi Mirkalaei, Mojtaba Neshaee Moghaddam Pages 33-44
    In order to evaluate the effect of spraying humic acid on some morphological and physiological traits of fava bean, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Chalous during 2014-16. The investigated factors included spraying time at three levels (before planting, mid-vegetative growth, and the beginning of reproductive growth) and the amount of humic acid spraying at four levels (0, 200, 300, and 400 mg/l/ha). The results of analysis of variance showed that the interaction of year × amount of humic acid on the most studied traits showed a significant difference at a probability level of 1%. Also, interaction of year × consumption time of humic acid had a positive and significant effect on dry weight of 100 seeds, grain yield, and nitrogen and potassium contents of seeds at p≤0.01. Triple interaction of year × amount × consumption time of humic acid on nitrogen, phosphorus, and potassium contents were significant at p≤0.05. Comparison of means showed that spraying humic acid at 200 mg /L/ha had a positive and significant effect on fresh weight of 100 seeds and grain yield. Also, spraying humic acid at 300 mg/L/ha at the second stage of vegetative growth in the second year was effective on the concentrations of potassium and phosphorus in seeds.
    Keywords: Bean, Concentrations of food elements, Grain yield, Nitrogen content of seeds, Organic Fertilizer
  • Amin Allah Bagherifard *, Yousef Hamidoghli, Mohammadhasan Biglouei, Mehrorang Ghaedi Pages 45-55
    To evaluate the effects of using various levels of superabsorbent and irrigation regimes on yields of Capparis spinosa plant an experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications in the Research Field of Emamzadeh Jaafar Gachsaran in 2015. The main factor consisted of three irrigation regimes (once in a month, once every two months, and no irrigation) and a sub-factor at four levels of superabsorbent by Tarawat A200 applications (no superabsorbent, 75, 150, and 225 g/plant). Results revealed that the highest number of branches, collar diameter, height, and chlorophyll belonged to the plants irrigated every two months with 150 g superabsorbent and the highest value of carotenoids was observed in control plants. The highest plant survival rate was observed in 225 g/plant superabsorbent treatment alone. Irrigation levels had positive effects on the morphological characteristics of the plant so that the irrigation level of once every two months had more yield than the other levels. Findings suggest that the application of superabsorbent material in dry land condition could increase the yield by mitigating the effects of the drought stress.
    Keywords: Capparis spinosa L, Irrigation frequency, Rain, fed farming, Superabsorbent, Viability
  • Somayyeh Ebraheimnia, Esmaeil Seife *, Khodayar Hemmati, Hossein Fereidooni Pages 56-71
    Because of the importance of identifying the native genotypes and selecting the appropriate cultivars for successful development of olive tree cultivation, the present study was conducted to evaluate the selected oil and table genotypes compatible with climatic conditions of Gorgan. The experiment was done in a completely randomized design with three replications on 24 genotypes in Hashemabad complex in Golestan province. The maturity index of fruit was measured according to a method suggested by International Olive Oil Council and the percentage of oil was determined using a soxhlet method. Six genotypes with higher percentage of oil were selected and the physicochemical properties of the oil and the percentage of fatty acids were determined. Results showed that the highest and lowest fruit weights were observed in genotypes I7 and E6, respectively. The highest percentage of fruit flesh was observed in I7. E11 and D5 had the highest percentages of oil in dry and fresh matter. The lowest acidity was observed in B7 and the lowest peroxide was seen in E11. Genotypes F1 and E11 had the highest oil phenolic compounds. A10 showed the highest amounts of chlorophylls and carotenoids. F9 had the lowest indexes of K232 and K270 and following that A10 had the lowest index of K270. The highest percentage of oleic acid and the lowest percentage of linoleic acid were observed in A10. Genotype B7 had the lowest percentage of palmitic acid. Due to fruit weight, percentage of flesh and fruit sphericity, eight table genotypes were selected for further study. Among the selected table genotypes, genotype I7 had the highest levels of flavonoids, phenolic compounds, antioxidants, and anthocyanin. According to the results, the best oil genotypes were A10 and E11, the best table genotype was I7 and the best dual-purpose genotypes were F10 and B7.
    Keywords: Antioxidants, Fatty acid, Oleic acid, Olive oil, Physicochemical properties
  • Ahmad Afkari *, Mitra Abbasi Pages 72-84
    To study the effects of different concentrations of chlormequat chloride and different levels of nitrogen on some physiological and biochemical characteristics and yield of barley (Hordeum vulgare L.) cultivar makuyi a factorial randomized complete block design was used with 4 replications in spring 2015. Treatments included chlormequat chloride concentrations (0, 500, 1,000, and 1500 mg/ha) and nitrogen at 3 levels (50, 100, and 150 kg/ha). Results suggest a significant difference between interaction effects of chlormequat chloride and nitrogen fertilizer on chlorophyll content, relative water content, yield and protein percentage, and activity of superoxide dismutase and catalase enzymes at 1% probability level and in the number of seeds per spike, 1000 seed weight, and glutathione peroxidase enzyme activity at 5% probability level. An increase in the consumption of nitrogen fertilizer decreased the relative water content of leaves due to reduced leaf water potential. Chlormequat chloride by transferring sufficient photosynthetic material to the seeds played an important role in their filling and increased seed weight. Also, the activities of superoxide dismutase, catalase, and glutathione peroxidase enzymes were decreased by increasing the consumption of chlormequat chloride concentration and nitrogen uptake. In general, through applying 1500 mg/ha chlormequat chloride and 150 kg/ha nitrogen, the highest chlorophyll content, relative water content, yield components, yield, and protein percent were obtained.
    Keywords: antioxidant enzymes, Chlorophyll, Cycocel, Protein, Relative water content
  • Nayer Mohammadkhani *, Moslem Servati Pages 85-93
    Allelopathy can affect the plant growth and change the soil nutrient contents. The aim of this study was evaluation of the allelopathic effects of Alhagi maurorum L. and Cardaria draba L. as two important weeds in wheat fields on nutrient absorption of this crop. Pot experiments were designed to study the allelopathic effects of A. maurorum and C. draba shoots on mineral nutrient contents in wheat. The absorption of high demand (NO3-, K, Ca2 and P) and low demand micronutrients (Fe2 and Cu2) in roots and shoots of wheat plants reduced in plants cultivated on rhizospheric soil of A. maurorum and C. draba. Allelopathy did not affect absorption of Mg2, Mn2, and Zn2. Allelopathic effect of A. maurorum was significantly (P
    Keywords: Allelochemical, Allelopathy, Interactions, Nutrients Content
  • Amir Ali Kiliai *, Ghorbanali Nematzadeh, Neda Soltani, Shadman Shokravi Pages 94-106
    Cyanobacteria are gram-negative photosynthetic organisms and one of the most successful groups of organisms this planet has ever seen. They include some of the first life forms to evolve on Earth. During their long evolutionary history, cyanobacteria have undergone functional modifications, and these are responsible for their versatile physiology and wide ecological tolerance. The ability of cyanobacteria to tolerate high temperature, UV radiation, desiccation, and water and salt stresses contributes to their competitive success in a wide range of environments. Various species of cyanobacteria utilize different combinations of chromophores and phycobiliproteins to optimize their light-harvesting capabilities for photosynthesis. Phycobilisomes serve as the primary light-harvesting antennae for photosystem II in cyanobacteria and red algae. The aim of this research was to investigate phycobiliproteins in isolated heterocystous cyanobacteria from paddy fields in western Mazandaran. After collecting soil samples, cyanobacteria cultures were cultivated on a typical BG110. In addition to purification process, there were repeated sub-culturing on the solidified and liquid medium before the strains were characterized morphologically. Results indicated that because of adaptation of strains under accessible light condition, different species of cyanobacteria employ a high diversity of phycobiliprotein to optimize their light harvesting process in photosynthesis. Moreover, significant differences in the amounts of phycocyanin, allophycocyanin, and phycoerythrin were observed in various species. Maximum level of these protein compounds belonged to MGCY372 (Plectonema boryanum).
    Keywords: Allophycocyanin, Cyanobacteria, Phycoerythrin, Phycobilin, Phycocyanin