فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1397)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفورا پشگه، سید شهرام شکرفروش *، محمود امین لاری، سعید حسین زاده صفحات 1-10
    هیستامین یکی از شاخص های مهم فساد باکتریایی در مواد غذایی است که می تواند موجب مسمومیت در مصرف کنندگان شود. بنابراین شناسایی و اندازه گیری مقدار هیستامین در مواد غذایی از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این تحقیق، دو روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) به عنوان روش مرجع و الکتروفورز موئینه ای با آشکار ساز جذبی (CZE) برای اندازه گیری مقدار هیستامین تولیدی در محیط کشت TSB با هم مقایسه شدند. برای این منظور محیط کشت با سوش استاندارد مولد هیستامین استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس TYH1 و دو سوش استافیلوکوکوس کاپیتیس و استافیلوکوکوس کارنوسوس دارای ژن هیستیدین دکربوکسیلاز تلقیح شد. زمان مهاجرت در روش CZE و زمان بازداری در روش HPLC برای هیستامین به ترتیب 4/5 و 0/12 دقیقه به دست آمد. منحنی استاندارد در محدوده μg/ml 200- 25/6 به صورت خطی با هر دو با معادله رگرسیون y=0. 000004x (r2=0. 999) به دست آمد. مقدار هیستامین تولید شده توسط سه سوش باکتری و اندازه گیری شده با دو روش مذکور تفاوت آماری معنی داری نداشت و ضریب همبستگی بین یافته های به دست آمده از دو روش 99/0 بود. با توجه به یافته های مشابه دو روش، روش CZE به دلیل عدم نیاز به آماده سازی نمونه، سادگی، حساسیت و کم هزینه بودن، به عنوان روشی مناسب برای اندازه گیری مقدار هیستامین در محیط های کشت میکروبی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هیستامین، الکتروفورزموئینه ای، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا
  • علیرضا یوسفی *، حسین شیخلویی، جواد سیفی هاچه سو، مهدی حاتمی صفحات 11-24
    امروزه تحقیقات زیادی در مورد جایگزینی نگه دارنده های شیمیایی با ترکیبات طبیعی در حال انجام است که اسانس های گیاهی از جمله این مواد هستند. در این تحقیق اسانس گلپر در سطوح صفر (نمونه کنترل) ، 100، 250، 500 و 1000 میکرولیتر بر لیتر به نمونه های دوغ حرارت دیده اضافه و بعد از بسته بندی به مدت 40 روز در یخچال نگهداری شدند. سپس تحت آزمون های میکروبی (شمارش کپک ها و مخمرها، باکتری های آغازگر و کلی فر م ها) ، شیمیایی (اسیدیته، pH، درصد چربی، درصد ماده خشک بدون چربی) و حسی (عطر و طعم) قرار گرفتند. طبق نتایج مطالعه، افزایش غلظت اسانس موجب کاهش جمعیت کپک و مخمر دوغ شد اما اثر اسانس گلپر بر شمار باکتری های آغازگر معنی دار نبود. طی زمان نگه داری، شمار باکتری های آغازگر تا روز دهم افزایش و در ادامه کاهش یافت. در طول زمان نگه داری، اسیدیته و pH نمونه ها به ترتیب افزایش و کاهش یافت، ولی نوع تیمار بر روی مقادیر اسیدیته و pH نمونه ها تاثیر معنی داری نداشت. تاثیر اسانس گلپر و زمان نگه داری بر درصد چربی و درصد ماده خشک بدون چربی نمونه های دوغ معنی دار نبود. بررسی ویژگی های حسی نشان داد که نمونه های دارای اسانس از نظر عطر و طعم، اختلاف معنی داری با نمونه کنترل داشتند (05/0p<) و نمونه های دارای ml/l 250 اسانس، بیش ترین امتیاز را کسب کردند. با توجه به نتایج به دست آمده اسانس گلپر می تواند به طور کارآمدی در فرمولاسیون دوغ به عنوان یک عامل نگه دارنده و طعم دهنده استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اسانس گلپر، باکتری های آغازگر، دوغ، ضدمیکروبی، کپک و مخمر
  • علیرضا تاری نژاد *، پریسا پورعبدی، محمد امین حجازی صفحات 25-38
    شناسایی باکتری های اسید لاکتیک تولید کننده باکتریوسین مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است. بررسی ها نشان داده است که باکتریوسین های باکتری های اسید لاکتیک دارای خواص ضدباکتریایی قابل توجهی در برابر باکتری های عامل مسمومیت می باشند و می توان این باکتریوسین ها را به عنوان نگه دارنده های طبیعی مواد غذایی به کار برد. در این پژوهش فعالیت ضدباکتریایی مایع رویی کشت 10 سویه از باکتری های لاکتیکی استاندارد بومی (که قبلا شیر خام و ماست محلی جداسازی شده بود) علیه ﻟ ﯿ ﺴ ﺘ ﺮ ﯾ ﺎ اﯾ ﻨ ﻮ ﮐ ﻮ ا، باسیلوس سرئوس، شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، یرسینیا انتروکولیتیکا، کلبسیلا پنومونیه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس ماهیت پروتئینی عامل ضدباکتریایی با استفاده از آنزیم تریپسین بررسی گردید. هر آزمون در سه تکرار انجام و میانگین قطر هاله عدم رشد اندازه گیری سویه ها با هم مقایسه شدند. طبق نتایج مطالعه، سویه های اسید لاکتیک توان ضدباکتریایی خوبی را در مقابل باکتری های شاخص نشان دادند. هم چنین سویه 15E با قطر هاله عدم رشد 03/6 میلی متر علیه شیگلا فلکسنری و با قطر هاله عدم رشد 167/0 میلی متر علیه یرسینیا انتروکولیتیکا به ترتیب بیش ترین و کم ترین بازدارندگی را نشان دادند. اشریشیا کولای و شیگلا فلکسنری حساس ترین و باسیلوس سرئوس مقاوم ترین سویه های شاخص در برابر باکتری های اسید لاکتیک بومی شناخته شدند. هم چنین نتایج تیمار آنزیمی ماهیت پروتئینی عوامل آنتاگونیستی تولید شده توسط باکتری های لاکتیکی را تایید کرد. بر اساس یافته های مطالعه، سویه بومی T2 را می توان سویه ای با پتانسیل بسیار بالا برای مهار رشد باکتری های گرم منفی نظیر شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، یرسینیا انتروکولیتیکا و کلبسیلا نومونیه در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، باکتری های اسید لاکتیک، قطر هاله عدم رشد، انتشار دیسک
  • محمد علی دادگرنیا، مجید غلامی آهنگران *، امیر شاکریان صفحات 39-47
    آنتی بیوتیک هاعموما به منظور پیشگیری و درمان بیماری های مختلف میکروبی به طور وسیع برای انسان و حیوان تجویز می گردند. این مطالعه باهدف ارزیابی باقیمانده داروی انروفلوکساسین در گوشت بلدرچین های عرضه شده در استان یزد با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گرفت. به این منظور طی 4 ماه پایانی سال 93 تعداد 50 نمونه گوشت بلدرچین منجمد از استان یزد جمع آوری و با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که 22 درصد از نمونه ها (11 نمونه از 50 نمونه) واجد بقایای انروفلوکساسین در عضله بلدرچین های نمونه گیری شده بود که حداقل غلظت انروفلوکساسین در نمونه های مورد بررسی 08/3 میکروگرم در کیلوگرم و حداکثر غلظت09/117 میکروگرم در کیلوگرم بود. میانگین بقایای انروفلوکساسین در عضلات بلدرچین های نمونه گیری شده 60/8 میکروگرم در کیلوگرم بود. بر مبنای استاندارد اتحادیه اروپا (30 میکروگرم در کیلوگرم) 14 درصد کل نمونه ها دارای غلظت انروفلوکساسین بالاتر از حد مجاز بود. به طورکلی به منظور بهبود کیفیت بهداشتی بلدرچین های گوشتی بهتر است قوانین مناسب جهت الزام رعایت پرهیز از مدت مصرف آنتی بیوتیک ها در فارم های پرورش بلدرچین اعمال شود.
    کلیدواژگان: انروفلوکساسین، باقیمانده دارویی، گوشت، بلدرچین
  • عطااله اژدری *، حمیدرضا کاظمی سه قلعه صفحات 47-58
    کره از زدن خامه تازه و یا تخمیری تولید شده و از غلیظ ترین محصولاتی است که از شیر به دست می آید. هدف از این تحقیق تعیین میزان آلودگی میکروبی نمونه های کره سنتی و پاستوریزه عرضه شده در شهر بیرجند بود. بدین منظور در مجموع تعداد 100 نمونه کره شامل 60 نمونه کره سنتی و 40 نمونه کره پاستوریزه به طور کاملا تصادفی و تحت شرایط استریل جمع آوری و مطابق با روش های مرجع و استاندارد ملی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار 19SPSS- تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میزان آلودگی به باکتری های کلی فرم، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس و کپک و مخمر به ترتیب در 3/8، 3/3، 7/1 و 7/61 درصد از نمونه های کره سنتی بالاتر از حد مجاز استاندارد بود در حالی که به ترتیب 5/7، 5/7 و 5/27 درصد از نمونه های کره پاستوریزه بیش از حد به باکتری های کلی فرم، اشریشیا کولای و کپک و مخمر آلودگی بودند. آلودگی با استافیلوکوکوس اورئوس در هیچ یک از نمونه های کره پاستوریزه ردیابی نشد. از نظر آلودگی به باکتری های کلی فرم، اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس بین نمونه های کره سنتی و پاستوریزه اختلاف معنی داری وجود نداشت اما این تفاوت از نظر آلودگی با کپک و مخمر معنی دار بود (05/0>P). نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که در مجموع میزان آلودگی میکروبی نمونه های کره سنتی و پاستوریزه مورد مطالعه به ترتیب در 65 و 5/27 درصد از نمونه ها بالاتر از حد مجاز استاندارد ایران بود. لازم است اقدامات پیشگیرانه جدی تری از جانب سازمان ها و ارگان های نظارتی ذی ربط انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، کره، بیرجند
  • ثمر مرتضوی *، عاطفه چمنی، مهسا تکش، مهسا پاکزاد صفحات 59-73
    عوارض جبران ناپذیر فلزات سنگین بر بدن انسان سبب افزایش حساسیت و اهمیت کنترل مقدار آن ها در مواد غذایی شده است. در این راستا سنجش فلزات و ارزیابی ریسک سلامتی آن ها در کپور ماهی تالاب چغاخور دارای اهمیت بسزایی است. هدف این مطالعه، تعیین غلظت فلزات سنگین سنگین سرب، روی و کادمیوم در بخش خوراکی ماهی کپور در تالاب چغاخور بود. برای این منظور 45 نمونه کپور ماهی پس از هضم، با دستگاه جذب اتمی مورد ارزیابی قرارگرفتند. نتایج نشان داد مقادیر فاکتور وضعیت کپور ماهی تالاب چغاخور در حدود استاندارد معرفی شده برای ماهیان آب های آزاد قرار ندارد و میزان جذب روزانه و هفتگی فلزات با اختلاف چشم گیری به ترتیب از مقادیر PTDI و PTWI کم تر می باشد. هم چنین همبستگی منفی و معنی داری (01/0 P<) بین غلظت فلز سرب و کادمیوم و نیز همبستگی مثبت و معنی داری بین طول و فاکتور وضعیت ماهی (01/0 P<) وجود دارد. نتایج ارزیابی ریسک غیرسرطان زایی بیشترین مقادیر THQ را برای فلز روی و کم ترین مقادیر را برای فلز کادمیوم نشان داد که این روند در شکل گیری TTHQ نیز برقرار بود و TTHQ هیچ یک از فلزات بالاتر از یک نبود. هم چنین میزان مجاز مصرف برای کودکان و بزرگسالان روند کاهشی فلزات کادمیوم، سرب و روی را نشان داد. مقایسه میانگین غلظت فلزات سنگین در این مطالعه با استانداردهای ارائه شده و دیگر مطالعات در اکثر موارد حاکی از کم تر بودن مقادیر این مطالعه و اطمینان بالا از عدم ایجاد ریسک سرطانزایی نسبت به مصرف کپور ماهی تالاب چغاخور بود.
    کلیدواژگان: تالاب چغاخور، ریسک غیر سرطانزایی، فلزات سنگین، کپور معمولی
  • رضا نارنجی ثانی *، اشکان جبلی جوان، بهنام روزبهان، حمید استاجی، حمید رضا محمدی صفحات 73-84
    سویه های مولد انتروتوکسین استافیلوکوکوس اورئوس از طریق خوردن فرآورده های شیری آلوده باعث بروز مسمومیت غذایی می شوند. اسانس آویشن شیرازی شامل ترکیباتی است که ویژگی های ضد باکتریایی و ضد قارچی دارند. این مطالعه حاضر به منظور تعیین حداقل غلظت مهار کننده اسانس آویشن شیرازی علیه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از شیر خام صورت پذیرفت. در مرحله اول اسانس گیاه استخراج و توسط کراماتوگراف و کراماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی مورد بررسی قرار گرفت، در ادامه 84 نمونه شیرخام از یک گاوداری در شهر سمنان جهت حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت. چهارده جدایه استافیلوکوکوس اورئوس از نمونه ها جدا شد. ترکیب شیمیایی اسانس آویشن شیرازی توسط کراماتوگرافی گازی/ اسپکترومتری بررسی شد. مجموع 25 ترکیب که 59/98 درصد اسانس را تشکیل می دادند شناسایی شدند: کارواکرول (53/50%) ، تیمول (7/14%) ، پاراسیمن (9/7%) ، کارواکریل استات (85/3%) و ترانس کاریوفیلین (4/3%). غلظت مهار کننده اسانس آویشن شیرازی علیه تمام استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده از طریق روش براث میکرودایلوشن با دامنه ای از 0001/0 تا 004/0 تعیین شد. بنابراین نتایج نشان داد که اسانس آویشن شیرازی دارای اثرات ضد باکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از شیرخام می باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، اسانس، آویشن شیرازی، شیر خام
  • ولی سرسنگی، محسن تقی زاده، رضا شرافتی چالشتری * صفحات 85-95
    رعایت بهداشت و نگه داری صحیح مواد غذایی در زمان توزیع، خرید و مصرف آن ها، از اصول مهم در پیشگیری از ابتلای انسان به انواع عوامل بیماریزای منتقله از غذا می باشد. این تحقیق با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در زمینه بهداشت و نگه داری مواد غذایی در سال 1393 انجام شد. این مطالعه توصیفی مقطعی، بر روی تعداد 286 نفر از دانشجویان دختر و پسر صورت گرفت. داده ها از طریق پرسش نامه حاوی سوالاتی در زمینه اطلاعات فردی، آگاهی و نگرش نسبت به اصول بهداشت و نگه داری مواد غذایی بود. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین میزان آگاهی دانشجویان درباره بهداشت و نگه داری مواد غذایی 53/13±23/62 درصد و میانگین میزان نگرش آن ها 41/0±37/2 بود. میانگین نمرات آگاهی پسران نسبت به دختران بالاتر بود (01/0 P<). با افزایش سن میزان نگرش دانشجویان نسبت به بهداشت و نگه داری مواد غذایی افزایش داشته است (01/0 >P). هم چنین آگاهی دانشجویانی که دارای سابقه مسمومیت غذایی بودند نسب به افرادی که هیچ سابقه مسمومیت غذایی نداشتند، به طور معنی داری بیشتر بود (01/0 >P). این پژوهش نشان داد که سطح آگاهی دانشجویان نسبت به بهداشت و نگه داری مواد غذایی در سطح قابل قبولی می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، بهداشت، نگه داری مواد غذایی
|
  • S. Pashangeh, S.S. Shekarforoush *, M. Aminlari, S. Hosseinzadeh Pages 1-10
    The presence of histamine in foods is an important indicator of food spoilage and can also cause food poisoning in consumers. Therefore, monitoring of histamine level in food is important. This paper has focused on the comparing of capillary zone electrophoresis (CZE) with HPLC for the determination of histamine in tryptic soy broth. For this reason, the culture media was inoculated with a standard strain of histamine-producing Staphylococcus epidermidis TYH1, as well as S. capitis and S. carnosus strains harboring histidine decarboxylase-hdc. The migration time of histamine in CZE assay and retention time of HPLC were found 5.4 and 12 min, respectively. The calibration graph was linear ranged 6.25 to 200 μg/ml which was estimated using the regression equation of y=0.000004x (r2=0.999) for both methods. Determination of histamine produced by these three strains indicated no significant differences using CZE with HPLC methods. The results show that the CZE is suitable for the determination of histamine in bacterial culture, since, there is no need for initial preparation, simplicity, sensitivity and low cost.
    Keywords: Histamine, Capillary electrophoresis, High, performance liquid chromatography
  • A.R. Yousefi *, H. Sheikhloie Bonab, J. Seyfi Hachesou, M. Hatami Pages 11-24
    Nowadays, many studies have been conducted to substitute the chemical preservatives with naturally occurring compounds, including plant essential oils. In this research, Golpar essential oil was added to Dough samples at concentrations of 0 (control), 100, 250, 500 and 1000 ml/l and after packaging, were stored at refrigerator for 40 days. The samples were subjected to microbial (enumeration of yeasts and molds, yoghurt starter bacteria and coliforms), chemical (acidity, pH, fat and solids-non-fat) as well as sensory characteristics (taste and odor) assays. Results showed that with the increasing of the essence concentration, the populations of yeast and mold were reduced (P
    Keywords: Golpar essential oil, Dough, Yeast, mold, Antimicrobial, Starter culture
  • A. Tarinejad *, P. Pourabdi Sarabi, M. A. Hejazi Pages 25-38
    Identification of lactic acid bacteria, bacteriocin producing has been noticeable by most researchers. The surveys showed that bacteriocins of lactic acid bacteria has antibacterial effect against bacteria of poisoning agent, so these bacteriocins could be used as natural preserving of food materials. In this research, antimicrobial activities of bacterial supernatant from 10 native strain of lactic acid bacteria existing in Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Branch of North-West and West Region of Iran evaluated by disk diffusion assay against seven pathogen including Listeria innocua, Bacillus cereus, flexneri Shigella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Yersinia entrocolitica, Klebsiella pneumonia. Each test had three replications and the inhibition zone diameter measured in strains and compared with each other. At next step, peptide identification of antibacterial agent was detected by trypsin enzyme treatment. The results represented that lactic acid strains represented good antimicrobial potential against seven bacteria of poisoning agent. Also 15E strain with 6.03mm and 0.167mm inhibition zone diameter versus flexneri shigella and Yersinia entrocolitica showed the highest and lowest rate of suppression, respectively. Escherichia coli and Shigella flexneri the sensitive and Bacillus cereus as resistant strain was detected against bacteriocins of lactic acid bacteria. Also enzyme treatment result confirm peptide identification of antibacterial agent. T2 native strain could consider as strain with high potential versus gram-negative bacteria like Flexneri shigella, E. coli, Yersinia entrocolitica, and Klebsiella pneumonia.
    Keywords: disk diffusion, inhibition zone, lactic acid bacteria, Probiotic
  • M.A. Dadgarnia, M. Gholami, Ahangaran *, A. Shakerian Pages 39-47
    Antibiotics are commonly prescribed for humans and animals for the prevention and treatment of various microbial diseases. This study was carried out for the evaluation of enrofloxacin residue in quail meat in Yazd city by HPLC. For this, 50 meat samples were collected from quail meats that supplied in Yazd from winter to spring in 2014-2015. Results showed that 11 samples (22%) were positive for enrofloxacin residue. The minimum and maximum concentrations of enrofloxacin in the samples were 3.08 and 117.09 μg/Kg, respectively. The mean value of enrofloxacin concentration in the positive samples was 8.6 ± 21.28 μg/Kg. The concentration of enrofloxacin in 14% of the samples was higher than European Maximum Residual Level (30 μg/Kg). In conclusion, for improvement of hygienic quality of quail meat, it is necessary to apply suitable strategy for legality of withdrawal time for antibiotic consumption.
    Keywords: Quail, Drug residue, Enrofloxacin, Meat
  • Ataollah Azhdari *, Hamidreza Kazemi Seghale Pages 47-58
    Butter is a dairy product made by churning fresh or fermented cream and is one of the most highly concentrated forms of fluid milk. The aim of this survey was to assess loads of microbial contamination in traditional and pasteurized butter samples marketed in Birjand city, Iran. For this propose, totally 100 samples, including 60 samples of traditional butter and 40 samples of pasteurized butter, were collected randomly under sterile conditions and were analyzed according to the protocol of Iranian National Standards Organization. Data were analyzed with SPSS-19 software. The statistical analysis of data showed that the rate of contamination with coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and mold and yeast in the traditional butter samples were higher than Iranian Standard limits in 8.3%, 3.3%, 1.7% and 61.7%, respectively; meanwhile 7.5%, 7.5% and 27.5% of the pasteurized samples were contaminated with coliforms, E. coli, and mold and yeast, respectively. Contamination with S. aureus was not found in any of the pasteurized samples. There was no significant difference between contamination with coliforms, E. coli and S. aureus in traditional and pasteurized samples, however, this difference between mold and yeast was significant (P
    Keywords: Butter, Microbial contamination, Birjand
  • S. Mortazavi *, A. Chamani, M. Takesh, M. Pakzad Pages 59-73
    Given adverse impacts of heavy metals in the human body, sensitivity and importance are the monitoring of food products. In this regard, investigation of heavy metals concentration and health risk assessment in Cheghakhor Wetland has been momentous. In the present research, to determine heavy metals concentrations in edible parts of fish, a number of 45 specimens of common carps were digested the heavy metals concentrations were measured using Atomic Absorption Spectrophotometer. According to the results, carp condition factor did not follow standards released for freshwater fish so that daily and weekly heavy metals uptake were significantly lower than PTDI and PTWI value. At the same time, a significant negative correlation between Pb and Cd and a significant positive correlation between length and condition factor with 99% probability level was found. Risk assessment on non-carcinogenicity showed the highest and lowest THQ in Zn and Cd respectively, the same was the case for TTHQ formation and TTHQ for none of the heavy metals was not >1. Also, the maximum allowable level for children and adults consumption showed a descending trend in heavy metals Cd, Pb, and Zn. Mean's comparison of heavy metals with released standards and literature review indicated low concentration of these metals. This is promising to ensure on consumption of Cheghakhor Wetland common carps and its Non-Carcinogenicity risk.
    Keywords: Cheghakhor Wetland, Non, Carcinogenicity risk, Carpss
  • Reza Narenji Sani *, Ashkan Jebelli Javan, Behnam Roozbahan, Hamid Staji, Hamidreza Mohammadi Pages 73-84
    Enterotoxin-producing strains of Staphylococcus aureus can cause food poisoning through the consumption of contaminated dairy products. Essential oil (EO) of Zataria multiflora Bioss. contains components with antibacterial and antifungal properties. The present study was conducted to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of Z. multiflora Boiss. EO on S. aureus isolated from raw milk. Extraction and gas isolation of the EO was provided and analyzed by Chromatography/mass spectrometry. A total of 84 samples of raw milk from a dairy farm in Semnan were analyzed for the presence of S. aureus. Fourteen S. aureus strains were isolated from raw milk. The chemical composition of hydrodistilled EO of Z. multiflora Boiss was analyzed by Chromatography/mass spectrometry. A total of 25 compounds representing 98.59% of the oil were identified: carvacrol (50.53%), thymol (14.7%), p-cymene (7.9%), Carvacryl acetate (3.85%) and Trans-caryophyllene (3.4%). The MIC of Z. multiflora Boiss. Using broth microdilution method, MIC of EO on all of the S. aureus isolates was estimated at 0.0001-0.004. Based on results, the EO ofZ. multiflora Boiss possesses antibacterial activity on S. aureus isolated from raw milk.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Zataria multiflora Boiss, Essential oil, Raw milk
  • V. Sarsangi, M. Taghizadeh, R. Sharafati Chaleshtori * Pages 85-95
    Food hygiene measures and its proper maintenance during distribution, purchase, and consumption are important principles to prevent food-borne infections in consumers. The aim of this study was to evaluate knowledge and attitude of students of medical sciences of Kashan University about food hygiene and storage.This cross-sectional study was conducted on 286 male and female students. Data obtained through questionnaires containing questions on demographic data as well as knowledge and attitudes to food hygiene and storage. The results showed that mean knowledge and attitude scores of the students about food hygiene and maintenance were 62.23±13.53% and 2.37±0.41%, respectively. The knowledge score between male students was significantly more than females (P
    Keywords: knowledge, Attitude, Hygiene, Food storage