فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - پیاپی 1 (تابستان 1390)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
پیاپی 1 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • محمدرضا رحیمی صفحه 7
    مدیریت دولتی جدید در واکنش به نارسایی های الگوی سنتی اداره دولت، مطرح شده است. این الگو، با ابتنای بر جهت گیری انسان شناختی و ارزش شناختی خاص بر گرفته از نظریه انتخاب عقلایی، موجب تحولات مهمی در عرصه اداره دولت شده است. دانشمندان عرصه اداره دولت، پس از مشاهدهتوفیقات مدیریت بخش خصوصی در رهایی از مشکلات بوروکراسی، همه هدف و اصول آن بخش را به مثابه هدف و اصول مدیریت دولت قرار دادند. این کار موجب شد که پس از اندک زمانی، توفیق هایی نه چندان واقعی حاصل از اجرای اصول مدیریت دولتی نوین، پیامدهای ناگوار و فسادهای ناشی از اجرای آن، این توفیق ها را به فراموشی سپارد. این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق تحلیلی توصیفی و با ابتنا بر اینکه رفتار انسان تابع پیش فرض ها و ارزش های اصلی او است، به این نتیجه رسیده است که ریشه اصلیاین مسائل، در نحوه نگاه مدیریت دولتی نو به ماهیت انسان، اهداف و ارزش های وی نهفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی نوین، جهت گیری انسان شناختی، جهت گیری ارزش شناختی، تبعیت رفتارها از باروها
  • محمدحسن جعفری صفحه 33
    موضوع سیاست گذاری فرهنگی، یکی از مباحث مهم و مطرح در مباحث علمی است. مهم ترین عوامل اثرگذار در سیاست گذاری عبارتند از: حکومت، گروه های سیاسی، مجموعه های غیرسیاسی، نخبگان، و توده مردم. همچنین فرهنگ را می توان دارای چهارسطح، اعتقادات، ارزش ها، رفتارها، و نمادها دانست. با توجه به مبانی اعتقادی، در نظام جمهوری اسلامی، سیاست گذاری فرهنگی، دارای نقش اساسی و محوری است. از سوی دیگر، حوزه علمیه نیز مجموعه ای مهم و اثرگذار در نظام اسلامی است. در این مقاله، جایگاه حوزه علمیه در سیاست گذاری فرهنگی در دو وضعیت موجود و مطلوب بررسی شده است. نتیجه این بررسی چنین است: در وضعیت موجود، حوزه علمیه بیشتر به وسیله اشخاص حقیقی تربیت شده در حوزه، در سیاست گذاری فرهنگی دخالت دارد و سطح تاثیر آن نیز بیشتر در سطوح عمیق فرهنگ است. اما در وضعیت مطلوب، تاثیر حوزه در سیاست گذاری فرهنگی، باید از جایگاه نهاد مستقل سیاست گذار و در همه سطوح فرهنگ صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، فرهنگ، حوزه علمیه، نظام جمهوری اسلامی، ستوه فرهنگ، عوامل تاثیرگذاری بر سیاست گذاری
  • محسن منطقی صفحه 51
    سرعت و دگرگونی ها در پدیده های علمی، اجتماعی و فرهنگی به گونه ای است که سازمان ها را با مشکل جدید روبه رو کرده است. مدیران سازمان ها، در گذشته با برنامه ریزی سنتی و برنامه ریزی راهبردی، می کوشیدند دگرگونی ها را به نفع سازمان مهار کنند؛ اما اکنون محیط پرتلاطم و نامطمئن، ناکامی برنامه ها را رقم می زند. یکی از دانش های جدید، و مفید برای هدایت سازمان ها، «آینده پژوهی» است. در آینده پژوهی، مدیران اندیشور با تحلیل رویدادها و به کارگیری خلاقیت و نبوغ، از آینده آگاهی می یابند. این آگاهی به صورت آینده محتمل، آینده ممکن، و آینده مطلوب می تواند دریچه ای از آینده، پیش روی مدیران بگشاید تا آنان با شکل دادن سناریوها و طرح های متعدد، حرکت سازمان را بهتر مدیریت کنند.
    این مقال، با رویکرد تحلیلی توصیفی به تبیین مفاهیم اولیه آینده پژوهی، مراحل رشد این دانش، و تمایز آن از مفاهیم مشابه پرداخته است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگری، برنامه ریزی، سناریو
  • محمد مهدی نادری صفحه 69
    امروزه بحث «حکمرانی خوب»، در محافل علمی مورد توجه جدی واقع شده است. این بحث، را نخستین بار در اواخر دهه 1980 بانک جهانی مطرح کرد. بانک جهانی پس از آنکه در اجرای سیاست های تعدیل یا همان اجماع واشنگتنی، در برخیکشورها ناموفق بود، به این نتیجه رسید که چون دولت ها در آن کشورها واجد شرایط لازم نیستند، نمی توانند در اجرای توصیه هایاین بانک و آزاد کردن قیمت ها موفق عمل کنند. به عبارت دیگر، پذیرش و اجرای سیاست های تعدیل و توصیه های بانک جهانی، به دولتینیاز دارد که این دولت در آن کشورها وجود ندارد.این در واقع نخستین مرحله شکل گیریو پیدایی اندیشه «حکمرانی خوب» است. از این رو، گرچه عامل اقتصادی در پیدایی این اندیشه کاملا موثر بوده است، به لحاظ نقش پررنگ دولت در آن، نمی توان پیوند نزدیک آن با مباحث مربوط به مدیریت دولتی را نادیده گرفت. در واقع، آنچه امروزه از آن با عنوان «حکمرانی خوب» یاد می شود، نوعی حکمرانی است که واجد چنین شاخص هایی است:پاسخ گویی و حق اظهار نظر، ثبات سیاسی و نبود خشونت، اثربخشی دولت، کیفیت تنظیم کنندگی، حاکمیت قانون، و مهار فساد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، شاخص های حکمرانی خوب، رویکردها در مورد نقش دولت
  • وحید عوقی صفحه 95
    برای شناخت تفاوت های فرهنگی میان جوامع، دستیابی به مشترکات آنها ضروری است. عالمان اجتماعی کوشیده اند تا از طریق استدلال نظری، تجربه میدانی و مطالعات آماری، مسائل مشترک بین جوامع را شناسایی کنند. نتایج این مطالعات، به نظریاتی در باب ابعاد فرهنگ انجامیده است. یکی از مهم ترین مطالعات در این رمینه، الگوی ابعادی هافستد در شناسایی ابعاد فرهنگ ملی است. وی پنج بعد مشترک فاصله قدرت، جمع گرایی فردگرایی، زنیگری مردیگری، اجتناب از ابهام و جهت گیری کوتاه مدت –بلند مدت رابین جوامعشناسایی کرده است. نوع نگاه به این مقولات، می تواند تفاوت های فرهنگی را مشخص کند. با توجه به اهمیت این موضوع در برنامه ریزی های فرهنگی و وجود خلا در مطالعات اسلامی در این زمینه، نویسنده در تلاش است با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، هر یک از این ابعاد را به جامعه جهانی عصر ظهور، که ظرف تحقق تمامی ارز ش های اسلامی است، عرضه کند تا نتایج آن مبنای مطالعات وبرنامه ریزی های فرهنگی قرار گیرد. در این مقاله،«فاصله قدرت» به عنوان یکی از ابعاد پنج گانه الگوی هافستد، در کانون بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ ملی، فرهنگ اسلامی، جامعه مهدوی، فاصله قدرت
  • عبدالرحیم اخلاقی صفحه 127
    قرآن کریم با ترسیم حیات طیبه و نشان دادن راه وصول به آن، از روش های گوناگونی به منظور ایجاد انگیزه در انسان برای وصول به هدف بهره برده است. یکی از روش های مهم برای ایجاد انگیزه در انسان، برای وصول به حیات طیب و هدف مطلوب، «تشویق» است. تشویق های قرآن گستره وسیعی دارند؛ هم به لحاظ کلمات که بدین منظور استفاده شده، هم به لحاظ افرادی که مورد تشویق قرار گرفته اند، هم از نظر مشوقان و هم متعلقات تشویق و پاداش های متعددی که برای افراد شایسته لحاظ شده است. به نظر می رسد، وجه مشترک همه این تشویق ها، که به شیوه های گوناگون بیان شده است، جنبه انگیزشی آنهاست. این مقاله، موضوع فوق را با توجه به آیات قرآن کریم و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: ایجاد انگیزه، انگیزش، تشویق، روش
  • سلسله مراتب قانون گذاری در نظام اداری اسلامی / (با تاکید بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران)
    مجتبی درودی صفحه 153
    از آنجا که نظام اسلامی در عصر غیبت باید مبتنی بر نظریه ولایت فقیه باشد و مشروعیت همه ارکان آن به تنفیذ ولی فقیه است، می توان گفت نظام سیاسی اسلام، مبنای نظام اداری به شمار می آید. این پیوستگی و وابستگی دوسویه، زمانی پایدار می ماند که همواره نظام اداری هماهنگ و همسو با نظام سیاسی اسلام، مدیریت شود. نظام اسلامی در ایران مبتنی بر همین نظریه شکل گرفته است که گاهی اوقات،ناهمسویی و ناهماهنگی این دو نظام با یکدیگر، منشاء چالش های جدی و حتی بحران هایی در عرصه اداره امور گردیده است. از این رو، این مقاله به تبیین یکی از ساز و کارهای هماهنگی با عنوان «سلسله مراتب قانون گذاری در نظام اداری اسلامی و تاثیر آن بر قوانین جاری (قانون اساسی، قانون عادی و مقررات دولتی) در نظام جمهوری اسلامی ایران به روش تفسیری و استنباطی از آیات و روایات می پردازد.
    کلیدواژگان: قانون، نظام اداری، قانون اساسی، ربوبیت تکوینی، ربوبیت تشریعی
  • صفحه 173
|
  • Mohammad Reza Rahimi Page 7
    New Public management has developed as a reaction to the deficiencies of the traditional pattern of Public management. Based on special anthropological and axiological orientation drawn from "rational choice theory", this pattern has brought about important changes in the field of Public management. Observing the achievements of private sector management clearing up the problems of bureaucracy, specialists in government management considered all the objectives and principles of private sector as the objectives and principles of government management. Consequently after a time, the so called real successes of implementing the principles of new public management, the lamentable outcomes and the corruptions resulting from implementing these principles caused these successes to be forgotten. Using an analytical- descriptive method and supporting the idea that man's behavior is dependent on his presuppositions and basic values, the present paper concludes that the main cause of the aforementioned question lies in the way new Public management views the man's nature, goals, and values.
  • Mohammad Hassan Jafari Page 33
    One of the important and disputable issues in scientific debates is the question of cultural policy-making. Government, political groups, nonpolitical institutions, the elite, and populace are the main factors which influence policy-making. Furthermore, culture is considered to consist of four levels – beliefs, values, behavior, and symbols. In view of the ideological fundamentals, cultural policy-making in Islamic republic system has a fundamental and central role. On the other hand, the Seminary is regard as an important and effective institution in the Islamic system. The present paper investigates the role of the Seminary in the cultural policy-making in the present situation and the ideal situation. The research findings show that in the present situation, the major part of the seminary in the field of cultural policy-making is performed by actual people who have been trained in the Seminary, and the level of its influence is mainly on the deep levels of culture. But in the hoped-for or ideal situation attention should be directed to the influence of the Seminary as an independent policy-making institution in cultural policy-making and at all levels of culture.
  • Mohsen Manteghi Page 51
    The changes of scientific, social, and cultural phenomena are so rapid that they have brought about new challenges to the organizations. In the past, the managers of organizations tried to control the changes to reap the benefits through traditional and strategic planning. However, the turbulent environment led to the failure of their plans. "Future studies" is one of the new disciplines which can help the organizations to take the right decisions. Through Future Study, intellectual managers acquire knowledge about the future by analyzing the events and making use of creativity and genius. This kind of knowledge enables the managers to have a clear view of the future in the form of probable future, possible future, and ideal future and be able to better manage the organization by constructing several scenarios. Using an analytical-descriptive approach, the present paper expounds the elementary concepts of Future Study to point out to the development of this discipline and its difference from similar concepts.
  • Mohammad Mahdi Nadiri Page 69
    Nowadays, the question of "good governance" is the special concern of scientific circles. This issue was introduced for the first time by the World Bank by the end of the year 1980. Having failed to implement in some countries the reform policies or Washington Consensus, the World Bank realized that since the governments of the mentioned countries had not enjoyed necessary qualifications, they did not succeed in implementing the prescriptions of the World Bank and liberating the prices. In other words, the acceptance and implementation of the reform policies and the prescriptions of the World Bank needs a government which does not exist in these countries. In fact, this was the first stage of the development of the idea of "good governance". This question was discussed in 1996 in "The World Development Report" in a chapter entitled "From Plan to Market". Then, in 1997, the question how to achieve a "good state" was discussed in a report entitled" the Role of Government in the Changing World". Hence, although the economic factor was very influential in the development of this idea, the close relationship of this idea with the issues related to government management should not be ignored due to the important role played by the government in this respect. In fact, the main features of what is today called "good governance" are: accountability and the right of thought, political stability and absence of violence, effectiveness of government, the regulatory nature, rule of law, and controlling corruption.
  • Wahid Uqi Page 95
    It is necessary to know the aspects shared by different societies in order to understand the cultural differences between them. Sociologists have tried to identify the aspects shared by the different societies through theoretical reasoning, field work studies, and statistical studies. The findings of these studies culminated in establishing some theories on issues concerned with the cultural aspects. One of the most important studies in this field is Hofstede's dimensional pattern which seeks to understand the various aspects of national culture. Hofsted identifies five common dimensions shared by societies, which are as follows: power distance, individualism-collectivism, masculinity-femininity, avoiding ambiguity, and long term-short term orientation. The way these categories are viewed contributes to identifying the cultural differences. Due to the importance of this issue in cultural planning and because it has not been dealt with in Islamic studies, the researcher tries, through a descriptive analysis, to introduce each of these dimensions to the international society governed by Imam Mahdi which will witness the realization of all Islamic values. These findings can be a basis for cultural studies and planning. The present paper investigates "power distance" as one of Hosfstede's five-fold dimensions.
  • Abl Al-Rahim Akhlaqi Page 127
    In order to define agreeable life and making known the way to attain it, the glorious Quran uses different methods to motivate man to achieve the goal. "Encouragement" is one of the important ways of stimulating man to achieve agreeable life and achieve the hoped-for goal. Concerning the words and expressions used to encourage man, those who are encouraged, encouragers and incentives, devices of encouragement, and various kinds of rewards offered to those who deserve praise, are among the devices of encouragement used in the Quran. It seems that the common feature of such devices of encouragement which are explained in different ways is that they have a motivating impact. The present paper expounds the aforementioned issue in the light of the verses of the Holy Quran through a descriptive-analytical method.
  • Mojtaba Doroodi Page 153
    Since during the occultation period the Islamic system has to be based on the theory of Welayat-e Faqih (guardianship of jurist) and the legitimacy of all its branches be authorized by wali-e faqih (legal guardian jurist), the political system of Islam can be regarded as a basis for the administrative system. If the administrative system continues to be in harmony and consistent with the political system of Islam, this correlation and connection will be invulnerable. The Islamic system was founded on this theory in Iran, and sometimes, due to disharmony and inconsistency between these two systems serious challenges and even crises will arise in the management of the affairs. The present paper expounds one of the mechanisms for maintaining such harmony, namely, "hierarchy of legislation in Islamic administrative system". The article makes use of the Quran commentary, certain Quranic verses, traditions, and the Constitution of Islamic Republic of Iran.