فهرست مطالب

مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی - پیاپی 3 (بهار 1392)

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 3 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد فدوی بنده قرایی، سعیده سادات کرامیان صفحه 9
    توسعه از مفاهیم و مقولات بحث برانگیز ادبیات سیاسی بوده، امروزه بر سیمای امنیت تزئین و از اهمیت و حساسیت در ابعاد تازه ای برخوردار گشته است. نوشتار حاضر به مقوله ی توسعه از بعد امنیتی می نگرد. در بحث توسعه، تمرکز بر طرح توسعه ی بومی از نوع اسلامی- ایرانی آن است تا ماهیت و خصائل این مفهوم ابهام زا و الزامات مترتب بر آن مورد واکاوی قرار گیرد. در اینجا کانون بحث را (هست ها/ بایدها و نبایدها، واقعیات/ آرمان ها و مطلوبیت ها) تشکیل می دهد. واقعیت موجود در فضای سیاسی کشور «رقابت سیاسی برون سیستمی» است که پیامدهای امنیتی ناگواری در سطح منطقه و فرامنطقه ای به همراه داشته است. چنین شرایطی مستلزم طرح و اجرای یک راهبرد جبرانی متناسب با فضای حاکم است. در این نوشتار راهبرد جبرانی بر محور ضرورت انتقال رقابت ها از خارج سیستم به درون سیستم می باشد تا از رهگذر آن از گستره و شدت جدال ها و رویارویی های سیاسی کاسته شود و ضریب امنیت سیاسی کشور ارتقاء یابد. بدین سان، پاسخ به پرسشی که بر چیستی، چگونگی و ویژگی های ماهوی راهبرد مطلوب دفاعی در حوزه سیاسی، امنیتی متمرکز گشته، بر محور الگوی راهبرد «رقابت درون سیستمی» به عنوان الگوی بهینه ی دفاع سیاسی به تجزیه و تحلیل می پردازد.
  • علیرضا پیروزمند صفحه 35
    موضوع مقاله حاضر بررسی فرایند علمی است که امکان دستیابی به توسعه (تعالی) اسلامی را فراهم می آورد. الگوی توسعه اسلامی عامل تعیین کننده ای است که این مهم را امکان پذیر می سازد. اما برای تولید الگوی توسعه اسلامی ایرانی لازم است به دو پرسش مهم پاسخ گفته شود: 1 الگوی توسعه اسلامی ایرانی چگونه به دست می آید؟ 2 الگوی توسعه اسلامی ایرانی چگونه جامعه را به توسعه اسلامی رهنمون می کند؟ حاصل جمع پاسخ به دو پرسش فوق فرایندی را ترسیم می نماید که از زیربنایی ترین لایه های الگوی توسعه تا عینی ترین نمودهای تحقق الگوی توسعه در آن دیده شده است. طی بررسی سوال اول، محورهای علمی پیشینی «یا زیرساخت علمی الگوی توسعه» مشخص می شود که از آن به «پیش آمد الگوی توسعه اسلامی» تعبیر نمودیم. طی بررسی سوال دوم گام های پسینی علمی تا تحقق توسعه اسلامی مشخص می شود که از آن به «پسامد علمی الگوی توسعه اسلامی» تعبیر نمودیم. به زعم نگارنده، بدون چنین بررسی هایی نه درک عمیقی از الگوی توسعه اسلامی و نه طرح روشنی نسبت به فرایند علمی دستیابی به توسعه اسلامی، حاصل می شود. فرضیه قابل طرح در این مقاله بدین گونه خواهد بود که: 1 پیش آمد الگوی توسعه، «نیل به فرهنگ توسعه اسلامی» است. این فرهنگ محصول نظام علوم موجود در جامعه علمی (اعم از علوم مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه و.. .) است. این نظام علمی مبتنی بر نظامی از روش های علمی پدید می آید و نظام روش های علمی لزوما مبتنی بر نظامی از مبانی علمی استوار است. 2 در الگوی توسعه اسلامی مبتنی بر گام پیشین، باید سه گام دیگر نیز برداشت. ارائه «مبانی الگوی توسعه» و مبتنی بر آن «ارائه نظام متغیرها» در الگوی توسعه اسلامی و در نهایت ارائه «نظام شاخص-های توسعه اسلامی» به منظور قابل اندازه گیری و قابل سنجش شدن اقدامات توسعه ای در جهت اهداف اسلامی. 3 گام های پسینی الگوی توسعه بدین قرار خواهند بود که: اولا مبتنی بر الگوی توسعه، مهندسی توسعه جامعه اسلامی معلوم می شود. ثانیا با توجه به مقدورات داخلی و شرایط جهانی برنامه توسعه ریخته می-شود. ثالثا اجرای برنامه توسعه، تحقق توسعه را در پی خواهد داشت. الگوی توسعه اسلامی مهندسی توسعه اسلامی برنامه توسعه اسلامی توسعه اسلامی برای هر یک از مراحل پسینی الگوی توسعه نیز مشخصه هایی بیان خواهد شد.
  • زینب سنچولی صفحه 77
    تحقق الگوی اسلامی _ ایرانی پیشرفت مبتنی بر انعکاس آرمان ها و اهداف نظام با اتکا به پشتوانه های حقوقی و شرعی، تبیین کننده نگاهی سیستمی مشتمل بر تعیین اجزای مرتبط و ترسیم چگونگی ارتباط آنها، دارا بودن قابلیت تطبیق و دسترسی و بهره مندی از قابلیت پایداری و بقای تمدن اسلامی می باشد. این مقاله ابتدا به بازشناسی مفهوم و ماهیت الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت می پردازد؛ سپس مفاهیمی چون عرصه های پیشرفت، مفهوم توسعه اسلامی، نقاط افتراق و اشتراک پیشرفت و توسعه و اهمیت دستیابی به الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، الزامات، شاخصه ها و راهبردهای دستیابی به آن مورد بررسی قرار می گیرد. لذا در پرتو آرمان های اصیل انقلاب و همچنین امیدهای نهفته در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران، طراحی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت را می توان به مثابه سنگ زیرین هر تلاش عالمانه جهت رشد و تعالی همه جانبه کشور تلقی نمود.
  • فردین احمدوند صفحه 103
    در این مقاله ابتدا معنای لغوی توسعه توضیح داده شده و سپس معنای اصطلاحی، آن بیان گردیده است. سپس دو ویژگی توسعه، یعنی «همه سونگر بودن توسعه» و «پایدار بودن توسعه» تشریح شده است. توسعه فرهنگی به عنوان مبنای اصلی توسعه معرفی، و نظر امام خمینی(ره) در خصوص مفهوم توسعه، فرهنگ و استقلال فرهنگی آورده شده است. در ادامه نظر شهید مطهری درباره پیشرفت جوامع غربی از نظر تکنولوژی و قدرت و انحطاط آنان در اخلاق مطرح می شود که بر این اساس اهمیت اخلاق در جوامع مشخص می گردد. اخلاق به عنوان مبنایی ترین اصل در توسعه فرهنگی به حساب می آید همچنانکه توسعه فرهنگی مبنای توسعه بحساب می آید. تنها اخلاقی که می تواند انسان را به سعادت رهنمون سازد اخلاق دینی (اسلامی) است نه مکاتب اخلاقی که در غرب توسط اندیشمندان اخلاقی ارائه گردیده است.در اخلاق اسلامی نیز عدالت فردی و اجتماعی بعنوان مبنایی ترین فضیلت آمده است، بدین معنی که اگرچنانچه بتوان احاد جامعه اسلامی را متخلق به فضیلت عدالت نمود درواقع به توسعه حقیقی یا ایده آل دست یافته ایم. در ادامه رهنمودهای از امام خمینی(ره)و مقام معظم رهبری در اهمیت عدالت اجتماعی و شاخص های از عدالت فردی و اجتماعی آورده شده است. بر اساس آموزه های دینی دنیا و دنیا داری، مال و ثروت و قدرت (به عبارت دیگر توسعه) فی نفسه خوب یا بد نیست، بلکه انگیزه و نیت آدمی است که بدان ها رنگ و بوی خوبی یا بدی را می بخشد. آیات و روایات فراوانی در مذمت مال و ثروت و همچنین در محاسن آنها وجود دارد که به ذکر نمونه هایی از آنها پرداخته شده است.
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحه 137
    اسلام خواستار پرورش انسان و جامعه ای تکامل یافته است، تکامل مورد نظراسلام در زمینه سرمایه های مادی همان پیشرفت اقتصادی است، که انسان و جامعه سالم در مسیر آن قرار دارند،که با تولید تحقق می یابد. در این مقاله جایگاه تولید ملی جهت الگو برداری از آن نشان داده شده و بیان شده است که چگونه دین اسلام، علاوه بر تاکید و اصرار بر پیشرفت اقتصادی، نشان می دهدکه منشاء پیدایش و بازسازی توسعه سالم و همه جانبه، سازگار با سایر ابعاد آن مانند توسعه فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و.. . را عدالت می داند. اسلام به دنبال آباد کردن دنیا و تمکن بخشیدن به امت اسلامی است و محل به بار آمدن نعمت ها معرفی شده است. لازمه چنین هدفی تولید و توسعه اقتصادی می باشد. ضمن این که ما در پی آنیم که با بررسی و تبیین الگوی اقتصادی در دین اسلام با محوریت تولید به مدلی جهت الگوی اسلامی _ایرانی پیشرفت در قلمرو اقتصاد دست یابیم. هدف این نوشتارچگونگی وصول به پیشرفت اقتصادی با رویکرد اسلامی-ایرانی می باشد با محوریت تولید وحمایت از کار می باشد.روش تحقیق کتابخانه ای با بهره گیری ازنتایج پژوهش های صورت گرفته درکشور می باشد.سوال اصلی این مقاله چگونگی دست یابی به پیشرفت اقتصادی با رویکرد اسلامی –ایرانی برمحوریت کار وتولیدمی باشد؟نتیجتا آن که در رویکرد اسلامی، رشد و پیشرفت در زمینه سرمایه های مادی همان توسعه اقتصادی برمحور تولید است، که جدیت و تلاش در آن پویایی و استحکام جامعه را به همراه دارد.
  • سکینه جعفری شورگل صفحه 179
    امروزه معنویت از دو نظر بیش از گذشته مورد توجه اندیشمندان جوامع بشری واقع شده است، نخست به لحاظ نقش بازدارندگی از آسیب ها و هنجارشکنی ها و دیگری به لحاظ نقش برانگیزانندگی افراد در جهت سود رسانی و خدمت بیشتر به جامعه. به همین ترتیب تصویر حقیقی از معنویت اسلامی نیز شاخصه ها و اصول خاصی دارد که ضمن اتصال فرد به مبدا وجود و کمال مطلق، بر شیوه نظر و عمل او در زندگی فردی و جمعی تاثیر می گذارد و تحولات شگرفی را در ابعاد فردی و اجتماعی موجب می شود با توجه به مطالب مذکور و ظرفیت فوق العاده اسلام برای معنویت ورزی بر آن شدیم تا نگرشی نو بر مبنای فرهنگ اسلامی به مقوله معنویت سازمانی با داشته باشیم.
|
  • Ahmad Fadavi Bande Gharaee, Saeide Sadat Geramian Page 9
    Development was one of the concepts and categories of controversial political literature, today’s decorated in landscape of security and has gained a new dimension of importance and sensitivity. This article looks at the issue of security development. In issue development, focusing on Indigenous development of Islamic - Iran is causing confusion to the nature and characteristics of this concept and its associated requirements are analyzed. Here the focus of the discussion consists by existing, doing or not doing, the reality ideals and desirability. Existing reality in the political area of country is "political competition outside the system" that follows security implications for the region and the Trans. Such situations require the design and implementation a compensation strategy commensurate with the prevailing atmosphere. In this paper Compensatory strategy is based on the necessity transmission competition into the system from outside of the system to reduce the extent and severity of disputes and political confrontations and promoted country's political security factors. Thus, the answer to that question about what and how natural characteristics of the defensive strategy have focused in the field of political, security, based on model of "competition within the system`s" model as the best model political defense.
    Keywords: Political security, development, Islamic, Iranian development, political rivalries
  • Alireza Piruzmand Page 35
    This article is to study the scientific process that provides possible reaching to Islamic development (growth). Pattern of Islamic development is a determining factor that makes that possible. But for producing model Islamic-Iranian developing two important questions must be answered:1- How obtain model of Iranian-Islamic developing?2- How model of Iranian-Islamic developing lead community to Islamic development? The sum of the answers to these two questions will illustrate the above process that the most fundamental layer development pattern to the visual aspects of the development model that has been found. During the study, the first question of the scientific priority axis "or the scientific infrastructure development model" is characterized were interpreted by its "development pattern of events". During the study of the second question the late scientific stages till establishing the Islamic development is characterized which were interpreted as "scientific after Came model of Islamic development" were interpreted. According to the author, without such studies no deep understanding of the patterns of Islamic development and no clear plan for achieving the scientific process of development is not achieved. Hypotheses considered in this paper, which thus becomes:1- Came before the development model is "To achieve the cultural development of Islam." This culture is the product of the existing community sciences (including engineering science, humanities, science etc.). This knowledge system is based on a system that is generated by the scientific method and the system of scientific method necessarily based on scientific system. 2- In the pattern of Islamic development based on the previous two steps, three steps must be taken again. Provide "basic pattern of development" and based on "provide the system of variables" in the pattern of Islamic development and finally present the "system of Islamic Development Indicators" To be determined and quantifiable measures of development for Islamic purposes.3- The developed model will be used a posteriori steps: First, based on the model developed, it is engineering of Islamic community development. Secondly, the developments of the program are discarded with domestic and global conditions. Thirdly, the implementation of the development plan will follow the development. For each stage of pattern posteriori development characterized some subject.
    Keywords: Development, Islamic progress, culture of Islamic Development, the Islamic Development model, principles of model development, Variables of development's patterns, indicators of development patterns
  • Zeynad Sanchuli Page 77
    Establishing The Iranian-Islamic development`s model based reflects the aspirations and goals of the system by relying on law and legal backing, determining a systemic view consists of related components and how they are drawn, having the ability to adapt and the ability to access and benefit from the stability and survival of the Islamic civilization. This paper, deals to recognition the concept and nature of Islamic-Iranian progress pattern. Then concepts such as domains of development, the concept of Islamic development, points of differentiation, and sharing the development and progress, importance achievement of Islamic-Iranian progress patterns, requirements, criteria and strategies to achieve them are discussed. So, in light of the noble ideals of the Islamic revolution and also hopes lies in the visions f the Islamic Republic of Iran design Islamic- Iranian progress pattern can be as the lower stone for every wisely effort to growth and excellence all-round country.
    Keywords: Pattern, Islamic, Iranian, progress, development
  • Fardin Ahmadvand Page 103
    This paper describes the lexical meaning of development and then it has been stated the meaning of the term. Then two properties of development, i.e. "all sides of development" and "stable development" are described. Cultural development as the main basis is presented, and view of Imam Khomeini about the concept of development, culture and cultural autonomy is given. In continue view of Shahid Motahari about development in Western societies in terms of technology and the power and their decadence of moral are discussed, that based on this subjects the importance of ethics in society is determined. Ethics as the basis principle of cultural development is taken into account like Cultural development is considered as basis of development. The only moral that could lead to human to Happiness is moral religion (Islamic) no ethics schools which have been presented by scholars of moral on the West. In Islamic ethics, individual and social justice is the foundation of virtue this means that if Islamic society can be in a justice, In fact, we have achieved to real or ideal develops. Following the guidelines of Imam Khomeini and the Supreme Leader on the importance of social justice and personal and social characteristics of equity is given. Based on religious teachings the world and belonging to world, belongs, wealth and power (i.e. development) is not in itself good or bad, But man's motive is good or bad gives them flavor. Many Verses and Hadiths blaming their wealth and advantages, there are also examples of them have been mentioned and encouraged.
    Keywords: Development, cultural development, moral religious, economic development
  • Mohammad Hossein Mardani Nokande Page 137
    Islam calls the human culture and evolved society, the evolution of Islam in terms of material wealth as economic development, that human and health society in are in its path, the production will be realized. In this paper it is shown position of national production for modeled of him, and explains how Islam with his emphasis on economic development, Show that origin of reconstruction comprehensive development and healthy consistent with other aspects such as cultural development, political, social and … is Justice. Islam seeks to build up the Muslim world and being riches and wealth community. Necessary for such a purpose is the production and economic development. While we realize that we investigate and explain the economic patterns of Islam-oriented model for generating Islamic- Iranian progress patterns in the realm of the economy. The purpose of this paper is how to attain economic development with an approach of Islamic-Iranian patterns and with a focus on the production and support of the work. Methodology of this article was conducted using by the study of the library and research in the country. The main question is how to achieve this Islamic-Iranian approach to economic development and production. The result of that approach, the material progress in the field of economic development is centered on manufacturing, the seriousness and effort that have the dynamism and strength of the community.
    Keywords: Development, progress, national production, labor, capital, Islamic, Iranian
  • Sakine Jafari Shurgol Page 179
    Today spirituality over the past is located two noted scholars of human society,First, in terms of injury prevention and the role of norm violation and other in the agitation individuals for the benefit and service to the community. So true image of Islamic spirituality have special characteristics and principles connecting person to the source and perfection impact the way of his practice in individual and collective lives. And causes dramatic changes in the social and personal dimensions. According to these notes and spiritual capacity of Islam for being more spiritual the new approach is based on Islamic culture, we then have the issue of organizational spirituality.
    Keywords: Spirituality, spiritual organization, the Islamic community, God willing, true live in community, organization