فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال دوم شماره 4 (پیاپی 9، تابستان و پاییز 1387)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال دوم شماره 4 (پیاپی 9، تابستان و پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا اکبری صفحه 5
    مقاله حاضر بعد از تشریح نحوه جدایی اسماعیلیه از پیکره تشیع، به چگونگی گسترش و نفوذ آن در ناحیه جبال و خراسان می پردازد و ضمن بیان تفاوتهای عملکرد تبلیغی اسماعیلیان در این دو منطقه، روابط متقابل اسماعیلیان و دولت سامانی و نتایج حاصل از آن را بیان می کند.
    کلیدواژگان: ماوراءالنهر، خراسان، سامانیان، اسماعیلیه، فاطمیان
  • فاطمه بیدختی صفحه 25
    در این مقاله ضمن معرفی محمد ابراهیم صفوی، شاعر بیرجندی، شعر وی از نظر محتوا و ظاهر مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. مضامین عاطفی، سیاسی، اجتماعی و اعتقادی و نیز جنبه های زیبایی شناسانه ی شعر او با آوردن شاهد، بررسی شده است، تا از این رهگذر افکار بلند و جذابیت صور خیال شاعر، بهتر تبیین شود. ویژگی های شخصیتی و اخلاقی و روابط دوستانه ی شاعر نیز از خلال شعرهای وی تحلیل شده است. همچنین در مقاله ی معاصر تلاش شده که با ارائه ی زیبایی های ادبی و قدرت بیان شاعر در زمینه ی شعر گویشی، بر توان بالقوه ی گویش بیرجندی تاکید شود. در واقع خلاقیت شاعر در استفاده ماهرانه از گویش بیرجندی، مبین توانمندی این گویش در بیان مضامین متنوع و حالات گوناگون احساسی و عاطفی است.
    کلیدواژگان: محمد ابراهیم صفوی، بیرجند، گویش بیرجندی، شعر محلی
  • سید محمدرضا خلیل نژاد* صفحه 67
    محیط و منظر باید فراتر از ارزش عملکردی، دارای مفاهیم نمادین و فرهنگی نیز باشد. در بخش طراحی و ایجاد محیط و منظرهای فرهنگی و با هویت، استفاده از فرهنگ اسلامی به عنوان زمینه و بستر هویت بخش فضا، و پشتوانه فکری و فلسفی طراحی مطرح می شود. مساله این تحقیق عبارت است از اینکه سیمای فیزیکی محیط و منظری که سیمای ذهنی آن مبتنی بر فرهنگ اسلامی است، چگونه شکل می گیرد؟ روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و برداشت های میدانی است. در بخش تحلیل اطلاعات کتابخانه ای، به طور عمده و مشخص از روش اکتشافی و در بخش تحلیل اطلاعات مربوط به سایت، از روش های توصیفی و ارزیابی، استفاده شده است. محدوده مورد مطالعه برای بررسی طراحی باغ منظر نیایش، منطقه کویری خور در 80 کیلومتری غرب بیرجند است. پس از مرحله شناخت، تحلیل و برنامه ریزی سایت، با توجه به اصول و مفاهیم مبتنی بر مطالعه نظری، نسبت به طراحی باغ منظر نیایش اقدام گردید. بر این اساس باغ منظر نیایش شامل پنج خرده منظر، به نامهای منظر عبور و حرکت، منظر تاکید بر آسمان، منظر کشاورزی، منظر آیینی و منظر خودشناسی می باشد. مهم ترین دستاوردهای این تحقیق، طراحی باغ منظری با هویت و سیمای ذهنی نیایش در کالبد و سیمای عینی کویر، و معرفی چهار مفهوم درونگرایی، نمادگرایی و رمزگرایی، نظم سلسله مراتبی و کیفیات ویژه بصری، به عنوان مفاهیم اصلی طراحی فضای باز نیایشی است.
    کلیدواژگان: طراحی محیط و منظر، باغ منظر نیایش، خور، فرهنگ اسلامی، بیرجند
  • غلامعلی سرمد صفحه 101
    در این مقاله گزیده ای از اشعار دیوان حکیم نزاری که متضمن مباحث تربیتی می باشد، مورد بحث قرار گرفته است. این اشارتها در دو جلد کتاب مذکور 71 مورد است که برای رعایت اختصار به بررسی دوازده مورد بسنده می شود.
    روش بررسی، مطالعه و استخراج کلیه ابیاتی است که حداقل به یک تعبیر می توان آنها را حاوی پیام تربیتی دانست. در عین حال، برای آن که معلوم شود آنچه به عنوان پیام یا اشاره تربیتی به حکیم نزاری نسبت داده شده در نزد سایر صاحبان قلم نیز مضامین مشابه دارد، به آرای دیگران و اشعار آنها نیز توجه شده است.
    کلیدواژگان: نزاری قهستانی، مسائل تربیتی، شعر تعلیمی
  • محمدحسن شربتیان* صفحه 119
    در مقاله حاضر مفهوم شهروندی و فرهنگ شهروندی و عناصر اساسی آن مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی بنیان های نظری فرهنگ شهروندی از آرای اندیشه گران برجسته ای که در این حوزه صاحبنظر بوده اند، استخراج شده است. اگر چه اکثر این صاحبنظران غربی اند، اما نگارنده از آرای ابن خلدون به عنوان یک اندیشمند مسلمان نیز بهره برده است. طرح این مباحث نظری در نوشتار حاضر، تعابیر و تلقی های متفاوتی را که از مفهوم شهروندی در جوامع غربی وجود دارد، بر ما آشکار می سازد. در انتهای بحث، به مفهوم حقوق شهروندی در ایران اشاراتی شده است. در این بحث ضمن ارائه راهکارهایی در جهت تقویت فرهنگ شهروندی در ایران، تاکید شده که هر گونه برنامه ریزی در جهت توسعه فرهنگ شهروندی در ایران باید براساس معیارها و الگوهای ملی، منطقه ای و محلی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، فرهنگ شهروندی، ایران، معیارهای ملی، منطقه ای
  • مهدی لقمان نیا*، طیبه احمدی یگانه صفحه 155
    امروزه قاچاق به عنوان یک مساله مهم و جدی در اقتصاد کشور مطرح شده است و به عنوان عاملی تهدید کننده، فرهنگ و امنیت ملی و انسانی مردمان جامعه را مورد هجوم قرار داده و آنها را با خطرات جدی مواجه ساخته است. قاچاق، بخشی از اقتصاد غیر رسمی است که به دلیل ماهیت پنهان خود در آمارهای رسمی ثبت نمی شود و با هدف سودآوری از سوی قاچاقچیان، تجارت به شکل غیر قانونی و نامشروع انجام می شود. آمارهای گمرک ایران از کشفیات قاچاق کالا، بیانگر سیر صعودی تعداد کل پرونده-های قاچاق می باشد. با توجه به افزایش بی رویه آمار قاچاق در طی سال های اخیر، در تحقیق حاضر سعی شده است تا بعد از شناسایی و ذکر علل قاچاق، راهکارهای مناسب بیان شود و تلاش برای ایجاد فرهنگ صحیح جهت مقابله با این پدیده و بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی از لحاظ علم اقتصاد و از طریق آموزش و پرورش و علی الخصوص برنامه های درسی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: قاچاق، شهروند دموکراتیک، برنامه ریزی درسی، بازسازی اجتماعی
  • علی مهربخش صفحه 169
    تاریخ شگفتی های فراوان، جریانات مکرر و آموزه های بسیار دارد چنان که می توان داستان زندگی و مرگ شخصیت های تاریخی که هر یک در دوره ای خاص می زیسته اند، مشابهت هایی یافت.
    در مقاله حاضر با رویکرد ذوقی، داستان حیات و فرجام دو شخصیت ناهمزمان را به سان دو متن مورد بازخوانی و بررسی قرار گرفته است. یکی از این دو تن ابوعلی معروف به حسنک که منصب وزارت محمود و مسعود غزنوی را بر عهده داشت و از مردم نیشابور(خراسانی) بود و دیگری محمدولی خان اسدی نایب التولیه آستان قدس رضوی است.
    کلیدواژگان: آستان قدس رضوی، محمد ولی اسدی، بیرجند، پهلوی اول، حسنک وزیر، غزنویان
  • اکرم ناصری، راضیه سیروسی صفحه 179
    در مقاله حاضر با رویکردی توصیفی تلاش شده که موقعیت و شرایط زنان عصر قاجار و مشارکت آن ها را در فعالیت های نشان دهیم. این بررسی بر اساس منابع تاریخی و گزارش های سیاحان بیگانه صورت گرفته است. در این پژوهش تلاش شده که شرایط متفاوت زنان شهری، روستایی و ایلیاتی در انجام فعالیت های اقتصادی مد نظر قرار گیرد. از آنجایی که عصر قاجاریه دوران رویارویی با تمدن غربی و انجام اصلاحات مدرن به شیوه غرب می باشد، در این مقاله تلاش شده نقش این تحولات نیز در مشارکت اقتصادی زنان نشان داده شود.
    کلیدواژگان: زنان، اقتصاد، قاجار
|
  • Ahmadreza Akbari Page 5
    This paper focuses on how the Ismailits expanded and penetrated in the Jebal area and Khorasan after discussing how it departured from shiahsim.
    Introduction
    The disagrrement among a minority of extremist shiahs about the succession of Imam Jafar Sadegh (pbuh) was the cause behind the formation of the Ismailism, which greatly expanded due to the propaganda of its followers and benefiting from the social circumstances of the time. Since the scope of their activity encompassed a vast area from Hindu Kush to Mediterranean, the native culture of each area picked up different characteristics. Apart from the religious transitions and the division among Ismailis, the perspective and the function of non- Ismailis towards them was the main factor of identity shaping of the Ismailis. The disappearance and reappearance of Ismailism is expressive of this truth. By studying the relationship between Ismailism and the Samanides government we can better understand the patiently religious efforts and the political efforts put into the expansion and the establishment of their own religious governance by the Imams, followers and leaders of Ismailism.
    Keywords: transaxiana mountains, Khorasan, Samanides, Islaliates, Fatimid caliphate
  • Fatemeh Bidokhti Page 25
    This paper introduces Seyed Mohammad Ebrahim Safavi in addition to critically analyzing his poems content vise and appearance vise. Emotional, political, social, religious and also aesthetical aspects of his poems are investigated on with the help of other poems in order to illustrate his elevated thoughts and attractive figures of speech. Personal and moral characteristics and the close relationships of the poet are also analyzed through his poems. This paper tries to emphasize on the potential Birjandi dialect through the presentation of the literary techniques and the power of expression the poet uses. Actually the creativity of the poet in his skillful usage of the Birjandi dialect, illustrates the power of this dialect in expressing different emotional and sentimental states.
    Keywords: Mohammad Ebrahim Safavi, Birjand, Birjandi dialect, local poems
  • Seyed Mohammad Reza Khalilnejad Page 67
    Sights and environments should have more in them than practical values, they should carry symbolic and cultural meanings a well. In the field of designing environments with identity, Islamic culture is used as the infrastructure and the source of identity and the mental and philosophical backing of the design. The question of this paper is how is the physical appearance of a sight which is based on Islamic culture formed? The method of data collection is library based and field work. In the section which library sources are analyzed, the explorative method is used in particular and in the analysis of data from the sight the descriptive and assessment methods are used. The case of study is Manzar Niayesh Garden located in the deserted area of Khoor, 80 km to the west of Birjand. After the recognition, analysis and planning of the sight, with regards to the principles and definitions based on the theoretical studies, the designing of Manzar Niayesh Garden began. According to thisdesign Manzar Niayesh Garden constitutes of five minor sights, naming passage and movement, emphasis on the sky, agriculture, custom, and self realization sight. The most important outcomes of this research is designing a garden with an identity and the manifestation of benediction in the frame of the desert, and the presentation of four definitions naming, introversion, inclination to symbols, inclination to ciphers, hierarchical order and the especial visual effects.
    Keywords: designing environments, sights, Manzar Niayesh Garden, Khoor, Islamic culture, Birjand
  • Gholamali Sarmad Page 101
    This paper is a selection and investigation of Hakim Nazaari’s poems which include some moral instructions. These instructions add up to 71 points in both books, for which this paper only investigates 12 cases. The method used is the study and derivation of all the verses in which at least one moral instruction could be found. In addition in order to find out whether the instructions attributed to Hakim Nazaari are also applicable to other men of letter this paper pays attention to the ideas and poems of these men as well.
    Keywords: Nazaari Ghohestani, moral instructions, didactic poems
  • Mohammad Hasan Sharbatiyan* Page 119
    This paper examines the meaning of citizenship and the citizenship culture and its main elements. In this examination, theoretical frameworks of citizenship culture are derived from the works of outstanding figures in this field. However all these figures are from the west, so the writer has benefited from the ideas of a Muslim thinker, Ibn-Khaldun, as well. The presentation of these theoretical arguments in this paper will reveal to us the different interpretations and explanations of the meaning of citizenship culture in western societies. At the end of the paper some points about Iranian citizenship rights are also brought up. This part of the paper tries to provide some solutions in order to strengthen the citizenship culture in Iran and emphasizes on the fact that any planning for the development of citizenship culture in Iran should be on the basis of national, regional and local values and patterns.
    Keywords: citizenship rights, citizenship culture, Iran, national regional values
  • Mahdi Loghmannia*, Tayebe Ahmadi Yegane Page 155
    Nowadays smuggling is considered one of the most important issues in the economy of our country, and has become a threatening factor attacking the culture, national security and the members of the society and has caused them great danger. Smuggling is considered as an unofficial kind of economy which is not recorded in official statistics due to its concealed nature and is done by smugglers in order to gain profit illegally and unlawfully. The statistics published by the Iranian customs on discoveries of the smuggling of goods shows an upward movement in the total number of smuggling cases. With regard to the irregular increase in the amount of smuggling in recent years, this paper tries to recognizing and mention the reasons behind smuggling then present an appropriate solutions to the problem by offering a proper culture in order to stand against this phenomena, and improving the economical and social status of the society through economy, training and educating included in the educational system.
    Keywords: smuggling, social perspective, democratic citizen, educational planning, social reconstruction
  • Ali Mehrbakhsh Page 169
    Plentiful wonders involve repeated proceeding and plenty of doctrine, as many similarities could be found in the life and death of the historical characters lived in a particular peried. In this paper, favouring an enthusiastic approach, we’d try to consider the life story and end of two characters lived at different juncture. First, Abu- Ali well-known for Hasanak who was Ghaznavid minister and was from Neishaboor (Khorasan) and then, Mohammad – Vali – Khan Asadi2, the deputy custodian of the holy shrine of Imam Reza.
    Keywords: Imam Reza's threshold, Mohammad Vali Asadi, Birjand, Pahlavi I, Hasanak Vazir, Ghaznavids
  • Akram Naseri, Razieh Sirousi Page 179
    In this paper, we favoured a discriptive approach and tried to show the times and situations of women of qajar age and their participation in economic activities, in reliance on the historical sources and the books of some a lient tourist’s travels. In this study, we tried to indicate the different positions of urban, rustic and nomadic women in economic activities. Considering that qajar age was the time of aquaintance with western civilzation and carrying out modernist reforms as wester did, we also tried to indicate its role in women’s participation in economy.
    Keywords: women, economy, Qajar