فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1394)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره فلاح، محرم غیاثوند، فرانک راسخ صفحه 4
    در ادامه ی پژوهش های قبلی در زمینه ی توسعه ی «الگوی ارزیابی انطباق»، طرح ریزی فعالیت های ارزیابی انطباق را در حوزه های مختلف، می توان از اولویت های استانداردسازی دفاعی به شمار آورد. چنین فعالیت هایی از یک سو باید منطبق بر رویکرد نوین استانداردسازی دفاعی باشد و از سوی دیگر در جهت استفاده ی بیشینه از ظرفیت های ملی و بین المللی، سازگار با الگوهای بین المللی باشد. از طرفی استانداردسازی هواگردها به دلیل اهمیت ایمنی در آن ها و راهبردی بودن چنین محصولاتی در دکترین دفاعی کشور، همواره یکی از دغدغه های اصلی طراحان استانداردسازی دفاعی بوده است. از این رو در پژوهش حاضر، در ادامه طرح ریزی فرایندهای ارزیابی انطباق دفاعی، فرایند تایید صلاحیت پروازی هواگردهای دفاعی، مبنی بر الگوی سه لایه ای استانداردسازی (نظام مدیریت (نهاد)، فرایند و محصول) و سازگار با فعالیت های بین المللی، طرح ریزی و توسعه داده شده است.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، ارزیابی انطباق، تایید صلاحیت پروازی، الگوی سه لایه ای، هواگرد، هواپیما، بالگرد
  • احمد پوریان، احسان سوری صفحه 12
    استفاده از گیج بلوک ها برای کنترل میانی و تضمین کیفیت نتایج به دست آمده، آزمایشگاه های اندازه گیری ابعادی و صحت سنجی مقادیر اندازه گیری شده امری حیاتی است. در این تحقیق گیجی چندمنظوره با دقت بالا طراحی، ساخته و در آزمایشگاه های ابعادی توسط دستگاه اندازه گیری مختصات سه بعدی (Coordinate measurement Machine-CMM) در قالب یک برنامه مقایسه بین آزمایشگاهی (inter laboratory comparison) در 19 آزمایشگاه، اندازه گیری شده است. در طراحی این گیج تعداد 16 پارامتر هندسی و ابعادی شامل اندازه ی قطر، اندازه ی زاویه، تختی سطوح، مستقیمی، توازی، تعامد، رواداری موقعیت سوراخ، فاصله محورهای دو سوراخ، گردی و استوانه ای قرار داده شده است. فرایند اندازه گیری و دست یابی به مقدار هر پارامتر براساس یک دستورالعمل مدون و جامع، با تعیین نقاط روی نقشه ها با انجام پنج بار تکرار اندازه گیری هر پارامتر و استفاده از برنامه نویسی CNC بوده است. برای دست یابی به مقادیر مرجع، مطابق با روش ها و مدل های آماری توصیه شده در استانداردهای مربوطه، نتایج اندازه گیری ها مورد تحلیل آماری قرارگرفته است. سه نوع تحلیل آماری روی نتایج انجام شده که یکی تعیین مقادیر مرجع، با استفاده از داده های تمام آزمایشگاه ها است و اجماع کل نامیده شده، دومی استفاده از آزمایشگاه های متخصص (Expert) که برای انتخاب آن ها از روش های آماری h-value و k-value استفاده شده و در روش آخر در هر آیتم نتایج آزمایشگاه هایی استفاده شده که در بازه محاسبه شده با استفاده از انحراف معیار نتایج کل قرار دارد. نتایج نهایی نشان می دهد که با ملاک قراردادن پایین ترین ضریب تغییرات (Coefficient of Variation) هر روش، بیشترین انتخاب از روش سوم است. این روش به دلیل کنار گذاشتن مقادیر ناهمخوان (Outlier)، می تواند روش مناسب تری نسبت به دو روش دیگر باشد.
    کلیدواژگان: گیج بلوک، پارامترهای هندسی، CMM، مقایسه بین آزمایشگاهی، ضریب تغییرات
  • سید مهدی فرحی، محمدرضا آراستی صفحه 20
    کیفیت را می توان رکن اصلی بقا در فضای کسب و کار دانست و مدیریت کیفیت جامع ساختار نظام یافته ای است که بر بهبود مستمر تمامی فعالیت های درونی یک سازمان تاکید می کند. از سویی مدیریت تکنولوژی در سازمان های پیشرو به عنوان یک ضرورت در دو سطح استراتژیک و عملیاتی شناخته شده است. در سطح استراتژیک، بیشتر تمرکز بر هم راستایی استراتژی کلان سازمان با استراتژی های عملیاتی و شناسایی فرایندها در برآورده سازی اهداف استراتژیک سازمان است. در سطح عملیاتی، تمرکز بر استفاده ی بهینه از منابع و سرمایه های صرف شده برای تکنولوژی، اطمینان از جاری شدن تکنولوژی در کسب وکار و استفاده ی بیشینه ای از تمامی ظرفیت های آن، آماده سازی سازمان و فرایندها و منابع انسانی برای جذب بیشینه ای تکنولوژی، جلوگیری از دوباره کاری ها در گروه، هم افزایی بین ظرفیت ها و مزیت های تکنولوژیک، افزایش سرعت شناسایی، انتخاب، جذب و به کار گیری تکنولوژی های مورد نیاز سازمان است. جامع نگری فرایندهای سازمانی با توجه بر خروجی های مورد نیاز مشتری در توسعه ی اهداف سازمانی می تواند وجه اشتراک نظام مدیریت فناوری با مدیریت کیفیت جامع به حساب آید. از این رو در این تحقیق با پیاده سازی نظام مدیریت تکنولوژی در سازمان بر اساس مدل فال، به شناسایی فرایندهای موثر در تحقق محصول در شرکت صنام پرداخته شده است و نقاط قوت و ضعف فرایندها شناسایی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج حاصله، نقاط بهبود مورد شناسایی قرار گرفته و راهکارهای بهبود در فرایند اجرایی، پیشنهاد شده است. همچنین به منظور صحه گذاری عملکرد، نتایج به دست آمده برای مدیران مربوطه ارائه و در نهایت مورد تایید مدیران ارشد شرکت قرار گرفت. در پایان با توجه به کاربردی بودن مدل فال و فرایند به کار رفته در این تحقیق، پیشنهاد هایی برای به کارگیری این مدل به عنوان ابزاری برای نظام کیفیت جامع ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نظام مدیریت فناوری، ارزیابی، مدل فال، مدیریت کیفیت جامع
  • مصطفی تمتاجی، محمد جمال رازقی صفحه 34
    توسعه و افزایش ضریب نفوذ فناوری اطلاعات، زمینه ساز تغییرات بسیاری در ابعاد مختلف سازمان ها شده است. این تغییرات باید بر اساس طرح توسعه و استراتژی کلان سازمان، طرح ریزی، اجرا و پایش شوند. این امور در سازمان با حاکمیت و مدیریت مرتبط هستند.
    اهمیت این موضوع ها سبب پیدایش استانداردها و چارچوب های متعدد در حوزه های حاکمیتی و مدیریتی فناوری اطلاعات شده است. تنوع استاندارد ها و چارچوب ها، انتخاب را برای کسانی که می خواهند مجموعه ای بهره ور از استاندارد ها و الگو ها را در سازمان خود پیاده سازی نمایند مشکل کرده است. در این تحقیق ابتدا مفاهیم و ادبیات مطرح در این حوزه مورد مطالعه قرار گرفته سپس استانداردهای متداول در حوزه ی نظام های مدیریتی و حاکمیتی فناوری اطلاعات معرفی و تحلیل محتوا شده اند. تحلیل حاوی یک روش تحقیق مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و مقایسه ی تطبیقی با هدف مطالعه ی ارتباطات است.
    سپس مدل هم پوشانی این استانداردها ارائه شده است. مدل هم پوشانی ارائه شده، تمامی استانداردها، الگوهای برتر و چارچوب های مطرح در این حوزه را در بر می گیرد. این مدل راهنمای مناسبی جهت انتخاب مرجع مناسب و هم راستا با اهداف کسب وکار برای سازمان ها است.
    کلیدواژگان: نظام مدیریتی، امنیت اطلاعات، فناوری اطلاعات، حاکمیت
  • رحمان فرجی، سید کریم حسامی، رضا حق دوست صفحه 45
    استانداردسازی فرایندها و فعالیت ها برای سازمانی که عزمی جدی برای تحقق اهداف خود دارد، ضروری است. استانداردسازی به سازمان کمک می کند که نحوه ی انجام فرایندها و فعالیت ها را در سازمان خود یکسان سازی کند و روش نظام مندی را در سراسر سازمان برای انجام کارها تدوین و اجرا کند، همچنین هرگونه بهبودی در سازمان، نیز متکی بر وجود استانداردهای قابل اعتماد است.
    در این مقاله تلاش بر این است تا با معرفی و مقایسه ی چند مدل متداول آموزش سازمانی، نقاط قوت و ضعف آن ها بررسی و امکان تصمیم گیری جهت انتخاب جامع ترین روش جهت بهره برداری علاقه مندان فراهم شود.
    این مقاله با استفاده از مطالعه ی کتابخانه ای به مقایسه ی تطبیقی فرآیندهای آموزشی(سینگر،کریج، استون، هاکت، واگن، گاراوان، هوگان و دانل) پرداخته و پس از معرفی کلی فرایندهای آموزش سازمانی و مقایسه ی آن ها با یکدیگر، شرایطی برای تصمیم گیری خواننده جهت انتخاب مدل مناسب آموزش سازمانی فراهم می آورد و در انتها کارآمدی استاندارد آموزشی ایزو 10015 به عنوان جامع ترین نظام آموزش سازمانی را بیان کرده و نیز پیشنهادهایی برای استفاده اثربخش از این استاندارد را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، آموزش سازمانی، استاندارد ایزو10015
  • جلیل پوراسد، ناصر احسانی، مهدی نامنی صفحه 70
    گرافیت، آلوتروپی از کربن بوده که دارای نظم کریستالوگرافی سه بعدی دامنه ی بلند است. با توجه به ساختار ویژه و برخورداری از خواص فیزیکی، مکانیکی و حرارتی فوق العاده ی گرافیت از جمله دانسیته ی کم، ضریب انبساط حرارتی پایین و هدایت حرارتی بالا، مقاومت به شوک حرارتی مناسب، مقاومت به سایش حرارتی- مکانیکی زیاد، قابلیت ماشین کاری مناسب و حفظ خواص فیزیکی و مکانیکی در گستره ی بالایی از دما، که در صنایع هوافضا نظیر قطعات موتورهای سوخت جامد استفاده می شود. از این رو آگاهی از روش های بازرسی گرافیت ضروری می نماید. در مقاله ی حاضر روش های آزمون و بازرسی گرافیت شامل دانسیته و تخلخل، توزیع ابعاد حفرات، تعیین مقاومت ویژه ی الکتریکی و تخمین دمای گرافیتاسیون، آنالیز فازی گرافیت و تعیین مولفه های کریستالی، آنالیز وزن سنج گرمایی، افت وزنی اکسیداسیون، تعیین مقاومت به شعله ی اکسی استیلن، ضریب انبساط حرارتی، نفوذ حرارتی و هدایت حرارتی، استحکام فشاری، استحکام کششی و استحکام خمشی بیان شده و استانداردهای مربوط به هر کدام بیان می شود.
    کلیدواژگان: گرافیت، استاندارد، روش آزمون، صنایع هوافضا، استانداردهای تضمین کیفیت