فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1402)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه دهقانی زاده*، حسین جلال آبادی صفحات 1-34

    کامیابی در محیط کار یک حالت روانشناختی است که رفتارهای کارکنان را تحت تاثیر قرار داده و به دلیل اینکه رسمیت در سازمان، شفافیت بیشتری را برای کارکنان فراهم می کند، باعث کامیابی کارکنان در محیط کار می شود؛ لذا، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رسمیت در سازمان بر کامیابی در محیط کار؛ با تاکید بر نقش اخلاقیات در شهرداری شهر نیشابور بود که از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه کارکنان شهرداری شهر نیشابور بود که حجم نمونه 110 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه های استاندارد بود و روش تحلیل مورد استفاده در این پژوهش، تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری بود. یافته های پژوهش نشان داد که نقش میانجی تعلق خاطر کاری و عدالت بین فردی در رابطه بین رسمیت و کامیابی در محیط کار تایید شد. همچنین نقش تعدیل گر رهبری اخلاقی در رابطه بین رسمیت و عدالت بین فردی تایید شد و در نهایت، متغیر تمرکز نتوانست رابطه بین تعلق خاطر کاری و کامیابی در محیط کار را تضعیف نماید. بنابراین طبق نتایج این پژوهش باید به این مسیله توجه شود که ساختارهای رسمی علاوه بر جنبه های منفی (مانند انعطاف پذیری و نوآوری کمتر)، دارای جنبه های مثبتی مانند افزایش تعلق خاطر کاری کارکنان، عدالت بین فردی و کامیابی در محیط کار می باشند و مدیران باید از مزایای مثبت ساختار رسمی به نفع سازمان و کارکنان خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رسمیت، تعلق خاطر کاری، عدالت بین فردی، رهبری اخلاقی، تمرکز در سازمان، کامیابی در محیط کار
  • حسین نوروزی*، رسول نصرت پناه، زهرا سادات حسینی صفحات 35-72

    امروزه با تغییر الگوهای خرید، اینترنت به بستری با ضریب نفوذ بالا برای خرید و فروش محصولات تبدیل شده است. با تعدد روزافزون فروشگاه های آنلاین، درک رفتار خرید در محیط های آنلاین و تدوین استراتژی های بازاریابی کارآمد جهت ارتباط بلندمدت با مشتریان و وفادار نمودن آنها اهمیت چشمگیری یافته است. در این چارچوب، تحقیق حاضر به بررسی تاثیر کیفیت خدمات بر موفقیت سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی از طریق تجربه، ارزش درک شده، اعتماد و رضایت مشتری است. این پژوهش از لحاظ مخاطب هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه شامل مشتریان دیجی کالا در شهر تهران بود. حجم نمونه از طریق روش کلاین 200 نفر تعیین شد. داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد 29 سوالی با روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس و به صورت آنلاین توزیع و گردآوری شد. تجزیه و تحلیل ها داده ها در بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی به ترتیب با نرم افزارهای SPSS نسخه26 و Smart PLS نسخه3 انجام شد. تمامی فرضیه ها تایید شدند و یافته ها نشان داد که کیفیت خدمات به طور مستقیم و نیز غیر مستقیم از طریق تقویت تجربه مشتری، ارزش درک شده، اعتماد و رضایت مشتری بر موفقیت سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی تاثیر دارد. نتایج پژوهش حاضر مفاهیم کاربردی را برای کارشناسان و مدیران بازاریابی برای بهبود کارایی و عملکرد سیستم های الکترونیکی مدیریت ارتباط با مشتری ارایه می دهد و به پیشرفت دانش و نظریه های موجود در زمینه های کسب وکارهای پلتفرمی، تجارت دیجیتال و خرده فروشی های آنلاین با تاکید ویژه بر اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی کمک می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی، تجربه مشتری، ارزش درک شده مشتری، پلتفرم های کسب و کار آنلاین
  • الهه تارات، باقر عسگرنژاد نوری*، مریم مولا قلقاچی صفحات 73-110

    رقابت شدید در اکثر بازارهای امروزی موجب شده است تا شناخت ادراکات و احساسات به ویژه احساسات منفی مشتریان حایز اهمیت باشد؛ زیرا حفظ و نگهداری مشتریان یکی از ارکان مهم برای رشد هر صنعتی به ویژه صنعت خودروسازی اطلاق می گردد. شایان ذکر است که صنعت خودروسازی یکی از عناصر اساسی و استراتژیک تجارت در سطح جهان محسوب می گردد. با توجه به اهمیت بهره وری و کارایی در صنعت مزبور و به طبع آن رشد و شکوفایی اقتصادی کشور، و همچنین اینکه چرا برخی از مشتریان تمایلی به استفاده از برند صنعت خودروسازی ندارند، در این پژوهش تلاش شده است تا عوامل تاثیرگذار بر تنفر از برند مورد بررسی قرار گیرند. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر تنفر از برند در صنعت خودروسازی می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی مشتریان شرکت های خودروسازی سایپا و ایران خودرو در استان گیلان می باشد که به علت نامحدود بودن جامعه آماری پژوهش، حجم نمونه آماری 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی ساده برآورد شد. جهت گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها به ترتیب از پرسش نامه استاندارد و نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که تمامی عوامل از جمله ناسازگاری ایدیولوژیک و نمادین، تجربه منفی گذشته، قصور خدمات و کالا، قیمت گذاری و تبلیغات نامناسب، عدم توجه به سلامت مشتری و پایبندی به تعهدات، بر تنفر از برند تاثیر مثبت و معنادار دارند و در نهایت اولویت عوامل موثر بر تنفر از برند در صنعت خودروسازی به ترتیب برابر (قیمت نامناسب با ضریب 76/4، تبلیغات نامناسب 97/3، قصور در کالا 89/3، تجربه مصرف منفی در گذشته 53/3، قصور در خدمات 34/3، ناسازگاری ایدیولوژیک 26/3، عدم پایبندی به تعهدات 90/2، عدم توجه به سلامت مشتری 50/2 و ناسازگاری نمادین 34/2) بود.

    کلیدواژگان: تجربه منفی گذشته، تنفر از برند، صنعت خودروسازی، ناسازگاری ایدئولوژیک، ناسازگاری نمادین
  • میربهزاد اطهر، مصطفی ابراهیم پور*، محمدرحیم رمضانیان صفحات 111-137

    نیروی انسانی از اصلیترین سرمایه های هر سازمان میباشد. منابع انسانی سازمان را در راستای نیل به اهداف پیش برده و به آن معنا می بخشد. از این رو بهره وری نیروی انسانی دارای اهمیت زیادی است. مدیریت کیفیت نرم توانایی فراهم نمودن محیطی مناسب از طریق افزایش تعهد و مشارکت کارکنان، اشتراک دانش، و توانمندسازی آن ها را دارد و به طور کلی، جنبه های انسانی سازمان را بهبود می بخشد. از طرف دیگر، موفقیت و بقای سازمانی در گرو استفاده از قابلیت دوسوتوانی است تا مزیت رقابتی برای سازمان ایجاد کند. سازمان ها باید به اندازه کافی انعطاف-پذیر باشند تا بتوانند تهدیدات غیرقابل پیش بینی و فرصت های موجود در آینده نامطمین را به کمک دوسوتوانی کارکنان مدیریت کنند. لذا پژوهش حاضر در جستجوی تاثیر مدیریت کیفیت نرم بر بهره وری نیروی انسانی با میانجیگری دوسوتوانی کارکنان میباشد. نوع پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه شرکت های تولیدی کوچک و متوسط شهرک صنعتی اردبیل (1) میباشند که با بهره گیری از فرمول کوکران 56 شرکت به عنوان نمونه نهایی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه و شامل 31 گویه در راستای سنجش متغیرها میباشد. در این راستا از پرسشنامه های استاندارد مدیریت کیفیت نرم زنگ و همکاران (2016)، بهره وری نیروی انسانی پارکر (2000) و دوسوتوانی کارکنان مام و همکاران (2009) استفاده گردید. به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مدیریت کیفیت نرم بر بهره وری نیروی انسانی و دوسوتوانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. دوسوتوانی کارکنان بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. هم چنین نقش میانجی دوسوتوانی کارکنان در تاثیر مدیریت کیفیت نرم بر بهره وری نیروی انسانی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، مدیریت کیفیت نرم، دوسوتوانی کارکنان
  • بهرام آجرلوئی نلخاص، میترا تبریزیان*، صابر خندان علمداری صفحات 138-181

    توجه به کارآفرینی پایدار در توسعه اقتصادی و تلفیق آن در شیوه های بازاریابی به شرکت ها اجازه می دهد که به شناسایی مشتریان جدید و توسعه محصول و نیازهای متنوع و در حال تغییر مشتریان بپردازد و به سودآوری بیانجامد. لذا این پژوهش به دنبال ارایه و اعتبارسنجی الگوی خلاقیت و کارآفرینی پایدار با تاکید بر استاندارد می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی است. روش پژوهش از نوع آمیخته و در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی خبرگان و مدیران اجرایی صنعت لوازم خانگی است که 11 نفر محاسبه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته است. شیوه تجزیه و تحلیل این بخش با استفاده از نظریه داده بنیاد است. بخش کمی پژوهش با ابزار پرسش نامه محقق ساخته که تعداد نمونه آماری براساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای213 نفر برآورد گردید، توزیع شد. در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج بخش کیفی تحقیق در قالب شش مقوله اصلی و مقوله های فرعی عبارتند از: عوامل علی شامل کارآفرینی سازمانی ، توسعه محصولات و مزیت رقابتی است. عوامل زمینه ای شامل حمایت دولت، زیرساخت های توسعه ای و حمایت مالی از ایده های کارآفرینی است. عوامل مداخله گر شامل قوانین حمایتی، مقوله های پایداری و توجه به نیروی کار است. راهبردها شامل اصلاح قوانین، توسعه پارک های علم و فناوری و بالا بردن سرعت گردش سرمایه است. پیامدها شامل استاندارد سازی فناوری ، فناوری توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری و افزایش بهره وری است. عوامل محوری شامل فناوری، ایده پردازی، اشتغال زایی و رقابت بین المللی است. در بخش کمی مشخص شد ضرایب مسیرها در مدل نهایی بیشتر از 0.3 و آماره t متناظر بیشتر از 1.96 است و مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، کارآفرینی پایدار، لوازم خانگی، استاندارد سازی
  • سید مهدی روحانی پور، احمد جعفرنژاد چقوشی*، حنان عموزاد مهدیرجی، محمد احسانی فر صفحات 182-214

    کیفیت محصول، شامل سه متغیر کیفیت طراحی، کیفیت انطباق و کیفیت استفاده می باشد. این تحقیق به دنبال دسته بندی جدیدی از عوامل کیفیت محصول با در نظر گرفتن هر سه بعد آن با استفاده از روش کیفی فراترکیب می باشد. پژوهش حاضر، بر اساس رویکرد کیفی و از منظر هدف یک پژوهش کاربردی است. در این پژوهش با روش فراترکیب به مرور نظام مند 66 تحقیق بین سال های 2000 تا 2023 پیرامون عوامل کیفیت محصول پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش شامل پژوهش های معتبر داخلی و خارجی موجود در پایگاه های علمی بود و به منظور تعیین روایی شاخص ها از تکنیک دلفی و نظرسنجی از 10 نفر خبرگان صنعت و دانشگاه بهره گیری شد. با توجه به استفاده از تکنیک دلفی جهت تایید اعتبار شاخص ها و هم چنین ترکیب روش فراترکیب با نظریه گلاسه به منظور دسته بندی عوامل به کدهای باز، محوری و انتخابی مدل جدیدی از عوامل کیفیت محصول ارایه گردید و پژوهش ازاین حیث دارای نوآوری است. بر اساس یافته های پژوهش 40 کدباز و 6 کد محوری شامل «عوامل مدیریتی»، «منابع»، «طراحی و تکوین محصول»، «تمرکز بر مشتری»، «بازاریابی و فروش» و «استانداردسازی محصول» به عنوان عوامل اصلی و فرعی کیفیت محصول شناسایی شدند. به دلیل بررسی هم زمان هر سه بعد کیفیت، مدل نهایی ارایه شده در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده، از جامعیت کامل تری برخوردار است و می تواند به مدیران صنعتی کشور در ارتقاء کیفیت محصولات کمک شایانی کند. همچنین، این مدل جهت تعیین معیارهای سنجش نرخ کیفیت محصول می تواند مرجع مناسب و جامعی باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت محصول، فراترکیب، رضایت مشتری، کیفیت تولید
|
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Hosein Jalal Abadi Pages 1-34

    Thriving at Work is a psychological state that affects the behaviors of employees and because the formality in the organization provides more transparency for employees, it causes the employees thriving at work; so, the purpose of the current research which is practical in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection was to examine the effect of formality in organization on thriving at work; emphasizing the role of ethics in the municipality of Neyshabur city. The statistical population of the present study was all employees of the municipality of Neyshabur city, that sample size of 110 people was selected. The data collection tool in this research was standard questionnaire and the analysis method used in this research, structural equation modeling technique.The findings of the research showed that the mediating role of Job engagement and interpersonal justice was confirmed in the relationship between formality and thriving at work. also, the moderating role of ethical leadership in the relationship between formality and interpersonal justice was confirmed, and finally, the centralization variable could not weaken the relationship between Job engagement and thriving at work. Therefore, according to the results of this research, it should be noted that formal structures, in addition to negative aspects (such as less flexibility and innovation), have positive aspects such as increasing employees' Job engagement, interpersonal justice, and thriving at work and managers should use the positive benefits of the formal structure for the benefit of their organization and employees.

    Keywords: Formality, Job Engagement, Interpersonal Justice, Ethical Leadership, Centralization in Organization, Thriving at Work
  • Hossein Norouzi *, Rasoul Nosratpanah, ZahraSadat Hosseini Pages 35-72

    Today, with the change in buying patterns, the Internet has become a platform with a high penetration rate for buying and selling products. With the increase of online stores, understanding the buying behavior in online environments and developing efficient marketing strategies for long-term communication with customers and making them loyal has become significant. Therefore, the current research examines the effect of service quality (SQ) on the success of electronic customer relationship management (E-CRM) systems through customer experience (CX), perceived value (PV), customer trust (CT) and satisfaction (CS). This research is applied in terms of target audience and descriptive-survey in terms of nature and method. The studied population included the customers of Digikala in Tehran city. The sample size was determined by Klein's method of 200 people. The data was collected and distributed online through a standard questionnaire of 29 questions with a non-random sampling method. Data analyzes were performed in descriptive statistics and inferential statistics with SPSS version 26 and Smart PLS version 3, respectively. All hypotheses were confirmed, and the findings showed that SQ has a positive and significant effect on the success of E-CEM systems, both directly and indirectly through enhancing CX, PV, CT, and CS. The results of this study provide practical concepts for experts and marketing managers to improve the efficiency and performance of E-CRM systems, and with special emphasis on the importance of E-CRM, it helps to advance the existing knowledge and theories in platform businesses, digital businesses, and online retailers.

    Keywords: Service quality, Electronic customer relationship management (E-CRM) systems, Customer experience, Customer perceived value, Online business platforms
  • Elahe Tarat, Bagher Asgarnezhad Nouri*, Maryam Mola Ghalghachi Pages 73-110

    Intense competition in most of today's markets has made it important to know the perceptions and emotions, especially the negative emotions of customers; Because customer retention is one of the important pillars for the growth of any industry, especially the automotive industry. It is worth mentioning that the automotive industry is considered one of the basic and strategic elements of global trade. Based on this, considering the importance of productivity and efficiency in the mentioned industry and the economic growth and prosperity of the country, as well as why some customers do not want to use the brand of the automotive industry, in this research, an attempt has been made to investigate the factors affecting the dislike of the brand. Therefore, the purpose of the present study is to investigate and prioritize the factors affecting brand aversion in the automotive industry. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population includes all customers of Saipa and Iran Khodro automobile companies in Gilan province, and due to the unlimited statistical population of the research, the statistical sample size of 384 people was estimated using Cochran's formula by simple random sampling method. In order to collect and analyze the data, a standard questionnaire and SPSS and LISREL software were used, respectively. The results of the analysis showed that all factors, including ideological and symbolic incompatibility, past negative experience, service and product failure, inappropriate pricing and advertising, lack of attention to customer health and adherence to commitments, have a positive and significant effect on brand aversion. And finally, the priority of the factors affecting the hatred of the brand in the automotive industry in equal order (unsuitable price with a coefficient of 4.76, inappropriate advertising with a coefficient of 3.97, defect in goods 3.89, negative consumption experience in the past 3.53, defect in services 3/34, ideological incompatibility 3/26, failure to adhere to obligations 2/90, lack of attention to customer health 2/50 and symbolic incompatibility 2/34).

    Keywords: Past negative experience, Hate brand, Automobile industry, Ideological incompatibility, Symbolic incompatibility
  • MirBehzad Athar, Mostafa Ebrahimpour *, MohammadRahim Ramezanian Pages 111-137

    Human resources are one of the main assets of any organization. The employees of the organization move forward and give meaning to the goals. Therefore, the productivity of human resources is very important. Therefore, the current research is looking for the effect of soft quality management on the productivity of human resources with the mediation of the ambivalence of employees. The type of research is applied in terms of purpose and the research method is descriptive-survey. The statistical population includes all the small and medium production companies of Ardabil Industrial Town (1), which were analyzed using Cochran's formula of 56 companies as the final sample. The data collection tool is a questionnaire and includes 31 items in order to measure the variables. In this regard, the standard questionnaires of soft quality management, Zang et al. (2016), Parker's human resource productivity (2000), and Mam et al. The validity of the resulting questionnaire and its reliability were confirmed through Cronbach's alpha coefficient. In order to test the hypotheses, structural equation modeling was used. The results showed that soft quality management has a positive and significant effect on the productivity of human resources and the ambivalence of employees. Ambivalence of employees has a positive and significant effect on the productivity of human resources. Also, the mediating role of employees' two pillars in the impact of soft quality management on human resource productivity was confirmed and it was found that soft quality management has a positive and significant effect on human resource productivity both directly and indirectly.

    Keywords: Soft quality management, Human resource productivity, Employee ambidexterity
  • Bahram Ajorlui Nelkhas, Mitra Tabrizian *, Saber Khandan Alamdari Pages 138-181

    Sustainable entrepreneurship is a concept derived from sustainable development, which means the commitment of economic enterprises to continuous responsible behavior and preservation of natural resources for future generations. Therefore, the aim of the current research is to present and validate the model of creativity and sustainable entrepreneurship with an emphasis on standardization (case study: home appliance manufacturing companies). This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical. The research method is of a mixed type and has been carried out in two parts, quantitative and qualitative. The statistical population of this research in the qualitative section is the experts and executive managers of the home appliance industry, which were calculated using the snowball sampling method and the theoretical saturation point of 11 people. The data collection tool is the qualitative part of the semi-structured interview. The method of analysis of this part is using the data theory of the foundation. The results of this part of the research were explained in the form of six main categories and subcategories. Causal factors include organizational entrepreneurship, product development and competitive advantage. Background factors include government support, development infrastructure, and financial support for entrepreneurial ideas. Intervening factors include protective laws, sustainability categories and attention to labor force. The strategies include reforming laws, developing science and technology parks, and increasing the speed of capital circulation. Consequences include standardization of technology, development of technology and innovation ecosystem, and increase in productivity. Key factors include technology, idea generation, job creation and international competition. The quantitative part of the research was distributed with a researcher-made questionnaire tool derived from the qualitative model of the research after confirming the validity and reliability in the statistical population where the number of the statistical sample was estimated to be 213 people based on stratified random sampling. The path coefficients in the final model were estimated to be greater than 0.3 and the corresponding t-statistic was greater than 1.96 and were approved.

    Keywords: creativity, innovation, sustainable entrepreneurship, household appliances, standardization
  • Seyed Mahdi Rouhani Poor, Ahmad Jafarnejad *, Hannan Amoozad Mahdiraji, Mohammad Ehsanifar Pages 182-214

    Product quality often implies attempts made to exceed customer expectations in the production of goods or provision of services, and incorporates various facets such as conformance, reliability, stability, price, taste and beauty. Product quality includes three variables: design quality, conformance quality and application quality. The present study was an attempt to offer a new classification of product quality factors with respect to three quality variables and provide an interpretive structural model of the quality factors using Meta-synthesis study. The present study falls into the category of applied studies in terms of objective and into the category of qualitative studies in terms of methodology. In the qualitative phase, the meta-synthesis method is used to systematically review 66 researches on product quality factors which have been conducted in 2000 – 2023 interval. The population of the study in the qualitative phase included all valid domestic and foreign researches available in scientific databases. In the Delphi technique, a survey form was used to elicit the opinion of 10 industry and university experts to validation of product quality factors. According to the findings of the study, 40 open codes and 6 axial codes including "management factors", "resources (employees-infrastructure-environment)", "product design and development", "customer focus", "marketing and sales" and "product standardization" were identified as the principal product quality factors.

    Keywords: quality, product quality, meta-synthesis, customer satisfaction, production quality