فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال چهارم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پروین نصیری*، محمدرضا منظم، فاطمه زیوری دلاور صفحات 1-10
    مقدمه
    طبق مطالعاتی که در سایر نقاط جهان درگذشته صورت گرفته است، به منظور ایجاد یک اتاق صامت یا نیمه صامت از جاذب های الیافی به شکل گوه های مخروطی شکل و متقاطع استفاده کرده اند که طراحی و اجرای آن هزینه بر و دشوار بوده است. این تحقیق با هدف طراحی و تحلیل آکوستیک تئوریکی اتاق نیمه صامت با استفاده از جاذب های الیافی به شکل مکعب مستطیل صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه که در اتاق نیمه صامت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، زمان بازآوایی، سطح جذبی اتاق و سطح کلی اتاق در فرکانس قطع قبل و بعد از طراحی تعیین و با مقادیر هدف مقایسه گردید. توسط نرم افزارهای گرافیکی (AutoCAD، 3Ds Max)، چینش متقاطع جاذب های مورد نظر طراحی شد. زمان بازآوایی اتاق قبل از طراحی به روش 3382:2000 ISO تعیین گردید. زمان باز آوایی اتاق بعد از طراحی نیز از طریق معادله زمان بازآوایی (سابین) محاسبه شد و در طول پروژه برای محاسبه سطوح جذبی و کلی اتاق از معادله سابین استفاده گردید.
    یافته ها
    قبل از طراحی، مقدار زمان بازآوایی در فرکانس قطع Hz 250 به روش 3382:2000 ISO ه(s)0.3 مشخص شد و سطح کلی اتاق m2 247.97 محاسبه گردید. با نرم افزار CAD حداقل 253 مکعب با ابعاد18×50 سانتی متر تخمین زده شد. سطح جذب و سطح کلی اتاق بعد از طراحی به ترتیب m2 46.32 و m2 92.64 و زمان بازآوایی در فرکانس مذکور 0.07 ثانیه به دست آمد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج حاصله، می توان استنباط کرد که روش پیشنهادی استفاده از جاذب الیافی به شکل مکعب مستطیل با چینش متقاطع می تواند به عنوان یک روش قابل اطمینان در جهت کاهش زمان بازآوایی و کسب فرکانس قطع پایین به منظور ایجاد اتاق نیمه صامت و کارایی مناسب این اتاق باشد.
    کلیدواژگان: جاذب الیافی، مکعب مستطیل شکل، چینش متقاطع، زمان بازآوایی
  • رستم گلمحمدی*، حسین ابراهیمی، مجید فلاحی، احمد سلطان زاده، سعید موسوی صفحات 11-20
    مقدمه
    میدان های الکترومغناطیس ساطع شده از لپ تاپ ها، امواج با فرکانس بیش از حد پایین (ELF) شناخته شده اند. این مطالعه با هدف مطالعه شدت میدان های الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس خیلی پایین (ELF) ساطع شده از انواع لپ تاپ های متداول انجام شده است..
    روش کار
    شدت میدان های الکتریکی و شدت میدان مغناطیسی در اطراف 40 لپ تاپ از مارک های متداول مورد استفاده در فواصل 30، 60 و 90 سانتی متری در چهار طرف لپ تاپ ها اندازه گیری شد. اندازه گیری ها در چهار حالت روشن بودن لپ تاپ، حالت sleep، حالت اجرای برنامه office و اجرای فایل های صوتی-تصویری مطابق با استاندارد انجام شد..
    یافته ها
    مقادیر شدت میدان مغناطیسی برای تمام لپ تاپ ها تقریبا ثابت و در حدود mA/m 28 تا mA/m 32 بود. نتایج اندازه گیری شدت میدان الکتریکی، در فواصل 30، 60 و 90 سانتی متری اطراف لپ تاپ ها و در چهار جهت لپ تاپ ها مقادیر متفاوتی را نشان داد. در لپ تاپ های نوع DELL و hp بین میانگین میدان الکتریکی روی صفحه کلید در چهار حالت کارکرد لپ تاپ اختلاف معنی داری وجود دارد (P< 0/05).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که لپ تاپ ها میدان های الکتریکی و مغناطیسی در محدوده فرکانس های خیلی کوتاه (ELF) ایجاد می کنند که شدت این میدانها به نوع لپ تاپ، حالت کارکرد لپ تاپ و محل اندازه گیری نسبت به لپ تاپ بستگی دارد.
    کلیدواژگان: شدت میدان الکتریکی، شدت میدان مغناطیسی، لپ تاپ، میدان الکترومغناطیسی، ELF
  • محمود اوصانلو، حمید شیرخانلو*، ارکیده قربان دادرس صفحات 21-30
    مقدمه
    عنصر جیوه یکی از سمی ترین فلزات است که به سیستم عصبی و کلیه ها اسیب می زند، لذا پایش میزان بخارات جیوه در محیط زیست به خصوص در هوا بسیار ضروری است. هدف این مطالعه نمونه برداری بخارات جیوه از هوای محیط های صنعتی توسط نانو ذرات نقره می باشد.
    روش کار
    جاذب جدیدی از جنس نانو ذرات نقره بر روی بستری از جنس کوراتز ساخته شد. این جاذب قادر به نمونه برداری از مقادیر ناچیز بخارات جیوه ازهوا است. در این مطالعه، بخارات جیوه مورد نیاز بوسیله پایلوت دستگاه هیدرید ساز تولید شد و آنالیزهای مورد نیاز به وسیله دستگاه جذب اتمی با تکنیک بخار سرد انجام شد.
    یافته ها
    بخارات جیوه در فاز ساکن به میزان 2300 برابر تغلیظ می شوند (حد تشخیص دستگاه جذب اتمی 1.15 میکروگرم بر لیتر هوا است)، لذا بوسیله این فاز ساکن مقادیر جرمی جیوه تا حد 0.5 نانوگرم در لیتر هوا شناسایی می شود. مقدار شناسایی شده توسط روش پیشنهادی 200 برابر کمتر از حد مواجهه با بخارات جیوه در استاندارد بین المللی اداره ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) است. برای واجذب دمایی جیوه از جاذب نانو ذرات نقره درجه حرارتی معادل 245 درجه سانتی گراد از دستگاه تولید حرارتی با کنترل دما استفاده شد. زمان بهینه برای واجذب دمایی150 ثانیه و تکرار پذیری روش 58 مرتبه بدست آمد. بخارات جذب شده به روی جاذب نانو ذرات نقره حداقل به مدت 80 روز در دمای اتاق (C◦25) قابل نگهداری می باشند. از جمله مزایای روش می توان به میزان جاذب کم، قدرت جذب بالا، تکرار پذیری بالای جاذب برای نمونه برداری، هزینه پایین و دقت بالا اشاره نمود.
    نتیجه گیری
    این جاذب دارای قابلیت بالا برای نمونه برداری جیوه از هوا می باشد. براحتی قابل احیا مجدد بوده ودر دمای 25 تا 70 درجه سانتی گراد برای نمونه برداری مناسب است. به علت اکسید شدن نقره وکاهش سطح جذب نانو ذره از آون با دمای 245 درجه سانتی گراد برای احیای نقره فلزی استفاده می گردد.
    کلیدواژگان: بخارات جیوه، نانو ذرات نقره، نمونه برداری بخارات جیوه هوا، واجذب دمایی، دستگاه جذب اتمی هیدرید ساز
  • طاهره یکتایی*، لیلا پیری، فرهاد طباطبایی صفحات 31-40
    مقدمه
    امروزه رایانه یکی از اجزاءجدایی ناپذیر محیط های کاری است و سلامتی ارتباط مستقیمی با استرس شغلی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیرآموزش با مداخلات ارگونومی برکاهش استرس شغلی کاربران رایانه سازمان بهزیستی شهرستان رشت انجام شده است.
    روش کار
    در این پژوهش نیمه آزمایشی، 283 کاربر رایانه زن که دارای سابقه کار 5 تا 15 سال وسن 30 تا40 سال و سابقه استفاده از رایانه به مدت یک سال و یا بیشتر بودند و روزانه 3 تا 4 ساعت با رایانه کار می کردند به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. سپس46 شرکت کننده ای که دارای استرس شغلی بالا و متوسط بودند به طور تصادفی در دوگروه کنترل (23 نفر) و آزمایش (23 نفر) قرار گرفتند. به منظور تعیین میزان استرس شغلی از پرسشنامه اسیپو (1987) با اعتبار آلفای کرونباخ 87/. استفاده شد. گروه آزمایش به مدت سه ماه آموزش های نظری و عملی و مداخلات ارگونومی (استفاده از تکیه گاه بازو و پا و بالشتک و تصحیح پوسچر، کاهش زمان کار، تنظیم ارتفاع صندلی بر اساس قد و رعایت فاصله چشم تا مانیتور) برایشان اجرا شد. سپس نتایج با گروه کنترل به روش کوواریانس مقایسه گردید.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس نشان دهنده این بود که آموزش با مداخلات ارگونومیک منجر به کاهش استرس شغلی کاربران رایانه خواهد شد.
    نتیجه گیری
    آموزش و آگاه کردن کاربران رایانه از اصول ارگونومیک کار با رایانه و انجام مداخلات ارگونومیک جهت تصحیح پوسچر، کاهش زمان کار، استفاده از تکیه گاه بازو و پا نقش موثری در کاهش استرس شغلی کاربران رایانه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مداخلات ارگونومی، استرس شغلی، کاربران رایانه
  • مهسا ناصرپور، محمد جواد جعفری*، محمدرضا منظم، حمیدرضا پورآقا شاه نشین، مهناز صارمی، سارا جام بر سنگ صفحات 41-54
    مقدمه
    در اکثر محیط های صنعتی، افراد روزانه در معرض مواجهه با صدا قرار دارند. مواجهه با این عامل مخاطره آمیز فیزیکی می تواند اثرات زیان بار فوری و تاخیری را در پی داشته باشد. از جمله اثرات مواجهه با صدا می توان به افت عملکردهای شناختی در افراد اشاره نمود که پیامد اصلی آن بروز حوادث شغلی است. در این مطالعه سعی شده است تا تاثیر مواجهه با ترازهای مختلف انواع صداهای با اندیس هارمونیک متوسط، زیر و بم بر عملکردهای شناختی مورد بررسی قرار گیرد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 33 دانشجو در محدوده سنی 35-23 سال به انجام آزمون های شناختی پرداختند. در حین انجام این آزمون ها افراد با سه نوع صدای متوسط، زیر و بم در چهار تراز 45، 75، 85 و 95 دسی بل آمواجهه یافتند. برای ارزیابی عملکرد شناختی این افراد از آزمون نرم افزاری عملکرد پیوسته استفاده شد که درصد توجه و زمان واکنش افراد را مورد بررسی قرار داد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در مواجهه با صداهای متوسط با اندیس هارمونیک 3+ در فرکانس 1000 هرتز بیشترین درصد توجه (88/99%) مربوط به تراز صدای 95 دسی بل آاست. بیشترین درصد توجه (100%) در مواجهه با صداهای زیر با اندیس هارمونیک 5/1- در فرکانس 8000 هرتز و همچنین بالاترین درصد توجه(92/99%) در صداهای بم با اندیس هارمونیک 5/4+ در فرکانس 500 هرتز به ترتیب مربوط به ترازهای صدای 95 و 85 دسی بل آمی باشد. همچنین نتایج حاصل نشان داد که تاثیر صداهای بم با اندیس هارمونیک 5/4+ و فرکانس 500 هرتز بر کاهش درصد توجه بیشتر از صداهای زیر با اندیس هارمونیک 5/1- و فرکانس 8000 هرتز است. در مواجهه با صداهای متوسط با اندیس هارمونیک 3+ در فرکانس 1000 هرتز طولانی ترین زمان واکنش (594/2 ثانیه) مربوط به تراز صدای 85 دسی بل آمی باشد. طولا نی ترین زمان واکنش در صداهای زیر با اندیس هارمونیک 5/1- و فرکانس 8000 هرتز (786/2 ثانیه) و صداهای بم با اندیس هارمونیک5/4+ و فرکانس 500 هرتز (594/2 ثانیه) نیز به ترتیب به ترازهای صدای 85 و 75 دسی بل آتعلق دارد. نتایج نشان داد که صداهای بم (فرکانس 500 هرتز) در مقایسه با صداهای زیر (فرکانس 8000 هرتز) باعث افزایش زمان واکنش افراد می شود.
    کلیدواژگان: صدا، توجه، زمان واکنش، عملکرد پیوسته
  • آریا فضل الله ، ایرج محمدفام*، محمد جواد حاجی پروانه، منوچهر امیدواری صفحات 55-64
    مقدمه
    امروزه کاربرد روش های تصمیم گیری چندشاخصه در رتبه بندی خطرات HSE گسترش زیادی یافته است. از طرف دیگر روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) در رتبه بندی گزینه های تصمیم از انعطاف پذیری و دقت بالایی برخوردار است. دو عامل یاد شده باعث می شود که ترکیب دو رویکرد فوق بتواند اولویت بندی دقیق تری از خطرات HSE ارایه کند. در این پژوهش با استفاده از روش ANP، روشی برای رتبه بندی دقیق تر خطرات حوزه HSE در فرآیند ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی ارایه گردیده است.
    روش کار
    در این مطالعه ابتدا ساختار کلی روش مشخص شده و روابط میان این عناصر تعیین گردید. سپس ساختار یاد شده به عنوان اجزای اصلی روش توسط نرم افزار Super Decisions مدلسازی شد. در مرحله بعد تمامی معیارها و زیرمعیارها با بهره گیری از نظر خبرگان با هم مقایسه زوجی گردید. در مرحله نهایی خطرات HSE شناسایی شده با استفاده از روش های معمول و روش ANP پیشنهادی اولویت بندی و مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داده که روش معمول ارزیابی ریسک قادر به اولویت بندی دقیق خطرات نمی باشد. در حالی که ده خطر اصلی شناسایی شده در روش موجود در 4 طبقه کلی قرار گرفتند، روش پیشنهادی توانست آنها را در 7 طبقه اولویت بندی کند.
    نتیجه گیری
    روش پیشنهادی به دلیل در نظر گرفتن پنج شاخص کیفی برای رتبه بندی ریسک ها، نسبت به روش های فعلی رتبه بندی دقیق تر خطرات را ممکن می کند. این امر امکان اختصاص مناسب تر منابع سازمانی برای کنترل خطرات را امکان پذیر می کند.
    کلیدواژگان: ایمنی، مدل فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، رتبه بندی، مدل رتبه بندی، خطر
  • محمد شکاری، غلامعباس شیرالی*، طاهر حسین زاده صفحات 65-72
    مقدمه
    بررسی حوادث نشان می دهد که بیش از 90 درصد حوادث صنعتی به عامل انسانی مربوط است و تنها بر پایه اقدامات فنی مهندسی و وضع قوانین و مقررات ایمنی نمی توان رفتارهای ایمن را در صنایع نهادینه نمود. بنابراین با ایجاد یک فرهنگ مثبت و موثر ایمنی است که می توان افراد را از خطرات موجود آگاه نموده و حوادث را در محیط کار کاهش داد. با این توصیف، هدف این مطالعه ارزیابی فرهنگ ایمنی در بین کارکنان آزمایشگاه های یکی از شرکت های پتروشیمی با استفاده از یک پرسشنامه ی استاندارد شده می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع توصیفی-تحلیلی بود از یک پرسشنامه استاندارد شده ی فرهنگ ایمنی که مشتمل بر 40 سوال مرتبط با 5 حوزه ی آموزش، محیط کار، اولویت ایمنی، تبادل اطلاعات و تعهد مدیریت می شد، استفاده گردید. بدین منظور، تمام کارکنان آزمایشگاه های شرکت مذکور به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه بین آنها توزیع شد. برای ثبت پاسخ ها از مقیاس های پنج نقطه ای لیکرت استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره فرهنگ ایمنی کارکنان آزمایشگاه ها 7/136 بود که مطابق قاعده تعریف شده، مثبت ارزیابی می گردد. در این راستا، اولویت ایمنی با حداکثر نمره (9/31) و تعهد مدیریت با حداقل نمره (2/25) در بین ابعاد مذکور فرهنگ ایمنی رتبه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    وجود فرهنگ ایمنی مثبت و قوی در کارکنان باعث جلوگیری از بروز بسیاری از حوادث شغلی خواهد شد. به عبارت دیگر، یک فرهنگ ایمنی مثبت قوی در بین کارکنان، حرکت سازمان جهت دستیابی به استانداردهای بالاتر ایمنی را تسهیل خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، آزمایشگاه، ارزیابی
  • هانیه اخلاص*، پروین نصیری، محمدرضا منظم، نبی الله منصوری صفحات 73-86
    مقدمه
    صدا یکی از عوامل زیان آور محیط کار در صنایع می باشد. صنعت برق و نیروگاه ها از جمله صنایعی می باشند که باید در آن مساله آلودگی صوتی مورد توجه قرار گیرد. این تحقیق با هدف ارایه و اعتبار سنجی مدل ریاضی انتشار موج صوتی در محیط بسته جهت مدیریت کاهش ریسک صدا انجام گرفته است.
    روش کار
    این تحقیق از نوع تئوری – تجربی بوده که در سال 1390در یک نیروگاه گازی با ظرفیت اسمی 648 مگاوات شامل 4 واحد توربین گاز با ظرفیت نامی 162 مگاوات انجام گرفته است.جهت ارایه مدل ریاضی از روابط میدان محدود و ارتباط بین تراز توان و تراز فشار صوتی در محیط های بسته استفاده شده و اعتبار سنجی نتایج به دست آمده از این روش به صورت میدانی با استفاده از روش استاندارد ISO9612 در داخل توربین هال انجام شد.
    یافته ها
    مقایسه نتایج تئوری و میدانی اختلاف معنی داری را نشان نداد. میزان اختلاف برآورد در حد متوسط کمتراز 5/0 دسی بل بود که این خود نشان از صحت و دقت قابل قبول مدل ارایه شده جهت برآورد صدای کارگاه با توجه به شرایط واقعی کارکرد منابع می باشد.
    نتیجه گیری
    این مدل بسیار راحت و کاربردی بوده و به مدیران امکان می دهد که در محیط بسته سناریو های کاهش آلودگی صوتی را قبل از هرگونه هزینه هنگفت مدل سازی نموده و نتایج را با یکدیگر مقایسه نمایند. این روش نسبت به روش های مدل سازی عددی، بسیار سریعتر می باشد و دقت آن نیز در حد قابل قبول است.
    کلیدواژگان: نیروگاه، صدا، صنعت برق، اعتبار سنجی
|
  • P. Nassiri *, M. R. Monazzam, F. Zivary Delavar Pages 1-10
    Introduction
    The previous studies have used fibrous absorbents usually in the form of cone-shaped wedges for making anechoic and semi-anechoic chambers which their design and construction have been costly and difficult. The present study aimed to design a semi-anechoic chamber, using rectangular fibrous absorbents and also perform acoustic analysis for it.
    Material And Method
    In the present study, which was done at semi-anechoic chamber of the laboratory in Tehran University of Medical Sciences. The reverberation time, the total surface and the absorption surface of the chamber were determined, before and after the design and also they were compared with the target values. Intersection layout of the rectangular fibrous absorbents were design using graphic design software (AutoCAD and 3Ds Max). before design, the reverberation time were measured according to ISO 3382:2000. The reverberation time in redesigned chamber was also calculated through retention time equation (Sabine). Moreover, Sabin’s formula was applied for determining the absorption surface and the total surface of the chamber, before and after the design.
    Result
    Before design, the reverberation time in the cut-off frequency of 250 Hz according to ISO 3382:2000 was determined 0.3 second. Moreover, the total chamber surface was 47.97 m2. CAD software estimated at least 253 rectangular absorbents with dimensions of 50×18 cm. After design, the absorption surface and the total chamber surface were obtained 46.32 m2 and92.64 m2, respectively and the reverberation time in the mentioned frequency was 0.07 (s).
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that the suggested intersection layout of rectangular fibrous absorbents can be used as a reliable method in order to reduce the reverberation time and to gain lower cut-off frequency for construct a semi anechoic chamber with the high efficiency.
    Keywords: Fibrous absorbent, Rectangular, Intersection layout, Reverberation time, Semi, anechoic
  • R. Golmohammadi *, H. Ebrahimi, M. Fallahi, A. Soltanzadeh, S. S. Mousavz Pages 11-20
    Introduction
    Electromagnetic field emitted by laptops are known as extremely low frequency (ELF) Waves. The aim of this study was to investigate the intensity of electric and magnetic field with extremely low frequency emitted by common laptops.
    Material And Method
    Intensity of electric and magnetic field were measured on four sides of 40 common by used laptop at the distance of 30, 60 and 90 cm. Measurements ere done according to standard in four functional model including: non-performing turned on, sleep mode, performing office program and performing audio visual files.
    Result
    Magnetic field values for all laptops were almost constant and about 28-32 mA/m. The results of measurements related to the electric field showed different values at distances of 30, 60 and 90 cm around the laptops on four sides. Moreover, mean electric field on the keyboard at the four operating modes were statistically different for DELL and hp laptops (P< 0/05).
    Conclusion
    The results of this study showed that laptops produce extremely low frequency (ELF) electric and magnetic fields which their intensity depends on laptop type, laptop operation mode and the location of the measurement.
    Keywords: Intensity of electric field, Intensity of magnetic field, Laptop, Electromagnetic field, extremely low frequency (ELF)
  • M. Osanloo, H. Shirkhanloo *, O. Qorban Dadrass Pages 21-30
    Introduction
    Mercury is one of the toxic metals that damages the nervous system and kidneys. Therefore, monitoring of mercury vapors in the environments is essential.
    Material And Method
    A new adsorbent was made from silver nanoparticles on a bed of quartz. The nano-adsorbent was capable for sampling of the trace amounts of mercury vapor from air. In this study, the required mercury vapor was generate by hydride generation atomic absorption spectrometry and the necessary analysis was performed by cold vapor atomic absorption spectrometry.
    Results
    Mercury vapors in the Stationary phase, were concentrated as much as 2300 times (Atomic absorption detection limit was 1.15 microgram per liter of air). Thus by this stationary phase, the trace amounts of mercury vapors can be detected up to 0.5 nano gram per liter of air. The detected value of the presented method is 200 times lower than the occupational safety and health administration (OSHA) standards for mercury vapors. Heater accessory at the temperature of 245 °C was used for thermal desorption of mercury from nano silver adsorbent. Optimal time of desorption was obtained 150 seconds and the Repeatability of the method was 58 times. The mercury vapors absorbed on nano silver adsorbent could be maintained at 80 days at the room temperature (25 °C).
    Conclusion
    The presented adsorbent is very useful for sampling of the trace amounts of mercury vapors from air. Moreover, it can be regenerated easily is suitable or sampling at 25 to 70 °C. Due to oxidation of silver and reduction in uptake of nanoparticles, oven temperature of 245 °C is used for the recovery of metallic silver. Low amount of adsorbent, high absorbency, high repeatability for sampling, low cost and high accuracy are of the advantages of the presented method.
    Keywords: Mercury vapors, Silver nanoparticles, Sampling, Thermal desorption, Atomic Absorption spectrometry
  • T. Yektaee *, L. Piri, F. Tabatabaei Pages 31-40
    Introduction
    Nowadays, computers are integral component of all workplaces. Moreover, employees healthstatus is directly associated with their occupational stress level. The aim of the present study was to investigative the effect of ergonomic training and intervention on reduction of occupational stress among computer users in welfare organization in Rasht city.
    Material And Method
    In this semi experimental study, 283 female computer users, who were 30-40 years old with work experience of 5-15 years, were chosen as sample. The participants had at least one year experience of using computer and they had worked 3-4 hours with computer daily. The Osipow occupational stress questionnaire (1987) with Cronbach alpha 87% was applied for estimation of occupational stress. Then, 46 participants with moderate to high level of stress were selected and randomly divided into case ad control groups. Participants in a case group received practical and theoretical ergonomic training and also interventions (including armrest, foot rest, cushion, posture correction, reduction o work time duration, adjustment of the seat height according to individuals height, adjustment of eye-monitor distance). Finally, the obtained data were compared to those of control group, using covariance.
    Result
    According to covariance analysis, ergonomic training and interventions lead to reduction of occupational stress of computer users.
    Conclusion
    Training computer users and informing them of the ergonomic principals and also providing interventions such as correction of posture, reducing duration of work time, using armrest and footrest would have significant implication in reducing occupational stress among computer users.
    Keywords: Ergonomic Interventions, occupational stress, computer users
  • M. Naserpour, M. J. Jafari *, M. R. Monazzam, H. R. Pouragha Shahneshin, M. Saremi, S. Jam Bar Sang Pages 41-54
    Introduction
    In the most industrial environment, workers are exposed to noise everyday. Exposure to this physical hazardous agent can cause immediate as well as delayed adverse effects. Cognitive performance decrement is one of the adverse effects of noise exposure which its main consequences is occupational accidents. This study attempted examine the effect of exposure to different levels of noise with harmonic indices of neutral, treble and bass on the cognitive performance.
    Material And Method
    In this analytical-descriptive study, the cognitive tests were performed by 33 students, aged 23-35 years. During the tests, participants were exposed to three type of noise including neutral, treble and bass at 4 different levels of 45, 75, 85 and 95 decibels. In order to assess students cognitive performance, continuous performance test (CTP) software was employed, which investigated attrition and reaction time.
    Result
    The results of this study revealed that exposure to neutral noises with Noise Harmonic Index (NHI) of +3dB at the frequency of 1000 Hz, the maximum percentage of attention (99.88 %) was belonged to Sound Pressure Level (SPL) of 95 decibels. Maximum percentage of attention due to exposure to the treble noise with NIH -105 dB at the noise frequency of 8000 Hz (100%) and bass noise with NIH of 407 dB at the frequency of 500 Hz (99.92%) were belonged to the SPL of 95 and 85 dBA, respectively. Moreover, the result showed that the effect of bass noise with NIH of 4.5 dB and frequency of 500 Hz on reduction of attention were more than treble noise with NIH of -105 dB and frequency of 8000 Hz. Under exposure to neutral noise with NIH of 3 dB and frequency of 1000 Hz, the longest reaction time (2.594 Second) was observed at the SPL of 85 dBA. The longest reaction time for treble noise with NIH of -105 dB and frequency of 8000 Hz (2.786 Second) and for the bass noises with NIH of 4.5 dB and frequency of 500 Hz (2.594 Second) were also belonged to the SPL of 85 and 75 dBA, respectively.
    Conclusion
    The results showed that bass noises (frequency of 500 Hz) increased reaction time, in comparison with treble noises (frequency of 8000 Hz).
    Keywords: Noise, Attention, Reaction time, Continues performance
  • A. Fazlollah, I. Mohammadfam*, M. J. Hadgiparvaneh, M. Omidvari Pages 55-64
    Introduction
    Nowadays, using multi attribute decision making (MADM) techniques in HSE hazard rating have been widely increased. On the other hand, Analytical Network process (ANP) methods has a high flexibility and accuracy in decision ranking. Therefore, the combination of the two mentioned approaches can provide a more precise prioritization for HSE hazards. Using ANP techniques, in this research a method for accurate rating of HSE hazards in the construction procedure of combined cycle power plant was presented.
    Material And Method
    In this study, first, the overall structure and components of ANP method were identified and the connections between its components were determined. Then, the determined structure and components were modeled, using super decision software. In the next stage, pair companions were performed between an criteria and sub-criteria with respect to HSE experts opinions, Finally, selected HSE hazards were prioritized and compared according to the presented ANP method and the common available method.
    Result
    According to the results, common risk assessment method is not able to prioritized risk accurately. While the current method classified the ten main identified hazards in 4 general categories, the presented method in this study could prioritized then in 7 categories.
    Conclusion
    The suggested ANP model could provide a more accurate prioritization for hazards in comparison with current methods because of considering five qualitative indices. This allows an optimal allocation of organizational resources for controlling hazards.
    Keywords: Safety, Analytical Network process, rating, hazard
  • M. Shekari, G. A. Shirali *, T. Hosseinzadeh Pages 65-72
    Introduction
    Investigation of accidents have shown that more than 90% of industrial accidents are related to human aspects. What is more, safe behaviors can not be institutionalized in industries by only using technical-engineering measures and enacting safety rules. Building a positive and effective safety culture can make individuals aware of hazards and consequently reduce accidents in the workplace.
    Material And Method
    In this analytical-descriptive study, a standardized safety culture questionnaire was used. The questionnaire comprised of 40 question including five dimensions of: training, work environment, safety priority, information exchanges and management commitment. In this regard, the questionnaire was distributed among personnel of three laboratories in a petrochemical company. Five point Likert scale was for recording the responses.
    Result
    The mean score for safety culture was 136.7 for laboratory personnel which was considered positive according to the presented definition. In this sense, safety priority and management commitment with score of 31.9 and 25.2 obtained respectively the dimensions of safety culture.
    Conclusion
    Strong and positive safety culture among laboratory personnel would prevent incidence of many occupational accidents. In another word, it would help organizations to facilitate access to higher standards.
    Keywords: Safety culture, Laboratory, Assessment
  • H. Ekhlas *, P. Nassiri, M. R. Monazzam, N. Mansouri Pages 73-86
    Introduction
    Noise is one of hazardous agents of workplaces in industries. Electric industries and power plants are among industries in which noise pollution should be taken into account. This study aimed to develop and verify a statistical model for acoustic wave propagation in an indoor environment for noise related risk reduction management.
    Material And Method
    This theoretical-experimental study was performed in a gas power plant with nominal capacity of 648 MW including four gas turbine with nominal capacity of 162 MW. The relations between sound power level and sound pressure level in indoor environments were used for developing the statistical model. Moreover, verification of the obtained data was done by a field inside a turbine hall study using ISO9612 standard method.
    Result
    Comparison of results from the field and the theoretical study showed no significant differences. The differences between predicted value and field measurements was, in average, less than 0.5 db. This shows the acceptable accuracy of the presented model in estimating the workplace noise level, according to the real functional conditions of the noise sources.
    Conclusion
    The presented model is easy and practical and allows managers to model scenarios of noise pollution reduction in indoor environments, before huge expenses of actual control measures. This method is faster comparing to numerical modeling methods. Furthermore, its accuracy is also acceptable.
    Keywords: Power plant, Noise, Validity